Akcesoria i odzież
  • Akcesoria
  • Odzież sportowa
  • Sztuki walki
Aminokwasy
  • Aminokwasy Całodzienne
  • Aminokwasy Niezbędne (EAA)
  • Arginina
  • Beta-Alanina
  • BCAA
  • Glutamina
  • HMB
  • Leucyna
  • Tauryna
Boostery mózgu
  • Adaptogeny
  • Metabolizm i krążenie mózgowe
  • Regeneracja układu nerwowego
  • Antydepresanty
  • Mixy nootropowe
  • Stymulanty
Boostery testosteronu
  • Produkty specjalne
  • DHEA
  • Ekstrakty ziołowe
  • Kontrola estrogenów
  • Kwas D-Asparaginowy (DAA)
  • Mixy podnoszące testosteron
  • Ochrona Prostaty
  • PCT (Post Cycle Therapy)
  • Profilaktyka na cyklu
  • Tribulus
  • ZMA
Boostery treningowe
  • Boostery Azotowe
  • Odżywki Okołotreningowe
  • Przedtreningowe Boostery
  • Węglowodany
  • Uniwersalne (przed i po treningowe)
  • W Trakcie Treningu
  • Potreningowe Boostery
Kreatyna
  • Staki Kreatynowe
  • Azotan Kreatyny
  • Chelat Magnezowy Kreatyny
  • Chlorowodorek Kreatyny (HCl)
  • Cytrynian Kreatyny
  • Etylowy Ester Kreatyny
  • Fosforan Kreatyny
  • Jabłczan Kreatyny (TCM)
  • Pirogronian Kreatyny
  • Pozostałe Formy Kreatyn
  • Kre-Alkalyn
  • Orotan Kreatyny
  • Monohydrat Kreatyny
Odchudzanie
  • Spalacze tłuszczu
  • Chitosan i błonnik
  • Diabetyczne - kontrola cukru
  • Dieta ketogeniczna
  • Diuretyki - odwadniające
  • Kontrola apetytu
  • Odchudzające przekąski
  • Przyspieszacze metabolizmu
Odżywki białkowe
Witaminy i minerały
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminy
  • Minerały
  • Kompleksy Witamin i Minerałów
Zdrowie i witalność
  • Ochrona zdrowia
  • Ochrona stawów
  • Lepsze samopoczucie
  • Lepszy sen
  • Libido i sprawność seksualna
  • Menopauza i problemy kobiece
  • Mocne włosy i paznokcie
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Obniżające poziom cukru
  • Obniżające poziom kortyzolu
  • Oczyszczające - detoks
  • Odmładzające
  • Problemy skórne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwstresowe
  • Przeciwzapalne
  • Regeneracja nadnerczy
  • Regeneracja wątroby
  • Umysł i koncentracja
  • Wrażliwość insulinowa
  • Wzmacniające odporność
  • Zaburzenia metylacji
  • Zdrowa prostata
  • Zdrowa tarczyca
  • Zdrowe kości i zęby
  • Zdrowe oczy
  • Zdrowy układ krążenia
  • Zdrowy układ moczowy
Żywność funkcjonalna
  • Zdrowe tłuszcze
  • Błonnik
  • Dodatki do żywności
  • Superfoods
  • Zamienniki posiłków
  • Żywność energetyczna
  • Żywność wysokobiałkowa
  • Żywność zero kalorii
Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • NATURE BEST Isopure Low/Zero Carb 2000g
  • NATURE BEST Isopure Low/Zero Carb 2000g
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • NATURE BEST Isopure Low/Zero Carb 2000g
  • NATURE BEST Isopure Low/Zero Carb 2000g
0 0,00 zł
0 0,00 zł
Isopure Low/Zero Carb Isopure Low/Zero Carb

Nature’s Best Isopure Low Carb to odżywka białkowa zawierająca najwyższej jakości izolat białek serwatkowych pozyskiwany w procesie mikrofiltracji bez dodatku cukru i zbędnych składników.

Proporcje makroskładników sprzyjające szczupłej sylwetce
Rafinowany cukier jest składnikiem odżywczym, który obwiniany jest o problemy z tkanką tłuszczową i wiele dolegliwości zdrowotnych, szczególnie problemy z opornością na insulinę i cukrzycą. Oczywistym jest zatem, że każdy kto chciałby osiągnąć upragnioną sylwetkę i cieszyć się dobrym zdrowiem, powinien minimalizować udział tego składnika.

Niestety, możemy zauważyć spory udział cukru nawet w większości odżywek białkowych, które mają na celu wsparcie w kształtowaniu ciała. Na szczęście w odżywce Isopure nie znajdziemy ani grama cukru w porcji! Dzięki temu kontrola nad bilansem makroskładników i kompozycją ciała staje się o wiele prostsza.

Wysoka zawartość BCAA
Jako, że odżywki białkowe przeznaczone są głównie dla sportowców i osób o zwiększonej aktywności fizycznej, warto zwrócić uwagę na ilość aminokwasów rozgałęzionych, które mają niezwykle korzystny wpływ na tkankę mięśniową.

Najszerszym spektrum działania charakteryzuje się leucyna, aminokwas uwielbiany przez każdego kulturystę. Jej wyjątkowa popularność i dobra sława wynika ze zdolności do nasilania aktywności kinaz mTOR, które wykazują działanie anaboliczne przez dostarczanie sygnału do jąder komórkowych o potrzebie zwiększenia syntezy białek mięśniowych.

Urozmaicenie tradycyjnej, kulturystycznej diety
Nie da się ukryć, że dieta sportowa wielu osobom kojarzy się jedynie z monotonią i małym zróżnicowaniem smaków. Przyczynia się do tego ograniczony wybór produktów białkowych, które muszą pojawiać się w menu w znacznych ilościach, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko u aktywnych sportowców.

Zastosowanie wysokiej jakości odżywki białkowej pozwala nie tylko zamienić porcję mięsa na przepyszny, słodki koktajl, ale i zaspokoić głód słodkich smaków, tak często doskwierający podczas restrykcyjnego trzymania się założeń diety.

Nieskazitelny skład
W obliczu ogromnych ilości zanieczyszczeń i szkodliwych dodatków w przemysłowej żywności, warto zwracać uwagę na skład produktów, które wkładamy do ust. Na szczęście w przypadku produktu firmy Nature’s Best nie musimy obawiać się o obecność niepożądanych składników.

Producent zadbał, by odżywka była wolna od laktozy i glutenu, co pozwala uchronić wiele osób przed potencjalnymi dolegliwościami ze strony układu trawiennego, jak wzdęcia, ból brzucha czy biegunki.

Nie znajdziemy tu także aspartamu, który obwiniany jest przez wielu o zwiększanie prawdopodobieństwa występowania wszelkich chorób nowotworowych.

Niezwykle wygodna forma instant
Doskonała rozpuszczalność tej odżywki pozwala na jej dokładne wymieszanie jedynie za pomocą łyżeczki, bez użycia shakera czy blendera. Dzięki temu znacznie zwiększa się komfort użytkowania, gdyż nie musimy przeznaczać czasu na mycie wieloelementowego shakera po każdej przyjętej porcji białka.

Dobra rozpuszczalność pozwala także na przygotowanie gęstej polewy o gładkiej konsystencji, którą można zastosować na przykład do omletów czy naleśników. Obecność nierozpuszczonych grudek w takiej polewie mogłaby znacznie obniżyć walory kulinarne całego dania, a wysoka jakość spożywanych posiłków przekładać się może również na ogólne postrzeganie diety i finalnie dłuższe wytrwanie w jej założeniach.

Dodatek niezbędnych witamin i minerałów
Witaminyminerały to składniki niezbędne do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Wzbogacenie składu Isopure o te tak ważne elementy pozwala w pewnym stopniu uchronić się przed potencjalnymi niedoborami. Niedostateczna ilość chociażby jednego składnika może zachwiać homeostazę, wywołując swego rodzaju reakcję łańcuchową, która wiąże się z wieloma przykrymi dolegliwościami.

Obecność dodatkowych witamin i minerałów ucieszyć powinna szczególnie osoby stroniące od warzyw i owoców oraz tych, którzy nie dbają o odpowiednie zróżnicowanie produktów żywnościowych w swoim menu.

Nature’s Best Isopure Low Carb polecany jest osobom, którym brakuje białka w diecie lub chciałyby urozmaicić swój jadłospis w pyszne, słodkie smaki. Sprawdzi się także jako zamiennik wyrobów cukierniczych dla osób, którym doskwiera nadmierny apetyt na słodycze.

Brak na magazynie
0 0
Isopure Low/Zero Carb Isopure Low/Zero Carb 2000g
NATURE'S BEST
269,00 zł
Dodaj do koszyka

Isopure Low/Zero Carb 2000g

Isopure Low/Zero Carb
PROMOCJA
Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:
Dostępność
w magazynach
Magazyn UK BRAK

Produkty z magazynu w Wielkiej Brytanii wysyłamy do następujących krajów i miejsc:



1 STREFA: Anglii, Walii oraz Szkocji (z wyłączeniem regionu Highlands oraz wysp)



2 STREFA: Irlandii Północnej, gminy regionu Highlands, wyspy Szkocji, Wyspa Man, wyspy Scilly, wyspa Guernsey (kod pocztowy GY) oraz wyspa Jersey (kod pocztowy JE)



3 STREFA: Republika Irlandzka



Wysyłkę do wyżej wymienionych krajów realizujemy również z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi. 


Magazyn UE DOSTĘPNY

Produkty z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej wysyłamy do jej wszystkich krajów-członków.



Jak również do Norwegii, Szwajcarii, Islandii czy Wielkiej Brytanii, a także do USA, Kanady, Japonii, Australii czy na Bliski Wschód, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.


Wybierz smak
Stara cena: 299,00 zł
269,00 zł
Kup za punkty: 209300
SZTUK
Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • 100% izolatu białek serwatkowych
  • Brak cukrów prostych i laktozy
  • Rozpuszczalna nawet przy pomocy łyżeczki
  • Surowiec pozyskiwany w procesie mikrofiltracji
  • Wysoka zawartość białka w suchej masie
  • Przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej
  • Wysoka wartość biologiczna
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i mięśni
  • Obfituje w BCAA i glutaminę
  • Bez glutenu i apartamu
  • Może zastępować słodycze

Nature’s Best Isopure Low Carb to odżywka białkowa zawierająca najwyższej jakości izolat białek serwatkowych pozyskiwany w procesie mikrofiltracji bez dodatku cukru i zbędnych składników.

Proporcje makroskładników sprzyjające szczupłej sylwetce
Rafinowany cukier jest składnikiem odżywczym, który obwiniany jest o problemy z tkanką tłuszczową i wiele dolegliwości zdrowotnych, szczególnie problemy z opornością na insulinę i cukrzycą. Oczywistym jest zatem, że każdy kto chciałby osiągnąć upragnioną sylwetkę i cieszyć się dobrym zdrowiem, powinien minimalizować udział tego składnika.

Niestety, możemy zauważyć spory udział cukru nawet w większości odżywek białkowych, które mają na celu wsparcie w kształtowaniu ciała. Na szczęście w odżywce Isopure nie znajdziemy ani grama cukru w porcji! Dzięki temu kontrola nad bilansem makroskładników i kompozycją ciała staje się o wiele prostsza.

Wysoka zawartość BCAA
Jako, że odżywki białkowe przeznaczone są głównie dla sportowców i osób o zwiększonej aktywności fizycznej, warto zwrócić uwagę na ilość aminokwasów rozgałęzionych, które mają niezwykle korzystny wpływ na tkankę mięśniową.

Najszerszym spektrum działania charakteryzuje się leucyna, aminokwas uwielbiany przez każdego kulturystę. Jej wyjątkowa popularność i dobra sława wynika ze zdolności do nasilania aktywności kinaz mTOR, które wykazują działanie anaboliczne przez dostarczanie sygnału do jąder komórkowych o potrzebie zwiększenia syntezy białek mięśniowych.

Urozmaicenie tradycyjnej, kulturystycznej diety
Nie da się ukryć, że dieta sportowa wielu osobom kojarzy się jedynie z monotonią i małym zróżnicowaniem smaków. Przyczynia się do tego ograniczony wybór produktów białkowych, które muszą pojawiać się w menu w znacznych ilościach, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko u aktywnych sportowców.

Zastosowanie wysokiej jakości odżywki białkowej pozwala nie tylko zamienić porcję mięsa na przepyszny, słodki koktajl, ale i zaspokoić głód słodkich smaków, tak często doskwierający podczas restrykcyjnego trzymania się założeń diety.

Nieskazitelny skład
W obliczu ogromnych ilości zanieczyszczeń i szkodliwych dodatków w przemysłowej żywności, warto zwracać uwagę na skład produktów, które wkładamy do ust. Na szczęście w przypadku produktu firmy Nature’s Best nie musimy obawiać się o obecność niepożądanych składników.

Producent zadbał, by odżywka była wolna od laktozy i glutenu, co pozwala uchronić wiele osób przed potencjalnymi dolegliwościami ze strony układu trawiennego, jak wzdęcia, ból brzucha czy biegunki.

Nie znajdziemy tu także aspartamu, który obwiniany jest przez wielu o zwiększanie prawdopodobieństwa występowania wszelkich chorób nowotworowych.

Niezwykle wygodna forma instant
Doskonała rozpuszczalność tej odżywki pozwala na jej dokładne wymieszanie jedynie za pomocą łyżeczki, bez użycia shakera czy blendera. Dzięki temu znacznie zwiększa się komfort użytkowania, gdyż nie musimy przeznaczać czasu na mycie wieloelementowego shakera po każdej przyjętej porcji białka.

Dobra rozpuszczalność pozwala także na przygotowanie gęstej polewy o gładkiej konsystencji, którą można zastosować na przykład do omletów czy naleśników. Obecność nierozpuszczonych grudek w takiej polewie mogłaby znacznie obniżyć walory kulinarne całego dania, a wysoka jakość spożywanych posiłków przekładać się może również na ogólne postrzeganie diety i finalnie dłuższe wytrwanie w jej założeniach.

Dodatek niezbędnych witamin i minerałów
Witaminyminerały to składniki niezbędne do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Wzbogacenie składu Isopure o te tak ważne elementy pozwala w pewnym stopniu uchronić się przed potencjalnymi niedoborami. Niedostateczna ilość chociażby jednego składnika może zachwiać homeostazę, wywołując swego rodzaju reakcję łańcuchową, która wiąże się z wieloma przykrymi dolegliwościami.

Obecność dodatkowych witamin i minerałów ucieszyć powinna szczególnie osoby stroniące od warzyw i owoców oraz tych, którzy nie dbają o odpowiednie zróżnicowanie produktów żywnościowych w swoim menu.

Nature’s Best Isopure Low Carb polecany jest osobom, którym brakuje białka w diecie lub chciałyby urozmaicić swój jadłospis w pyszne, słodkie smaki. Sprawdzi się także jako zamiennik wyrobów cukierniczych dla osób, którym doskwiera nadmierny apetyt na słodycze.

Sposób użycia
Producent
Recenzje

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2000 gPorcja jednorazowa: 32,5 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 60
w porcji dziennej (65 g)zawartość%ZDS
Kalorie220
Kalorie z tłuszczu10
Całkowita zawartość tłuszczów1 g1%
Tłuszcze nasycone0.5 g3%
Tłuszcze trans0 g
Cholesterol5 mg2%
Sód320 mg15%
Potas750 mg20%
Węglowodany3 g1%
Błonnik2 g8%
Cukry0 g
Białko50 g100%
Witamina A 50%
Witamina C 50%
Wapń 60%
Żelazo 6%
Witamina E 50%
Witamina K 50%
Witamina B1 (Tiamina) 50%
Witamina B2 (Ryboflawina) 50%
Witamina B3 (Niacyna) 50%
Witamina B6 50%
Witamina B9 (Kwas foliowy) 50%
Witamina B12 50%
Biotyna 50%
Kwas pantotenowy 50%
Fosfor 50%
Jod 50%
Magnez 50%
Cynk 50%
Selen 50%
Miedź 50%
Mangan 50%
Chrom 50%
Molibden 50%
Chlorek 20%

Najlepiej połączyć z

DYMATIZE

Preparat zawierający aminokwasy rozgałęzione BCAA. Ogranicza katabolizm i zwiększa wytrzymałość.

79,00 zł
więcej
Halodrol
GASPARI

Halodrol zawiera kompleks legalnych anabolików zwiększających siłę i masę mięśni.

249,00 zł
więcej
INSANE LABZ

Rewolucyjny produkt redukujący tkankę tłuszczową, który skutecznie hamuje apetyt i dodaje energii na cały dzień.

139,00 zł
więcej
Caffeine
SCITEC

Suplement diety zawierający kofeinę. Pobudza ośrodkowy układ nerwowy, dodaje energii i wspomaga metabolizm.

19,00 zł
więcej
SCITEC

Kompleks witamin i minerałów z dużą zawartością witaminy D. Wspomaga układ immunologiczny i wzmacnia organizm.

39,00 zł
więcej
Eradicate
BLACKSTONE LABS

Suplement diety zwiększający produkcję testosteronu i hormonu wzrostu. Ogranicza kortyzol i wspomaga wątrobę.

179,00 zł
więcej

Kalorie

Informacje ogólne

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacje ogólne

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Tłuszcze nasycone

Informacje ogólne

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacje ogólne

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacje ogólne

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacje ogólne

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacje ogólne

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Węglowodany

Informacje ogólne

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacje ogólne

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacje ogólne

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacje ogólne

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacje ogólne

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacje ogólne

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Wapń

Informacje ogólne

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacje ogólne

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Witamina E

Informacje ogólne

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacje ogólne

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacje ogólne

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacje ogólne

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3 (Niacyna)

Informacje ogólne

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacje ogólne

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacje ogólne

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacje ogólne

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Biotyna

Informacje ogólne

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacje ogólne

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Fosfor

Informacje ogólne

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Jod

Informacje ogólne

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacje ogólne

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacje ogólne

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacje ogólne

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacje ogólne

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacje ogólne

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacje ogólne

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacje ogólne

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Chlorek sodu

Informacje ogólne

Chlorek sodu (NaCl) - sól kuchenna, główne źródło sodu i chloru w diecie. Chlor wchodzi w skład soków trawiennych (soku żołądkowego i śliny), reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową utrzymując właściwy czynnik pH. Wspomaga proces usuwania zbędnych produktów przemiany materii. Niedobór chloru może spowodować zaburzenia przemiany materii. Sód jest składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych odpowiedzialnym za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz uzupełnia działanie chloru. Jego nadmiar zwiększa ryzyko wzrostu ciśnienia tętniczego w krwi. Obydwa składniki aktywują enzymy odpowiedzialne za trawienie skrobii.

Dawkowanie: Używany do nadawania smaku potrawom. W ich składzie chemicznym występuje wystarczająca dawka NaCl. Optymalna dawka to ok. 5 gramów na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Relatonic Forte

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Bacopa Monnieri

69,00 zł

MZ SUPPLEMENTS LTD

Zarejestrowano w Anglii i Walii. Numer firmy 09592811

Unit 4E Enterprise Court
Farfield Park
Rotherham S63 5DB
ENGLAND

Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały,
albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>