Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • TREC Hard Mass 2800g
  • TREC Hard Mass 2800g
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • TREC Hard Mass 2800g
  • TREC Hard Mass 2800g
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    RPA RPA
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • TREC Hard Mass 2800g
  • TREC Hard Mass 2800g
0 0,00 zł
bok@muscle-zone.pl +48 510 054 586
0 0,00 zł
Hard Mass Hard Mass

HARD MASS to odżywka wspomagająca przyrost masy mięśniowej przeznaczona dla osób o wolnej przemianie materii. HARD MASS to optymalna kombinacja pełnowartościowych białek zwierzęcych i złożonych węglowodanów, wzmocniona o duży dodatek peptydu L-Glutaminy oraz HMB. Składniki te zapobiegają redukcji białek i chronią tkankę mięśniową przed degradacją, stymulując jej wzrost i pełną regenerację. HARD MASS wspomaga przyrost masy mięśni, bez ryzyka odkładania się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Co to jest HARD MASS ?
Hard Mass jest odżywką wspomagającą przyrost masy mięśniowej typu „BULK”, w której stosunek białek do węglowodanów wynosi 50% : 50%. Hard Mass przeznaczony jest szczególnie dla osób o wolnej przemianie materii, które z powodzeniem mogą go stosować w okresie budowania masy ciała, bez ryzyka odkładania się tkanki tłuszczowej, jak ma to często miejsce podczas stosowania typowych odżywek węglowodanowo-białkowych tzw.:gainerów.

Jaki jest skład HARD MASS?
W każdej porcji Hard Mass-a dostarczamy 34 g najwyższej jakości premiksu białkowego typu instant składającego się z: koncentratu białka serwatki, białka jaja, kazeinianu wapnia. Preparat został dodatkowo wzbogacony o glutaminę (występującą w formie najlepiej przyswajalnego peptydu l-glutaminy), która jest najważniejszym aminokwasem budującym mięśnie. Glutamina wykazuje również działanie zwiększające wydzielanie naturalnego hormonu wzrostu (GH), co znacznie przyśpiesza regeneracje organizmu po intensywnych treningach. Jednak to, co czyni Hard Mass-a unikatową odżywką to wysokie stężenie antykatabolicznego składnika, jakim jest HMB (B-hydroksy-B-metylomaślan). HMB przeciwdziała zniszczeniom tkanki mięśniowej podczas intensywnych treningów, minimalizuje redukcję białek, oraz pomaga w odbudowie tkanki mięśniowej powodując trwały przyrost masy i siły mięśniowej. Dobowe zapotrzebowanie na ten składnik (3g) pokrywają już dwie porcje Hard Mass-a. Taka kombinacja składników o działaniu anabolicznym (wspomagającym odbudowę komórek mięśniowych) oraz antykatabolicznym (chroniącym komórki mięśniowe przed niszczeniem) pozwala w szybkim czasie zwiększyć masę mięśni, jednocześnie minimalizując niebezpieczeństwo odkładania się tkanki tłuszczowej. Hard Mass został opracowany po to, aby pomóc wszystkich sportowcom w szybkim i skutecznym uzyskiwaniu najwyższej jakości muskulatury.

Brak na magazynie
5 3
4

czekolada bardzo smakowita, uzywam do podbicia kalorii i musze przyznac ze efekty są
5

Niby tylko proszek ale do dobicia kalorii w diecie idealne. Mialem problem ze zwiekszeniem wagi a tu prosze, 2,8 kg zjadłem i prawie tyle samo wpadło :)
5

Hard mass- bardzo dobrze smakuje, ma fajna konsystencje i jest bardzo wydajny
Hard Mass Hard Mass 2800g
TREC
185,00 zł
Dodaj do koszyka

Hard Mass 2800g

4.67 na podstawie 3 opinii
Magazyn UE

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Produkt premiowany darmową wysyłką na terenie Polski Dodając do koszyka produkt premiowany darmową wysyłką każdy kolejny będzie również wysyłany za 0 zł

- Paczka u Ciebie nawet w ciągu 24 h* Czas dostarczenia zamówienia zależy od wyboru przewoźnika oraz godziny złożenia zamówienia czy też dni roboczego, sklep daje sobie zawsze maksymalnie 48h na wysłanie zamówienia

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Przyrost czystych mięśni
  • Proteiny o zróżnicowanym czasie wchłaniania
  • 2 g HMB i 5 g peptydu L-Glutaminy w 100 g

HARD MASS to odżywka wspomagająca przyrost masy mięśniowej przeznaczona dla osób o wolnej przemianie materii. HARD MASS to optymalna kombinacja pełnowartościowych białek zwierzęcych i złożonych węglowodanów, wzmocniona o duży dodatek peptydu L-Glutaminy oraz HMB. Składniki te zapobiegają redukcji białek i chronią tkankę mięśniową przed degradacją, stymulując jej wzrost i pełną regenerację. HARD MASS wspomaga przyrost masy mięśni, bez ryzyka odkładania się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Co to jest HARD MASS ?
Hard Mass jest odżywką wspomagającą przyrost masy mięśniowej typu „BULK”, w której stosunek białek do węglowodanów wynosi 50% : 50%. Hard Mass przeznaczony jest szczególnie dla osób o wolnej przemianie materii, które z powodzeniem mogą go stosować w okresie budowania masy ciała, bez ryzyka odkładania się tkanki tłuszczowej, jak ma to często miejsce podczas stosowania typowych odżywek węglowodanowo-białkowych tzw.:gainerów.

Jaki jest skład HARD MASS?
W każdej porcji Hard Mass-a dostarczamy 34 g najwyższej jakości premiksu białkowego typu instant składającego się z: koncentratu białka serwatki, białka jaja, kazeinianu wapnia. Preparat został dodatkowo wzbogacony o glutaminę (występującą w formie najlepiej przyswajalnego peptydu l-glutaminy), która jest najważniejszym aminokwasem budującym mięśnie. Glutamina wykazuje również działanie zwiększające wydzielanie naturalnego hormonu wzrostu (GH), co znacznie przyśpiesza regeneracje organizmu po intensywnych treningach. Jednak to, co czyni Hard Mass-a unikatową odżywką to wysokie stężenie antykatabolicznego składnika, jakim jest HMB (B-hydroksy-B-metylomaślan). HMB przeciwdziała zniszczeniom tkanki mięśniowej podczas intensywnych treningów, minimalizuje redukcję białek, oraz pomaga w odbudowie tkanki mięśniowej powodując trwały przyrost masy i siły mięśniowej. Dobowe zapotrzebowanie na ten składnik (3g) pokrywają już dwie porcje Hard Mass-a. Taka kombinacja składników o działaniu anabolicznym (wspomagającym odbudowę komórek mięśniowych) oraz antykatabolicznym (chroniącym komórki mięśniowe przed niszczeniem) pozwala w szybkim czasie zwiększyć masę mięśni, jednocześnie minimalizując niebezpieczeństwo odkładania się tkanki tłuszczowej. Hard Mass został opracowany po to, aby pomóc wszystkich sportowcom w szybkim i skutecznym uzyskiwaniu najwyższej jakości muskulatury.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (3)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2800 gPorcja jednorazowa: 75 gIlość porcji w opakowaniu: 37
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1568 kJ / 375 kcal*
Białko40,75 g*
Węglowodany45,95 g*
Tłuszcz3,12 g*
Peptyd L-Glutaminy5 g*
HMB2 g*
Witamina C80 mg100%
Niacyna16 mg100%
Witamina E12 mg100%
Kwas pantotenowy6 mg100%
Witamina B61,46 mg100%
Witamina B21,46 mg100%
Witamina B11 mg100%
Kwas foliowy200 µg100%
Biotyna50 µg100%
Witamina B122,5 µg100%

Pozostałe składniki

HARD PROTEIN Blend [koncentrat białka serwatkowego (z mleka); białko jaja; kazeinian wapnia (z mleka)], MASSIVE CARB Matrix [maltodekstryny; skrobia modyfikowana (z jęczmienia); fruktoza], MUSCLE-PRO Formula [peptyd L-glutaminy (z pszenicy), beta-hydroksy beta-metylomaślan wapnia], kakao w proszku, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty, kompleks witamin [wit. C (kwas L-askorbinowy), niacyna (nikotynamid), wit. E (octan DL-alfa-tokoferylu), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), wit. B6 (chlorowodorek pirydoksyny), wit. B2 (ryboflawina), wit. B1 (monoazotan tiaminy), kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy), biotyna (D-biotyna), wit. B12 (cyjanokobalamina)], substancje słodzące (sacharynian sodu, cyklaminian sodu), barwnik (beta-karoten, czerwień koszenilowa).

Ostatnia ocena

Kandydat

czekolada bardzo smakowita, uzywam do podbicia kalorii i musze przyznac ze efekty są

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
OUTLIFT
OUTLIFT
NUTREX

Kompleksowa formuła przedtreningowa oparta o najskuteczniejsze składniki.

139,00 zł
więcej
Organic Maca
Organic Maca
OLYMPUS LABS

Suplement zawierający korzeń Maca. Zwiększa energię oraz usprawnia metabolizm.

89,00 zł
więcej
Epi-TD
Epi-TD
TRANSFORMATION LABS

Suplement diety zwiększający poziom testosteronu, a jednocześnie obniżający poziom estrogenów.

199,00 zł
więcej
Green Stinger
Green Stinger
SCHWARTZ LABS

Preparation supporting fat burning. Improves thermogenesis and concentration, reduces appetite.

185,00 zł
więcej
7-Keto DHEA 50mg
7-Keto DHEA 50mg
SOURCE NATURALS

7-Keto przyspiesza metabolizm i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej.

65,00 zł
więcej
Special Two
Special Two
NOW FOODS

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

135,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacje ogólne

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacje ogólne

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacje ogólne

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacje ogólne

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

HMB

Informacje ogólne

HMB - kwas beta-hydroksy-beta-metylomasłowy, tłuszczowa pochodna leucyny (aminokwasu egzogennego) syntezowana z leucyny w organizmie ludzkim. W postaci naturalnej (niestety w małych ilościach) jest dostępny w grapefruitach, lucernie oraz mięsie niektórych ryb. Informacje o szczególnym działaniu anabolicznym i antykatabolicznym wydają się być mocno przesadzone. Niemniej jednak zalecane jest stosowanie HMB przez osoby niewytrenowane, podejmujące aktywność fizyczną, celem zapewnienia adaptacji wysiłkowej i dla ochrony tkanki mięśniowej przy wysiłku przekraczającym ogólne normy.  W suplementacji sportowej wykorzystywany raczej rzadko (ze względu na niepotwierdzone do końca działanie w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej, anaboliczne i antykataboliczne.

Dawkowanie: 3-5 g na dobę

Witamina C

Informacje ogólne

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina E

Informacje ogólne

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacje ogólne

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacje ogólne

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacje ogólne

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacje ogólne

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B9 (Folian)

Informacje ogólne

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacje ogólne

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B12

Informacje ogólne

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Brain Fuel v2

119,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Game Over

149,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>