Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • OLIMP Profi Mass 1000g
  • OLIMP Profi Mass 1000g
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • OLIMP Profi Mass 1000g
  • OLIMP Profi Mass 1000g
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • OLIMP Profi Mass 1000g
  • OLIMP Profi Mass 1000g
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Profi Mass Profi Mass

PROFI MASS® zawiera w sobie najbardziej zaawansowany suplementacyjnie matrix proteinowy łączący w sobie wszystkie frakcje białek mleka (hydrolizat, koncentrat i izolat białek serwatkowych, a także nieskazitelnej jakości micelarną kazeinę) o wartość BV sięgającej 159. Proporcje zastosowanych źródeł białka zostały dobrane w oparciu oprecyzyjnie ustalone kinetyki szybkości trawienia i uwalniania aminokwasów do krwiobiegu, a także efektywności ich absorbcji do komórek i integracji ze strukturami własnymi organizmu. Ten niezwykle skuteczny blend proteinowy zapewnia najwyższe nasycenie krwi białkowymi produktami trawienia już w 15 minut od chwili jego podania (hydrolizat białek serwatkowych), osiągając maksimum stężenia w czasie 45min- 2 godz. (koncentrat białek serwatkowych, izolat białek serwatkowych) i na ciągle wysokim poziomie utrzymując go przez 6 kolejnych godzin (kazeina micelarna). 

Skrupulatnie dobrane ilości i rodzaje źródeł białka gwarantują najbardziej pożądany, dla budowy mięśni, profil aminokwasowy, szczególnie bogaty w aminokwasy niezbędne i rozgałęzione. Stosowanie Profi Mass gwarantuje, zatem, utrzymanie najwyższej podaży aminowkasów, zarówno w trakcie intensywnego wysiłku, jak i zaraz po nim, bezpośrednio przyczyniając się do nadkompensacji składników budulcowych. W tak sprzyjających warunkach fizjologicznych potreningowa regeneracja będzie zachodziła z najwyższą wydajnością. Izolat białek serwatki i micelarna kazeina dodatkowo ujawnią swój wysoki potencjał w intensyfikacji procesów lipolizy, zmieniając pokrój sylwetki sportowca, czyniąc ją bardziej odtłuszczoną.

Esencja skuteczności Profi Mass’a®, oprócz starannie wyselekcjonowanych frakcji białkowych, wynika również z innowacyjnej formuły Low-GLC™ bazującej nawęglowodanach tylko o niskim indeksie glikemicznym (poli- i oligosacharydy, długołańcuchowa, woskowa skrobia kukurydziana Waxy Maize, izomaltuloza).

Koncepcja działania zastosowanego kompleksu węglowodanów opiera się na założeniu utrzymania umiarkowanego i stabilnego pod względem anabolicznym, poziomu insulinywe krwi. Wyklucza to wahania poziomu cukrów w osoczu i gwarantuje nieprzerwaną absorbcję składników energetycznych do komórek mięśniowych. Umiarkowany poziom monosacharydów we krwi, osiągany po spożyciu Profi Mass, chroni również sportowca przed zmniejszaniem wrażliwości receptora insulinowego na ten hormon, co może mieć miejsce w przypadku podaży dużej ilości glukozy. Węglowodany wchodzące w skład Profi Mass® stanowią nieprzerwane źródło energii, natychmiast po jego spożyciu (fruktoza) i utrzymują stabilna podaż węglowodanów już po 30 minutach (maltodekstryny), aż do prawie 4 godzin (długołańcuchowa, woskowa skrobia kukurydziana Waxy Maize i izomaltuloza).

Ektywność przemian metabolicznych warunkują witaminy!
Kompleks aż 12 witamin zastosowany w Profi Mass stoi na straży efektywności pracy wszystkich enzymów biorących udział w przemianach metabolicznych zaprzęgniętych wregenerację i wzrost tkanki mięśniowej. Witaminyminerały muszą być bezwzględnie uzupełniane, gdyż ich straty w trakcie intensywnych sesji wysiłkowych są ogromne, a to znacznie upośledza jakość wszystkich przemian biochemicznych zachodzących w ciele sportowca. Nie można na to pozwolić! Dostarczanie wyselekcjonowanych w Profi Masswitamin gwarantuje intensyfikację efektu wynikającego z obecności w krwiobiegu wysokiego stężenia aminokwasów i węglowodanów, pochodzących z trawienia składników obu innowacyjnych formuł - węglowodanowej i proteinowej. Dodatkowy, wysoki potencjał antyoksydacyjny części witamin, wpływa na utrzymanie niskiego poziomu wolnych rodników, w dużych ilościach powstających w komórce mięśniowej w trakcie intensywnego wysiłku.

Dla kogo dedykowany jest Profi Mass?
Profi Mass stanowi doskonałe zaplecze składników budulcowych i energetycznych o perfekcyjnie dobranej kinetyce uwalniania i, jak żaden inny preparat „masowy” na rynku, z powodzeniem może być stosowany tuż przed snem, bez groźby otłuszczenia organizmu. Jest, zatem, idealnym wyborem dla kulturystów i pasjonatów sportów siłowych, szczególnie w okresie pracy nad definicją umięśnienia. Profi Mass stanowi nieocenioną pomoc suplementacyjną dla osób mających problemy z budowaniem wysokiej jakości muskulatury, pozbawionej, tak typowego dla pewnej grupy ludzi (endomorficy), gromadzenia tłuszczu zapasowego.
Profi Mass jest również ukłonem Olimp Laboratories w stronę osób amatorsko czy rekreacyjnie uprawiających sport, które często nie znajdują czasu na przestrzeganie zbilansowanej diety, ze względu na dużą aktywność życia zawodowego. Idealnym sprzymierzeńcem w utrzymaniu ich wysportowanej sylwetki będzie odżywczy koktajl Profi Mass spożyty w porze posiłkowej.

Profi Mass® jest też polecany osobom uprawiającym sporty wytrzymałościowe, takie jak np. sporty walki, kolarstwo, maratony, etc., gdzie długotrwały, intensywny wysiłek wymaga nieprzerwanej podaży składników energetycznych.

Na magazynie
5 2
5

Bardzo dobry smak,łatwa rozpuszczalność,nie zalega na żołądku.Co chcieć więcej po gainerze?
5

Jak posiłek w proszku to tylko profi mass, idealne połączenie białka i węgli
Since 2005
Profi Mass Profi Mass 1000g
OLIMP
59,00 zł

Profi Mass 1000g

5 na podstawie 2 opinii
Magazyn UE

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:
Stara cena: 65,00 zł
59,00 zł
1 szt.

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,69 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu

PROFI MASS® zawiera w sobie najbardziej zaawansowany suplementacyjnie matrix proteinowy łączący w sobie wszystkie frakcje białek mleka (hydrolizat, koncentrat i izolat białek serwatkowych, a także nieskazitelnej jakości micelarną kazeinę) o wartość BV sięgającej 159. Proporcje zastosowanych źródeł białka zostały dobrane w oparciu oprecyzyjnie ustalone kinetyki szybkości trawienia i uwalniania aminokwasów do krwiobiegu, a także efektywności ich absorbcji do komórek i integracji ze strukturami własnymi organizmu. Ten niezwykle skuteczny blend proteinowy zapewnia najwyższe nasycenie krwi białkowymi produktami trawienia już w 15 minut od chwili jego podania (hydrolizat białek serwatkowych), osiągając maksimum stężenia w czasie 45min- 2 godz. (koncentrat białek serwatkowych, izolat białek serwatkowych) i na ciągle wysokim poziomie utrzymując go przez 6 kolejnych godzin (kazeina micelarna). 

Skrupulatnie dobrane ilości i rodzaje źródeł białka gwarantują najbardziej pożądany, dla budowy mięśni, profil aminokwasowy, szczególnie bogaty w aminokwasy niezbędne i rozgałęzione. Stosowanie Profi Mass gwarantuje, zatem, utrzymanie najwyższej podaży aminowkasów, zarówno w trakcie intensywnego wysiłku, jak i zaraz po nim, bezpośrednio przyczyniając się do nadkompensacji składników budulcowych. W tak sprzyjających warunkach fizjologicznych potreningowa regeneracja będzie zachodziła z najwyższą wydajnością. Izolat białek serwatki i micelarna kazeina dodatkowo ujawnią swój wysoki potencjał w intensyfikacji procesów lipolizy, zmieniając pokrój sylwetki sportowca, czyniąc ją bardziej odtłuszczoną.

Esencja skuteczności Profi Mass’a®, oprócz starannie wyselekcjonowanych frakcji białkowych, wynika również z innowacyjnej formuły Low-GLC™ bazującej nawęglowodanach tylko o niskim indeksie glikemicznym (poli- i oligosacharydy, długołańcuchowa, woskowa skrobia kukurydziana Waxy Maize, izomaltuloza).

Koncepcja działania zastosowanego kompleksu węglowodanów opiera się na założeniu utrzymania umiarkowanego i stabilnego pod względem anabolicznym, poziomu insulinywe krwi. Wyklucza to wahania poziomu cukrów w osoczu i gwarantuje nieprzerwaną absorbcję składników energetycznych do komórek mięśniowych. Umiarkowany poziom monosacharydów we krwi, osiągany po spożyciu Profi Mass, chroni również sportowca przed zmniejszaniem wrażliwości receptora insulinowego na ten hormon, co może mieć miejsce w przypadku podaży dużej ilości glukozy. Węglowodany wchodzące w skład Profi Mass® stanowią nieprzerwane źródło energii, natychmiast po jego spożyciu (fruktoza) i utrzymują stabilna podaż węglowodanów już po 30 minutach (maltodekstryny), aż do prawie 4 godzin (długołańcuchowa, woskowa skrobia kukurydziana Waxy Maize i izomaltuloza).

Ektywność przemian metabolicznych warunkują witaminy!
Kompleks aż 12 witamin zastosowany w Profi Mass stoi na straży efektywności pracy wszystkich enzymów biorących udział w przemianach metabolicznych zaprzęgniętych wregenerację i wzrost tkanki mięśniowej. Witaminyminerały muszą być bezwzględnie uzupełniane, gdyż ich straty w trakcie intensywnych sesji wysiłkowych są ogromne, a to znacznie upośledza jakość wszystkich przemian biochemicznych zachodzących w ciele sportowca. Nie można na to pozwolić! Dostarczanie wyselekcjonowanych w Profi Masswitamin gwarantuje intensyfikację efektu wynikającego z obecności w krwiobiegu wysokiego stężenia aminokwasów i węglowodanów, pochodzących z trawienia składników obu innowacyjnych formuł - węglowodanowej i proteinowej. Dodatkowy, wysoki potencjał antyoksydacyjny części witamin, wpływa na utrzymanie niskiego poziomu wolnych rodników, w dużych ilościach powstających w komórce mięśniowej w trakcie intensywnego wysiłku.

Dla kogo dedykowany jest Profi Mass?
Profi Mass stanowi doskonałe zaplecze składników budulcowych i energetycznych o perfekcyjnie dobranej kinetyce uwalniania i, jak żaden inny preparat „masowy” na rynku, z powodzeniem może być stosowany tuż przed snem, bez groźby otłuszczenia organizmu. Jest, zatem, idealnym wyborem dla kulturystów i pasjonatów sportów siłowych, szczególnie w okresie pracy nad definicją umięśnienia. Profi Mass stanowi nieocenioną pomoc suplementacyjną dla osób mających problemy z budowaniem wysokiej jakości muskulatury, pozbawionej, tak typowego dla pewnej grupy ludzi (endomorficy), gromadzenia tłuszczu zapasowego.
Profi Mass jest również ukłonem Olimp Laboratories w stronę osób amatorsko czy rekreacyjnie uprawiających sport, które często nie znajdują czasu na przestrzeganie zbilansowanej diety, ze względu na dużą aktywność życia zawodowego. Idealnym sprzymierzeńcem w utrzymaniu ich wysportowanej sylwetki będzie odżywczy koktajl Profi Mass spożyty w porze posiłkowej.

Profi Mass® jest też polecany osobom uprawiającym sporty wytrzymałościowe, takie jak np. sporty walki, kolarstwo, maratony, etc., gdzie długotrwały, intensywny wysiłek wymaga nieprzerwanej podaży składników energetycznych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1000 gPorcja jednorazowa: 50 gIlość porcji w opakowaniu: 20
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1440 (1568**) kJ344,5 (375,1**) kcal*
Białko45 g*
Węglowodany40 g*
w tym cukry7 g*
Tłuszcz0,5 (3,9**) g*
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0,4 (2,8**) g*
Błonnik pokarmowy0 g*
Sód0,1 g*
Tauryna500 mg*
L-glutamina250 mg*
 
** Wartości dla smaku czekoladowego

Pozostałe składniki

56% preparaty białkowe (koncentrat białek serwatkowych (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), micelarna kazeina (z mleka), hydrolizat białek serwatkowych (z mleka)), 40% preparaty węglowodanowe (kompleks poli- i oligosacharydów, długołańcuchowa woskowa skrobia kukurydziana, fruktoza, izomaltuloza), aromaty, 0,7% olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (olej MCT), regulatory kwasowości – kwas jabłkowy, kwas cytrynowy; 0,5% tauryna, 0,25% L-glutamina, substancje zagęszczające – guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza; emulgator – lecytyny (z soi); barwniki: karoteny (A), koszenila (B), ryboflawiny (C), E 150c (D), E 150d (E), E 133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N). (A)-(Z) – W zależności od smaku produktu symbol (A-Z) użytego składnika znajduje się obok daty minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed). * Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.

Ostatnia ocena

Mateusz

Bardzo dobry smak,łatwa rozpuszczalność,nie zalega na żołądku.Co chcieć więcej po gainerze?

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Thermo Shape 2.0
Thermo Shape 2.0
ACTIVLAB

Wieloskładnikowy preparat wspomagający spalanie tłuszczu. Zwiększa termogenezę i poprawia metabolizm.

39,00 zł
więcej
Zinc Gluconate
Zinc Gluconate
SWANSON

Zinc is an antioxidant that provides immune support

24,00 zł
więcej
AllDayYouMay
AllDayYouMay
5% NUTRITION

An advanced supplement providing a complex of substances that promote anabolism and stimulate regeneration

149,00 zł
więcej
HMB Mega Caps 1250
HMB Mega Caps 1250
OLIMP

Preparat zawierający HMB. Wspomaga spalanie tłuszczu, zwiększa siłę i wytrzymałość, wspomaga regenerację.

135,00 zł
więcej
Adam
Adam
NOW FOODS

Suplement witaminowy-mineralny przeznaczony dla mężczyzn. Zwiększa odporność oraz poprawia samopoczucie.

75,00 zł
więcej
Yohimbine HCL 10mg
Yohimbine HCL 10mg
APOLLO'S HEGEMONY

Suplement diety wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Zawiera chlorowodorek johimbiny.

109,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Rhodiola

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

5-HTP 200mg

89,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>