Akcesoria i odzież
  • Akcesoria
  • Odzież sportowa
  • Sztuki walki
Boostery mózgu
  • Adaptogeny
  • Metabolizm i krążenie mózgowe
  • Regeneracja układu nerwowego
  • Antydepresanty
  • Mixy nootropowe
  • Stymulanty
Boostery testosteronu
  • Produkty specjalne
  • DHEA
  • Ekstrakty ziołowe
  • Kontrola estrogenów
  • Kwas D-Asparaginowy (DAA)
  • Mixy podnoszące testosteron
  • Ochrona Prostaty
  • PCT (Post Cycle Therapy)
  • Profilaktyka na cyklu
  • Tribulus
  • ZMA
Boostery treningowe
Kreatyna
  • Staki Kreatynowe
  • Azotan Kreatyny
  • Chelat Magnezowy Kreatyny
  • Chlorowodorek Kreatyny (HCl)
  • Cytrynian Kreatyny
  • Etylowy Ester Kreatyny
  • Fosforan Kreatyny
  • Jabłczan Kreatyny (TCM)
  • Pirogronian Kreatyny
  • Pozostałe Formy Kreatyn
  • Kre-Alkalyn
  • Orotan Kreatyny
  • Monohydrat Kreatyny
Odchudzanie
  • Spalacze tłuszczu
  • Chitosan i błonnik
  • Diabetyczne - kontrola cukru
  • Dieta ketogeniczna
  • Diuretyki - odwadniające
  • Kontrola apetytu
  • Odchudzające przekąski
  • Przyspieszacze metabolizmu
Odżywki białkowe
  • Białka Jaja
  • Białka Roślinne (Sojowe, Pszeniczne)
  • Białka Wolnowchłanialne
  • Białka Serwatkowe (WPC, WPI, WPH)
  • Odżywki na masę
  • Procentowe Podziały Białek
  • Białka Mleka - Kazeina
  • Pozostałe Białka
Witaminy i minerały
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminy
  • Minerały
  • Kompleksy Witamin i Minerałów
Zdrowie i witalność
  • Ochrona zdrowia
  • Ochrona stawów
  • Lepsze samopoczucie
  • Lepszy sen
  • Libido i sprawność seksualna
  • Menopauza i problemy kobiece
  • Mocne włosy i paznokcie
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Obniżające poziom cukru
  • Obniżające poziom kortyzolu
  • Oczyszczające - detoks
  • Odmładzające
  • Problemy skórne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwstresowe
  • Przeciwzapalne
  • Regeneracja nadnerczy
  • Regeneracja wątroby
  • Umysł i koncentracja
  • Wrażliwość insulinowa
  • Wzmacniające odporność
  • Zaburzenia metylacji
  • Zdrowa prostata
  • Zdrowa tarczyca
  • Zdrowe kości i zęby
  • Zdrowe oczy
  • Zdrowy układ krążenia
  • Zdrowy układ moczowy
Żywność funkcjonalna
  • Zdrowe tłuszcze
  • Błonnik
  • Dodatki do żywności
  • Superfoods
  • Zamienniki posiłków
  • Żywność energetyczna
  • Żywność wysokobiałkowa
  • Żywność zero kalorii
Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • HI-TECH PHARMACEUTICALS Off The Chain 300g
  • HI-TECH PHARMACEUTICALS Off The Chain 300g
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • HI-TECH PHARMACEUTICALS Off The Chain 300g
  • HI-TECH PHARMACEUTICALS Off The Chain 300g
0 0,00 zł
0 0,00 zł
Off The Chain Off The Chain

HI-TECH Pharmaceuticals Off The Chain Aminos to zestawienie wszystkich niezbędnych i względnie niezbędnych aminokwasów z substancjami psychoaktywnymi i przyspieszającymi utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Wspomagając całodniową regenerację organizmu, pozwala na błyskawiczną odnowę zmęczonego treningiem ustroju. Stanowiąc bazę kluczowych aminokwasów, wspiera ochronę tkanki mięśniowej przed degradacją inicjowaną ciężkim wysiłkiem fizycznym. Wymuszając rozpad i spalanie zalegającego tłuszczu, pozwala na uwypuklenie atrakcyjnej sylwetki. Wykazując efekt psychostymulujący przeciwdziała ospałości, zapewnia dobre samopoczucie i mobilizuje organizm do podejmowania działań w trudnym okresie treningowym, czy redukcyjnym.

W skład produktu HI-TECH Pharmaceuticals Off The Chain Aminos wchodzą:

AMINO BLEND:

L-glutamina – hydrofilowy aminokwas obojętny zapisywany także jako: kwas (2S)-2,5-diamino-5-oksopentanowego oraz skrótem Gln lub Q; amina kwasu glutaminowego syntetyzowana endogennie wskutek wprowadzenia jonu amonowego do glutaminianu za pośrednictwem syntetazy glutaminowej. Utożsamiana najczęściej z tkanką mięśniową, gdzie tworzy jej zdecydowaną większość. Będąc związkiem bogatym w azot, umożliwia produkcję endogennych aminokwasów, białek, również mięśniowych; mocznika, czy kwasów nukleinowych. Jako aminokwas glukogenny wykorzystywany do wytwarzania glukozy, pozwala na uzupełnianie bazy substratów energetycznych. Ulegając szybkim przemianom do glukozy oraz sprzyjając wydajnej syntezie glikogenu, poprawia działanie gospodarki energetycznej. Umożliwiając powstawanie glutationu, redukuje stężenie wolnych rodników, obniża poziom stresu oksydacyjnego i neutralizuje wybrane toksyny. Występując w roli transportera amoniaku bierze udział w syntezie mocznika, związku zapewniającego bezpieczną utylizację szkodliwego amoniaku. Biorąc udział w detoksykacji wątroby za pośrednictwem glutationu, poprawia stan danego narządu. Wzmagając aktywność fibroblastów, usprawnia syntezę kolagenu, a tym samym i zapewnia dobrą kondycję struktur z ich udziałem oraz sprzyja szybkiemu gojeniu ran. Stanowiąc paliwo metaboliczne dla komórek odpornościowych oraz przeciwdziałając wnikaniu patogenów poprzez zmniejszanie nieszczelności jelita, usprawnia pracę układu odpornościowego. Zapewniając energię enterocytom, niwelując niekorzystną przepuszczalność jelita, wspierając tworzenie komórek błony śluzowej jelit oraz promując utrzymanie odpowiedniej wielkości kosmków jelitowych, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. L-glutamina wytwarzana w znajdującym się w Stanach Zjednoczonych zakładzie produkcyjnym firmy Ajinomoto, zapewnia wysoki standard surowca oparty na dużym doświadczeniu kadry, nowoczesnej technologii produkcji oraz wdrożeniu najnowszych norm jakościowych.

L-leucyna – niesyntetyzowany w ustroju ludzkim hydrofobowy aminokwas niezbędny nazywany także kwasem (S)-2-amino-4-metylopentanowym, definiowany skrótem Leu lub L; związek o charakterystycznym rozgałęzionym łańcuchu alifatycznym za sprawą którego został zaklasyfikowany do grona aminokwasów BCAA. Pośród wszystkich aminokwasów egzogennych na L-leucynę organizm człowieka posiada największe zapotrzebowanie. Właściwości przez niego prezentowane stanowią konsekwencję jego bezpośredniej działalności, jak i efektów wywoływanych przez metabolity do których jest przekształcany, tj: kwas β-hydroksy β-metylomasłowy (HMB) i ketoleucynę (KIC). Aktywując wielotorowo odpowiedzialny za liczne procesy wzrostowe podzespół mTOR – mTORC1 hamujący 4E-BP1 i pobudzający S6K1, nasila tempo zachodzenia procesów anabolicznych w ustroju, w tym tkanki mięśniowej i kostnej. Występuje w roli drugiej co do ilości składowej budującej tkankę mięśniową. Blokując aktywność receptorów a2 adrenergicznych (α2ARs) za pośrednictwem ścieżki mTOR oraz wzmagając działalność dehydrogenazy glutaminianowej (GDH), usprawnia sekrecję insuliny, hormonu promującego procesy anaboliczne i usprawniającego transport substratów energetycznych i budulcowych do syntetyzowanych struktur. Zwiększając ilość leptyny, pobudzając syntazę glikogenu i przenoszenie transportera glukozy 4 (GLUT 4), poprawia przerzut glukozy do wewnątrz komórki. Podnosząc tolerancję glukozy, wzmagając spalanie kwasów tłuszczowych w mięśniach za sprawą pobudzania SIRT1 oraz zwiększając biogenezę mitochondriów, wspiera procesy pozyskiwania energii oraz utrzymanie optymalnego poziomu tkanki tłuszczowej. Będąc aminokwasem ketogennym,w razie potrzeby uzupełnia zasoby substratów energetycznych po uprzedniej transformacji do ciał ketonowych.

L-izoleucyna – niezbędny, hydrofobowy związek z grupy aminokwasów określany również mianem: kwasu (2S,3S)-2-amino-3-metylopentanowego, w skrócie Ile lub I, posiadający alifatyczny rozgałęziony łańcuch boczny przyporządkowujący go do grona aminokwasów rozgałęzionych. Występując w roli istotnej składowej białek, pozwala na tworzenie wspomnianych makrocząsteczek i struktur w skład które wchodzą, w tym mięśni. Aktywując kinazę fosfatydyloinozytolu (PI3K) i kinazę białkową C (PKC), wzmaga działalność syntazy glikogenu i przemieszczanie transportera glukozy GLUT 4, za sprawą czego poprawia wykorzystanie glukozy przez komórki wątroby i mięśni oraz przyczynia się do zachowania odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Poprawiając tolerancję glukozy, podnosząc ilość leptyny i adiponektyny, zwiększając wydajność przenośników kwasów tłuszczowych i oddziałując na receptory PPARa za sprawą czego pomnaża ilość białek rozprzęgających UCP2 i UCP3, zapewnia wysoką wydajność procesów tworzenia energii i przeciwdziała nadmiernemu gromadzeniu substratów energetycznych w zapasowej tkance tłuszczowej. Będąc zaliczanym do aminokwasów zarówno keto-, jak i glukogennych, wykazuje zdolność przemiany do ciał ketonowych, jak i glukozy. Wzmagając syntezę β-defensyn, działa przeciwbakteryjnie, dbając tym samym o zachowanie dobrego stanu jelit.

L-walina – hydrofobowy aminokwas figurujący pod nazwą: kwas (S)-2-amino-3-metylobutanowy oraz określany także skrótami Val lub V, niezbędny związek zaliczany do trójki aminokwasów rozgałęzionych, których cechą wspólną jest alifatyczny rozgałęziony łańcuch boczny. Jest substancją niezbędną dla prawidłowego rozwój i funkcjonowania układu nerwowego. Redukując poziom pirogronianu obniża tempo produkcji kwasów tłuszczowych z cukrowców, zmniejszając poprzez to ilość węglowodanów magazynowanych w tkance tłuszczowej. Występując w roli aminokwasu glukogennego, w razie konieczności umożliwia dostarczenie cząsteczek glukozy do przemian energetycznych. Umożliwiając prawidłowe dojrzewanie limfocytów i wykazując pewne działanie przeciwwirusowe, wspomaga pracę układu odpornościowego.

Tauryna – endogenny siarkowy aminokwas niebiałkowy występujący także pod nazwą: kwas 2-amino-etanosulfonowy oraz skrótem Tau; syntetyzowany przez organizm człowieka na kilku szlakach spośród których najważniejszym jest szereg transformacji L-cysteiny przebiegający z wykorzystaniem dioksygenazy cysteinowej, dekarboksylazy kwasu L-cysteinosulfonowego oraz dehydrogenazy hipotaurynowej. Promując sekrecję insuliny i hormonu wzrostu oraz będąc największym nośnikiem azotu pośród aminokwasów nieproteogennych, przyczynia się do budowy struktur białkowych, w tym mięśni. Wywierając wpływ na wielkość napływu wapnia do wewnątrz miocytów, angażuje się w prawidłowość przebiegu procesu skurczu tkanki mięśniowej. Wykazując właściwości antyoksydacyjne, głównie za sprawą ograniczania powstawania anionu nadtlenkowego poprzez równoważenie łańcucha transportu elektronów w mitochondriach, redukuje wielkość stresu wewnątrzustrojowego. Działając przeciwutleniająco minimalizuje stany zapalne. Ograniczając wielkość uszkodzeń oksydacyjnych, szczególnie względem błony komórkowej, redukując rozległość stanów i niwelując stężenie hormonu adrenokortykotropowego (ACTH), wspiera zachowanie istniejących struktur organizmu. Obniżając wielkość stresu oksydacyjnego, usprawniając działalność enzymów odpowiedzialnych za przemiany glukozy i zmniejszając oporność komórek na insulinę, wspomaga gospodarkę insulinowo-węglowodanową. Zmniejszając tempo utleniania lipidów, przeciwdziałając nagromadzeniu zaawansowanych produktów glikacji, wspiera funkcjonowanie pracy nerek. Hamując przedostawanie się wapnia przez kanały wapniowe zależne od potencjału błonowego L-, N- i P/Q oraz ograniczając aktywność kalpain i cytochromu C, chroni układ nerwowy przed niekorzystną destrukcją. Redukując tempo powstawania serotoniny i wywierając wpływ na receptory GABA, równoważy uczucia pobudzenia i ospałości, sprzyjając wzmaganiu koncentracji.

L-cytrulina – niebiałkowy aminokwas nazywany także kwasem 2-amino-5-ureidowalerianowym.  Endogennie syntetyzowany w ustroju ludzkim z ornityny przy wykorzystaniu karbamoilotransferazy ornitynowej. Występując w roli jednego z kluczowych elementów cyklu mocznikowego, zapewnia bezpieczną drogę utylizacji toksycznego dla ustroju amoniaku. Stanowiąc prekursor tlenku azotu, sprzyja relaksacji naczyń, poprzez co wpływa na poprawę krążenia krwi, zwiększa dotlenienie, odżywienie i przyspiesza detoksykację. Promując odwrócony transport cholesterolu (RTE), dba o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego. Umożliwiając syntezę tlenku azotu w układzie nerwowym, wspiera funkcjonowanie danego układu. Poprawiając wyrzut hormonu wzrostu i aktywując szlak mTOR, wzmaga procesy anaboliczne przebiegające w organizmie. Podnosząc tempo lipolizy i blokując proces gliceroneogenezy, zwiększa pulę gotowych do wykorzystania substratów energetycznych.

L-tyrozyna – hydrofobowy nie niezbędny aminokwas nazywany również: kwasem 2-amino-3-(4-hydroksyfenylo)propanowym, w skrócie Tyr lub Y, endogennie syntetyzowany w organizmie człowieka z L-fenyloalaniny w przemianach katalizowanych przez hydroksylazę fenyloalaninową. Będąc składową budulcową struktur białkowych, umożliwia tworzenie wspomnianych makrocząstek. Jako prekursor hormonów tarczycy, m.in. trójjodotyroniny i tyroksyny, odpowiada za tempo metabolizmu licznych substratów energetycznych oraz optymalizację wielkości ich gromadzonych rezerw w postaci tłuszczu, czy glikogenu. Występując w roli aminokwasu gluko- i ketogennego stanowi alternatywne źródło substratów energetycznych po uprzedniej przemianie do glukozy oraz ciał ketonowych. Jako związek wyjściowy wykorzystywany w produkcji katecholamin, szczególnie: adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy; angażuje się w przewodnictwo nerwowe, a tym samym i kreowanie nastroju oraz pobudzenie organizmu do działania. Zapewniając zdolność wytworzenia odpowiedniej ilości adrenaliny, umożliwia przetrwanie ustroju w skrajnie stresowych warunkach zagrażających życiu. Pozwalając na syntezę katecholamin, przyczynia się do prawidłowości pracy układów: sercowo-naczyniowego oraz pokarmowego.

L-arginina – warunkowo niezbędny aminokwas zapisywany jako: kwas 2-amino-5-guanidynowalerianowy lub skrótem Arg, bądź R. Umożliwiając produkcję kreatyny, wspiera magazynowanie i przenoszenie szybkiej energii. Jako aminokwas glukogenny, zapewnia dodatkowe źródło substratów energetycznych poprzez transformację do glukozy. Wzmagając sekrecję hormonu wzrostu oraz aktywując pośrednio, jak i bezpośrednio ścieżkę mTOR, nasila tempo procesów anabolicznych zachodzących w organizmie. Występując w roli prekursora tlenku azotu (NO), działa rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośne rozszerzając je, poprawiając tym samym przepływ krwi, dotlenienie, odżywienie i detoksykację ustroju. Stanowiąc związek wyjściowy dla NO, a przy tym ograniczając przyleganie, agregację oraz aktywację płytek krwi wpływa na pracę i zachowanie dobrego stanu układu sercowo-naczyniowego. Wspierając dojrzewanie i wzrost komórek nerwowych, wpływa na rozwój układu nerwowego. Będąc prekursorem NO oraz oddziałując na pobudliwość receptorów kwasu glutaminowego i czynność synaps, angażuje się w kształtowanie jakości przewodnictwa nerwowego. Stanowiąc istotną część cyklu ornitynowego, zapewnia możliwość skutecznego usuwania toksycznego amoniaku z ustroju.

L-histydyna – hydrofilowy, warunkowo niezbędny aminokwas określany także mianem: kwasu 2-amino-3-(imidazolo-4-ilo)propanowego, bądź skrótem HIS lub H, związek naturalnie syntetyzowany w ludzkim organizmie. Jako aminokwas proteogenny wchodzący w skład struktur białkowych, stwarza warunki pozwalające na budowę wspomnianych makrocząsteczek, szczególnie enzymów i hemoglobiny. Będąc składową hemoglobiny, angażuje się w transport tlenu, a tym samym i odpowiada za dotlenienie całego ustroju. Stanowiąc związek wyjściowy do produkcji histaminy, wspiera rozluźnienie naczyń krwionośnych, poprawiając poprzez przepływ krwi w układzie krwionośnym. Umożliwiając syntezę mioglobiny, bierze udział w magazynowaniu tlenu w mięśniach poprzecznie prążkowanych. Podlegając transformacji do histaminy, wpływa na kurczliwość tkanki mięśniowej. Wchodząc w skład peptydów przeciwutleniających: karnozyny i anseryny; redukuje wielkość stresu oksydacyjnego, ogranicza rozległość stanów zapalnych i sprzyja utrzymaniu optymalnego pH, głównie w mięśniach. Jako prekursor histaminy, angażuje się w procesy neurotransmisji. Ingerując w przewodnictwo nerwowe, obniża poziom lęku i zmniejsza apetyt. Będąc związkiem zaliczanym do grona aminokwasów glukogenny, zasila bazę substratów energetycznych poprzez przemianę do glukozy.

L-lizyna – hydrofilowy aminokwas niezbędny, nazywany kwasem 2,6-diaminoheksanowym, określany także skrótem Lys, bądź K. Jako związek proteogenny, umożliwia tworzenie białek. Przynależąc do grupy związków ketogennych, zapewnia alternatywne źródło substratów energetycznych w postaci ciał ketonowych. Występując w roli prekursora L-karnityny, wspiera przenoszenie długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, co umożliwia ich spalanie i pozyskiwanie energii. Wyprowadzając nadmierne ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych za pośrednictwem L-karnityny, wspomaga procesy detoksykacyjne komórki. Przejawiając efekt immunomodulujący, mobilizuje układ odpornościowy do działania. Zmniejszając wykorzystanie niezbędnej do wzrostu wirusów argininy, ogranicza ich rozwój. Ulegając przemianie do hydroksylizyny, wchodzi w skład kolagenu i elastyny, biorąc tym samym udział w tworzeniu struktur skóry, stawów, naczyń krwionośnych czy kości. Zwiększając biodostępność wapnia poprzez redukcję jego utraty wraz z moczem oraz usprawnienie sieciowania danego pierwiastka mineralnego w strukturach kolagenu kośćca, poprawia stan aparatu ruchu. Stanowiąc składową naczyń krwionośnych, wspierając syntezę tlenku azotu oraz zabezpieczając domenę wiązania lizyny do lipoproteiny(a), angażuje się w prawidłową pracę układu krwionośnego. Będąc częściowym antagonistom receptora serotoniny, niweluje nadmierną lękliwość.

L-fenyloalanina – hydrofobowy związek przynależący do aminokwasów niezbędnych, znany także jako kwas 2-amino-3-fenylopropanowy oraz sygnowany skrótem Phe lub F. Stanowiąc składową białek, pozwala na budowę licznych struktur na nich opartych, w tym mięśni. Występując zarówno jako aminokwas gluko-, jak i ketogenny, umożliwia dwutorowe uzupełnienie rezerw substratów energetycznych poprzez przemiany do glukozy, bądź ciał ketonowych. Będąc związkiem wyjściowym do syntezy hormonów tarczycy trijodotyroniny i tetrajodotyroniny, inaczej tyroksyny, wpływa na poziom nasilenia przemian substratów energetycznych, w tym efektywność tworzenia z nich energii oraz wielkość gromadzonych zapasów energetycznych. Jako prekursor wielu katecholamin, głównie epinefryny, norepinefryny i dopaminy, kreuje jakość neuroprzewodnictwa. Za pośrednictwem swojej pochodnej fenyloetyloaminy, wpływa na pobudliwość receptorów TAAR1 zmniejszając wychwyt zwrotny noradrenaliny, dopaminy i serotoniny, promując poprzez to uczucie radości i dobrobytu.

L-treonina – hydrofilowy, niezbędny aminokwas nazywany także kwasem (2S,3R)-2-amino-3-hydroksybutanowego oraz określany skrótem Thr lub T. Jako aminokwas wchodzący w skład białek, umożliwia tworzenie struktur z udziałem wspomnianej makrocząsteczki. Stanowiąc składową kolagenu, pozwala na budowę struktur na nim bazujących, tj układu ruchu, czy skory. Będąc zaliczanym do grona aminokwasów gluko- i ketogennych, w razie konieczności uzupełnia rezerwę szybkich substratów energetycznych po przemianie do glukozy lub ciał ketonowych. Postuluje się, iż jest istotny dla rozwoju i pracę układu nerwowego. Za sprawą cech lipotropowych, przeciwdziała magazynowaniu lipidów wątrobie, poprzez co wspiera utrzymanie jej dobrej funkcjonalności. Biorąc udział w syntezie mucyny, dba o dobry stan śluzówki żołądka, a tym samym i właściwą kondycję całego przewodu pokarmowego. Poprawiając stan przewodu pokarmowego za pośrednictwem mucyny oraz umożliwiając tworzenie immunoglobulin, zapewnia skuteczne działanie układu odpornościowego.

L-metionina – niezbędny związek siarkowy o charakterze hydrofobowym, nazywany również kwasem 2-amino-4-(metylotio)butanowym, bądź określany symbolem Met lub M. Stanowiąc pierwsze ogniwo zapoczątkowujące translację i będąc składnikiem budulcowym łańcuchów polipeptydowych, umożliwia tworzenie cząstek białek i struktur na nich opartych, m.in. tkanek mięśniowych, enzymów, czy hormonów. Wspiera syntezę kwasów nukleinowych. Wzmagając powstawanie proteoglikanu i redukując stany zapalne, dba o dobry stan stawów. Pozwala na efektywne działanie testosteronu. Przynależąc do grupy aminokwasów glukogennych, stanowi alternatywne źródło glukozy, podstawowego substratu energetycznego w procesach pozyskiwania energii. Biorąc udział w reakcji tworzenia kreatyny z glikocyjaminy, umożliwia przenoszenie i magazynowanie szybkiej energii. Wspierając powstawanie glutationu angażuje się w redukcję stresu oksydacyjnego i procesy detoksykacyjne zachodzące w ustroju. Zwiększając stężenie glutationu w organizmie, wspomaga zachowanie prawidłowej kondycji wątroby i płuc. Promując powstawanie receptorów acetylocholiny oraz zwiększając dostępność choliny jako substratu wspomnianego neurotransmitera, poprawia przewodnictwo nerwowe, w tym podnosi efektywność połączenia mózg-mięśnie. Wywierając wpływ na ilość neuroprzekaźników, głównie serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, niweluje stres i agresję, przy jednoczesnym wprowadzaniu dobrego nastroju. Biorąc udział w procesie keratynizacji paznokci oraz włosów, poprawia ich wygląd i wytrzymałość.

ENERGY BLEND:

Kofeina – alkaloid roślinny, zapisywany także jako: 1,3,7-trójmetyloksantyna, bądź 1,3,7-Trimethyl-3,7-dihydro-1H-purin-2,6-dion, występujący w dużych ilościach w ziarnach Coffea, owocach wiecznie zielonego krzewu z rodziny Rubiaceae, uprawianego na gorących terenach Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Blokując receptory adenozyny A1 i A2, a tym samym przeciwdziałając łączeniu adenozyny z jej przypisanymi receptorami, wspiera syntezę licznych neurotransmiterów, m.in.: acetylocholiny, adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy; neuroprzekaźników nasilających transmisje neuronalną, wzmagających koncentrację i pobudzających ustrój do działa. Minimalizując pobudliwość fosfodiesterazy (PDE) i zwiększając poziom cyklicznego adenozyno-3′,5′-monofosforanu (cAMP), wspomaga skuteczność działania układu nerwowego. Blokując receptory adenozyny, zmniejsza ból. Potęgując ilość cAMP wzmaga degradację zapasowej tkanki tłuszczowej, sprzyjając poprzez to uwalnianiu substratów energetycznych niezbędnych do syntezy energii oraz niweluje nadmierny, obciążający ustrój poziom ich zgromadzonych zasobów. Promując ekspresję białek rozprzęgających (UCP), pozwala na pozbywanie się nadwyżki wytworzonej energii w postaci ciepła. Sprzyjając tworzeniu wymaganego poziomu testosteronu, wspomaga zachodzenie procesów anabolicznych i pozwala na zachowanie prawidłowej funkcjonalności organizmu. Nasilając wyzwalanie wapnia ze siateczki śródplazmatycznej, intensyfikuje siłę skurczu tkanki mięśniowej.

Metyloheksanamina HCl – chlorowodorek fenyloetylodimetyloaminy, inaczej 1,3-dimetyloamylaminy, w skrócie DMAA, związek chemiczny utożsamiany z Geranium, roślinami przynależącymi do rodziny Geraniaceae, porastającymi niemal wszystkie kontynenty na Ziemi, za wyjątkiem Antarktydy. Podnosząc poziom dopaminy, wywołuje dobry, niemal euforyczny nastrój, kreuje przychylne nastawienie wobec życia i daje chęć do podejmowania działań. Zwiększając moc skurczu tkanki mięśniowej, wpływa na pracę układu ruchu. Będąc bardziej lipofilny oraz stanowiąc związek wykazujący większą stabilność wobec rozkładających go enzymów MAO, aniżeli jego strukturalny krewniak PEA względem degradujących ją enzymów MAO, łatwiej przekracza barierę krew-mózg i wywiera silniejsze działanie w układzie układzie nerwowym.

Ekstrakt z zielonej herbaty – zasobna w polifenole esencja pozyskana z mało przetworzonych, niefermentowanych liści Camellia sinensis, zielonego krzewu zaklasyfikowanego do rodziny Theaceae, rośliny uprawianej w ciepłym klimacie kontynentu azjatyckiego. Wykazując działanie przeciwutleniające, ogranicza stres oksydacyjny i niweluje wielkość stanów zapalnych. Za sprawą dużej zawartości gallusanu epigalokatechiny (EGCG), blokując pobudliwość dehydrogenazy 11β-hydroksysteroidowej typu 1 (11β-HSD1), ogranicza syntezę kortyzolu, poprzez co zmniejsza uczucie stresu, przeciwdziała ponadnormatywnemu odkładaniu substratów energetycznych w postaci tłuszczu oraz degradacji tkanki łącznej. Wspierając działanie insuliny i redukując zawyżone stężenie cukru we krwi, usprawnia transport substratów energetycznych i związków budulcowych do komórek wątroby i mięśni, przy jednoczesnym ograniczaniu zasilania tkanki tłuszczowej wspomnianymi związkami. Przejawiając właściwości antyoksydacyjne i promując neurogenezę za sprawą wzmagania produkcji progenitorowych komórek nerwowych, angażuje się w utrzymanie dobrego stanu układu nerwowego i poprawia zachodzenie procesów pamięciowych. Działając przeciwwirusowo oraz zwiększając ilość regulatorowych limfocytów T, wspiera pracę układu odpornościowego. Zawarte w herbacie katechiny jako zbiór substancji z danej grupy, hamując aktywność lipaz trawiennych ogranicza rozkład i wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego, wspierając tym samym optymalizację profilu lipidowego oraz kontrolę masy ciała. Minimalizując działalność topoizomerazy, telomerazy, Bcl-2, tNOX i COX2, ogranicza rozwój komórek niewłaściwie zmienionych. Za sprawą zawartych teiny i L-teaniny, sprzyja produkcji określonych neurotransmiterów, głównie acetylocholiny, dopaminy, norepinefryny i serotoniny, za pośrednictwem których normuje natężenie przewodnictwa nerwowe.

HI-TECH Pharmaceuticals Off The Chain Aminos to przede wszystkim baza niezbędnych i względnie niezbędnych aminokwasów stanowiących podstawę budowy, funkcjonowania i regeneracji organizmu. Zapewniając składowe wchodzące w skład struktur białkowych, zwiększające sekrecję hormonów anabolicznych, czy też samodzielnie aktywując ścieżki anaboliczne, umożliwia tworzenie oraz zachowanie struktur ustroju, w tym tkanki mięśniowej. Potencjał danych związków zapewnia również ochronę strukturom mięśniowym, eksploatowanym podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Zasilając bazę substratów energetycznych, poprawiając pracę insuliny, zwiększając tolerancję glukozy oraz biorąc udział w syntezie związków magazynujących i przenoszących powstałą energię, przyczynia się do niezachwianego działania gospodarki energetycznej. Dbając o prawidłowość pracy licznych układów i narządów, szczególnie krwionośnego, czy nerwowego, a także serca, bądź wątroby, angażuje się w sprawne funkcjonowanie całego ustroju. Z kolei wzmacniając barierę antyoksydacyjną, nasilając detoksykację, ograniczając wnikanie patogenów oraz działając immunomodulująco i przeciwwirusowo, wspierają układ odpornościowy. Dodatek związków psychostymulujących i przyspieszających utratę zbędnej tkanki tłuszczowej, wzmacnia możliwości wielokierunkowego wykorzystania produktu. W ciągu dnia przyspieszy metabolizm, zwiększy wykorzystanie dostarczonych aminokwasów i poprawi kontrolę masy ciała. W okresach ciężkiej redukcji zniweluje ospałość, pobudzi organizm do życia i pozwoli przezwyciężyć trudy czas. Natomiast w czasie okołotreningowym, wyzwoli dodatkowe pokłady energii i zmotywuje organizm do działania. Dzięki temu HI-TECH Pharmaceuticals Off The Chain Aminos to doskonały środek sprzyjający tworzeniu atrakcyjnej, beztłuszczowej sylwetki, przy zachowaniu pełni sprawności fizyczno-psychicznej organizmu.
Brak na magazynie
0 0
Off The Chain Off The Chain 300g
HI-TECH
129,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

Off The Chain 300g

Off The Chain Chwilowo
brak
Siła:
Wytrzymałość:
Koncentracja:
Regeneracja:
Dostępność
w magazynach
Magazyn UK BRAK

Produkty z magazynu w Wielkiej Brytanii wysyłamy do następujących krajów i miejsc:



1 STREFA: Anglii, Walii oraz Szkocji (z wyłączeniem regionu Highlands oraz wysp)



2 STREFA: Irlandii Północnej, gminy regionu Highlands, wyspy Szkocji, Wyspa Man, wyspy Scilly, wyspa Guernsey (kod pocztowy GY) oraz wyspa Jersey (kod pocztowy JE)



3 STREFA: Republika Irlandzka



Wysyłkę do wyżej wymienionych krajów realizujemy również z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi. 


Magazyn UE BRAK

Produkty z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej wysyłamy do jej wszystkich krajów-członków.



Jak również do Norwegii, Szwajcarii, Islandii czy Wielkiej Brytanii, a także do USA, Kanady, Japonii, Australii czy na Bliski Wschód, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.


129,00 zł
Kup za punkty: 90300
Powiadom mnie o dostępności
Opis produktu
  • Kompleks niezbędnych aminokwasów
  • Wzmocniony kofeiną i DMAA
  • Dodatek ekstraktu z zielonej herbaty
  • Przyspiesza całodzienną regenerację
  • Optymalizuje funkcjonowanie ustroju
  • Minimalizuje destrukcję tkanki mięśniowej
  • Poprawia anabolizm mięśniowy
  • Wspiera działanie układu krążenia
  • Mobilizuje pracę układu odpornościowego
  • Dba o dobry stan układu nerwowego
  • Wspiera utratę zbędnego tłuszczu
  • Mobilizuje organizm do działania
  • Zapewnia dobre samopoczucie
  • Sprzyja budowie atletycznej sylwetki

HI-TECH Pharmaceuticals Off The Chain Aminos to zestawienie wszystkich niezbędnych i względnie niezbędnych aminokwasów z substancjami psychoaktywnymi i przyspieszającymi utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Wspomagając całodniową regenerację organizmu, pozwala na błyskawiczną odnowę zmęczonego treningiem ustroju. Stanowiąc bazę kluczowych aminokwasów, wspiera ochronę tkanki mięśniowej przed degradacją inicjowaną ciężkim wysiłkiem fizycznym. Wymuszając rozpad i spalanie zalegającego tłuszczu, pozwala na uwypuklenie atrakcyjnej sylwetki. Wykazując efekt psychostymulujący przeciwdziała ospałości, zapewnia dobre samopoczucie i mobilizuje organizm do podejmowania działań w trudnym okresie treningowym, czy redukcyjnym.

W skład produktu HI-TECH Pharmaceuticals Off The Chain Aminos wchodzą:

AMINO BLEND:

L-glutamina – hydrofilowy aminokwas obojętny zapisywany także jako: kwas (2S)-2,5-diamino-5-oksopentanowego oraz skrótem Gln lub Q; amina kwasu glutaminowego syntetyzowana endogennie wskutek wprowadzenia jonu amonowego do glutaminianu za pośrednictwem syntetazy glutaminowej. Utożsamiana najczęściej z tkanką mięśniową, gdzie tworzy jej zdecydowaną większość. Będąc związkiem bogatym w azot, umożliwia produkcję endogennych aminokwasów, białek, również mięśniowych; mocznika, czy kwasów nukleinowych. Jako aminokwas glukogenny wykorzystywany do wytwarzania glukozy, pozwala na uzupełnianie bazy substratów energetycznych. Ulegając szybkim przemianom do glukozy oraz sprzyjając wydajnej syntezie glikogenu, poprawia działanie gospodarki energetycznej. Umożliwiając powstawanie glutationu, redukuje stężenie wolnych rodników, obniża poziom stresu oksydacyjnego i neutralizuje wybrane toksyny. Występując w roli transportera amoniaku bierze udział w syntezie mocznika, związku zapewniającego bezpieczną utylizację szkodliwego amoniaku. Biorąc udział w detoksykacji wątroby za pośrednictwem glutationu, poprawia stan danego narządu. Wzmagając aktywność fibroblastów, usprawnia syntezę kolagenu, a tym samym i zapewnia dobrą kondycję struktur z ich udziałem oraz sprzyja szybkiemu gojeniu ran. Stanowiąc paliwo metaboliczne dla komórek odpornościowych oraz przeciwdziałając wnikaniu patogenów poprzez zmniejszanie nieszczelności jelita, usprawnia pracę układu odpornościowego. Zapewniając energię enterocytom, niwelując niekorzystną przepuszczalność jelita, wspierając tworzenie komórek błony śluzowej jelit oraz promując utrzymanie odpowiedniej wielkości kosmków jelitowych, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. L-glutamina wytwarzana w znajdującym się w Stanach Zjednoczonych zakładzie produkcyjnym firmy Ajinomoto, zapewnia wysoki standard surowca oparty na dużym doświadczeniu kadry, nowoczesnej technologii produkcji oraz wdrożeniu najnowszych norm jakościowych.

L-leucyna – niesyntetyzowany w ustroju ludzkim hydrofobowy aminokwas niezbędny nazywany także kwasem (S)-2-amino-4-metylopentanowym, definiowany skrótem Leu lub L; związek o charakterystycznym rozgałęzionym łańcuchu alifatycznym za sprawą którego został zaklasyfikowany do grona aminokwasów BCAA. Pośród wszystkich aminokwasów egzogennych na L-leucynę organizm człowieka posiada największe zapotrzebowanie. Właściwości przez niego prezentowane stanowią konsekwencję jego bezpośredniej działalności, jak i efektów wywoływanych przez metabolity do których jest przekształcany, tj: kwas β-hydroksy β-metylomasłowy (HMB) i ketoleucynę (KIC). Aktywując wielotorowo odpowiedzialny za liczne procesy wzrostowe podzespół mTOR – mTORC1 hamujący 4E-BP1 i pobudzający S6K1, nasila tempo zachodzenia procesów anabolicznych w ustroju, w tym tkanki mięśniowej i kostnej. Występuje w roli drugiej co do ilości składowej budującej tkankę mięśniową. Blokując aktywność receptorów a2 adrenergicznych (α2ARs) za pośrednictwem ścieżki mTOR oraz wzmagając działalność dehydrogenazy glutaminianowej (GDH), usprawnia sekrecję insuliny, hormonu promującego procesy anaboliczne i usprawniającego transport substratów energetycznych i budulcowych do syntetyzowanych struktur. Zwiększając ilość leptyny, pobudzając syntazę glikogenu i przenoszenie transportera glukozy 4 (GLUT 4), poprawia przerzut glukozy do wewnątrz komórki. Podnosząc tolerancję glukozy, wzmagając spalanie kwasów tłuszczowych w mięśniach za sprawą pobudzania SIRT1 oraz zwiększając biogenezę mitochondriów, wspiera procesy pozyskiwania energii oraz utrzymanie optymalnego poziomu tkanki tłuszczowej. Będąc aminokwasem ketogennym,w razie potrzeby uzupełnia zasoby substratów energetycznych po uprzedniej transformacji do ciał ketonowych.

L-izoleucyna – niezbędny, hydrofobowy związek z grupy aminokwasów określany również mianem: kwasu (2S,3S)-2-amino-3-metylopentanowego, w skrócie Ile lub I, posiadający alifatyczny rozgałęziony łańcuch boczny przyporządkowujący go do grona aminokwasów rozgałęzionych. Występując w roli istotnej składowej białek, pozwala na tworzenie wspomnianych makrocząsteczek i struktur w skład które wchodzą, w tym mięśni. Aktywując kinazę fosfatydyloinozytolu (PI3K) i kinazę białkową C (PKC), wzmaga działalność syntazy glikogenu i przemieszczanie transportera glukozy GLUT 4, za sprawą czego poprawia wykorzystanie glukozy przez komórki wątroby i mięśni oraz przyczynia się do zachowania odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Poprawiając tolerancję glukozy, podnosząc ilość leptyny i adiponektyny, zwiększając wydajność przenośników kwasów tłuszczowych i oddziałując na receptory PPARa za sprawą czego pomnaża ilość białek rozprzęgających UCP2 i UCP3, zapewnia wysoką wydajność procesów tworzenia energii i przeciwdziała nadmiernemu gromadzeniu substratów energetycznych w zapasowej tkance tłuszczowej. Będąc zaliczanym do aminokwasów zarówno keto-, jak i glukogennych, wykazuje zdolność przemiany do ciał ketonowych, jak i glukozy. Wzmagając syntezę β-defensyn, działa przeciwbakteryjnie, dbając tym samym o zachowanie dobrego stanu jelit.

L-walina – hydrofobowy aminokwas figurujący pod nazwą: kwas (S)-2-amino-3-metylobutanowy oraz określany także skrótami Val lub V, niezbędny związek zaliczany do trójki aminokwasów rozgałęzionych, których cechą wspólną jest alifatyczny rozgałęziony łańcuch boczny. Jest substancją niezbędną dla prawidłowego rozwój i funkcjonowania układu nerwowego. Redukując poziom pirogronianu obniża tempo produkcji kwasów tłuszczowych z cukrowców, zmniejszając poprzez to ilość węglowodanów magazynowanych w tkance tłuszczowej. Występując w roli aminokwasu glukogennego, w razie konieczności umożliwia dostarczenie cząsteczek glukozy do przemian energetycznych. Umożliwiając prawidłowe dojrzewanie limfocytów i wykazując pewne działanie przeciwwirusowe, wspomaga pracę układu odpornościowego.

Tauryna – endogenny siarkowy aminokwas niebiałkowy występujący także pod nazwą: kwas 2-amino-etanosulfonowy oraz skrótem Tau; syntetyzowany przez organizm człowieka na kilku szlakach spośród których najważniejszym jest szereg transformacji L-cysteiny przebiegający z wykorzystaniem dioksygenazy cysteinowej, dekarboksylazy kwasu L-cysteinosulfonowego oraz dehydrogenazy hipotaurynowej. Promując sekrecję insuliny i hormonu wzrostu oraz będąc największym nośnikiem azotu pośród aminokwasów nieproteogennych, przyczynia się do budowy struktur białkowych, w tym mięśni. Wywierając wpływ na wielkość napływu wapnia do wewnątrz miocytów, angażuje się w prawidłowość przebiegu procesu skurczu tkanki mięśniowej. Wykazując właściwości antyoksydacyjne, głównie za sprawą ograniczania powstawania anionu nadtlenkowego poprzez równoważenie łańcucha transportu elektronów w mitochondriach, redukuje wielkość stresu wewnątrzustrojowego. Działając przeciwutleniająco minimalizuje stany zapalne. Ograniczając wielkość uszkodzeń oksydacyjnych, szczególnie względem błony komórkowej, redukując rozległość stanów i niwelując stężenie hormonu adrenokortykotropowego (ACTH), wspiera zachowanie istniejących struktur organizmu. Obniżając wielkość stresu oksydacyjnego, usprawniając działalność enzymów odpowiedzialnych za przemiany glukozy i zmniejszając oporność komórek na insulinę, wspomaga gospodarkę insulinowo-węglowodanową. Zmniejszając tempo utleniania lipidów, przeciwdziałając nagromadzeniu zaawansowanych produktów glikacji, wspiera funkcjonowanie pracy nerek. Hamując przedostawanie się wapnia przez kanały wapniowe zależne od potencjału błonowego L-, N- i P/Q oraz ograniczając aktywność kalpain i cytochromu C, chroni układ nerwowy przed niekorzystną destrukcją. Redukując tempo powstawania serotoniny i wywierając wpływ na receptory GABA, równoważy uczucia pobudzenia i ospałości, sprzyjając wzmaganiu koncentracji.

L-cytrulina – niebiałkowy aminokwas nazywany także kwasem 2-amino-5-ureidowalerianowym.  Endogennie syntetyzowany w ustroju ludzkim z ornityny przy wykorzystaniu karbamoilotransferazy ornitynowej. Występując w roli jednego z kluczowych elementów cyklu mocznikowego, zapewnia bezpieczną drogę utylizacji toksycznego dla ustroju amoniaku. Stanowiąc prekursor tlenku azotu, sprzyja relaksacji naczyń, poprzez co wpływa na poprawę krążenia krwi, zwiększa dotlenienie, odżywienie i przyspiesza detoksykację. Promując odwrócony transport cholesterolu (RTE), dba o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego. Umożliwiając syntezę tlenku azotu w układzie nerwowym, wspiera funkcjonowanie danego układu. Poprawiając wyrzut hormonu wzrostu i aktywując szlak mTOR, wzmaga procesy anaboliczne przebiegające w organizmie. Podnosząc tempo lipolizy i blokując proces gliceroneogenezy, zwiększa pulę gotowych do wykorzystania substratów energetycznych.

L-tyrozyna – hydrofobowy nie niezbędny aminokwas nazywany również: kwasem 2-amino-3-(4-hydroksyfenylo)propanowym, w skrócie Tyr lub Y, endogennie syntetyzowany w organizmie człowieka z L-fenyloalaniny w przemianach katalizowanych przez hydroksylazę fenyloalaninową. Będąc składową budulcową struktur białkowych, umożliwia tworzenie wspomnianych makrocząstek. Jako prekursor hormonów tarczycy, m.in. trójjodotyroniny i tyroksyny, odpowiada za tempo metabolizmu licznych substratów energetycznych oraz optymalizację wielkości ich gromadzonych rezerw w postaci tłuszczu, czy glikogenu. Występując w roli aminokwasu gluko- i ketogennego stanowi alternatywne źródło substratów energetycznych po uprzedniej przemianie do glukozy oraz ciał ketonowych. Jako związek wyjściowy wykorzystywany w produkcji katecholamin, szczególnie: adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy; angażuje się w przewodnictwo nerwowe, a tym samym i kreowanie nastroju oraz pobudzenie organizmu do działania. Zapewniając zdolność wytworzenia odpowiedniej ilości adrenaliny, umożliwia przetrwanie ustroju w skrajnie stresowych warunkach zagrażających życiu. Pozwalając na syntezę katecholamin, przyczynia się do prawidłowości pracy układów: sercowo-naczyniowego oraz pokarmowego.

L-arginina – warunkowo niezbędny aminokwas zapisywany jako: kwas 2-amino-5-guanidynowalerianowy lub skrótem Arg, bądź R. Umożliwiając produkcję kreatyny, wspiera magazynowanie i przenoszenie szybkiej energii. Jako aminokwas glukogenny, zapewnia dodatkowe źródło substratów energetycznych poprzez transformację do glukozy. Wzmagając sekrecję hormonu wzrostu oraz aktywując pośrednio, jak i bezpośrednio ścieżkę mTOR, nasila tempo procesów anabolicznych zachodzących w organizmie. Występując w roli prekursora tlenku azotu (NO), działa rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośne rozszerzając je, poprawiając tym samym przepływ krwi, dotlenienie, odżywienie i detoksykację ustroju. Stanowiąc związek wyjściowy dla NO, a przy tym ograniczając przyleganie, agregację oraz aktywację płytek krwi wpływa na pracę i zachowanie dobrego stanu układu sercowo-naczyniowego. Wspierając dojrzewanie i wzrost komórek nerwowych, wpływa na rozwój układu nerwowego. Będąc prekursorem NO oraz oddziałując na pobudliwość receptorów kwasu glutaminowego i czynność synaps, angażuje się w kształtowanie jakości przewodnictwa nerwowego. Stanowiąc istotną część cyklu ornitynowego, zapewnia możliwość skutecznego usuwania toksycznego amoniaku z ustroju.

L-histydyna – hydrofilowy, warunkowo niezbędny aminokwas określany także mianem: kwasu 2-amino-3-(imidazolo-4-ilo)propanowego, bądź skrótem HIS lub H, związek naturalnie syntetyzowany w ludzkim organizmie. Jako aminokwas proteogenny wchodzący w skład struktur białkowych, stwarza warunki pozwalające na budowę wspomnianych makrocząsteczek, szczególnie enzymów i hemoglobiny. Będąc składową hemoglobiny, angażuje się w transport tlenu, a tym samym i odpowiada za dotlenienie całego ustroju. Stanowiąc związek wyjściowy do produkcji histaminy, wspiera rozluźnienie naczyń krwionośnych, poprawiając poprzez przepływ krwi w układzie krwionośnym. Umożliwiając syntezę mioglobiny, bierze udział w magazynowaniu tlenu w mięśniach poprzecznie prążkowanych. Podlegając transformacji do histaminy, wpływa na kurczliwość tkanki mięśniowej. Wchodząc w skład peptydów przeciwutleniających: karnozyny i anseryny; redukuje wielkość stresu oksydacyjnego, ogranicza rozległość stanów zapalnych i sprzyja utrzymaniu optymalnego pH, głównie w mięśniach. Jako prekursor histaminy, angażuje się w procesy neurotransmisji. Ingerując w przewodnictwo nerwowe, obniża poziom lęku i zmniejsza apetyt. Będąc związkiem zaliczanym do grona aminokwasów glukogenny, zasila bazę substratów energetycznych poprzez przemianę do glukozy.

L-lizyna – hydrofilowy aminokwas niezbędny, nazywany kwasem 2,6-diaminoheksanowym, określany także skrótem Lys, bądź K. Jako związek proteogenny, umożliwia tworzenie białek. Przynależąc do grupy związków ketogennych, zapewnia alternatywne źródło substratów energetycznych w postaci ciał ketonowych. Występując w roli prekursora L-karnityny, wspiera przenoszenie długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, co umożliwia ich spalanie i pozyskiwanie energii. Wyprowadzając nadmierne ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych za pośrednictwem L-karnityny, wspomaga procesy detoksykacyjne komórki. Przejawiając efekt immunomodulujący, mobilizuje układ odpornościowy do działania. Zmniejszając wykorzystanie niezbędnej do wzrostu wirusów argininy, ogranicza ich rozwój. Ulegając przemianie do hydroksylizyny, wchodzi w skład kolagenu i elastyny, biorąc tym samym udział w tworzeniu struktur skóry, stawów, naczyń krwionośnych czy kości. Zwiększając biodostępność wapnia poprzez redukcję jego utraty wraz z moczem oraz usprawnienie sieciowania danego pierwiastka mineralnego w strukturach kolagenu kośćca, poprawia stan aparatu ruchu. Stanowiąc składową naczyń krwionośnych, wspierając syntezę tlenku azotu oraz zabezpieczając domenę wiązania lizyny do lipoproteiny(a), angażuje się w prawidłową pracę układu krwionośnego. Będąc częściowym antagonistom receptora serotoniny, niweluje nadmierną lękliwość.

L-fenyloalanina – hydrofobowy związek przynależący do aminokwasów niezbędnych, znany także jako kwas 2-amino-3-fenylopropanowy oraz sygnowany skrótem Phe lub F. Stanowiąc składową białek, pozwala na budowę licznych struktur na nich opartych, w tym mięśni. Występując zarówno jako aminokwas gluko-, jak i ketogenny, umożliwia dwutorowe uzupełnienie rezerw substratów energetycznych poprzez przemiany do glukozy, bądź ciał ketonowych. Będąc związkiem wyjściowym do syntezy hormonów tarczycy trijodotyroniny i tetrajodotyroniny, inaczej tyroksyny, wpływa na poziom nasilenia przemian substratów energetycznych, w tym efektywność tworzenia z nich energii oraz wielkość gromadzonych zapasów energetycznych. Jako prekursor wielu katecholamin, głównie epinefryny, norepinefryny i dopaminy, kreuje jakość neuroprzewodnictwa. Za pośrednictwem swojej pochodnej fenyloetyloaminy, wpływa na pobudliwość receptorów TAAR1 zmniejszając wychwyt zwrotny noradrenaliny, dopaminy i serotoniny, promując poprzez to uczucie radości i dobrobytu.

L-treonina – hydrofilowy, niezbędny aminokwas nazywany także kwasem (2S,3R)-2-amino-3-hydroksybutanowego oraz określany skrótem Thr lub T. Jako aminokwas wchodzący w skład białek, umożliwia tworzenie struktur z udziałem wspomnianej makrocząsteczki. Stanowiąc składową kolagenu, pozwala na budowę struktur na nim bazujących, tj układu ruchu, czy skory. Będąc zaliczanym do grona aminokwasów gluko- i ketogennych, w razie konieczności uzupełnia rezerwę szybkich substratów energetycznych po przemianie do glukozy lub ciał ketonowych. Postuluje się, iż jest istotny dla rozwoju i pracę układu nerwowego. Za sprawą cech lipotropowych, przeciwdziała magazynowaniu lipidów wątrobie, poprzez co wspiera utrzymanie jej dobrej funkcjonalności. Biorąc udział w syntezie mucyny, dba o dobry stan śluzówki żołądka, a tym samym i właściwą kondycję całego przewodu pokarmowego. Poprawiając stan przewodu pokarmowego za pośrednictwem mucyny oraz umożliwiając tworzenie immunoglobulin, zapewnia skuteczne działanie układu odpornościowego.

L-metionina – niezbędny związek siarkowy o charakterze hydrofobowym, nazywany również kwasem 2-amino-4-(metylotio)butanowym, bądź określany symbolem Met lub M. Stanowiąc pierwsze ogniwo zapoczątkowujące translację i będąc składnikiem budulcowym łańcuchów polipeptydowych, umożliwia tworzenie cząstek białek i struktur na nich opartych, m.in. tkanek mięśniowych, enzymów, czy hormonów. Wspiera syntezę kwasów nukleinowych. Wzmagając powstawanie proteoglikanu i redukując stany zapalne, dba o dobry stan stawów. Pozwala na efektywne działanie testosteronu. Przynależąc do grupy aminokwasów glukogennych, stanowi alternatywne źródło glukozy, podstawowego substratu energetycznego w procesach pozyskiwania energii. Biorąc udział w reakcji tworzenia kreatyny z glikocyjaminy, umożliwia przenoszenie i magazynowanie szybkiej energii. Wspierając powstawanie glutationu angażuje się w redukcję stresu oksydacyjnego i procesy detoksykacyjne zachodzące w ustroju. Zwiększając stężenie glutationu w organizmie, wspomaga zachowanie prawidłowej kondycji wątroby i płuc. Promując powstawanie receptorów acetylocholiny oraz zwiększając dostępność choliny jako substratu wspomnianego neurotransmitera, poprawia przewodnictwo nerwowe, w tym podnosi efektywność połączenia mózg-mięśnie. Wywierając wpływ na ilość neuroprzekaźników, głównie serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, niweluje stres i agresję, przy jednoczesnym wprowadzaniu dobrego nastroju. Biorąc udział w procesie keratynizacji paznokci oraz włosów, poprawia ich wygląd i wytrzymałość.

ENERGY BLEND:

Kofeina – alkaloid roślinny, zapisywany także jako: 1,3,7-trójmetyloksantyna, bądź 1,3,7-Trimethyl-3,7-dihydro-1H-purin-2,6-dion, występujący w dużych ilościach w ziarnach Coffea, owocach wiecznie zielonego krzewu z rodziny Rubiaceae, uprawianego na gorących terenach Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Blokując receptory adenozyny A1 i A2, a tym samym przeciwdziałając łączeniu adenozyny z jej przypisanymi receptorami, wspiera syntezę licznych neurotransmiterów, m.in.: acetylocholiny, adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy; neuroprzekaźników nasilających transmisje neuronalną, wzmagających koncentrację i pobudzających ustrój do działa. Minimalizując pobudliwość fosfodiesterazy (PDE) i zwiększając poziom cyklicznego adenozyno-3′,5′-monofosforanu (cAMP), wspomaga skuteczność działania układu nerwowego. Blokując receptory adenozyny, zmniejsza ból. Potęgując ilość cAMP wzmaga degradację zapasowej tkanki tłuszczowej, sprzyjając poprzez to uwalnianiu substratów energetycznych niezbędnych do syntezy energii oraz niweluje nadmierny, obciążający ustrój poziom ich zgromadzonych zasobów. Promując ekspresję białek rozprzęgających (UCP), pozwala na pozbywanie się nadwyżki wytworzonej energii w postaci ciepła. Sprzyjając tworzeniu wymaganego poziomu testosteronu, wspomaga zachodzenie procesów anabolicznych i pozwala na zachowanie prawidłowej funkcjonalności organizmu. Nasilając wyzwalanie wapnia ze siateczki śródplazmatycznej, intensyfikuje siłę skurczu tkanki mięśniowej.

Metyloheksanamina HCl – chlorowodorek fenyloetylodimetyloaminy, inaczej 1,3-dimetyloamylaminy, w skrócie DMAA, związek chemiczny utożsamiany z Geranium, roślinami przynależącymi do rodziny Geraniaceae, porastającymi niemal wszystkie kontynenty na Ziemi, za wyjątkiem Antarktydy. Podnosząc poziom dopaminy, wywołuje dobry, niemal euforyczny nastrój, kreuje przychylne nastawienie wobec życia i daje chęć do podejmowania działań. Zwiększając moc skurczu tkanki mięśniowej, wpływa na pracę układu ruchu. Będąc bardziej lipofilny oraz stanowiąc związek wykazujący większą stabilność wobec rozkładających go enzymów MAO, aniżeli jego strukturalny krewniak PEA względem degradujących ją enzymów MAO, łatwiej przekracza barierę krew-mózg i wywiera silniejsze działanie w układzie układzie nerwowym.

Ekstrakt z zielonej herbaty – zasobna w polifenole esencja pozyskana z mało przetworzonych, niefermentowanych liści Camellia sinensis, zielonego krzewu zaklasyfikowanego do rodziny Theaceae, rośliny uprawianej w ciepłym klimacie kontynentu azjatyckiego. Wykazując działanie przeciwutleniające, ogranicza stres oksydacyjny i niweluje wielkość stanów zapalnych. Za sprawą dużej zawartości gallusanu epigalokatechiny (EGCG), blokując pobudliwość dehydrogenazy 11β-hydroksysteroidowej typu 1 (11β-HSD1), ogranicza syntezę kortyzolu, poprzez co zmniejsza uczucie stresu, przeciwdziała ponadnormatywnemu odkładaniu substratów energetycznych w postaci tłuszczu oraz degradacji tkanki łącznej. Wspierając działanie insuliny i redukując zawyżone stężenie cukru we krwi, usprawnia transport substratów energetycznych i związków budulcowych do komórek wątroby i mięśni, przy jednoczesnym ograniczaniu zasilania tkanki tłuszczowej wspomnianymi związkami. Przejawiając właściwości antyoksydacyjne i promując neurogenezę za sprawą wzmagania produkcji progenitorowych komórek nerwowych, angażuje się w utrzymanie dobrego stanu układu nerwowego i poprawia zachodzenie procesów pamięciowych. Działając przeciwwirusowo oraz zwiększając ilość regulatorowych limfocytów T, wspiera pracę układu odpornościowego. Zawarte w herbacie katechiny jako zbiór substancji z danej grupy, hamując aktywność lipaz trawiennych ogranicza rozkład i wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego, wspierając tym samym optymalizację profilu lipidowego oraz kontrolę masy ciała. Minimalizując działalność topoizomerazy, telomerazy, Bcl-2, tNOX i COX2, ogranicza rozwój komórek niewłaściwie zmienionych. Za sprawą zawartych teiny i L-teaniny, sprzyja produkcji określonych neurotransmiterów, głównie acetylocholiny, dopaminy, norepinefryny i serotoniny, za pośrednictwem których normuje natężenie przewodnictwa nerwowe.

HI-TECH Pharmaceuticals Off The Chain Aminos to przede wszystkim baza niezbędnych i względnie niezbędnych aminokwasów stanowiących podstawę budowy, funkcjonowania i regeneracji organizmu. Zapewniając składowe wchodzące w skład struktur białkowych, zwiększające sekrecję hormonów anabolicznych, czy też samodzielnie aktywując ścieżki anaboliczne, umożliwia tworzenie oraz zachowanie struktur ustroju, w tym tkanki mięśniowej. Potencjał danych związków zapewnia również ochronę strukturom mięśniowym, eksploatowanym podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Zasilając bazę substratów energetycznych, poprawiając pracę insuliny, zwiększając tolerancję glukozy oraz biorąc udział w syntezie związków magazynujących i przenoszących powstałą energię, przyczynia się do niezachwianego działania gospodarki energetycznej. Dbając o prawidłowość pracy licznych układów i narządów, szczególnie krwionośnego, czy nerwowego, a także serca, bądź wątroby, angażuje się w sprawne funkcjonowanie całego ustroju. Z kolei wzmacniając barierę antyoksydacyjną, nasilając detoksykację, ograniczając wnikanie patogenów oraz działając immunomodulująco i przeciwwirusowo, wspierają układ odpornościowy. Dodatek związków psychostymulujących i przyspieszających utratę zbędnej tkanki tłuszczowej, wzmacnia możliwości wielokierunkowego wykorzystania produktu. W ciągu dnia przyspieszy metabolizm, zwiększy wykorzystanie dostarczonych aminokwasów i poprawi kontrolę masy ciała. W okresach ciężkiej redukcji zniweluje ospałość, pobudzi organizm do życia i pozwoli przezwyciężyć trudy czas. Natomiast w czasie okołotreningowym, wyzwoli dodatkowe pokłady energii i zmotywuje organizm do działania. Dzięki temu HI-TECH Pharmaceuticals Off The Chain Aminos to doskonały środek sprzyjający tworzeniu atrakcyjnej, beztłuszczowej sylwetki, przy zachowaniu pełni sprawności fizyczno-psychicznej organizmu.
Sposób użycia
Producent
Recenzje

Najlepiej połączyć z

BCAA G-Force Promocja
TREC

Aminokwasy rozgałęzione z dodatkiem L-glutaminy. Zwiększają siłę oraz wydolność w trakcie treningów.

120,00 zł 109,00 zł
więcej
HMB6 1000 Promocja
ACTIVLAB

Tabletki zawierające dużą porcję HMB. Działają antykatabolicznie,i podnoszą poziom czynnika wzrostu IGF-1.

32,00 zł 28,00 zł
więcej
REVANGE

Złożony preparat wspomagający spalanie tłuszczu, wzorowany na legendarnej formule ECA.

199,00 zł
więcej
OxyMax XT
PERFORMAX LABS

Ekstremalny suplement przyspieszający spalanie tłuszczu jednocześnie silnie i długotrwale zwiększa poziom energii.

159,00 zł
więcej
KILLER LABZ

Odżywka przedtreningowa. Pobudza i ożywia, zapewnia pompę mięśniową, przyspiesza syntezę tlenku azotu.

159,00 zł
więcej
100% Whey Protein Promocja
SCITEC

Odżywka na bazie białka serwatkowego, cechująca się bardzo dobrym profilem aminokwasowym i doskonałym smakiem.

85,00 zł 79,00 zł
więcej

Glutamina

Informacje ogólne

Glutamina (L-glutamina) - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. Glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Leucyna

Informacje ogólne

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacje ogólne

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacje ogólne

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Tauryna

Informacje ogólne

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Jabłczan Cytruliny

Informacje ogólne

Jabłczan cytruliny powstaje w wyniku połączenia cząsteczki aminokwasu cytruliny i cząsteczki kwasu jabłkowego w jedną molekuła, posiadającą stabilność chemiczną i dobrze rozpuszczalną w cieczach. Zjonizowany kwas jabłkowy ma potencjał ergogenny, zapewniając uzupełnienie potencjału cytruliny o nowe właściwości. Poprawia zdolności wysiłkowe oraz zmniejsza poczucie zmęczenia, a jego suplementacja jest korzystna na każdym poziomie wytrenowania. Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Powinien być stosowany przez osoby uprawiające dyscypliny sportu: siłowe, wytrzymałościowe oraz mieszane siłowo-wytrzymałościowe. Do osiągnięcia korzystnych rezultatów wskazana jest dawka jabłczanu cytruliny 6 g/24h.

Jest dostępny w postaci monopreparatów, jak i składnik preparatów złożonych (stacków kreatynowych, no-boosterów, suplementów aminokwasowych). Stosowany w suplementacji okresowej, cyklicznej i stałej.

Dawkowanie: 3–8 g na dobę (w dawkach dzielonych). Optymalna dawka do osiągania korzystnych rezultatów, sprawdzona doświadczalnie, wynosi 6 g/24h.

Tyrozyna

Informacje ogólne

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Arginina

Informacje ogólne

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Histydyna

Informacje ogólne

Histydyna jest jednym z 22 aminokwasów wchodzących w skład białka, który w zależności od źródła informacji określany jest jako "względnie egzogenny" lub "egzogenny". Wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka, a przy tym należy dodać, że rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na niego może odgrywać również mikroflora jelitowa.

Histydyna jest prekursorem karnozyny, a więc dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące. Zwiększenie dawki karnozyny w mięśniach jest skutecznym sposobem na zwiększenie siły i wytrzymałości, jak również na przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym, a więc poprawy wskaźników, które mają niebagatelne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób regularnie uprawiających sport, w tym sportowców zawodowych.

Oferta preparatów zawierających histydynę jest dość mocno ograniczona, aminokwas ten jest głównie dodawany do niektórych suplementów stosowanych przed i/lub po treningu oraz suplementów aminokwasowych. Należy jednak zaznaczyć, iż występuje ona również w postaci naturalnej w pokarmach bogatych w białko, a więc przede wszystkim w mięsie, jajach i nabiale, a także w odżywkach białkowych.

Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Bierze ona również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny.

Dawkowanie: Brak precyzyjnych danych, aczkolwiek jak już zostało to nadmienione powyżej – wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka.

Lizyna

Informacje ogólne

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Fenyloalanina

Informacje ogólne

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Treonina

Informacje ogólne

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Metionina

Informacje ogólne

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Kofeina

Informacje ogólne

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Geranamina (1,3 Dimetyloamina HCl)

Informacje ogólne

Geranamina (DMAA, 1,3-dimetyloamylamina) jest związkiem chemicznym zawierającym niewielkie ilości olejku geranaminowego,  pozyskiwanego z pelargonii (Pelargoniom odorantissimum), rośliny ozdobnej sadzonej w ogródkach i doniczkach. Jest aminem alifatycznym wpływającym na aktywność neuroprzekaźników (m.in. ketecholamin), zapewniając organizmowi pobudzenie, ma również działanie termogeniczne. Poprawia zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), zwłaszcza stosowana z dodatkiem kofeiny oraz intelektualne (np. wspomaga koncentrację i zapamiętywanie). Nie powinna być używana przed ukończeniem 18 roku życia.

DMAA jest szeroko stosowana w suplementacji sportowej o działaniu pobudzającym (stacki kreatynowe, no-boostery), poprawiającym zdolności wysiłkowe oraz jako składnik spalaczy tłuszczu. Dostępna również w postaci monopreparatu. W 2009 r. The Word Anti-Doping Agency (WADA) umieścił geranaminę na liście substancji zabronionych (dopingujących).

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacje ogólne

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Relatonic Forte

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Bacopa Monnieri

69,00 zł

MZ SUPPLEMENTS LTD

Zarejestrowano w Anglii i Walii. Numer firmy 09592811

Unit 4E Enterprise Court
Farfield Park
Rotherham S63 5DB
ENGLAND

Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały,
albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>