Akcesoria i odzież
  • Akcesoria
  • Odzież sportowa
  • Sztuki walki
Aminokwasy
  • Aminokwasy Całodzienne
  • Aminokwasy Niezbędne (EAA)
  • Arginina
  • Beta-Alanina
  • BCAA
  • Glutamina
  • HMB
  • Leucyna
  • Tauryna
Boostery mózgu
  • Adaptogeny
  • Metabolizm i krążenie mózgowe
  • Regeneracja układu nerwowego
  • Antydepresanty
  • Mixy nootropowe
  • Stymulanty
Boostery testosteronu
  • Produkty specjalne
  • DHEA
  • Ekstrakty ziołowe
  • Kontrola estrogenów
  • Kwas D-Asparaginowy (DAA)
  • Mixy podnoszące testosteron
  • Ochrona Prostaty
  • PCT (Post Cycle Therapy)
  • Profilaktyka na cyklu
  • Tribulus
  • ZMA
Boostery treningowe
  • Boostery Azotowe
  • Odżywki Okołotreningowe
  • Przedtreningowe Boostery
  • Węglowodany
  • Uniwersalne (przed i po treningowe)
  • W Trakcie Treningu
  • Potreningowe Boostery
Kreatyna
  • Staki Kreatynowe
  • Azotan Kreatyny
  • Chelat Magnezowy Kreatyny
  • Chlorowodorek Kreatyny (HCl)
  • Cytrynian Kreatyny
  • Etylowy Ester Kreatyny
  • Fosforan Kreatyny
  • Jabłczan Kreatyny (TCM)
  • Pirogronian Kreatyny
  • Pozostałe Formy Kreatyn
  • Kre-Alkalyn
  • Orotan Kreatyny
  • Monohydrat Kreatyny
Odchudzanie
  • Spalacze tłuszczu
  • Chitosan i błonnik
  • Diabetyczne - kontrola cukru
  • Dieta ketogeniczna
  • Diuretyki - odwadniające
  • Kontrola apetytu
  • Odchudzające przekąski
  • Przyspieszacze metabolizmu
Odżywki białkowe
  • Białka Jaja
  • Białka Roślinne (Sojowe, Pszeniczne)
  • Białka Wolnowchłanialne
  • Białka Serwatkowe (WPC, WPI, WPH)
  • Odżywki na masę
  • Procentowe Podziały Białek
  • Białka Mleka - Kazeina
  • Pozostałe Białka
Zdrowie i witalność
  • Ochrona zdrowia
  • Ochrona stawów
  • Lepsze samopoczucie
  • Lepszy sen
  • Libido i sprawność seksualna
  • Menopauza i problemy kobiece
  • Mocne włosy i paznokcie
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Obniżające poziom cukru
  • Obniżające poziom kortyzolu
  • Oczyszczające - detoks
  • Odmładzające
  • Problemy skórne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwstresowe
  • Przeciwzapalne
  • Regeneracja nadnerczy
  • Regeneracja wątroby
  • Umysł i koncentracja
  • Wrażliwość insulinowa
  • Wzmacniające odporność
  • Zaburzenia metylacji
  • Zdrowa prostata
  • Zdrowa tarczyca
  • Zdrowe kości i zęby
  • Zdrowe oczy
  • Zdrowy układ krążenia
  • Zdrowy układ moczowy
Żywność funkcjonalna
  • Zdrowe tłuszcze
  • Błonnik
  • Dodatki do żywności
  • Superfoods
  • Zamienniki posiłków
  • Żywność energetyczna
  • Żywność wysokobiałkowa
  • Żywność zero kalorii
Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • SWANSON Century Formula 130 tab.
  • SWANSON Century Formula 130 tab.
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • SWANSON Century Formula 130 tab.
  • SWANSON Century Formula 130 tab.
0 0,00 zł
0 0,00 zł
Century Formula Century Formula

Swanson Century Formula to suplement diety zawierający kompleks niezbędnych witamin i minerałów skutecznie uzupełniający niedobory i pokrywający zapotrzebowanie organizmu. Wszystko to zapewnia 1 tabletka dziennie. Preparat wzmacnia odporność, wspiera prawidłowe funkcjonowanie ustroju i pozwala zapobiec wielu chorobom.

W skład produktu Swanson Century Formula wchodzą:

Witamina A (octan retinolu) – niezbędna witamina rozpuszczalna w tłuszczach; zbiorcza nazwa retinoidów, z których najważniejszy jest retinol będący jednocześnie aktywną biologicznie formą witaminy A. Jej źródło w pożywieniu stanowią głównie tran i wątroba zwierzęca, które spożywane są zbyt rzadko. Niedobór tej witaminy prowadzi do kurzej ślepoty (ślepoty zmierzchowej) czyli wady wzroku polegającej na zaburzeniu widzenia w warunkach słabego oświetlenia. Retinoidy pobudzają wzrost i wpływają na różnicowanie się komórek nabłonkowych, jak również zwiększają syntezę glikoprotein błonowych.

Witamina A odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zapewnia normalny wzrost kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku.

Witamina C (kwas askorbinowy) – jest ważnym przeciwutleniaczem, umożliwia zachowanie odpowiedniego potencjału antyoksydacyjnego w komórce tudzież bierze udział w przenoszeniu elektronów pomiędzy molekułami. Pełni doniosłą funkcję w reakcjach przemiany tyrozyny, syntezy kolagenu, steroidów nadnerczowych i noradrenaliny, a również bez niej nie powstaną kwasy żółciowe oraz karnityna.

Niedobór tej witaminy prowadzi do tragicznych skutków zdrowotnych, w tym do szkorbutu – choroby wielonarządowej, której głównym objawem jest destrukcja tkanki łącznej. Sytuacja taka ma miejsce, ponieważ witamina C jest koenzymem w reakcjach dojrzewania kolagenu. Prowadzi to do samoistnych krwawień, bólów mięśni, stawów i kości, patologicznych złamań, zapalenia dziąseł i wypadania zębów.

Innymi skutkami niedoboru witaminy C są również: depresja, osteoporoza, niedokrwistość, zaburzenia neurologiczne, nawracające infekcje, a także zapalenie błony śluzowej.

Witamina D (cholekalcyferol) - tradycyjnie zaliczana jest do witamin, jednakże w organizmie człowieka spełnia funkcje prohormonu. Powstaje z cholesterolu w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych UV-B. Następnie w wątrobie i w nerkach w wyniku reakcji metabolicznych zostaje przekształcona w kalcytriol – aktywną formę witaminy D, hormon kontrolujący gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu. W wielu tkankach i komórkach łączy się ze swoim receptorem jądrowym – VDR, kontrolując przy tym ponad 200 genów. Współdziała z witaminą A, witaminą K2 oraz wapniem.

Długotrwałe niedobory witaminy D są tragiczne w skutkach dla zdrowia człowieka. Pomijając już objawy w postaci schorzeń układu kostnego (bo to chyba każdy wie), naukowcy wykazali związek pomiędzy niskim poziomem witaminą D, a występowaniem wielu straszliwych chorób takich jak: stwardnienie rozsiane (SM), nowotwory, choroby autoimmunologiczne, miażdżyca, cukrzyca, depresja, bezpłodność czy choroba Alzheimera.

Witamina E (alfa-tokoferol) – witamina rozpuszczalna w tłuszczach; grupa ośmiu związków o właściwościach przeciwutleniających: tokoferoli i tokotrienoli, z których każda forma wykazuje nieco inną aktywność biologiczną; jest głównym antyoksydantem w organizmie chroniącym komórki przed nadmiarem wolnych rodników. Uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przedłuża żywotność erytrocytów, leczy niepłodność męską, przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca.

Witamina K – witamina rozpuszczalna w tłuszczach, produkowana przez bakterie bytujące w jelicie człowieka. Do grupy związków zaliczanych do witaminy K1 należą: fitomenadion, fitonation, filochinon i jego pochodne. Witamina ta warunkuje prawidłowy proces krzepnięcia krwi oraz reguluje gospodarkę wapniową.

Witamina B1 (Tiamina) – pełni podstawową funkcję w procesie oddychania komórkowego, głównie w przemianie węglowodanów. Pobudza czynność acetylocholiny – ważnego neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz za funkcje pamięci i uwagi. Niedobór Tiaminy prowadzi do zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego, a tym samym powoduje osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci, koncentracji oraz depresję.

Witamina B2 (Ryboflawina) – pełni ważną funkcję w reakcjach oddychania komórkowego prowadzącego do wytworzenia energii, współdziała w zapewnieniu prawidłowych funkcji układu nerwowego oraz współpracuje z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych, a także śluzówki przewodu pokarmowego.

Witamina B3 (Niacyna) – współuczestniczy w przemianach substratów energetycznych: węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, prowadzących do uwolnienia energii. Pełni ważną funkcję w regulacji cholesterolu we krwi. Blokując rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu LDL (nazywanego złym cholesterolem), znacznie zmniejsza ilość przypadków miażdżycy oraz chorób wieńcowych.

Witamina B6 (Pirydoksyna) – jest niezbędna w syntezie aminokwasów, hemoglobiny (czerwony barwnik krwi), a przede wszystkim neuroprzekaźników, w tym dopaminy, serotoniny i noradrenaliny. Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przy czym udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona.

Kwas foliowy – pełni zasadniczą funkcję w syntezie DNA (m.in. reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek), metabolizmie cysteiny, produkcji ważnych neuroprzekaźników (dopaminy, norepinefryny i serotoniny) oraz umożliwia konwersje homocysteiny do metioniny. Pobudza procesy krwiotwórcze poprzez swój udział w powstawaniu czerwonych krwinek (erytrocytów).

Witamina B12 (Cyjanokobalamina) – reguluje produkcje czerwonych ciałek krwi (erytrocytów), a jej niedobór powoduje niedokrwistość. Jest istotnym koenzymem w procesach metylacji zachodzących w organizmie. Bierze udział w reakcji metylacji homocysteiny do metioniny, w przemianach energetycznych oraz reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Biotyna – uczestniczy w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa (cyklu kwasu cytrynowego) oraz syntezie wielu kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Kwas pantotenowy - warunkuje prawidłowy metabolizm białek, cukrów i tłuszczów, przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń układu nerwowego, trudności z nauką i nadmiernej drażliwości.

Wapń - zasadniczy minerał (makroelement) dla prawidłowego funkcjonowania ustroju, a przede wszystkim dla utrzymania odpowiedniej struktury kości i zębów.

Żelazo - wchodzi w skład hemoglobiny oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu.

Jod – mikroelement magazynowany w tarczycy, wchodzi w skład produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu.

Magnez – bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nieprawidłowej krzepliwości.

Cynk – pierwiastek śladowy (minerał, mikroelement), niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Odgrywa doniosłą rolę w metabolizmie komórkowym i stabilizacji błon komórkowych. Jest składnikiem około 200 enzymów uczestniczących w różnych przemianach metabolicznych, w których albo jest koenzymem, albo stanowi integralną część samego enzymu. Uczestniczy w regulacji syntezy białek i przemian węglowodanów.

Selen – reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy, wpływa na wzrost i rozwój, w tym płciowy, na elastyczność tkanek; usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe.

Miedź – ułatwia wprowadzenie żelaza do hemoglobiny, umożliwia prawidłowe działanie procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego

Mangan – jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu.

Chrom – niezbędny do życia minerał (mikroelement), obecny w centrach aktywnych różnych enzymów gdzie uczestniczy m.in. w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Chrom jest niezbędny dla osób z zaburzeniami związanymi z niestabilnym poziomem glukozy we krwi, a jego niedobór zmniejsza wrażliwość komórek na działanie insuliny, powoduje spadek odporności i wydolności organizmu.

Molibden – stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.

Potas – niezbędny minerał (makroelement) dla organizmu człowieka. Chociaż znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych to zdarzają się jego niedobory. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację Uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych przez neurony, zapewnia odpowiednie nawodnienie w ustroju, jest aktywatorem wielu enzymów. 

Brak na magazynie
0 0
Century Formula Century Formula 130 tab.
SWANSON
49,00 zł
Dodaj do koszyka

Century Formula 130 tab.

Century Formula
Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Dostępność
w magazynach
Magazyn UK BRAK

Produkty z magazynu w Wielkiej Brytanii wysyłamy do następujących krajów i miejsc:



1 STREFA: Anglii, Walii oraz Szkocji (z wyłączeniem regionu Highlands oraz wysp)



2 STREFA: Irlandii Północnej, gminy regionu Highlands, wyspy Szkocji, Wyspa Man, wyspy Scilly, wyspa Guernsey (kod pocztowy GY) oraz wyspa Jersey (kod pocztowy JE)



3 STREFA: Republika Irlandzka



Wysyłkę do wyżej wymienionych krajów realizujemy również z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi. 


Magazyn UE DOSTĘPNY

Produkty z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej wysyłamy do jej wszystkich krajów-członków.



Jak również do Norwegii, Szwajcarii, Islandii czy Wielkiej Brytanii, a także do USA, Kanady, Japonii, Australii czy na Bliski Wschód, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.


49,00 zł
Kup za punkty: 34300
SZTUK
Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • Skuteczna i ekonomiczna formuła
  • Pokrywa zapotrzebowanie organizmu
  • Uzupełnia niedobory witamin i minerałów
  • Tylko 1 tabletka dziennie
  • Wzmacnia odporność
  • Zapobiega wielu chorobom
  • Dodaje sił witalnych
  • Reguluje metabolizm
  • Zwalcza wolne rodniki

Swanson Century Formula to suplement diety zawierający kompleks niezbędnych witamin i minerałów skutecznie uzupełniający niedobory i pokrywający zapotrzebowanie organizmu. Wszystko to zapewnia 1 tabletka dziennie. Preparat wzmacnia odporność, wspiera prawidłowe funkcjonowanie ustroju i pozwala zapobiec wielu chorobom.

W skład produktu Swanson Century Formula wchodzą:

Witamina A (octan retinolu) – niezbędna witamina rozpuszczalna w tłuszczach; zbiorcza nazwa retinoidów, z których najważniejszy jest retinol będący jednocześnie aktywną biologicznie formą witaminy A. Jej źródło w pożywieniu stanowią głównie tran i wątroba zwierzęca, które spożywane są zbyt rzadko. Niedobór tej witaminy prowadzi do kurzej ślepoty (ślepoty zmierzchowej) czyli wady wzroku polegającej na zaburzeniu widzenia w warunkach słabego oświetlenia. Retinoidy pobudzają wzrost i wpływają na różnicowanie się komórek nabłonkowych, jak również zwiększają syntezę glikoprotein błonowych.

Witamina A odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zapewnia normalny wzrost kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku.

Witamina C (kwas askorbinowy) – jest ważnym przeciwutleniaczem, umożliwia zachowanie odpowiedniego potencjału antyoksydacyjnego w komórce tudzież bierze udział w przenoszeniu elektronów pomiędzy molekułami. Pełni doniosłą funkcję w reakcjach przemiany tyrozyny, syntezy kolagenu, steroidów nadnerczowych i noradrenaliny, a również bez niej nie powstaną kwasy żółciowe oraz karnityna.

Niedobór tej witaminy prowadzi do tragicznych skutków zdrowotnych, w tym do szkorbutu – choroby wielonarządowej, której głównym objawem jest destrukcja tkanki łącznej. Sytuacja taka ma miejsce, ponieważ witamina C jest koenzymem w reakcjach dojrzewania kolagenu. Prowadzi to do samoistnych krwawień, bólów mięśni, stawów i kości, patologicznych złamań, zapalenia dziąseł i wypadania zębów.

Innymi skutkami niedoboru witaminy C są również: depresja, osteoporoza, niedokrwistość, zaburzenia neurologiczne, nawracające infekcje, a także zapalenie błony śluzowej.

Witamina D (cholekalcyferol) - tradycyjnie zaliczana jest do witamin, jednakże w organizmie człowieka spełnia funkcje prohormonu. Powstaje z cholesterolu w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych UV-B. Następnie w wątrobie i w nerkach w wyniku reakcji metabolicznych zostaje przekształcona w kalcytriol – aktywną formę witaminy D, hormon kontrolujący gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu. W wielu tkankach i komórkach łączy się ze swoim receptorem jądrowym – VDR, kontrolując przy tym ponad 200 genów. Współdziała z witaminą A, witaminą K2 oraz wapniem.

Długotrwałe niedobory witaminy D są tragiczne w skutkach dla zdrowia człowieka. Pomijając już objawy w postaci schorzeń układu kostnego (bo to chyba każdy wie), naukowcy wykazali związek pomiędzy niskim poziomem witaminą D, a występowaniem wielu straszliwych chorób takich jak: stwardnienie rozsiane (SM), nowotwory, choroby autoimmunologiczne, miażdżyca, cukrzyca, depresja, bezpłodność czy choroba Alzheimera.

Witamina E (alfa-tokoferol) – witamina rozpuszczalna w tłuszczach; grupa ośmiu związków o właściwościach przeciwutleniających: tokoferoli i tokotrienoli, z których każda forma wykazuje nieco inną aktywność biologiczną; jest głównym antyoksydantem w organizmie chroniącym komórki przed nadmiarem wolnych rodników. Uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przedłuża żywotność erytrocytów, leczy niepłodność męską, przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca.

Witamina K – witamina rozpuszczalna w tłuszczach, produkowana przez bakterie bytujące w jelicie człowieka. Do grupy związków zaliczanych do witaminy K1 należą: fitomenadion, fitonation, filochinon i jego pochodne. Witamina ta warunkuje prawidłowy proces krzepnięcia krwi oraz reguluje gospodarkę wapniową.

Witamina B1 (Tiamina) – pełni podstawową funkcję w procesie oddychania komórkowego, głównie w przemianie węglowodanów. Pobudza czynność acetylocholiny – ważnego neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz za funkcje pamięci i uwagi. Niedobór Tiaminy prowadzi do zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego, a tym samym powoduje osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci, koncentracji oraz depresję.

Witamina B2 (Ryboflawina) – pełni ważną funkcję w reakcjach oddychania komórkowego prowadzącego do wytworzenia energii, współdziała w zapewnieniu prawidłowych funkcji układu nerwowego oraz współpracuje z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych, a także śluzówki przewodu pokarmowego.

Witamina B3 (Niacyna) – współuczestniczy w przemianach substratów energetycznych: węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, prowadzących do uwolnienia energii. Pełni ważną funkcję w regulacji cholesterolu we krwi. Blokując rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu LDL (nazywanego złym cholesterolem), znacznie zmniejsza ilość przypadków miażdżycy oraz chorób wieńcowych.

Witamina B6 (Pirydoksyna) – jest niezbędna w syntezie aminokwasów, hemoglobiny (czerwony barwnik krwi), a przede wszystkim neuroprzekaźników, w tym dopaminy, serotoniny i noradrenaliny. Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przy czym udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona.

Kwas foliowy – pełni zasadniczą funkcję w syntezie DNA (m.in. reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek), metabolizmie cysteiny, produkcji ważnych neuroprzekaźników (dopaminy, norepinefryny i serotoniny) oraz umożliwia konwersje homocysteiny do metioniny. Pobudza procesy krwiotwórcze poprzez swój udział w powstawaniu czerwonych krwinek (erytrocytów).

Witamina B12 (Cyjanokobalamina) – reguluje produkcje czerwonych ciałek krwi (erytrocytów), a jej niedobór powoduje niedokrwistość. Jest istotnym koenzymem w procesach metylacji zachodzących w organizmie. Bierze udział w reakcji metylacji homocysteiny do metioniny, w przemianach energetycznych oraz reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Biotyna – uczestniczy w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa (cyklu kwasu cytrynowego) oraz syntezie wielu kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Kwas pantotenowy - warunkuje prawidłowy metabolizm białek, cukrów i tłuszczów, przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń układu nerwowego, trudności z nauką i nadmiernej drażliwości.

Wapń - zasadniczy minerał (makroelement) dla prawidłowego funkcjonowania ustroju, a przede wszystkim dla utrzymania odpowiedniej struktury kości i zębów.

Żelazo - wchodzi w skład hemoglobiny oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu.

Jod – mikroelement magazynowany w tarczycy, wchodzi w skład produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu.

Magnez – bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nieprawidłowej krzepliwości.

Cynk – pierwiastek śladowy (minerał, mikroelement), niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Odgrywa doniosłą rolę w metabolizmie komórkowym i stabilizacji błon komórkowych. Jest składnikiem około 200 enzymów uczestniczących w różnych przemianach metabolicznych, w których albo jest koenzymem, albo stanowi integralną część samego enzymu. Uczestniczy w regulacji syntezy białek i przemian węglowodanów.

Selen – reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy, wpływa na wzrost i rozwój, w tym płciowy, na elastyczność tkanek; usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe.

Miedź – ułatwia wprowadzenie żelaza do hemoglobiny, umożliwia prawidłowe działanie procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego

Mangan – jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu.

Chrom – niezbędny do życia minerał (mikroelement), obecny w centrach aktywnych różnych enzymów gdzie uczestniczy m.in. w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Chrom jest niezbędny dla osób z zaburzeniami związanymi z niestabilnym poziomem glukozy we krwi, a jego niedobór zmniejsza wrażliwość komórek na działanie insuliny, powoduje spadek odporności i wydolności organizmu.

Molibden – stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.

Potas – niezbędny minerał (makroelement) dla organizmu człowieka. Chociaż znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych to zdarzają się jego niedobory. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację Uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych przez neurony, zapewnia odpowiednie nawodnienie w ustroju, jest aktywatorem wielu enzymów. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 130 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 130
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Witamina A5,000 IU100%
Witamina C90 mg150%
Witamina D400 IU100%
Witamina E30 IU100%
Witamina K25 mcg31%
Witamina B1 (Tiamina)2.25 mg150%
Witamina B2 (Ryboflawina)2.6 mg153%
Witamina B3 (Niacyna)20 mg100%
Witamina B63 mg150%
Witamina B9 (Kwas foliowy)400 mcg100%
Witamina B12 (Kobalamina)9 mcg150%
Biotyna25 mcg8%
Witamina B5 (Kwas pantotenowy)10 mg100%
Wapń162 mg16%
Żelazo27 mg150%
Jod150 mcg100%
Magnez100 mg25%
Cynk15 mg100%
Selen25 mcg36%
Miedź2 mg100%
Mangan5 mg250%
Chrom25 mcg21%
Molibden25 mcg33%
Potas57.2 mg2%

Najlepiej połączyć z

Rhodiola
NOW FOODS

Suplement diety z Różeńcem Górskim. Wspomaga koncentrację, redukuje zmęczenie i stres, poprawia nastrój.

75,00 zł
więcej
Xylitol
NOW FOODS

Xylitol to naturalny środek słodzący zamknięty w wygodnych do użycia saszetkach.

29,00 zł
więcej
LIFE EXTENSION

Suplement wspiera prawidłowe funkcje mózgu i wspomaga zachowanie sprawności kognitywnej.

139,00 zł
więcej
Sup3r PCT
OLYMPUS LABS

Suplement regulujący poziom hormonów w organizmie. Ogranicza estrogen i kortyzol, wspomaga regenerację wątroby.

219,00 zł
więcej
TREC

Kompleks protein o wydłużonym czasie wchłaniania. Dostarcza mięśniom niezbędnym ich aminokwasów.

84,00 zł
więcej
Mass XXL
TREC

Odżywka na masę zawierająca białko serwatkowe oraz długołańcuchowe węglowodany. Zwiększa siłę.

45,00 zł
więcej

Witamina A

Informacje ogólne

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacje ogólne

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D3

Informacje ogólne

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacje ogólne

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacje ogólne

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacje ogólne

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacje ogólne

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3 (Niacyna)

Informacje ogólne

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacje ogólne

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacje ogólne

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacje ogólne

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Biotyna

Informacje ogólne

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacje ogólne

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacje ogólne

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacje ogólne

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Jod

Informacje ogólne

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacje ogólne

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacje ogólne

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacje ogólne

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacje ogólne

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacje ogólne

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacje ogólne

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacje ogólne

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacje ogólne

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Relatonic Forte

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Bacopa Monnieri

69,00 zł

MZ SUPPLEMENTS LTD

Zarejestrowano w Anglii i Walii. Numer firmy 09592811

Unit 4E Enterprise Court
Farfield Park
Rotherham S63 5DB
ENGLAND

Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały,
albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>