Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • OLIMP Vita-Min Multiple Sport 60 caps.
  • OLIMP Vita-Min Multiple Sport 60 caps.
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • OLIMP Vita-Min Multiple Sport 60 caps.
  • OLIMP Vita-Min Multiple Sport 60 caps.
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    RPA RPA
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • OLIMP Vita-Min Multiple Sport 60 caps.
  • OLIMP Vita-Min Multiple Sport 60 caps.
0 0,00 zł
bok@muscle-zone.pl +48 510 054 586
0 0,00 zł
Vita-Min Multiple Sport Vita-Min Multiple Sport

Vita-Min Multiple SPORTwitaminyminerały wzbogacone o związki regulujące gospodarkę hormonalną, wzmacniające układ odpornościowy, wspierające funkcjonowanie wątroby i układu krążenia.

W skład Vita-Min Multiple SPORT wchodzą:

Witamina A - odpowiada za jakość widzenia, wspiera układ odpornościowy, wspomaga funkcjonowanie wątroby, bierze udział w przemianach metabolicznych hormonów steroidowych.

Witamina D - odpowiada za odpowiedni stan kości oraz uzębienia, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i proces skurczu mięśni, pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, normalizuje poziom cukru we krwi (poprzez wpływ na wydzielanie insuliny).

Witamina E - pomaga zwalczać wolne rodniki, odpowiada za prawidłową przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, podnosi wykorzystanie tlenu, działa odtruwająco, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Witamina C - pośredniczy w syntezie kolagenu, insuliny oraz hormonów kory nadnerczy, niezbędna w procesie przyswajania żelaza, wykazuje właściwości bakteriobójcze, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, neutralizuje wolne rodniki.

Tiamina - przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbólowo, reguluje metabolizm węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych.

Ryboflawina - wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych oraz metabolizm węglowodanów, odpowiada za proces prawidłowego widzenia, pomaga organizmowi w pozbyciu się toksyn.

Niacyna - reguluje przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie, normalizuje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol, uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.

Witamina B6 - uczestniczy w procesie przemiany białek, zmniejsza wydzielanie prolaktyny, wpływa na glikogeneze, wzmacnia układ odpornościowy.

Kwas Foliowy - uczestniczy w procesach podziału komórek oraz syntezy czerwonych krwinek, reguluje niektóre przemiany metaboliczne.

Witamina B12 - niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek, pomaga chronić wątrobę, uczestniczy w syntezie niektórych aminokwasów i kwasów nukleinowych.

Biotyna - bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, pomaga zachować odpowiedni stan włosów i skóry, współodpowiada za prawidłowe krzepnięcia krwi, uczestniczy w procesie wchłaniania witaminy C.

Kwas Pantotenowy - zapobiega odbarwianiu się (siwieniu) włosów, reguluje przemiany węglowodanów i białek, obniża poziom cholesterolu we krwi, uczestniczy w powstawianiu przeciwciał.

Bioflawonoidy Cytrusowe - wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają wolne rodniki, poprawiają samopoczucie.

Ekstrakt z Karczocha ktorej składnikiem głownym jest Cynaryna - główny związek czynny w liściach korczocha. Preparaty lecznicze otrzymywane z karczocha są obecnie standaryzowane na zawartość tego związku. Cynaryna została wprowadzona do lecznictwa pod kilkoma nazwami fabrycznymi i na podstawie licznych badań farmakologicznych na zwierzętach oraz klinicznych na pacjentach z różnymi dolegliwościami wątroby, nerek i przewodu pokarmowego – uznana za lek o działaniu żółciotwórczym, żółciopędnym, hepatoochronnym, obniżającym poziom cholesterolu i lipidów we krwi (hipolipemiczny) oraz w małym stopniu wzmagającym diurezę.

Ekstrakt zielonej herbaty zawierają silnie skoncentrowany sproszkowany ekstrakt z zielonej herbaty (Camelia sinensis). Liście krzewu herbacianego, od tysiącleci, stosowane były jako skuteczny środek odchudzający, wzmacniający i leczniczy. Ekstrakt z zielonej herbaty jest bogatym źródłem naturalnych bioaktywnych substancji fitochemicznych - polifenoli (katechiny, flawonole, fenolokwasy) i metyloksantyn (kofeina, teofilina, teobromina). Katechiny, w organizmie człowieka regulują aktywność wielu enzymów - między innymi, ograniczają aktywność enzymu COMT, odpowiedzialnego za rozkład adrenaliny, co powoduje, że katechiny wykazują umiarkowaną aktywność adrenomimetyczną.

Ekstrakt z Pestek Dyni - źródło łatwo przyswajalnego cynku.

Ekstrakt z Pokrzywy Zwyczajnej - pomaga regulować prace układu hormonalnego.

ALA - Kwas Alfa Liponowy. Wspomaga czynności wątroby, ułatwia wnikanie składników energetycznych do tkanki mięśniowej oraz ich metabolizm z pozyskaniem energii użytecznej.

Piperyna – związek obecny w Pieprzu Czarnym. Wzmaga diurezę, polepsza ukrwienie tkanek, pobudza zakończenia nerwowe w przewodzie pokarmowym, wzmacniając wydzielanie soków trawiennych, tym samym wpływa na lepsze wykorzystanie przyjmowanych z nią substancji.

Magnez - składnik kości - stabilizuje poziom fosforanów wapnia co zapobiega ich demineralizacji, kofaktor wielu enzymów (m.in. kinaz), odgrywa ważną role w procesie skurczu mięśni, stymuluje mechanizmy obronne organizmu, niezbędny w początkowej fazie procesu steroidogenezy, pośrednio steruje syntezą hormonu wzrostu, insuliny i insulino-podobnego czynnika wzrostu (IGF).

Wapń - odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, jest jednym z najważniejszych budulców naszego organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego oraz mięśni.

Potas - reguluje gospodarkę wodną organizmu, wpływa na prawidłową prace serca, utrzymuje prawidłowe ciśnienie, wspomaga proces myślenia i uczenia się.

Cynk - niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni, ma swój udział w procesie tworzenia insuliny, przyspiesza gojenie ran, poprawia sprawność umysłową, jest kofaktorem licznych enzymów, buduje „palce cynkowe” - struktury pośredniczące w wiązaniu białek regulatorowych do DNA (są to m.in. receptory steroidowe i tarczycowe).

Żelazo - warunkuje odpowiedni transport tlenu w organizmie, zwiększa odporność, pomaga pozbyć się dwutlenku węgla, odpowiada za proces wzrostu.

Mangan - reguluje prace układu nerwowego, wpływa na metabolizm tłuszczy, bierze udział w przemianie hormonów płciowych, niezbędny dla utrzymania prawidłowego stanu kości.

Miedź - odpowiada za proces tworzenia krwi, uczestniczy w dostarczaniu tlenu do komórek, reguluje poziom cholesterolu, bierze udział w syntezie dopaminy, kolagenu i elastyny.

Jod - odpowiada za poprawne funkcjonowanie tarczycy, warunkuje odpowiedni przebieg procesu wzrostu i dojrzewania.

Chrom - wpływa na produkcję insuliny, wspomaga syntezę glikogenu, zwiększa stężenie glukozy w mięśniach, reguluje poziom cholesterolu.

Selen - pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, wspomaga działanie układu odpornościowego, niezbędny do prawidłowego wzrostu.

Molibden - bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i puryn, odpowiada za prawidłowe wchłanianie żelaza.

Na magazynie
5 1
5

Najlepsze witaminy i minerały od Olimpu. Polecam!
Vita-Min Multiple Sport Vita-Min Multiple Sport 60 kaps.
OLIMP
29,00 zł
Dodaj do koszyka

Vita-Min Multiple Sport 60 kaps.

5 na podstawie 1 opinii
Magazyn UE

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Wysyłka zagraniczna już od 19,98 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

29,00 zł
1 szt.
Dużo osób kupuje ten produkt

- Wysyłka zagraniczna już od 19,98 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • WZMACNIA ORGANIZM
  • POPRAWIA SAMOPOCZUCIE
  • WZMACNIA SYSTEM ODPORNOŚCIOWY
  • WSPIERA PROCESY ANABOLICZNE

Vita-Min Multiple SPORTwitaminyminerały wzbogacone o związki regulujące gospodarkę hormonalną, wzmacniające układ odpornościowy, wspierające funkcjonowanie wątroby i układu krążenia.

W skład Vita-Min Multiple SPORT wchodzą:

Witamina A - odpowiada za jakość widzenia, wspiera układ odpornościowy, wspomaga funkcjonowanie wątroby, bierze udział w przemianach metabolicznych hormonów steroidowych.

Witamina D - odpowiada za odpowiedni stan kości oraz uzębienia, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i proces skurczu mięśni, pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, normalizuje poziom cukru we krwi (poprzez wpływ na wydzielanie insuliny).

Witamina E - pomaga zwalczać wolne rodniki, odpowiada za prawidłową przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, podnosi wykorzystanie tlenu, działa odtruwająco, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Witamina C - pośredniczy w syntezie kolagenu, insuliny oraz hormonów kory nadnerczy, niezbędna w procesie przyswajania żelaza, wykazuje właściwości bakteriobójcze, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, neutralizuje wolne rodniki.

Tiamina - przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbólowo, reguluje metabolizm węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych.

Ryboflawina - wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych oraz metabolizm węglowodanów, odpowiada za proces prawidłowego widzenia, pomaga organizmowi w pozbyciu się toksyn.

Niacyna - reguluje przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie, normalizuje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol, uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.

Witamina B6 - uczestniczy w procesie przemiany białek, zmniejsza wydzielanie prolaktyny, wpływa na glikogeneze, wzmacnia układ odpornościowy.

Kwas Foliowy - uczestniczy w procesach podziału komórek oraz syntezy czerwonych krwinek, reguluje niektóre przemiany metaboliczne.

Witamina B12 - niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek, pomaga chronić wątrobę, uczestniczy w syntezie niektórych aminokwasów i kwasów nukleinowych.

Biotyna - bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, pomaga zachować odpowiedni stan włosów i skóry, współodpowiada za prawidłowe krzepnięcia krwi, uczestniczy w procesie wchłaniania witaminy C.

Kwas Pantotenowy - zapobiega odbarwianiu się (siwieniu) włosów, reguluje przemiany węglowodanów i białek, obniża poziom cholesterolu we krwi, uczestniczy w powstawianiu przeciwciał.

Bioflawonoidy Cytrusowe - wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają wolne rodniki, poprawiają samopoczucie.

Ekstrakt z Karczocha ktorej składnikiem głownym jest Cynaryna - główny związek czynny w liściach korczocha. Preparaty lecznicze otrzymywane z karczocha są obecnie standaryzowane na zawartość tego związku. Cynaryna została wprowadzona do lecznictwa pod kilkoma nazwami fabrycznymi i na podstawie licznych badań farmakologicznych na zwierzętach oraz klinicznych na pacjentach z różnymi dolegliwościami wątroby, nerek i przewodu pokarmowego – uznana za lek o działaniu żółciotwórczym, żółciopędnym, hepatoochronnym, obniżającym poziom cholesterolu i lipidów we krwi (hipolipemiczny) oraz w małym stopniu wzmagającym diurezę.

Ekstrakt zielonej herbaty zawierają silnie skoncentrowany sproszkowany ekstrakt z zielonej herbaty (Camelia sinensis). Liście krzewu herbacianego, od tysiącleci, stosowane były jako skuteczny środek odchudzający, wzmacniający i leczniczy. Ekstrakt z zielonej herbaty jest bogatym źródłem naturalnych bioaktywnych substancji fitochemicznych - polifenoli (katechiny, flawonole, fenolokwasy) i metyloksantyn (kofeina, teofilina, teobromina). Katechiny, w organizmie człowieka regulują aktywność wielu enzymów - między innymi, ograniczają aktywność enzymu COMT, odpowiedzialnego za rozkład adrenaliny, co powoduje, że katechiny wykazują umiarkowaną aktywność adrenomimetyczną.

Ekstrakt z Pestek Dyni - źródło łatwo przyswajalnego cynku.

Ekstrakt z Pokrzywy Zwyczajnej - pomaga regulować prace układu hormonalnego.

ALA - Kwas Alfa Liponowy. Wspomaga czynności wątroby, ułatwia wnikanie składników energetycznych do tkanki mięśniowej oraz ich metabolizm z pozyskaniem energii użytecznej.

Piperyna – związek obecny w Pieprzu Czarnym. Wzmaga diurezę, polepsza ukrwienie tkanek, pobudza zakończenia nerwowe w przewodzie pokarmowym, wzmacniając wydzielanie soków trawiennych, tym samym wpływa na lepsze wykorzystanie przyjmowanych z nią substancji.

Magnez - składnik kości - stabilizuje poziom fosforanów wapnia co zapobiega ich demineralizacji, kofaktor wielu enzymów (m.in. kinaz), odgrywa ważną role w procesie skurczu mięśni, stymuluje mechanizmy obronne organizmu, niezbędny w początkowej fazie procesu steroidogenezy, pośrednio steruje syntezą hormonu wzrostu, insuliny i insulino-podobnego czynnika wzrostu (IGF).

Wapń - odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, jest jednym z najważniejszych budulców naszego organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego oraz mięśni.

Potas - reguluje gospodarkę wodną organizmu, wpływa na prawidłową prace serca, utrzymuje prawidłowe ciśnienie, wspomaga proces myślenia i uczenia się.

Cynk - niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni, ma swój udział w procesie tworzenia insuliny, przyspiesza gojenie ran, poprawia sprawność umysłową, jest kofaktorem licznych enzymów, buduje „palce cynkowe” - struktury pośredniczące w wiązaniu białek regulatorowych do DNA (są to m.in. receptory steroidowe i tarczycowe).

Żelazo - warunkuje odpowiedni transport tlenu w organizmie, zwiększa odporność, pomaga pozbyć się dwutlenku węgla, odpowiada za proces wzrostu.

Mangan - reguluje prace układu nerwowego, wpływa na metabolizm tłuszczy, bierze udział w przemianie hormonów płciowych, niezbędny dla utrzymania prawidłowego stanu kości.

Miedź - odpowiada za proces tworzenia krwi, uczestniczy w dostarczaniu tlenu do komórek, reguluje poziom cholesterolu, bierze udział w syntezie dopaminy, kolagenu i elastyny.

Jod - odpowiada za poprawne funkcjonowanie tarczycy, warunkuje odpowiedni przebieg procesu wzrostu i dojrzewania.

Chrom - wpływa na produkcję insuliny, wspomaga syntezę glikogenu, zwiększa stężenie glukozy w mięśniach, reguluje poziom cholesterolu.

Selen - pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, wspomaga działanie układu odpornościowego, niezbędny do prawidłowego wzrostu.

Molibden - bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i puryn, odpowiada za prawidłowe wchłanianie żelaza.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Magnez (80% chelat aminokwasowy Albion®, 20% tlenek magnezu)190 mg51%
Wapń (58% chelat aminokwasowy Albion®, 42% węglan wapnia)100 mg12,5%
Potas (99,9% chlorek potasu, 0,1% jodek potasu)75 mg3,75%
Cynk (chelat aminokwasowy Albion®)15 mg150%
Żelazo (chelat aminokwasowy Albion®)3 mg21%
Mangan (chelat aminokwasowy Albion®)3 mg150%
Miedź (chelat aminokwasowy Albion®)500 µg50%
Jod150 µg100%
Chrom150 µg375%
Selen75 µg136%
Witamina A1000 µg125%
Witamina D10 µg200%
Witamina E24 mg200%
Witamina C (PureWay-C®)290 mg362%
Witamina B119,4 mg1763%
Witamina B219,6 mg1400%
Niacyna31 mg194%
Witamina B618,8 mg1343%
Kwas foliowy400 µg200%
Witamina B1223 µg920%
Biotyna100 µg200%
Kwas pantotenowy12 mg200%
Bioflawonoidy cytrusowe 40%100 mg*
Ekstrakt karczocha 5% cynaryn80 mg*
Ekstrakt z pestek dynii 5:160 mg*
Ekstrakt pokrzywy zwyczajnej60 mg*
Ekstrakt zielonej herbaty 55% EGCG60 mg*
ALA (kwas alfa liponowy)10 mg*
Ekstrakt pieprzu czarnego Bioperine® (95%)1 mg*

Pozostałe składniki

witaminy (mikrokapsułkowany kwas L-askorbinowy (PureWay-C®) - wit.C, octan DL-α-tokoferylu - wit.E, nikotynamid - niacyna, D-biotyna, octan retinylu - wit.A, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, chlorowodorek pirydoksyny - wit.B6, cholekalcyferol - wit.D, kwas pteroilomonoglutaminowy - folian, monoazotan tiaminy - wit.B1, ryboflawina -wit.B2, cyjanokobalamina - wit.B12), bioflawonoidy cytrusowe, ekstrakt karczocha (Cynara scolymus L.), ekstrakt z pestek dyni (Cucurbita pepo L.), ekstrakt z liści pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.), ekstrakt zielonej herbaty (Camellia sinensis L. ), kwas alfa liponowy, ekstrakt pieprzu czarnego (Piper nigrum L.), celuloza mikrokrystaliczna - substancja wypełniająca, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca, kapsułka (żelatyna – składnik otoczki, barwniki: E 171).

Ostatnia ocena

Radek

Najlepsze witaminy i minerały od Olimpu. Polecam!

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Gamma E 300mg
Gamma E 300mg
JARROW FORMULAS

Mieszanka naturalnych form witaminy E. Spowalnia proces starzenia komórkowego.

139,00 zł
więcej
TestoJack 100
TestoJack 100
NOW FOODS

Booster testosteronu na bazie Tongkat Ali, ZMA i buzdyganka ziemnego.

139,00 zł
więcej
Pregnenolone 25mg
Pregnenolone 25mg
SOURCE NATURALS

Naturalny prekursor hormonów steroidowych. Wspomaga utrzymanie homeostazy hormonalnej.

49,00 zł
więcej
Ashwagandha KSM-66
Ashwagandha KSM-66
SWANSON

Ashwagandha has a positive impact on building the body's resistance to stress factors.

42,00 zł
więcej
Wellness Formula
Wellness Formula
SOURCE NATURALS

Preparat poprawiający odporność organizmu i ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych.

159,00 zł
więcej
Protein 80
Protein 80 Promocja
Hi-TEC

Odżywka białkowa z koncentratem białka serwatkowego, kazeiną i białkiem pszenicznym. Wspomaga anabolizm.

139,00 zł 110,00 zł
więcej

Jod

Informacje ogólne

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Chrom

Informacje ogólne

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Selen

Informacje ogólne

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Witamina A

Informacje ogólne

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D3

Informacje ogólne

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacje ogólne

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina C

Informacje ogólne

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacje ogólne

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacje ogólne

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacje ogólne

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacje ogólne

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacje ogólne

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacje ogólne

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacje ogólne

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacje ogólne

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Brain Fuel v2

119,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Game Over

149,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>