Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • NOW FOODS Omega 3-6-9 250 softgels
  • NOW FOODS Omega 3-6-9 250 softgels
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • NOW FOODS Omega 3-6-9 250 softgels
  • NOW FOODS Omega 3-6-9 250 softgels
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • NOW FOODS Omega 3-6-9 250 softgels
  • NOW FOODS Omega 3-6-9 250 softgels
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Omega 3-6-9 Omega 3-6-9

Nawo Foods Omega 3-6-9 to suplement diety zawierający zestaw nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 w precyzyjnie dobranych dawkach, dostarczających najlepsze korzyści dla Twojego organizmu. Preparat wpływa pozytywnie na cały organizm, wykazuje działanie wielopoziomowe – pomaga w utrzymaniu homeostazy, chroni przed zaburzeniami mózgowo-naczyniowymi, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a także dba o zachowanie prawidłowej funkcji skóry.

Suplement zapewnia optymalne stężenie kwasów tłuszczowych w organizmie, zawiera drogocenne, naturalne oleje z nasion: lnu, wiesiołka, rzepaku, czarnej porzeczki oraz olej z pestek dyni. Wszystkie oleje użyte w preparacie poddane zostały procesowi tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowały swoją jakość, wartość odżywczą i są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9.

Omega 3 i 6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są to kwasy wielonienasycone. Niestety, substancje te nie są syntetyzowane przez ludzki organizm, dlatego dla zachowania prawidłowego przebiegu wielu kluczowych przemian w ustroju, należy dbać o dostarczanie ich z zewnątrz.

Omega-9 to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który także zaliczany jest do NNKT, ale stanowi pewien wyjątek – istnieje możliwość jego syntezy w organizmie, jednak wraz z wiekiem czy w wyniku zaburzeń pracy wątroby, taka możliwość maleje i również ważne jest dbanie o jego odpowiedną podaż.

Do kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczany jest kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA), natomiast kwasy omega-6 to kwas linolowy (LA) i kwas arachidonowy (AA). Przedstawicielem kwasów tłuszczowych omega-9 jest kwas oleinowy.

Konsekwencje niedoboru NNKT
Liczne badania naukowe wykazały, że niewystraczająca ilość NNKT w organizmie wiąże się z ryzykiem powstania wielu dysfunkcji fizjologicznych. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyną m.in. zwiększonej podatności na infekcje, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń płodności, pogorszenia wydolności układu krążenia, zmian skórnych, a także spadku funkcji umysłowych oraz zaburzeń neurodegeneracyjnych.  

Za niedobór NNKT przede wszystkim odpowiedzialne są nieprawidłowe nawyki żywieniowe (niskie spożycie tłustych ryb morskich oraz olejów roślinnych), a także zaburzenia na poziomie enzymatycznym, które mogą być spowodowane takimi czynnikami jak: wiek, alkohol, nikotyna, stres, infekcje, niedobory witamin i składników mineralnych, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV czy częste infekcje.

Korzystny wpływ na skórę
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji skóry oraz wspomagają jej regenerację. Odpowiadają one m.in. za gospodarkę lipidową naskórka, wydzielanie sebum oraz strukturę cementu międzykomórkowego. Substancje te wzmacniają barierę ochronną skóry i przeciwdziałają nadmiernej utracie wody.

Ich niedobór prowadzi do zaburzeń keratynizacji naskórka, co objawia się suchą skórą i nadmiernym złuszczaniem się naskórka. Ponadto wpływa to negatywnie na stan włosów oraz paznokci – zwiększa ich łamliwość. Obecnie niedobór NNKT uważany jest za jedną z przyczyn pojawienia się łuszczycy, a także może występować w przebiegu innych dermatoz (np. atopowe zapalenie skóry, trądzik).

Poprawa funkcji poznawczych
Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią niezwykle ważną funkcję w przeciwdziałaniu schorzeniom układu nerwowego, m.in. dlatego, że wchodzą w skład błon komórkowych oraz poprawiają ukrwienie mózgu. Zaobserwowano, że substancje te wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, poprawiają samopoczucie i sprawność poznawczą. Badania naukowe potwierdzają, że kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas omega-3, mogą spowalniać nasilenie objawów choroby Alzheimera oraz otępienia starczego.

Ochrona układu sercowo-naczyniowego
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne w profilaktyce chorób układu krążenia. Substancje te bowiem posiadają zdolność do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi u osób z nadciśnieniem, stabilizują poziom cholesterolu, obniżają poziom trójglicerydów, poprawiają pracę serca, a także działają przeciwzakrzepowo. Badania naukowe wykazały, że substancje te zmniejszają ryzyko arytmii serca oraz udaru mózgu, redukują zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca oraz przyczyniają się do zmniejszenia śmiertelności z powodu zawału serca.

Właściwości przeciwnowotworowe
NNKT z szeregu omega-3 hamują proliferację komórek nowotworowych i wykazują działanie protekcyjne m.in. w przebiegu raka piersi oraz okrężnicy. Substancje te hamują proces karcynogenezy oraz doprowadzają do apoptozy komórek nowotworowych. Ponadto zaobserwowano, że mogą one przeciwdziałać powstawaniu przerzutów, a także zmniejszać liczbę pooperacyjnych powikłań infekcyjnych.

Podsumowując, Now Foods Omega 3-6-9 to suplement diety, który niezbędny jest nie tylko do zachowania sprawności fizycznej, ale także umysłowej. Wielokierunkowe działanie preparatu sprawia, że jest on skuteczny zarówno jako środek stosowany w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych, jak również jako środek wspomagający leczenie.

Suplement rekomendowany jest w szczególności osobom starszym, u których występują zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych, a także osobom, których dieta charakteryzuje się niską podażą ryb morskich oraz olejów roślinnych. Ponadto preparat zalecany jest osobom pragnącym poprawić stan skóry oraz zmagającym się z nadmierną suchością skóry, atopowym zapaleniem skóry oraz trądzikiem. 

Brak na magazynie
Since 2005
Omega 3-6-9 Omega 3-6-9 250 kaps.
NOW FOODS
85,00 zł

Omega 3-6-9 250 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Poprawia parametry skóry
  • Zmniejsza objawy depresji
  • Usprawnia zdolności poznawcze
  • Reguluje czynność układu nerwowego
  • Działa przeciwmiażdżycowo
  • Stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi
  • Wykazuje działanie antykancerogenne
  • Wzmacnia układ odpornościowy

Nawo Foods Omega 3-6-9 to suplement diety zawierający zestaw nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 w precyzyjnie dobranych dawkach, dostarczających najlepsze korzyści dla Twojego organizmu. Preparat wpływa pozytywnie na cały organizm, wykazuje działanie wielopoziomowe – pomaga w utrzymaniu homeostazy, chroni przed zaburzeniami mózgowo-naczyniowymi, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a także dba o zachowanie prawidłowej funkcji skóry.

Suplement zapewnia optymalne stężenie kwasów tłuszczowych w organizmie, zawiera drogocenne, naturalne oleje z nasion: lnu, wiesiołka, rzepaku, czarnej porzeczki oraz olej z pestek dyni. Wszystkie oleje użyte w preparacie poddane zostały procesowi tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowały swoją jakość, wartość odżywczą i są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9.

Omega 3 i 6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są to kwasy wielonienasycone. Niestety, substancje te nie są syntetyzowane przez ludzki organizm, dlatego dla zachowania prawidłowego przebiegu wielu kluczowych przemian w ustroju, należy dbać o dostarczanie ich z zewnątrz.

Omega-9 to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który także zaliczany jest do NNKT, ale stanowi pewien wyjątek – istnieje możliwość jego syntezy w organizmie, jednak wraz z wiekiem czy w wyniku zaburzeń pracy wątroby, taka możliwość maleje i również ważne jest dbanie o jego odpowiedną podaż.

Do kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczany jest kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA), natomiast kwasy omega-6 to kwas linolowy (LA) i kwas arachidonowy (AA). Przedstawicielem kwasów tłuszczowych omega-9 jest kwas oleinowy.

Konsekwencje niedoboru NNKT
Liczne badania naukowe wykazały, że niewystraczająca ilość NNKT w organizmie wiąże się z ryzykiem powstania wielu dysfunkcji fizjologicznych. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyną m.in. zwiększonej podatności na infekcje, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń płodności, pogorszenia wydolności układu krążenia, zmian skórnych, a także spadku funkcji umysłowych oraz zaburzeń neurodegeneracyjnych.  

Za niedobór NNKT przede wszystkim odpowiedzialne są nieprawidłowe nawyki żywieniowe (niskie spożycie tłustych ryb morskich oraz olejów roślinnych), a także zaburzenia na poziomie enzymatycznym, które mogą być spowodowane takimi czynnikami jak: wiek, alkohol, nikotyna, stres, infekcje, niedobory witamin i składników mineralnych, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV czy częste infekcje.

Korzystny wpływ na skórę
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji skóry oraz wspomagają jej regenerację. Odpowiadają one m.in. za gospodarkę lipidową naskórka, wydzielanie sebum oraz strukturę cementu międzykomórkowego. Substancje te wzmacniają barierę ochronną skóry i przeciwdziałają nadmiernej utracie wody.

Ich niedobór prowadzi do zaburzeń keratynizacji naskórka, co objawia się suchą skórą i nadmiernym złuszczaniem się naskórka. Ponadto wpływa to negatywnie na stan włosów oraz paznokci – zwiększa ich łamliwość. Obecnie niedobór NNKT uważany jest za jedną z przyczyn pojawienia się łuszczycy, a także może występować w przebiegu innych dermatoz (np. atopowe zapalenie skóry, trądzik).

Poprawa funkcji poznawczych
Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią niezwykle ważną funkcję w przeciwdziałaniu schorzeniom układu nerwowego, m.in. dlatego, że wchodzą w skład błon komórkowych oraz poprawiają ukrwienie mózgu. Zaobserwowano, że substancje te wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, poprawiają samopoczucie i sprawność poznawczą. Badania naukowe potwierdzają, że kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas omega-3, mogą spowalniać nasilenie objawów choroby Alzheimera oraz otępienia starczego.

Ochrona układu sercowo-naczyniowego
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne w profilaktyce chorób układu krążenia. Substancje te bowiem posiadają zdolność do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi u osób z nadciśnieniem, stabilizują poziom cholesterolu, obniżają poziom trójglicerydów, poprawiają pracę serca, a także działają przeciwzakrzepowo. Badania naukowe wykazały, że substancje te zmniejszają ryzyko arytmii serca oraz udaru mózgu, redukują zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca oraz przyczyniają się do zmniejszenia śmiertelności z powodu zawału serca.

Właściwości przeciwnowotworowe
NNKT z szeregu omega-3 hamują proliferację komórek nowotworowych i wykazują działanie protekcyjne m.in. w przebiegu raka piersi oraz okrężnicy. Substancje te hamują proces karcynogenezy oraz doprowadzają do apoptozy komórek nowotworowych. Ponadto zaobserwowano, że mogą one przeciwdziałać powstawaniu przerzutów, a także zmniejszać liczbę pooperacyjnych powikłań infekcyjnych.

Podsumowując, Now Foods Omega 3-6-9 to suplement diety, który niezbędny jest nie tylko do zachowania sprawności fizycznej, ale także umysłowej. Wielokierunkowe działanie preparatu sprawia, że jest on skuteczny zarówno jako środek stosowany w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych, jak również jako środek wspomagający leczenie.

Suplement rekomendowany jest w szczególności osobom starszym, u których występują zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych, a także osobom, których dieta charakteryzuje się niską podażą ryb morskich oraz olejów roślinnych. Ponadto preparat zalecany jest osobom pragnącym poprawić stan skóry oraz zmagającym się z nadmierną suchością skóry, atopowym zapaleniem skóry oraz trądzikiem. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 250 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 125
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie20
Kalorie pochodzące z tłuszczu20
Całkowita zawartość tłuszczu2 g3%*
Tłuszcze nasycone2%*
Tłuszcze trans0 g
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe1.5 g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Cholesterol0 mg0%
Olej z nasion lnu (zimnotłoczony, organiczny) (Linum usitatissimum)1400 mg
Olej z nasion wiesiołka (zimnotłoczony) (Oenothera biennis) (seed)300 mg
Olej rzepakowy (zimnotłoczony)260 mg
Olej z czarnej porzeczki (Ribes nigrum)(nasiona)20 mg
Olej z pestek dyni (Cucurbita pepo) (pestki)20 mg
Kwasy tłuszczowe Omega 3900 mg
kwas α-linolenowy (ALA)
Kwasy tłuszczowe Omega 6530 mg
kwas linolowy & kwas gamma-linolenowy (GLA)
Kwasy tłuszczowe Omega 9350 mg
kwas oleinowy
Pozostałe kwasy tłuszczowe220 mg
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe
nasycone kwasy tłuszczowe
fosfolipidy
itd.

Pozostałe składniki

Miękka kapsułka (żelatyna wołowa, woda, gliceryna, proszek karmelowy, karob)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Selenium 100mcg
Selenium 100mcg
SWANSON

Selen w najlepszej formie l-selenometioniny; korzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy.

59,00 zł
więcej
Liver Nutrients
Liver Nutrients
SEEKING HEALTH

Zbilansowana formuła optymalizująca pracę wątroby; wspiera procesy odtruwania organizmu.

75,00 zł
więcej
Karczoch Premium
Karczoch Premium
OLIMP

Ekstrakt z liścia karczocha. Wykazuje pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego.

13,00 zł
więcej
Men's Extreme Sports Multi
Men's Extreme Sports Multi
NOW FOODS

Kompletny preparat witaminowo-mineralny przeznaczony dla mężczyzn.

129,00 zł
więcej
Vitamin D-3 10.000 IU
Vitamin D-3 10.000 IU
NOW FOODS

Witamina D3 pełni ważną rolę biologiczną w utrzymaniu zdrowia człowieka i zapobiega wielu chorobom.

70,00 zł
więcej
Dark Spot Serum Skin Lightener
Dark Spot Serum Skin Lightener
NOW FOODS

Dark Spot Serum to idealny preparat kosmetyczny rozjaśniający przebarwienia skóry

59,00 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Olej rzepakowy

Informacja

Olej rzepakowy uznawany jest za jeden z najcenniejszych tłuszczów jadalnych. Miano to zawdzięcza głównie wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych – oleinowego, linolowego i linolenowego, których obecność w oleju tym sięga aż 90%. Zarówno skład, jak i optymalny stosunek tych kwasów tłuszczowych są bardzo korzystne i decydują o dużym prozdrowotnym potencjale oleju rzepakowego.

Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a w szczególności wchodzących w ich skład kwasów n-6 i n-3, olej rzepakowy znajduje idealne zastosowanie w codziennej diecie. Kwasy te m.in. wpływają korzystnie na profil lipidowy (redukują poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL), ciśnienie krwi, gospodarkę hormonalną, a także sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pełnią istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, nowotwór jelita grubego, nowotwór piersi.

Poza obecnością nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej rzepakowy jest źródłem m.in. tokoferoli, karotenoidów, fosfolipidów, związków fenolowych oraz steroli roślinnych (fitosteroli).

Jako składnik suplementów diety, olej rzepakowy występuje często w preparatach, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także w preparatach witaminy D, poprawiając jej rozpuszczalność. W swojej ofercie posiadamy również wygodny w użyciu, ekonomiczny olej rzepakowy w aerozolu.

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

Omega 6

Informacja

Omega 6 (n-6) jest to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych  (kwas linolowy [LA – występujący w produktach pochodzenia roślinnego]). Liczba 6 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym jest umieszczone przy szóstym od końca atomie węgla. Zaliczany do NNKT. Do grupy kwasów nienasyconych Omega 6 zaliczamy GLA (kwas gammalinolenowy, obecny m.in. w oleju z wiesiołka), ARA (kwas arachidowy z orzeszków ziemnych, a także produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego). Spożywanie kwasów nienasyconych z grupy Omega 6 powinno być proporcjonalne do spożycia kwasów z rodziny Omega 3 w stosunku 1 : 1 do 6 : 1. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej rzadko zachodzi potrzeba suplementacji kwasów z grupy Omega 6 (zastosowanie znajduje kwas gammalinolenowy). Stanowią istotny składnik błon komórkowych oraz są prekursorami prostaglandyn. .Kwasy tłuszczowe nienasycone z grupy Omega 6 mają wysoką aktywność biologiczną: biorą udział w syntezie związków organicznych, ograniczających możliwości zapalne oraz hormonów. Zalecane są w diecie osób aktywnych fizycznie w niewielkich ilościach jako dodatek do pożywienia. 

W suplementacji stosuje się kompleksy kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawierających w odpowiednich proporcjach Omega 3 i Omega 6. W suplementacji sportowej używany jest kwas arachidowy (ARA), którego działanie nasila anabolizm mięśniowy i podwyższa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość). Dostępne w preparatach wieloskładnikowych, których pełna gama znajduje się w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Często występują na ryku suplementy skojarzone zawierające zarówno kwasy tłuszczowe omega 3 jak i omega 6 w odpowiednio dobranych proporcjach. W suplementacji sportowej na szczególną uwagę zasługuje kwas arachidonowy, który podawany w postaci suplementy nasilał anabolizm mięśniowy i zwiększał zdolności wysiłkowe takie jak siła mięśni. Jest kilka preparatów wieloskładnikowych na rynku zawierających ten związek.

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie:

Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 3 w dawce 1 – 4g/24h

Kwas linolowy

Informacja

Kwas linolowy, nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, nie podlega syntezie wewnątrzustrojowej, jest dostarczany w pokarmach pochodzenia roślinnego (m.in. w ziarnach słonecznika, sezamie, soi, orzechach laskowych, pestkach winogron itd) oraz w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w procesie biosyntezy kwasu arachidonowego niezbędnego do wytwarzania prostaglandyn. W normalnej diecie przy użyciu podanych powyżej składników pożywienia jest wystarczający i nie wymaga wspomagania suplementacją. Rzadko stosowany w suplementach diety, najczęściej połączony z EPA, DHA i ALA; jest składnikiem suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) często we połączeniu z witaminą E chroniącą kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Wskazane jest spożycie kwasu linolowego w odpowiedniej proporcji do kwasów z grupy Omega 3 (w przedziałach 1 : 1 do 1 : 5). Jako składnik błon komórkowych odpowiada za stan skóry, wypadanie włosów, gojenie się zadrapań i małych ran. Badania potwierdzają jego wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:  w dawkowaniu najważniejsze jest zachowanie proporcji między kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6,. Ilość przy zachowaniu proporcji nie odgrywa większego znaczenia

Kwas gamma-linolenowy

Informacja

 Kwas gamma-linolenowy (GLA – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6), występujący w żywności pochodzenia roślinnego a także jest syntezowany w organizmie ludzkim z kwasu linolowego. Uczestniczy w syntezie eikozanoidów. Podnosi odporność organizmu. Niedobór GLA wpływa niekorzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Jest składnikiem dodatkowym z suplementach zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) uzupełnione o witaminę E posiadającą właściwości przeciwutleniające, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zachowanie proporcji między kwasami Omega 3 i Omega 6 w stosunku 1 : 1 do 1 :5 pozwala na dowolność dawkowania.

Omega 9

Informacja

Omega 9 należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w których ostatnie wiązanie węglowe umieszczone jest na dziewiątym  od końca atomie węgla. Nie zalicza się do NNKT. Jest przetwarzany w organizmie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Do grupy Omega 9 należą: kwas oleinowy (pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, migdały), kwas erukowy i kwas palmitooleinowy. Kwasy te nie posiadają zbyt wysokiej aktywności biologicznej, lecz mogą wpływać profilaktycznie na choroby układu krwionośnego i otyłość.

Na rynku suplementów diety brak zawierających monopreparatów. Omega 9 występuje jako dodatek preparatów tłuszczowych dostarczających NNKT. Stosowane w odżywkach dla sportowców (np. białkowych czy białkowo-węglawodanowych. Dostępny w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak ścisłych norm dobowego spożycia. Zwyczajowo w diecie sportowej powinny stanowić od 10 do 15 % kaloryczności jadłospisu.

Kwas oleinowy

Informacja

Kwas oleinowy – jednonasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 9, występujący w postaci naturalnej w produktach pochodzenia roślinnego (migdały, oliwa z oliwek) i zwierzęcego (żółtka jaj kurzych, tłuszcze pochodzące z ryb). Jako najpopularniejszy przedstawiciel kwasów tłuszczowych występujących w pożywieniu może zastępować niektóre nasycone kwasy tłuszczowe, a w konsekwencji wpływać pozytywnie na profil lipidowy krwi. W suplementacji diety stanowi uzupełnienie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Ashwagandha Gold

69,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Rhodiola

79,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>