![]() FA |
89,00 zł
|
- Wysyłka zagraniczna już od 20,11 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł
- Paczka u Ciebie nawet pojutrze
+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)
+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)
- Wysyłka zagraniczna już od 20,11 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł
- Paczka u Ciebie nawet pojutrze
+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)
+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)
Gluta z linii Core® to kompleksowy i specjalny stack glutaminowy przeznaczony dla zaawansowanych sportowców oraz osób ćwiczących rekreacyjnie. Perfekcyjne połączenie najbardziej zaawansowanych technologicznie form glutaminy takich jak: Alfa-ketoglutaran glutaminy, Acetyl glutaminy oraz L-glutamina dodatkowo uzupełnionych Beta glukanem. Pierwszy taki suplement na rynku dzięki, któremu można szybko i skutecznie zregenerować mięśnie po intensywnym wysiłku siłowym oraz odbudować zapasy energii po treningu wytrzymałościowym. Produkt polecany także w czasie stosowania diety redukcyjnej oraz w okresie osłabienia odporności w wyniku długotrwałych i intensywnych sesji treningowych. Gluta to produkt o uniwersalnym działaniu a jednocześnie podstawowy suplement każdego aktywnego człowieka. Długotrwały trening aerobowy lub intensywny trening siłowy może powodować w organizmie degradację białek co w konsekwencji może skutkować większym zmęczeniem fizycznym. Stosując na co dzień Gluta dbasz o swoje mięśnie i wydolność fizyczną oraz odpowiednią odporność.
Glutamina jest suplementem diety, który od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Stosowana i polecana jako skuteczne wspomaganie wysiłku fizycznego i psychicznego u sportowców oraz jako czynnik wzbogacający zdrową i prawidłową dietę każdego człowieka. Gluta to szczególny produkt, który zadowoli wszystkich zwolenników tej substancji ponieważ znajdą w nim wszystkie najlepiej przyswajalne formy tego aminokwasu co zapewnia jego optymalne działanie.
W skład GlutaCORE wchodzą:
L-Glutamina - Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego i jest niezbędna organizmowi człowieka jako podstawowy składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w metabolizmie azotu i amoniaku. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy. Stanowi ona rodzaj ,,magazynu’’ amoniaku, który jest "odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu glutaminowego. Glutamina uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn oraz wielu innych aminokwasów. Ze względu na to, że glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Może także stanowić substrat do tworzenia glukozy w procesie glukoneogenezy, w wypadku niedostatecznej dostępności innych substancji energetycznych i wówczas pobierana jest wraz z alaniną z tkanki mięśniowej. Jest niezbędna w procesie powstawania glutationu – wewnątrzustrojowego przeciwutleniacza. Glutation – jako naturalny antyoksydant stabilizuje błony organelli komórkowych oraz hamuje uwalnianie enzymów katabolicznych, – jako transporter aminokwasów w cyklu gamma glutamylowym – ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego.
Alfa-ketoglutaran Glutaminy - Cząsteczka powstająca z połącznia L-glutaminy i kwasu α-ketoglutarowego. Połączenie tych dwóch związków w jedną molekułę pozwala uzyskać substancję aktywną o większej przyswajalności i jeszcze wyższej aktywności antykatabolicznej. Odgrywa ona istotną rolę w procesach energetycznych zachodzących w komórkach tkani mięśniowej, a także bierze udział w syntezie glutaminianu. Ta forma glutaminy wchodzi w skład nowoczesnych suplementów okołotreningowych wspomagających procesy regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach wysiłku fizycznego. Polecana w okresie intensywnych treningów siłowych i wydolnościowych oraz stanach obniżonej odporności. Wspólnie z L-glutaminą AKG neutralizuje obecność amoniaku – szkodliwego produktu przemiany materii białek, który może powodować zakwaszenie organizmu. Takie zakwaszenie występuje po intensywnych ćwiczeniach fizycznych, podczas stosowania diety wysokobiałkowej lub diety redukcyjnej, a szczególnie w przypadku braku obecności warzyw w codziennej diecie, które mają działanie odkwaszające organizm.
N-Acetylo-L-Glutamina - To połączenie cząsteczki L-glutaminy z kwasem octowym na drodze procesu acetylacji co stwarza możliwość szybkiego wchłaniania glutaminy do organizmu. Szybkość wchłaniania substancji odżywczych jest niezwykle istotna po zakończeniu intensywnego wysiłku fizycznego. Im szybciej dostarczymy składników hamujących procesy kataboliczne tym lepsze efekty uzyskamy. Proces acetylacji L-glutaminy pozwala jej swobodnie wnikać do wnętrza komórek organizmu a szczególnie komórek mięśniowych, które po intensywnym treningu tracą najwięcej glutaminy. N-acetylo-L-glutamina nie potrzebuje tak zwanego białka transportującego, jakie normalnie łączy się z cząsteczką aminokwasu i potem przeprowadza je przez błony komórkowe do jej wnętrza. Swobodna penetracja błony komórkowej oszczędza czas, oraz minimalizuje wykorzystanie L-glutaminy do innych procesów, które wymagają jej obecności (np. odbudowa kosmków jelitowych czy układu odpornościowego). N-acetylo-L-glutamina jest także pośrednim substratem energetycznym dla tkanki nerwowej w mózgu. Swobodnie przenika barierę krew-mózg, gdzie może zostać zamieniona na kwas glutaminowy, który pełni rolę neurotransmitera o charakterze lekko stymulującym pracę mózgu.
Betaglukan - To rozpuszczalny w wodzie związek należący do polisacharydów pozyskiwany ze ścian komórkowych roślin i grzybów, występujący także w drożdżach piekarniczych. Betaglukan stymuluje podstawowe komórki układu odpornościowego człowieka – makrofagi, co w konsekwencji pobudza odpowiedź immunologiczną organizmu i zwiększa jego odporność. Wszystkie makrofagi organizmów żywych posiadają receptor który musi być aktywowany aby wzbudzić odpowiedz immunologiczną. Działanie receptora z aktywatorem można porównać do klucza otwierającego zamek – jeden specyficzny dla danego zamka klucz może go otworzyć. Tak samo wygląda sytuacja w przypadku aktywowania makrofagów, receptory obecne na powierzchni makrofagów idealnie pasują do beta-1,3/1,6-glukanu, który przywierając do receptora aktywuje go. Aktywowane przez betaglukan fagocyty są gotowe do reakcji immunologicznej i podnoszą cały organizm w stan gotowości, obrona przed infekcją. Makrofagi działają na zasadzie fagocytozy tzn., że komórki są przez nie niszczone poprzez „pożarcie” – wchłoniecie i zniszczenie. Jeżeli w organizmie znajdzie się „obca” komórka, rozpoznawana jako zagrożenie jest natychmiast niszczona przez makrofagi i postawiony w stan gotowości układ immunologiczny produkuje zwiększoną ilość limfocytów i przeciwciał aby nie dopuścić do infekcji. Po spożyciu glukany 1.3/1.6 docierają do jelit, gdzie wiążą się komórkami układu immunologicznego, jak makrofagi. Suplementacja betaglukanem jest wskazana dla wszystkich osób intensywnie trenujących ze względu na ich wyższą podatność na infekcje. Dodatkowo w badaniach wykazano, że betaglukan wpływa na ograniczenie procesów starzenia się organizmu.
Tauryna - To niebiałkowy aminokwas siarkowy, występujący powszechnie w tkankach zwierzęcych, którego największe stężenia obserwuje się w mięśniach szkieletowych, sercu, mózgu oraz siatkówce. Tauryna może być syntetyzowana w drodze wewnętrznych przemian organizmu z cysteiny i metioniny ale to endogenne pochodzenie nie zaspokaja zapotrzebowania na ten aminokwas, stąd też musi być dostarczany z pokarmem. Tauryna ze względu na swoją budowę (grupa solfonowa a nie karboksylowa) nie tworzy wiązań peptydowych i jest obecna w organizmie głównie w postaci wolnej. Tauryna pełni wiele funkcji fizjologicznych. Aminokwas ten reguluje stężenie wapnia w ustroju. Jest neuroprzekaźnikiem i neuromodulatorem oraz odpowiada za osmoregulację, a ponadto uczestniczy w tworzeniu kwasów żółciowych i moduluje przebieg reakcji zapalnej. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne chroniąc komórki mięśniowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powstają głównie po intensywnym i długotrwałym wysiłku aerobowym (tlenowym).
Fosforan Dipotasowy - To substancja stabilizująca oraz wytwarzająca obojętne środowisko w żołądku człowieka. Utrzymuje ona równowagę kwasowo-zasadową w układzie pokarmowym zachowując się jak substancja buforująca co pozwala na lepszą absorpcję głównie, która może zachowywać się niestabilnie w kwaśnym odczynie żołądka.
w porcji (7 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina B1 | 0,45 mg | 41% |
Witamina B2 | 2 mg | 142% |
Niacyna | 10 mg | 62% |
Witamina B6 | 1,5 mg | 107% |
Witamina B12 | 3 µg | 120% |
L-Glutamina | 3000 mg | * |
N-Acetylo-L-Glutamina | 1000 mg | * |
Alfaketoglutaran Glutaminy | 1000 mg | * |
Tauryna | 1000 mg | * |
Betaglukan | 100 mg | * |
Bardzo fajny suplement.. jak dla mnie jedna z lepszych glutamin na rynku!
Preparat węglowodanowo-białkowy ułatwiający budowę masy mięśniowej. Zapewnia większą siłę, ułatwia regenerację
Wysokobiałkowa odżywka zawierająca izolat białka serwatkowego CMF. Wspiera procesy anaboliczne.
Protein supplement containing 5 g BCAA per portion. Supports lean muscle mass building.
A high quality amino acids composition. It accelerates the regeneration and promotes muscle growth.
Odżywka przedtreningowa silnie pobudzająca organizm. Zmniejsza gromadzenie kwasu mlekowego i podnosi energię.
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.
Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.
Dawkowanie: Norma dzienna wynosi 1–2 mg.
Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.
Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.
Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.
Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B12 (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B6 zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.
Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.
Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).
Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.
L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.
Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.
Alfaketoglutaran glutaminy (glutamina AKG) - związek zawierający glutaminę i sól kwasu glutarowego, będący pośrednim produktem w cyklu Krebsa, biorący udział w komórkowych procesach energetycznych. Glutamina, aminokwas endogenny, bierze udział w syntezie białek wewnątrzustrojowych oraz stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową i wyprowadza szkodliwy amoniak poza ustrój, w procesie glukoneogenezy staje się substratem glukozy, wyrównującym jej niedobór organizmie i jest pobierana wraz z alaniną z tkanki mięśniowej. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, pokarmowego i trawiennego. Bierze udział w syntezie antyoksydanta glutationu. Sól kwasu glutarowego potęguje jej działanie, zwiększając potencjał energetyczny. Dostępna w postaci monopreparatu i substancji wieloskładnikowych.
Dawkowanie: 5–15 g na dobę w dawkach podzielonych (rano, przed- i po- treningu) oraz od 2 do 5 g przed snem.
Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.
Dawkowanie: 3 gramy na dobę.