Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • OLIMP Fire Start 80g
  • OLIMP Fire Start 80g
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • OLIMP Fire Start 80g
  • OLIMP Fire Start 80g
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • OLIMP Fire Start 80g
  • OLIMP Fire Start 80g
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Fire Start Fire Start

FIRE START™ - ZASTRZYK ENERGII DLA TWOJEGO ORGANIZMU!

Intensywny wysiłek fizyczny stanowi ogromne wyzwanie metaboliczne dla organizmu, gdyż wymaga sprawnego działania wielu różnorodnych szlaków biochemicznych pozyskiwania energii, na którą zapotrzebowanie może być nawet 20-30 większe niż w trakcie spoczynku. Węglowodany (a dokładnie glukoza) stanowią podstawowe źródło energii we wszystkich rodzajach wysiłku. Jej źródłem (zapasy) w organizmie dla pracujących mięśni jest:

 glikogen mięśniowy, dostarczający największe jej ilości w trakcie wysoko intensywnych wysiłków nie trwających jednak dłużej jak kilkadziesiąt minut,
• glikogen wątrobowy, stanowiący podstawowe źródło glukozy przy długotrwałych wysiłkach o umiarkowanej intensywności.

Zapasy glikogenu są sukcesywnie wyczerpywane wraz z czasowym postępem treningu. Kiedy czas trwania wysiłku, prowadzonego przy niskiej intensywności zaczyna się znacząco wydłużać, rolę głównego źródła energii dla pracujących mięśni przejmują wolne kwasy tłuszczowe, pochodzące z rozkładu tkanki tłuszczowej.

Aby utrzymać wysoką intensywność wysiłku fizycznego zaleca się osobom uprawiającym sport spożywanie węglowodanów w trakcie wysiłku (1, 2), nabiera to szczególnego znaczenia, gdy wysiłek trwa więcej niż 1 godzinę. W takim wypadu sportowcy powinni spożywać węglowodany w ilości ok. 0,7 g/ kg m.c./ h, a w sytuacji sportowców wyczynowych poddawanych szczególnym obciążeniom, wartości sugerowane mogą sięgać nawet 90 g / h (trening dłuższy niż 2 h). Jednocześnie badania pokazują, że węglowodany powinny być podane jako mieszanina glukozy i fruktozy, co znacząco zwiększa współczynnik utleniania egzogennych węglowodanów i wydolność fizyczną (3) w odniesieniu do węglowodanów będących tylko źródłem glukozy (4, 5, 6).

ZAAWANSOWANY KOMPLEKS SKŁADNIKÓW ENERGETYCZNYCH!

FIRE START™ energy gel:
► to doskonałe, skoncentrowane źródło energii dla osób aktywnych fizycznie w trakcie przedłużających się wysiłków
► 1 porcja to aż 45 g czystych węglowodanów pochodzących aż z 5-ciu źródeł, o odmiennej kinetyce wchłaniania, których cząsteczki tworzone są przez glukozę i fruktozę, wspierają wytwarzanie energii w procesach beztlenowych
Olej MCT – ultraskoncentrowana forma energii, dostarczające 2 x więcej energii niż ta sama ilość węglowodanów. Triglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych, które po wchłonięciu z przewodu pokarmowego mogą być dużo szybciej wykorzystywane przez pracujące mięśnie (niż tłuszcze o normalnej długości łańcucha), stanowią substrat do wytwarzanie energii w procesach tlenowych. Badania pokazują, iż krótkoterminowe podanie niewielkich ilości MCT może obniżać poziom mleczanów we krwi i subiektywne odczuwanie zmęczenia, przez co znacząco wydłużać czas treningu o dużej
Beta-alanina – jedna z podstawowych substancji przeciwdziałająca obniżeniu pH wewnątrzkomórkowego, które może obniżyć efektywność tworzenia ATP, a przez to zdolności wysiłkowe
► Glukuronolakton – bierze udział w detoksykacji organizmu, działając tym samym synergistycznie z beta-alaniną
Kofeina – zwiększa szybkość przewodnictwa w systemie nerwowym i siłę skurczu mięśnia, przy znacznie niższej częstotliwości pobudzenia, dodatkowo powoduje zmniejszenienie wykorzystania rezerw glikogenu w organizmie, za to nasila szybkość uwalniania kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej. Taki profil działania przynosi duże korzyści, zwłaszcza w trakcie wykonywania ćwiczeń wytrzymałościowych, których czas realizacji będzie limitowany poziomem rezerw glikogenu w organizmie.
►Pozostałe składniki produktu wykazują pełną synergię działania we wspieraniu w trakcie intensywnego wysiłku pracy układu nerwowego (w tym magnez) czy przemian węglowodanów i białek (wit. z gr. B), a dodatek antyoksydantów (wit. C, E) chroni białka komórkowe przed degradującym wpływem wolnych rodników, powstających w ogromnych ilościach w trakcie przedłużających się wysiłków. 

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Fire Start Fire Start 80g
OLIMP
6,50 zł

Fire Start 80g

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Koncentracja:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,69 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

6,50 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,69 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu

FIRE START™ - ZASTRZYK ENERGII DLA TWOJEGO ORGANIZMU!

Intensywny wysiłek fizyczny stanowi ogromne wyzwanie metaboliczne dla organizmu, gdyż wymaga sprawnego działania wielu różnorodnych szlaków biochemicznych pozyskiwania energii, na którą zapotrzebowanie może być nawet 20-30 większe niż w trakcie spoczynku. Węglowodany (a dokładnie glukoza) stanowią podstawowe źródło energii we wszystkich rodzajach wysiłku. Jej źródłem (zapasy) w organizmie dla pracujących mięśni jest:

 glikogen mięśniowy, dostarczający największe jej ilości w trakcie wysoko intensywnych wysiłków nie trwających jednak dłużej jak kilkadziesiąt minut,
• glikogen wątrobowy, stanowiący podstawowe źródło glukozy przy długotrwałych wysiłkach o umiarkowanej intensywności.

Zapasy glikogenu są sukcesywnie wyczerpywane wraz z czasowym postępem treningu. Kiedy czas trwania wysiłku, prowadzonego przy niskiej intensywności zaczyna się znacząco wydłużać, rolę głównego źródła energii dla pracujących mięśni przejmują wolne kwasy tłuszczowe, pochodzące z rozkładu tkanki tłuszczowej.

Aby utrzymać wysoką intensywność wysiłku fizycznego zaleca się osobom uprawiającym sport spożywanie węglowodanów w trakcie wysiłku (1, 2), nabiera to szczególnego znaczenia, gdy wysiłek trwa więcej niż 1 godzinę. W takim wypadu sportowcy powinni spożywać węglowodany w ilości ok. 0,7 g/ kg m.c./ h, a w sytuacji sportowców wyczynowych poddawanych szczególnym obciążeniom, wartości sugerowane mogą sięgać nawet 90 g / h (trening dłuższy niż 2 h). Jednocześnie badania pokazują, że węglowodany powinny być podane jako mieszanina glukozy i fruktozy, co znacząco zwiększa współczynnik utleniania egzogennych węglowodanów i wydolność fizyczną (3) w odniesieniu do węglowodanów będących tylko źródłem glukozy (4, 5, 6).

ZAAWANSOWANY KOMPLEKS SKŁADNIKÓW ENERGETYCZNYCH!

FIRE START™ energy gel:
► to doskonałe, skoncentrowane źródło energii dla osób aktywnych fizycznie w trakcie przedłużających się wysiłków
► 1 porcja to aż 45 g czystych węglowodanów pochodzących aż z 5-ciu źródeł, o odmiennej kinetyce wchłaniania, których cząsteczki tworzone są przez glukozę i fruktozę, wspierają wytwarzanie energii w procesach beztlenowych
Olej MCT – ultraskoncentrowana forma energii, dostarczające 2 x więcej energii niż ta sama ilość węglowodanów. Triglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych, które po wchłonięciu z przewodu pokarmowego mogą być dużo szybciej wykorzystywane przez pracujące mięśnie (niż tłuszcze o normalnej długości łańcucha), stanowią substrat do wytwarzanie energii w procesach tlenowych. Badania pokazują, iż krótkoterminowe podanie niewielkich ilości MCT może obniżać poziom mleczanów we krwi i subiektywne odczuwanie zmęczenia, przez co znacząco wydłużać czas treningu o dużej
Beta-alanina – jedna z podstawowych substancji przeciwdziałająca obniżeniu pH wewnątrzkomórkowego, które może obniżyć efektywność tworzenia ATP, a przez to zdolności wysiłkowe
► Glukuronolakton – bierze udział w detoksykacji organizmu, działając tym samym synergistycznie z beta-alaniną
Kofeina – zwiększa szybkość przewodnictwa w systemie nerwowym i siłę skurczu mięśnia, przy znacznie niższej częstotliwości pobudzenia, dodatkowo powoduje zmniejszenienie wykorzystania rezerw glikogenu w organizmie, za to nasila szybkość uwalniania kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej. Taki profil działania przynosi duże korzyści, zwłaszcza w trakcie wykonywania ćwiczeń wytrzymałościowych, których czas realizacji będzie limitowany poziomem rezerw glikogenu w organizmie.
►Pozostałe składniki produktu wykazują pełną synergię działania we wspieraniu w trakcie intensywnego wysiłku pracy układu nerwowego (w tym magnez) czy przemian węglowodanów i białek (wit. z gr. B), a dodatek antyoksydantów (wit. C, E) chroni białka komórkowe przed degradującym wpływem wolnych rodników, powstających w ogromnych ilościach w trakcie przedłużających się wysiłków. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 80 gIlość porcji w opakowaniu: 1
w 1 saszetcezawartość%ZDS
Wartość energetyczna852 kJ / 204 kcal*
Białko2,7 g*
Węglowodany45,4 g*
w tym cukry17,6 g*
Tłuszcz1,5 g*
w tym nasycone kwasy tłuszczowe1,5 g*
Błonnik0 g*
Sód84 mg*
Olej Palmowy (MCT)1500 mg*
Beta-Alanina250 mg*
Glukuronolakton75 mg*
Kofeina50 mg*
Magnez57 mg15%
Witamina B10,55 mg50%
Niacyna8 mg50%
Witamina E6 mg50%
Witamina C40 mg50%
Witamina B121,25 µg50%

Pozostałe składniki

syrop glukozowo-fruktozowy, woda, syrop glukozowy, hydrolizat kolagenu, olej palmowy (MCT); kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, cytrynian sodu – regulatory kwasowości; cytrynian magnezu, beta-alanina, lecytyna sojowa, glukuronolakton, kofeina, aromaty, sorbinian sodu, benzoesan sodu, chlorek sodu – substancje konserwujące, karboksymetyloceluloza – substancja zagęszczająca, kwas askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, amid kwasu nikotynowego – niacyna, chlorowodorek tiaminy – wit. B1, cyjanokobalamina – wit. B12, barwnik: beta-karoten.
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Profi Mass
Profi Mass Promocja
OLIMP

Proteinowy suplement diety, wspomagający budowę suchej masy mięśniowej. Przyśpiesza regenerację.

65,00 zł 59,00 zł
więcej
HOT
HOT Promocja
ACTIVLAB

Dietary supplement with vitamins, minerals and carbohydrates. It accelerates calorie burning and supports regeneration.

25,00 zł 22,00 zł
więcej
Lactibiane IKI
Lactibiane IKI
PILEJE

Może być stosowany jako terapia wspierająca w zespole jelita drażliwego oraz nieswoistych stanach zapalnych jelit.

219,00 zł
więcej
L-Tyrosine Pure Powder
L-Tyrosine Pure Powder
NOW FOODS

Czysta L-tyrozyna w postaci proszku. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, promuje zdolności umysłowe.

79,00 zł
więcej
Curcumin
Curcumin
NOW FOODS

Kurkumina wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę wątroby, woreczka żółciowego i stawów.

85,00 zł
więcej
L-Carnosine 500mg
L-Carnosine 500mg
NOW FOODS

Karnozyna poprawia wydolność beztlenową, eliminuje zakwasy, zmniejsza zmęczenie, ma właściwości "angi-aging"

89,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Olej palmowy

Informacja

Olej palmowy pozyskiwany z olejowca gwinejskiego (Elaeis guineensis) posiada barwę czerwoną dzięki wysokiej zawartości betakarotenu, w temperaturze pokojowej posiada konsystencję półstałą. Jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu mirystynowego, palmitynowego, stearynowego), nienasyconych kwasów tłuszczowych: jednonasyconego kwasu oleinowego i wielonasyconego kwasu linolowego. Poza betakarotenem zawiera fitosterole, glikolipidy, koenzym Q10, likopen, tokotrienole i witaminę E. Jest antyutleniaczem.

Olej palmowy w suplementacji stosuje się jako wypełniacz preparatów zawierających substancje rozpuszczalne w tłuszczach. Dostępny w sprzedaży na: www:muscle-zone.pl

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Glukuronolakton

Informacja

Glukuronolakton (D-glukurono-3 ,6-lakton; DGL) - metabolit glukozy występujący w pożywieniu, o potencjale termogenicznym, detoksykacyjnym i osłaniającym wątrobę, wpływający na prawidłowe funkcjonowanie aparatu ruchu. Dzięki potencjałowi  detoksykacyjnemu neutralizuje toksyny i pomaga w usunięciu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Wspomaga zdolności wysiłkowe. W suplementacji sportowej jest składnikiem napojów energetyzujących, w składzie preparatów okołotreningowych, stacków kreatynowych. Informacje o ujemnym wpływie na zdrowie przy stosowaniu glukuronolaktonu, w świetle certyfikatu bezpieczeństwa wydanego przez European Food Safety Authority (EFSA), wydaja się być mocno przesadzone. Preparaty i napoje energetyzujące (w tym: tzw. energy drink’s).

Dawkowanie: Zwyczajowo przyjmowane w suplementacji sportowej 1–3 g na dobę.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Rhodiola

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

5-HTP 200mg

89,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>