Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • OPTIMUM Opti-Men 90 tab.
  • OPTIMUM Opti-Men 90 tab.
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • OPTIMUM Opti-Men 90 tab.
  • OPTIMUM Opti-Men 90 tab.
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    RPA RPA
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • OPTIMUM Opti-Men 90 tab.
  • OPTIMUM Opti-Men 90 tab.
0 0,00 zł
bok@muscle-zone.pl +48 510 054 586
0 0,00 zł
Opti-Men Opti-Men

Optimum Nutrition Opti-Men to zaawansowany suplement wspierający zdrowie i kondycję męskiego organizmu. W skład preparatu wchodzi zestaw kluczowych witamin, minerałów i składników odżywczych. Ich działanie wzmacnia wyciąg z owoców i warzyw oraz unikalna mieszanka ekstraktów roślinnych. Całość wzbogacają enzymy trawienne. Uwzględniając potrzebny mężczyzn aktywnych fizycznie do suplementu dodano również kompozycję aminokwasów.

Suplement stanowi idealną bazę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga wszystkie najważniejsze systemy i organy w ustroju. Wzmacnia serce, usprawnia pracę układu pokarmowego, reguluje pracę układu hormonalnego, ma korzystny wpływ na funkcje układu moczowo-płciowego. Ponadto sprzyja poprawie kondycji psychicznej i podnosi odporność na stres. Mężczyźni aktywni fizycznie mogą liczyć dodatkowo na zwiększenie wytrzymałości, przyspieszenie rozwoju muskulatury i polepszenie regeneracji.

Pakiet witamin i minerałów
Preparat jest kompletnym źródłem istotnych witamin i minerałów. Odpowiednio wysokie dawki pozwalają na wyrównanie ewentualnych deficytów i utrzymanie ich pożądanego poziomu. W tej grupie znalazły się: ważna dla wzroku witamina A w podwójnej formie; poprawiająca odporność witamina C; antyoksydacyjna witamina E; wzmacniające kościec i regulujące obrót wapniem witaminy D3K oraz komplet witamin z grupy B, które optymalizują metabolizm i są konieczne dla układu nerwowego.

Kompozycja minerałów łączy popularne pierwiastki takie jak magnez, wapń, cynkselen z unikalnymi pierwiastkami śladowymi. Warto odnotować obecność istotnego dla tarczycy jodu, sprzyjającej produkcji kolagenu miedzi, oraz manganu – ważnego uczestnika syntezy hormonów. Suplement zawiera również trzy minerały, które są szczególnie pożądane w męskim organizmie: molibden (zapobiega dnie moczanowej, schorzeniu, które dotyka przede wszystkim mężczyzn); bor (promuje wzrost poziomu wolnego testosteronu) i wanad (łakomy kąsek dla sportowców. Naukowcy udowodnili, że usprawnia on transportowanie składników odżywczych do mięśni, co sprzyja powiększaniu ich objętości).  

Fitokompleks owocowo-warzywny
W suplemencie uwzględniono unikalny kompleks ekstraktów z owocówwarzyw, który cechuje się wyjątkową gęstością odżywczą i jest naturalnie zasobny w witaminy, makro- i mikroelementy oraz związki o działaniu prozdrowotnym (np. polifenole). Pochodzą one z naturalnego źródła, dlatego są lepiej przyswajalne i biodostępne niż ich syntetyczne odpowiedniki.

Wsparcie dla systemu trawiennego
Preparat ma w składzie kluczowe enzymy trawienne, które pozwalają na bezproblemowe rozłożenie każdego typu pokarmu i zmniejszają ryzyko występowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Prawidłowe trawienie węglowodanów zapewnia alfa–amylaza, tłuszczy – lipaza, a protein papainabromelaina.

Zestaw kluczowych aminokwasów
Producent preparatu wziął pod uwagę, że jego odbiorcami będą przede wszystkim mężczyźni aktywni fizycznie. Należą oni do grupy o osób wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminyminerały i częściej sięgają po suplementy. W odpowiedzi na ich potrzeby skład preparatu rozbudowano o kompozycję aminokwasów BCAA, które wzbogacono o lizynę, glutaminę argininętreoninę. Dają one skuteczną ochronę przed katabolizmem i pobudzają procesy anaboliczne. Mają bardzo korzystny wpływa na przebieg regeneracji powysiłkowej.

Rośliny w służbie męskości
W preparacie umieszczono mieszankę roślinną, zaprojektowaną pod kątem wyjątkowych potrzeb męskiego organizmu. Łączy ona starannie wyselekcjonowane ekstrakty z roślin, które korzystnie wpływają na układ moczowo - płciowy i funkcje prostaty (Saw Palmetto, wyciąg z pokrzywy), wzmacniają libido i poprawiają funkcje seksualne (liść Damiana, żeń-szeń koreański), podnoszą poziom energii i witalności życiowej (Ginkgo Bilboa). Ich działanie uzupełnia ekstrakt z nasion dyni (naturalne źródło cynku, idealny sposób na zwiększenie płodności i ochronę przed chorobami prostaty) oraz koncentrat z ostryg (silny afrodyzjak).

Składniki dodatkowe 
W suplemencie umieszczono również zestaw składników dodatkowych o silnym działaniu prozdrowotnym oraz cenne substancje odżywcze. Grupę tę reprezentuje silny antyoksydant, czyli kwas alfa-liponowy; ważna dla tkanki mózgowej cholina; odpowiedzialna za prawidłowe widzenie luteina, wzmocniona zeaksantynąkryptoksantyną, poprawiający płodność inozytol oraz likopen, który działa ochronnie względem serca i układu krążenia. 

Podsumowując, Optimum Nutrition Opti-Men to niesamowicie rozbudowana formuła, która kompleksowo dba o męski organizm, sprzyja poprawie kondycji psychofizycznej i dodaje energii. Preparat jest polecany zwłaszcza mężczyznom, którzy nie dbają o prawidłowe odżywianie, często sięgają po alkohol albo są uzależnieni od nikotyny. Idealnie sprawdza się również o mężczyzn obciążających organizm nadmiernym wysiłkiem fizycznym albo umysłowym. 

Brak na magazynie
4 1
4

kompleksowy składzik, wczesniej jadlem animalpacka ale drogo wychodził tu mam mniej ale nie mam jakis wynalazkow z kosmosu ;)))))))
Opti-Men Opti-Men 90 tab.
OPTIMUM
79,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

Opti-Men 90 tab.

4 na podstawie 1 opinii

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Wysyłka zagraniczna już od 19,98 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

79,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Wysyłka zagraniczna już od 19,98 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Potężna formuła zaprojektowana specjalnie dla mężczyzn
  • Kompozycja kilkudziesięciu substancji prozdrowotnych
  • Zawiera wszystkie niezbędne witaminyminerały
  • Gęsty odżywczo koncentrat owocowo-warzywny
  • Korzystnie wpływa na układ moczowo-płciowy
  • Uzupełniony o wartościowe ekstrakty roślinne
  • Z dodatkiem wolnych form aminokwasów 
  • Wspiera pracę układu pokarmowego
  • Spowalnia starzenie się organizmu
  • Wzbogacony o enzymy trawienne
  • Źródło silnych przeciwutleniaczy
  • Sprzyja rozwojowi muskulatury
  • Promuje prawidłowe widzenie
  • Zwiększa poziom witalności
  • Wzmacnia libido i płodność

Optimum Nutrition Opti-Men to zaawansowany suplement wspierający zdrowie i kondycję męskiego organizmu. W skład preparatu wchodzi zestaw kluczowych witamin, minerałów i składników odżywczych. Ich działanie wzmacnia wyciąg z owoców i warzyw oraz unikalna mieszanka ekstraktów roślinnych. Całość wzbogacają enzymy trawienne. Uwzględniając potrzebny mężczyzn aktywnych fizycznie do suplementu dodano również kompozycję aminokwasów.

Suplement stanowi idealną bazę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga wszystkie najważniejsze systemy i organy w ustroju. Wzmacnia serce, usprawnia pracę układu pokarmowego, reguluje pracę układu hormonalnego, ma korzystny wpływ na funkcje układu moczowo-płciowego. Ponadto sprzyja poprawie kondycji psychicznej i podnosi odporność na stres. Mężczyźni aktywni fizycznie mogą liczyć dodatkowo na zwiększenie wytrzymałości, przyspieszenie rozwoju muskulatury i polepszenie regeneracji.

Pakiet witamin i minerałów
Preparat jest kompletnym źródłem istotnych witamin i minerałów. Odpowiednio wysokie dawki pozwalają na wyrównanie ewentualnych deficytów i utrzymanie ich pożądanego poziomu. W tej grupie znalazły się: ważna dla wzroku witamina A w podwójnej formie; poprawiająca odporność witamina C; antyoksydacyjna witamina E; wzmacniające kościec i regulujące obrót wapniem witaminy D3K oraz komplet witamin z grupy B, które optymalizują metabolizm i są konieczne dla układu nerwowego.

Kompozycja minerałów łączy popularne pierwiastki takie jak magnez, wapń, cynkselen z unikalnymi pierwiastkami śladowymi. Warto odnotować obecność istotnego dla tarczycy jodu, sprzyjającej produkcji kolagenu miedzi, oraz manganu – ważnego uczestnika syntezy hormonów. Suplement zawiera również trzy minerały, które są szczególnie pożądane w męskim organizmie: molibden (zapobiega dnie moczanowej, schorzeniu, które dotyka przede wszystkim mężczyzn); bor (promuje wzrost poziomu wolnego testosteronu) i wanad (łakomy kąsek dla sportowców. Naukowcy udowodnili, że usprawnia on transportowanie składników odżywczych do mięśni, co sprzyja powiększaniu ich objętości).  

Fitokompleks owocowo-warzywny
W suplemencie uwzględniono unikalny kompleks ekstraktów z owocówwarzyw, który cechuje się wyjątkową gęstością odżywczą i jest naturalnie zasobny w witaminy, makro- i mikroelementy oraz związki o działaniu prozdrowotnym (np. polifenole). Pochodzą one z naturalnego źródła, dlatego są lepiej przyswajalne i biodostępne niż ich syntetyczne odpowiedniki.

Wsparcie dla systemu trawiennego
Preparat ma w składzie kluczowe enzymy trawienne, które pozwalają na bezproblemowe rozłożenie każdego typu pokarmu i zmniejszają ryzyko występowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Prawidłowe trawienie węglowodanów zapewnia alfa–amylaza, tłuszczy – lipaza, a protein papainabromelaina.

Zestaw kluczowych aminokwasów
Producent preparatu wziął pod uwagę, że jego odbiorcami będą przede wszystkim mężczyźni aktywni fizycznie. Należą oni do grupy o osób wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminyminerały i częściej sięgają po suplementy. W odpowiedzi na ich potrzeby skład preparatu rozbudowano o kompozycję aminokwasów BCAA, które wzbogacono o lizynę, glutaminę argininętreoninę. Dają one skuteczną ochronę przed katabolizmem i pobudzają procesy anaboliczne. Mają bardzo korzystny wpływa na przebieg regeneracji powysiłkowej.

Rośliny w służbie męskości
W preparacie umieszczono mieszankę roślinną, zaprojektowaną pod kątem wyjątkowych potrzeb męskiego organizmu. Łączy ona starannie wyselekcjonowane ekstrakty z roślin, które korzystnie wpływają na układ moczowo - płciowy i funkcje prostaty (Saw Palmetto, wyciąg z pokrzywy), wzmacniają libido i poprawiają funkcje seksualne (liść Damiana, żeń-szeń koreański), podnoszą poziom energii i witalności życiowej (Ginkgo Bilboa). Ich działanie uzupełnia ekstrakt z nasion dyni (naturalne źródło cynku, idealny sposób na zwiększenie płodności i ochronę przed chorobami prostaty) oraz koncentrat z ostryg (silny afrodyzjak).

Składniki dodatkowe 
W suplemencie umieszczono również zestaw składników dodatkowych o silnym działaniu prozdrowotnym oraz cenne substancje odżywcze. Grupę tę reprezentuje silny antyoksydant, czyli kwas alfa-liponowy; ważna dla tkanki mózgowej cholina; odpowiedzialna za prawidłowe widzenie luteina, wzmocniona zeaksantynąkryptoksantyną, poprawiający płodność inozytol oraz likopen, który działa ochronnie względem serca i układu krążenia. 

Podsumowując, Optimum Nutrition Opti-Men to niesamowicie rozbudowana formuła, która kompleksowo dba o męski organizm, sprzyja poprawie kondycji psychofizycznej i dodaje energii. Preparat jest polecany zwłaszcza mężczyznom, którzy nie dbają o prawidłowe odżywianie, często sięgają po alkohol albo są uzależnieni od nikotyny. Idealnie sprawdza się również o mężczyzn obciążających organizm nadmiernym wysiłkiem fizycznym albo umysłowym. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 tabletekPorcja dzienna: 3 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji dziennej (3 tabletki)zawartość%ZDS
Witamina A (jako Beta-karoten, naturalna mieszanka karotenoidów)10 000 jm 200%
Witamina C (jako kwas askorbinowy)300 mg 500%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol)1500 jm 375%
Witamina E (jako bursztynian d-alfa tokoferylu)200 jm 667%
Witamina K (jako fitomenadion)75 mcg 94%
Tiamina (jako chlorowodorek tiaminy)75 mg 5000%
Witamina B2 (Ryboflawina)75 mg 4412%
Witamina B3 (Niacyna) (jako niacynamid)75 mg 375%
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny)50 mg 2500%
Kwas Foliowy600 mcg 150%
Witamina B12 (Cyjanokobalamina)100 mcg 1667%
Witamina B7 (Biotyna)300 mcg 100%
Kwas pantotenowy (jako pantotenian d-wapnia)75 mg 750%
Wapń (jako Fosforan dwuwapniowy)50 mg 5%
Jod (jako jodek potasu)150 mcg 100%
Magnez (jako tlenek magnezu, asparaganian magnezu)80 mg 20%
Cynk (jako Tlenek cynku)15 mg 100%
Selen (jako selenometionina)200 mcg 286%
Miedź (jako siarczan miedzi)2 mg 100%
Mangan (jako siarczan manganu)2 mg 100%
Chrom (jako chrom GTF)120 mcg 100%
Molibden (jako chelat molibdenu AA)80 mcg 107%
Mieszanka Amino Men1 g
L-Arginina, L-Glutamina, L-Walina, L-Leucyna, Izoleucyna, L-Cystyna, chlorowodorek L-Lizyny, L-Treonina
Mieszanka Phyto Men 100 mg
Sproszkowana zielona herbata (liść), kompleks hesperydyny (owoce), sproszkowany bezzapachowy czosnek (główka), ekstrakt z winogron (nasiona) (standaryzowany do 95% polifenoli), mieszanka owoców [sproszkowana pomarańcza (owoce), sproszkowany ananas (owoce), sproszkowane jabłko (owoc), sproszkowane winogrona (owoce), sproszkowane jagody) (owoce), sproszkowana żurawina (owoce), sproszkowana papaja (owoce), sproszkowany bez czarny (owoce), sproszkowane borówki (owoce), sproszkowana czarna porzeczka (owoce), sproszkowane kiwi ( owoc)], Mieszanka roślinna [sproszkowany Pochrzyn dziki (Wild Yam) (korzeń), sproszkowana marchew (korzeń), sproszkowany szpinak (liść), sproszkowany kalafior(kwiat), sproszkowany jarmuż (liść), sproszkowana brukselka (owoc), sproszkowane brokuły (kwiaty)]
Mieszanka Viri Men 50 mg
wyciąg z Saw palmetto (jagoda), ekstrakt z liści Damiana (liść), wyciąg z Żeń-szenia koreańskiego (Panax ginseng) (korzeń), sproszkowany ekstrakt z Ginkgo biloba (liść), ekstrakt z liści pokrzywy (liść), ekstrakt z dyni (nasiona), surowy koncentrat z ostryg
Mieszanka enzymów 50 mg
Papaina, Bromelaina, Alfa-Amylaza, Lipaza
ALA (Kwas alfa-liponowy)25 mg
PABA (Kwas para-aminobenzoesowy)10 mg
Cholina (jako dwuwinian choliny)10 mg
Inozytol10 mg
Bor2 mg
Likopen (Lyc-O-Mato)500 mcg
Luteina500 mcg
Alfa-karoten140 mcg
Wanad100 mcg
Kryptoksantyna34 mcg
Zeaksantyna28 mcg

Pozostałe składniki

Celuloza mikrokrystaliczna, kwas stearynowy, kroskarmeloza sodowa, powłoka nabłyszczająca #2, stearynian magnezu, dwutlenek krzemu.

Ostatnia ocena

sevi

kompleksowy składzik, wczesniej jadlem animalpacka ale drogo wychodził tu mam mniej ale nie mam jakis wynalazkow z kosmosu ;)))))))

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Arthro Guard
Arthro Guard
BIOTECH USA

Zaawansowany kompleks substancji wszechstronnie wspierających zdrowie i funkcjonalność układu ruchu.

59,00 zł
więcej
Biotin 5000mcg
Biotin 5000mcg
JARROW FORMULAS

Biotyna pomaga zachować zdrowe włosy i skórę oraz wspiera zdrowie psychiczne

49,00 zł
więcej
Vitamin D-3 1000 IU
Vitamin D-3 1000 IU
NOW FOODS

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

33,00 zł
więcej
Enhanced Digestive Enzymes with Probiotics
Enhanced Digestive Enzymes with Probiotics
LIFE EXTENSION

Set of digestive enzymes with probiotics. Supports digestion and facilitates absorption of nutrients.

99,00 zł
więcej
Kids Optimal Multivitamin
Kids Optimal Multivitamin
SEEKING HEALTH

Doskonałe uzupełnienie codziennej diety dla dzieci i młodzieży. Aż 28 składników w łatwo przyswajalnych formach.

119,00 zł
więcej
Creatine Monohydrate Creapure
Creatine Monohydrate Creapure
OLIMP

Monohydrat kreatyny. Zwiększa siłę, poprawia syntezę ATP, ułatwia rozbudowę mięśni, działa antykatabolicznie.

69,00 zł
więcej

Witamina A

Informacje ogólne

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacje ogólne

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacje ogólne

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D3

Informacje ogólne

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacje ogólne

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacje ogólne

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacje ogólne

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacje ogólne

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacje ogólne

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacje ogólne

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacje ogólne

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacje ogólne

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacje ogólne

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacje ogólne

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacje ogólne

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacje ogólne

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Fosforan dwuwapniowy

Informacje ogólne

Fosforan dwuwapniowy - stanowi połączenie fosforu i wapnia (zaliczanych do makroelementów) w pojedynczą molekułę. Wapń jest budulcem kości, zębów i aktywatorem enzymów, m.in. ATP-zów uwalniających energię ATP. Wpływa na krzepnięcie krwi i przewodnictwo mięśniowo-nerwowe. Fosfor, poza wspólną cechą z wapniem – budową kości, warunkuje prawidłowy ich rozwój i kondycję, a ponadto wpływa na tworzenie się kwasów nukleinowych i tkanki mózgowej. Stymuluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Bierze udział w procesach energetycznych (fosforylacja) oraz do syntezy fosfokreatyny. Fosforan dwuwapniowy stosowany w suplementacji w składzie preparatów mineralizujących, witaminowo-mineralnych i okołotreningowych.

Jod

Informacje ogólne

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacje ogólne

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Asparaganian magnezu

Informacje ogólne

Asparaganian magnezu (chelat kwasu asparaginowego i magnezu) jest organiczną formą magnezu charakteryzującą się wysoką przyswajalnością i stabilnością w organizmie. Magnez bierze czynny udział w przemianach energetycznych (niezbędny w procesie ATP). Kation wewnątrzkomórkowy magazynowany w kościach, częściowo w tkankach miękkich i minimalnie w płynach pozakomórkowych. Utrzymuje prawidłową budowę kości, kwasów nukleinowych i chromosomów. Jest aktywatorem enzymów, bierze udział w syntezie białka, stabilizuje błony komórkowe, przewodzi impulsy nerwowe, a także zwiększa kurczliwość włókien nerwowych.

Niedobory magnezu w organizmie powodują zakłócenia pracy układu immunologicznego i gospodarki wodno-elektroilitowej, powodując większą podatność na stres, drażliwość i bezsenność. Niedobór magnezu może powodować arytmię serca, niekontrolowane skurcze mięśni, drętwienie kończyn.

Asparganian magnezu jest składnikiem preparatów mineralnych (m.in. ZMA), witaminowo-mineralnych i suplementów protestosteronowych stosowanych w suplementacji sportowej.

 Dawkowanie: w przeliczeniu na jony Mg, 100-500 mg na dobę.

Cynk

Informacje ogólne

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Tlenek cynku

Informacje ogólne

Co to jest za składnik Tlenek cynku?

Tlenek cynku to połączenie tlenu z cynkiem na II stopniu utlenienia. Jest jedną z form cynku stosowaną w suplementach diety.

Cynk jest minerałem o bardzo szerokim spektrum działania w ludzkim organizmie. Wśród jego właściwości wymienić można bardzo korzystny wpływ na stan skóry, pomocny może być szczególnie dla osób zmagających się z trądzikiem. Mężczyźni natomiast cenią cynk ze względu na możliwość wzrostu poziomu testosteronu i obniżenia estradiolu, dzięki zdolności do inhibicji enzymu aromatazy. Minerał ten sprzyja także zdrowiu tarczycy, gdyż może przyczyniać się do wzrostu poziomów hormonów FT3 i FT4. Bardzo ciekawy jest też aspekt neurologiczny działania cynku. Ma on możliwość blokowania dostępu glicyny do receptora NMDA, a bez glicyny nie jest możliwe wywołanie przepływu jonów w tym receptorze. Dzięki temu cynk może ochraniać neurony przed ekscytotoksycznym działaniem glutaminianu. Przyczynia się także do wzrostu neurotropowego czynnika BDNF, co może korzystnie wpływać na zdolności kognitywne i zmniejszać ryzyko depresji.

Tlenek cynku znaleźć można w kompleksach witaminowo-minerałowych dostępnym w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Selen

Informacje ogólne

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacje ogólne

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacje ogólne

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacje ogólne

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacje ogólne

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Arginina

Informacje ogólne

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Glutamina

Informacje ogólne

Glutamina (L-glutamina) - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. Glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Walina

Informacje ogólne

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Leucyna

Informacje ogólne

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacje ogólne

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Cystyna

Informacje ogólne

Cystyna jest aminokwasem endogennym, zawierającym dwie cząsteczki cysteiny połączone mostkiem dwusiarczkowym. Wiąże wiele substancji zatruwających organizm, działa w charakterze odtrutki (w procesach detoksykacji). W połączeniu z glicyną i glutaminą bierze udział w syntezie glutationu. Cystyna jest obecna w roślinnych produktach wysokobiałkowych (kukurydza, orzeszki arachidowe) oraz w dostępnych na rynku koncentratach i izolatach białka serwatkowego, a także innych aminokwasów.

Lizyna

Informacje ogólne

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Treonina

Informacje ogólne

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Hesperydyna

Informacje ogólne

Hesperydyna (hesperidine) - bioflawonoid występujący w postaci naturalnej w roślinach (owocach, warzywach i ziołach), Jest antyoksydantem wiążącym wolne rodniki tlenowe, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia (wzmocnienie naczyń krwionośnych, poprawa krążenia). Podnosi skuteczność działania kwasu askorbinowego oraz utrzymując właściwą strukturę kolagenu wpływa na stan tkanki łącznej. Posiada również potencjał przeciwzapalny i przeciwalergiczny (zmniejszający uwalnianie histydyny) oraz zwiększa odporność organizmu. W suplementacji brak monopreparatów hesperydyny. Zarówno w postaci naturalnej, jak i syntetycznej, występuje w połączeniu z kwercetyną, rutyną i kwasem askorbinowym. Dostępny w preparatach prozdrowotnych wspomagających odporność organizmu, a także w niektórych stackach kreatynowych i boosterach azotowych.

Dawkowanie: Zalecane w suplementacji sportowej 20–100mg na dobę.

Bezzapachowy wyciąg z czosnku

Informacje ogólne

Czosnek (Allium sativum) jest najostrzejszą ze wszystkich przypraw cebulowych. Działa silnie bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie, pobudza trawienie i przemianę materii, wpływa pozytywnie na profil lipidowy, oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia (zawałów), wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na intensywny zapach w suplementacji prozdrowotnej stosowany jest bezzapachowy wyciąg z czosnku w mieszankach ziołowych lub w postaci monopreparatu.

Ananas jadalny

Informacje ogólne

Ananas jadalny (Ananas sativus) jest rośliną strefy klimatu gorącego (hodowany również w warunkach cieplarnianych w Europie). Jego surowcem spożywczym i leczniczym jest owoc ananasa jadalnego (Fructus ananas sativi), wykorzystywany ze względu na zawartość cukrów prostych (ok. 15 %), związki zawierające azot, kwas cytrynowy, witaminę C oraz składniki mineralne (związki potasu i miedzi). Ponadto zawiera mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy (bromelinę). Bromelina w pierwszym rzędzie, w suplementacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom. Świeże owoce nadają się do bezpośredniego spożycia jako uzupełnienie diety.  Sproszkowany owoc ananasa stosowany w leczeniu chorób układu trawiennego (żołądka i jelit), wątroby i nerek oraz układu krążenia.

 

Jagoda (Vaccinium myrtillus L.)

Informacje ogólne

Jagoda (Vaccinium myrtillus) - znana również pod nazwą borówka czarna. Surowcem produkcyjnym są owoce jagody (borówki czarnej – Fructus Myrtylli) oraz liście (Folium Myrtylli). Jej owoce stanowią bogate źródło witamin: kwasu askorbinowego (wit. C), witamin z grupy B, prowitaminy D, PP; mikroelementów (cynk, fosfor, magnez, miedź, wapń i żelazo). Zawierają od 7 – 15 % garbników katechinowe, myrtyllinę, kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy). Liście zawierają: antocyjany,  cukry, glikozydy flawonowe i fenolowe, kwasy wielofenolowe, olejek eteryczny, sole mineralne i pierwiastki śladowe. Do najważniejszych składników liści glukokinina obniżająca poziom cukru we krwi i inozytol, wspierający redukcję tkanki tłuszczowej oraz wpływając na usunięcie zaburzeń w układzie pokarmowym i trawiennym (działanie przeciwbiegunkowe). Jagody są silnym przeciwutleniaczem wspomagającym układ odpornościowy. Liście stosowane w wyciągach poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego. Jest składnikiem odżywczym suplementów o działaniu wzmacniającym, oczyszczającym i witaminizującym.

Żurawina

Informacje ogólne

Żurawina (Oxycoccus) - posiada owoce będące źródłem wielu witamin (m.in. C, E, B1­, B2) oraz substancji aktywnych (np.flawonoidy,  kwasy cytrynowy i chinowy, proantycyjanidyny). Stosowanie preparatów zawierających żurawinę przeciwdziała zapaleniom dróg moczowych, powoduje zakwaszenie moczu oraz utrudnia rozwój bakterii na ściankach pęcherza moczowego (tj. adhezji). Korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego – poprawia krążenie i reguluje poziom cholesterolu (zwłaszcza LDL – złego), zmniejsza ryzyko zawału serca; jest silnym przeciwutleniaczem, wspomagającym usunięcie z organizmu toksyn. Stosowanie preparatów żurawiny, powoduje poprawę przemiany materii. Ze względu na swe walory stosowana również (w postaci dżemów lub owoców) jako dodatek do mięs (szczególnie drobiu). Preparaty, przetwory zawierające żurawinę zapewniają komfort pracy układu moczowego i krążenia człowieka.

Bez czarny

Informacje ogólne

Bez czarny (Sambucus nigra) jest krzewem klimatu euroazjatyckiego, powszechnie rosnącym w Polsce. Surowcami leczniczymi i spożywczymi są kwiat bzu czarnego (Flos Sambuci) i owoc bzu czarnego (Fructus Sambuci nigri), bogate w składniki biologicznie aktywne. Kwiaty są źródłem rutyny (flawonoid), garbniki, kwasy organiczne i wielofenolowe, olejek eteryczny oraz do 9% składników mineralnych; owoce zawierają: antocyjany, garbniki, kwasy organiczne i wielofenolowe, witaminy B i C, pektyny i cukry oraz śladowe ilości olejku eterycznego. Kwiaty mają właściwości moczopędne i napotne oraz zwiększają elastyczność naczyń włoskowatych. Owoce mają działanie antytoksyczne, pozwalające na wydalanie szkodliwych pozostałości przemiany materii poza organizm. Sok z owoców bzu czarnego wspomaga odporność organizmu.

Marchew siewna (Daucus carota)

Informacje ogólne

Marchew  siewna (łac. Daucus carota) – rośnie w wielu krajach, w tym w Polsce, zarówno w stanie dzikim, jak i w uprawach. Właściwości spożywcze i lecznicze posiada przede wszystkim korzeń marchwi (Radix Dauci recens), w mniejszym stopniu owoc marchwi (Semen Dauci). Spożywanie marchwi pobudza trawienie. Marchew ma działania wzmacniające organizm, zawiera wiele witamin (B­, B­, B­, B­, C, D, E, H, P, PP oraz prowitaminę A) i pierwiastków śladowych (fosfor, jod, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, wapń). Świeża marchew zawiera ponadto karotenoidy, węglowodany i substancje insulinopodobne. Owoce marchwi zawierają flawonoidy, śladowe ilości olejku eterycznego, białka oraz octan choliny. Zapewnia ogólne wzmocnienie organizmu, poprzez szeroką gamę witamin i pierwiastków śladowych. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe. Zmniejsza ryzyko niedokrwistości (anemii). Ze względu na możliwość zbyt dużego użycia nawozów azotowych marchew należy spożywać z upraw kontrolowanych (szczególnie podając małym dzieciom).

Szpinak warzywny

Informacje ogólne

Szpinak warzywny (Spinacia oleracea) jest powszechnie uprawianym warzywem, wywodzącym się z Azji. Surowcem spożywczym jest ziele (Herba Spinanae) zwierające witaminy (A, B kompleks, C, E, H, K, prowitaminę A, PP), kwas foliowy, karoten i minerały (fosfor, potas, sód, wapń, duże ilości żelaza), białka, błonnik, cukry, flawonoidy (rytunę), saponiny steroidowe, betainę, kwasy organiczne. Jest silnym antyoksydantem. Korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową, obniżając poziom homocysteiny i zmniejszając zagrożenie miażdżycą. Uzupełnia znacząco poziom żelaza w organizmie, chroniąc przed anemią.  Luteina zawarta w szpinaku pomaga zachować wzrok w dobrej kondycji.  Szpinak ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. Wchodzi w skład suplementów diety o działaniu odżywczym, antyoksydacyjnym, wzmacniającm dostępnych na www.muscle-zone.pl

Kalafior

Informacje ogólne

Kalafior (Brasicca cauliflora) powszechnie uprawiana roślina z rodziny kapustowatych, której surowcem spożywczym jest kwiatostan. Bogato wyposażony w białko, witaminy C, A, B1 i B2, K oraz sole mineralne (cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, siarki, wapnia i żelaza). Zawiera również karotenoidy oraz szereg związków o działaniu prozdrowotnym. Badania wskazują na coraz częstsze znaczenie kalafiora w profilaktyce leczenia nowotworów.  Ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. W formie sproszkowanej wchodzi w skład odżywek i suplementów w kategorii zdrowie i uroda, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Brukselka

Informacje ogólne

Brukselka (Brassica oleracea) - warzywo z rodziny kapustnych, mające zastosowanie w odżywianiu ze względu na wysoki poziom witaminy C, a także witamin A, K i M (kwasu foliowego). Bogata w składniki mineralne (m.in.: magnez, siarkę, wapń i żelazo) oraz inne substancje aktywne (rutyna, indole). Indole spowalniają przemiany męskiego hormonu płciowego (testosteronu) do estrogenów (żeńskich hormonów płciowych), wpływając na poprawę sylwetki.

Brokuły

Informacje ogólne

Brokuły (Brassica oleracea) należą do roślin kapustnych, bogatych w składniki odżywcze (błonnik) i witaminy (z grupy B, C, E, K oraz beta-karotenu), fitosteroli, glikozydów siarczkowych, pochodnej flawonu kwercetyny i steroidowego żeńskiego hormonu płciowego (luteiny), soli mineralnych (związków np. chromu i żelaza). Są mocnym antyoksydantem, regulują poziom cukru we krwi, stabilizują gospodarkę wapniową. Zmniejszają ryzyko chorób serca. Wpływają na stan układu kostnego oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Spożywane jako warzywa świeże i w składzie preparatów o działaniu odżywczym, witaminizującym, antyoksydacyjnym.

Saw palmetto

Informacje ogólne

Saw palmetto (synonim: Palma sabalowa) jest rośliną klimaty północnoamerykańskiego. Jej owoce są bogatym źródłem fitosteroli (m.in. beta-sitosterolu, kampesterolu, stigmasterolu), wpływających na aktywność enzymu 5-alfa-reduktazy i aromatazy, powodujących obniżenie zagrożenia przerostu gruczołu krokowego i łysienia typu męskiego. Wpływa na wzrost poziomu testosteronu i obniżenie poziomu estrogenów, profil lipidowy i działa przeciwzapalnie (ograniczając aktywność prostaglandyn). W medycynie stosowany jako środek profilaktyczny w leczeniu łagodnego przerostu (I i II stopnia) prostaty. W suplementacji sportowej wchodzi w skład preparatów ziołowych wspomagających pracę układu hormonalnego mężczyzn, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: obliczane dla składników aktywnych 200 – 300mg/24h

Damiana

Informacje ogólne

Damiana – Turnera diffusa (aphrodisiaca) - jest rośliną krzewiastą, znaną i cenioną w medycynie ludowej jako afrodyzjak. Zawiera w swoim składzie należący do terpenów tymol, calamen, alfa- i betapinen, beta-sitosterol oraz liczne flawonoidy i garbniki.
Damiana, poprzez działanie na centralny układ nerwowy,   łagodzi stany lękowe, działając w sposób relaksujący. Poprzez regulację procesu wydzielania hormonów wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu płciowego, jest afrodyzjakiem wspomagającym funkcje seksualne

W suplementacji sportowej ma zastosowanie w procesie syntezy testosteronu. Posiada właściwości termogeniczne i hamujące apetyt. Jest składnikiem suplementów ziołowych zawierających witaminy i protosteron.

Żeń-szeń (Panax ginseng)

Informacje ogólne

Żeń-szeń (Panax ginseng) standaryzowany wyciąg 27-30% ginsenozydów. Surowcem jest korzeń żeńszenia właściwego, z którego sporządzany jest wyciąg substancji zwanych ginsenozydami, zawierający 27-30% tego składnika. Korzeń żeńszenia był wykorzystywany od lat w medycynie Wschodu. Wykazuje wielką aktywność biologiczną: zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną, zwiększa witalność, jest przeciwutleniaczem, wzmacnia układ immunologiczny, opóźnia procesy starzenia się.

W suplementacji sportowej wyciągi z korzenia żeńszenia wspomagają zdolności wysiłkowe (przede wszystkim gospodarkę tlenową organizmu) oraz zapewniają szybką odnowę układów: mięśniowego i nerwowego. Wspomagają również zdolności seksualne. Dzięki standaryzacji następuje wyższe stężenie składników poprawiające skuteczność działania, co podnosi cenę preparatu, ale równocześnie gwarantuje jego skład. Preparaty z żeńszenia dostępne na www.muscle-zone.pl

Ginkgo biloba

Informacje ogólne

Ginkgo biloba (Miłorząb dwuklapowy) – jedyne na świecie drzewo liściaste nagozalążkowe rosnące w Azji. Bogate źródło składników aktywnych (flawonoidów, proantycyjanidyn i terpenów).Działa na układ krwionośny rozszerzając naczynia przy jednoczesnym ograniczeniu przepustowości przez błony komórkowe, chroni czerwone ciałka krwi (erytrocyty) przed hemolizą, powoduje dotlenienie  mózgu, w postaci bilobalidu chroni osłonki mielinowe, powoduje zwiększenie zdolności koncentracji i zapamiętywania. W suplementacji sportowej stosowany jako składnik (w postaci wyciągów) preparatów odżywczych, poprawiających krążenie i procesy odnowy biologicznej oraz kondycję układu  nerwowego. Dostępny w postaci monopreparatu i jako składnik w suplementach złożonych.

Liść pokrzywy

Informacje ogólne

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) występuje na całej kuli ziemskiej (za wyjątkiem strefy tropikalne), rozpowszechniona w Polsce, jako roślina przydrożna. Surowcem leczniczym są liście pokrzywy (Folium Utricae) , a także korzeń pokrzywy  (Radix Utricae), mające różne działania. Liście pokrzywy zawierają kwasy organiczne (m.in. kwas mrówkowy zlokalizowany we włoskach parzących, chlorogenowy, szczawiowy i inne), flawonoidy, fitosterole, garbniki, karotenoidy, śladowe ilości olejków eterycznych, chlorofil, witaminy (z grupy witamin B, witaminy C i K, kwas pantotenowy, prowitaminę A), mikroelementy (bor, krzem, mangan, miedź, potas, tytan, wapń i żelazo), aminy biogenne (serotoninę, tryptaminę, acetylocholinę), kumaryny, triterpeny. W liściach umiejscowione są aktywatory pobudzające tworzenie związków zapobiegających chorobom nowotworowym (interferonu i antygenów wirusowych). Zawartość rozpuszczalnej krzemionki wpływa na stan tkanki łącznej.  Preparaty w liścia pokrzywy pobudzają przemianę materii, wykazują działanie antytoksyczne oraz działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i wspomagające trzustkę, ograniczające biegunki. Wyciąg wodny z liścia pokrzywy wspomaga proces tworzenia czerwonych ciałek krwi (erytrocytów). Ma działanie diuretyczne (pozwalające na pozbywanie się nadmiarów płynów i kształtowanie się prawidłowej sylwetki) w związku z czym wykorzystuje się go w suplementach diety m.in. odchudzającej). Stosowany jest z wyciągiem ze skrzypu polnego i witaminami z grupy B, w produkcji kosmetyków wpływających korzystnie na stan owłosienia, skóry i paznokci.

Dawkowanie: 200 – 400 mg/24h

Zob. także – Pokrzywa zwyczajna (Urtrica dioica)

                      Korzeń pokrzywy (Urtricae Radix)

Dynia zwyczajna

Informacje ogólne

Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej (z Meksyku), uprawiana również w Polsce. Surowcem spożywczym są:  miąższ dyni (Pulpa Cucurbitae) oraz nasiona dyni (Semen Cucurbitae recens).  Miąższ stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwasu linolowego, kwasu linolenowego, kwasu oleinowego) oraz fitosteroli, witamin (prowitaminę A, B1, B2, C, E i PP), składników mineralnych (kobalt, magnez, miedź, potas, wapń, żelazo), białko oraz cukry i błonnik. ). Świeże nasiona zawierają ok. 50 % oleju, fitosterole, fityny, kukurbitacyny, trójterpeny, peponozyd oraz witaminy i składniki mineralne. Sam olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwasy: linolowy, linolenowy, oleinowy). Stwierdzono pozytywne działanie oleju z dyni w suplementacji sportowej oraz w profilaktyce raka prostaty, a także jego wpływ na poziom cholesterolu LDL i pracę serca. Spożywanie wpływa na utrzymanie kondycji, a nawet jej poprawę. Zarówno miąższ, jak i nasiona dyni i pozyskiwany z nich olej jest wykorzystywany w gospodarstwach domowych, a także w suplementach diety  ( jest składnikiem preparatów odżywczych i funkcjonalnych).

Papaina

Informacje ogólne

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Bromelina (Bromelaina)

Informacje ogólne

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Amylaza

Informacje ogólne

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Lipaza

Informacje ogólne

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacje ogólne

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Kwas para-aminobenzoesowy

Informacje ogólne

Kwas para-aminobenzoesowy (PABA) jest rozpuszczalny w wodzie, wchodzi w skład kompleksu witaminy B. Syntetyzowany w organizmie. Uczestniczy w przemianach energetycznych (metabolizmie) białek. Stosowany w maściach zapobiega nadmiernemu opalaniu, chroniąc przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wpływa korzystnie na stan skóry i owłosienie. Według ostatnich badań w połączeniu z kwasem foliowym pozwala na  przywrócenie siwym włosom koloru naturalnego. Syntetyzowany w organizmie. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: drożdże piwne, kiełki pszenicy, otręby, pełne ziarna i ryż oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba i nerki.

Dawkowanie – brak ścisłych norm dawki dziennej

Cholina

Informacje ogólne

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Inozytol

Informacje ogólne

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Bor

Informacje ogólne

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Likopen

Informacje ogólne

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Luteina

Informacje ogólne

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Alfa-karoten

Informacje ogólne

Alfa-karoten jest pigmentem pochodzenia roślinnego, związek chemiczny należący do karotenoidów. Źródłem pozyskania alfa-karotenu są m.in.: brokuły, bataty (słodkie ziemniaki), marchew, szpinak, zielona fasola. Posiada potencjał antyoksydacyjny oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów (np. raka płuc).

W suplementacji stosowany często z innymi karotenami (likopen, beta-karoten, luteina) jako składnik suplementów funkcjonalnych, odżywczych, witaminowo-mineralnych i witaminowych.

Wanad

Informacje ogólne

Wanad (pierwiastek chem. o symbolu V, la. 23, z podgrupy wanadowców) jest mikroelementem (pierwiastkiem   śladowym) nie do końca rozeznanie. Z przeprowadzonych na zwierzętach badań wynika, że hamuje powstawanie złego cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobom sercowym. Aktywuje receptory insuliny pozwalające na obniżenie glukozy we krwi. Wykazuje działanie insulinopodobne i pozwala na transport składników odżywczych do tkanki mięśniowej. Prawidłowe odżywianie zabezpiecza zapotrzebowanie organizmu na wanad, co powoduje, że nie wymaga uzupełniania środkami syntetycznymi. Źródłem pozyskiwania tego mikroelementu są ryby.

Kryptoksantyna

Informacje ogólne

Kryptoksantyna jest naturalnym barwnikiem pochodzącym z żywności pochodzenia roślinnego, należy do karotenoidów. Występuje w skórkach jabłek, gorzkich pomarańczy i papai, jak również w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (np. żółtko jaj kurzych i masło). Posiada potencjał antyutleniający, spełnia funkcję prowitaminy A. W suplementacji sportowej jest składnikiem preparatów odżywczych (witaminowych i witaminowo-mineralnych) oraz funkcjonalnych. Często występuje w mieszankach z innymi karotenoidami (np. beta-karotenem, luteiną). Dostępna w postaci preparatów na www.muscle-zone.pl

Zeaksantyna

Informacje ogólne

Zeaksantyna to naturalny barwnik roślinny, związek, zaliczany do karotenoidów występujący w żywności pochodzenia roślinnego, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Umiejscowiony na siatkówce oka, na tzw. żółtej plamce, odpowiada za ostrość widzenia. W połączeniu z luteiną (należącą również do karotenoidów) jest przeciwutleniaczem, posiada również zdolność pochłaniania energii światła niebieskiego chroniąc narządy wzroku przed uszkodzeniem,

Zeaksantyna jest składnikiem preparatów (często w połączeniu z innymi karotenoidami) wspomagających funkcjonowanie narządu  wzroku.

Dawkowanie: Do 2 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Brain Fuel v2

119,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Game Over

149,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>