Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • GARDEN Vitamin Code Raw Vitamin C 120 caps.
  • GARDEN Vitamin Code Raw Vitamin C 120 caps.
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • GARDEN Vitamin Code Raw Vitamin C 120 caps.
  • GARDEN Vitamin Code Raw Vitamin C 120 caps.
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • GARDEN Vitamin Code Raw Vitamin C 120 caps.
  • GARDEN Vitamin Code Raw Vitamin C 120 caps.
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Vitamin Code Raw Vitamin C Vitamin Code Raw Vitamin C

Garden of Life Vitamin Code Raw Vitamin C to innowacyjna kompozycja złożona z witaminy C w naturalnej postaci, wzbogacona pakietem enzymów i probiotyków.

W skład suplementu wchodzą ekstrakty z surowych, ekologicznych warzyw i owoców, naturalnie zasobnych w witaminę C. Nad formą syntetyczną mają tę przewagę, że oprócz witaminy C zawierają też inne unikalne związki biologicznie aktywne, które zwiększają biodostępność witaminy C (np. bioflawonoidy). Organizm traktuje je dokładnie tak, jak organiczne pożywienie, co daje pewność, że zostaną w stu procentach przyswojone i wykorzystane na potrzeby ustrojowe.

Dla jeszcze lepszego działania preparat uzupełniono mieszanką szczepów bakterii probiotycznych oraz enzymów. Zapewniają one prawidłowe trawienie wszystkich typów pokarmów. Wśród nich znajdują się również te rozkładające celulozę, co zapobiega problemom z trawieniem błonnika.

Witamina C nazywana również kwasem askorbinowym, to bardzo popularny związek chemiczny rozpuszczalny w wodzie. Organizm ludzki nie ma szlaków metabolicznych, które umożliwiałby jej syntezę, dlatego trzeba ją dostarczać na bieżąco, wraz z pożywieniem. Witamina C stymuluje wiele procesów i reakcji biochemicznych zachodzących w ustroju, a jej niedobory mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Warto pamiętać, że chroniczny stres oraz nadmierny wysiłek fizyczny zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Wzmocnienie systemu immunologicznego
Witamina C jest jednym z najpopularniejszych środków, po które sięga się w okresie grypy i przeziębień. Nie bez powodu przypisuje się jej zdolność do wzmacniania odporności. W badaniach udowodniono, że witamina C jest jednym z kluczowych uczestników procesów immunomodulacyjnych. Warunkuje powstawanie limfocytów B i T oraz komórek NK, pobudza aktywność granulocytów, zwiększa produkcję interferonu, stymuluje fagocytozę.

Na tym polu witaminę C wspierają zawarte w suplemencie bakterie probiotyczne. Testy kliniczne dowiodły, że szczepy Lactobacillus bulgaricus produkują specyficzny polisacharyd, który zwiększa ilość interferonu gamma i pobudza aktywność komórek NK.

Silny układ immunologiczny to nie tylko większa odporność na infekcje i popularne przeziębienia. Oprócz zwalczania drobnoustrojów odgrywa on kluczową rolę w eliminowaniu komórek nowotworowych, dlatego witamina C dobrze sprawdza się w prewencji chorób kancerogennych.

Witamina C jako przeciwutleniacz 
Witamina C jest uznawana za jeden z najsilniejszych znanych antyoksydantów. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i sprzyja utrzymaniu równowagi oksydoredukcyjnej. Łatwo reaguje z wolnymi rodnikami i skutecznie je neutralizuje. Może także ułatwić regenerację innych antyoksydantów i przywrócić im utracone właściwości przeciwutleniające.

Reaktywne formy tlenu gromadzą się w organizmie m.in. pod wpływem stresu, przy nieprawidłowym odżywianiu, w wyniku palenia papierosów. Z tego względu o odpowiednią podaż witaminy C powinny zadbać zwłaszcza osoby uzależniony od nikotyny, spożywające mało warzyw i owoców, obciążone nadmiarem obowiązków, zestresowane.

Przeciwutleniające właściwości witaminy C mają ogromne znaczenie dla ochrony serca i naczyń krwionośnych. Wolne rodniki uszkadzają kardiomiocyty, sprzyjają peroksydacji lipidów i podnoszą ryzyko rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Rola witaminy C w biosyntezie kolagenu
Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu syntezy kolagenu. Zapewnia elektrony enzymom, które biorą udział w procesie przekształcania prokolagenu w kolagen właściwy.

Na skutek niedoborów witaminy C kolagen traci swoje właściwości. Konsekwencje tego mogą objawiać się zarówno zaburzeniami pracy aparatu ruchu, ale także pogorszeniem się kondycji skóry i stanu naczyń krwionośnych. Zwiększenie podaży witaminy C często poleca się osobom, które narzekają na kruche i pękające naczynka krwionośne oraz utratę jędrności skóry.

Usprawnienie pracy układu pokarmowego 
W preparacie umieszczono wyselekcjonowane szczepy bakterii probiotycznych oraz enzymy trawienne. Wspierają one pracę układu pokarmowego, pozwalają na efektywne rozłożenie dostarczonego pożywienia i przyswojenie zawartych w nim składników odżywczych. Ponadto bakterie probiotyczne pełnią istotną rolę w kształtowaniu odpowiedzi immunologicznej.

Suplement bazuje na naturalnej, surowej żywności, która nie została poddana obróbce termicznej, dlatego organizm traktuje ją dokładnie tak, jak spożywane na surowo owoce i warzywa. Aby proces trawienia był w pełni efektywny preparat rozbudowano o enzymy, wśród których znajdują się odpowiedzialne za rozkład wiązań charakterystycznych dla włókien roślinnych celulaza, hemicelulaza, pektynaza, ksylanaza.

Podsumowując, Garden of Life Vitamin Code Raw Vitamin C to idealny sposób na wyrównanie poziomu witaminy C w ustroju. Dostarcza ją w najbardziej naturalnej postaci, dlatego skutecznością znacznie przewyższa formy syntetyczne. Jest rekomendowany zwłaszcza osobom, które nie przywiązują wagi do prawidłowej diety, spożywają mało warzyw i owoców, narzekają na osłabienie odporności albo zły stan skóry.

Brak na magazynie
Since 2005
Vitamin Code Raw Vitamin C Vitamin Code Raw Vitamin C 120 kaps.
GARDEN OF LIFE
119,00 zł

Vitamin Code Raw Vitamin C 120 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Suplement na bazie surowych organicznych warzyw i owoców
  • Potężna dawka witaminy C pochodzącej z naturalnych źródeł
  • Najwyższa możliwa biodostępność i przyswajalność
  • Z dodatkiem naturalnych enzymów i probiotyków
  • Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
  • Wspiera kondycję naczyń krwionośnych
  • Wygasza stany zapalne w ustroju
  • Warunkuje produkcję kolagenu
  • Sprzyja zdrowiu tkanki łącznej
  • Bardzo silny przeciwutleniacz
  • Skraca czas trwania infekcji
  • Wzmacnia odporność
  • Usprawnia trawienie

Garden of Life Vitamin Code Raw Vitamin C to innowacyjna kompozycja złożona z witaminy C w naturalnej postaci, wzbogacona pakietem enzymów i probiotyków.

W skład suplementu wchodzą ekstrakty z surowych, ekologicznych warzyw i owoców, naturalnie zasobnych w witaminę C. Nad formą syntetyczną mają tę przewagę, że oprócz witaminy C zawierają też inne unikalne związki biologicznie aktywne, które zwiększają biodostępność witaminy C (np. bioflawonoidy). Organizm traktuje je dokładnie tak, jak organiczne pożywienie, co daje pewność, że zostaną w stu procentach przyswojone i wykorzystane na potrzeby ustrojowe.

Dla jeszcze lepszego działania preparat uzupełniono mieszanką szczepów bakterii probiotycznych oraz enzymów. Zapewniają one prawidłowe trawienie wszystkich typów pokarmów. Wśród nich znajdują się również te rozkładające celulozę, co zapobiega problemom z trawieniem błonnika.

Witamina C nazywana również kwasem askorbinowym, to bardzo popularny związek chemiczny rozpuszczalny w wodzie. Organizm ludzki nie ma szlaków metabolicznych, które umożliwiałby jej syntezę, dlatego trzeba ją dostarczać na bieżąco, wraz z pożywieniem. Witamina C stymuluje wiele procesów i reakcji biochemicznych zachodzących w ustroju, a jej niedobory mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Warto pamiętać, że chroniczny stres oraz nadmierny wysiłek fizyczny zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Wzmocnienie systemu immunologicznego
Witamina C jest jednym z najpopularniejszych środków, po które sięga się w okresie grypy i przeziębień. Nie bez powodu przypisuje się jej zdolność do wzmacniania odporności. W badaniach udowodniono, że witamina C jest jednym z kluczowych uczestników procesów immunomodulacyjnych. Warunkuje powstawanie limfocytów B i T oraz komórek NK, pobudza aktywność granulocytów, zwiększa produkcję interferonu, stymuluje fagocytozę.

Na tym polu witaminę C wspierają zawarte w suplemencie bakterie probiotyczne. Testy kliniczne dowiodły, że szczepy Lactobacillus bulgaricus produkują specyficzny polisacharyd, który zwiększa ilość interferonu gamma i pobudza aktywność komórek NK.

Silny układ immunologiczny to nie tylko większa odporność na infekcje i popularne przeziębienia. Oprócz zwalczania drobnoustrojów odgrywa on kluczową rolę w eliminowaniu komórek nowotworowych, dlatego witamina C dobrze sprawdza się w prewencji chorób kancerogennych.

Witamina C jako przeciwutleniacz 
Witamina C jest uznawana za jeden z najsilniejszych znanych antyoksydantów. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i sprzyja utrzymaniu równowagi oksydoredukcyjnej. Łatwo reaguje z wolnymi rodnikami i skutecznie je neutralizuje. Może także ułatwić regenerację innych antyoksydantów i przywrócić im utracone właściwości przeciwutleniające.

Reaktywne formy tlenu gromadzą się w organizmie m.in. pod wpływem stresu, przy nieprawidłowym odżywianiu, w wyniku palenia papierosów. Z tego względu o odpowiednią podaż witaminy C powinny zadbać zwłaszcza osoby uzależniony od nikotyny, spożywające mało warzyw i owoców, obciążone nadmiarem obowiązków, zestresowane.

Przeciwutleniające właściwości witaminy C mają ogromne znaczenie dla ochrony serca i naczyń krwionośnych. Wolne rodniki uszkadzają kardiomiocyty, sprzyjają peroksydacji lipidów i podnoszą ryzyko rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Rola witaminy C w biosyntezie kolagenu
Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu syntezy kolagenu. Zapewnia elektrony enzymom, które biorą udział w procesie przekształcania prokolagenu w kolagen właściwy.

Na skutek niedoborów witaminy C kolagen traci swoje właściwości. Konsekwencje tego mogą objawiać się zarówno zaburzeniami pracy aparatu ruchu, ale także pogorszeniem się kondycji skóry i stanu naczyń krwionośnych. Zwiększenie podaży witaminy C często poleca się osobom, które narzekają na kruche i pękające naczynka krwionośne oraz utratę jędrności skóry.

Usprawnienie pracy układu pokarmowego 
W preparacie umieszczono wyselekcjonowane szczepy bakterii probiotycznych oraz enzymy trawienne. Wspierają one pracę układu pokarmowego, pozwalają na efektywne rozłożenie dostarczonego pożywienia i przyswojenie zawartych w nim składników odżywczych. Ponadto bakterie probiotyczne pełnią istotną rolę w kształtowaniu odpowiedzi immunologicznej.

Suplement bazuje na naturalnej, surowej żywności, która nie została poddana obróbce termicznej, dlatego organizm traktuje ją dokładnie tak, jak spożywane na surowo owoce i warzywa. Aby proces trawienia był w pełni efektywny preparat rozbudowano o enzymy, wśród których znajdują się odpowiedzialne za rozkład wiązań charakterystycznych dla włókien roślinnych celulaza, hemicelulaza, pektynaza, ksylanaza.

Podsumowując, Garden of Life Vitamin Code Raw Vitamin C to idealny sposób na wyrównanie poziomu witaminy C w ustroju. Dostarcza ją w najbardziej naturalnej postaci, dlatego skutecznością znacznie przewyższa formy syntetyczne. Jest rekomendowany zwłaszcza osobom, które nie przywiązują wagi do prawidłowej diety, spożywają mało warzyw i owoców, narzekają na osłabienie odporności albo zły stan skóry.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułekPorcja dzienna: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina C500 mg830%
Surowa organiczna mieszanka warzyw i owoców 720 mg
organiczne jabłka (owoce), organiczny burak (korzeń), organiczne brokuły (łodyga i kwiat), organiczna marchew (korzeń), organiczny szpinak (liść), organiczny pomidor (owoc), organiczna truskawka (owoc), organiczna wiśnia (owoc), organiczna jeżyna (owoc), organiczna zielona papryka (owoc), organiczna brukselka (liść), organiczna borówka (owoc), organiczny imbir (korzeń), organiczny czosnek (główka), organiczna zielona cebula (główka), organiczna malina (owoc), organiczna zielona pietruszka (liść), organiczny kalafior (łodyga kwiatowa), organiczna czerwona kapusta (liść), organiczny jarmuż (liść), organiczny ogórek (tykwa), organiczny seler (łodyga), organiczne szparagi (kwiat i łodyga)
Surowa mieszanka probiotyczna i enzymatyczna60 mg
Lipaza, Proteaza, Aspergillopepsyna, beta-glucanaza, celulaza, Bromelaina, Fitaza,Laktaza, Papaina, Paptydaza, Pektynaza, Ksylanaza, Hemicelulaza, [Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum] (500 Million CFU), Saccharomyces cerevisiae

Pozostałe składniki

Celuloza roślinna (kapsułka), ryż organiczny (otoczka).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Vitamin C Powder
Vitamin C Powder
SWANSON

Witamina C w formie kwasu askorbinowego. Wspiera prawidłową pracę oraz funkcjonowanie układu immunologicznego.

85,00 zł
więcej
Nattokinase
Nattokinase
SEEKING HEALTH

Opatentowana nattokinaza (wolna od GMO); wytworzona ze sfermentowanej soi (natto).

129,00 zł
więcej
Pine Bark Extract
Pine Bark Extract
NOW FOODS

Preparat wspiera zdrowie układu krążenia, działa przeciwzapalnie oraz wpływa korzystnie na stan skóry.

89,00 zł
więcej
Best Vitamin D-3 2000 IU
Best Vitamin D-3 2000 IU
DOCTOR'S BEST

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

45,00 zł
więcej
Easy Cleanse
Easy Cleanse
NOW FOODS

Suplement diety wspomagający prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera naturalne składniki.

82,00 zł
więcej
Horse Chestnut 705mg
Horse Chestnut 705mg
PLANETARY HERBALS

Ekstrakt z kasztanowca zwyczajnego z dodatkiem ziół. Wspiera szczególnie zdrowie naczyń krwionośnych.

89,00 zł
więcej

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Brokuły

Informacja

Brokuły (Brassica oleracea) należą do roślin kapustnych, bogatych w składniki odżywcze (błonnik) i witaminy (z grupy B, C, E, K oraz beta-karotenu), fitosteroli, glikozydów siarczkowych, pochodnej flawonu kwercetyny i steroidowego żeńskiego hormonu płciowego (luteiny), soli mineralnych (związków np. chromu i żelaza). Są mocnym antyoksydantem, regulują poziom cukru we krwi, stabilizują gospodarkę wapniową. Zmniejszają ryzyko chorób serca. Wpływają na stan układu kostnego oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Spożywane jako warzywa świeże i w składzie preparatów o działaniu odżywczym, witaminizującym, antyoksydacyjnym.

Truskawka

Informacja

Truskawka (Fragaria grandiflora) jest rośliną klimatu umiarkowanego uprawiana również w Polsce w ogrodach i na plantacjach, dla smacznego owocu truskawki (Fructus Fragariae), bogatego w składniki odżywcze: cukry proste, kwasy organiczne, enzymy (bromelina), garbniki, alkaloidy, mikroelementy (fosfor, kobalt, mangan, wapń,żelazo), związki fenolowe (kampferol, kwercetyna i pelargonidyna), a przede wszystkim duże ilości kwasu askorbinowego (Witamina C). Owoc truskawki jest silnym antyoksydantem posiadającym potencjał antynowotworowy. Ma działanie wzmacniające, mineralizujące,  witaminizujące oraz  odżywcze. Stosowana w postaci mrożonek lub przetworów (soki, dżemy, konfitury) może być spożywana przez cały rok. Dla potrzeb sportowych w odżywkach stosowana jest sproszkowana truskawka. Preparaty odżywcze zawierające proszek truskawkowy dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, spożycie wg indywidualnych potrzeb

Jeżyna

Informacja

Jeżyna (Rubus plicatus) jest pospolitym krzewem występującym na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym (w tym w Polsce). Substancje aktywne występują zarówno w owocu (Fructus Rubi plicati), jak i w liściach. Roślina jest źródłem pozyskiwania: barwników antocyjanowych, flawonoidów, inozytu, kwasów organicznych,  pektyn, soli mineralnych oraz witamin (C, B1, B2, PP i E). Stosowana w medycynie tradycyjnej; działa jako diuretyn (ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu) oraz napotnie. Uczestniczy w procesach przemiany materii, zapobiegając zaburzeniom w układzie pokarmowym i trawiennym. Jest przeciwutleniaczem. Zmniejsza stres oraz wspomaga działanie układu odpornościowego. Ma działanie odżywczen mineralizujące i witaminizujące. Święże owoce chętnie stosowane są na przetwory.

Jeżyna może być spożywana jako owoc świeży; wchodzi w skład suplementów i preparatów odżywczych wspomagających pracę układów: moczopędnego, odpornościowego, pokarmowego i trawiennego. Do nabycia w sklepie muscle-zone.pl

Brukselka

Informacja

Brukselka (Brassica oleracea) - warzywo z rodziny kapustnych, mające zastosowanie w odżywianiu ze względu na wysoki poziom witaminy C, a także witamin A, K i M (kwasu foliowego). Bogata w składniki mineralne (m.in.: magnez, siarkę, wapń i żelazo) oraz inne substancje aktywne (rutyna, indole). Indole spowalniają przemiany męskiego hormonu płciowego (testosteronu) do estrogenów (żeńskich hormonów płciowych), wpływając na poprawę sylwetki.

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Kalafior

Informacja

Kalafior (Brasicca cauliflora) powszechnie uprawiana roślina z rodziny kapustowatych, której surowcem spożywczym jest kwiatostan. Bogato wyposażony w białko, witaminy C, A, B1 i B2, K oraz sole mineralne (cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, siarki, wapnia i żelaza). Zawiera również karotenoidy oraz szereg związków o działaniu prozdrowotnym. Badania wskazują na coraz częstsze znaczenie kalafiora w profilaktyce leczenia nowotworów.  Ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. W formie sproszkowanej wchodzi w skład odżywek i suplementów w kategorii zdrowie i uroda, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Saccharomyces cerevisiae

Informacja

Saccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.

Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.

W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Ashwagandha Gold

69,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Rhodiola

79,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>