Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • BSN Syntha-6 2270g
  • BSN Syntha-6 2270g
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • BSN Syntha-6 2270g
  • BSN Syntha-6 2270g
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • BSN Syntha-6 2270g
  • BSN Syntha-6 2270g
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Syntha-6 Syntha-6

BSN Syntha-6® to wysokiej jakości odżywka proteinowa wspomagająca rozbudowę masy mięśniowej. W jej skład wchodzi aż sześć frakcji białkowych, które różnią się kinetyką wchłaniania. Dodatkowo preparat został wzbogacony o peptydy glutaminowe, olej MCT oraz naturalne enzymy  wspierające trawienie.

Preparat pozwala w łatwy i kontrolowany sposób zwiększyć ilość spożywanego białka. Najczęściej sięgają po niego sportowcy, ale może być też dobrym pomysłem na urozmaicenie diety wysokobiałkowej. Rozbudowany skład nadaje odżywce uniwersalnego charakteru – świetnie sprawdzi się ona zarówno bezpośrednio po treningu, może również być stosowana w ramach wieczornego posiłku albo w ciągu dnia, zwłaszcza jeśli przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami są długie.  

Koncentrat białka serwatkowego powstaje po usunięciu wody i kazeiny z serwatki. Jest uznawany za jedną z najbardziej wydajnych i biodostępnych form białka. Cechuje się znakomitą przyswajalnością i bardzo łatwo się trawi. Zawartość białka w koncentracie jest szacowana na ok. 80%.  Koncentrat białka serwatkowego, podobnie jak inne zwierzęce źródła protein, ma znakomity aminogram. Jest zasobny zarówno w aminokwasy BCAA, jak i glutaminę, które mają największe znaczenie dla utrzymania i rozwoju masy mięśniowej oraz skutecznej regeneracji powysiłkowej. Oprócz tego zawiera wiele mikrofrakcji proteinowych wykazujących dużą aktywność biologiczną i szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych.

Izolat białka serwatkowego wyróżnia się najwyższą wartością biologiczną i czystością. Zawiera ponad 90% białka, a ze względu na specyficzny proces produkcji jest praktycznie pozbawiony tłuszczu, cholesterolu i laktozy. Profilem aminokwasowym praktycznie nie różni się od koncentratu, natomiast wchłania się dużo szybciej. Dzięki temu zapewnia niemal natychmiastowy dostęp do aminokwasów i pozwala w pełni wykorzystać „okno anaboliczne” po intensywnym wysiłku fizycznym.

Kazeinian wapnia to jedna z kilku dostępnych form kazeiny. Surowcem do jego produkcji jest denaturyzowane białko mleka. Wprawdzie proces produkcji zmienia aktywność biologiczną białka, ale zostaje zachowana pełna sekwencja aminokwasów. Charakterystyczną cechą tego tej proteiny jest podwyższona zawartość glutaminy – aminokwasu o dużym potencjale anabolicznym i antykatabolicznym. Kazeinian wapnia wchłania się wolniej niż białko serwatki, co jest równoznaczne z przedłużonym uwalnianiem aminokwasów. Ma to istotne znaczenie dla zahamowania powysiłkowego rozpadu białek mięśniowych oraz ograniczenia nocnego katabolizmu.

Kazeina micelarna jest pozyskiwana z mleka w procesie naturalnej mikrofiltracji. Jej struktura peptydowa zostaje w pełni zachowana, co oznacza, że dostarcza dużą ilość glikomakropeptydów, jak i peptydów kazomorfinowych. Zachowuje przy tym wzorcowy profil aminokwasowy, jest zasobna w glutaminę i aminokwasy rozgałęzione BCAA,. Wchłania się bardzo wolno, dlatego idealnie nadaje się do stosowania na noc albo wtedy, kiedy przerwy między kolejnymi posiłkami są wyjątkowo długie.

Białka mleka pozyskuje się z mleka krowiego. Łączą w sobie białko kazeinowe i serwatkowe. Są niesłusznie pomijane w suplementacji i często pozostają w cieniu izolatów czy koncentratów. Tymczasem stanowią wzorcowe źródło protein o bardzo bogatym profilu aminokwasowym, dużej zawartości aminokwasów BCAA i lizyny. Tempo uwalniania aminokwasów jest stabilne i dość wolne, dlatego odżywki mające w składzie białka mleka dobrze jest spożywać na noc.

Albumina jaj jest pozyskiwana wyłącznie z białka jaja kurzego. Cechuje się doskonałą przyswajalnością i dość wolnym tempem wchłaniania. Stanowi znakomite źródło białka, ma mało tłuszczu i cholesterolu. Oprócz tego dostarcza wielu cennych witamin i minerałów.

Peptydy glutaminy najczęściej pochodzą z białka pszenicy. Są doskonałym źródłem glutaminy i kwasu glutaminowego. Korzyści płynące ze zwiększenia podaży glutaminy są nie do przecenienia. Wykazuje ona silne działanie immunomodulujące i przeciwutleniające, a ponadto działa ochronnie na błony śluzowe układu pokarmowego. Może także hamować katabolizm mięśniowy i przyspieszyć proces regeneracji.

Olej MCT to nasycony kwas tłuszczowy, który idealnie sprawdza się w suplementacji sportowej. Trawi się bez problemu i stanowi źródło łatwo dostępnej energii dla pracujących mięśni. W przeciwieństwie do typowych źródeł tłuszczu nie zwiększa ryzyka przyrostu masy ciała. Może natomiast podnieść intensywność termogenezy, co sprzyja redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej.

Papainabromelaina to naturalne enzymy, które ułatwiają proces trawienia białek i poprawiają przyswajalność aminokwasów. Dzięki nim wszystkie frakcje proteinowe zostaną należycie wykorzystane w ustroju. Zmniejszone zostaje również ryzyko wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego po przyjęciu odżywki.

Podsumowując, BSN Syntha-6® to rozbudowana odżywka proteinowa przeznaczona dla najbardziej wymagających odbiorców. Idealnie sprawdzi się u osób nastawionych na rozbudowę masy mięśniowej. Stanowi doskonały wybór na ostatni posiłek w danym dniu, może być spożywana również wtedy, kiedy przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami wynoszą kilka godzin.

Brak na magazynie
Since 2005
Syntha-6 Syntha-6 2270g
BSN
179,00 zł

Syntha-6 2270g

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,72 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Kompozycja złożona z sześciu frakcji białkowych
  • Z dodatkową porcją glutaminy i olejem MCT
  • Wzbogacona o enzymy ułatwiające trawienie
  • Zróżnicowana kinetyka wchłaniania protein
  • Dobrze zaprojektowane wersje smakowe
  • Uniwersalna odżywka na dzień i na noc
  • Skutecznie chroni przed katabolizmem
  • Wspomaga przyrost masy mięśniowej 
  • Usprawnia proces regeneracji
  • Wysoki potencjał anaboliczny
  • Szeroki profil aminokwasowy
  • Doskonała rozpuszczalność

BSN Syntha-6® to wysokiej jakości odżywka proteinowa wspomagająca rozbudowę masy mięśniowej. W jej skład wchodzi aż sześć frakcji białkowych, które różnią się kinetyką wchłaniania. Dodatkowo preparat został wzbogacony o peptydy glutaminowe, olej MCT oraz naturalne enzymy  wspierające trawienie.

Preparat pozwala w łatwy i kontrolowany sposób zwiększyć ilość spożywanego białka. Najczęściej sięgają po niego sportowcy, ale może być też dobrym pomysłem na urozmaicenie diety wysokobiałkowej. Rozbudowany skład nadaje odżywce uniwersalnego charakteru – świetnie sprawdzi się ona zarówno bezpośrednio po treningu, może również być stosowana w ramach wieczornego posiłku albo w ciągu dnia, zwłaszcza jeśli przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami są długie.  

Koncentrat białka serwatkowego powstaje po usunięciu wody i kazeiny z serwatki. Jest uznawany za jedną z najbardziej wydajnych i biodostępnych form białka. Cechuje się znakomitą przyswajalnością i bardzo łatwo się trawi. Zawartość białka w koncentracie jest szacowana na ok. 80%.  Koncentrat białka serwatkowego, podobnie jak inne zwierzęce źródła protein, ma znakomity aminogram. Jest zasobny zarówno w aminokwasy BCAA, jak i glutaminę, które mają największe znaczenie dla utrzymania i rozwoju masy mięśniowej oraz skutecznej regeneracji powysiłkowej. Oprócz tego zawiera wiele mikrofrakcji proteinowych wykazujących dużą aktywność biologiczną i szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych.

Izolat białka serwatkowego wyróżnia się najwyższą wartością biologiczną i czystością. Zawiera ponad 90% białka, a ze względu na specyficzny proces produkcji jest praktycznie pozbawiony tłuszczu, cholesterolu i laktozy. Profilem aminokwasowym praktycznie nie różni się od koncentratu, natomiast wchłania się dużo szybciej. Dzięki temu zapewnia niemal natychmiastowy dostęp do aminokwasów i pozwala w pełni wykorzystać „okno anaboliczne” po intensywnym wysiłku fizycznym.

Kazeinian wapnia to jedna z kilku dostępnych form kazeiny. Surowcem do jego produkcji jest denaturyzowane białko mleka. Wprawdzie proces produkcji zmienia aktywność biologiczną białka, ale zostaje zachowana pełna sekwencja aminokwasów. Charakterystyczną cechą tego tej proteiny jest podwyższona zawartość glutaminy – aminokwasu o dużym potencjale anabolicznym i antykatabolicznym. Kazeinian wapnia wchłania się wolniej niż białko serwatki, co jest równoznaczne z przedłużonym uwalnianiem aminokwasów. Ma to istotne znaczenie dla zahamowania powysiłkowego rozpadu białek mięśniowych oraz ograniczenia nocnego katabolizmu.

Kazeina micelarna jest pozyskiwana z mleka w procesie naturalnej mikrofiltracji. Jej struktura peptydowa zostaje w pełni zachowana, co oznacza, że dostarcza dużą ilość glikomakropeptydów, jak i peptydów kazomorfinowych. Zachowuje przy tym wzorcowy profil aminokwasowy, jest zasobna w glutaminę i aminokwasy rozgałęzione BCAA,. Wchłania się bardzo wolno, dlatego idealnie nadaje się do stosowania na noc albo wtedy, kiedy przerwy między kolejnymi posiłkami są wyjątkowo długie.

Białka mleka pozyskuje się z mleka krowiego. Łączą w sobie białko kazeinowe i serwatkowe. Są niesłusznie pomijane w suplementacji i często pozostają w cieniu izolatów czy koncentratów. Tymczasem stanowią wzorcowe źródło protein o bardzo bogatym profilu aminokwasowym, dużej zawartości aminokwasów BCAA i lizyny. Tempo uwalniania aminokwasów jest stabilne i dość wolne, dlatego odżywki mające w składzie białka mleka dobrze jest spożywać na noc.

Albumina jaj jest pozyskiwana wyłącznie z białka jaja kurzego. Cechuje się doskonałą przyswajalnością i dość wolnym tempem wchłaniania. Stanowi znakomite źródło białka, ma mało tłuszczu i cholesterolu. Oprócz tego dostarcza wielu cennych witamin i minerałów.

Peptydy glutaminy najczęściej pochodzą z białka pszenicy. Są doskonałym źródłem glutaminy i kwasu glutaminowego. Korzyści płynące ze zwiększenia podaży glutaminy są nie do przecenienia. Wykazuje ona silne działanie immunomodulujące i przeciwutleniające, a ponadto działa ochronnie na błony śluzowe układu pokarmowego. Może także hamować katabolizm mięśniowy i przyspieszyć proces regeneracji.

Olej MCT to nasycony kwas tłuszczowy, który idealnie sprawdza się w suplementacji sportowej. Trawi się bez problemu i stanowi źródło łatwo dostępnej energii dla pracujących mięśni. W przeciwieństwie do typowych źródeł tłuszczu nie zwiększa ryzyka przyrostu masy ciała. Może natomiast podnieść intensywność termogenezy, co sprzyja redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej.

Papainabromelaina to naturalne enzymy, które ułatwiają proces trawienia białek i poprawiają przyswajalność aminokwasów. Dzięki nim wszystkie frakcje proteinowe zostaną należycie wykorzystane w ustroju. Zmniejszone zostaje również ryzyko wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego po przyjęciu odżywki.

Podsumowując, BSN Syntha-6® to rozbudowana odżywka proteinowa przeznaczona dla najbardziej wymagających odbiorców. Idealnie sprawdzi się u osób nastawionych na rozbudowę masy mięśniowej. Stanowi doskonały wybór na ostatni posiłek w danym dniu, może być spożywana również wtedy, kiedy przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami wynoszą kilka godzin.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2270 gPorcja jednorazowa: 47.2 g (zaokrąglona miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 48
w porcji (47.2 g)zawartość%ZDS
Kalorie200 kcal*
Całkowita zawartość tłuszczu6 g 9%
- w tym tłuszcze nasycone2 g10%
Cholesterol55 mg 18%
całkowita zawartość węglowodanów15 g 5%
- w tym błonnik pokarmowy5 g 20%
- w tym cukry2 g**
Białko22 g 44%
Wapń90 mg 9%
Fosfor90 mg 9%
Sód220 mg 9%
Potas170 mg 5%

Pozostałe składniki

Mieszanka białkowa (koncentrat białek serwatkowych, izolat białek serwatkowych, kazeinian wapnia, micelarna kazeina, białka mleka, albumina jaj i peptydy glutaminy), proszek słonecznikowy (olej słonecznikowy, syrop kukurydziany, kazeinian sodu, mono-i diglicerydy, fosforan potasu, fosforan trójwapniowy, lecytyna sojowa, i tokoferole), polidekstroza, kakao w proszku przetwarzane z Alkali, naturalne i sztuczne aromaty, sól i wodorowęglan sodu, MCT proszek (średniołańcuchowe trójglicerydy, odtłuszczone mleko, fosforan disodowy i dwutlenek krzemu), sól, guma celulozowa, lecytyna, acesulfam K, sukraloza, papaina i bromelaina.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
L-Arginine Powder
L-Arginine Powder
DOCTOR'S BEST

Stymuluje produkcję tlenku azotu w organizmie. Poprawia ukrwienie i odżywienie mięśni.

85,00 zł
więcej
Cannibal Riot
Cannibal Riot
CHAOS AND PAIN

Pre-workout supplement. It stimulates and invigorates, provides muscle pump, accelerates the synthesis of nitric oxide.

169,00 zł
więcej
SARM MK-2866 Ostarine
SARM MK-2866 Ostarine
HADES'S HEGEMONY

Ostaryna w kapsułkach. Poprawia wytrzymałość oraz siłę, przyczynia się do budowy suchej, zbitej masy mięśniowej.

159,00 zł
więcej
Attack 2.0
Attack 2.0
SCITEC

Creatine stack. It supports the construction of lean muscle mass, increases strength and energy during workouts.

100,00 zł
więcej
Green Coffee Extract 500mg
Green Coffee Extract 500mg
PURE

Wyciąg z zielonej kawy. Wspomaga utratę zbędnej tkanki tłuszczowej, pobudza przemianę materii.

49,00 zł
więcej
Cardar1ne
Cardar1ne
OLYMPUS LABS

Cardar1ne to produkt oparty na GW501516. Zwiększa wytrzymałość oraz regenerację. Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej

219,00 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Rhodiola

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

5-HTP 200mg

89,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>