Now Foods Probiotic-10 to suplement wspierający naturalna florę bakteryjną, który dostarcza aż 50 miliardów żywych bakterii w jednej kapsułce. Sprawnie funkcjonująca mikroflora jelitowa zapewnia szczelną barierę jelitową, chroniąc cały organizm przed patogenami i czynnikami antyodżywczymi, przekładając się na sprawne funkcjonowanie praktycznie wszystkich układów ludzkiego organizmu.
W probiotykoterapii największy problem stanowi odpowiednie dobranie szczepów bakteryjnych odpowiadających aktualnemu zapotrzebowaniu organizmu, nie tylko ze względu na specyficzne działanie każdego z nich, ale też ze względu na osobniczą zmienność składu flory jelit każdego z nas. Producent suplementu rozwiązał ten problem, stosując w swoim produkcie dziesięć najpopularniejszych, najczęściej wskazanych do suplementacji szczepów bakteryjnych:
Lactobacillus acidophilus - bakteria naturalnie występująca w przetworach mlecznych, a w organizmie człowieka w przewodzie pokarmowym i narządach rodnych. W jelitach odpowiedzialna za przeprowadzanie fermentacji mlekowej. Uczestniczy również w produkcji witamin z grupy B.
Bifidobacterium lactis - bakteria obecna w mleku matki i w ten sposób zasiedlająca jelito człowieka zaraz po urodzeniu. Wspiera regenerację kosmków jelitowych, szczególnie efektywna w terapii zespołu jelita drażliwego.
Lactobacillus plantarum - w jelicie człowieka odpowiedzialna za przeprowadzanie fermentacji mlekowej oraz rozkład żelatyny. Wspiera układ autoimmunologiczny, kontroluje wydzielanie przeciwciał IgE.
Lactobacillus casei - bakteria fermentacji mlekowej, w organizmie człowieka odgrywająca istotną rolę we wsparciu układu odpornościowego. Badania wskazują, że skraca czas leczenia procesów zapalnych w obrębie jelita.
Lactobacillus rhamnosus - szczególnie efektywna w procesie redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększa insulinowrażliwość, reguluje apetyt, zmniejsza ryzyko cukrzycy. Zwiększa szczelność bariery jelitowej i hamuje rozrost patologicznej flory bakteryjnej.
Lactobacillus paracasei - zwiększa sprawność enterocytów. Ogranicza wchłanianie patogenów drogą pokarmową. Wspomagająco stosuje się w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wskazywana jest również jako skuteczna forma profilaktyki tego schorzenia.
Bifidobacterium breve - bakteria wykazująca istotne działanie lecznicze w zespole jelita drażliwego. Badania wskazują na ograniczenie występowania zaparć oraz wzdęć podczas suplementacji tym szczepem. Pomocny w leczeniu biegunek.
Streptococcus thermophilus - wspiera metabolizm cukrów, zdolna do metabolizowania laktozy i sacharozy. Wytwarza ureazę, enzym przeprowadzający reakcję hydrolizy mocznika.
Lactobacillus salivarius - wytwarza laktazę, która umożliwia trawienie laktozy. Reguluje pH układu pokarmowego, pozwalając na prawidłową kolonizację i rozwój naturalnej flory bakteryjnej.
Bifidobacterium longum - redukuje poziom kortyzolu we krwi, hormonu stresu wywierającego negatywny wpływ na metabolizm. Wykazuje również właściwości antydepresyjne i przeciwzapalne. Ze względu na oddziaływanie na funkcje psychiczne człowieka, zaliczana do grupy bakterii potocznie zwanych psychobiotykami.
Now Foods Probiotic-10 to kompleksowe wsparcie naturalnej flory bakteryjnej. Pozwala nie tylko na czerpanie korzyści ze zdrowo funkcjonującej, szczelnej bariery jelitowej i sprawnych erytrocytów, ale też na wsparcie poszczególnych funkcji organizmu autonomicznym działaniem każdego z dziesięciu szczepów bakterii obecnych w produkcie.
Ostatnio na blogu
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje