Akcesoria i odzież
  • Akcesoria
  • Odzież sportowa
  • Sztuki walki
Aminokwasy
  • Aminokwasy Całodzienne
  • Aminokwasy Niezbędne (EAA)
  • Arginina
  • Beta-Alanina
  • BCAA
  • Glutamina
  • HMB
  • Leucyna
  • Tauryna
Boostery mózgu
  • Adaptogeny
  • Metabolizm i krążenie mózgowe
  • Regeneracja układu nerwowego
  • Antydepresanty
  • Mixy nootropowe
  • Stymulanty
Boostery testosteronu
  • Produkty specjalne
  • DHEA
  • Ekstrakty ziołowe
  • Kontrola estrogenów
  • Kwas D-Asparaginowy (DAA)
  • Mixy podnoszące testosteron
  • Ochrona Prostaty
  • PCT (Post Cycle Therapy)
  • Profilaktyka na cyklu
  • Tribulus
  • ZMA
Boostery treningowe
  • Boostery Azotowe
  • Odżywki Okołotreningowe
  • Przedtreningowe Boostery
  • Węglowodany
  • Uniwersalne (przed i po treningowe)
  • W Trakcie Treningu
  • Potreningowe Boostery
Kreatyna
  • Staki Kreatynowe
  • Azotan Kreatyny
  • Chelat Magnezowy Kreatyny
  • Chlorowodorek Kreatyny (HCl)
  • Cytrynian Kreatyny
  • Etylowy Ester Kreatyny
  • Fosforan Kreatyny
  • Jabłczan Kreatyny (TCM)
  • Pirogronian Kreatyny
  • Pozostałe Formy Kreatyn
  • Kre-Alkalyn
  • Orotan Kreatyny
  • Monohydrat Kreatyny
Odchudzanie
  • Spalacze tłuszczu
  • Chitosan i błonnik
  • Diabetyczne - kontrola cukru
  • Dieta ketogeniczna
  • Diuretyki - odwadniające
  • Kontrola apetytu
  • Odchudzające przekąski
  • Przyspieszacze metabolizmu
Odżywki białkowe
  • Białka Jaja
  • Białka Roślinne (Sojowe, Pszeniczne)
  • Białka Wolnowchłanialne
  • Białka Serwatkowe (WPC, WPI, WPH)
  • Odżywki na masę
  • Procentowe Podziały Białek
  • Białka Mleka - Kazeina
  • Pozostałe Białka
Witaminy i minerały
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminy
  • Minerały
  • Kompleksy Witamin i Minerałów
Zdrowie i witalność
  • Ochrona zdrowia
  • Ochrona stawów
  • Lepsze samopoczucie
  • Lepszy sen
  • Libido i sprawność seksualna
  • Menopauza i problemy kobiece
  • Mocne włosy i paznokcie
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Obniżające poziom cukru
  • Obniżające poziom kortyzolu
  • Oczyszczające - detoks
  • Odmładzające
  • Problemy skórne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwstresowe
  • Przeciwzapalne
  • Regeneracja nadnerczy
  • Regeneracja wątroby
  • Umysł i koncentracja
  • Wrażliwość insulinowa
  • Wzmacniające odporność
  • Zaburzenia metylacji
  • Zdrowa prostata
  • Zdrowa tarczyca
  • Zdrowe kości i zęby
  • Zdrowe oczy
  • Zdrowy układ krążenia
  • Zdrowy układ moczowy
Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • SONCONE Coconut Oil 900 ml
  • SONCONE Coconut Oil 900 ml
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • SONCONE Coconut Oil 900 ml
  • SONCONE Coconut Oil 900 ml
0 0,00 zł
0 0,00 zł
Olej kokosowy Olej kokosowy

SONCONE Olej Kokosowy to wysokiej jakości zimnotłoczony, nierafinowany olej kokosowy o charakterystycznym, delikatnym zapachu i smaku kokosa. Naturalna i łagodna metoda produkcji sprawiła, że produkt w pełni zachował swoje walory odżywcze.

Kokos właściwy (Cocos Nucifera L.) to gatunek pochodzący z rodziny arekowatych, który występuje powszechnie w strefie tropikalnej Polinezji i Azji. Jednym z produktów pozyskiwanych z kokosa, który cieszy się w ostatnich czasach dużą popularnością jest olej kokosowy. Surowiec ten, mimo iż zyskuje od niedawna coraz większą sławę, znany i wykorzystywany był już od wieków w medycynie, kosmetyce oraz gastronomii.

Olej kokosowy wpływa na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej, zmniejsza uczucie głodu i reguluje przemianę materii. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Ponadto poprawia pracę serca i wzmacnia układ immunologiczny. Może także być stosowany codziennie w celach kosmetycznych, posiada właściwości odżywcze i nawilżające – przyspiesza gojenie, nawilża, wygładza skórę, a także wzmacnia i odżywia włosy.

Skład tłuszczu kokosowego
Główną część oleju kokosowego stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (ponad 90%). Są to przede wszystkim kwasy mirystynowe (17%) i palmitynowe (9%). Olej kokosowy znany jest także z dużej zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), których głównym przedstawicielem jest kwas laurynowy (46%), kwas kaprynowy, kaprylowy i kapronowy. Surowiec ten w niewielkim stopniu zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy – 6,5%, kwas linolowy – ok. 1,5%). Ponadto w skład tłuszczu kokosowego wchodzą witaminy (B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy), a także składniki mineralne: żelazo, fosfor oraz cynk.

MCFA (ang. Medium Chain Fatty Acids), czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe to związki zawierające od 6 do 12 atomów węgla w łańcuchu. Tłuszcze MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe) łatwiej poddają się procesom hydrolizy, nie wymagają udziału lipazy trzustkowej, nie potrzebują karnityny by dostać się do wnętrza mitochondrium i są trawione o wiele szybciej niż cząsteczki długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, jednocześnie oszczędzając przy tym energię.

MCFA błyskawicznie transportowane są we krwi bezpośrednio żyłą wrotną do wątroby. W mitochondriach hepatocytów dochodzi do szybkiej β-oksydacji MCT, w wyniku której dochodzi do wydzielenia dużej ilości energii, tym samym nie powodując odkładania się tkanki tłuszczowej. Otrzymana na drodze tych reakcji energia jest zużywana przez organizm w innych procesach (np. synteza białka, katabolizm triacylogliceroli długołańcuchowych kwasów tłuszczowych).

Olej kokosowy a układ krążenia
Regularne spożycie oleju kokosowego może wpłynąć korzystnie na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Według przeprowadzonych badań, olej kokosowy, a w dokładniej jego składnik – kwas kaprylowy, działa wspomagająco w przypadku nadciśnienia tętniczego, wzmacnia tętnice, obniża napięcie naczyń krwionośnych oraz uelastycznia je. Ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne, które związane jest głównie z obecnością polifenoli.

Badania naukowe wykazały, że olej kokosowy może być przydatny w optymalizacji profilu lipidowego. Zaobserwowano, że surowiec ten może zwiększać stężenie cholesterolu HDL oraz zmniejszać stężenie cholesterolu LDL, VLDL oraz trójglicerydów. Dodatkowo wykazano, że olej kokosowy nie wpływa na zwiększenie poziomu homocysteiny – aminokwasu, który w nadmiarze stanowi jeden z czynników ryzyka miażdżycy.

Właściwości ochronne tłuszczu kokosowego
Olej kokosowy wzmacnia organizm, poprawia odporność i zmniejsza podatność na infekcje. Wykazuje on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Według licznych badań naukowych olej kokosowy pomaga zwalczać chorobotwórcze mikroorganizmy.

Kwas laurynowy łagodzi stan zapalny wywołany przez Propionibacterium acnes – bakterię odpowiedzialną za trądzik, dzięki czemu może działać wspomagająco w leczeniu tej choroby. Ponadto hamuje wzrost różnych szczepów S. aureus oraz S. epidermidis, które należą do gronkowców często kolonizujących skórę, a także działa przeciwbakteryjnie w stosunku do S. salivarius, S mutans, S. mitis, L. acidophilus zasiedlających jamę ustną oraz przeciwgrzybicznie wobec C. albicans, C. tropicalis i A. niger.

Olej kokosowy a redukcja masy ciała
Spożywanie oleju kokosowego może sprzyjać utracie masy ciała. Jak już wcześniej wspomniano, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w tłuszczu kokosowym nie ulegają magazynowaniu w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż są natychmiast przekształcane w energię. Ponadto mogą one przyspieszyć metabolizm, w wyniku czego pomagają w redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej, a także zmniejszają katabolizm tkanki mięśniowej.

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego
Olej kokosowy stosowany zewnętrznie wzmacnia barierę ochronną skóry, nawilża i łagodzi stany zapalne oraz usprawnia proces gojenia ran. Może być wykorzystywany w celu łagodzenia łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Olej kokosowy nadaje się nie tylko do pielęgnacji skóry, ale także włosów. Nadaje włosom gładkość, nawilżenie oraz miękkość i może stanowić odżywczą maseczkę przed myciem włosów.

Podsumowując, SONCONE Olej Kokosowy to uniwersalny produkt, który nadaje się zarówno do użytku wewnętrznego, jak i wewnętrznego. Rekomendowany jest m.in. osobom pragnącym zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej, wzmocnić odporność oraz uzupełnić codzienną pielęgnację skóry i włosów. 

Brak na magazynie
5 5
5

Olej jak olej, plus ze kokosowy, mi podchodził, nie przypala sie jak te g*wna z biedrony
4

Są tańsze oleje kokosowe ten też mógłby być
5

swietny produkt, probowalem dawac do kawy maslo ale nie podchodzilo mi, za to ten olej bardzo spoko jest
5

Najlepszy! Żona używa na włosy ja do smażenia i bulletproof. Dla mnie 10 / 10.
5

Gdy otworzyłam po raz pierwszy słoik, w całym mieszkaniu pachniało kokosem. Rewelacyjna jakość i do smażenia i do pieczenia i do jedzenia prosto ze słoika!
Olej kokosowy Olej kokosowy 900 ml
SONCONE
44,00 zł
Dodaj do koszyka

Olej kokosowy 900 ml

Olej kokosowy
Działanie Pro-Zdrowotne:
Opinie Klientów:
Opinia Forum-Sportu:
Nasza Rekomendacja:
Dostępność
w magazynach
Magazyn UK BRAK

Produkty z magazynu w Wielkiej Brytanii wysyłamy do następujących krajów i miejsc:



1 STREFA: Anglii, Walii oraz Szkocji (z wyłączeniem regionu Highlands oraz wysp)



2 STREFA: Irlandii Północnej, gminy regionu Highlands, wyspy Szkocji, Wyspa Man, wyspy Scilly, wyspa Guernsey (kod pocztowy GY) oraz wyspa Jersey (kod pocztowy JE)



3 STREFA: Republika Irlandzka



Wysyłkę do wyżej wymienionych krajów realizujemy również z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi. 


Magazyn UE DOSTĘPNY

Produkty z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej wysyłamy do jej wszystkich krajów-członków.



Jak również do Norwegii, Szwajcarii, Islandii czy Wielkiej Brytanii, a także do USA, Kanady, Japonii, Australii czy na Bliski Wschód, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.


44,00 zł
Kup za punkty: 30800
SZTUK
Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • Przyspiesza przemianę materii
  • Posiada działanie antybakteryjnie
  • Właściwości przeciwgrzybicze
  • Łagodzi stany zapalne i zmiany skórne
  • Nawilża i odżywia skórę i włosy
  • Zawiera zdrowe tłuszcze MCT
  • Źródło lekkostrawnej energii
  • Nie poddany procesowi rafinacji

SONCONE Olej Kokosowy to wysokiej jakości zimnotłoczony, nierafinowany olej kokosowy o charakterystycznym, delikatnym zapachu i smaku kokosa. Naturalna i łagodna metoda produkcji sprawiła, że produkt w pełni zachował swoje walory odżywcze.

Kokos właściwy (Cocos Nucifera L.) to gatunek pochodzący z rodziny arekowatych, który występuje powszechnie w strefie tropikalnej Polinezji i Azji. Jednym z produktów pozyskiwanych z kokosa, który cieszy się w ostatnich czasach dużą popularnością jest olej kokosowy. Surowiec ten, mimo iż zyskuje od niedawna coraz większą sławę, znany i wykorzystywany był już od wieków w medycynie, kosmetyce oraz gastronomii.

Olej kokosowy wpływa na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej, zmniejsza uczucie głodu i reguluje przemianę materii. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Ponadto poprawia pracę serca i wzmacnia układ immunologiczny. Może także być stosowany codziennie w celach kosmetycznych, posiada właściwości odżywcze i nawilżające – przyspiesza gojenie, nawilża, wygładza skórę, a także wzmacnia i odżywia włosy.

Skład tłuszczu kokosowego
Główną część oleju kokosowego stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (ponad 90%). Są to przede wszystkim kwasy mirystynowe (17%) i palmitynowe (9%). Olej kokosowy znany jest także z dużej zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), których głównym przedstawicielem jest kwas laurynowy (46%), kwas kaprynowy, kaprylowy i kapronowy. Surowiec ten w niewielkim stopniu zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy – 6,5%, kwas linolowy – ok. 1,5%). Ponadto w skład tłuszczu kokosowego wchodzą witaminy (B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy), a także składniki mineralne: żelazo, fosfor oraz cynk.

MCFA (ang. Medium Chain Fatty Acids), czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe to związki zawierające od 6 do 12 atomów węgla w łańcuchu. Tłuszcze MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe) łatwiej poddają się procesom hydrolizy, nie wymagają udziału lipazy trzustkowej, nie potrzebują karnityny by dostać się do wnętrza mitochondrium i są trawione o wiele szybciej niż cząsteczki długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, jednocześnie oszczędzając przy tym energię.

MCFA błyskawicznie transportowane są we krwi bezpośrednio żyłą wrotną do wątroby. W mitochondriach hepatocytów dochodzi do szybkiej β-oksydacji MCT, w wyniku której dochodzi do wydzielenia dużej ilości energii, tym samym nie powodując odkładania się tkanki tłuszczowej. Otrzymana na drodze tych reakcji energia jest zużywana przez organizm w innych procesach (np. synteza białka, katabolizm triacylogliceroli długołańcuchowych kwasów tłuszczowych).

Olej kokosowy a układ krążenia
Regularne spożycie oleju kokosowego może wpłynąć korzystnie na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Według przeprowadzonych badań, olej kokosowy, a w dokładniej jego składnik – kwas kaprylowy, działa wspomagająco w przypadku nadciśnienia tętniczego, wzmacnia tętnice, obniża napięcie naczyń krwionośnych oraz uelastycznia je. Ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne, które związane jest głównie z obecnością polifenoli.

Badania naukowe wykazały, że olej kokosowy może być przydatny w optymalizacji profilu lipidowego. Zaobserwowano, że surowiec ten może zwiększać stężenie cholesterolu HDL oraz zmniejszać stężenie cholesterolu LDL, VLDL oraz trójglicerydów. Dodatkowo wykazano, że olej kokosowy nie wpływa na zwiększenie poziomu homocysteiny – aminokwasu, który w nadmiarze stanowi jeden z czynników ryzyka miażdżycy.

Właściwości ochronne tłuszczu kokosowego
Olej kokosowy wzmacnia organizm, poprawia odporność i zmniejsza podatność na infekcje. Wykazuje on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Według licznych badań naukowych olej kokosowy pomaga zwalczać chorobotwórcze mikroorganizmy.

Kwas laurynowy łagodzi stan zapalny wywołany przez Propionibacterium acnes – bakterię odpowiedzialną za trądzik, dzięki czemu może działać wspomagająco w leczeniu tej choroby. Ponadto hamuje wzrost różnych szczepów S. aureus oraz S. epidermidis, które należą do gronkowców często kolonizujących skórę, a także działa przeciwbakteryjnie w stosunku do S. salivarius, S mutans, S. mitis, L. acidophilus zasiedlających jamę ustną oraz przeciwgrzybicznie wobec C. albicans, C. tropicalis i A. niger.

Olej kokosowy a redukcja masy ciała
Spożywanie oleju kokosowego może sprzyjać utracie masy ciała. Jak już wcześniej wspomniano, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w tłuszczu kokosowym nie ulegają magazynowaniu w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż są natychmiast przekształcane w energię. Ponadto mogą one przyspieszyć metabolizm, w wyniku czego pomagają w redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej, a także zmniejszają katabolizm tkanki mięśniowej.

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego
Olej kokosowy stosowany zewnętrznie wzmacnia barierę ochronną skóry, nawilża i łagodzi stany zapalne oraz usprawnia proces gojenia ran. Może być wykorzystywany w celu łagodzenia łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Olej kokosowy nadaje się nie tylko do pielęgnacji skóry, ale także włosów. Nadaje włosom gładkość, nawilżenie oraz miękkość i może stanowić odżywczą maseczkę przed myciem włosów.

Podsumowując, SONCONE Olej Kokosowy to uniwersalny produkt, który nadaje się zarówno do użytku wewnętrznego, jak i wewnętrznego. Rekomendowany jest m.in. osobom pragnącym zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej, wzmocnić odporność oraz uzupełnić codzienną pielęgnację skóry i włosów. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 900 mlPorcja jednorazowa: 15 mlIlość porcji w opakowaniu: 60
15ml100 ml
Wartość energetyczna135 kcal900 kcal
Białko00
Węglowodany00
Tłuszcz13,389,1

Ostatnia ocena

Leszek Waszak

Olej jak olej, plus ze kokosowy, mi podchodził, nie przypala sie jak te g*wna z biedrony

Najlepiej połączyć z

SCITEC

Mieszanka aminokwasów wołowych. Wspomagają rozwój masy mięśniowej oraz przyspieszają regenerację potreningową.

85,00 zł
więcej
NOW FOODS

Suplement zawierający wapń, magnez, cynk i witaminę D3. Wzmacnia kości i zęby, wspiera układ nerwowy.

80,00 zł
więcej
Fast Food
BLACKSTONE LABS

Idealnie uzupełnia kalorie zarówno podczas budowania masy, jak i redukcji tłuszczu.

259,00 zł
więcej
LIFE EXTENSION

Bioaktywny metylofolian 5-MTHF dla osób z zaburzeniami metylacji i wysokim poziomem homocysteiny.

89,00 zł
więcej
SWANSON

Usprawnia metabolizm tłuszczów i białek, ogranicza łaknienie na węglowodany.

18,00 zł
więcej
JARROW FORMULAS

Kwas pantotenowy (witamina B5) wspiera procesy myślowe i metabolizm energetyczny.

45,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacje ogólne

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacje ogólne

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacje ogólne

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacje ogólne

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Relatonic Forte

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Bacopa Monnieri

69,00 zł

MZ SUPPLEMENTS LTD

Zarejestrowano w Anglii i Walii. Numer firmy 09592811

Unit 4E Enterprise Court
Farfield Park
Rotherham S63 5DB
ENGLAND

Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały,
albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>