0 0,00 zł
 bok@muscle-zone.pl  +48 501-537-027

Smażenie wciąż pozostaje jedną z najpopularniejszych form obróbki żywności, zwłaszcza mięsa. Z kolei kulturyści i sportowcy twierdzą, że nie wyobrażają sobie życia bez nieśmiertelnych omletów. Nie ma powodu, abyśmy rezygnowali z przyjemności delektowania się smażonymi potrawami, nawet wtedy, gdy dbamy o zdrowie i sylwetkę. Jedyne, na co należy zwrócić uwagę to tłuszcz, jakiego używamy w kuchni.

 

Brak produktów w tej kategorii

Spraye do smażenia - jakie wybierać?

Specjaliści sugerują, by do smażenia wybierać tłuszcze zawierające głównie nasycone lub jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto zwrócić uwagę również na tzw. punkt dymienia, czyli temperaturę, przy której zaczynają powstawać szkodliwe dla zdrowia związki, a smażona potrawa traci zarówno na smaku, jak i na wartości odżywczej.

Prawdziwym hitem kulinarnym są preparaty do smażenia w formie sprayu. Przygotowuje się je na bazie rozmaitych tłuszczy – oleju rzepakowego, kokosowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek, masła klarowanego. Unikalna technologia produkcji sprawia, że są one praktycznie pozbawione kalorii oraz tłuszczu. Idealnie sprawdzają się u osób na restrykcyjnych dietach. Są bardzo ekonomiczne i komfortowe w użyciu.

Oleje do smażenia - spraye i nie tylko!

W naszej ofercie znajdą Państwo szeroki wybór tłuszczy najlepszych do smażenia. Proponujemy zarówno bezkaloryczne produkty w formie sprayu, jak i wysokiej jakości masło klarowane. Stanowią one lepszą i bezpieczniejszą dla zdrowia alternatywę dla popularnego smalcu czy margaryny. Z ich pomocą nawet na najbardziej wymagającej diecie będą Państwo mogli cieszyć się ulubionymi smażonymi potrawami.

Oleje do smażenia to kategoria, w której można znaleźć odpowiedź na odwieczne pytanie – na czym smażyć, by było i smacznie i zdrowo? W naszej ofercie znajdą Państwo całą gamę tłuszczów idealnych do smażenia. Są wśród nich innowacyjne, bezkaloryczne produkty w formie sprayu, dzięki którym nawet na najbardziej restrykcyjna dieta będzie mogła zawierać lubiane przez wszystkich, smażone potrawy.

Dietetycy i specjaliści ds. żywienia od dawna apelują, by całkowicie zrezygnować ze spożywania smażonych potraw. Mimo to smażenie niezmiennie przoduje w rankingu najbardziej popularnych form obróbki żywności. Smażymy mięso, ryby, jajka, ziemniaki. Na patelni przygotowujemy także naleśniki, omlety. Lista smażonych potraw jest naprawdę bardzo długa. Stąd rodzi się pytanie, jaki tłuszcz będzie najlepszy do smażenia i nie zaszkodzi naszemu zdrowiu?

Jak wybrać olej lub spray do smażenia?

Wybierając olej do smażenia trzeba zwrócić uwagę na kilka aspektów. Po pierwsze, warto sięgać po tłuszcze, które zawierają głównie nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Drugie kryterium to tzw. punk dymienia, czyli temperatura, przy której zaczynają wytwarzać się toksyczne substancje. Trzeba też wiedzieć, że naukowcy obalili mit, jakoby oliwa z oliwek nie nadawała się do smażenia. Jest ona doskonała do tego rodzaju obróbki żywności, jednak z zastrzeżeniem, że proces smażenia trwa krótko.

Zachęcamy do zapoznania się z produktami dostępnymi w tej kategorii. Wśród nich znajdą Państwo wspomnianą oliwę z oliwek, ale także masło klarowane, olej kokosowy i inne oleje, idealne do smażenia.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy
MZKatalog - polecani trenerzy
MZKatalog - polecane kluby