Akcesoria i odzież
  • Akcesoria
  • Odzież sportowa
  • Sztuki walki
Aminokwasy
  • Aminokwasy Całodzienne
  • Aminokwasy Niezbędne (EAA)
  • Arginina
  • Beta-Alanina
  • BCAA
  • Glutamina
  • HMB
  • Leucyna
  • Tauryna
Boostery mózgu
  • Adaptogeny
  • Metabolizm i krążenie mózgowe
  • Regeneracja układu nerwowego
  • Antydepresanty
  • Mixy nootropowe
  • Stymulanty
Boostery testosteronu
  • Produkty specjalne
  • DHEA
  • Ekstrakty ziołowe
  • Kontrola estrogenów
  • Kwas D-Asparaginowy (DAA)
  • Mixy podnoszące testosteron
  • Ochrona Prostaty
  • PCT (Post Cycle Therapy)
  • Profilaktyka na cyklu
  • Tribulus
  • ZMA
Boostery treningowe
  • Boostery Azotowe
  • Odżywki Okołotreningowe
  • Przedtreningowe Boostery
  • Węglowodany
  • Uniwersalne (przed i po treningowe)
  • W Trakcie Treningu
  • Potreningowe Boostery
Kreatyna
  • Staki Kreatynowe
  • Azotan Kreatyny
  • Chelat Magnezowy Kreatyny
  • Chlorowodorek Kreatyny (HCl)
  • Cytrynian Kreatyny
  • Etylowy Ester Kreatyny
  • Fosforan Kreatyny
  • Jabłczan Kreatyny (TCM)
  • Pirogronian Kreatyny
  • Pozostałe Formy Kreatyn
  • Kre-Alkalyn
  • Orotan Kreatyny
  • Monohydrat Kreatyny
Odchudzanie
  • Spalacze tłuszczu
  • Chitosan i błonnik
  • Diabetyczne - kontrola cukru
  • Dieta ketogeniczna
  • Diuretyki - odwadniające
  • Kontrola apetytu
  • Odchudzające przekąski
  • Przyspieszacze metabolizmu
Odżywki białkowe
  • Białka Jaja
  • Białka Roślinne (Sojowe, Pszeniczne)
  • Białka Wolnowchłanialne
  • Białka Serwatkowe (WPC, WPI, WPH)
  • Odżywki na masę
  • Procentowe Podziały Białek
  • Białka Mleka - Kazeina
  • Pozostałe Białka
Witaminy i minerały
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminy
  • Minerały
  • Kompleksy Witamin i Minerałów
Zdrowie i witalność
  • Ochrona zdrowia
  • Ochrona stawów
  • Lepsze samopoczucie
  • Lepszy sen
  • Libido i sprawność seksualna
  • Menopauza i problemy kobiece
  • Mocne włosy i paznokcie
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Obniżające poziom cukru
  • Obniżające poziom kortyzolu
  • Oczyszczające - detoks
  • Odmładzające
  • Problemy skórne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwstresowe
  • Przeciwzapalne
  • Regeneracja nadnerczy
  • Regeneracja wątroby
  • Umysł i koncentracja
  • Wrażliwość insulinowa
  • Wzmacniające odporność
  • Zaburzenia metylacji
  • Zdrowa prostata
  • Zdrowa tarczyca
  • Zdrowe kości i zęby
  • Zdrowe oczy
  • Zdrowy układ krążenia
  • Zdrowy układ moczowy
Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • NOW FOODS Stevia Glycerite 237 ml
  • NOW FOODS Stevia Glycerite 237 ml
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • NOW FOODS Stevia Glycerite 237 ml
  • NOW FOODS Stevia Glycerite 237 ml
0 0,00 zł
0 0,00 zł
Stevia Glycerite Stevia Glycerite

Better Stevia Glycerite to słodzik pochodzenia roślinnego, który zawiera naturalne wyciągi  z liści rośliny Stevia Rebaudiana. Preparat jest w postaci skoncentrowanego płynnego ekstraktu, nie zawiera alkoholu, posiada bardzo niski indeks glikemiczny i może być używany jako niezawierający kalorii substytut cukru oraz sztucznych słodzików.

Nadmierne spożycie cukru prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, m.in. otyłości, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz może być przyczyną nowotworu. Stewia, w przeciwieństwie do innych słodzików, jest naturalna i wykazuje korzystne działanie biologiczne – zmniejsza poziom glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza proces zapalny, hamuje rozwój próchnicy zębów, a ponadto jest bezpieczna i bardzo dobrze tolerowana przez organizm. Kolejną zaletą jest to, że stewia nie ulega fermentacji, dlatego jest stabilna i można przechowywać ją przez dłuższy czas bez wpływu na utratę właściwości.

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) to roślina od lat wykorzystywana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, głównie Paragwaju. Dotychczas poznano ponad 200 gatunków stewii, jednak odmiana rebudiana Bertonii charakteryzuje się najlepszymi właściwościami, zarówno pod względem słodkości, jak i działania prozdrowotnego.

Substancje bioaktywne stewii
Najważniejszymi składnikami stewii są glikozydy, które odpowiadają za jej słodki smak. Związki te w zależności od uprawy stanowić mogą od 4-20 % masy świeżych liści. Zidentyfikowano dziewięć glikozydów stewiolowych, z których dwa mają największe znaczenie – jest to stewiozyd oraz rebaudiozyd A.

Stewiozyd jest substancją najliczniej występującą w liściach stewii. Ocenia się, że jest on ok. 300 razy bardziej słodszy od cukru. Ponadto związek ten jest stabilny w wysokiej temperaturze, nie dostarcza energii i nie ulega fermentacji oraz wywiera ochronny wpływ na szkliwo zębów. Reubadiozyd A występuje w roślinie w mniejszej ilości, jednak odznacza się wyższą słodkością – 200-400 razy słodszy niż cukier.

Stewiozyd oraz reubadiozyd A nie ulegają w przewodzie pokarmowym rozkładowi przez enzymy trawienne. Związki te hydrolizowane są przez bakterie jelitowe do stewiolu, który następnie przedostają się do krwi. Substancja te nie jest magazynowana w organizmie i jest dość szybko wydalana, głównie wraz z moczem.

W skład stewii wchodzą nie tylko substancje odpowiedzialne za słodki smak, ale również składniki wywierające korzystny wpływ na organizm. Roślina ta zawiera także m.in. flawonoidy, alkaloidy, chlorofile, ksantofile, czy olejki eteryczne, a także składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, miedź, mangan, selen, siarka oraz witaminy (witamina C, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy).

Działąnie hipoglikemizujące
Składniki bioaktywne stewii przyczyniają się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi. Dzieje się to na wskutek różnych mechanizmów, m.in. poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w rąbku szczoteczkowym jelita cienkiego. Ponadto związki zawarte w stewii, hamują glukoneogenezę, stymulują wydzielanie insuliny i poprawiają insulinowrażliwość, a co najważniejsze – nie powodują wzrostu glikemii podczas trawienia, dzięki czemu mogą być stosowane przez osoby z cukrzycą typu 2.

Działanie przeciwzapalne i przeciwpróchnicze
Wyciąg ze stewii posiada działanie przeciwdrobnoustrojowe, hamuje wzrost Streptococcus mutans, dlatego w przeciwieństwie do sacharozy nie zwiększa ryzyka rozwoju próchnicy. Ponadto, dzięki zawartości m.in. cynku i selenu, wspomaga regenerację skóry i leczenie opornie gojących się ran, a także może wywierać korzystny efekt w przypadku infekcji i przeziębień. Stewiozyd dodatkowo stymuluje układ odpornościowy, reguluje procesy zapalne, a także może hamować niepożądane skutki reakcji zapalnej.

Działanie hipotensyjne
Badania naukowe wykazały, że stewia posiada zdolność do obniżania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym poprzez ograniczenie napływu jonów Ca2+ do komórek mięśniówki gładkiej naczyń krwionośnych, co skutkuje rozszerzeniem naczyń i zmniejszeniem oporu obwodowego. Ponadto przyczynia się do zwiększonego wydalania sodu z moczem, dzięki czemu również pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Efekt hipotensyjny zaobserwowano jedynie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze, u osób zdrowych nie zauważono istotnych zmian. Co istotne, długotrwałe stosowanie stewii przez osoby z nadciśnieniem jest bardzo dobrze tolerowane  i może stanowić uzupełnienie terapii.

Podsumowując, Better Stevia to suplement diety rekomendowany wszystkim osobom dbającym o zdrowy styl życia, a w szczególności diabetykom i osobom zmagającym się z otyłością oraz nadciśnieniem. Preparat idealnie nadaje się jako zamiennik sacharozy oraz sztucznych słodzików i można ją stosować jako bezpieczny dodatek do napojów czy wypieków. 

Brak na magazynie
0 0
Stevia Glycerite Stevia Glycerite 237 ml
NOW FOODS
89,00 zł
Dodaj do koszyka

Stevia Glycerite 237 ml

Stevia Glycerite
Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Dostępność
w magazynach
Magazyn UK BRAK

Produkty z magazynu w Wielkiej Brytanii wysyłamy do następujących krajów i miejsc:



1 STREFA: Anglii, Walii oraz Szkocji (z wyłączeniem regionu Highlands oraz wysp)



2 STREFA: Irlandii Północnej, gminy regionu Highlands, wyspy Szkocji, Wyspa Man, wyspy Scilly, wyspa Guernsey (kod pocztowy GY) oraz wyspa Jersey (kod pocztowy JE)



3 STREFA: Republika Irlandzka



Wysyłkę do wyżej wymienionych krajów realizujemy również z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi. 


Magazyn UE DOSTĘPNY

Produkty z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej wysyłamy do jej wszystkich krajów-członków.



Jak również do Norwegii, Szwajcarii, Islandii czy Wielkiej Brytanii, a także do USA, Kanady, Japonii, Australii czy na Bliski Wschód, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.


89,00 zł
Kup za punkty: 62300
SZTUK
Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • Naturalny zamiennik cukru
  • Nie zwiększa poziomu glukozy we krwi
  • Nie powoduje próchnicy zębów
  • Zmniejsza ciśnienie tętnicze
  • Działa przeciwzapalnie
  • Nie zawiera kalorii
  • Nie zawiera alkoholu
  • Rekomendowana diabetykom

Better Stevia Glycerite to słodzik pochodzenia roślinnego, który zawiera naturalne wyciągi  z liści rośliny Stevia Rebaudiana. Preparat jest w postaci skoncentrowanego płynnego ekstraktu, nie zawiera alkoholu, posiada bardzo niski indeks glikemiczny i może być używany jako niezawierający kalorii substytut cukru oraz sztucznych słodzików.

Nadmierne spożycie cukru prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, m.in. otyłości, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz może być przyczyną nowotworu. Stewia, w przeciwieństwie do innych słodzików, jest naturalna i wykazuje korzystne działanie biologiczne – zmniejsza poziom glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza proces zapalny, hamuje rozwój próchnicy zębów, a ponadto jest bezpieczna i bardzo dobrze tolerowana przez organizm. Kolejną zaletą jest to, że stewia nie ulega fermentacji, dlatego jest stabilna i można przechowywać ją przez dłuższy czas bez wpływu na utratę właściwości.

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) to roślina od lat wykorzystywana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, głównie Paragwaju. Dotychczas poznano ponad 200 gatunków stewii, jednak odmiana rebudiana Bertonii charakteryzuje się najlepszymi właściwościami, zarówno pod względem słodkości, jak i działania prozdrowotnego.

Substancje bioaktywne stewii
Najważniejszymi składnikami stewii są glikozydy, które odpowiadają za jej słodki smak. Związki te w zależności od uprawy stanowić mogą od 4-20 % masy świeżych liści. Zidentyfikowano dziewięć glikozydów stewiolowych, z których dwa mają największe znaczenie – jest to stewiozyd oraz rebaudiozyd A.

Stewiozyd jest substancją najliczniej występującą w liściach stewii. Ocenia się, że jest on ok. 300 razy bardziej słodszy od cukru. Ponadto związek ten jest stabilny w wysokiej temperaturze, nie dostarcza energii i nie ulega fermentacji oraz wywiera ochronny wpływ na szkliwo zębów. Reubadiozyd A występuje w roślinie w mniejszej ilości, jednak odznacza się wyższą słodkością – 200-400 razy słodszy niż cukier.

Stewiozyd oraz reubadiozyd A nie ulegają w przewodzie pokarmowym rozkładowi przez enzymy trawienne. Związki te hydrolizowane są przez bakterie jelitowe do stewiolu, który następnie przedostają się do krwi. Substancja te nie jest magazynowana w organizmie i jest dość szybko wydalana, głównie wraz z moczem.

W skład stewii wchodzą nie tylko substancje odpowiedzialne za słodki smak, ale również składniki wywierające korzystny wpływ na organizm. Roślina ta zawiera także m.in. flawonoidy, alkaloidy, chlorofile, ksantofile, czy olejki eteryczne, a także składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, miedź, mangan, selen, siarka oraz witaminy (witamina C, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy).

Działąnie hipoglikemizujące
Składniki bioaktywne stewii przyczyniają się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi. Dzieje się to na wskutek różnych mechanizmów, m.in. poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w rąbku szczoteczkowym jelita cienkiego. Ponadto związki zawarte w stewii, hamują glukoneogenezę, stymulują wydzielanie insuliny i poprawiają insulinowrażliwość, a co najważniejsze – nie powodują wzrostu glikemii podczas trawienia, dzięki czemu mogą być stosowane przez osoby z cukrzycą typu 2.

Działanie przeciwzapalne i przeciwpróchnicze
Wyciąg ze stewii posiada działanie przeciwdrobnoustrojowe, hamuje wzrost Streptococcus mutans, dlatego w przeciwieństwie do sacharozy nie zwiększa ryzyka rozwoju próchnicy. Ponadto, dzięki zawartości m.in. cynku i selenu, wspomaga regenerację skóry i leczenie opornie gojących się ran, a także może wywierać korzystny efekt w przypadku infekcji i przeziębień. Stewiozyd dodatkowo stymuluje układ odpornościowy, reguluje procesy zapalne, a także może hamować niepożądane skutki reakcji zapalnej.

Działanie hipotensyjne
Badania naukowe wykazały, że stewia posiada zdolność do obniżania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym poprzez ograniczenie napływu jonów Ca2+ do komórek mięśniówki gładkiej naczyń krwionośnych, co skutkuje rozszerzeniem naczyń i zmniejszeniem oporu obwodowego. Ponadto przyczynia się do zwiększonego wydalania sodu z moczem, dzięki czemu również pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Efekt hipotensyjny zaobserwowano jedynie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze, u osób zdrowych nie zauważono istotnych zmian. Co istotne, długotrwałe stosowanie stewii przez osoby z nadciśnieniem jest bardzo dobrze tolerowane  i może stanowić uzupełnienie terapii.

Podsumowując, Better Stevia to suplement diety rekomendowany wszystkim osobom dbającym o zdrowy styl życia, a w szczególności diabetykom i osobom zmagającym się z otyłością oraz nadciśnieniem. Preparat idealnie nadaje się jako zamiennik sacharozy oraz sztucznych słodzików i można ją stosować jako bezpieczny dodatek do napojów czy wypieków. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 237 mlPorcja jednorazowa: 5 kropli (0.16 ml)Ilość porcji w opakowaniu: 1481
w 1 porcji (0.16 ml)zawartość%ZDS
Kalorie0
Tłuszcze0 g0%
Sód0 mg0%
Węglowodany0 g0%
Cukry0 g
Białko0 g

Najlepiej połączyć z

Fast Food
BLACKSTONE LABS

Idealnie uzupełnia kalorie zarówno podczas budowania masy, jak i redukcji tłuszczu.

259,00 zł
więcej
Carbo Plus
Hi-TEC

Suplement węglowodanowy z dodatkiem HCA, tauryny, rybozy, glukuronolatkonu i witamin. Wspomaga renenerację.

59,00 zł
więcej
Amino Box
CROSSTREC

Kompozycja aminokwasów egzogennych wzbogaconych w beta-alaninę. Produkt poprawia regenerację oraz wytrzymałość mięśni.

2,80 zł
więcej
BCAA Powder Promocja
Hi-TEC

L-Leucyna, L-Leucyna i L-Walina z dodatkiem witamin grupy B. Zwiększa wytrzymałość i wspiera anabolizm.

75,00 zł 62,00 zł
więcej
BCAA Chews
SCITEC

Mieszanka najważniejszych aminokwasów BCAA. Wspomaga syntezę protein i skraca czas regeneracji.

17,00 zł
więcej
Adam
NOW FOODS

Suplement witaminowy-mineralny przeznaczony dla mężczyzn. Zwiększa odporność oraz poprawia samopoczucie.

75,00 zł
więcej

Kalorie

Informacje ogólne

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacje ogólne

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Sód

Informacje ogólne

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacje ogólne

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacje ogólne

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacje ogólne

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Relatonic Forte

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Bacopa Monnieri

69,00 zł

MZ SUPPLEMENTS LTD

Zarejestrowano w Anglii i Walii. Numer firmy 09592811

Unit 4E Enterprise Court
Farfield Park
Rotherham S63 5DB
ENGLAND

Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały,
albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>