Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • NOW FOODS Stevia Glycerite 237 ml
  • NOW FOODS Stevia Glycerite 237 ml
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • NOW FOODS Stevia Glycerite 237 ml
  • NOW FOODS Stevia Glycerite 237 ml
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • NOW FOODS Stevia Glycerite 237 ml
  • NOW FOODS Stevia Glycerite 237 ml
0 0,00 zł
bok@muscle-zone.pl +48 510 054 586
0 0,00 zł
Stevia Glycerite Stevia Glycerite

Better Stevia Glycerite to słodzik pochodzenia roślinnego, który zawiera naturalne wyciągi  z liści rośliny Stevia Rebaudiana. Preparat jest w postaci skoncentrowanego płynnego ekstraktu, nie zawiera alkoholu, posiada bardzo niski indeks glikemiczny i może być używany jako niezawierający kalorii substytut cukru oraz sztucznych słodzików.

Nadmierne spożycie cukru prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, m.in. otyłości, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz może być przyczyną nowotworu. Stewia, w przeciwieństwie do innych słodzików, jest naturalna i wykazuje korzystne działanie biologiczne – zmniejsza poziom glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza proces zapalny, hamuje rozwój próchnicy zębów, a ponadto jest bezpieczna i bardzo dobrze tolerowana przez organizm. Kolejną zaletą jest to, że stewia nie ulega fermentacji, dlatego jest stabilna i można przechowywać ją przez dłuższy czas bez wpływu na utratę właściwości.

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) to roślina od lat wykorzystywana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, głównie Paragwaju. Dotychczas poznano ponad 200 gatunków stewii, jednak odmiana rebudiana Bertonii charakteryzuje się najlepszymi właściwościami, zarówno pod względem słodkości, jak i działania prozdrowotnego.

Substancje bioaktywne stewii
Najważniejszymi składnikami stewii są glikozydy, które odpowiadają za jej słodki smak. Związki te w zależności od uprawy stanowić mogą od 4-20 % masy świeżych liści. Zidentyfikowano dziewięć glikozydów stewiolowych, z których dwa mają największe znaczenie – jest to stewiozyd oraz rebaudiozyd A.

Stewiozyd jest substancją najliczniej występującą w liściach stewii. Ocenia się, że jest on ok. 300 razy bardziej słodszy od cukru. Ponadto związek ten jest stabilny w wysokiej temperaturze, nie dostarcza energii i nie ulega fermentacji oraz wywiera ochronny wpływ na szkliwo zębów. Reubadiozyd A występuje w roślinie w mniejszej ilości, jednak odznacza się wyższą słodkością – 200-400 razy słodszy niż cukier.

Stewiozyd oraz reubadiozyd A nie ulegają w przewodzie pokarmowym rozkładowi przez enzymy trawienne. Związki te hydrolizowane są przez bakterie jelitowe do stewiolu, który następnie przedostają się do krwi. Substancja te nie jest magazynowana w organizmie i jest dość szybko wydalana, głównie wraz z moczem.

W skład stewii wchodzą nie tylko substancje odpowiedzialne za słodki smak, ale również składniki wywierające korzystny wpływ na organizm. Roślina ta zawiera także m.in. flawonoidy, alkaloidy, chlorofile, ksantofile, czy olejki eteryczne, a także składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, miedź, mangan, selen, siarka oraz witaminy (witamina C, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy).

Działąnie hipoglikemizujące
Składniki bioaktywne stewii przyczyniają się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi. Dzieje się to na wskutek różnych mechanizmów, m.in. poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w rąbku szczoteczkowym jelita cienkiego. Ponadto związki zawarte w stewii, hamują glukoneogenezę, stymulują wydzielanie insuliny i poprawiają insulinowrażliwość, a co najważniejsze – nie powodują wzrostu glikemii podczas trawienia, dzięki czemu mogą być stosowane przez osoby z cukrzycą typu 2.

Działanie przeciwzapalne i przeciwpróchnicze
Wyciąg ze stewii posiada działanie przeciwdrobnoustrojowe, hamuje wzrost Streptococcus mutans, dlatego w przeciwieństwie do sacharozy nie zwiększa ryzyka rozwoju próchnicy. Ponadto, dzięki zawartości m.in. cynku i selenu, wspomaga regenerację skóry i leczenie opornie gojących się ran, a także może wywierać korzystny efekt w przypadku infekcji i przeziębień. Stewiozyd dodatkowo stymuluje układ odpornościowy, reguluje procesy zapalne, a także może hamować niepożądane skutki reakcji zapalnej.

Działanie hipotensyjne
Badania naukowe wykazały, że stewia posiada zdolność do obniżania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym poprzez ograniczenie napływu jonów Ca2+ do komórek mięśniówki gładkiej naczyń krwionośnych, co skutkuje rozszerzeniem naczyń i zmniejszeniem oporu obwodowego. Ponadto przyczynia się do zwiększonego wydalania sodu z moczem, dzięki czemu również pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Efekt hipotensyjny zaobserwowano jedynie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze, u osób zdrowych nie zauważono istotnych zmian. Co istotne, długotrwałe stosowanie stewii przez osoby z nadciśnieniem jest bardzo dobrze tolerowane  i może stanowić uzupełnienie terapii.

Podsumowując, Better Stevia to suplement diety rekomendowany wszystkim osobom dbającym o zdrowy styl życia, a w szczególności diabetykom i osobom zmagającym się z otyłością oraz nadciśnieniem. Preparat idealnie nadaje się jako zamiennik sacharozy oraz sztucznych słodzików i można ją stosować jako bezpieczny dodatek do napojów czy wypieków. 

Brak na magazynie
Stevia Glycerite Stevia Glycerite 237 ml
NOW FOODS
89,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

Stevia Glycerite 237 ml

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Wysyłka zagraniczna już od 19,93 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

89,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Wysyłka zagraniczna już od 19,93 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Naturalny zamiennik cukru
  • Nie zwiększa poziomu glukozy we krwi
  • Nie powoduje próchnicy zębów
  • Zmniejsza ciśnienie tętnicze
  • Działa przeciwzapalnie
  • Nie zawiera kalorii
  • Nie zawiera alkoholu
  • Rekomendowana diabetykom

Better Stevia Glycerite to słodzik pochodzenia roślinnego, który zawiera naturalne wyciągi  z liści rośliny Stevia Rebaudiana. Preparat jest w postaci skoncentrowanego płynnego ekstraktu, nie zawiera alkoholu, posiada bardzo niski indeks glikemiczny i może być używany jako niezawierający kalorii substytut cukru oraz sztucznych słodzików.

Nadmierne spożycie cukru prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, m.in. otyłości, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz może być przyczyną nowotworu. Stewia, w przeciwieństwie do innych słodzików, jest naturalna i wykazuje korzystne działanie biologiczne – zmniejsza poziom glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza proces zapalny, hamuje rozwój próchnicy zębów, a ponadto jest bezpieczna i bardzo dobrze tolerowana przez organizm. Kolejną zaletą jest to, że stewia nie ulega fermentacji, dlatego jest stabilna i można przechowywać ją przez dłuższy czas bez wpływu na utratę właściwości.

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) to roślina od lat wykorzystywana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, głównie Paragwaju. Dotychczas poznano ponad 200 gatunków stewii, jednak odmiana rebudiana Bertonii charakteryzuje się najlepszymi właściwościami, zarówno pod względem słodkości, jak i działania prozdrowotnego.

Substancje bioaktywne stewii
Najważniejszymi składnikami stewii są glikozydy, które odpowiadają za jej słodki smak. Związki te w zależności od uprawy stanowić mogą od 4-20 % masy świeżych liści. Zidentyfikowano dziewięć glikozydów stewiolowych, z których dwa mają największe znaczenie – jest to stewiozyd oraz rebaudiozyd A.

Stewiozyd jest substancją najliczniej występującą w liściach stewii. Ocenia się, że jest on ok. 300 razy bardziej słodszy od cukru. Ponadto związek ten jest stabilny w wysokiej temperaturze, nie dostarcza energii i nie ulega fermentacji oraz wywiera ochronny wpływ na szkliwo zębów. Reubadiozyd A występuje w roślinie w mniejszej ilości, jednak odznacza się wyższą słodkością – 200-400 razy słodszy niż cukier.

Stewiozyd oraz reubadiozyd A nie ulegają w przewodzie pokarmowym rozkładowi przez enzymy trawienne. Związki te hydrolizowane są przez bakterie jelitowe do stewiolu, który następnie przedostają się do krwi. Substancja te nie jest magazynowana w organizmie i jest dość szybko wydalana, głównie wraz z moczem.

W skład stewii wchodzą nie tylko substancje odpowiedzialne za słodki smak, ale również składniki wywierające korzystny wpływ na organizm. Roślina ta zawiera także m.in. flawonoidy, alkaloidy, chlorofile, ksantofile, czy olejki eteryczne, a także składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, miedź, mangan, selen, siarka oraz witaminy (witamina C, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy).

Działąnie hipoglikemizujące
Składniki bioaktywne stewii przyczyniają się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi. Dzieje się to na wskutek różnych mechanizmów, m.in. poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w rąbku szczoteczkowym jelita cienkiego. Ponadto związki zawarte w stewii, hamują glukoneogenezę, stymulują wydzielanie insuliny i poprawiają insulinowrażliwość, a co najważniejsze – nie powodują wzrostu glikemii podczas trawienia, dzięki czemu mogą być stosowane przez osoby z cukrzycą typu 2.

Działanie przeciwzapalne i przeciwpróchnicze
Wyciąg ze stewii posiada działanie przeciwdrobnoustrojowe, hamuje wzrost Streptococcus mutans, dlatego w przeciwieństwie do sacharozy nie zwiększa ryzyka rozwoju próchnicy. Ponadto, dzięki zawartości m.in. cynku i selenu, wspomaga regenerację skóry i leczenie opornie gojących się ran, a także może wywierać korzystny efekt w przypadku infekcji i przeziębień. Stewiozyd dodatkowo stymuluje układ odpornościowy, reguluje procesy zapalne, a także może hamować niepożądane skutki reakcji zapalnej.

Działanie hipotensyjne
Badania naukowe wykazały, że stewia posiada zdolność do obniżania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym poprzez ograniczenie napływu jonów Ca2+ do komórek mięśniówki gładkiej naczyń krwionośnych, co skutkuje rozszerzeniem naczyń i zmniejszeniem oporu obwodowego. Ponadto przyczynia się do zwiększonego wydalania sodu z moczem, dzięki czemu również pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Efekt hipotensyjny zaobserwowano jedynie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze, u osób zdrowych nie zauważono istotnych zmian. Co istotne, długotrwałe stosowanie stewii przez osoby z nadciśnieniem jest bardzo dobrze tolerowane  i może stanowić uzupełnienie terapii.

Podsumowując, Better Stevia to suplement diety rekomendowany wszystkim osobom dbającym o zdrowy styl życia, a w szczególności diabetykom i osobom zmagającym się z otyłością oraz nadciśnieniem. Preparat idealnie nadaje się jako zamiennik sacharozy oraz sztucznych słodzików i można ją stosować jako bezpieczny dodatek do napojów czy wypieków. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 237 mlPorcja jednorazowa: 5 kropli (0.16 ml)Ilość porcji w opakowaniu: 1481
w 1 porcji (0.16 ml)zawartość%ZDS
Kalorie0
Tłuszcze0 g0%
Sód0 mg0%
Węglowodany0 g0%
Cukry0 g
Białko0 g

Pozostałe składniki

Gliceryna Roślinna, Certyfikowany organiczny Ekstrakt z Liści Stewii, Woda Demineralizowana, Oczyszczony Ekstrakt z Liści Stewii.
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Avena Sativa for Men
Avena Sativa for Men
PLANETARY HERBALS

Kompleks ekstraktów roślinnych. Wspiera zdrowie mężczyzn.

89,00 zł
więcej
Vitargo Electro-Energy
Vitargo Electro-Energy
TREC

Preparat węglowodanowy zwiększający energię mięśniową. Wspomaga procesy regeneracyjne.

78,00 zł
więcej
Life Force Green Multi
Life Force Green Multi
SOURCE NATURALS

Product is specifically designed to help bring balance to all systems in the human body.

189,00 zł
więcej
Amino 1900
Amino 1900
UNIVERSAL

Suplement diety zawierający wszystkie niezbędne aminokwasy. Skutecznie ogranicza katabolizm.

85,00 zł
więcej
Amino-Plex
Amino-Plex
APS

Complementation of the organism’s needs for branched-chain amino acids.

79,00 zł
więcej
Amino Complex
Amino Complex
ACTIVLAB

Kompozycja wysokiej jakości aminokwasów. Przyspiesza regenerację i wspomaga przyrost masy mięśniowej.

22,00 zł
więcej

Kalorie

Informacje ogólne

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacje ogólne

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Sód

Informacje ogólne

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacje ogólne

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacje ogólne

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacje ogólne

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Ashwagandha Gold

69,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Rhodiola

79,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>