Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Provit 80 Provit 80

Olimp Provit 80 to połączenie koncentratu białek serwatkowych (WPC) oraz izolatu białek sojowych (SPI), odznaczające się wysoką przyswajalnością. Dostarczając pełnowartościowego źródła białka, przyczynia się do utrzymania dodatniego bilansu azotowego, umożliwiając budowę masy mięśniowej. Dodatkowo odżywkę wzbogacono o cholinę oraz inozytol, które wspierają pracę układu nerwowego oraz l-karnitynę, zapewniającą sprawny transport kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondrium.

Koncentrat białek serwatkowych (WPC) jest jednią z najczęściej stosowanych form, charakteryzującą się wysoką zawartością białka w 100 g produktu (około 80%). Dzięki wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych i ich odpowiedniej proporcji, WPC cechuje się wysokim stopniem przyswajalności, mierzonym za pomocą skali BV. Biologiczna wartość koncentratu białek serwatkowych wynosi 104, co oznacza, że zawarte w białku aminokwasy mogą być z łatwością wykorzystane na pokrycie aktualnych potrzeb organizmu. Warto zaznaczyć, że WPC charakteryzuje się niewielką procentową zawartością węglowodanów i tłuszczu, co sprawia, że jej czas wchłaniania jest stosunkowo szybki i wynosi od 2 do 3 godzin.

Izolat białka sojowego (SPI) odznacza się ponad 90% zawartością białka i niską zawartością tłuszczy i węglowodanów, zapewnia umiarkowany czas wchłaniania aminokwasów. Wartość biologiczna SPI równa się 72, co również pozwala sprawnie wykorzystywać proteiny w organizmie. Ponadto białko sojowe cechuje się wysoką zawartością glutaminy oraz argininy, które wspierają proces regeneracji i uczestniczą w odbudowie uszkodzonych tkanek. Warto także wspomnieć, że roślinne źródło białka nie zawiera laktozy, która u niektórych osób w nadmiarze może powodować problemy gastryczne.

Wsparcie układu nerwowego
Cholina jest substratem do produkcji acetylocholiny, która pełni rolę neurotransmitera, korzystnie wpływając na pamięć i funkcję kognitywne, a także na stabilność błon komórkowych. Acetylocholina jest przesyłana z mózgu do mięśni szkieletowych, warunkując ich prawidłową kurczliwość. Inozytol z kolei zapobiega występowaniu zaburzeń metabolicznych i wspiera utratę tkanki tłuszczowej. Jest niezbędny do zachowania plastyczności i sprawności przesyłania impulsów w mózgu, a także podnosi poziom serotoniny, potocznie zwanej hormonem szczęścia.

Transport kwasów tłuszczowych
Występująca w suplemencie L-karnityna jest nośnikiem średnio- i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, umożliwiających im przedostanie się do wnętrza mitochondrium. Dzięki temu, z kwasów tłuszczowych w procesie beta-oksydacji może być wytworzona energia. Niedostateczna podaż tej witaminopodobnej substancji może być czynnikiem limitującym utlenianie kwasów tłuszczowych, co może utrudniać proces redukcji masy ciała. Ponadto substancja ta korzystnie wpływa na funkcjonowanie mitochondriów, odpowiedzialnych za przetwarzanie składników odżywczych i produkcję energii.

Budowa masy mięśniowej
Białko jest kluczowym składnikiem budulcowym mięśni szkieletowych, a jego odpowiednia podaż umożliwia odbudowę włókien mięśniowych poddanych mikrourazom podczas wysiłku. Przy odpowiedniej dystrybucji obciążeń treningowych i dodatnim bilansie kalorycznym, możliwe jest zwiększenie objętości włókien mięśniowych (hipertrofia). Proces ten, w zależności od poziomu zaawansowania oraz planu treningowego, wymaga podaży białka od 1,6 do 2 g na każdy kilogram masy ciała.

Podsumowując, Olimp Provit 80 to kompleks białek skomponowany z koncentratu białek serwatki oraz izolatu białek sojowych. Charakteryzuje się wysoką biodostępnością, szybkim czasem wchłaniania oraz stosunkowo niską zawartością węglowodanów oraz tłuszczy. Odżywka ta pomaga uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na proteiny, sprzyjając procesowi budowy masy mięśniowej. Dodatek choliny i inozytolu wpływa korzystnie na sprawność układu nerwowego, a zawarta w suplemencie l-karnityna wspiera funkcjonowanie mitochondriów i umożliwia beta-oksydację kwasów tłuszczowych.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Provit 80 Provit 80 700g
Olimp
40,00 zł

Provit 80 700g

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,36 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Koncentrat białka serwatkowego oraz izolat białka sojowego
  • Odżywka wzbogacona o cholinę, inozytol oraz L-karnitynę
  • Uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na białko
  • Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego
  • Różna kinetyka wchłaniania aminokwasów
  • Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej
  • Wysoka wartość biologiczna odżywki
  • Ułatwia budowanie masy mięśniowej
  • Sprzyja potreningowej regeneracji

Olimp Provit 80 to połączenie koncentratu białek serwatkowych (WPC) oraz izolatu białek sojowych (SPI), odznaczające się wysoką przyswajalnością. Dostarczając pełnowartościowego źródła białka, przyczynia się do utrzymania dodatniego bilansu azotowego, umożliwiając budowę masy mięśniowej. Dodatkowo odżywkę wzbogacono o cholinę oraz inozytol, które wspierają pracę układu nerwowego oraz l-karnitynę, zapewniającą sprawny transport kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondrium.

Koncentrat białek serwatkowych (WPC) jest jednią z najczęściej stosowanych form, charakteryzującą się wysoką zawartością białka w 100 g produktu (około 80%). Dzięki wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych i ich odpowiedniej proporcji, WPC cechuje się wysokim stopniem przyswajalności, mierzonym za pomocą skali BV. Biologiczna wartość koncentratu białek serwatkowych wynosi 104, co oznacza, że zawarte w białku aminokwasy mogą być z łatwością wykorzystane na pokrycie aktualnych potrzeb organizmu. Warto zaznaczyć, że WPC charakteryzuje się niewielką procentową zawartością węglowodanów i tłuszczu, co sprawia, że jej czas wchłaniania jest stosunkowo szybki i wynosi od 2 do 3 godzin.

Izolat białka sojowego (SPI) odznacza się ponad 90% zawartością białka i niską zawartością tłuszczy i węglowodanów, zapewnia umiarkowany czas wchłaniania aminokwasów. Wartość biologiczna SPI równa się 72, co również pozwala sprawnie wykorzystywać proteiny w organizmie. Ponadto białko sojowe cechuje się wysoką zawartością glutaminy oraz argininy, które wspierają proces regeneracji i uczestniczą w odbudowie uszkodzonych tkanek. Warto także wspomnieć, że roślinne źródło białka nie zawiera laktozy, która u niektórych osób w nadmiarze może powodować problemy gastryczne.

Wsparcie układu nerwowego
Cholina jest substratem do produkcji acetylocholiny, która pełni rolę neurotransmitera, korzystnie wpływając na pamięć i funkcję kognitywne, a także na stabilność błon komórkowych. Acetylocholina jest przesyłana z mózgu do mięśni szkieletowych, warunkując ich prawidłową kurczliwość. Inozytol z kolei zapobiega występowaniu zaburzeń metabolicznych i wspiera utratę tkanki tłuszczowej. Jest niezbędny do zachowania plastyczności i sprawności przesyłania impulsów w mózgu, a także podnosi poziom serotoniny, potocznie zwanej hormonem szczęścia.

Transport kwasów tłuszczowych
Występująca w suplemencie L-karnityna jest nośnikiem średnio- i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, umożliwiających im przedostanie się do wnętrza mitochondrium. Dzięki temu, z kwasów tłuszczowych w procesie beta-oksydacji może być wytworzona energia. Niedostateczna podaż tej witaminopodobnej substancji może być czynnikiem limitującym utlenianie kwasów tłuszczowych, co może utrudniać proces redukcji masy ciała. Ponadto substancja ta korzystnie wpływa na funkcjonowanie mitochondriów, odpowiedzialnych za przetwarzanie składników odżywczych i produkcję energii.

Budowa masy mięśniowej
Białko jest kluczowym składnikiem budulcowym mięśni szkieletowych, a jego odpowiednia podaż umożliwia odbudowę włókien mięśniowych poddanych mikrourazom podczas wysiłku. Przy odpowiedniej dystrybucji obciążeń treningowych i dodatnim bilansie kalorycznym, możliwe jest zwiększenie objętości włókien mięśniowych (hipertrofia). Proces ten, w zależności od poziomu zaawansowania oraz planu treningowego, wymaga podaży białka od 1,6 do 2 g na każdy kilogram masy ciała.

Podsumowując, Olimp Provit 80 to kompleks białek skomponowany z koncentratu białek serwatki oraz izolatu białek sojowych. Charakteryzuje się wysoką biodostępnością, szybkim czasem wchłaniania oraz stosunkowo niską zawartością węglowodanów oraz tłuszczy. Odżywka ta pomaga uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na proteiny, sprzyjając procesowi budowy masy mięśniowej. Dodatek choliny i inozytolu wpływa korzystnie na sprawność układu nerwowego, a zawarta w suplemencie l-karnityna wspiera funkcjonowanie mitochondriów i umożliwia beta-oksydację kwasów tłuszczowych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 700 gPorcja jednorazowa: 35 gIlość porcji w opakowaniu: 20
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1488 kJ / 356 kcal*
Białko80 g*
Węglowodany2,2 g*
w tym cukry2,2 g*
Tłuszcz3 g*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g*
Błonnik pokarmowy0 g*
Sól3,5 g*
Lecytyna500 mg*
w tym cholina115 mg*
w tym inozytol70 mg*
L-karnityna20 mg*

Pozostałe składniki

96% kompleks białkowy (izolat białka sojowego, koncentrat białek serwatkowych (z mleka)), aromaty, regulatory kwasowości - kwas jabłkowy, kwas cytrynowy; substancje zagęszczające – guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza; barwniki: karoteny (A), koszenila (B), ryboflawiny (C), E 150c (D), E 150d (E), E 133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N). (A)-(Z) – W zależności od smaku produktu symbol (A-Z) użytego składnika znajduje się obok daty minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed). Informacja o alergenach: produkt może zawierać orzeszki ziemne (arachidowe).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Hi-tech
199,00 zł

Suplement diety zaliczany do spalaczy tłuszczu. Ułatwia spalanie tłuszczu z miejsc opornych.

Kupuję
Nutrex
109,00 zł
(1)

Kapsułki wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej. Zmniejszają apetyt oraz hamują katabolizm.

Kupuję
Olimp
79,90 zł
(1)

L-karnityna w kapsułkach. Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej oraz poprawia koncentrację.

Kupuję
Ctd Sports
85,00 zł

Suplement diety wspomagający odchudzanie. Usuwa nadmiar wody i przyśpiesza rzeźbienie mięśni.

Kupuję
Life Extension
119,00 zł

Benfotiamina wpływa korzystnie na funkcje mózgu.

Kupuję
Gat
149,00 zł

Suplement diety ułatwiający spalanie tkanki tłuszczowej i zwiększający poziom energii. Ułatwia koncentrację.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Lecytyna

Informacja

Lecytyna należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) wpływających korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i profil lipidowy krwi oraz metabolizm tłuszczu. Jest źródłem choliny, będącej prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnik) wpływającej na funkcjonowanie układu nerwowego, także inozytolu (stabilizatora równowagi miedzi i cynku w organizmie). Wpływa na poprawę koncentracji, kojarzenia i zapamiętywania. Tworzy koloidalną zawiesinę tłuszczu w cieczy (emulgacja) pozwalającą na wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Jest składnikiem suplementów diety wspomagających pracę ośrodkowego układu nerwowego, krwionośnego, przyśpieszających odchudzanie oraz odżywkach białkowych, węglowodanowo-białkowych jako emulgator, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: z przepisu lekarza zwyczajowo 1 – 10 g/24h

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

L-Karnityna

Informacja

L-karnityna jest substancją witaminopodobną, syntezowaną wewnątrz organizmu z aminokwasów (lizyny i metioniny) oraz dostępną w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Jest składnikiem tkanki mięśniowej (w tym serca) i nerwowej. Bierze udział w metabolizmie tłuszczy wpływając na transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, ułatwiając ich spalanie i produkcje energii. Jest silnym antyoksydantem, wpływającym na poprawę kondycji tlenowej i przyspieszenie regeneracji po intensywnym wysiłku. Zalecana do stosowania przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych. W  suplementacji sportowej dostępne są monopreparaty karnityny (w postaci płynnej, acetylowanej [ALC], estryfikowanej [zob. propionyl-l-karnityna]) oraz preparaty wieloskładnikowe (np. w kompleksie z kwasami organicznymi – zob. winian l-karnityny) o działaniu energizującym, odchudzającym i poprawiającym zdolności wysiłkowe, do nabycia na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:1 – 3g na dobę w 1 – 3 dawkach, korzystnie na około 45 – 60 minut przed wysiłkiem fizycznym.

Ostatnio na blogu

Czy trzeba trenować ciężko, aby mieć efekty?

Czy trzeba trenować ciężko, aby mieć efekty?

Rozpoczynając swoją przygodę z ciężarami byłem przekonany, że aby mieć siłę konieczny jest ciężki trening na granicy wysiłku maksymalnego w niskich...

czytaj więcej
Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Jesteś już długo na redukcji, energii nie ma, kalorii już jest tyle co kot napłakał, no ale tkanka tłuszczowa nie spada, a Ty nie chcesz obniżać dalej...

czytaj więcej
Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Niestety cukrzyca nie dotyczy wyłącznie wąskiego grona osób, które zwyczajnie nie dbają o swoje odżywianie, ale może dotykać tych, dla których zdrowie...

czytaj więcej
Co unikatowego kryją w sobie zielone warzywa liściaste?

Co unikatowego kryją w sobie zielone warzywa liściaste?

Bez cienia wątpliwości, niewłaściwy sposób odżywiania jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe,...

czytaj więcej
Alkohol odchudza?

Alkohol odchudza?

Nie tylko papier przyjmie wszystko. W dobie internetu każda elektroniczna informacja może zdobyć wiele głosów poparcia. Wystarczy tylko delikatnie ją...

czytaj więcej
Wkrecam się…/plecy

Wkrecam się…/plecy

aktualnie cwicze codziennie (wiem, wiem, zle, ale po prostu to lubie :)) uczeszczam do silowni bez klimy wiec tylko rano ew przedpoludniem serii tez staram sie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027