Ciekawostki kulinarne

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Istnieje taki odłam POP-dietetyki, który od lat usilnie zajmuje się przestrzeganiem przed łączeniem ze sobą rozmaitych pokarmów. Istnieje wiele na pozór logicznych koncepcji przestrzegających przed łączeniem ogórka z pomidorem, ryb z brokułami czy też produktów tłuszczowych z węglowodanami. Jakiś czas do długiej listy zakazów dołączyła jeszcze jedna żelazna zasada, która […]

Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?

Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?

Tak i nie. Popularna teoria głosi, że kofeina zmniejsza apetyt, a wypita rano pomaga nam się odchudzić. Zespół badaczy dr Leah M. Penek-Shirley z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork w Buffalo postanowił sprawdzić tę teorię. Zaobserwowali, że badani po spożyciu niewielkiej ilości kofeiny zjadali 10% mniej z bufetu na śniadanie. I […]

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich walory zdrowotne, to ta optymistyczna zmiana powszechnego trendu bezlitośnie ominęła fistaszki. O ile przykładowo migdały przedstawiane są jako obfite źródło witaminy E i magnezu, a orzechy brazylijskie – […]

Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują

Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują

Masło orzechowe jest zdecydowanie lubianą potrawą zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Chociaż smaczne, wiele osób zastanawia się nad korzyściami zdrowotnymi masła orzechowego. Okazuje się że orzeszki ziemne i masło orzechowe zawierają składniki odżywcze, które mogą poprawić zdrowie serca i pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała! Różne twarze masła orzechowegoUtratę […]

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Kiedy nasze kubki smakowe domagają się czekolady – mamy wiele możliwości, aby je zaspokoić. Czekoladę możemy dostać pod setkami (jeśli nie tysiącami!) różnych smaków, form i rodzajów. Jest ona dostępna w postaci cukierków, napojów, batoników, pralinek. Może mieć formę płynną lub stałą. Bywa słodka, słona, gorzka, a nawet ostra! Dzisiaj […]

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Wokół zagadnienia konsumpcji mleka, czy ogólnie produktów mlecznych od lat krąży wiele nieporozumień. W czeluściach internetu znaleźć można rozmaite, czasem wręcz zaskakujące argumenty mające przekonać nas, że spożycie nabiału jest praktyką niezdrową, nieetyczną i wręcz niedopuszczalną. Wspomina się o rzekomym „zaśluzowieniu” organizmu, zwiększeniu ryzyka różnych chorób, a nierzadko rzucany bywa […]

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Ostatnimi czasy diety obniżające podaż węglowodanów cieszą się wysoką popularnością. Ich powszechność wynika głównie z rozpowszechnianego w społeczeństwie twierdzenia, jakoby to węglowodany były przyczyną otyłości, a co za tym idzie – dopiero obniżenie ich spożycia umożliwiałoby redukcje tkanki tłuszczowej. Entuzjaści diet niskowęglowodanowych uważają także, że na owej diecie jest dużo […]

Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?

Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?

Ostatnimi czasy wokół aspektu smażenia było wiele szumu, a przekonanie, iż poddawać obróbce termicznej należy wyłącznie tłuszcze nasycone utwierdziło się zdecydowanie dobitnie. Argumentem stojącym za takim przekonaniem jest twierdzenie jakoby tłuszcze nienasycone pod wpływem obróbki cieplnej ulegały niekorzystnym przemianom do wysoce szkodliwych związków. Czy takie przekonanie ma jednak swoje potwierdzenie […]

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?

Alkohol w świetle szeroko pojętego zdrowego stylu życia bywa tematem szczególnie kontrowersyjnym. Popularnym przekonaniem bywa stanowisko, iż istnieje pewna bezpieczna ilość alkoholu, którego konsumpcja w umiarkowanym zakresie niesie za sobą nawet korzyści w sferze zdrowia. Jego właściwości prozdrowotne mają odnosić się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, czy nawet śmierci. […]

Mit niezdrowej margaryny

Mit niezdrowej margaryny

To naprawdę zaskakujące, że obiegowa POP-dietetyka dobrnęła do tej strefy absurdu, w której zjedzenie dwóch burgerów w ramach tzw. „cheat meal” uchodzi za najnormalniejsze uwieńczenie zdrowego stylu życia, a w zamian posmarowanie kromki chleba kilkugramową porcją margaryny traktowane jest jako kardynalny grzech przeciwko zdrowiu. Mało tego, osoby, które uważają, że […]

Czy nabiał utrudnia odchudzanie?

Czy nabiał utrudnia odchudzanie?

W świecie fitness, jakiś czas temu, upowszechnił się pogląd, zgodnie z którym konsumpcja nabiału, a już zwłaszcza mleka, utrudnia pracę nad sylwetką, raczej sprzyjając gromadzeniu niż pozbywaniu się tłuszczu zapasowego. W imię powyższego twierdzenia bardzo często osoby dbające o zdrowie i kompozycję ciała wykluczają z codziennego menu produkty mleczne. Czy […]

Czy soja ma wpływ na obniżenie testosteronu?

Czy soja ma wpływ na obniżenie testosteronu?

Produkty sojowe odgrywają ważną rolę m.in. w dietach populacji zamieszkujących tereny Azji wschodniej, czy u osób eliminujących mięso lub produkty odzwierzęce ze swojego jadłospisu. Są one szczególnie cenione ze względu na liczne walory prozdrowotne [1]. Od pewnego czasu zaczął jednak krążyć pogląd jakoby w owej soi zawarte były substancje mające […]

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Zielona herbata w obiegowych przekonaniach uchodzi za produkt o nieprzeciętnych właściwościach na tle zarówno zdrowotnym, jak i metabolicznym. O ile nie można odmówić jej nietuzinkowych walorów smakowych, to twierdzenie jakoby m.in. wspomagała utratę zbędnych kilogramów jest nieco wątpliwe i wymagałoby weryfikacji w świetle dowodów naukowych. Czy zatem przeświadczenie o zielonej […]

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne

Wyniki badań, które zostały opublikowane 29 sierpnia 2017 r. w czasopiśmie Scientific Reports potwierdzają zdolność czosnku do zwalczania niepożądanych i szkodliwych bakterii. Profesor Michael Givskov z Uniwersytetu w Kopenhadze oraz jego współpracownicy stwierdzili, że ajoeny (organiczny związek chemiczny występujący w czosnku, stanowiący bezwonny produkt rozpadu alliiny) zawarte w czosnku zakłócają […]

SŁODKO I ZDROWO – KOLEJNE FIT PYSZNOŚCI!

SŁODKO I ZDROWO – KOLEJNE FIT PYSZNOŚCI!

Jak już wspominałam w moich wcześniejszych postach – dieta nie musi być nudna i mało słodka, dlatego też wstawiam Wam moje trzy kolejne pomysły na zdrowe i słodkie posiłki (a może tylko przekąski?;)). Pamiętajcie, że ilość składników możecie podwoić lub zrobić je tylko z połowy sugerowanych porcji, także DO ROBOTY! […]

Vitamin c symbol made of sliced orange, grapefruit, mandarin and lemon on the bright wooden background

Czy cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C?

Dość popularnym przekonaniem wśród osób choć trochę interesujących się zdrowym stylem życia, a konkretniej żywieniem jest twierdzenie, że cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C. Takie przeświadczenie wydaje się na pozór logiczne przez ich kwaśny smak, bo przecież sam kwas askorbinowy (witamina C) kojarzy nam się z czymś cierpkim. Czy jednak […]

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czy wiecie, że czosnek od stuleci jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu? Pomimo tego, że nie wszystkim odpowiada jego intensywny zapach, czosnek jest wspaniałym lekiem na niezliczoną ilość dolegliwości zdrowotnych. Jeśli jeszcze nie jesteś jego fanem, to poniższy artykuł na pewno przekona Cię, że warto spojrzeć łaskawie w jego […]

Napoje energetyczne – czy aby na pewno są bezpieczne dla zdrowia?

Napoje energetyczne – czy aby na pewno są bezpieczne dla zdrowia?

Obawy o potencjalnie szkodliwy wpływ napojów energetycznych na zdrowie, zwłaszcza gdy są one łączone z alkoholem, nasilają się w ostatnich latach. Poniżej znajdziecie listę pięciu problemów zdrowotnych, które są przez naukowców łączone z efektem pobudzenia wywoływanym przez energetyki. Problemy z sercem Według doniesień NY Times, w ostatnich latach firma, która […]

6 produktów spożywczych, które podnoszą poziom testosteronu.

6 produktów spożywczych, które podnoszą poziom testosteronu.

Jeżeli szukasz naturalnych sposobów na podniesienie poziomu testosteronu, a co za tym idzie zwiększenia masy mięśniowej, musisz zacząć przykładać większą wagę do tego, co jesz w ciągu dnia. Sprawą oczywistą jest to, że spożycie odpowiedniej ilość kalorii, białek, węglowodanów i zdrowych tłuszczów jest absolutnie niezbędna do wspierania prawidłowego budowania masy […]

Diety wysokotłuszczowe i ich korzystny wpływ na zdrowie

Diety wysokotłuszczowe i ich korzystny wpływ na zdrowie

Jedzenie tłuszczu jest złe, tak? Jesteś w błędzie! Zdrowe tłuszcze są niezbędnym komponentem zrównoważonej diety. W poniższym artykule znajdziesz wiele cennych informacji na ten temat, włączając szczegółowe dane o potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Od dziesięcioleci diety o wysokiej zawartości tłuszczu były uznawana ze niezwykle kontrowersyjne. Tłuszczofobia w mediach i wśród osób […]

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne

Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO); wykazano, że przeciwutleniacze te odwracają degradację procesu uczenia się związaną z wiekiem i chorobą oraz redukują deficyty pamięci. Naukowcy zbadali wpływ EVOO (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia) na uczenie się i pamięć u myszy SAMP8 […]

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Ostatnimi laty dość popularnym systemem żywienia bywa „carb back loading”. O ile niegdyś zakładano (zresztą błędnie), że to ilość węglowodanów w ciągu dnia jest najistotniejszym aspektem w kontekście redukcji tłuszczu zapasowego, o tyle propagatorzy tytułowej diety sądzą inaczej – sugerują oni, że to nie ogólna podaż węglowodanów, lecz czas kiedy […]

Obróbka termiczna ryb a kwasy omega-3 (EPA i DHA)

Obróbka termiczna ryb a kwasy omega-3 (EPA i DHA)

Według norm Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA dla osoby dorosłej wynosi min. 250 mg [1]. Takie rekomendacje można spełnić spożywając 2 razy w tygodniu tłustą rybę. Niestety w niektórych kręgach utarły się rozmaite przeświadczenia skłaniające do rezygnacji z ich konsumpcji. Jednym z nich jest […]

letters made up by low carb food stuffs

Czy diety niskotłuszczowe obniżają poziom testosteronu?

Popularnym bywa przekonanie, że to tłuszcz pokarmowy jest kluczowym składnikiem w kontekście zmian w poziomie testosteronu. Niedostateczna podaż tego składnika prędzej kojarzy się z obniżeniem wspomnianego parametru niż odwrotnie. To m.in. na podstawie przytoczonego przeświadczenia diety wysokotłuszczowe zyskały nie lada renomę i zaczęły być w masowej skali praktykowane przez kulturystów. […]

Olive Leaf – wyciąg z liścia drzewa oliwnego.

Olive Leaf – wyciąg z liścia drzewa oliwnego.

Związki fenolowe znajdujące się w liściach drzewa oliwnego, zwłaszcza oleuropeina ma udowodniony efekt terapeutyczny w stosunku do wielu stanów chorobowych takich jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, otyłość, choroba Alzheimera czy choroby serca. Oleuropeina znana jest nawet z zapobiegania uszkodzeniom generycznym czy rozwojowi raka. Jeśli cierpisz na którąkolwiek z tych dolegliwości, […]

Black Currant Oil – zdrowie dzięki porzeczkom!

Black Currant Oil – zdrowie dzięki porzeczkom!

Stosowanie Black Currant Oil (oleju z czarnej porzeczki) niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, z których większość jest związana z wysoką zawartością kwasu gamma-linolowego (GLA). Przeciwzapalny charakter GLA nie tylko zwiększa odporność układu immunologicznego, ale również pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zażywając zaledwie 6 gramów oleju z czarnej […]

Nasiona chia: wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Nasiona chia: wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Nasiona chia są maleńkimi, czarnymi nasionami rośliny chia, zwanej też salvia hispanica (szałwia hiszpańska). Roślina ta pierwotnie była uprawiana i wykorzystywana przez Majów i Azteków na terenie Meksyku i Gwatemali.  Nazwa „chia” pochodzi ze słownika starożytnych Majów i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „siłę”. Co zawierają nasiona chia?Właściwości odżywczeInne związki roślinneKorzyści […]

Mit magicznej proporcji omega 3 do omega 6

Mit magicznej proporcji omega 3 do omega 6

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, jak i te z rodziny omega 6 stanowią bardzo ważny element zdrowej diety. Ich obecność w codziennym menu warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego, stąd też wybrane z nich klasyfikowane są jako niezbędne składniki odżywcze. O ile w przypadku witamin i składników mineralnych stawia […]

Czy na oliwie można smażyć?

Czy na oliwie można smażyć?

W ostatnim czasie, w obiegowym przekonaniu upowszechniło się twierdzenie, które głosi, iż oliwa pod żadnym pozorem nie nadaje się do smażenia. Entuzjaści tej „teorii” na jej potwierdzenie mają podobno mocne argumenty i przekonują, iż obecne w oliwnym oleju nienasycone kwasy tłuszczowe, ze względu na obecność wiązań podwójnych, pod wpływem wysokiej […]

Przeceniany jak… indeks glikemiczny

Przeceniany jak… indeks glikemiczny

Koncepcja indeksu glikemicznego (IG), jak tylko powstała, niemal natychmiast urosła do rangi „systemu rankingowego” używanego w dietetyce, tak tej obiegowej, jak również – akademickiej. Pomimo iż formuła tejże koncepcji została opracowana pod kątem potrzeb osób borykających się z zaburzeniami gospodarki glukozowej, to szybko zaczęto przypisywać jej także inne właściwości. I […]

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Podwyższony poziom prolaktyny (PRL) może w sposób wielopłaszczyznowy odciskać swoje piętno zarówno na zdrowiu jak i na ogólnie pojętym komforcie życia. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, iżhiperprolaktynemia może potencjalnie sprzyjać nasileniu objawów charakterystycznych dla zespołu jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). Mechanizm powyższej zależności jest dość […]

Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Picie piwa ma wiele zdrowotnych zalet, takich jak właściwości antynowotworowe, mniejsze ryzyko chorób krążeniowych, większa gęstość kości, zapobieganie demencji i choroby wieńcowej, wspomaganie systemu trawiennego, właściwości przeciwstarzeniowe, jak również leczenie cukrzycy, kamieni żółciowych, kamicy nerkowej, osteoporozy i nadciśnienia tętniczego. Piwo działa również jak silny pogromca stresu i środek moczopędny. Piwo […]

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Cholesterol odgrywa kluczową rolę w organizmie, pomagając w produkcji niezbędnych hormonów i enzymów. Ale zbyt wysoki cholesterol może powodować mnogość problemów, takich jak zablokowanie tętnic, co, w wyniku braku leczenia może prowadzić, do zawału serca lub udaru mózgu. W poniższym artykule postaramy się przedstawić wam sprawdzone metody na obniżenie cholesterolu […]

Kiwi na lepszy sen

Kiwi na lepszy sen

Kiwi jakie jest niby każdy widzi: smaczne, włochate i idealne by jeść je… ze skórką*. W praktyce jednak poza wspomnianymi walorami posiada jeszcze co najmniej kilka innych zalet, w tym między innymi – może sprzyjać poprawie jakości snu. Co szczególnie istotne powyższe twierdzenie wspierają nie tyle ludowe mądrości co dane […]

Dlaczego gotowanie w żeliwnych naczyniach może być niebezpieczne?

Dlaczego gotowanie w żeliwnych naczyniach może być niebezpieczne?

Obróbka termiczna i przygotowanie posiłków to czynności, które właściwie większość z nas wykonuje na codzień. Używamy do tego różnego rodzaju patelni, garnków, naczyń, czy przyrządów kuchennych. Dość popularnym naczyniem bywa przykładowo żeliwny garnek, w którym szykowane są potrawy wieloskładnikowe, zupy i tym podobne. Co ciekawe, okazuje się, że taka praktyka […]

Alkohol a nadmiar żelaza

Alkohol a nadmiar żelaza

Regularna konsumpcja alkoholu definitywnie nie należy do praktyk sprzyjających szeroko rozumianemu zdrowiu. Już minimalne jego ilości mogą przyczyniać się do wzrostu ryzyka niektórych chorób i powszechnie wiadomo, iż należy on do czynników rakotwórczych dla ludzi. W szczególności udokumentowany jest związek przyczynowy między spożyciem alkoholu a rakiem jamy ustnej, gardła, krtani, […]

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie uważa się, że wykluczają się one nawzajem. Spożycie trunków wyskokowych w niektórych kręgach uchodzi za praktykę, która wiąże się z destrukcyjnym wpływem na nasze osiągi sportowe, efektywność treningów, tempo budowania masy […]

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

W obrębie naszych jelit istnieje mikrokosmos zamieszkiwany przez istoty o wyjątkowo prymitywnej budowie oraz zarazem – pełniące wyjątkowo doniosłą rolę w utrzymywaniu homeostazy naszego organizmu. Pomimo, iż dzielą nas lata świetlne rozwoju ewolucyjnego to jedno jest pewne: w jednostkowo rozpatrywanym ludzkim bycie nie jesteśmy sami, a gdybyśmy nawet kiedyś sami […]

Czy prażenie orzechów niweczy ich prozdrowotne właściwości?

Czy prażenie orzechów niweczy ich prozdrowotne właściwości?

Regularna konsumpcja orzechów zdecydowanie jest nawykiem prozdrowotnym, co nie ulega szczególnej wątpliwości. Obserwuje się istotnie niższe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, czy przedwczesnej śmierci. Co warto zaznaczyć – dotyczy to wszystkich pokarmów zaliczanych do orzechów (wbrew obiegowym opiniom – nawet orzechów ziemnych). Dyskusji podlega jednak kwestia związana z ich obróbką termiczną. […]

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Temat spożywania lub też – omijania śniadań od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji i… emocji. Z jednej strony często podkreśla się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a z drugiej – pojawiają się też głosy wskazujące, że rezygnacja z jego konsumpcji nieść ma za sobą szereg korzyści. Mając […]

Węglowodany czy tłuszcze?

Węglowodany czy tłuszcze?

Podczas pobytu na miejskiej siłowni, kiedy kończyłeś sznurować buty przed wyjściem z szatni, z pewnością usłyszałeś niejedną dyskusję na temat odżywiania w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Zdania praktyków, którzy nie rozwijają swojej wiedzy teoretycznej są mocno podzielone – jedni nakłaniają do obniżonej konsumpcji tłuszczów podczas „rzeźby”, a inni podczas wycinki […]

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

W niektórych kręgach stosunkowo popularne bywa przekonanie, że pewnych grup pokarmów, a właściwie składników odżywczych, nie należy ze sobą łączyć. Ma to być konsekwencją różnic w trawieniu i wchłanianiu konkretnych substratów. Bowiem przykładowo węglowodany oraz białka wymagają skrajnie innego pH. Proteiny zaczynają być rozkładane w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany – […]

Podkręć swój metabolizm naturalnie

Podkręć swój metabolizm naturalnie

Z czasem twój naturalny poziom metabolizmu zaczyna zwalniać, powodując wzrost wagi i trudności w zrzuceniu zbędnych kilogramów pomimo diety. To może doprowadzić do wzrostu wagi o 0,5 – 1 kg rocznie u przeciętnego mężczyzny lub kobiety. Na szczęście, istnieje wiele naturalnych sposobów, by podkręcić metabolizm, aby Twój organizm prawidłowo funkcjonował. […]

Czy warto jeść brokuły?

Czy warto jeść brokuły?

Brokuły są to rośliny krzyżowe (kapustne), znane naukowo jako Brassica oleracea. Są one blisko spokrewnione z kapustą, jarmużem, kalafiorem i brukselską. Warzywa te są znane ze korzystnego wpływu na stan zdrowia i są czasami określane mianem „super warzyw”. Brokuły zawierają wiele składników odżywczych, w tym błonnik, witaminę C, witaminę K, […]

Sztuczne substancje słodzące a mikrobiom jelitowy

Sztuczne substancje słodzące a mikrobiom jelitowy

Powszechność stosowania sztucznych substancji słodzących rośnie wraz z czasem, co wynika z m.in. z większej świadomości konsumentów i chęci sięgania po żywność lub napoje bezcukrowe/niskokaloryczne, lecz pozwalające w dalszym ciągu cieszyć się słodkim smakiem. Pomimo tego, że niektóre ze sztucznych słodzików zostały wprowadzone na rynek już stosunkowo dawno temu (np. […]

Zrestartuj swój metabolizm part 2

Zrestartuj swój metabolizm part 2

W ostatnim artykule pisałam o tym, że w procesie przemiany materii uczestniczą różne hormony i gdy działają prawidłowo utrzymujemy zdrowie, utrzymujemy odpowiednią homeostazę organizmu dzięki której spalamy pobieraną energię. Mięśnie wykorzystują odpowiednią ilość cukru krążącego we krwi, insulina utrzymuje się na stałym poziomie, tarczyca pracuje tak jak powinna. PLASTIKPESTYCYDYDIETAPLAN DZIAŁANIAELIMINACJIPSEUDOJEDZENIESZTUCZNE […]

Czy czerwone mięso może utrudniać odchudzanie?

Czy czerwone mięso może utrudniać odchudzanie?

Efektywność procesu odchudzania uzależniona jest od wielu czynników, w tym przede wszystkim od.. realizacji założeń diety redukcyjnej w praktyce. Ta natomiast zależy w dużej mierze od mechanizmów kontroli łaknienia: jeśli stosując od poniedziałku założenia danej strategii żywieniowej stajemy się z dnia na dzień coraz bardziej głodni, to z dużym prawdopodobieństwem […]

Odchudzanie bez liczenia kalorii na diecie wysokowęglowodanowej

Odchudzanie bez liczenia kalorii na diecie wysokowęglowodanowej

Odchudzanie dla wielu osób nierozerwalnie łączy się z „liczeniem kalorii”. Czy jednak proces redukcji tłuszczu zapasowego faktycznie uzależniony jest od naszych arytmetycznych wyliczeń? Okazuje się, że można mieć co do tego liczne wątpliwości. Mało tego, istnieją dowody wskazujące na to, iż można efektywnie poprawiać kompozycję ciała bez zawracania sobie głowy […]

Rośliny kapustowate kontra nowotwory

Rośliny kapustowate kontra nowotwory

Co łączy brokuł, kalafior, brukselkę i kapustę? Wszystkie stanowią element traumatycznych wspomnień dzieciństwa. Ciężko znaleźć dziecko, które bez marudzenia pałaszowałoby wspomniane warzywa. Ale to nie koniec wspólnych cech. Łączą je jeszcze nowo odkryte właściwości antynowotworowe! O swoim ważnym badaniu mówi doktor Pier Paolo Pandolfi (Centrum Nowotworów i Instytut Badań nad […]

Czy ujemne kalorie istnieją?

Czy ujemne kalorie istnieją?

Od lat istnieje dość już mocno utarte w społeczeństwie twierdzenie na temat „ujemnych kalorii”, które mówi, iż istnieją pokarmy o tak niskiej kaloryczności, że energia wymagana do strawienia i wchłonięcia składników odżywczych z owego produktu jest większa niż jej zawartość. Wedle wspomnianego przeświadczenia, możemy spożywać konkretny pokarm nie dostarczając „netto” […]