Ciekawostki kulinarne

Próg leucynowy – czyli jak budować mięśnie!

Próg leucynowy – czyli jak budować mięśnie!

W celu maksymalizowania syntezy białek mięśniowych musimy pamiętać o prawidłowej podaży protein (polecamy lekturę: proteiny). Białka zbudowane są z aminokwasów. Najważniejszymi z punktu patrzenia masy mięśniowej są aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie jest w stanie syntezować i musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Śmiało można stwierdzić, że na […]

Korzyści Diety Ketogenicznej

Korzyści Diety Ketogenicznej

Decyzja o przejściu na dietę ketogeniczną może wiązać się z olbrzymią ilością korzyści zdrowotnych. Odczują je zwłaszcza osoby chore na cukrzycę. Badania pokazują, że bycie w stanie ketozy odżywczej prowadzi do znacznej poprawy kontroli poziomu glukozy we krwi i jednocześnie do utraty masy ciała. Inne, często obserwowane, korzyści obejmują: Zmniejszona […]

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale oczywiście nie byle jakiego tłuszczu 😉 Szczególnie chętnie sięgają po nią osoby na dietach  niskowęglowodanowych jak LCHF czy ketogeniczna, u których zastępuje ona czasem posiłek albo stosowana jest jako przedtreningówka.   […]

Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe

Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe

Hiszpańscy naukowcy dowiedli, na podstawie złożonych badań, że geny będące odpowiedzialne za nasze cechy psychiczne oraz zachowanie mają niebagatelny wpływ na to, jak kształtują się nasze nawyki żywieniowe i jakiego rodzaju pokarmy preferujemy. Wcześniejsze badania, przeprowadzone przez tę samą grupę naukowców wskazały, że geny odgrywają bardzo dużą rolę w procesie […]

6 prostych, potwierdzonych naukowo metod na zrzucenie tłuszczu z brzucha!

6 prostych, potwierdzonych naukowo metod na zrzucenie tłuszczu z brzucha!

Nadwaga niekoniecznie musi oznaczać problemy zdrowotne. Istnieje wiele osób z nadwagą, które cieszą się doskonałym zdrowiem i kondycją (1). Z drugiej strony natomiast, jest wielu ludzi o normalnej masie ciała, którzy mają schorzenia metaboliczne związane z otyłością (2). Jest to spowodowane faktem, że tłuszcz pod skórą w rzeczywistości nie jest […]

Grzybek tybetański  – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Grzybek tybetański – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Nazwa brzmi dość tajemniczo, muszę Was jednak rozczarować. Grzybek tybetański, nie ma nic wspólnego z grzybami (oczywiście oprócz obecnych w swojej strukturze drożdży) –  to po prostu ziarna kefirowe, zwane też grzybkami jogów hinduskich. Charakteryzuje je biały kolor, a wyglądem przypominają rozgotowany ryż lub różyczki kalafiora. Te granulowate struktury mają niewielkie […]

Czy warto spożywać większe ilości białka na noc w celu zwiększenia masy mięśniowej?

Czy warto spożywać większe ilości białka na noc w celu zwiększenia masy mięśniowej?

W obiegowych przekonaniach sugeruje się, że spożycie wysokiej porcji białka na noc u osób, których celem jest szeroko pojęte kształtowanie sylwetki uznać można na zabieg wręcz konieczny. Taka strategia ma pozwolić zarówno na ochronę mięśni przed rzekomym katabolizmem, jak i nasilać syntezę białek mięśniowych przez dłuższy okres. Swego czasu dość […]

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej częściowo ograniczać, to za swego rodzaju wyjątek niekiedy uznaje się czekoladę. Oczywiście chodzi o jej gorzką, tzw. wysokoprocentową wersje, bo mimo że tytułowy produkt z definicji jest wyrobem cukierniczym sporządzonym […]

Raw green peas in glass jar over wooden background, close-up, selective focus. Some copy space for your inscription. Organic protein. Perfect ingredient for vegan cuisine. Healthy food concept. Healthy eating, dieting.

Białko grochu a masa mięśniowa

Nie jest tajemnicą, że białko jest składnikiem niezbędnym do wzrostu i regeneracji  mięśni. Wszyscy doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Ale jednocześnie byliśmy karmieni pewnymi mitami dotyczącymi białka. Jednym z dawnych mitów jest to, że wartościowe białko może pochodzić tylko z mięsa lub innych produktów odzwierzęcych. Co dzieje się z […]

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc w tym, że temat wrażliwości insulinowej stał się dość popularny wśród osób zainteresowanych szeroko pojętym „fit lifestylem”. Niestety wraz ze wzrostem renomy omawianego zagadnienia, zaczęto zapominać o aspektach […]

Luźne podejście do diety a zaburzenia miesiączkowania

Luźne podejście do diety a zaburzenia miesiączkowania

Nie od dziś wiadomo, że podstawą diety winny być produkty niskoprzetworzone technologicznie, które charakteryzują się umiarkowaną lub najlepiej niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką gęstością odżywczą. Stąd też zaleca się, by codzienne menu opierać na pokarmach, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże mięso, jaja, ryby, a […]

Czy jajka są zdrowe?

Czy jajka są zdrowe?

Od wielu lat temat jaj kurzych i ich wpływu na zdrowie człowieka jest przedmiotem setek badań i dyskusji. Reputacja jajek jako „dobrego” pożywienia została pogrzebana w latach 60-tych, gdy naukowcy pierwszy raz ustalili związek pomiędzy chorobami serca, a wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne ograniczyło zalecany limit dziennego spożycia cholesterolu […]

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

W obiegowych przekonaniach (przynajmniej tych siłownianych) sugeruje się, że należy bezwzględnie unikać spożycia tłuszczu w okresie powysiłkowym. Kultowym posiłkiem po treningu jest natomiast banan z odżywką białkową lub ryż z kurczakiem, a więc przeważnie źródło białka i węglowodanów. Praktyka związana z eliminacją lub przynajmniej ograniczeniem konsumpcji tłuszczu jest tłumaczona przeświadczeniem […]

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

W niektórych kręgach stosunkowo popularne bywa przekonanie, że pewnych grup pokarmów, a właściwie składników odżywczych, nie należy ze sobą łączyć. Ma to być konsekwencją różnic w trawieniu i wchłanianiu konkretnych substratów. Bowiem przykładowo węglowodany oraz białka wymagają skrajnie innego pH. Proteiny zaczynają być rozkładane w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany – […]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 2/2]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 2/2]

Dieta bezmięsna oraz całkowicie roślinna ostatnimi czasy zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Choć taki zabieg może nieść za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to niestety u entuzjastów wspomnianego modelu żywienia dość często dochodzi do niedoborów pokarmowych przez niewłaściwie zbilansowaną dietę. Obserwując styl żywienia osobników na diecie wegańskiej, można dość […]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 1/2]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 1/2]

Dieta bezmięsna oraz całkowicie roślinna ostatnimi czasy zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Choć taki zabieg może nieść za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to niestety u entuzjastów wspomnianego modelu żywienia dość często dochodzi do niedoborów pokarmowych przez niewłaściwie zbilansowaną dietę. Obserwując styl żywienia osobników na diecie wegańskiej, można dość […]

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Istnieje taki odłam POP-dietetyki, który od lat usilnie zajmuje się przestrzeganiem przed łączeniem ze sobą rozmaitych pokarmów. Istnieje wiele na pozór logicznych koncepcji przestrzegających przed łączeniem ogórka z pomidorem, ryb z brokułami czy też produktów tłuszczowych z węglowodanami. Jakiś czas do długiej listy zakazów dołączyła jeszcze jedna żelazna zasada, która […]

Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?

Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?

Tak i nie. Popularna teoria głosi, że kofeina zmniejsza apetyt, a wypita rano pomaga nam się odchudzić. Zespół badaczy dr Leah M. Penek-Shirley z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork w Buffalo postanowił sprawdzić tę teorię. Zaobserwowali, że badani po spożyciu niewielkiej ilości kofeiny zjadali 10% mniej z bufetu na śniadanie. I […]

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich walory zdrowotne, to ta optymistyczna zmiana powszechnego trendu bezlitośnie ominęła fistaszki. O ile przykładowo migdały przedstawiane są jako obfite źródło witaminy E i magnezu, a orzechy brazylijskie – […]

Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują

Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują

Masło orzechowe jest zdecydowanie lubianą potrawą zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Chociaż smaczne, wiele osób zastanawia się nad korzyściami zdrowotnymi masła orzechowego. Okazuje się że orzeszki ziemne i masło orzechowe zawierają składniki odżywcze, które mogą poprawić zdrowie serca i pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała! Różne twarze masła orzechowegoUtratę […]

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Kiedy nasze kubki smakowe domagają się czekolady – mamy wiele możliwości, aby je zaspokoić. Czekoladę możemy dostać pod setkami (jeśli nie tysiącami!) różnych smaków, form i rodzajów. Jest ona dostępna w postaci cukierków, napojów, batoników, pralinek. Może mieć formę płynną lub stałą. Bywa słodka, słona, gorzka, a nawet ostra! Dzisiaj […]

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Wokół zagadnienia konsumpcji mleka, czy ogólnie produktów mlecznych od lat krąży wiele nieporozumień. W czeluściach internetu znaleźć można rozmaite, czasem wręcz zaskakujące argumenty mające przekonać nas, że spożycie nabiału jest praktyką niezdrową, nieetyczną i wręcz niedopuszczalną. Wspomina się o rzekomym „zaśluzowieniu” organizmu, zwiększeniu ryzyka różnych chorób, a nierzadko rzucany bywa […]

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Ostatnimi czasy diety obniżające podaż węglowodanów cieszą się wysoką popularnością. Ich powszechność wynika głównie z rozpowszechnianego w społeczeństwie twierdzenia, jakoby to węglowodany były przyczyną otyłości, a co za tym idzie – dopiero obniżenie ich spożycia umożliwiałoby redukcje tkanki tłuszczowej. Entuzjaści diet niskowęglowodanowych uważają także, że na owej diecie jest dużo […]

Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?

Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?

Ostatnimi czasy wokół aspektu smażenia było wiele szumu, a przekonanie, iż poddawać obróbce termicznej należy wyłącznie tłuszcze nasycone utwierdziło się zdecydowanie dobitnie. Argumentem stojącym za takim przekonaniem jest twierdzenie jakoby tłuszcze nienasycone pod wpływem obróbki cieplnej ulegały niekorzystnym przemianom do wysoce szkodliwych związków. Czy takie przekonanie ma jednak swoje potwierdzenie […]

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?

Alkohol w świetle szeroko pojętego zdrowego stylu życia bywa tematem szczególnie kontrowersyjnym. Popularnym przekonaniem bywa stanowisko, iż istnieje pewna bezpieczna ilość alkoholu, którego konsumpcja w umiarkowanym zakresie niesie za sobą nawet korzyści w sferze zdrowia. Jego właściwości prozdrowotne mają odnosić się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, czy nawet śmierci. […]

Mit niezdrowej margaryny

Mit niezdrowej margaryny

To naprawdę zaskakujące, że obiegowa POP-dietetyka dobrnęła do tej strefy absurdu, w której zjedzenie dwóch burgerów w ramach tzw. „cheat meal” uchodzi za najnormalniejsze uwieńczenie zdrowego stylu życia, a w zamian posmarowanie kromki chleba kilkugramową porcją margaryny traktowane jest jako kardynalny grzech przeciwko zdrowiu. Mało tego, osoby, które uważają, że […]

Czy nabiał utrudnia odchudzanie?

Czy nabiał utrudnia odchudzanie?

W świecie fitness, jakiś czas temu, upowszechnił się pogląd, zgodnie z którym konsumpcja nabiału, a już zwłaszcza mleka, utrudnia pracę nad sylwetką, raczej sprzyjając gromadzeniu niż pozbywaniu się tłuszczu zapasowego. W imię powyższego twierdzenia bardzo często osoby dbające o zdrowie i kompozycję ciała wykluczają z codziennego menu produkty mleczne. Czy […]

Czy soja ma wpływ na obniżenie testosteronu?

Czy soja ma wpływ na obniżenie testosteronu?

Produkty sojowe odgrywają ważną rolę m.in. w dietach populacji zamieszkujących tereny Azji wschodniej, czy u osób eliminujących mięso lub produkty odzwierzęce ze swojego jadłospisu. Są one szczególnie cenione ze względu na liczne walory prozdrowotne [1]. Od pewnego czasu zaczął jednak krążyć pogląd jakoby w owej soi zawarte były substancje mające […]

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Zielona herbata w obiegowych przekonaniach uchodzi za produkt o nieprzeciętnych właściwościach na tle zarówno zdrowotnym, jak i metabolicznym. O ile nie można odmówić jej nietuzinkowych walorów smakowych, to twierdzenie jakoby m.in. wspomagała utratę zbędnych kilogramów jest nieco wątpliwe i wymagałoby weryfikacji w świetle dowodów naukowych. Czy zatem przeświadczenie o zielonej […]

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne

Wyniki badań, które zostały opublikowane 29 sierpnia 2017 r. w czasopiśmie Scientific Reports potwierdzają zdolność czosnku do zwalczania niepożądanych i szkodliwych bakterii. Profesor Michael Givskov z Uniwersytetu w Kopenhadze oraz jego współpracownicy stwierdzili, że ajoeny (organiczny związek chemiczny występujący w czosnku, stanowiący bezwonny produkt rozpadu alliiny) zawarte w czosnku zakłócają […]

SŁODKO I ZDROWO – KOLEJNE FIT PYSZNOŚCI!

SŁODKO I ZDROWO – KOLEJNE FIT PYSZNOŚCI!

Jak już wspominałam w moich wcześniejszych postach – dieta nie musi być nudna i mało słodka, dlatego też wstawiam Wam moje trzy kolejne pomysły na zdrowe i słodkie posiłki (a może tylko przekąski?;)). Pamiętajcie, że ilość składników możecie podwoić lub zrobić je tylko z połowy sugerowanych porcji, także DO ROBOTY! […]

Vitamin c symbol made of sliced orange, grapefruit, mandarin and lemon on the bright wooden background

Czy cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C?

Dość popularnym przekonaniem wśród osób choć trochę interesujących się zdrowym stylem życia, a konkretniej żywieniem jest twierdzenie, że cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C. Takie przeświadczenie wydaje się na pozór logiczne przez ich kwaśny smak, bo przecież sam kwas askorbinowy (witamina C) kojarzy nam się z czymś cierpkim. Czy jednak […]

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czy wiecie, że czosnek od stuleci jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu? Pomimo tego, że nie wszystkim odpowiada jego intensywny zapach, czosnek jest wspaniałym lekiem na niezliczoną ilość dolegliwości zdrowotnych. Jeśli jeszcze nie jesteś jego fanem, to poniższy artykuł na pewno przekona Cię, że warto spojrzeć łaskawie w jego […]

6 produktów spożywczych, które podnoszą poziom testosteronu.

6 produktów spożywczych, które podnoszą poziom testosteronu.

Jeżeli szukasz naturalnych sposobów na podniesienie poziomu testosteronu, a co za tym idzie zwiększenia masy mięśniowej, musisz zacząć przykładać większą wagę do tego, co jesz w ciągu dnia. Sprawą oczywistą jest to, że spożycie odpowiedniej ilość kalorii, białek, węglowodanów i zdrowych tłuszczów jest absolutnie niezbędna do wspierania prawidłowego budowania masy […]

Diety wysokotłuszczowe i ich korzystny wpływ na zdrowie

Diety wysokotłuszczowe i ich korzystny wpływ na zdrowie

Jedzenie tłuszczu jest złe, tak? Jesteś w błędzie! Zdrowe tłuszcze są niezbędnym komponentem zrównoważonej diety. W poniższym artykule znajdziesz wiele cennych informacji na ten temat, włączając szczegółowe dane o potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Od dziesięcioleci diety o wysokiej zawartości tłuszczu były uznawana ze niezwykle kontrowersyjne. Tłuszczofobia w mediach i wśród osób […]

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne

Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO); wykazano, że przeciwutleniacze te odwracają degradację procesu uczenia się związaną z wiekiem i chorobą oraz redukują deficyty pamięci. Naukowcy zbadali wpływ EVOO (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia) na uczenie się i pamięć u myszy SAMP8 […]

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Ostatnimi laty dość popularnym systemem żywienia bywa „carb back loading”. O ile niegdyś zakładano (zresztą błędnie), że to ilość węglowodanów w ciągu dnia jest najistotniejszym aspektem w kontekście redukcji tłuszczu zapasowego, o tyle propagatorzy tytułowej diety sądzą inaczej – sugerują oni, że to nie ogólna podaż węglowodanów, lecz czas kiedy […]

Obróbka termiczna ryb a kwasy omega-3 (EPA i DHA)

Obróbka termiczna ryb a kwasy omega-3 (EPA i DHA)

Według norm Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA dla osoby dorosłej wynosi min. 250 mg [1]. Takie rekomendacje można spełnić spożywając 2 razy w tygodniu tłustą rybę. Niestety w niektórych kręgach utarły się rozmaite przeświadczenia skłaniające do rezygnacji z ich konsumpcji. Jednym z nich jest […]

letters made up by low carb food stuffs

Czy diety niskotłuszczowe obniżają poziom testosteronu?

Popularnym bywa przekonanie, że to tłuszcz pokarmowy jest kluczowym składnikiem w kontekście zmian w poziomie testosteronu. Niedostateczna podaż tego składnika prędzej kojarzy się z obniżeniem wspomnianego parametru niż odwrotnie. To m.in. na podstawie przytoczonego przeświadczenia diety wysokotłuszczowe zyskały nie lada renomę i zaczęły być w masowej skali praktykowane przez kulturystów. […]

Olive Leaf – wyciąg z liścia drzewa oliwnego.

Olive Leaf – wyciąg z liścia drzewa oliwnego.

Związki fenolowe znajdujące się w liściach drzewa oliwnego, zwłaszcza oleuropeina ma udowodniony efekt terapeutyczny w stosunku do wielu stanów chorobowych takich jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, otyłość, choroba Alzheimera czy choroby serca. Oleuropeina znana jest nawet z zapobiegania uszkodzeniom generycznym czy rozwojowi raka. Jeśli cierpisz na którąkolwiek z tych dolegliwości, […]

Black Currant Oil – zdrowie dzięki porzeczkom!

Black Currant Oil – zdrowie dzięki porzeczkom!

Stosowanie Black Currant Oil (oleju z czarnej porzeczki) niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, z których większość jest związana z wysoką zawartością kwasu gamma-linolowego (GLA). Przeciwzapalny charakter GLA nie tylko zwiększa odporność układu immunologicznego, ale również pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zażywając zaledwie 6 gramów oleju z czarnej […]

Nasiona chia: wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Nasiona chia: wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Nasiona chia są maleńkimi, czarnymi nasionami rośliny chia, zwanej też salvia hispanica (szałwia hiszpańska). Roślina ta pierwotnie była uprawiana i wykorzystywana przez Majów i Azteków na terenie Meksyku i Gwatemali.  Nazwa „chia” pochodzi ze słownika starożytnych Majów i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „siłę”. Co zawierają nasiona chia?Właściwości odżywczeInne związki roślinneKorzyści […]

Mit magicznej proporcji omega 3 do omega 6

Mit magicznej proporcji omega 3 do omega 6

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, jak i te z rodziny omega 6 stanowią bardzo ważny element zdrowej diety. Ich obecność w codziennym menu warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego, stąd też wybrane z nich klasyfikowane są jako niezbędne składniki odżywcze. O ile w przypadku witamin i składników mineralnych stawia […]

Napoje energetyczne – czy aby na pewno są bezpieczne dla zdrowia?

Napoje energetyczne – czy aby na pewno są bezpieczne dla zdrowia?

Obawy o potencjalnie szkodliwy wpływ napojów energetycznych na zdrowie, zwłaszcza gdy są one łączone z alkoholem, nasilają się w ostatnich latach. Poniżej znajdziecie listę pięciu problemów zdrowotnych, które są przez naukowców łączone z efektem pobudzenia wywoływanym przez energetyki. Problemy z sercem po energy drinkach Według doniesień NY Times, w ostatnich […]

Czy na oliwie można smażyć?

Czy na oliwie można smażyć?

W ostatnim czasie, w obiegowym przekonaniu upowszechniło się twierdzenie, które głosi, iż oliwa pod żadnym pozorem nie nadaje się do smażenia. Entuzjaści tej „teorii” na jej potwierdzenie mają podobno mocne argumenty i przekonują, iż obecne w oliwnym oleju nienasycone kwasy tłuszczowe, ze względu na obecność wiązań podwójnych, pod wpływem wysokiej […]

Przeceniany jak… indeks glikemiczny

Przeceniany jak… indeks glikemiczny

Koncepcja indeksu glikemicznego (IG), jak tylko powstała, niemal natychmiast urosła do rangi „systemu rankingowego” używanego w dietetyce, tak tej obiegowej, jak również – akademickiej. Pomimo iż formuła tejże koncepcji została opracowana pod kątem potrzeb osób borykających się z zaburzeniami gospodarki glukozowej, to szybko zaczęto przypisywać jej także inne właściwości. I […]

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Podwyższony poziom prolaktyny (PRL) może w sposób wielopłaszczyznowy odciskać swoje piętno zarówno na zdrowiu jak i na ogólnie pojętym komforcie życia. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, iżhiperprolaktynemia może potencjalnie sprzyjać nasileniu objawów charakterystycznych dla zespołu jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). Mechanizm powyższej zależności jest dość […]

Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Picie piwa ma wiele zdrowotnych zalet, takich jak właściwości antynowotworowe, mniejsze ryzyko chorób krążeniowych, większa gęstość kości, zapobieganie demencji i choroby wieńcowej, wspomaganie systemu trawiennego, właściwości przeciwstarzeniowe, jak również leczenie cukrzycy, kamieni żółciowych, kamicy nerkowej, osteoporozy i nadciśnienia tętniczego. Piwo działa również jak silny pogromca stresu i środek moczopędny. Piwo […]

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Cholesterol odgrywa kluczową rolę w organizmie, pomagając w produkcji niezbędnych hormonów i enzymów. Ale zbyt wysoki cholesterol może powodować mnogość problemów, takich jak zablokowanie tętnic, co, w wyniku braku leczenia może prowadzić, do zawału serca lub udaru mózgu. W poniższym artykule postaramy się przedstawić wam sprawdzone metody na obniżenie cholesterolu […]

Kiwi na lepszy sen

Kiwi na lepszy sen

Kiwi jakie jest niby każdy widzi: smaczne, włochate i idealne by jeść je… ze skórką*. W praktyce jednak poza wspomnianymi walorami posiada jeszcze co najmniej kilka innych zalet, w tym między innymi – może sprzyjać poprawie jakości snu. Co szczególnie istotne powyższe twierdzenie wspierają nie tyle ludowe mądrości co dane […]