Ciekawostki kulinarne

Czy nabiał utrudnia odchudzanie?

Czy nabiał utrudnia odchudzanie?

W świecie fitness, jakiś czas temu, upowszechnił się pogląd, zgodnie z którym konsumpcja nabiału, a już zwłaszcza mleka, utrudnia pracę nad sylwetką, raczej sprzyjając gromadzeniu niż pozbywaniu się tłuszczu zapasowego. W imię powyższego twierdzenia bardzo często osoby dbające o zdrowie i kompozycję ciała wykluczają z codziennego menu produkty mleczne. Czy […]

Czy warto spożywać większe ilości białka na noc w celu zwiększenia masy mięśniowej?

Czy warto spożywać większe ilości białka na noc w celu zwiększenia masy mięśniowej?

W obiegowych przekonaniach sugeruje się, że spożycie wysokiej porcji białka na noc u osób, których celem jest szeroko pojęte kształtowanie sylwetki uznać można na zabieg wręcz konieczny. Taka strategia ma pozwolić zarówno na ochronę mięśni przed rzekomym katabolizmem, jak i nasilać syntezę białek mięśniowych przez dłuższy okres. Swego czasu dość […]

Pomidor i ogórek – zakazane połączenie?

Pomidor i ogórek – zakazane połączenie?

Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem możemy natrafić na wiele przekonań i twierdzeń mniej lub bardziej prawdziwych. Jednym z nich, już silnie ukorzenionym w społeczeństwie, jest przeświadczenie o połączeniu ogórka z pomidorem, które z założenia „jest zakazane”. Pytając osoby promującej wspomniane stanowisko o przyczynę owego zakazu, zazwyczaj nie otrzymamy odpowiedzi lub […]

Dlaczego dieta bezglutenowa to najczęściej nierozważny pomysł?

Dlaczego dieta bezglutenowa to najczęściej nierozważny pomysł?

Dieta bezglutenowa ostatnimi czasy zyskała wyjątkowo dużą popularność, a powszechność jej stosowania wydaje się wybitnie wysoka. Niestety najczęściej przyczyną wprowadzenia założeń dietetycznych mających za zadanie usunąć gluten z jadłospisu nie są wskazania medyczne, lecz moda, a samo rozpoczęcie stosowania diety bezglutenowej zazwyczaj odbywa się bez konsultacji z lekarzem czy pracownikiem […]

Najsmaczniejszy pomysł na owsiankę SCITEC :)

Najsmaczniejszy pomysł na owsiankę SCITEC :)

Cześć! Dużo już eksperymentowałam z moją owsianką od SCITEC NUTRITION i właśnie znalazłam najsmaczniejszy sposób na to jak ją przyrządzić 🙂 Owsianka wyszła słodka, z lekko kwaśną nutą i wyczuwalnym smakiem cynamonu. Po prostu idealna 🙂 Łapcie przepis!   Składniki: 150g (3 miarki) owsianki SCITEC white chocolate 130g mrożonych malin […]

Wegański pudding chia o smaku chałwy

Wegański pudding chia o smaku chałwy

Hej! Są tu wielbiciele chałwy? 🙂 Ja do nich należę! Na prawdziwą chałwę zbyt często sobie nie pozwalam, za to na jej pyszne zamienniki jak najbardziej! Dzisiaj mam dla was przepis na wegański pudding chia o smaku chałwy. Smakuje jak niebo 🙂 Składniki: 150g naturalnego jogurtu kokosowego 25g pasty tahini […]

Vitamin c symbol made of sliced orange, grapefruit, mandarin and lemon on the bright wooden background

Czy cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C?

Dość popularnym przekonaniem wśród osób choć trochę interesujących się zdrowym stylem życia, a konkretniej żywieniem jest twierdzenie, że cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C. Takie przeświadczenie wydaje się na pozór logiczne przez ich kwaśny smak, bo przecież sam kwas askorbinowy (witamina C) kojarzy nam się z czymś cierpkim. Czy jednak […]

letters made up by low carb food stuffs

Czy diety niskotłuszczowe obniżają poziom testosteronu?

Popularnym bywa przekonanie, że to tłuszcz pokarmowy jest kluczowym składnikiem w kontekście zmian w poziomie testosteronu. Niedostateczna podaż tego składnika prędzej kojarzy się z obniżeniem wspomnianego parametru niż odwrotnie. To m.in. na podstawie przytoczonego przeświadczenia diety wysokotłuszczowe zyskały nie lada renomę i zaczęły być w masowej skali praktykowane przez kulturystów. […]

A glass of water against the background of the sea. A woman's hand pours water into a glass. Healthy lifestyle. Wellness.

Analiza składu wody butelkowanej

Mamy cztery rodzaje wód, które znajdziemy na półkach sklepowych w butelce: woda źródlana, mineralna, stołowa i lecznicza. Cechy trzech pierwszych zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2004r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (1), a woda lecznicza została opisana w Prawie geologicznym i górniczym […]

Raw green peas in glass jar over wooden background, close-up, selective focus. Some copy space for your inscription. Organic protein. Perfect ingredient for vegan cuisine. Healthy food concept. Healthy eating, dieting.

Białko grochu a masa mięśniowa

Nie jest tajemnicą, że białko jest składnikiem niezbędnym do wzrostu i regeneracji  mięśni. Wszyscy doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Ale jednocześnie byliśmy karmieni pewnymi mitami dotyczącymi białka. Jednym z dawnych mitów jest to, że wartościowe białko może pochodzić tylko z mięsa lub innych produktów odzwierzęcych. Co dzieje się z […]

Witamina C – potrzebujesz jej mniej niż myślisz

Witamina C – potrzebujesz jej mniej niż myślisz

O witaminie C od dłuższego już czasu pisze i mówi się w samych superlatywach, przypisując jej szereg nietuzinkowych właściwości. Mało tego, według obiegowych źródeł zapotrzebowanie organizmu na ten związek liczone winno być w gramach, a zapewnienie wymaganej podaży urosło do kluczowej manifestacji dbałości o własne zdrowie. Ze szczególną troską w […]

Czy produkty „light” są lepszym wyborem?

Czy produkty „light” są lepszym wyborem?

Wraz z popularyzacją w społeczeństwie przekonania, iż to tłuszcz pokarmowy jest głównym sprawcą otyłości i problemów z nadmierną masą ciała, na rynek wszczęły wchodzić rozmaite produkty charakteryzujące się zazwyczaj istotnie widocznym napisem „light”. Owe pokarmy o obniżonej zawartości tłuszczu, choć stały się potencjalnym sprzymierzeńcem diet odchudzających, spotkały się również z […]

Entomofagia: owady jako pożywienie przyszłości.

Entomofagia: owady jako pożywienie przyszłości.

Nagranie webinaru z 31 października 2018 roku. Tematyka dość nietypowa, mówiąca o dość świeżym poglądzie w kulturze europejskiej – „Entomofagia: owady jako pożywienie przyszłości.”   Program webinaru: Białko w diecie sportowca Owady jako źródło białka Wpływ spożycia produktów białkowych na środowisko Praktyczne przepisy z wykorzystaniem owadów   Szukasz ciekawych webinarów […]

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc w tym, że temat wrażliwości insulinowej stał się dość popularny wśród osób zainteresowanych szeroko pojętym „fit lifestylem”. Niestety wraz ze wzrostem renomy omawianego zagadnienia, zaczęto zapominać o aspektach […]

Czy warto jeść zupy?

Czy warto jeść zupy?

Nierzadko zmieniając nawyki żywieniowe chcąc kształtować sylwetkę lub zwyczajnie poprawić parametry zdrowotne i samopoczucie, rezygnujemy z konsumpcji zup. Wynika to najczęściej z utartego w społeczeństwie przekonania o magicznej liczbie pięciu posiłków dziennie (przy czym posiłek w domyśle oznacza pokarm stały) lub po prostu braku chęci na ich gotowanie (już w […]

Luźne podejście do diety a zaburzenia miesiączkowania

Luźne podejście do diety a zaburzenia miesiączkowania

Nie od dziś wiadomo, że podstawą diety winny być produkty niskoprzetworzone technologicznie, które charakteryzują się umiarkowaną lub najlepiej niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką gęstością odżywczą. Stąd też zaleca się, by codzienne menu opierać na pokarmach, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże mięso, jaja, ryby, a […]

Czy mleko po treningu to dobry pomysł?

Czy mleko po treningu to dobry pomysł?

Temat konsumpcji mleka bywa aspektem dość dyskusyjnym. W szczególności kwestionuje się jego znaczenie w aspekcie zdrowia, lecz w wyniku tak prężnej debaty trwającej latami narodziło się również wiele mitów, które wśród informacji rzetelnych oraz wiarygodnych są już na tyle sprytnie wplątane, że niekiedy ciężko rozpoznać wersje prawdziwą (szczególnie gdy bazuje […]

KAPUSTA KISZONA

KAPUSTA KISZONA

Kiszona kapusta tak jak i inne kiszonki to źródło wielu witamin a także  jeden z najlepszych naturalnych probiotyków. Oto kilka dobroczynnych właściwości kiszonej kapusty, która zawiera: witaminy B1, B6, B9, C, K mangan, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo, bogate źródła błonnika pokarmowego, doskonałe źródło przeciwutleniaczy i składników odżywczych, bogata […]

Mit magicznej proporcji omega 3 do omega 6

Mit magicznej proporcji omega 3 do omega 6

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, jak i te z rodziny omega 6 stanowią bardzo ważny element zdrowej diety. Ich obecność w codziennym menu warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego, stąd też wybrane z nich klasyfikowane są jako niezbędne składniki odżywcze. O ile w przypadku witamin i składników mineralnych stawia […]

Dieta odkwaszająca – czy ma sens?

Dieta odkwaszająca – czy ma sens?

Ostatnimi czasy dość popularnym terminem bywa „zakwaszenie organizmu”. Do owego pojęcia zaczęto doklejać coraz to różniejsze idee – m.in. dieta odkwaszająca, dieta zakwaszająca, produkty kwasotwórcze, suplementy alkalizujące… Wszystkie wspomniane określenia w przeciągu ostatnich lat zyskały niemały rozgłos i narobiły przy tym sporo szumu. Czy jednak w świetle literatury naukowej, tytułowa […]

„Bulletproof Coffee” to kit?

„Bulletproof Coffee” to kit?

Kawa kulooodporna (ang. bulletproof coffee) w obiegowych przekonaniach uchodzi za napój o właściwościach prozdrowotnych oraz odchudzających. Regularna jego konsumpcja ma z założenia sprzyjać utracie zbędnych kilogramów i to głównie z tego powodu tytułowa kawa zyskała popularność. Czy przedstawione twierdzenia znajdują jednak potwierdzenie w literaturze naukowej? Czym jest kawa kuloodoporna? Dave […]

Czy na oliwie można smażyć?

Czy na oliwie można smażyć?

W ostatnim czasie, w obiegowym przekonaniu upowszechniło się twierdzenie, które głosi, iż oliwa pod żadnym pozorem nie nadaje się do smażenia. Entuzjaści tej „teorii” na jej potwierdzenie mają podobno mocne argumenty i przekonują, iż obecne w oliwnym oleju nienasycone kwasy tłuszczowe, ze względu na obecność wiązań podwójnych, pod wpływem wysokiej […]

Dlaczego cheat meal to niekoniecznie dobry pomysł?

Dlaczego cheat meal to niekoniecznie dobry pomysł?

Oszukany posiłek (tzw. Cheat meal) to popularny zabieg stosowany przez m.in. osoby utożsamiające się ze zdrowym stylem życia. Taki posiłek ma pozwolić na swego rodzaju odstępstwo od rygorystycznych założeń diety i dać chwile wytchnienia z dala od produktów niskoprzetworzonych, uchodzących pobieżnie za zdrowe. Niestety, mimo że na pierwszy rzut oka […]

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?

Alkohol w świetle szeroko pojętego zdrowego stylu życia bywa tematem szczególnie kontrowersyjnym. Popularnym przekonaniem bywa stanowisko, iż istnieje pewna bezpieczna ilość alkoholu, którego konsumpcja w umiarkowanym zakresie niesie za sobą nawet korzyści w sferze zdrowia. Jego właściwości prozdrowotne mają odnosić się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, czy nawet śmierci. […]

Orzechy brazylijskie i ich właściwości

Orzechy brazylijskie i ich właściwości

Orzechy są prawdopodobnie jednym z najbardziej pożywnych zdrowych produktów i z pewnością są podstawą odpowiednio zbilansowanej diety. Niestety nadal wśród wielu osób pokutuje mit, jakoby były zbyt tłuste i zbyt kaloryczne na stały element lekkiego menu. Postaramy się dziś obalić ten mit i zrobimy to na przykładzie moich ulubionych, orzechów […]

Kalorie z warzyw – wliczać czy nie wliczać?

Kalorie z warzyw – wliczać czy nie wliczać?

Obiegowa dietetyka zazwyczaj odległa jest w swoich założeniach od dietetyki opartej na dowodach naukowych i snuje własne, niekiedy całkiem logicznie brzmiące teorie i założenia, które w zetknięciu z bardziej racjonalnymi argumentami giną bezpowrotnie, niczym zawarta w pomidorze witamina C po zetknięciu z askrobinazą, ziejącą z zielonego ogórka. Przykładowo upowszechniła się […]

3 czy 5 posiłków dziennie?

3 czy 5 posiłków dziennie?

Liczba posiłków w ciągu dnia to temat w dietetyce, który bywa szczególnie popularny, a zarazem kontrowersyjny. W wyniku poruszania owego zagadnienia w artykułach, czy na różnego rodzaju forach internetowych, został on obarczony mnóstwem mitów. Przyjęło się mówić o pięciu posiłkach dziennie jako wartości optymalnej, choć w obiegowych źródłach niekiedy można […]

Dlaczego warto spożywać produkty pełnoziarniste?

Dlaczego warto spożywać produkty pełnoziarniste?

Konsumpcja produktów pełnoziarnistych w niektórych kręgach bywa kontrowersyjna, a występowanie pokarmów zbożowych na stosunkowo niskim poziomie piramidy żywienia wiąże się niekiedy z krytyką i ostrą polemiką osób interesujących się dietetyką. Najczęstszym kontrargumentem bywa obecność glutenu, a zawziętość adwersarzy uporczywie broniących swoich racji może niektórym poddać w wątpliwość słuszność rekomendowanych zasad […]

Okno anaboliczne – jak szybko należy zjeść posiłek potreningowy?

Okno anaboliczne – jak szybko należy zjeść posiłek potreningowy?

Czas spożywania posiłków okołotreningowych to temat poruszany niejednokrotnie przez osoby aktywne fizycznie, jak i również naukowców. Do dnia dzisiejszego aspekt ten niesie ze sobą pewien ładunek emocjonalny i wciąż należy do kontrowersyjnych. Czym jest rozsławione okno anaboliczne i jak szybko należy zjeść posiłek potreningowy? Hipoteza okna anabolicznego Większość osób termin […]

Czy gorzka czekolada może wspomagać utratę masy ciała?

Czy gorzka czekolada może wspomagać utratę masy ciała?

Kakao jest znane ludzkości od wieków, a obecnie w postaci czekolady serwowanej w różnorodnych formach stanowi jeden z najczęściej spożywanych deserów na całym świecie. Ciemna czekolada i produkty kakaowe są bogate w związki chemiczne zwane flawonolami. Flawonole wzbudziły zainteresowanie naukowców, lekarzy, dietetyków i miłośników zdrowego stylu życia, ponieważ mogą przyczyniać […]

Himalayan salt in jute bag

Dlaczego sól himalajska to gorszy wybór? (sól himalajska vs sól kuchenna)

Ostatnimi laty sól himalajska króluje na polskim rynku, strącając pozostałe rodzaje soli na pobocze. W niektórych kręgach uchodzi za tę najzdrowszą, charakteryzującą się ponadprzeciętnymi właściwościami, których brak jest innym „marketowym” odpowiednikom. Pojedyncze środowiska uznały ją nawet za „superfood”, ponieważ „nie jest przetworzona, ani oczyszczona, krystalizowała się od milionów lat i […]

Kwas fitynowy – czy jest się czego bać?

Kwas fitynowy – czy jest się czego bać?

Kwas fitynowy to składnik, który w wielu kręgach uchodzi za problematyczny, jak i nawet niebezpieczny. Uznawany bywa również za substancje antyodżywczą, a jego obecność w wielu produktach (m.in. pełnoziarnistych) wśród wielu przekonań uchodzi za ogromną wadę i tym samym zniechęca pojedyncze jednostki od ich regularnej konsumpcji. Czy jednak rzeczywiście jest […]

Ile białka spożywać w ciągu dnia?

Ile białka spożywać w ciągu dnia?

  Białko jest ważnym elementem każdej zdrowej i zrównoważonej diety. Jest to niezbędny składnik dla wzrostu i regeneracji wszystkich typów tkanek ciała, w tym mięśni, narządów i układu odpornościowego. Pomaga w trawieniu, stymuluje włosy i paznokcie do wzrostu, reguluje krzepnięcie krwi i transportuje substancje odżywcze i tlen do komórek. Potrawy […]

Grzybek tybetański  – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Grzybek tybetański – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Nazwa brzmi dość tajemniczo, muszę Was jednak rozczarować. Grzybek tybetański, nie ma nic wspólnego z grzybami (oczywiście oprócz obecnych w swojej strukturze drożdży) –  to po prostu ziarna kefirowe, zwane też grzybkami jogów hinduskich. Charakteryzuje je biały kolor, a wyglądem przypominają rozgotowany ryż lub różyczki kalafiora. Te granulowate struktury mają niewielkie […]

Białko z insektów – przyszłość ludzkości?

Białko z insektów – przyszłość ludzkości?

Ze względu na kulturowe przekonania, tytuł w wielu osobach wzbudzi kontrowersje. Jednak w bardziej egzotycznych kulturach spożywanie insektów w różnej postaci jest całkowicie normalnym zjawiskiem. Gdy już “przetrawimy” uprzedzenia okazuje się, że niektóre insekty mają bardzo ciekawy profil substancji odżywczych, a szczególnie interesująca jest ilość i jakość budującego je białka. […]

Zaburzenia odżywiania – problem fit świata? [cz. 2/2]

Zaburzenia odżywiania – problem fit świata? [cz. 2/2]

Zaburzenia odżywiania są poważnymi chorobami medycznymi, które ostatnimi czasy bywają coraz popularniejsze. Obsesje na punkcie jedzenia, masy i kształtu ciała mogą być oznakami wspomnianych zaburzeń, które w konsekwencji nierzadko wpływają na fizyczne i psychiczne zdrowie danej osoby, a nawet zagrażają życiu [1]. Do najbardziej typowych zaburzeń odżywiania zalicza się: anoreksję […]

Zaburzenia odżywiania – problem fit świata? [cz. 1/2]

Zaburzenia odżywiania – problem fit świata? [cz. 1/2]

Zaburzenia odżywiania są poważnymi chorobami medycznymi, które ostatnimi czasy bywają coraz popularniejsze. Obsesje na punkcie jedzenia, masy i kształtu ciała mogą być oznakami wspomnianych zaburzeń, które w konsekwencji nierzadko wpływają na fizyczne i psychiczne zdrowie danej osoby, a nawet zagrażają życiu [1]. Do najbardziej typowych zaburzeń odżywiania zalicza się: anoreksję […]

Trening przy hashimoto

Trening przy hashimoto

Nie jestem lekarzem, ani dietetykiem klinicznym, dlatego proszę potraktujcie ten post jako zapis mojego doświadczenia. A nóż kogoś zainspiruje, może komuś pomoże obrać kierunek działań, może pewne kwestie uświadomi. Jednak pamiętajcie każdy jest inny, każdy indywidualnie przechodzi chorobę/choroby, każdego organizm ma inne potrzeby. Każdy ma również – co jest bardzo […]

Muscle fitness man with his healthy food menu on plates

Jak skutecznie budowac masę mięśniowa

Dziś postaramy się wprowadzić najmłodszych adeptów siłowni w mechanizm budowania masy mięśniowej, czyli jak budować masę mięśniową. Krok Pierwszy Podstawowym i pierwszym krokiem w układaniu jakiejkolwiek diety jest obliczanie naszego zapotrzebowania kcal ,w momencie obliczenia naszego zapotrzebowania kalorycznego stawiamy pierwszy krok na drodze do bycia panem naszej wagi) .Wzór jaki […]

Happy Face Frying Eggs with coffee for breakfast.

Dieta odchudzająca, która leczy – dieta Atkinsa

Na samym początku dr Robert Atkins polecał swoją dietę osobom pragnącym schudnąć. I  rzeczywiście jest ona niezwykle skuteczna – pozwala każdemu osiągnąć swoją idealną masę ciała, niezależnie od tego, czy nadwaga sięga pięciu czy pięćdziesięciu kilogramów. A co więcej – naukowcy twierdzą, że utracie masy ciała spowodowanej stosowaniem tej diety towarzyszy […]

Ziemniaki – krok do otyłości czy samo zdrowie?

Ziemniaki – krok do otyłości czy samo zdrowie?

Ziemniaki to warzywa, które możemy przyrządzać na kilkadziesiąt różnych sposobów. Są one popularne na całym świecie. Jednak ze względu na dużą zawartość skrobi, wielu ludzi uważa, że ​​powinno się ograniczyć ich spożywanie. Ponadto ziemniaki w Polsce niekoniecznie kojarzone są ze zdrową żywnością, a wręcz przeciwnie – z tłustym i ciężkostrawnym […]

Charakterystyka Olejów cz.1

Charakterystyka Olejów cz.1

W pierwszej części cyklu o tłuszczach roślinnych poznaliśmy ciekawe propozycje olejów. Każdy płynny tłuszcz z roślin jest szczególnie wskazany osobom dbającym o swoje zdrowie. Niektóre oleje mają też właściwości lecznicze, dlatego są przeznaczone ludziom w określonych stanach chorobowych. Z podażą niektórych trzeba jednak uważać. Pamiętajmy o tym, wybierając właściwy dla […]

Margarine box with abstract design isolated on white background - 3D illustration

Czy można jeść margarynę?

  Obalamy mity! „Cztery lata pracy, przestudiowałam ponad 600 publikacji z różnych ośrodków naukowych z całego świata. I aktualnie nie mam cienia wątpliwości, że hipercholesterolową teorię miażdżycy wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety ludzi znacznie tańszych olejów roślinnych oraz margaryn.” Rakotwórcze właściwości oleju słonecznikowego znane są […]

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Bycie na diecie typu śródziemnomorskiego może zmniejszyć utratę masy kostnej u osób z osteoporozą – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez University of East Anglia. Nowe, opublikowane niedawno, wyniki pokazują, że trzymanie się diety bogatej w owoce, warzywa, orzechy, nierafinowane zboża, oliwę z oliwek i ryby może zmniejszyć utratę gęstości […]

Kakao jeszcze zdrowsze niż sądzono!? Wyniki najnowszych badań

Kakao jeszcze zdrowsze niż sądzono!? Wyniki najnowszych badań

No i mamy kolejny powód by sięgać po gorzką czekoladę. O tym, że ciemna czekolada (ta, która zawiera powyżej 80% kakao) prócz swych walorów smakowych posiada także właściwości korzystne dla zdrowia wie chyba znaczna część społeczeństwa. Wszystko za sprawą kakao, które nie dość, że jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, […]

Czy spożywanie dużej ilości jajek szkodzi?

Czy spożywanie dużej ilości jajek szkodzi?

Jaja kurze powodują miażdżycę! Takie slogany przez wiele lat zalewały nagłówki popularnych czasopism traktujących o zdrowiu człowieka. Z drugiej strony rzesza wyznawców naturalnego sposób leczenia twierdzi, iż jaja nie tyle nie powodują miażdżycy, co nawet sprzyjają jej leczeniu! Któremu z powyższych zdań bliżej do prawdy? Co mają do powiedzenia naukowe […]

Obróbka termiczna ryb a kwasy omega-3 (EPA i DHA)

Obróbka termiczna ryb a kwasy omega-3 (EPA i DHA)

Według norm Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA dla osoby dorosłej wynosi min. 250 mg [1]. Takie rekomendacje można spełnić spożywając 2 razy w tygodniu tłustą rybę. Niestety w niektórych kręgach utarły się rozmaite przeświadczenia skłaniające do rezygnacji z ich konsumpcji. Jednym z nich jest […]