Ciekawostki kulinarne

Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?

Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?

Ostatnimi czasy wokół aspektu smażenia było wiele szumu, a przekonanie, iż poddawać obróbce termicznej należy wyłącznie tłuszcze nasycone utwierdziło się zdecydowanie dobitnie. Argumentem stojącym za takim przekonaniem jest twierdzenie jakoby tłuszcze nienasycone pod wpływem obróbki cieplnej ulegały niekorzystnym przemianom do wysoce szkodliwych związków. Czy takie przekonanie ma jednak swoje potwierdzenie […]

Jasna strona cukru

Jasna strona cukru

Czy cukier, który dla wielu jest złem absolutnym, może mieć jakieś dobre strony? Okazuje się, że tak. Zespół prowadzony przez Konstantinosa Mantantzisa, doktoranta na Uniwersytecie Warwick, udowodnił, że cukier poprawia pamięć u starszych osób. Dodatkowo działa motywująco podczas wykonywania zadań, zachęca do podjęcia większego wysiłku i zwiększa zadowolenie w trakcie […]

Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?

Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?

Tak i nie. Popularna teoria głosi, że kofeina zmniejsza apetyt, a wypita rano pomaga nam się odchudzić. Zespół badaczy dr Leah M. Penek-Shirley z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork w Buffalo postanowił sprawdzić tę teorię. Zaobserwowali, że badani po spożyciu niewielkiej ilości kofeiny zjadali 10% mniej z bufetu na śniadanie. I […]

Mniej węglowodanów, większa kontrola

Mniej węglowodanów, większa kontrola

Czy dieta może mieć wpływ na cukrzycę typu 1? Według dr Richarda Bernsteina tak. W swojej książce „Diabetes Solution” stwierdza, że mała ilość węglowodanów w posiłkach może pomóc. Dr Bernstein poleca VLCD (ang. very-low-carbohydrate diet) jako sposób, by lepiej kontrolować poziom cukru we krwi u osób dotkniętych wspomnianą chorobą. Warto […]

Jak narkotyki mogą pomóc w walce z otyłością

Jak narkotyki mogą pomóc w walce z otyłością

Oczywiście nie narkotyki bezpośrednio, ale blokery używane w trakcie terapii odwykowych. Brzmi dziwnie? W końcu gdzie wspólny mianownik? W naszej głowie. Wspólnym mianownikiem jest nasze podwzgórze, a konkretnie występujące tam neurony oreksynowe. Blokuje się je w trakcie walki z uzależnieniem (na przykład od kokainy), ale pomaga to również w przypadku […]

Czy cukier robi z nas idiotów? Destrukcyjny wpływ cukru na zdrowie

Czy cukier robi z nas idiotów? Destrukcyjny wpływ cukru na zdrowie

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecane dzienne spożycie (RDA) cukru wynosi 25 gramów, co daje maksymalnie 6 łyżeczek do herbaty każdego dnia. Jednak badania wykazały, że przeciętny Amerykanin przyjmuje średnio 225 gramów dziennie – to 9 razy więcej niż zalecana dawka. Nic dziwnego, że społeczeństwo amerykańskie i cały świat walczy […]

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Cholesterol odgrywa kluczową rolę w organizmie, pomagając w produkcji niezbędnych hormonów i enzymów. Ale zbyt wysoki cholesterol może powodować mnogość problemów, takich jak zablokowanie tętnic, co, w wyniku braku leczenia może prowadzić, do zawału serca lub udaru mózgu. W poniższym artykule postaramy się przedstawić wam sprawdzone metody na obniżenie cholesterolu […]

System dietetyczny Reverse diet – na czym polega?

System dietetyczny Reverse diet – na czym polega?

Załóżmy, że na fali wakacyjnych postanowień zwróciłeś się w stronę odpowiedzialnej, zbilansowanej diety (nie myl z jedną z tych śmiesznych pseudo-diet, których mamy teraz wysyp). Dieta ta zakłada, oczywiście, rezygnację z wielu niezdrowych produktów oraz, bardzo często, obcięcie kalorii. Gratulacje. Trzymanie się solidnego planu dietetycznego wymaga dużego poświęcenia i samodyscypliny. […]

Czy soja ma wpływ na obniżenie testosteronu?

Czy soja ma wpływ na obniżenie testosteronu?

Produkty sojowe odgrywają ważną rolę m.in. w dietach populacji zamieszkujących tereny Azji wschodniej, czy u osób eliminujących mięso lub produkty odzwierzęce ze swojego jadłospisu. Są one szczególnie cenione ze względu na liczne walory prozdrowotne [1]. Od pewnego czasu zaczął jednak krążyć pogląd jakoby w owej soi zawarte były substancje mające […]

Shake nektarynkowy z awokado

Shake nektarynkowy z awokado

Hej! Trzymajcie przepis na Shake nekatrynkowy z awokado. Moim zdaniem o wiele smaczniejszy niż kupny, a przy okazji sycący i orzeźwiający. Pamiętajcie aby wasze owoce były dojrzałe 😉 Składniki: 1 małe awokado 3 nektarynki 1 zamrożony banan 30ml soku z cytryny 70ml mleczka kokosowego Garść owoców sezonowych do dekoracji Metoda: […]

Grass Fed Whey Protein – ekologiczne białko!

Grass Fed Whey Protein – ekologiczne białko!

Wśród nowych produktów w ostatnim czasie pojawiają się odżywki proteinowe z mleka od krów hodowanych w sposób ekologiczny i wolny od antybiotyków. Choć brzmi to jak kolejny chwyt marketingowy i zajawka wyłącznie dla ludzi żyjących „w zgodzie z naturą” to ma to głębszy sens, głównie ze względu na dostarczane w […]

Boczek superfood?

Boczek superfood?

W ostatnich latach śniadanie, w którym widnieje lekko ścięta jajecznica z dobrze przypalonym, chrupiącym boczkiem, zaczęto postrzegać za posiłek o właściwościach co najmniej nieszkodliwych, a nawet prozdrowotnych. Co więcej, niedawno zaczęła rosnąć liczba propagatorów takich założeń, a na instagramie hasztagiem #fit oznaczane są już nie owsianki z owocami, lecz plastry […]

Czy sztuczne słodziki mogą sprzyjać terapii nowotworów?

Czy sztuczne słodziki mogą sprzyjać terapii nowotworów?

Pomimo braku dowodów na szkodliwość większości powszechnie stosowanych w przemyśle spożywczym słodzików, wciąż są one owiane złą sławą. Powszechnie uważane są za chemię „jeszcze gorszą od cukru”. Wśród przeciwników słodzików szczególnie często da się słyszeć argument, że sprzyjają one powstawaniu nowotworów. Tymczasem badania przeprowadzone przez zespół naukowców z prestiżowego centrum […]

Próg leucynowy – czyli jak budować mięśnie!

Próg leucynowy – czyli jak budować mięśnie!

W celu maksymalizowania syntezy białek mięśniowych musimy pamiętać o prawidłowej podaży protein (polecamy lekturę: proteiny). Białka zbudowane są z aminokwasów. Najważniejszymi z punktu patrzenia masy mięśniowej są aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie jest w stanie syntezować i musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Śmiało można stwierdzić, że na […]

Wskaźnik Nawodnienia Napojami – Czy woda jest najlepsza?

Wskaźnik Nawodnienia Napojami – Czy woda jest najlepsza?

Są szanse, że jesteś zaznajomiony z indeksem glikemicznym (IG) – relatywnym rankingiem skali (0-100), pokazującym jak różne węglowodanowe pokarmy wpływają na poziom glukozy we krwi. Im środek spożywczy ma niższy IG, tym mniejszy będzie skok cukru we krwi oraz wpływ na poziom insuliny. Problem z indeksem glikemicznym i dietą opiera się […]

Tłuszcze w diecie – czy powinniśmy ich unikać?

Tłuszcze w diecie – czy powinniśmy ich unikać?

Jeżeli zapoznamy się z różnymi poradnikami zdrowego odżywiania to odkryjemy, że tłuszcz jest rodzajem absolutnego i ostatecznego zła świata kuchni. Ten Mroczny Władca, który zatyka żyły i zwiększa obwód pasa, bije o kilka długości takich nieprzyjaciół ludzkości jak cukier i sól. W sklepach można dostać niemal wszystko bez tłuszczu, lub […]

Czy spożywanie mleka jest szkodliwe?!

Czy spożywanie mleka jest szkodliwe?!

Mleko nie powinno być kontrowersyjnym tematem. A jednak! Poruszenie sprawy mleka w firmowej kuchni może doprowadzić do bardzo żywiołowej wymiany poglądów. Jak to się stało? Ciężko powiedzieć. Mleko powinno być co najmniej neutralnym tematem. W końcu jest to pierwsza rzecz, którą spożywają młode ssaki. Towarzyszy nam od tysiącleci – pierwotnie […]

Krówkowe kwadraciki

Krówkowe kwadraciki

Hej! Kto ma ochotę na coś bardzo słodkiego? 🙂 Tym razem mam dla Was przepis na pyszne, rozpływające się w ustach krówkowe kwadraciki, do których potrzebujecie tylko 3 składników! Gotowi? Składniki: 75g karmelowej odżywki białkowej 125g masła orzechowego 125g miodu Metoda: Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski. Połącz składniki na […]

Bananowe babeczki bez cukru i  glutenu

Bananowe babeczki bez cukru i glutenu

Hej! Tym razem przepis dla bezglutenowców dbających o linie 🙂 Bananowe babeczki z owocami i orzechami na mące z ciecierzycy! Składniki: 130g mąki z ciecierzycy 50g waniliowej odżywki białkowej 210g banana 1 jajko 25g ksylitolu 1/2 łyżki proszku do pieczenia Metoda: Połącz wszystkie składniki. Przygotuj dodatki (truskawki i ulubione orzechy) […]

8 najczęstszych nietolerancji pokarmowych

8 najczęstszych nietolerancji pokarmowych

W przeciwieństwie do niektórych alergii, nietolerancje pokarmowe w większym stopniu nie zagrażają życiu. Mogą one jednak stanowić problem i być źródłem dyskomfortu dla osób, które się z nimi borykają. Nietolerancja pokarmowa i wrażliwość są niezwykle powszechne, a liczba ludzi, których dotykają wydaje się stale rosnąć (1). Szacuje się, że do […]

Czworogłowe + dwugłowe oraz łydki :) Check form!

Czworogłowe + dwugłowe oraz łydki :) Check form!

Heloł 🙂 Jestem już po treningu nóg, niestety w chwili obecnej ciężko utrzymać sensowny ciężar w końcowej fazie przygotowań do zawodów, ale walczymy z kilogramami jak się tylko da i nie szukamy wymówek! Mocne schodzenie z ciężarem w trakcie redukcji to nic dobrego, mięsień musi mieć porządny bodziec do utrzymania […]

Ptasie mleczko Raffaello

Ptasie mleczko Raffaello

Uwielbiasz smak kokosa? Koniecznie przetestuj mój przepis na proste, efektowne i niskokaloryczne ciasto. Dodatkowo na końcu posta znajdziesz przepis na jaglane pralinki – idealnie sprawdzą się do dekoracji! Ptasie mleczko Raffaello Spód: Składniki: 2 jajka 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki mąki kukurydzianej pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubić […]

Jakie pokarmy są najbardziej przydatne w fazie utraty tłuszczu?

Jakie pokarmy są najbardziej przydatne w fazie utraty tłuszczu?

Ogólnie rzecz ujmując, większość z nas jest świadoma znaczenia kalorii. Na przykład, gdy standaryzowano spożycie kaloryczne, nie było różnic w składzie ciała między dietami, gdzie 43% dziennej dawki kalorii pochodziło z sacharozy (cukier stołowy), a dietami gdzie zaledwie 4% pochodziło z tego źródła [1]. Podkreśla to i dobrze obrazuje fakt, […]

Czekoladowe kubeczki

Czekoladowe kubeczki

Hej 🙂 Przedstawiam Wam przepis na czekoladowe kubeczki z masłem z nerkowców 🙂 Przepis jest klasyczny i pewnie przez większość z Was znany, ale warto go odświeżyć. Kubeczki smakują nieziemsko! 🙂 Składniki: 100g gorzkiej czekolady 30g oleju kokosowego Masło z nerkowców Ulubione dodatki (owoce, orzechy, posypka) Metoda: Czekoladę i olej […]

Ekspresowe naleśniki budyniowe

Ekspresowe naleśniki budyniowe

Szybkie, zdrowe, pyszne śniadanie? Mam na to pomysł! Te naleśniki są pyszne i ekspresowe w przygotowaniu. Świetnie smakują z twarogiem lub kremem czkoladowym. Koniecznie wypróbuj. Składniki: 2 jajka 2 łyżki proszku budyniowego, np. smak waniliowy pół szklanki wody 3 łyżki mąki ryżowej Przygotowanie: Wszystko dokładnie wymieszaj. Naleśniki smaż na dobrze […]

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Kiedy nasze kubki smakowe domagają się czekolady – mamy wiele możliwości, aby je zaspokoić. Czekoladę możemy dostać pod setkami (jeśli nie tysiącami!) różnych smaków, form i rodzajów. Jest ona dostępna w postaci cukierków, napojów, batoników, pralinek. Może mieć formę płynną lub stałą. Bywa słodka, słona, gorzka, a nawet ostra! Dzisiaj […]

Pomysły na podanie proteinowych pancakes

Pomysły na podanie proteinowych pancakes

Hej! Brakuje Ci pomysłów na podawanie pancakes? Świetnie trafiłeś! W tym wpisie podrzucę Ci kilka pomysłów oraz prostą instrukcje w postaci wideo na udekorowanie naleśników 🙂 Moją bazą do naleśników jest mieszanka PROTEIN PANCAKES better choice. Miałam już przyjemność próbować smaków malina, czekolada i guanabana. Wszystkie mają świetny smak. Poza […]

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne.

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne.

Wyniki badań, które zostały opublikowane 29 sierpnia 2017 r. w czasopiśmie Scientific Reports potwierdzają zdolność czosnku do zwalczania niepożądanych i szkodliwych bakterii. Profesor Michael Givskov z Uniwersytetu w Kopenhadze oraz jego współpracownicy stwierdzili, że ajoeny (organiczny związek chemiczny występujący w czosnku, stanowiący bezwonny produkt rozpadu alliiny) zawarte w czosnku zakłócają […]

W jaki sposób nasycone kwasy tłuszczowe uszkadzają komórki naszego ciała

W jaki sposób nasycone kwasy tłuszczowe uszkadzają komórki naszego ciała

W naszym coraz bardziej świadomym zdrowotnie społeczeństwie pojawiają się coraz to nowsze i bardziej wymyślne diety, które mają być optymalne dla utrzymania naszego ciała w dobrej kondycji. Dieta Atkins, Zone, Ketogeniczna, Wegetariańska, Wegańska, South Beach, Raw – walory zdrowotne każdej z tych diet zostały potwierdzone wielokrotnie badaniami naukowymi. Trudno zdecydować […]

kulturystka z haszi i niedoczynną tarczycą??

kulturystka z haszi i niedoczynną tarczycą??

Nazwa tarczyca (ang thyroid) pochodzi od greckiego słowa thyreos, oznaczającego tarczę, używaną przez greckich wojowników. Dziś chciałabym trochę Wam o niej poopowiadać, ponieważ problem z tarczycą jest ówcześnie jednym z najpowszechniejszych zaburzeń endokrynologicznych. A jest to jeden z najważniejszych i największych gruczołów wydzielania wewnętrznego jaki mamy. Pomimo, że waży „tylko” […]

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne

Oliwa z oliwek extra virgine wspiera proces uczenie się i pamięć u myszy SAMP8 Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO); wykazano, że przeciwutleniacze te odwracają degradację procesu uczenia się związaną z wiekiem i chorobą oraz redukują deficyty pamięci. Naukowcy zbadali wpływ EVOO […]

Związki zawarte w zielonych warzywach mogą pomóc w zapobieganiu pogorszeniu funkcji poznawczych

Związki zawarte w zielonych warzywach mogą pomóc w zapobieganiu pogorszeniu funkcji poznawczych

Artykuł, który ukazał się 20 grudnia 2017 r. W Neurology®, wskazuje na związek między dziennym spożyciem zielonych, liściastych warzyw i spadkiem tempa degradacji zdolności poznawczych. Martha Clare Morris, ScD, z Rush University Medical Center i współpracownicy przeanalizowali dane dotyczące 960 uczestników w wieku od 58 do 99 lat z projektu […]

słodki omlet BT na śniadanie

słodki omlet BT na śniadanie

Już od prawie miesiąca stosuje inne zasady odżywiania. Do tej pory miałam trzy posiłki węglowodanowe ; dwa zgodnie z zasadą carb-targeting – okołotreningowo i kolejny następujący po nich. Z racji, że trenowałam z rana, to moje śniadanie stanowiły głównie omlety z węglowodanami: na bazie mąk bezglutenowych, amarantus ekspandowany, płatki owsiane […]

MASA u kobiet trenujących (reverse dieting)

MASA u kobiet trenujących (reverse dieting)

Powiem Wam szczerze, że robienie masy to nie jest moje ulubione zajęcie, nawet pomimo tego, że mogę jeść więcej ;). Nigdy do tej pory nawet nie robiłam takiej prawdziwej, planowanej masy. Pomijając może dawne nawyki żywieniowe, z intuicyjnym zdrowym jedzeniem podporządkowanym ciężkim treningom kulturystycznym;). Trzymałam się jednak zawsze dość podobnego […]

ROSÓŁ, CZYLI ZUPA MOCY

ROSÓŁ, CZYLI ZUPA MOCY

LCHF to oczywiście nie tylko mięsa, ale i zupy a tu najlepiej sprawdza się rosół nazywany często „zupą mocy” 🙂 Podobno jest to najprostsza zupa i „sam się gotuje” a jednak ja sama nauczyłam się go gotować dopiero po przejściu na dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową.  Rosół ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające […]

PIERNICZKI LCHF (keto, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru)

PIERNICZKI LCHF (keto, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru)

Piernik to jedno z najstarszych ciast, obecnych w polskiej tradycji od wieków. Wywodzi się ze znanych w średniowieczu miodowników wzbogaconych o przyprawy korzenne. Stąd też nazwa „piernik” od staropolskiego określenia „pierny”, czyli „pieprzny”. Cechy charakterystyczne piernika to ciemna barwa, intensywny korzenny zapach oraz słodko-pikantny smak. Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do piernika […]

Korzyści Diety Ketogenicznej

Korzyści Diety Ketogenicznej

Decyzja o przejściu na dietę ketogeniczną może wiązać się z olbrzymią ilością korzyści zdrowotnych. Odczują je zwłaszcza osoby chore na cukrzycę. Badania pokazują, że bycie w stanie ketozy odżywczej prowadzi do znacznej poprawy kontroli poziomu glukozy we krwi i jednocześnie do utraty masy ciała. Inne, często obserwowane, korzyści obejmują: Zmniejszona […]

Kulki kokosowo migdałowe ( bez cukru, bez glutenu, wegańskie, 4 składniki)

Kulki kokosowo migdałowe ( bez cukru, bez glutenu, wegańskie, 4 składniki)

Hej! Przepis na łatwe w przygotowaniu kulki kokosowo migdałowe. Bez cukru, glutenu, nabiału, a co najważniejsze bardzo smaczne 🙂 Świetnie sprawdzą się jako mała świąteczna przekąska 🙂 Składniki ( 15 kulek) : 120g mąki kokosowej 110g mleka kokosowego (stała część) 60g masła migdałowego 40g syropu trzcinowego (można dać też syrop […]

Łosoś hodowlany – strzeż się!

Łosoś hodowlany – strzeż się!

Łosoś jest bogactwem składników mineralnych oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Magazynuje dzięki temu duże ilości witamin A,D,E oraz z grupy B. Bogactwo minerałów odpowiedzialnych za przemiany w naszym organizmie również jest wysokie (m. in. cynk, jod i selen). Brzmi świetnie? Tak, ale… Większość ryb jakie oferują nam sklepy […]

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale oczywiście nie byle jakiego tłuszczu 😉 Szczególnie chętnie sięgają po nią osoby na dietach  niskowęglowodanowych jak LCHF czy ketogeniczna, u których zastępuje ona czasem posiłek albo stosowana jest jako przedtreningówka. I […]

Cynamonowy omlet z jabłkiem

Cynamonowy omlet z jabłkiem

To idealny pomysł na jesienno-zimowe śniadanie! Koniecznie wypróbuj mój przepis na jesienny omlet. Gwarantuję, że się nie zawiedziesz! Najlepiej smakuje z masłem migdałowym. Składniki: 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ksylitolu średnie jabłko Przygotowanie: Jabłko obierz i […]

Migdałowe ciastka z czekoladowym wnętrzem (Bez Pieczenia)

Migdałowe ciastka z czekoladowym wnętrzem (Bez Pieczenia)

Hej! Łapcie przepis na przepyszne ciastka migdałowe z kremem czekoladowym (bez pieczenia) Będziecie zachwyceni! 🙂 Składniki: 100g mąki migdałowej 10g wiórek kokosowych 30g oleju kokosowego 30g syropu trzcinowego 30g masła migdałowego 50g kremu czekoladowego ( Możecie użyć Protein Nut Choc https://www.muscle-zone.pl/zdrowe-tluszcze/protein-nut-choc-250g lub masła orzechowego z kakao) Metoda: Mąkę migdałową, wiórki […]

Bananowo Migdałowe Babeczki

Bananowo Migdałowe Babeczki

Hej! Tym razem mam dla was przepis na Bananowo Migdałowe Babeczki bez cukru, oleju i laktozy 🙂 Są bardzo łatwe w przygotowaniu i najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Dzięki migdałom stanowią świetne źródło tłuszczu i białka a dzięki płatkom owsianym dostarczą nam pełnowartościowych węglowodanów 🙂 Składniki:  150g płatków owsianych 1 rozgnieciony […]