Czy maltitol jest bezpiecznym słodzikiem?

Avatar
cukier

Maltitol to kolejny z cukrów alkoholowych, jeden z najpopularniejszych słodzików stosowanych w przemyśle. Jest on często dodawany do produktów bez cukru lub odżywek białkowych i innych "fit" produktów. Czy maltitol jest bezpieczny? Czy warto go dodawać do codziennej diety?

Zalety maltitolu

Wiemy już, co to jest maltitol. Jakie zatem ma zalety? Stosując go, jesteśmy w stanie uzyskać w danej potrawie/produkcie słodkość taką samą, jak cukier, ale z o wiele mniejszą zawartością kalorii. Dzięki temu z pewnością sprawdzi się przy odchudzaniu.

Maltitol nie ma również specyficznego posmaku, który możemy wyczuć przy innych słodzikach, co z pewnością jest dużą zaletą. Dzięki takim słodzikom o wiele łatwiej utrzymać dietę czy to zdrowotną czy odchudzającą.

Maltitol nie przyczynia się również do powstawania próchnicy ani ubytków zębowych, dlatego też często jest składnikiem gum, płynów do płukania ust czy past do zębów.

    Czy maltitol jest bezpieczny?

    Maltitol jest uznawany za bezpieczną alternatywę cukru, natomiast jak wiadomo, liczy się umiar. Osoby z cukrzycą powinny pamiętać, że maltitol zawiera węglowodany, zatem ma indeks glikemiczny i kalorie. Nie jest obojętny dla gospodarki cukrowej, zatem cukrzycy i osoby cierpiące na insulinooporność powinny na niego uważać.

    Duże dawki malitolu będą powodowały rewolucje w układzie pokarmowym, jak bóle brzucha czy biegunka. Jeśli tak zareagujesz, zmniejsz dzienną dawkę maltitolu. Podobnie efekty wywołuje ksylitol - inny słodzik. Jeśli masz bardzo wrażliwe jelita - sprawdź erytrytol - słodzik bez kalorii.

    Tagi: maltitol, słodziki, zamienniki cukru

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *