Healthy Lifestyle

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym stanowi czerwony barwnik tradycyjny dla wielu gatunków zwierząt morskich, takich jak choćby ryby łososiowate, krewetki, homary i raki, przyczyniając się do różowoczerwonego koloru ich mięsa. Uważa się również, że astaksantyna jest […]

Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej słonecznej – musimy postawić na jej suplementację. Wiele firm farmaceutycznych poleca nam różnego rodzaju suplementy z witaminą D w odpowiednich dawkach i porcjach. Dla dzieci doskonale znaną jest […]

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Utarło się jakoś tak, że okres ciąży jest stanem błogosławionym, że kobieta ma latać na skrzydłach szczęścia i kwitnąć, bo przecież nosi w sobie cud, przecież wszystko ma być fajnie… I rzeczywiście u części kobiet tak to wygląda – jednak dotyczy to zdecydowanej mniejszości. Jeśli natomiast przyznasz się komuś, że […]

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

W ostatniej części artykułu przedstawione zostaną kolejne wybrane kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono do chwili obecnej u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz podsumowany zostanie na końcu cały aspekt żywieniowy w nieswoistych zapaleniach jelit. Eliminacja mleka krowiego i jego przetworów W trwającym 12 miesięcy, randomizowanym, kontrolowanym badaniu […]

Jak pozbyć się migreny cz. 2

Jak pozbyć się migreny cz. 2

W poprzednim wpisie zwrócono uwagę na znaczenie transportu i metabolizmu glukozy w mózgu podczas ataków migreny. W  tym wpisie zostaną przybliżone pozostałe mechanizmy przypadłości migrenowych i pozytywnego wpływania na nie diety ketogenicznej. Przemiany mitochondrialne Kilka dowodów naukowych wskazuje na korelację genetycznych zaburzeń mitochondrialnych z migreną. W badaniach wykryto takie zdarzenia […]

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.2

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.2

W poprzednim wpisie zwrócono uwagę na najczęściej występujące niedobory żywieniowe wśród sportowców. Dotyczą one głównie żelaza, wapnia i magnezu. Rozległość deficytów może jednak obejmować znacznie większą ilość mikroelementów. Poniżej opisano te z nich, których ubytki są rzadsze, ale mają równie istotne znaczenie w kontekście aktywności fizycznej. Fosfor Obecność fosforanów w […]

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Podwyższony poziom prolaktyny (PRL) może w sposób wielopłaszczyznowy odciskać swoje piętno zarówno na zdrowiu jak i na ogólnie pojętym komforcie życia. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, iżhiperprolaktynemia może potencjalnie sprzyjać nasileniu objawów charakterystycznych dla zespołu jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). Mechanizm powyższej zależności jest dość […]

Background healthy food for heart. Healthy food, diet and life. Fresh fruits and vegetables, berries and nuts. Healthy heart concept

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część II

W pierwszej części artykułu dokonano przeglądu potencjalnych mechanizmów odpowiedzialnych za związek między sposobem odżywiania a patogenezą wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Z kolei, w niniejszej odsłonie omówione zostaną pokrótce poszczególne kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono dotychczas u chorych z colitis ulcerosa. Chociaż wielu pacjentów cierpiących na wrzodziejące zapalenie jelita […]

Poronienie a poronienia nawykowe

Poronienie a poronienia nawykowe

Większość kobiet w ciąży jak ognia się obawia się poronienia albo porodu przedwczesnego i nic dziwnego – mi ten strach przez całą ciąże również towarzyszył nawet ze względu na samą wiedzę i świadomość, które posiadam co do statystyk na temat wyżej wspomnianych sytuacji. Dodatkowo każda kobieta, która przeszła to bardzo […]

Czy cukrzycę typu 2 można cofnąć poprzez utratę wagi?

Czy cukrzycę typu 2 można cofnąć poprzez utratę wagi?

Zespół kierowany przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge opracował mniej intensywne strategie kontrolowania cukrzycy typu 2. Cukrzyca typu 2 dotyka 400 milionów ludzi na całym świecie. Niesie ryzyko chorób serca, udaru, ślepoty i amputacji. Kilka wcześniej opisanych środków kontroli cukrzycy obejmowało intensywne zmiany stylu życia i ekstremalne zmniejszenie ilości kalorii w […]

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część I

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część I

Wyniki dotychczas przeprowadzonych badań epidemiologicznych i eksperymentalnych sugerują, że sposób odżywiania jest jednym z kluczowych czynników środowiskowych, które przyczyniają się do rozwoju wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) oraz nasilenia zmian patofizjologicznych u pacjentów cierpiących z powodu tej nieswoistej choroby zapalnej jelit [1]. Jak się bowiem okazuje, znaczące zmiany […]

Kiwi na lepszy sen

Kiwi na lepszy sen

Kiwi jakie jest niby każdy widzi: smaczne, włochate i idealne by jeść je… ze skórką*. W praktyce jednak poza wspomnianymi walorami posiada jeszcze co najmniej kilka innych zalet, w tym między innymi – może sprzyjać poprawie jakości snu. Co szczególnie istotne powyższe twierdzenie wspierają nie tyle ludowe mądrości co dane […]

Structural chemical molecular formula and model of Lipoic acid. Atoms are represented as spheres with color coding isolated on background. 2d and 3d visualization and skeletal formula. Vector formula

Czy kwas alfa-liponowy wpływa na profil lipidowy krwi?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że przewlekłe choroby niezakaźne, takie jak chociażby schorzenia układu sercowo-naczyniowego są głównymi czynnikami przyczyniającymi się w ostatnich latach do wzrostu śmiertelności na całym świecie [1]. Dane obejmujące całkowitą liczbę zgonów spowodowanych chorobami sercowo-naczyniowymi wskazują na jej globalny wzrost z 14,4 miliona w roku 1990 do 17,5 […]

Plan i przygotowanie do porodu

Plan i przygotowanie do porodu

Po tym jak poruszyłam wszystkie aspekty związane z wyprawką zarówno dla dziecka jak i dla nas jako przyszłych mam/rodziców warto jeszcze napisać o kolejnym aspekcie związanym ze zbliżającym się porodem, o tzw. planie porodu – co to w ogóle jest, po co i na czym polega oraz o paru innych […]

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną zaletą dysmutazy ponadtlenkowej jest to, że sprzyja rozkładowi wolnych rodników. Suplementy dysmutazy ponadtlenkowej są stosowane w leczeniu i zapobieganiu wielu problemom zdrowotnym i poważnym chorobom. Suplementy te są zwykle wytwarzane z […]

Czy otyłość to tylko „problem natury estetycznej”?

Czy otyłość to tylko „problem natury estetycznej”?

Nadwaga to „pierwszy krok” nadmiernej masy ciała. Mówimy o niej w momencie kiedy współczynnik BMI wynosi >25kg/m2 (oblicza się go dzieląc masę ciała w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu). Otyłość natomiast to kolejny „stopień” nadwagi, który pojawia się w momencie gdy nie zareagujecie w porę na przybywające […]

Sen a odporność

Sen a odporność

Nie od dziś wiadomo, że sen ma znaczenie dla wielu aspektów naszego zdrowia. To samo tyczy się kwestii odporności przeciwko infekcjom, gdyż sen przekłada się również i na ten parametr zdrowotny. Zacznijmy od tego, że prawidłowej jakości sen, czyli głęboki, regenerujący, o odpowiedniej ilości faz REM i odpowiednio długi powoduje, […]

Dwuwęglan sodu – proszek wielozadaniowy – w kuchni, w łazience i w sporcie

Dwuwęglan sodu – proszek wielozadaniowy – w kuchni, w łazience i w sporcie

Dwuwęglan sodu jest związkiem o niespotykanie szerokim zastosowaniu. Jeśli by zerknąć „w internety” zauważycie, że poleca się ją niemal na wszystko. Dzięki sodzie wyczyścicie srebrną biżuterię/sztućce, spulchnicie wypieki, „oczyścicie atmosferę” (soda ma właściwości absorbowania różnych zapachów, więc pochłania również te nieprzyjemne), wyczyścicie powierzchnie w kuchni i łazience, wybielicie ubrania, odchwaścicie […]

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam rzeczy duże, globalne i te które zazwyczaj wymagają najwyższych nakładów finansowych (urządzenie pokoiku/kącika dziecka, fotelik samochodowy, wózek itd.), w poprzedniej natomiast się skupiłam i wymieniłam rzeczy, […]

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach jagodowych, winogronach i czerwonym winie, a także orzechach arachidowych, nasionach soi oraz azjatyckiej herbacie Itadori [1]. Ten dobrze znany związek polifenolowy jest również zaliczany do fitoaleksyn, czyli substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, które wytwarzane są […]

Szalenstwo wyprawkowe cz. 2 – kąpiel, pielęgnacja, apteczka oraz ubrania

Szalenstwo wyprawkowe cz. 2 – kąpiel, pielęgnacja, apteczka oraz ubrania

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą kontynuuje serię artykułów o wyprawce dla pierwszego dziecka, w których się dzielę zebraną wiedzą i swoją „encyklopedią” o wyprawce o co prosiło mnie bardzo wiele osób. Zaznaczam i przypominam, że jest to głównie informacja teoretyczna, którą zbierałam przez cały okres trwania ciąży analizując […]

Health food concept for a high fiber diet with fruit, vegetables, cereals, whole wheat pasta, grains, legumes and herbs. Foods high in anthocyanins, antioxidants, smart carbohydrates and vitamins.

Zastosowanie diety DASH u kobiet z zespołem policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (PCOS) dotyka od 8 % do nawet 13 % kobiet w wieku rozrodczym i jest związany z zaburzeniami funkcji reprodukcyjnych oraz metabolicznych [1]. Zaobserwowano, że nadmierny stopień otłuszczenia ciała przyczynia się do pogorszenia wszystkich objawów klinicznych choroby, które obejmują m.in.: zmniejszoną częstotliwość owulacji, nieregularne cykle miesiączkowe, obniżoną […]

Fitness concept, Sports nutrition. Protein cocktails, protein powder and dumbbell. Vanilla, berry and chocolate protein shakes.

Czy nadmiar białka szkodzi? Jakie ilości protein są bezpieczne?

W niedawnych tekstach poświęconych proteinom, a pochodzącym z cyklu „żywieniowy elementarz sportowca” pisałem o zapotrzebowaniu na białko. Wiemy, że „Kowalskiemu” wystarcza ok. 0,8-1g-kg m.c., a sportowcom potrzeba nieco więcej – zależnie od dyscypliny 1,2-2, a czasem i >3g/kg m.c. Różnice bądź co bądź niepomijalne. Czy tak wysokie spożycie protein (mimo […]

Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

To co spożywamy ma znaczenie na to, jak wygląda nasza flora jelitowa. Nie tylko rzutuje na to dobór produktów, ale również i sposób ich obróbki. Coraz więcej badań to udowadnia, gdzie przykładem jest kolejny, cytowany eksperyment. W owym badaniu naukowcy doprowadzili do zmiany składu flory jelitowej poprzez samo podawanie pokarmów […]

Konsumpcja herbaty a zdrowie

Konsumpcja herbaty a zdrowie

Nie ulega wątpliwości, że herbata jest najczęściej wypijanym napojem na świecie [1]. Światowe spożycie herbaty jest największe w przypadku czarnej herbaty, a następnie zielonej herbaty, herbaty oolong i białej herbaty. Napar z liści herbaty zawiera śladowe ilości białek, węglowodanów, lipidów, aminokwasów, witamin i składników mineralnych, lecz to głównie związki polifenolowe […]

Jak pozbyć się migreny cz. 1

Jak pozbyć się migreny cz. 1

Ból głowy nie jest niczym przyjemnym, a zwłaszcza, gdy nieprzerwanie daje o sobie znać. Chociaż migrena jest trudna do wyleczenia, to wyeliminowanie pewnych czynników może zmniejszać napady bólu. U każdej osoby, której dotyczy problem migren przyczyny bólu mogą być inne. Część osób doświadcza pogorszenia objawów po spożyciu konkretnych produktów żywnościowych. […]

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.1

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.1

Składniki mineralne obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego 1-3 odgrywają kluczową rolę dla utrzymania zdrowia. Ich wartość dla sportowców dotyczy m.in. wspierania pracy układu sercowo-naczyniowego, regulowania przemian metabolicznych, zapobiegania starzeniu lub  przebudowy struktury kości 4-7. Wiele osób rozpoczynających swoją przygodę ze sportem trwa w nieświadomości żywieniowej, zwracając swoją uwagę […]

Właściwości ergogeniczne soku z buraka

Właściwości ergogeniczne soku z buraka

Sok z buraków figuruje w klasyfikacji suplementów diety, stworzonej przez Australijski Instytut Sportu w kategorii A, czyli jednym słowem należy do produktów posiadających wysoki poziom dowodów naukowych na faktyczną poprawę możliwości wysiłkowych sportowców przy założeniu, że suplementacja zrealizowana zostanie zgodnie z dobrze udokumentowanym w badaniach protokołem stosowania. Sok z buraków […]

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnej konsumpcji buraków i ich przetworów

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnej konsumpcji buraków i ich przetworów

W ostatnich latach obserwuje się wyraźny ogólnoświatowy wzrost zainteresowania prozdrowotnymi i ergogenicznymi właściwościami buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) [1]. Czerwony burak jest jednym z najbardziej popularnych warzyw korzeniowych w naszym kraju, niemniej jednak według danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny w 2015 roku jego konsumpcja wśród społeczeństwa w ostatniej dekadzie […]

Właściwości zdrowotne daktyli

Właściwości zdrowotne daktyli

Owoce daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera L.) były w tradycyjnej medycynie stosowane w wielu kulturach jako medykament służący do leczenia szerokiego spektrum rozmaitych dolegliwości, takich jak chociażby zaburzenia żołądkowo-jelitowe, gorączka, obrzęki, zapalenie oskrzeli czy trudno gojące się rany [1]. Obecnie palma daktylowa jest powszechnie uprawiana nie tylko w Azji i Afryce, […]

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 2

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 2

W ostatniej części szepnąłem parę słów na temat dostępnych dowodów naukowych dotyczących spożycia mleka i produktów mlecznych, a poziomom ciśnienia tętniczego krwi i ryzyka rozwoju nadciśnienia w przyszłości. Dziś chciałbym skupić Waszą uwagę na aspekcie szerszym – całym gremium chorób sercowo-naczyniowych oraz ogólnej śmiertelności z różnych przyczyn (choć ten drugi […]

Czy trening siłowy wpływa na wydajność umysłową?

Czy trening siłowy wpływa na wydajność umysłową?

Być może doświadczyłeś/aś, że praca umysłowa poprzedzona treningiem atletycznym staje się mniej efektywna. Wiele osób ciągle jednak neguje tego typu odczucia, dlatego świat nauki przyjrzał się temu zagadnieniu w celu jego weryfikacji. Trening siłowy powoduje zmęczenie fizyczne, głównie na skutek uszkodzeń włókien mięśniowych, ale czy powoduje też zmęczenie mózgu? Nowe […]

Laktacja – rola prolaktyny i oksytocyny w jej przebiegu

Laktacja – rola prolaktyny i oksytocyny w jej przebiegu

Na podstawie poprzedniego artykułu wiemy już, że prolaktyna jest hormonem, której nazwa pochodzi od jej pierwszej poznanej roli – czyli laktacji (procesu wydzielania mleka) oraz o tym, że rola prolaktyny w naszym organizmie jest w rzeczywistości bardziej złożona i skomplikowana oraz, co najważniejsze, nie ogranicza się tylko do laktacji u […]

Rola prolaktyny w ciąży

Rola prolaktyny w ciąży

Prolaktyna jest hormonem, której nazwa pochodzi od jej pierwszej poznanej roli – czyli laktacji (procesu wydzielania mleka). Rola prolaktyny w naszym organizmie jest w rzeczywistości bardziej złożona i skomplikowana oraz co najważniejsze nie ogranicza się tylko do laktacji i kobiet. PRL jest jednym z najbardziej wszechstronnie działających hormonów, bo wywiera […]

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i pełnowartościowego białka, inni o znacznej zawartości dobrze przyswajalnego wapnia, jeszcze inni upatrują się w nabiale potencjału zaostrzania zmian trądzikowych czy wytwarzania śluzu. Dziś Waszą uwagę chciałbym skupić na tematyce […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i siłowych, gloryfikowany składnik diety wielu sportowców, jeden z podstawowych składników najpopularniejszych suplementów diety. Czym jest uwielbiane przez wszystkich białko? Do czego służy w naszym organizmie? Ile tak naprawdę powinniśmy go spożywać […]

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym jednak innym razem. Niedawno moją uwagę przykuł całkiem świeży artykuł (28 sierpnia 2019) w którym oceniano czy wyższa podaż sera może minimalizować zaburzenia funkcji śródbłonka naczyniowego powodowane wysokim spożyciem […]

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Pomimo kilkudziesięcioletniej historii dietetyki, najnowsze badania wskazują, że nadal istnieją kluczowe składniki odżywcze, których możemy dostarczać naszemu organizmowi w niewystarczających ilościach. Składnik odżywczy, którego może brakować wielu z nas? Odpowiedź brzmi – cholina. Cholina, obecna w jajach, nabiale i mięsie, została uznana przez Instytut Medyczny za niezbędny składnik odżywczy w […]

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

O tym, że wyższe spożycie protein (niż przeciętny Kowalski, a nie bez umiaru) wspiera budowę formy sportowej. Białko dostarczane wraz z żywnością i suplementami wspiera anabolizm, a jeśli włączymy dodatkowo wysiłek fizyczny – o poprawę sylwetki nie jest wcale trudno. Oczywiście prócz podaży białka wpływ na to ma cała rzesza […]

Father and son in the gym. Father and son spend time together and lead a healthy lifestyle. Man and boy are working out. Father and son are doing exercise.

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Insulinooporność jest często występującym zjawiskiem u starszych osób, chociaż staje się coraz bardziej powszechna we wszystkich grupach wiekowych, w tym u osób w młodym i średnim wieku z nadmiernym stopniem otłuszczenia ciała, prowadzących zdecydowanie siedzący tryb życia [1]. Niewątpliwie ponadprzeciętne odkładanie się zapasowej tkanki tłuszczowej w organizmie, zdefiniowane jako nadwaga […]

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali już Majowie, Babilończycy i starożytni Egipcjanie. Na dzień dzisiejszy znamy około 300 gatunków miodu. Różni się on składem, smakiem, barwą, zapachem i właściwościami. Różnice wynikają z różnego […]

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele energetyczne, batony węglowodanowe, maksymalizacji ulega także spożycie węglowodanów w całodziennej racji pokarmowej, głównie przez większą podaż produktów węglowodanowych (produkty zbożowe, warzywa skrobiowe, świeże i suszone owoce, czasem cukry rafinowane i żywność […]

Wysokie spożycie białka a zdrowie jelit

Wysokie spożycie białka a zdrowie jelit

Wielokrotnie poruszany temat maksymalizacji spożycia białka zwykle dotyczy jego wpływu na narządy np. nerki lub wątrobę.  Z drugiej strony wciąż pojawiają się głosy promujące tezę, że wzrost mięśni jest możliwy głównie dzięki spożywaniu znacznych ilości białka. Funkcje aminokwasów nie zamykają się jednak wyłącznie na mięśniach, nerkach i wątrobie. Uwaga skupiona […]

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Metformina jest obecnie najczęściej stosowanym lekiem przeciwcukrzycowym, bowiem niemal wszystkie wytyczne towarzystw naukowych w dziedzinie diabetologii na całym świecie zalecają jej przyjmowanie jako leku pierwszego rzutu w leczeniu pacjentów z cukrzycą typu 2 [1]. Ponadto, metformina jest także często wykorzystywana w leczeniu innych stanów związanych z występowaniem oporności na insulinę, […]

Jak mózg i mięśnie reagują na kreatynę cz.2

Jak mózg i mięśnie reagują na kreatynę cz.2

Poprzednia część artykułu wskazywała na podstawowe znaczenie biologiczne, genezę stosowania i przemiany biochemiczne kreatyny w organizmie człowieka. Przykładem bogatej funkcjonalności tego związku było opisanie wpływu jego niedoborów na mózg. Jakie jeszcze znaczenie ma suplementacja kreatyną i czy jest korzystna tylko dla mięśni? Niedokrwienie i niedotlenienie Kiedy do mózgu nie dociera […]

Temat tabu – seks w trakcie ciąży

Temat tabu – seks w trakcie ciąży

Od aktu miłosnego wszystko się zaczęło… Skoro już jesteśmy przez ostatnie dwa tygodnie przy tematach związanych z porodami przedwczesnymi czy też celowym wywoływaniu porodu, kiedy już ciąża jest donoszona, to nie można ominąć tematu jakim jest seks. Seks czy stymulacja sutków jest jednym z alternatywnych metod zalecanych przez położne w […]

Konsumpcja kofeiny a stężenie kortyzolu

Konsumpcja kofeiny a stężenie kortyzolu

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie, jak również stanowi główne źródło kofeiny dla większości populacji [1]. Pomimo, iż kawa jest przede wszystkim kojarzona z zawartością kofeiny to jednak jest to złożona mieszanina ponad 1000 różnych bioaktywnych związków, które wykazują szerokie spektrum […]