Healthy Lifestyle

Pregnenolone endogenous steroid and precursor, metabolic intermediate in the biosynthesis of progestogens, androgens, estrogens, glucocorticoids, and mineralocorticoids.

Pregnenolon – czy warto go brać?

Pregnenolon jest to neurosteroid, którego zadaniem jest stymulacja mózgu do pracy. Produkowany z cholesterolu, powstaje przy współudziale witaminy B5 i koenzymu A. W nadnerczach hormon ten przekształca się w progesteron lub DHEA, a z tych z kolei kolejne, w tym kortyzol, testosteron, estrogeny i aldosteron. Pregnenolon jest niezwykle istotny w […]

Blackboard with the chemical formula of Aspartic acid

DAA – kwas D-asparaginowy

DAA jest to kwas D- asparaginowy będący jednym z organicznych związków chemicznych. Należy do grupy aminokwasów białkowych, mający kwasowy charakter, produkowany przez nasz organizm samodzielnie w określonej ilości i znajduje się w przysadce mózgowej, w jądrach, jak również i podwzgórzu. U jednych osób zapotrzebowanie na niego jest na odpowiednim poziomie, […]

Science background - The chemical formula of Testosterone

Bostery testosteronu – podbij swój testosteron!

Niski poziom testosteronu może znacząco wpłynąć na jakość życia wielu mężczyzn, ale i kobiet. Szybkie przybieranie na wadze, ginekomastia, zmęczenie, problemy z pamięcią, zaburzenia erekcji, zmniejszona siła i masa mięśniowa, ból, drażliwość, łamliwość kości, w kości lęk i depresja. To jedne z głównych przyczyn niskiego poziomu testosteronu. U kobiet z […]

Hand drawn set of essential oils. Vector echinacea purpurea flower. Medicinal herb, glass dropper bottle. Engraved colored art. Ccosmetics, medicine, treating, aromatherapy, package design healthcare.

Echinacea – właściwości zdrowotne

Echinacea, czyli po polsku jeżówka, to roślina pochodząca z północnej Ameryki, od ponad 400 lat używana jako lek ziołowy, przez plemiona indiańskie. Jest sklasyfikowana jako zioło, a niektóre z jej rodzajów używane są do tworzenia leków (z jej liści, kwiatów oraz korzenia). Warto wspomnieć, że związki zawarte w dolnej i […]

3d render of BCAA bottle with pills isolated over white background

BCAA – działanie i dawkowanie

BCAA są to aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, będące jednymi z najbardziej popularnych suplementów diety na rynku, które stosowane są przez sportowców. Do BCAA zalicza się między innymi: leucynę, izoleucynę i walinę. Są to aminokwasy egzogenne, a więc takie, których organizm nie jest w stanie wytworzyć sam, ale które należy […]

Tryptofan – zbawienie dla układu nerwowego

Tryptofan – zbawienie dla układu nerwowego

Tryptofan jest to aminokwas dostarczany do organizmu człowieka wraz z pożywieniem lub odpowiednimi suplementami, gdyż człowiek nie wytwarza go sam. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Działanie tryptofanu Tryptofan przede wszystkim wykorzystywany jest do produkcji białek, enzymów oraz tkanki mięśniowej. Jest on odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, w […]

Structural model of Proline on the blackboard.

Prolina – kolejny cenny aminokwas

Prolina jest to aminokwas endogenny wytwarzany przez organizm człowieka samodzielnie, jednak nie zawsze w takich ilościach by mógł on spełniać swoje zadania tak, jak powinien. Wchodzi on w skład struktury białkowej człowieka. Jest głównym składnikiem kolagenu, a więc białka tkanki łącznej, która jest składnikiem ścięgien, mięśni w tym serca, więzadeł, […]

Ornithine is a non-proteinogenic amino acid that plays a role in the urea cycle. Ornithine is abnormally accumulated in the body in ornithine transcarbamylase deficiency. 3d illustration

Ornityna – jakie ma działanie?

Ornityna jest to aminokwas niezwykle cenny dla organizmu przede wszystkim ze względu na swoje właściwości. To właśnie on odpowiada za usuwanie amoniaku z organizmu poprzez zwiększenie syntezy mocznika, ona wpływa odtruwająco zarówno na wątrobę, jak również i na mózg. Ornityna ma bardzo szerokie działanie, dlatego też odpowiednia jej obecność w […]

Structural model of Methionine on the blackboard.

Metionina – wsparcie pracy całego organizmu

Metionina jest to organiczny związek chemiczny należący do grupy aminokwasów kodowanych, egzogennych, a więc nie jest wytwarzana przez organizm, ale musi być dostarczana poprzez dietę lub odpowiednia suplementację. Bierze udział w dużej ilości procesów zachodzących w naszych organizmie dlatego też jest ona tak niezbędna do życia. Jest aminokwasem siarkowym. Działanie […]

Tablet with the chemical formula of Lysine

Lizyna – aminokwas przeciw osteoporozie

Lizyna jest to aminokwas należy do grupy aminokwasów egzogennych, a więc takich, które musimy dostarczyć z zewnątrz, bowiem organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować. Jej obecność w organizmie jest niezwykle ważna, dlatego tak ważny jest odpowiedni jej poziom. U jednych osób wystarczy jedynie odpowiednia dieta, u innych suplementacja. […]

Structural model of Glycine on the blackboard.

Glicyna – aminokwas wspierający cały organizm

Glicyna jest to jeden z najbardziej prostych aminokwasów endogennych, który występuje naturalnie w organizmie człowieka. Można dostarczyć ją jednak organizmowi poprzez stosowną dietę bogatą w białko, przez leki i suplementy diety. Wchodzi ona w skład białek, buduje kolagen, bierze udział w syntezie glukozy i kreatyny. Buduje czerwone krwinki. Działanie glicyny […]

chemical formula of phenylalanine on a blackboard

Fenyloalanina – wsparcie produkcji dopaminy

Fenyloalanina jest to związek chemiczny organiczny należący do aminokwasów egzogennych. Nie produkujemy jej więc sami, ale musimy dostarczyć czy to z pożywieniem czy też poprzez odpowiednią suplementację. Jest podstawowym budulcem białek. Zalecana do spożywania w postaci suplementów szczególnie przez sportowców. Występują trzy rodzaje fenyloalaniny: D-fenyloalanina, L-fenyloalanina i DL- fenyloalanina. Działanie […]

Tablet with the chemical formula of  Cysteine . Amino acids.

Cysteina – kolejny ważny aminokwas

Cysteina jest to naturalnie występujący aminokwas, który w swoim składzie zawiera siarkę. Poprze to, że zawiera ona grupę tiolową znacząco różni się od innych dostępnych aminokwasów. Cysteina produkowana jest przez organizm samodzielnie. Zazwyczaj dawka wystarcza na potrzeby każdego człowieka. Dodatkowo uzupełniana może być poprzez dietę zawierająco mięso, ryby, nasiona i […]

Tablet with the chemical formula of Arginine

Arginina – podstawowy aminokwas

Arginina jest to aminokwas należący do grupy aminokwasów endogennych, które powstają w organizmie lub egzogennych, które musimy dostarczyć wraz z pożywieniem. Od dawien dawna uznaje się, iż L-arginina to doskonały sposób na zwiększenie wydolności organizmu, jak również i poprawa osiąganych wyników podczas wysiłku fizycznego. Okazuje się jednak, że prowadzone badania […]

Szybkie babeczki z malinami i rodzynkami

Szybkie babeczki z malinami i rodzynkami

Hej! Dzisiaj szybki przepis na babeczki z użyciem popularnej owsianki od SCITEC NUTRITION. Idealnie nadają się na szybkie zdrowe śniadanie lub przekąskę 🙂 Składniki: 300g owsianki o smaku białej czekolady od SCITEC NUTRITION 440ml napoju kokosowego 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 garść rodzynek 1 garść malin Instrukcja: […]

Czy zasadne są obawy przed spożyciem nasion roślin strączkowych?

Czy zasadne są obawy przed spożyciem nasion roślin strączkowych?

Wiele dowodów naukowych potwierdza korzyści zdrowotne wynikające z regularnej konsumpcji produktów pochodzenia roślinnego, w tym także zwiększonego spożycia nasion roślin strączkowych. Wysoka podaż w diecie warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, orzechów i nasion jest związana ze znacznie zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu oraz cukrzycy typu […]

World diabetes day, National American diabetic awareness month concept with blood drop examination tool kit, blood sugar tracker record and heart with doctor's stethoscope

Post przerywany – pomoc w terapii cukrzycy typu 2

Planowany przerywany post może pomóc w terapii, a nawet odwórceniu, cukrzycy typu 2, sugerują lekarze piszący w czasopiśmie BMJ Case Reports po tym, jak troje pacjentów pod ich opieką, którzy to zrobili, byli w stanie całkowicie wyeliminować potrzebę leczenia insuliną. Około jedna na dziesięć osób w USA i Kanadzie cierpi […]

BIOHACKING – SŁOŃCE

BIOHACKING – SŁOŃCE

Tym razem nie będzie stricte o diecie LCHF czy ketozie choć poruszony temat pomaga także optymalizować dietę dla utrzymania stanu ketozy. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że nawet najlepiej dobrana i skomponowana dieta oraz suplementacja nie zagwarantują nam zdrowia, jeśli nie zadbamy również o styl i higienę życia. Co […]

Bottles of essential oil with rosemary thyme creeping thyme echinacea wintergreen lavender myrrh and frankincense on a white background

Produkty wspierające regenerację stawów – czy wśród suplementów znajdziemy złoty środek? – część 5 – boswellia serrata

Poprzednie części (część 1 i część 2i część 3i część 4) traktowały o substancjach nieco niszowych i bardzo rzadko omawianych w kontekście zdrowia i regeneracji stawów. Tu omówię inny związek – Boswellia serrata. Boswellia serrata to roślina stosowana „od wieków”, mowa o niej już w technikach Ajurwedy. To właśnie na […]

Protein powder in measuring plastic spoon and vitamin complex omega 3 glucosamine capsules supplements on blue background sports nutrition top view.

Produkty wspierające regenerację stawów – czy wśród suplementów znajdziemy złoty środek? – część 4 – glukozamina i chondroityna

Poprzednie części (część 1 i część 2i część 3) traktowały o substancjach nieco niszowych i bardzo rzadko omawianych w kontekście zdrowia i regeneracji stawów. Tu omówię inne związki. Dwa związki zawarte w tytule królują zarówno jako składniki preparatów mających za zadanie wsparcie procesu regeneracji i prewencji urazów układu ruchu, jak […]

Medical supplies, doping, drugs in glass containers and plastic tubes for blood collection for tests on a blue background. Pharmaceutical technology.

Zabronione substancje w sporcie – lista WADA 2019

Doping w sporcie nie jest niczym nowym, wielu sportowców „wpada” na nim, jeszcze większej ilości udaje się przemknąć obok kontroli antydopingowej. Niestety, tam gdzie w grę wchodzą ogromne sukcesy, pieniądze oraz chwała i uznanie pojawia się doping. Dlatego też Światowa Organizacja Antydopingowa (WADA) publikuje listę substancji zakazanych w sporcie. Jak […]

Czy warto jeść zupy?

Czy warto jeść zupy?

Nierzadko zmieniając nawyki żywieniowe chcąc kształtować sylwetkę lub zwyczajnie poprawić parametry zdrowotne i samopoczucie, rezygnujemy z konsumpcji zup. Wynika to najczęściej z utartego w społeczeństwie przekonania o magicznej liczbie pięciu posiłków dziennie (przy czym posiłek w domyśle oznacza pokarm stały) lub po prostu braku chęci na ich gotowanie (już w […]

Goździk – naturalny antybiotyk. Część XI

Goździk – naturalny antybiotyk. Część XI

Goździk (Eugenia caryophyllata) jest znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i antywirusowych [1]. Poza tym jest często wykorzystywany w kuchni oraz do przyprawiania ciepłych napojów, np. herbaty. Mechanizm działania Goździk uszkadza komórki i warstwy zewnętrzne (błony) komórek bakteryjnych, ograniczając ich wzrost i produkcję DNA i kluczowych białek [2, 3]. […]

Dieta bogata w orzechy a ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego

Dieta bogata w orzechy a ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego

Orzechy drzewne ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego, antyoksydantów i fitosteroli mogą wywierać korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze, lipidy surowicy krwi oraz stan zapalny w organizmie. Ponadto coraz więcej dowodów naukowych wskazuje, że spożywanie orzechów obniża ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego [1]. Niespełna trzy […]

Czy wraz z wiekiem metabolizm zwalnia i czy jest to przyczyna przyrostu nadmiernej masy ciała?

Czy wraz z wiekiem metabolizm zwalnia i czy jest to przyczyna przyrostu nadmiernej masy ciała?

Wielokrotnie możemy usłyszeć, że mając “już” “X lat” metabolizm zwalnia i przez to człowiek tyje. Z tego powodu trudno jest się ich pozbyć. Czy rzeczywiście starzenie się jest równoznaczne z obniżeniem tempa metabolizmu? Czy właśnie dlatego tak trudno jest nam schudnąć mając coraz więcej lat? Czy tylko upływające lata są […]

Wpływ spożycia orzechów na gospodarkę węglowodanową

Wpływ spożycia orzechów na gospodarkę węglowodanową

Orzechy z całą pewnością należą do pokarmów charakteryzujących się wysoką gęstością odżywczą, a więc obfitują w różnorodne niezbędne składniki odżywcze dla naszego organizmu. W gruncie rzeczy, składają się one z tłuszczu (43 – 67 % masy), białka (8 – 22 %), cukrów rozpuszczalnych w wodzie (0,6 – 4 %), związków […]

Lektyny dietetyczne: wszystko, co musisz wiedzieć

Lektyny dietetyczne: wszystko, co musisz wiedzieć

Bardzo niewiele produktów spożywczych można z czystym sumieniem uznać za idealne. Większość z tego, co ląduje na naszym talerzu ma zarówno zalety jak i wady. Ważne jest, aby znaleźć równowagę w tym, co jemy. Lektyny to rodzina białek znajdujących się niemal we wszystkich produktach spożywczych, w szczególności roślinach strączkowych i […]

Najważniejsze fakty na temat oleju kokosowego

Najważniejsze fakty na temat oleju kokosowego

Olej kokosowy jest obecnie bardzo popularnym źródłem tłuszczu, który szczególnie zyskał swoją sławę w ostatnich latach i jest często świadomie używany do smażenia przez liczną grupę entuzjastów zdrowego stylu życia. Według informacji przedstawionych w ubiegłym roku przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (ang. American Heart Association – AHA), aż 72 % obywateli […]

3D Illustration of Human Brain Neurons structure. A high resolution.

Układ Nerwowy i Neuroprzekaźniki

Układ nerwowy to skomplikowana maszyneria, która ma zdolność do odbierania impulsów z zewnątrz, ich przetwarzania, interpretacji, reakcji, wpływa na koordynację czynności naszych narządów, ale również na działanie innych układów. Nic w naszym ciele nie jest niezależną jednostką, wszystko w jakiś sposób na siebie oddziałuje, tworząc całość- nasz organizm. Główną cechą […]

Mity dotyczące konsumpcji kawy – część II

Mity dotyczące konsumpcji kawy – część II

W pierwszej części artykułu zostały poruszone kwestie dotyczące związku kawy z odwodnieniem organizmu oraz zmniejszeniem zasobów składników mineralnych, takich jak wapń oraz magnez. Z kolei w drugiej części tekstu omówiony zostanie wpływ spożycia kawy na układ sercowo-naczyniowy, w tym przede wszystkim na ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz zawału serca, a także […]

Gdy cukier zmienia białko – glikacja i jej znaczenie dla organizmu

Gdy cukier zmienia białko – glikacja i jej znaczenie dla organizmu

Glikacja jest nieenzymatyczną reakcją powstawania wiązań kowalencyjnych między cząsteczkami cukrów – takich jak glukoza lub fruktoza – a cząsteczkami białek i lipidów. Glikacja białek, dotyczy łańcuchów bocznych lizyny, a jej skutkiem są często patologiczne modyfikacje białek, powodujące utratę części bądź całości ich aktywności biologicznej. Najlepiej poznaną i najobszerniej opisaną klasą […]

Mity dotyczące konsumpcji kawy – część I

Mity dotyczące konsumpcji kawy – część I

Kawa, z całą pewnością jest jednym z najbardziej popularnych i powszechnie spożywanych napojów na całym świecie ze względu na działanie stymulujące centralny układ nerwowy, jak również charakterystyczny smak i aromat. Szacuje się nawet, że każdego dnia na globie ziemskim wypijanych jest 2,25 miliarda filiżanek kawy. Kawa składa się z ponad […]

Czym wyróżnia się pieczywo na zakwasie?

Czym wyróżnia się pieczywo na zakwasie?

W dobie szerokiego dostępu do informacji i powszechnego zainteresowania społeczeństwa tematyką zdrowego odżywiania, zasięg treści o wysokiej jakości merytorycznej wciąż wydaje się być w cieniu publikowanych każdego dnia materiałów o niskim stopniu wiarygodności. Niewątpliwie, jedną z wielu konsekwencji takiej sytuacji w dziedzinie dietetyki jest narastająca obawa czytelników takowych treści przed […]

Dlaczego cheat meal to niekoniecznie dobry pomysł?

Dlaczego cheat meal to niekoniecznie dobry pomysł?

Oszukany posiłek (tzw. Cheat meal) to popularny zabieg stosowany przez m.in. osoby utożsamiające się ze zdrowym stylem życia. Taki posiłek ma pozwolić na swego rodzaju odstępstwo od rygorystycznych założeń diety i dać chwile wytchnienia z dala od produktów niskoprzetworzonych, uchodzących pobieżnie za zdrowe. Niestety, mimo że na pierwszy rzut oka […]

Orzechy – poznaj ich właściwości zdrowotne

Orzechy – poznaj ich właściwości zdrowotne

Orzechy to zdrowe przekąski, które w zależności od rodzaju mają inne właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Na naszym rynku mamy ogromy wybór orzechów. Najpopularniejsze, takie jak np. orzechy włoskie czy laskowe można kupić praktycznie w każdym sklepie. Największy wybór jest jednak w sklepach ze zdrową żywnością.

Diagnostyka Hashimoto

Diagnostyka Hashimoto

W artykule „Hashimoto to nie wyrok” opisałam Wam moją historię choroby. Objawy, które wskazywały na zaburzenia pracy tarczycy oraz chorobę układu odpornościowego, jaką jest Hashimoto. Badania, jakie wykonałam. Pierwsze wizyty i konsultacje z lekarzami endokrynologami i ich zalecenia. Pokrótce też wypunktowałam, jakimi aspektami swojego życia zajęłam się, aby wprowadzić chorobę […]

Efektywność praktyk relaksacyjnych oraz diety ubogiej w FODMAP w zespole jelita nadwrażliwego – część II

Efektywność praktyk relaksacyjnych oraz diety ubogiej w FODMAP w zespole jelita nadwrażliwego – część II

W pierwszej części artykułu omówiona została bliżej dieta o obniżonej zawartości FODMAP w kontekście możliwości jej skutecznego zastosowania w celu redukcji dolegliwości żołądkowo-jelitowych u pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego, jak również w przypadku sportowców dyscyplin wytrzymałościowych, borykających się niejednokrotnie z uciążliwymi symptomami ze strony przewodu pokarmowego w trakcie treningu oraz […]

Mleka roślinne i zwierzęce – wybierz najlepsze mleko dla siebie!

Mleka roślinne i zwierzęce – wybierz najlepsze mleko dla siebie!

Mleka roślinne i zwierzęce są od niedawna łatwo dostępne na Polskim rynku oraz ciągle pojawiają się coraz to nowsze wersje. Na przykład jakiś czas temu na sklepowych półkach pojawiło się mleko bez laktozy, dzięki czemu osoby z nietolerancją laktozy nie muszą odmawiać sobie porannej białej kawy czy ulubionych płatków z […]

Efektywność praktyk relaksacyjnych oraz diety ubogiej w FODMAP w zespole jelita nadwrażliwego – część I

Efektywność praktyk relaksacyjnych oraz diety ubogiej w FODMAP w zespole jelita nadwrażliwego – część I

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS, ang. irritable bowel syndrome) jest niewątpliwie jednym z najczęściej diagnozowanych obecnie schorzeń żołądkowo-jelitowych. Uważa się, że IBS dotyka od 7 do 15 % populacji ogólnej na świecie. To przewlekłe i nawracające zaburzenie czynnościowe jelit obejmuje rozmaite symptomy, takie jak chociażby ból brzucha lub uczucie dyskomfortu w […]

Ciasto figowe

Ciasto figowe

Hej! Sezon na figi jest w pełni, więc aż szkoda by było ich nie wykorzystać w wypiekach 🙂 Łapcie przepis na ciasto figowe z dodatkiem białka! Składniki: 230g mąki pełnoziarnistej 80g odżywki białkowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150g ksylitolu 220ml mleka kokosowego (zwykle lub light) 4 figi […]