Healthy Lifestyle

Jak zwiększyć termogenezę niewynikającą z ćwiczeń?

Jak zwiększyć termogenezę niewynikającą z ćwiczeń?

Według danych opublikowanych w ubiegłym roku w czasopiśmie The New England Journal of Medicine blisko 110 milionów dzieci i ponad 600 milionów dorosłych charakteryzowało się otyłością na całym świecie w roku 2015 [1]. Niewątpliwie niepokojącym zjawiskiem jest to, iż częstość występowania otyłości podwoiła się od 1980 roku w ponad 70 […]

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Obserwuje się, że wiele osób rezygnuje z częstego spożywania suszonych owoców w swojej diecie ze względu na relatywnie wysoką zawartość kalorii oraz cukrów prostych, zwłaszcza glukozy i fruktozy, co wzbudza niejednokrotnie obawy przed wzrostem ryzyka przyrostu masy ciała. Wyniki badań potwierdzają, że konsumpcja suszonych owoców w populacji jest wyraźnie mniejsza, […]

Colostrum bovinum – co warto wiedzieć?

Colostrum bovinum – co warto wiedzieć?

Colostrum bovinum, czyli inaczej siara bydlęca, która stanowi początkowe mleko wyprodukowane przez krowę w ciągu pierwszych kilku dni po porodzie. W przeciwieństwie do mleka dojrzałego, siara bydlęca jest zasobna w bioaktywne komponenty pośród których możemy wyróżnić m.in. czynniki wzrostu (np. naskórkowy czynnik wzrostu), mediatory immunologiczne (np. immunoglobuliny), a także peptydy […]

Background healthy food for heart. Healthy food, diet and life. Fresh fruits and vegetables, berries and nuts. Healthy heart concept

Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część II

W pierwszej części artykułu omówione zostały właściwości prozdrowotne kwercetyny oraz wpływ jej dodatkowej suplementacji na biomarkery stanu zapalnego, ciśnienie tętnicze krwi oraz funkcje śródbłonka naczyniowego. W niniejszej odsłonie poruszony zostanie aspekt wpływu stosowania kwercetyny na parametry lipidogramu krwi, masę ciała oraz kontrolę glikemii. Kwercetyna a profil lipidowy krwi W 2017 […]

Health food concept for a high fiber diet with fruit, vegetables, cereals, whole wheat pasta, grains, legumes and herbs. Foods high in anthocyanins, antioxidants, smart carbohydrates and vitamins.

Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część I

Kwercetyna jest niewątpliwie wyróżniającym się związkiem flawonoidowym ze względu na swoje szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych, a także wszechobecność w żywności pochodzenia roślinnego, w tym zwłaszcza wysoką zawartość w owocach oraz warzywach [1 – 5]. Dobrym źródłem kwercetyny w diecie są jabłka, kapary, ciemne kakao, owoce jagodowe, winogrona, czerwone wino, owoce […]

Tłuszcze – sprawdź które wybierać, a których należy unikać!

Tłuszcze – sprawdź które wybierać, a których należy unikać!

Tłuszcze stanowią istotną część naszej diety. Dzięki nim dostarczamy do naszego organizmu nie tylko witaminy A, D, E oraz K, ale także mają one wiele innych korzyści dla naszego zdrowia. W dzisiejszych czasach bardzo często mówi się o tym, aby starać się unikać tłuszczu. Jeżeli jednak będziemy spożywać dobre tłuszcze, […]

Beautiful young woman hugging Burger. Pop art retro vector vintage illustration. Fast food restaurant, diet and hunger

Tak jak żywienie wspiera sen, tak również sen wspiera żywienie!

Masło maślane? Niekoniecznie. W ostatnich tekstach skupiałem Waszą uwagę na żywieniowych i suplementacyjnych możliwościach poprawy jakości snu. Dziś spróbujemy zerknąć na sytuację z innej perspektywy – nie skupimy się na poprawie snu dzięki żywieniu, ale na tym jak sen może wpływać na wybory żywieniowe, a w perspektywie masę ciała i […]

Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Na temat czosnku i jego prozdrowotnych właściwości można byłoby powiedzieć wiele. Od dziesiątek lat to właśnie czosnek uznawany był za lekarstwo na przeziębienia, złe samopoczucie i wszelkie objawy grypowe. Jak pokazuje wiele badań, czosnek działa jednak i w innych aspektach życia człowieka, wpływając na funkcjonowanie organizmu. Co więc daje nam […]

Depressing girl. sits on the floor. Depression and chronic fatigue. Young beautiful blonde in a gray sweater and jeans, gray textured background

Zioła i suplementy na depresję

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła szereg leków stosowanych w leczeniu depresji. Jeśli żyjesz z depresją, ale zdecydujesz się nie przyjmować jednego z tych leków, nadal masz inne możliwości. Niektórzy ludzie szukają ziół i naturalnych środków, aby złagodzić ich objawy. DziurawiecKwasy tłuszczowe omega-3SzafranSAM-eFolianCynkZioła, które jeszcze nie dowiodły, że […]

Microwave icon set. Flat set of microwave vector icons for web design

Wpływ kuchenki mikrofalowej na zdrowie i żywność

Kuchenka mikrofalowa zwana mikrofalówką jest urządzeniem służącym do ogrzewania przedmiotów znajdujących się w jej wnętrzu poprzez poddanie ich działaniu fal elektromagnetycznych o długości ok. 12cm. Wynalazcą jest Percy Spencer, a pierwsza zbudowana w 1947r. w USA kuchenka nosiła nazwę Radareng, której wysokość mierzyła 1,5m, a waga wynosiła aż 300 kg. […]

SŁODKO I ZDROWO – KOLEJNE FIT PYSZNOŚCI!

SŁODKO I ZDROWO – KOLEJNE FIT PYSZNOŚCI!

Jak już wspominałam w moich wcześniejszych postach – dieta nie musi być nudna i mało słodka, dlatego też wstawiam Wam moje trzy kolejne pomysły na zdrowe i słodkie posiłki (a może tylko przekąski?;)). Pamiętajcie, że ilość składników możecie podwoić lub zrobić je tylko z połowy sugerowanych porcji, także DO ROBOTY! […]

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Cynk jest kluczowym pierwiastkiem śladowym dla wszystkich żywych organizmów i zachodzących w nich procesów biologicznych. Mikroskładnik ten wchodzi w skład ponad 300 enzymów, w tym również tych odpowiedzialnych za biosyntezę białek, w których pełni funkcje strukturalne, regulacyjne oraz katalityczne, a także bierze udział w komunikacji międzykomórkowej, proliferacji, różnicowaniu i przeżyciu […]

Hand with pen drawing the chemical formula of Glutathione

Glutation – najlepszy antyoksydant

Glutation jest to jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. To tripeptyd, który składa się między innymi z reszt aminokwasowych: cysteiny, glicyny i kwasu glutaminowego. Występuje w organizmach zwierzęcych i roślinnych. Duże jego ilości znajdują się w awokado, w brokułach, w brukselce, cebuli, czosnku, kapuście, kurkumie i w szparagach. Warto […]

Foods High in Zinc BACKGROUND Top view

Cynk – nie tylko dla zdrowych włosów

Cynk jest to pierwiastek, który należy do grupy mikroelementów pełniących w organizmie człowieka niezwykle ważną rolę. Odpowiednia jego ilość jest potrzebna zarówno dla samego wyglądu, jak również i zdrowia. Warto utrzymywać go na odpowiednim poziomie, gdyż zarówno niedobór, jak również i nadmiar może być dla organizmu szkodliwy. Ze względu na […]

Echinacea – naturalny antybiotyk. Część IV

Echinacea – naturalny antybiotyk. Część IV

Echinacea była stosowana jako ziołowy lek od XVIII wieku. Ekstrakty z Echinacei są znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i wzmacniających układ immunologiczny [1]. A co to jest echinacea? To prozdrowotne zioło, które obecnie można znaleźć w wielu suplementach. A jakie zastosowanie ma echinacea? O tym w poniższym artykule.  Mechanizm działaniaAktywność […]

Jak zrobić żel antybakteryjny?

Jak zrobić żel antybakteryjny?

Ostatnimi czasy zdobycie żelu antybakteryjnego graniczy z cudem – a jest on dosłownie na wagę złota. Niestety wykorzystuje to wiele osób i oferuje sprzedaż takiego żelu w bardzo wysokich cenach. Warto zatem zapoznać się z prostą instrukcją samodzielnego zrobienia takiego specyfiku w domu, z wykorzystaniem kilku tanich składników. Warto pamiętać, […]

Jak oduczyć się dotykania twarzy?

Jak oduczyć się dotykania twarzy?

W ciągu godziny dotykamy twarzy średnio 16 razy. Wielu z nas nie zdaje sobie spawy z tego, że w zasadzie jest to duży problem. Chyba najbardziej świadomi w tej kwestii są ci, których dotykają problemy skórne jak trądzik – te osoby wiedzą, że to najłatwiejszy sposób na przeniesienie bakterii i […]

Co jeść by żyć dłużej i dłużej cieszyć się zdrowiem?

Co jeść by żyć dłużej i dłużej cieszyć się zdrowiem?

Tytuł nie ma być clickbaitem – w aktualnej sytuacji epidemiologicznej byłoby to zwyczajnie niesmaczne. Nie mam w zamiarze ani odwoływać się do aktualnej sytuacji ani do samego wirusa. Po prostu pragnę przedstawić Wam garść naukowych informacji dotyczących produktów żywnościowych, które to mogą przyczynić się do wydłużenia (a zazwyczaj również poprawy […]

Witamina C – czy rzeczywiście wspomaga naszą odporność?

Witamina C – czy rzeczywiście wspomaga naszą odporność?

Witamina C inaczej nazywana jest kwasem askorbinowym. Bierze udział w wielu ważnych procesach w naszym organizmie i dlatego dbanie o jej prawidłowi poziom jest dla naszego zdrowia bardzo ważne. Obecnie cieszy się dużą popularnością jako dodatek do kosmetyków, ale także jest wykorzystywana do leczenia oraz zapobiegania wielu chorobom. Ze względu […]

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą lukrecji, która jak się okazuje ma bardzo istotne działanie zdrowotne. Kilka lat temu niespodzianką okazał się fakt jej znakomitego działania między innymi w kontekście spalania tłuszczu i ochrony […]

Zioła na wzmocnienie odporności

Zioła na wzmocnienie odporności

Stosowanie ziół znane jest od dziesiątek lat. Wiele z nich potrafi okazać się niezwykle pomocne, jeśli w grę wchodzi nasza odporność. Na co więc warto stawiać? Co stosować? Które z ziół okażą się być dla nas właśnie najlepsze? Na te wszystkie pytania postaramy się odpowiedzieć Wam w tym artykule. *** […]

Sick Man lay Under Blanket. Watch at Thermometer. Attractive Iil Boy. Treatment at Home. Flu and Cold. Measure Temperature. . Man on Sofa. Sad People. Virus Symptom. Diseases and Fever.

Wpływ ćwiczeń na funkcje odpornościowe i ryzyko infekcji

Wszy­scy, od czasu do czasu, cier­pimy na prze­zię­bie­nia. Ostat­nie bada­nia wska­zują, że poziom aktyw­no­ści fizycz­nej czło­wieka wpływa na ryzyko infek­cji dróg odde­cho­wych, takich jak prze­zię­bie­nie, naj­praw­do­po­dob­niej przez wpływ na funk­cję odpor­no­ściową. Umiar­ko­wane poziomy regu­lar­nych ćwi­czeń wydają się zmniej­szać naszą podat­ność na cho­roby w porów­na­niu z nie­ak­tyw­nym try­bem życia. Nato­miast dłu­gie, cięż­kie akty […]

Sen a odporność

Sen a odporność

Nie od dziś wiadomo, że sen ma znaczenie dla wielu aspektów naszego zdrowia. To samo tyczy się kwestii odporności przeciwko infekcjom, gdyż sen przekłada się również i na ten parametr zdrowotny. Zacznijmy od tego, że prawidłowej jakości sen, czyli głęboki, regenerujący, o odpowiedniej ilości faz REM i odpowiednio długi powoduje, […]

Przewlekłe zmęczenie – z czego może wynikać?

Przewlekłe zmęczenie – z czego może wynikać?

Zmęczenie to stan, który potrafi całkowicie wpłynąć na nasze samopoczucie, na zdolności poznawcze, na zrozumienie innych ludzi, na pracę, na odczuwanie przyjemności. Zmęczenie powoduje problemy zarówno psychiczne, jak również i fizyczne, które wzajemnie ze sobą współgrają. Jeśli jesteśmy zbyt długo zmęczeni fizycznie, zwiększa się nasze zmęczenie psychiczne. Jeśli psychicznie czujemy […]

Vitamin B gold shining pill capcule icon . Vitamin complex with Chemical formula

PABA – niezwykle cenna witamina z grupy B

Witamina B10, zwana PABA należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest to substancja, która może być syntetyzowana w organizmie. Jej zadaniem jest wspomaganie procesu powstawania kwasu foliowego i działanie podczas metabolizmu białek. Działanie Jej działanie związane jest z wieloma aspektami życia człowieka. Wpływa znacząco przede wszystkim na skórę. Chroni […]

lactobacillus. Probiotic. Lactobacillus plantarum. Infographics. Vector illustration on isolated background.

Wpływ szczepu probiotycznego Lactobacillus plantarum 299v na stan gospodarki żelazowej

Nie ulega wątpliwości, że niskie stężenie hemoglobiny oraz niedokrwistość są ważnymi czynnikami ryzyka dla zdrowia, jak również rozwoju kobiet i dzieci. Jak wykazano w danych pochodzących z 107 krajów na świecie, opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma medycznego „The Lancet Global Health”, blisko połowa wszystkich zdiagnozowanych przypadków anemii w latach 1995 […]

Natural herb food supplement turmeric veggie capsules and spoon with orange curcumin powder on clay plate.  Organic Turmeric extract, Curry Extract, Diferuloylmethane, JiangHuang, Curcuma Longa

Czy kurkumina może wspomagać utratę masy ciała?

Ostryż długi popularnie zwany kurkumą (Curcuma longa L.) to rodzaj rośliny przyprawowej, należącej do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), która jest powszechnie uprawiana w tropikalnym regionie południowej i południowo-zachodniej Azji. Od wielu lat kurkuma odgrywa ważną rolę w kuchniach narodowych takich krajów, jak: Indie, Malezja, Iran, Chiny, Tajlandia oraz Polinezja Francuska, w […]

Suplementacja w chorobie Gravesa-Basedowa

Suplementacja w chorobie Gravesa-Basedowa

Odpowiednio zbilansowana dieta to bardzo ważny aspekt w leczeniu choroby Graves-Basedowa, która jest schorzeniem tarczycy o podłożu autoimmunologicznym przyczyniającym się do jej nadczynności. Jednak sama dieta może okazać się niewystarczająca, ponieważ u wielu Polaków obserwuje się niedobory witamin, składników mineralnych oraz innych składników odżywczych, które mają istotny wpływ na prawidłową […]

Otyłość = krótsze życie. Czy na pewno?

Otyłość = krótsze życie. Czy na pewno?

Wiele mówi i pisze się o tym, że nadmierna masa ciała skutecznie zmniejsza szansę na długie życie. Zgodnie z danymi naukowymi  aż 45%2 osób otyłych może mieć zaskakująco pozytywne wyniki krwi, mniejsze ryzyko występowania chorób powiązanych z nadmierną masą ciała, a w konsekwencji dłuższą egzystencję. Z drugiej strony istnieją osoby […]

letters made up by low carb food stuffs

Czy diety niskotłuszczowe obniżają poziom testosteronu?

Popularnym bywa przekonanie, że to tłuszcz pokarmowy jest kluczowym składnikiem w kontekście zmian w poziomie testosteronu. Niedostateczna podaż tego składnika prędzej kojarzy się z obniżeniem wspomnianego parametru niż odwrotnie. To m.in. na podstawie przytoczonego przeświadczenia diety wysokotłuszczowe zyskały nie lada renomę i zaczęły być w masowej skali praktykowane przez kulturystów. […]

DHA w ciąży: czy warto suplementować?

DHA w ciąży: czy warto suplementować?

DHA, to niezbędny składnik odżywczy, poprawi zdrowie twojego nienarodzonego dziecka! Olej z ryb i orzechy włoskie dostarczają niezbędnego kwasu tłuszczowego, który może wspomóc prawidłowy rozwój mózgu i wzroku u dziecka. DHA podczas ciążyKorzyści dla dzieci płynące z odpowiedniej podaży DHA:Ile DHA tak naprawdę potrzebujesz?Źródła DHA – naturalne i suplementyJakie ryby […]

Siemię lniane i jego walory prozdrowotne  – część II

Siemię lniane i jego walory prozdrowotne – część II

W pierwszej części artykułu dokładnie omówiony został skład nasion lnu oleistego oraz ich wpływ na profil lipidowy krwi, masę oraz skład ciała, a także gospodarkę węglowodanową organizmu. Z kolei w tej części przedstawione zostaną pozostałe udokumentowane w badaniach naukowych walory prozdrowotne, którymi charakteryzuje się siemię lniane. Siemię lniane a ciśnienie […]

Wpływ regularnej konsumpcji migdałów na zdrowie

Wpływ regularnej konsumpcji migdałów na zdrowie

Migdały niewątpliwie należą do żywności o wysokiej gęstości odżywczej. Według danych przedstawionych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (ang. United States Department of Agriculture – USDA) 100 gram surowych i nieprażonych migdałów dostarcza 579 kcal, 50 gram tłuszczu, 21 gram białka oraz 22 gramy węglowodanów, w tym 13 gram nierozpuszczalnej frakcji […]

Czy sezam jest zdrowy?

Czy sezam jest zdrowy?

Nasiona sezamu z całą pewnością należą do produktów żywnościowych, które cieszą się stosunkowo dużym zainteresowaniem wśród entuzjastów zdrowego stylu życia i szczupłej sylwetki ze względu na obfitość składników odżywczych w nich zawartych, a także potwierdzone w licznych badaniach naukowych właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, jak również z uwagi na niską cenę i […]

Czy głodówki są lepszym wyborem od typowej diety redukcyjnej?

Czy głodówki są lepszym wyborem od typowej diety redukcyjnej?

Czy głodówki całodniowe są lepszą alternatywą dla ujemnego bilansu kalorycznego utrzymywanego na co dzień? W ostatnich latach badania powstała masa badań naukowych na temat wpływu różnego rodzaju modeli diet z ujemnym bilansem energetycznym i korzyściami związanymi z nimi. Badania te głównie obejmowały model ciągłej restrykcji kalorycznej, tzw. IF (czyli okno żywieniowe […]

Wiek mężczyzny, a jego potencjał do rozwoju tężyzny fizycznej

Wiek mężczyzny, a jego potencjał do rozwoju tężyzny fizycznej

W obiegowej opinii przyjęło się uważać, iż postępujący wiek jest u mężczyzn czynnikiem, który sam w sobie rzutuje na poziom testosteronu. Wiele badań również sugerowało taką zależność. Wraz z postępującym wiekiem wielu mężczyzn traci wiarę w swój potencjał do poprawy tężyzny fizycznej, a tym samym zapał do aktywności sportowej. Nie […]

W jaki sposób można zwiększyć stężenie lipoprotein HDL i poprawić ich funkcje?

W jaki sposób można zwiększyć stężenie lipoprotein HDL i poprawić ich funkcje?

Podczas gdy szereg dowodów naukowych wskazuje, że podwyższone stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (ang. Low-Density Lipoproteins, LDL) przyczyniają się zwykle do rozwoju miażdżycy tętnic i jej klinicznych konsekwencji, lipoproteiny o wysokiej gęstości (ang. High-Density Lipoproteins, HDL) są nadal powszechnie uważane za tzw. „dobry cholesterol”, który wykazuje właściwości ateroprotekcyjne, a więc […]

Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie

Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie

Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym […]

Foods High in Zinc. Healthy diet concept.

Cynk a przeziębienie

Podawanie pastylek zawierających cynk pacjentom ze zwykłym przeziębieniem nie skróciło czasu trwania infekcji. Badania przeprowadzono na randomizowanej grupie i opublikowano w BMJ Open. Osiem kontrolowanych badań przeprowadzonych uprzednio donosiło, że pastylki cynkowe skracały czas trwania przeziębienia, ale kilka innych prób nie potwierdziło tych korzyści. Jako wyjaśnienie rozbieżności w wynikach badań […]

Vitamins supplements as a capsule with fruit vegetables nuts and beans inside a nutrient pill as a natural medicine health treatment with 3D illustration elements.

Zdrowie a styl życia

Jesteś tym, co jesz. Wyglądasz tak, jak sobie na to zapracujesz. Z pewnością te hasła znane są nam wszystkim bardzo dobrze. Wielu wydaje się, że zła dieta, brak ruchu lub różnego rodzaju uzależnienia, nie mają tak naprawdę żadnego wpływu na to, jak wygląda nasz zegar biologiczny. Nieprawda! Zły styl życia […]

Wpływ suplementacji ekstraktem z zielonej kawy na zdrowie kardiometaboliczne

Wpływ suplementacji ekstraktem z zielonej kawy na zdrowie kardiometaboliczne

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Kawa jest bogata w liczne związki fenolowe, które wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu mogą obniżać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 oraz zespołu metabolicznego. Głównymi związkami fenolowymi zawartymi w kawie są kwasy […]

Znaczenie żywienia i stylu życia w łuszczycy

Znaczenie żywienia i stylu życia w łuszczycy

Łuszczyca jest jedną z najczęściej występujących przewlekłych chorób zapalnych skóry, która może pojawić się w każdym wieku. Wyniki badań epidemiologicznych wykazały, że łuszczyca dotyka około 2 % ogólnej populacji na całym świecie. Uważa się, że uwarunkowania genetyczne oraz czynniki środowiskowe, jak również pochodzenie etniczne odgrywają znaczącą rolę w patogenezie schorzenia. […]

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym dotyczącym aorty i tętnic średniej wielkości, jak wieńcowe, szyjne, nerkowe, czy biodrowe. Proces ten polega na gromadzeniu się w przestrzeni naczynia pasm tłuszczowych, do których z czasem dołączają elementy włókniste tkanki łącznej. Elementy te przerastając i otaczając pierwotne ognisko zapalne, separują je od reszty naczynia. […]

Mit omega 3

Mit omega 3

Zarówno wśród zwolenników diet wysoko- jak i niskotłuszczowych kwasy tłuszczowe omega 3 uchodzą za niezwykle cenny i wyjątkowo korzystny dla zdrowia składnik diety. W zasadzie już od dłuższego czasu o tych lipidach mówi i pisze się same dobre rzeczy. Faktycznie w licznych badaniach odkryto wiele negatywnych konsekwencji wynikających z niskiej […]

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Pomimo kilkudziesięcioletniej historii dietetyki, najnowsze badania wskazują, że nadal istnieją kluczowe składniki odżywcze, których możemy dostarczać naszemu organizmowi w niewystarczających ilościach. Składnik odżywczy, którego może brakować wielu z nas? Odpowiedź brzmi – cholina. Czym jest cholina?Niezbędna dla zdrowiaObawa przed wysokim cholesterolem a jajkaCholina a ryzyko AlzheimeraPodsumowanie Czym jest cholina? Cholina, […]