Healthy Lifestyle

Pomidory – korzyści zdrowotne

Pomidory – korzyści zdrowotne

Sezon na soczyste, czerwone pomidory trwa w najlepsze! Obecna pora roku sprzyja ich naturalnemu dojrzewaniu, a warzywa są dzięki temu wyraźnie smaczniejsze, niż gdy dojrzewają w sztuczny sposób jesienią czy zimą, a także obfitują w większą ilość witamin i innych związków, które sprzyjają naszemu zdrowiu. Jakich benefitów oczekiwać możemy spożywając […]

A trzeba było spać! – czyli dlaczego sen jest tak ważny

A trzeba było spać! – czyli dlaczego sen jest tak ważny

Nocny odpoczynek jest traktowany przez część osób jako sens egzystencji, inni zaś uważają go za zbędną konieczność.  Bez względu na opinie, sen jest jednym z istotniejszych elementów życia człowieka, a jego deficyt wpływa na elementarne przemiany fizjologiczne. Niestety często nie mamy czasu lub warunków na prawidłowy odpoczynek. Mogłoby się wydawać, […]

Woda kokosowa – krótkie kompendium wiedzy

Woda kokosowa – krótkie kompendium wiedzy

Obserwuje się, że spośród rozmaitych płynów wykorzystywanych w celu prawidłowego nawodnienia organizmu, niewątpliwie rosnącym zainteresowaniem w ostatnich latach cieszy się woda kokosowa, której dostępność w sklepach spożywczych obecnie jest powszechna [1]. Jak się bowiem okazuje, całkiem liczna grupa entuzjastów zdrowego stylu życia na całym świecie, używa wody kokosowej jako niskowęglowodanowej […]

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 11 – ekstrakt z selera i tarczyca?

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 11 – ekstrakt z selera i tarczyca?

Seler większości kojarzy się z warzywem korzeniowym, wchodzącym w skład zestawu „na wywar” lub też składnikiem sałatek wszelkiej maści. Jednocześnie w selerze upatruje się niejednokrotnie czegoś więcej niż tylko nośnika smaku i konsystencji, popularnego „zapychacza”. Seler jako antyutleniający wspomagacz W literaturze naukowej możemy odnaleźć ciekawą pracę przeglądową traktującą o aktywności […]

Sztuczne substancje słodzące a mikrobiom jelitowy

Sztuczne substancje słodzące a mikrobiom jelitowy

Powszechność stosowania sztucznych substancji słodzących rośnie wraz z czasem, co wynika z m.in. z większej świadomości konsumentów i chęci sięgania po żywność lub napoje bezcukrowe/niskokaloryczne, lecz pozwalające w dalszym ciągu cieszyć się słodkim smakiem. Pomimo tego, że niektóre ze sztucznych słodzików zostały wprowadzone na rynek już stosunkowo dawno temu (np. […]

Histamine - Doctor with chalkboard on white background

Dieta antyhistaminowa – co nowego warto wiedzieć?

Diety o niskiej zawartości histaminy są obecnie przede wszystkim stosowane w celu zmniejszenia objawów nietolerancji histaminy, czyli zaburzenia charakteryzującego się zwiększonym stężeniem tego związku chemicznego w osoczu, głównie z powodu zmniejszonej aktywności oksydazy diaminowej (DAO), enzymu metabolizującego histaminę [1]. Tego typu diety z reguły wykluczają żywność, w tym wiele wartościowych […]

Intermitten fasting a przyrost masy mięśniowej

Intermitten fasting a przyrost masy mięśniowej

Wiele osób mówiąc, że stosuje IF’a, czyli przerywany post, bo wtedy ma duże wyrzuty hormonu wzrostu, bo redukcja jest wtedy lepsza i tracimy więcej tkanki tłuszczowej, nawet jak jemy tyle samo co jakbyśmy nie robili tego postu. Jednak to wszystko już zostało dawno obalone i dobrze wiemy, że nie jest […]

Czy zawartość arsenu w ryżu jest rzeczywiście niebezpieczna dla zdrowia?

Czy zawartość arsenu w ryżu jest rzeczywiście niebezpieczna dla zdrowia?

Stale rosnąca w ostatnich latach liczba publikacji naukowych wskazuje, że ekspozycja na arsen nieorganiczny stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia populacji europejskiej, w szczególności małych dzieci [1]. Arsen jest pierwiastkiem chemicznym, zaliczanym do grupy metali ciężkich, który jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, zwłaszcza występuje w glebie i wodzie. Warto w tym […]

Niedobory żywieniowe a zapalenie kącików ust

Niedobory żywieniowe a zapalenie kącików ust

Wiele osób codziennie zgłasza się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, bądź stomatologa z nieprzyjemnymi dolegliwościami, zlokalizowanymi w okolicy kątów ust. Kątowe zapalenie jamy ustnej, powszechnie nazywane także zapaleniem kącików ust, pękającymi kącikami ust oraz zajadami, charakteryzuje się drobnymi pęknięciami kątów ust, tworzeniem się nadżerek i miejscowym łuszczeniem się skóry, jak […]

Wpływ stresu na przebieg ciąży i dziecko.

Wpływ stresu na przebieg ciąży i dziecko.

Coraz więcej badań pokazuje, że stres przyszłej matki może mieć znaczący wpływ nie tylko na przebieg ciąży i matczyne zdrowie, ale też, przede wszystkim, może zostawić trwały epigenetyczny ślad na zdrowiu potomka. Fenotyp dziecka matki narażonej na dużą ilość stresu w przebiegu ciąży (lub też nawet ojca przed zapłodnieniem) może […]

Jagody goji – superfood czy chwyt marketingowy? – część II

Jagody goji – superfood czy chwyt marketingowy? – część II

W pierwszej części artykułu w pełni wyczerpująco omówiony został skład i właściwości zdrowotne jagód goji. W drugiej odsłonie natomiast poruszona zostanie w głównej mierze kwestia wyników dotychczas przeprowadzonych badań klinicznych, oceniających wpływ konsumpcji jagód goji i/lub ich przetworów na parametry gospodarki węglowodanowej oraz lipidowej, a także wydatkowanie energii, masę ciała, […]

Suplementy na migrenę

Suplementy na migrenę

Bóle głowy potrafią być najbardziej uciążliwymi dolegliwościami, z jakimi zmaga się tysiące ludzi każdego dnia. U jednych takie bóle pojawiają się raz na jakiś czas, u innych z kolei występują nawet codziennie. Podłoże tego stanu rzeczy może być różnorodne, ale jedną z głównych przyczyn jest brak odpowiednich witamin, szczególnie witaminy […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 10 – redukcja i jej wpływ na tarczycę

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 10 – redukcja i jej wpływ na tarczycę

Wbrew początkowym założeniom cykl wyszedł nam całkiem obszerny, ale dokumentuje nam to tylko jak szeroki wpływ na pracę tarczycy może mieć nasz styl życia. W dzisiejszym tekście chciałbym pochylić się nad aspektem o którym wspomina się często, jednak zazwyczaj rozważania owe oparte są na osobistych przemyśleniach lub domniemanych zależnościach fizjologicznych. […]

Kapsaicyna i piperyna – właściwości

Kapsaicyna i piperyna – właściwości

Są substancje, które wpływają pozytywnie na całe nasze ciało, niosąc za sobą szereg różnego rodzaju zdrowotnych właściwości. Jesteśmy przekonani o tym, że jednymi z nich są na pewno kapsaicyna, jak również i piperyna, które to są składnikiem wielu przypraw. Dziś chcemy pokazać, jakie właściwości mają te substancje, na co wpływają […]

Jagody goji – superfood czy chwyt marketingowy? – część I

Jagody goji – superfood czy chwyt marketingowy? – część I

W ostatnich latach obserwuje się wyraźnie rosnące zainteresowanie suszonymi jagodami goji, które coraz częściej można spotkać na półkach sklepowych w wielu krajach całego świata. Dostępne na rynku jagody goji (Lycium barbarum) zwykle pochodzą z Azji, dokładnie północno-zachodnich regionów Chin i są powszechnie postrzegane jako żywność funkcjonalna, zarówno w licznych krajach […]

Hand with pen drawing the chemical formula of DHEA

Suplementacja DHEA a wspomaganie leczenia depresji

Obserwuje się, że w ostatnich dwóch dekadach stale rośnie zainteresowanie rolą dehydroepiandrosteronu (DHEA) w zaburzeniach psychiatrycznych, w tym zwłaszcza w depresji [1]. Hormon steroidowy DHEA jest słabym androgenem, wydzielanym głównie przez korę nadnerczy oraz w mniejszym zakresie przez jądra i jajniki, a jego sekrecja w nadnerczach jest regulowana przez ACTH […]

Wpływ antocyjanów na zdrowie kardiometaboliczne

Wpływ antocyjanów na zdrowie kardiometaboliczne

Antocyjany stanowią ważną podgrupę flawonoidów, odpowiedzialną za barwę pomarańczową, czerwoną, niebieską i fioletową w owocach, warzywach, kwiatach oraz ziarnach [1, 2]. Potencjalne korzyści antocyjanów w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia zaburzeń kardiometabolicznych spowodowały zwiększone zainteresowanie się antyoksydantami w ostatnich dziesięcioleciach. Wyniki kilku dużych badań podłużnych wykazały, że zwyczajowe spożycie pokarmów bogatych […]

Wszystko na temat sauny

Wszystko na temat sauny

Sauny od wielu lat cieszą się bardzo dużą popularnością. Dziś znajdują się one w większości obiektów basenowych, w gabinetach masażu, w hotelach SPA, zdarza się, że również i w naszych domach. Korzystanie z sauny wpływa bardzo pozytywnie na cały organizm człowieka, ale tylko wtedy, gdy nie ma przeciwwskazań do tego, […]

Happy pregnant woman cooking at home, doing fresh green salad, eating many different vegetables during pregnancy, healthy pregnancy concept

Zgaga w ciąży – przyczyny – jak sobie poradzić?

Okres ciąży to magiczny czas dla kobiety. Jednak wiele kobiet odczuwa nieprzyjemne dolegliwości, takie jak zgaga, pieczenie w przełyku, kwaśne lub gorzkie odbijanie się, wymioty, które utrudniają cieszenie się tym czasem. Nieprzyjemne odczucie pieczenia w przełyku, niestrawności to najczęstsze objawy ciążowej zgagi. Do tego często dochodzą objawy refluksu, czyli zwracania […]

Niepokoje ciężarnej – czyli różnego rodzaju zagrożenia: MITY i FAKTY

Niepokoje ciężarnej – czyli różnego rodzaju zagrożenia: MITY i FAKTY

Po tym jak bardzo dokładnie już omówiliśmy kwestie związane z dietą prenatalną, przyrostem masy ciała w przebiegu ciąży oraz aktywnością fizyczną warto poruszyć szereg czynników prenatalnych oczywistych lub mniej oczywistych mających wpływ na rozwój dziecka. Rozwijające się w nas życie jest prawdziwym cudem, ale aby mogło się ono prawidłowo rozwijać, […]

Teobromina – cenny składnik kakao na wydajniejszą pracę umysłową

Teobromina – cenny składnik kakao na wydajniejszą pracę umysłową

Kakao jest wyśmienitym produktem spożywczym i jednym z darów natury, które obfitują w pokaźną ilość substancji, które korzystnie wpływają na nasz organizm – zdrowotnie, ale i nie tylko! Kakao posiada w swoim składzie takie składniki, które poza wspieraniem zdrowia poprawiają również parametry sprawnościowe sportowców, samopoczucie, ale i wspierają pracę mózgu. […]

Histamine - Doctor with chalkboard on white background

Czym właściwie jest nietolerancja histaminy?

Co to jest histamina? Czy gdzieś można zbadać histaminę? Co brać na histaminę? Dowiesz się z tego artykułu. Nietolerancja histaminy nie jest wrażliwością na histaminę, ale jest oznaką, że masz jej zbyt dużo w swoim organizmie. Histamina jest substancją chemiczną odpowiedzialną za kilka niezwykle ważnych funkcji – przekazuje wiadomości do […]

Czy stosowanie mentolu może poprawić wydolność podczas wysiłku w wysokiej temperaturze?

Czy stosowanie mentolu może poprawić wydolność podczas wysiłku w wysokiej temperaturze?

Niewątpliwie, rola mózgu w regulacji wydolności wysiłkowej zyskała coraz większą uwagę naukowców w ciągu ostatniej dekady [1]. Wykazano dotychczas, że różne techniki płukania jamy ustnej mogą zwiększać zdolności wysiłkowe, co obejmuje krótkie wystawienie jamy ustnej na bodziec, np. w postaci węglowodanów, kofeiny, czy mentolu z zamiarem indukowania informacji aferentnej do […]

Brokuły – ważny składnik diety w nowotworach

Brokuły – ważny składnik diety w nowotworach

Być może nie jesteś fanem brokuła i jego specyficznego smaku, ale nie można mu odmówić pewnych własności, jakie posiadanie w kontekście wpływu na zdrowie ludzkiego organizmu, między innymi chroniąc nas przed powstawaniem nowotworów. Brokuł, ale także jego krewni z rodziny warzyw krzyżowych – jak brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż – zawierają […]

Aktywność fizyczna w przebiegu ciąży

Aktywność fizyczna w przebiegu ciąży

W poprzednich dwóch artykułach wyjaśniliśmy sobie: – na czym polega właściwie zbilansowane żywienie w ciąży oraz czego warto w diecie prenatalnej unikać; – rozmawialiśmy również o tym, że głównym lub nawet jedynym fundamentem motywacyjnym do właściwego odżywiania się ma być zdrowie potomka; – wspomniałam o tym, że dieta prenatalna nie […]

Śniadanie – rzeczywiście najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Śniadanie – rzeczywiście najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Pośród wielu entuzjastów zdrowego stylu życia i wysportowanej sylwetki relatywnie często pokutuje twierdzenie, iż codzienne spożywanie śniadania jest konieczne dla zachowania długotrwałej dobrej kondycji zdrowotnej i uzyskania oraz utrzymania szczupłej sylwetki, a niektórzy wręcz uważają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i należy je zjeść natychmiast po przebudzeniu. […]

Stres a płodność

Stres a płodność

Stres towarzyszy człowiekowi od zawsze. Jednak w dzisiejszych czasach stresory różnią się od tych, które były obecne w życiu ludzi w czasach pierwotnych. Kiedy mowa o stresie mamy na myśli także stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny jest to zaburzenie homeostazy organizmu w odpowiedzi na stawiane mu wymagania. Przyczynami stresu oksydacyjnego są […]

I Trymestr – Zapotrzebowanie na energie oraz przyrost masy ciała w ciąży

I Trymestr – Zapotrzebowanie na energie oraz przyrost masy ciała w ciąży

W poprzednim artykule wyjaśniliśmy sobie, na czym polega właściwie zbilansowane żywienie w ciąży oraz czego warto w diecie prenatalnej unikać. Rozmawialiśmy o tym, że głównym lub nawet jedynym fundamentem motywacyjnym do właściwego odżywiania ma być zdrowie potomka. Wspomniałam również o tym, że dieta prenatalna nie służy temu, aby uniknąć przyrostu […]

Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Jesteś już długo na redukcji, energii nie ma, kalorii już jest tyle co kot napłakał, no ale tkanka tłuszczowa nie spada, a Ty nie chcesz obniżać dalej kalorii, bo zjesz całe dzienne zapotrzebowanie w jednym posiłku… brzmi znajomo?Myślę, że tak, bo z kim nie rozmawiam, to miał taki problem. Trzeba […]

Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Niestety cukrzyca nie dotyczy wyłącznie wąskiego grona osób, które zwyczajnie nie dbają o swoje odżywianie, ale może dotykać tych, dla których zdrowie jest najważniejsze, na przykład sportowców. Wszystkiemu winne są struktury o trywialnie brzmiącej nazwie – kropelki lipidowe. Rodzaje zaburzeń związanych z cukrzycą Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, w której dochodzi […]

Spring healthy vegan food cooking ingredients. Flat-lay of vegetables, fruit, seeds, sprouts, flowers, greens over wooden background, top view. Diet, clean eating food concept

Co unikatowego kryją w sobie zielone warzywa liściaste?

Bez cienia wątpliwości, niewłaściwy sposób odżywiania jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory, schorzenia układu oddechowego, czy cukrzyca, które według danych przedstawionych przez Światową Organizację Zdrowia stanowią przyczynę, aż 70 % wszystkich zgonów na całym świecie, a w niektórych krajach takich jak Australia nawet 90% […]

Najlepsze suplementy odmładzające

Najlepsze suplementy odmładzające

Zbyt wielu ludzi uważa, że starzenie się polega na zapomnieniu imienia i pozostawieniu kluczyków w lodówce. Nie musi tak być. Specjalne suplementy przeciwstarzeniowe pomagają cofnąć czas, dzięki czemu można żyć pełnią życia znacznie dłużej niż przeciętny człowiek (i nie zapominać imion najbliższych!). Oto, naszym zdaniem, najlepszy zestaw suplementów, który pomoże […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 9 – moc witaminy D

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 9 – moc witaminy D

Na temat witaminy D przez wiele lat mówiło się tylko ogólnikowo, podkreślając jej podstawową rolę, którą jest utrzymanie homeostazy wapnia i fosforu oraz prawidłowy metabolizm kostny. Na przestrzeni ostatnich parunastu lat zainteresowanie tym związkiem (który w sumie witaminą to do końca nie jest, ale o tym innym razem) zdecydowanie wzrosło, […]

Beautiful background of cranberries. Fresh cranberries in the cup. Cranberries in the forest. Ripe cranberries on the wood. Christmas spirit and traditions. Ice cold cranberries. Christmas mood

Czy warto włączać regularnie do diety żurawinę i jej produkty?

Żurawina i jej przetwory są dzisiaj stosunkowo łatwo dostępne w licznych sklepach spożywczych, a w szczególności w coraz bardziej popularnych sklepach ze zdrową żywnością, czy sklepach ekologicznych. Pomimo obecności szerokiego asortymentu produktów spożywczych zawierających w swoim składzie żurawinę, wśród których można wyróżnić m.in.: owoce suszone, mieszanki studenckie, soki, syropy, batony, […]

I Trymestr – Żywienie oraz preparaty prenatalne w ciąży

I Trymestr – Żywienie oraz preparaty prenatalne w ciąży

Po tym jak wyjaśniliśmy sobie w jaki sposób się oblicza wiek ciąży, jakie najważniejsze wydarzenia w rozwoju płodu mają miejsce w ciągu pierwszych paru tygodni ciąży oraz jakie następne kroki najlepiej wykonać po pozytywnym domowym teście ciążowym – czas przejść do tematu odżywiania, który wymaga wniesienie paru poprawek i podkreślenie […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 6 – czym jest dieta bezglutenowa i celiakia i co wiąże je z dysfunkcją tarczycy?

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 6 – czym jest dieta bezglutenowa i celiakia i co wiąże je z dysfunkcją tarczycy?

Podobnie jak w przypadku opisywanej w pierwszych częściach cyklu diety ketogennej – również sposób żywienia wykluczający gluten zdobył ostatnimi laty rzesze zwolenników. Diecie bezglutenowego przypisywano wszelkie możliwe do wymyślenia zalety – od poprawy stanu skóry, po wzrost funkcji kognitywnych, kończąc na maksymalizacji osiągów sportowych. Z „ustnych doniesień” – spotkałem wręcz […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 5 – weganizm i białko soi a funkcjonowanie tarczycy

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 5 – weganizm i białko soi a funkcjonowanie tarczycy

Weganizm zdobywa ostatnimi laty rzesze zwolenników. Część sięga po pokarmy roślinne ze względów etycznych, część decyzji pokierowana jest dbałością o zdrowie (coraz więcej doniesień naukowych wspiera przekonanie o dobroczynnym wpływie diet opartych o pokarmy roślinne z minimalizacją bądź wykluczeniem mięsa i produktów odzwierzęcych), jeszcze inni natomiast decydują się na rośliny […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 4 – dieta ketogenna – wspomożenie tarczycy czy „gwóźdź do trumny”?

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 4 – dieta ketogenna – wspomożenie tarczycy czy „gwóźdź do trumny”?

Wiecie już czym jest tarczyca, po co nam ona, jak reguluje funkcjonowanie organizmu i przemiany składników pożywienia. W poprzednim tekście pokrótce przybliżyłem Wam ideę diet ketogenicznej oraz postarałem się sprostować najczęstsze przeinaczenia z nią związane. Dziś przyszedł czas na naukowo-praktyczne konkrety, a więc wpływ stosowania diety ketogenicznej na funkcjonowanie gruczołu […]

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Obserwuje się, że wiele osób rezygnuje z częstego spożywania suszonych owoców w swojej diecie ze względu na relatywnie wysoką zawartość kalorii oraz cukrów prostych, zwłaszcza glukozy i fruktozy, co wzbudza niejednokrotnie obawy przed wzrostem ryzyka przyrostu masy ciała. Wyniki badań potwierdzają, że konsumpcja suszonych owoców w populacji jest wyraźnie mniejsza, […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 3 – dieta ketogenna – założenia prawidłowej diety ketogennej

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 3 – dieta ketogenna – założenia prawidłowej diety ketogennej

Diety ketogenne/skrajnie niskowęglowodanowe jeszcze niedawno były jednymi z najbardziej popularnych. Jeśli wierzyć Google Trends „hype” na ketozę mija, jednak wciąż jest ona dosyć często wyszukiwana – pod poniższym linkiem znajdziecie wykres obrazujący częstość wyszukiwania frazy „ketogenic diet” na świecie w ciągu ostatnich 5 lat. W dzisiejszym tekście chciałbym się pochylić […]

Odchudzanie bez liczenia kalorii na diecie wysokowęglowodanowej

Odchudzanie bez liczenia kalorii na diecie wysokowęglowodanowej

Odchudzanie dla wielu osób nierozerwalnie łączy się z „liczeniem kalorii”. Czy jednak proces redukcji tłuszczu zapasowego faktycznie uzależniony jest od naszych arytmetycznych wyliczeń? Okazuje się, że można mieć co do tego liczne wątpliwości. Mało tego, istnieją dowody wskazujące na to, iż można efektywnie poprawiać kompozycję ciała bez zawracania sobie głowy […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 2 –T3 i T4 i ich wpływ na mikro i makroskładniki

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 2 –T3 i T4 i ich wpływ na mikro i makroskładniki

Poprzednia część była swoistym wstępem mającym na celu przybliżyć Wam czym jest tarczyca i za co odpowiada, a także jakie hormony wydziela. Dziś chciałbym przybliżyć Wam tematykę samych tyroidów – trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4) i ich wpływu na przemiany rozmaitych związków w naszym ciele. Obeznanym z fizjologią ta wiedza […]

Wpływ kawy na jelita

Wpływ kawy na jelita

Każdy kto pije regularnie kawę zdążył zauważyć, że ma ona wpływ na nasze jelita. Zwykle tłumaczyło się to obecnością kofeiny, ale okazuje się, że nie tylko ona oddziałuje na nasz układ trawienny. Zespół badaczy z uniwersytetu Teksańskiego w Galveston zaprezentował ostatnio wyniki swoich badań. W czasie eksperymentu przez trzy dni […]

Ginekomastia: dlaczego ją masz i jak możesz pozbyć się przerośniętych „męskich piersi”

Ginekomastia: dlaczego ją masz i jak możesz pozbyć się przerośniętych „męskich piersi”

„Kiedy borykałem się z nadwagą, jak wielu otyłych mężczyzn, miałem wyraźnie powiększone piersi. Wtedy nie zwracałem na nie uwagi – przecież cały byłem potężny. Gdy już zacząłem tracić na wadze zorientowałem się, że tkanka gruczołowa piersi nie zmniejszała się tak, jak reszta ciała. Bardzo mnie to krępowało. Moje piersi były […]

Rośliny kapustowate kontra nowotwory

Rośliny kapustowate kontra nowotwory

Co łączy brokuł, kalafior, brukselkę i kapustę? Wszystkie stanowią element traumatycznych wspomnień dzieciństwa. Ciężko znaleźć dziecko, które bez marudzenia pałaszowałoby wspomniane warzywa. Ale to nie koniec wspólnych cech. Łączą je jeszcze nowo odkryte właściwości antynowotworowe! O swoim ważnym badaniu mówi doktor Pier Paolo Pandolfi (Centrum Nowotworów i Instytut Badań nad […]

Czy zaprzestanie palenia papierosów skutkuje wzrostem masy ciała?

Czy zaprzestanie palenia papierosów skutkuje wzrostem masy ciała?

Używanie tytoniu nadal stanowi poważny problem zdrowia publicznego i zarazem główną możliwą do uniknięcia przyczynę śmierci [1, 2]. Chociaż zaprzestanie palenia tytoniu przyczynia się do znacznej poprawy zdrowia, często towarzyszy mu jednak przyrost masy ciała, który może również wiązać się z rozwojem otyłości i cukrzycy typu 2. Niewątpliwie, związek między […]