Kij w mrowisko

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

W ostatniej części artykułu przedstawione zostaną kolejne wybrane kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono do chwili obecnej u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz podsumowany zostanie na końcu cały aspekt żywieniowy w nieswoistych zapaleniach jelit. Eliminacja mleka krowiego i jego przetworów W trwającym 12 miesięcy, randomizowanym, kontrolowanym badaniu […]

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Podwyższony poziom prolaktyny (PRL) może w sposób wielopłaszczyznowy odciskać swoje piętno zarówno na zdrowiu jak i na ogólnie pojętym komforcie życia. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, iżhiperprolaktynemia może potencjalnie sprzyjać nasileniu objawów charakterystycznych dla zespołu jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). Mechanizm powyższej zależności jest dość […]

Czy cukrzycę typu 2 można cofnąć poprzez utratę wagi?

Czy cukrzycę typu 2 można cofnąć poprzez utratę wagi?

Zespół kierowany przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge opracował mniej intensywne strategie kontrolowania cukrzycy typu 2. Cukrzyca typu 2 dotyka 400 milionów ludzi na całym świecie. Niesie ryzyko chorób serca, udaru, ślepoty i amputacji. Kilka wcześniej opisanych środków kontroli cukrzycy obejmowało intensywne zmiany stylu życia i ekstremalne zmniejszenie ilości kalorii w […]

Kiwi na lepszy sen

Kiwi na lepszy sen

Kiwi jakie jest niby każdy widzi: smaczne, włochate i idealne by jeść je… ze skórką*. W praktyce jednak poza wspomnianymi walorami posiada jeszcze co najmniej kilka innych zalet, w tym między innymi – może sprzyjać poprawie jakości snu. Co szczególnie istotne powyższe twierdzenie wspierają nie tyle ludowe mądrości co dane […]

Dlaczego gotowanie w żeliwnych naczyniach może być niebezpieczne?

Dlaczego gotowanie w żeliwnych naczyniach może być niebezpieczne?

Obróbka termiczna i przygotowanie posiłków to czynności, które właściwie większość z nas wykonuje na codzień. Używamy do tego różnego rodzaju patelni, garnków, naczyń, czy przyrządów kuchennych. Dość popularnym naczyniem bywa przykładowo żeliwny garnek, w którym szykowane są potrawy wieloskładnikowe, zupy i tym podobne. Co ciekawe, okazuje się, że taka praktyka […]

Czy otyłość to tylko „problem natury estetycznej”?

Czy otyłość to tylko „problem natury estetycznej”?

Nadwaga to „pierwszy krok” nadmiernej masy ciała. Mówimy o niej w momencie kiedy współczynnik BMI wynosi >25kg/m2 (oblicza się go dzieląc masę ciała w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu). Otyłość natomiast to kolejny „stopień” nadwagi, który pojawia się w momencie gdy nie zareagujecie w porę na przybywające […]

Alkohol a nadmiar żelaza

Alkohol a nadmiar żelaza

Regularna konsumpcja alkoholu definitywnie nie należy do praktyk sprzyjających szeroko rozumianemu zdrowiu. Już minimalne jego ilości mogą przyczyniać się do wzrostu ryzyka niektórych chorób i powszechnie wiadomo, iż należy on do czynników rakotwórczych dla ludzi. W szczególności udokumentowany jest związek przyczynowy między spożyciem alkoholu a rakiem jamy ustnej, gardła, krtani, […]

Sen a odporność

Sen a odporność

Nie od dziś wiadomo, że sen ma znaczenie dla wielu aspektów naszego zdrowia. To samo tyczy się kwestii odporności przeciwko infekcjom, gdyż sen przekłada się również i na ten parametr zdrowotny. Zacznijmy od tego, że prawidłowej jakości sen, czyli głęboki, regenerujący, o odpowiedniej ilości faz REM i odpowiednio długi powoduje, […]

Dwuwęglan sodu – proszek wielozadaniowy – w kuchni, w łazience i w sporcie

Dwuwęglan sodu – proszek wielozadaniowy – w kuchni, w łazience i w sporcie

Dwuwęglan sodu jest związkiem o niespotykanie szerokim zastosowaniu. Jeśli by zerknąć „w internety” zauważycie, że poleca się ją niemal na wszystko. Dzięki sodzie wyczyścicie srebrną biżuterię/sztućce, spulchnicie wypieki, „oczyścicie atmosferę” (soda ma właściwości absorbowania różnych zapachów, więc pochłania również te nieprzyjemne), wyczyścicie powierzchnie w kuchni i łazience, wybielicie ubrania, odchwaścicie […]

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach jagodowych, winogronach i czerwonym winie, a także orzechach arachidowych, nasionach soi oraz azjatyckiej herbacie Itadori [1]. Ten dobrze znany związek polifenolowy jest również zaliczany do fitoaleksyn, czyli substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, które wytwarzane są […]

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie uważa się, że wykluczają się one nawzajem. Spożycie trunków wyskokowych w niektórych kręgach uchodzi za praktykę, która wiąże się z destrukcyjnym wpływem na nasze osiągi sportowe, efektywność treningów, tempo budowania masy […]

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne, to okazuje się, że wiele osób (nawet na swój sposób doświadczonych i wykształconych) zwyczajnie nie wie lub się myli. Jaka jest więc prawidłowa odpowiedź? W 2014 […]

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

W obrębie naszych jelit istnieje mikrokosmos zamieszkiwany przez istoty o wyjątkowo prymitywnej budowie oraz zarazem – pełniące wyjątkowo doniosłą rolę w utrzymywaniu homeostazy naszego organizmu. Pomimo, iż dzielą nas lata świetlne rozwoju ewolucyjnego to jedno jest pewne: w jednostkowo rozpatrywanym ludzkim bycie nie jesteśmy sami, a gdybyśmy nawet kiedyś sami […]

Czy prażenie orzechów niweczy ich prozdrowotne właściwości?

Czy prażenie orzechów niweczy ich prozdrowotne właściwości?

Regularna konsumpcja orzechów zdecydowanie jest nawykiem prozdrowotnym, co nie ulega szczególnej wątpliwości. Obserwuje się istotnie niższe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, czy przedwczesnej śmierci. Co warto zaznaczyć – dotyczy to wszystkich pokarmów zaliczanych do orzechów (wbrew obiegowym opiniom – nawet orzechów ziemnych). Dyskusji podlega jednak kwestia związana z ich obróbką termiczną. […]

Jak pozbyć się migreny cz. 1

Jak pozbyć się migreny cz. 1

Ból głowy nie jest niczym przyjemnym, a zwłaszcza, gdy nieprzerwanie daje o sobie znać. Chociaż migrena jest trudna do wyleczenia, to wyeliminowanie pewnych czynników może zmniejszać napady bólu. U każdej osoby, której dotyczy problem migren przyczyny bólu mogą być inne. Część osób doświadcza pogorszenia objawów po spożyciu konkretnych produktów żywnościowych. […]

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 2

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 2

W ostatniej części szepnąłem parę słów na temat dostępnych dowodów naukowych dotyczących spożycia mleka i produktów mlecznych, a poziomom ciśnienia tętniczego krwi i ryzyka rozwoju nadciśnienia w przyszłości. Dziś chciałbym skupić Waszą uwagę na aspekcie szerszym – całym gremium chorób sercowo-naczyniowych oraz ogólnej śmiertelności z różnych przyczyn (choć ten drugi […]

Czy trening siłowy wpływa na wydajność umysłową?

Czy trening siłowy wpływa na wydajność umysłową?

Być może doświadczyłeś/aś, że praca umysłowa poprzedzona treningiem atletycznym staje się mniej efektywna. Wiele osób ciągle jednak neguje tego typu odczucia, dlatego świat nauki przyjrzał się temu zagadnieniu w celu jego weryfikacji. Trening siłowy powoduje zmęczenie fizyczne, głównie na skutek uszkodzeń włókien mięśniowych, ale czy powoduje też zmęczenie mózgu? Nowe […]

Laktacja – rola prolaktyny i oksytocyny w jej przebiegu

Laktacja – rola prolaktyny i oksytocyny w jej przebiegu

Na podstawie poprzedniego artykułu wiemy już, że prolaktyna jest hormonem, której nazwa pochodzi od jej pierwszej poznanej roli – czyli laktacji (procesu wydzielania mleka) oraz o tym, że rola prolaktyny w naszym organizmie jest w rzeczywistości bardziej złożona i skomplikowana oraz, co najważniejsze, nie ogranicza się tylko do laktacji u […]

Carb back-loading okiem sceptyka

Carb back-loading okiem sceptyka

W jednym z poprzednich artykułów przybliżyłem założenia bazowe koncepcji żywieniowej zwanej „Carb back-loading” (w skrócie: „CBL”) , odnosząc je do wyników kilku ciekawych badań naukowych wskazując jednocześnie na ich realne ograniczenia. Z racji tego, iż temat nie został wyczerpany, niniejsze opracowanie stanowić będzie kontynuację tychyże rozważań z uwzględnieniem kolejnych danych […]

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i pełnowartościowego białka, inni o znacznej zawartości dobrze przyswajalnego wapnia, jeszcze inni upatrują się w nabiale potencjału zaostrzania zmian trądzikowych czy wytwarzania śluzu. Dziś Waszą uwagę chciałbym skupić na tematyce […]

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak zaznaczyć że pomimo owego przyspieszenia metabolizmu podstawowego, wcale nie musi sprzyjać to odchudzaniu, a wręcz łatwiej w tym czasie przytyć! Chociaż wygląda na to, iż w powyższym stwierdzeniu kryje się wewnętrzna […]

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z popularnymi przekonaniami nieść ma za sobą wiele benefitów mogących skutkować przede wszystkim poprawę wydolności, ale też – polepszeniem kompozycji sylwetki. Manipulacje węglowodanowe dotyczą bądź to różnicowania ich spożycia w poszczególne dni […]

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym jednak innym razem. Niedawno moją uwagę przykuł całkiem świeży artykuł (28 sierpnia 2019) w którym oceniano czy wyższa podaż sera może minimalizować zaburzenia funkcji śródbłonka naczyniowego powodowane wysokim spożyciem […]

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Temat spożywania lub też – omijania śniadań od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji i… emocji. Z jednej strony często podkreśla się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a z drugiej – pojawiają się też głosy wskazujące, że rezygnacja z jego konsumpcji nieść ma za sobą szereg korzyści. Mając […]

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali już Majowie, Babilończycy i starożytni Egipcjanie. Na dzień dzisiejszy znamy około 300 gatunków miodu. Różni się on składem, smakiem, barwą, zapachem i właściwościami. Różnice wynikają z różnego […]

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele energetyczne, batony węglowodanowe, maksymalizacji ulega także spożycie węglowodanów w całodziennej racji pokarmowej, głównie przez większą podaż produktów węglowodanowych (produkty zbożowe, warzywa skrobiowe, świeże i suszone owoce, czasem cukry rafinowane i żywność […]

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Metformina jest obecnie najczęściej stosowanym lekiem przeciwcukrzycowym, bowiem niemal wszystkie wytyczne towarzystw naukowych w dziedzinie diabetologii na całym świecie zalecają jej przyjmowanie jako leku pierwszego rzutu w leczeniu pacjentów z cukrzycą typu 2 [1]. Ponadto, metformina jest także często wykorzystywana w leczeniu innych stanów związanych z występowaniem oporności na insulinę, […]

Jak mózg i mięśnie reagują na kreatynę cz.2

Jak mózg i mięśnie reagują na kreatynę cz.2

Poprzednia część artykułu wskazywała na podstawowe znaczenie biologiczne, genezę stosowania i przemiany biochemiczne kreatyny w organizmie człowieka. Przykładem bogatej funkcjonalności tego związku było opisanie wpływu jego niedoborów na mózg. Jakie jeszcze znaczenie ma suplementacja kreatyną i czy jest korzystna tylko dla mięśni? Niedokrwienie i niedotlenienie Kiedy do mózgu nie dociera […]

Temat tabu – seks w trakcie ciąży

Temat tabu – seks w trakcie ciąży

Od aktu miłosnego wszystko się zaczęło… Skoro już jesteśmy przez ostatnie dwa tygodnie przy tematach związanych z porodami przedwczesnymi czy też celowym wywoływaniu porodu, kiedy już ciąża jest donoszona, to nie można ominąć tematu jakim jest seks. Seks czy stymulacja sutków jest jednym z alternatywnych metod zalecanych przez położne w […]

Food with calcium. Products rich in calcium. The view from above, flat lay

Czy wysoka podaż wapnia wspomaga redukcję masy ciała?

Otyłość stała się jednym z najważniejszych problemów zdrowia publicznego na świecie i jest niewątpliwie ściśle związana z występowaniem wielu przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe czy cukrzyca typu 2 [1, 2]. Jak się bowiem okazuje, nawet niewielkie zmniejszenie masy ciała o 5 % (np. około 2,5 kg przy […]

BPC 157 – korzyści, skutki uboczne i dawkowanie

BPC 157 – korzyści, skutki uboczne i dawkowanie

BPC-157 (Body Protective Compound 157) jest syntetyczną mieszanką peptydów. Zastrzyk z BPC 157 oferuje silny efekt regeneracyjny osobom, które się na niego zdecydują. Podobnie jak w przypadku wszystkich peptydów, BPC 157 składa się z łańcucha peptydów. W tym konkretnym przypadku łańcuch peptydowy składa się z 15 aminokwasów. Jest to syntetyczny […]

Sok z granatów – ochrona mózgu dzieci z hipotrofią wewnątrzmaciczną?

Sok z granatów – ochrona mózgu dzieci z hipotrofią wewnątrzmaciczną?

O zbawiennych właściwościach owoców, warzyw i roślin wiemy nie od dziś. Każdy z nich posiada w sobie takie składniki, które w mniejszym lub większym stopniu działają na organizm człowieka. Dziś chcielibyśmy wziąć pod lupę sok z granatów, który według naukowców z Brigham and Women’s Hospital, może mieć kluczowe znaczenie dla […]

Olej ze smażenia – jego wpływ na stan zapalny jelita grubego i wzrost guzów

Olej ze smażenia – jego wpływ na stan zapalny jelita grubego i wzrost guzów

Na temat oleju do smażenia można byłoby rzec wiele. Każdy z nas doskonale wie, jak wiele negatywnych rzeczy na jego temat się mówi. Wpływa na otyłość, powoduje miażdżycę, osłabia pracę serca…  Negatywnych skutków jego zażywania można byłoby wymieniać w nieskończoność. Okazuje się jednak, że olej do smażenia może mieć także […]

Poród przedwczesny a naturalne preparaty ziołowe – czy jest się czego obawiać? cz. 1

Poród przedwczesny a naturalne preparaty ziołowe – czy jest się czego obawiać? cz. 1

Większość kobiet ciężarnych jak ognia się obawia porodu przedwczesnego i nic dziwnego – mi osobiście na samą myśl serce przyśpiesza, ręce drżą i zlewa mnie zimnym potem, szczególnie po tym jak w 20 TC miałam incydent (całe szczęście na czas wykrytym oraz opanowanym przez mojego lekarza prowadzącego ciąże) z nadmiernym […]

Mit omega 3

Mit omega 3

Zarówno wśród zwolenników diet wysoko- jak i niskotłuszczowych kwasy tłuszczowe omega 3 uchodzą za niezwykle cenny i wyjątkowo korzystny dla zdrowia składnik diety. W zasadzie już od dłuższego czasu o tych lipidach mówi i pisze się same dobre rzeczy. Faktycznie w licznych badaniach odkryto wiele negatywnych konsekwencji wynikających z niskiej […]

Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Czy bez użycia niedozwolonych środków dopingujących można w perspektywie miesiąca uzyskać przyrost 3kg beztłuszczowej masy ciała? Wbrew obiegowym twierdzeniom jest to jak najbardziej możliwe, tyle że niekoniecznie będzie to wzrost masy mięśni szkieletowych, a jeśli nawet to – to nie będzie wynikał on z syntezy białek mięśniowych. Jeśli powyższe twierdzenie […]

Zastosowanie produktów z konopi indyjskich w sporcie

Zastosowanie produktów z konopi indyjskich w sporcie

Sportowcy wyczynowi relatywnie często odczuwają ostry i przewlekły ból spowodowany urazami, przetrenowaniem oraz zbyt małą ilością odpoczynku [1]. Ponadto, presja na dobre wyniki, szczególnie w okresach kontuzji lub stagnacji, stwarza sytuację zwiększonego ryzyka rozwoju zaburzeń lękowych, depresji i problemów ze snem, które prowadzą do znaczącego pogorszenia samopoczucia. W fachowej literaturze […]

Tarczyca a ciąża – o czym musisz wiedzieć

Tarczyca a ciąża – o czym musisz wiedzieć

Tak jak pisałam jeszcze w pierwszym artykule projektu Julia Radzi – ocena zdrowia tarczycy jest jednym z podstawowych oraz najważniejszych parametrów zarówno przed ciążą jak i w trakcie jej trwania, gdyż hormony tarczycy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka (szczególnie w pierwszej połowie ciąży, kiedy ich głównym źródłem jest organizm […]

Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Po raz setny zaczynam artykuł od wstępu, w którym przypominam, że u kobiet, które są w ciąży zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach widocznych gołym okiem, jak anatomia (np. postawa ciała na skutek zwiększającego się brzuszka), a również wiele zmian fizjologicznych, biochemicznych, hematologicznych i immunologicznych. Te wszystkie zmiany […]

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

W niektórych kręgach stosunkowo popularne bywa przekonanie, że pewnych grup pokarmów, a właściwie składników odżywczych, nie należy ze sobą łączyć. Ma to być konsekwencją różnic w trawieniu i wchłanianiu konkretnych substratów. Bowiem przykładowo węglowodany oraz białka wymagają skrajnie innego pH. Proteiny zaczynają być rozkładane w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany – […]

Co się dzieje z mózgiem ciężarnej?

Co się dzieje z mózgiem ciężarnej?

Po raz kolejny wspominam o tym, że u kobiet ciężarnych zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach widocznych gołym okiem jak anatomia (np. postawa ciała na skutek zwiększającego się brzuszka), a również wiele zmian fizjologicznych, biochemicznych, hematologicznych i immunologicznych. Te wszystkie zmiany adaptacyjne, które obejmują duży wzrost wydzielania hormonów […]

Interakcje leków i suplementów

Interakcje leków i suplementów

O interakcjach leków i suplementów mówimy wówczas, gdy działanie jednego preparatu ulega zmianie pod wpływem działania innego leku, suplementu lub żywności. Zażycie jednocześnie kilku leków lub suplementów może doprowadzić do zmiany efektu działania niektórych z nich. Oddziaływanie to może w różny sposób wpłynąć na działanie leku- wzmocnić je, osłabić lub […]

Metabolizm glukozy w ciąży oraz „słodkie” mamy

Metabolizm glukozy w ciąży oraz „słodkie” mamy

Mówi się, że ciąża działa procukrzycowo/diabetogennie oraz że stan insulinooporności jest stanem fizjologicznym, wpisanym w przebieg prawidłowej, fizjologicznej ciąży. I jest to prawda, gdyż jak już wielokrotnie wspominałam, pisząc na temat masy ciała w ciąży czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego u kobiet ciężarnych, zachodzi dużo zmian adaptacyjnych, nie tylko […]

Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?

Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?

W niektórych kręgach dość powszechnie unika się pewnego składnika odżywczego – fruktozy, która rzekomo ma być przyczyną odkładania się tłuszczu zapasowego (stąd i w konsekwencji – nadmiernej masy ciała). Co ciekawe, takie przeświadczenie nie wzięło się znikąd, lecz znajduje pewne podłoże fizjologiczne i swego czasu było popularne nawet w środowisku […]

Serrapeptaza – korzyści wynikające z jej stosowania

Serrapeptaza – korzyści wynikające z jej stosowania

Odkryty we wczesnych latach siedemdziesiątych enzym proteolityczny został wyizolowany z pałeczek krwawych, bakterii zlokalizowanych w jelitach jedwabników. Serrapeptaza, zwana również serratiopeptidazą, jest wysokiej jakości enzymem, który ma silne właściwości prozdrowotne. Obecnie serrapeptaza jest stosowana w całej Europie i Azji w warunkach klinicznych. Może m.in.rozkładać martwą tkankę w organizmie. Serrapeptaza jest […]

Sen polifazowy – czym jest?

Sen polifazowy – czym jest?

Na temat snu można byłoby pisać w nieskończoność. To, jak jest on ważny i istotny, jaki ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jak działa jego niedobór. Będąc dziś w temacie snu, chcielibyśmy skupić się na jednym zagadnieniu, które nie dla wszystkich jest znane, a które jest niezwykle ważne – sen […]

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Drastyczne zmiany w stężeniach estrogenów i progesteronu (oraz wielu innych hormonów) w przebiegu ciąży powodują wiele zmian strukturalnych w przewodzie pokarmowym. Zmiany te szczególnie mocno wpływają na pojawiające się nieprawidłowości w aktywności nerwowej żołądka i czynności tkanki mięśniowej gładkiej, co się przekłada na wiele przykrych objawów, jak np.: refluks żołądkowo-przełykowy […]