Kij w mrowisko

Czy kofeina działa prozdrowotnie?

Czy kofeina działa prozdrowotnie?

Nowe badanie przeprowadzone na szczurach sugeruje, że kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki diety powodującej otyłość. Dzieje się to poprzez zmniejszenie magazynowania lipidów w komórkach tłuszczowych i ograniczenie przyrostu masy ciała oraz produkcji trójglicerydów. Naukowcy odkryli, że szczury, które spożywały kofeinę wyodrębnioną z herbaty mate, zyskały 16% mniej masy i […]

Otyłość płucna? Tłuszcz może osadzać się w płucach!

Otyłość płucna? Tłuszcz może osadzać się w płucach!

O tym, że nadmierna masa ciała trapi ponad połowę naszej populacji z pewnością wie większość. Problem otyłości naświetla się coraz wyraźniej w mediach, a do społeczeństwa powoli dociera świadomość i zgubnych skutkach „kochanego ciałka”. W nieco zamierzchłych czasach sądzono, że nadmiar kilogramów to problem jedynie natury estetycznej, później zauważając utrudnienie […]

Trening z burakiem jest bardziej efektywny

Trening z burakiem jest bardziej efektywny

Już w czasach starożytnych wierzono, iż konsumpcja niektórych pokarmów pozwala na wyraźne zwiększenie witalności, siły, a nawet i odwagi. Dziś, dzięki rozwojowi metod badawczych, wiadomo ponad wszelką wątpliwość, że powyższe twierdzenie jest faktem. Nie ulega wątpliwości, iż przykładowo: podwójne espresso może doprowadzić do zmniejszenia zmęczenia i poprawy wydolności, a np. […]

Bezdech senny a zespół metaboliczny

Bezdech senny a zespół metaboliczny

Uciążliwe chrapanie, niedotlenienie i niewyspanie są tylko kilkoma objawami, które mogą wskazywać na zespół bezdechu sennego. Czasowy brak przepływu powietrza przez drogi oddechowe brzmi groźnie, jednak rzadko kiedy jesteśmy go  świadomi. Powszechnie uważa się, że tego typu dolegliwości nocne są związane z nieprawidłowym ułożeniem fałd podniebiennych, wadami anatomicznymi lub skrzywieniem […]

Alkohol – instrukcja obsługi

Alkohol – instrukcja obsługi

Upowszechniło się takie przeświadczenie, zgodnie z którym niektóre trunki są zdecydowanie bardziej „kacogenne” niż inne. Co ciekawe, uzasadnienie to nie jest tylko wynikiem dyskotekowych degustacji czy też konsekwencją wniosków wypływających z eksperymentów pieczołowicie dokonywanych podczas studenckich domówek, a ma wsparcie w literaturze fachowej. Mając na uwadze fakt, iż początek roku […]

Berberyna – przeceniony suplement?

Berberyna – przeceniony suplement?

Ostatnimi czasy coraz popularniejszym suplementem staje się berberyna. Przedstawiana bywa jako cudowny środek, pomocny zarówno dla osób z problemami z gospodarką glukozowo-insulinową, jak i bez nich – „prewencyjnie”. Dodatkowo, wspomina się o całej gamie innych zalet owej substancji. Czy takie przeświadczenia są jednak słuszne?Czy berberyna jest dla wszystkich?Poprawa nie tylko […]

Co warto wiedzieć na temat brunatnej tkanki tłuszczowej?

Co warto wiedzieć na temat brunatnej tkanki tłuszczowej?

Tkanka tłuszczowa pełni trzy podstawowe funkcje w organizmie człowieka, otóż energetyczną – jest źródłem i magazynem energii, izolacyjną – zapobiega utracie ciepła oraz amortyzującą – chroni narządy wewnętrzne przed urazami mechanicznymi. Co ciekawe, jest ona także bardzo wartościowym źródłem wody metabolicznej, bowiem ze 100 g tłuszczu uzyskuje się aż 109 […]

Źródła pokarmowe neurotransmiterów

Źródła pokarmowe neurotransmiterów

Modyfikacje stylu życia, w tym również zmiana nawyków żywieniowych w niektórych chorobach neurologicznych oraz zaburzeniach psychicznych cieszy się coraz większym uznaniem ze strony pracowników służby zdrowia, naukowców, jak i samych pacjentów [1 – 5]. Wyniki ostatnich metaanaliz ujawniły, że osoby chore na depresję mają często obniżone stężenie folianów i witaminy […]

Piwo bezalkoholowe – czym jest, jak powstaje i czy jego spożycie w ciąży jest bezpieczne?

Piwo bezalkoholowe – czym jest, jak powstaje i czy jego spożycie w ciąży jest bezpieczne?

Złocistym trunkiem, nazywanym przez smakoszy piwem lub, nieco bardziej pieszczotliwie, piwkiem, browarkiem lub bursztynową rozkoszą raczy się znaczna część populacji. O ile napój ten, w formie klasycznej, z zawartością alkoholu na poziomie ok. 5%, nie jest wybitnym wyborem zarówno z punktu widzenia zdrowia, jak i formy sportowej (właśnie przede wszystkim […]

Wpływ miodu na kondycję zdrowotną osób aktywnych fizycznie

Wpływ miodu na kondycję zdrowotną osób aktywnych fizycznie

Miód jest zaliczany do grupy substancji słodzących pochodzenia naturalnego, które chętnie wykorzystywane są na co dzień w wielu gospodarstwach domowych na całym świecie [1, 2]. Ten popularny produkt żywnościowy składa się w blisko 80 % z węglowodanów, głównie fruktozy i glukozy oraz w około 19 % z wody. Ponadto zawiera […]

Testosteron – które suplementy faktycznie podnoszą jego poziom

Testosteron – które suplementy faktycznie podnoszą jego poziom

Na rynku suplementów diety wiele jest takich, które rzekomo mają przyczynić się do wzrostu produkcji testosteronu do granic potencjału organizmu, lecz w rzeczywistości nie przynoszą oczekiwanego rezultatu. Są pośród nich jednak takie, które faktycznie działają i podnoszą poziom androgenu. A jakie to suplementy? Przeczytasz o nich tutaj. Testosteron jest bardzo pożądany […]

Medicine helps get asleep. Good sleep. Word sleep lined with sleeping pills near sleeping mask and alarm clock on dark wooden background top view.

Krótki sen a uczucie głodu

Fachowe piśmiennictwo wskazuje, że manipulowanie długością snu i/lub jego jakością może mieć znaczący wpływ na kompozycję sylwetki, spożycie pokarmu, całkowity wydatek energetyczny oraz inne czynniki związane z bilansem energetycznym [1]. Wyniki wielu dotychczas przeprowadzonych metaanaliz i systematycznych przeglądów wykazały dodatni związek między krótkim czasem trwania snu a występowaniem otyłości i/lub […]

Hands of a doctor holding a blackboard with the workds Vitamin D written on it

Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Naukowcy z Cancer Research UK stwierdzili, że witamina D wpływa na zachowanie komórek czerniaka w laboratorium, czyniąc je mniej agresywnymi. Naukowcy z University of Leeds odkryli, że witamina D wpływa na zachowanie szlaku sygnałowego w komórkach czerniaka, co spowolniło ich wzrost i powstrzymało ich rozprzestrzenianie się do płuc u myszy. […]

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji żywieniowych: diety low FODMAP, diety bezglutenowej, diety ubogo- i bezlaktozowej oraz diety nisko- i wysokobłonnikowej we wspomaganiu leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. W ostatniej odsłonie artykułu, przedstawione zostaną aktualne dowody na efektywność pozostałych interwencji żywieniowych, […]

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą lukrecji, która jak się okazuje ma bardzo istotne działanie zdrowotne. Kilka lat temu niespodzianką okazał się fakt jej znakomitego działania między innymi w kontekście spalania tłuszczu i ochrony […]

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej zawartości FODMAP, jak i diety bezglutenowej we wspomaganiu leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. Tymczasem w niniejszej odsłonie artykułu, przedstawione zostaną aktualne dowody na efektywność diety ubogo- lub całkowicie bezlaktozowej, a także diety ubogo- […]

Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja, zawierająca w swoim składzie fitoestrogeny, ma przypisaną metkę produktu spożywczego, który czyni mężczyznę mniej męskim. Przejęło się tak uważać z tytułu, iż fitoestrogeny działają w ludzkim organizmie, jako związki mimikujące estrogeny, tym samym konkurując z androgenami, które sprawiają, że mężczyzna posiada swoje charakterystyczne cechy, jak niski poziom tkanki tłuszczowej, […]

Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Polikosanol/ polikozanol, jest mieszaniną alkoholi izolowanych z wosku z trzciny cukrowej pochodzącej z Kuby. Zawiera on około 60 procent oktakozanolu. Inne nazwy polikozanolu obejmują: oktakozanol, 1-oktakozanol, N-oktakozanol i alkohol oktakozylowy. Korzyści zdrowotne Policosanol jest reklamowany przede wszystkim jako suplement diety, który może znacznie obniżyć poziom cholesterolu. Chociaż niektóre badania sugerują, […]

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część II

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część II

W pierwszej części artykułu omówiona została skuteczność diety o niskiej zawartości FODMAP we wspomaganiu leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. Z kolei w niniejszej odsłonie przedstawione zostaną aktualne dowody na efektywność przestrzegania diety bezglutenowej w celu poprawy objawów żołądkowo-jelitowych u pacjentów z IBS. Dieta bezglutenowa jako remedium na zespół jelita nadwrażliwego? W […]

Soja na piękną cerę

Soja na piękną cerę

Twarz kobiety jest ważną częścią jej wizerunku, dlatego wiele Pań wydaje duże ilości funduszy, oraz poświęca znaczną ilość czasu, by ich twarz wyglądała na zadbaną i atrakcyjną. Jednak zabiegi kosmetyczne są zazwyczaj mało skuteczne, gdy problemem są wypryski na twarzy. Wtedy tym problemem należy się zająć od wewnętrznej strony organizmu. […]

Czy mięso jest pronowotworowe?

Czy mięso jest pronowotworowe?

26 października 2015 roku WHO wydało raport nr 240 na temat rakotwórczości czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Podkreśla w nim, że są jednoznaczne dowody na to, że mięso przetworzone jest rakotwórcze. Po bardzo powierzchownym przeglądzie raportu WHO wiele osób stwierdziło, iż mięso czerwone jest rakotwórcze czy jednak jest to prawda? Aby zrozumieć, o […]

BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

Ten peptyd zyskał sobie w ostatnich latach sławę ze względu na rewelacyjne właściwości regenerujące, jednak znany był głównie pod postacią proszku w fiolkach do przygotowania roztworu do iniekcji. W sporcie mniejsze lub większe kontuzje są powszechnym zjawiskiem, dlatego właśnie szczególnie sportowcy najchętniej sięgają po BPC-157. BPC to skrót od Body […]

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Nie od dziś toczą się dyskusje nad wpływem sposobu żywienia i przyjmowanych pokarmów na męskość. Cóż oznacza owa męskość? W powszechnym rozumieniu przyjmuje się za nią płodność a w zasadzie funkcje reprodukcyjne) i, często, odpowiednio wysoki poziom testosteronu (częściowo warunkujący płodność, wpływający jednak również na wiele typowo „męskich” drugorzędowych cech […]

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego społeczeństwa cierpi z powodu nadprogramowych kilogramów. Dłuuuuugo sądzono, że nadwaga i otyłość jest jedynie aspektem estetycznym, a tkanka tłuszczowa „balastem” utrudniającym co prawda nieco codzienne funkcjonowanie, nie mającym jednak […]

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

W ostatniej części artykułu przedstawione zostaną kolejne wybrane kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono do chwili obecnej u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz podsumowany zostanie na końcu cały aspekt żywieniowy w nieswoistych zapaleniach jelit. Eliminacja mleka krowiego i jego przetworów W trwającym 12 miesięcy, randomizowanym, kontrolowanym badaniu […]

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Podwyższony poziom prolaktyny (PRL) może w sposób wielopłaszczyznowy odciskać swoje piętno zarówno na zdrowiu jak i na ogólnie pojętym komforcie życia. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, iżhiperprolaktynemia może potencjalnie sprzyjać nasileniu objawów charakterystycznych dla zespołu jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). Mechanizm powyższej zależności jest dość […]

Czy cukrzycę typu 2 można cofnąć poprzez utratę wagi?

Czy cukrzycę typu 2 można cofnąć poprzez utratę wagi?

Zespół kierowany przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge opracował mniej intensywne strategie kontrolowania cukrzycy typu 2. Cukrzyca typu 2 dotyka 400 milionów ludzi na całym świecie. Niesie ryzyko chorób serca, udaru, ślepoty i amputacji. Kilka wcześniej opisanych środków kontroli cukrzycy obejmowało intensywne zmiany stylu życia i ekstremalne zmniejszenie ilości kalorii w […]

Kiwi na lepszy sen

Kiwi na lepszy sen

Kiwi jakie jest niby każdy widzi: smaczne, włochate i idealne by jeść je… ze skórką*. W praktyce jednak poza wspomnianymi walorami posiada jeszcze co najmniej kilka innych zalet, w tym między innymi – może sprzyjać poprawie jakości snu. Co szczególnie istotne powyższe twierdzenie wspierają nie tyle ludowe mądrości co dane […]

Dlaczego gotowanie w żeliwnych naczyniach może być niebezpieczne?

Dlaczego gotowanie w żeliwnych naczyniach może być niebezpieczne?

Obróbka termiczna i przygotowanie posiłków to czynności, które właściwie większość z nas wykonuje na codzień. Używamy do tego różnego rodzaju patelni, garnków, naczyń, czy przyrządów kuchennych. Dość popularnym naczyniem bywa przykładowo żeliwny garnek, w którym szykowane są potrawy wieloskładnikowe, zupy i tym podobne. Co ciekawe, okazuje się, że taka praktyka […]

Czy otyłość to tylko „problem natury estetycznej”?

Czy otyłość to tylko „problem natury estetycznej”?

Nadwaga to „pierwszy krok” nadmiernej masy ciała. Mówimy o niej w momencie kiedy współczynnik BMI wynosi >25kg/m2 (oblicza się go dzieląc masę ciała w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu). Otyłość natomiast to kolejny „stopień” nadwagi, który pojawia się w momencie gdy nie zareagujecie w porę na przybywające […]

Alkohol a nadmiar żelaza

Alkohol a nadmiar żelaza

Regularna konsumpcja alkoholu definitywnie nie należy do praktyk sprzyjających szeroko rozumianemu zdrowiu. Już minimalne jego ilości mogą przyczyniać się do wzrostu ryzyka niektórych chorób i powszechnie wiadomo, iż należy on do czynników rakotwórczych dla ludzi. W szczególności udokumentowany jest związek przyczynowy między spożyciem alkoholu a rakiem jamy ustnej, gardła, krtani, […]

Sen a odporność

Sen a odporność

Nie od dziś wiadomo, że sen ma znaczenie dla wielu aspektów naszego zdrowia. To samo tyczy się kwestii odporności przeciwko infekcjom, gdyż sen przekłada się również i na ten parametr zdrowotny. Zacznijmy od tego, że prawidłowej jakości sen, czyli głęboki, regenerujący, o odpowiedniej ilości faz REM i odpowiednio długi powoduje, […]

Dwuwęglan sodu – proszek wielozadaniowy – w kuchni, w łazience i w sporcie

Dwuwęglan sodu – proszek wielozadaniowy – w kuchni, w łazience i w sporcie

Dwuwęglan sodu jest związkiem o niespotykanie szerokim zastosowaniu. Jeśli by zerknąć „w internety” zauważycie, że poleca się ją niemal na wszystko. Dzięki sodzie wyczyścicie srebrną biżuterię/sztućce, spulchnicie wypieki, „oczyścicie atmosferę” (soda ma właściwości absorbowania różnych zapachów, więc pochłania również te nieprzyjemne), wyczyścicie powierzchnie w kuchni i łazience, wybielicie ubrania, odchwaścicie […]

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach jagodowych, winogronach i czerwonym winie, a także orzechach arachidowych, nasionach soi oraz azjatyckiej herbacie Itadori [1]. Ten dobrze znany związek polifenolowy jest również zaliczany do fitoaleksyn, czyli substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, które wytwarzane są […]

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie uważa się, że wykluczają się one nawzajem. Spożycie trunków wyskokowych w niektórych kręgach uchodzi za praktykę, która wiąże się z destrukcyjnym wpływem na nasze osiągi sportowe, efektywność treningów, tempo budowania masy […]

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne, to okazuje się, że wiele osób (nawet na swój sposób doświadczonych i wykształconych) zwyczajnie nie wie lub się myli. Jaka jest więc prawidłowa odpowiedź? W 2014 […]

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

W obrębie naszych jelit istnieje mikrokosmos zamieszkiwany przez istoty o wyjątkowo prymitywnej budowie oraz zarazem – pełniące wyjątkowo doniosłą rolę w utrzymywaniu homeostazy naszego organizmu. Pomimo, iż dzielą nas lata świetlne rozwoju ewolucyjnego to jedno jest pewne: w jednostkowo rozpatrywanym ludzkim bycie nie jesteśmy sami, a gdybyśmy nawet kiedyś sami […]

Czy prażenie orzechów niweczy ich prozdrowotne właściwości?

Czy prażenie orzechów niweczy ich prozdrowotne właściwości?

Regularna konsumpcja orzechów zdecydowanie jest nawykiem prozdrowotnym, co nie ulega szczególnej wątpliwości. Obserwuje się istotnie niższe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, czy przedwczesnej śmierci. Co warto zaznaczyć – dotyczy to wszystkich pokarmów zaliczanych do orzechów (wbrew obiegowym opiniom – nawet orzechów ziemnych). Dyskusji podlega jednak kwestia związana z ich obróbką termiczną. […]

Jak pozbyć się migreny cz. 1

Jak pozbyć się migreny cz. 1

Ból głowy nie jest niczym przyjemnym, a zwłaszcza, gdy nieprzerwanie daje o sobie znać. Chociaż migrena jest trudna do wyleczenia, to wyeliminowanie pewnych czynników może zmniejszać napady bólu. U każdej osoby, której dotyczy problem migren przyczyny bólu mogą być inne. Część osób doświadcza pogorszenia objawów po spożyciu konkretnych produktów żywnościowych. […]

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 2

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 2

W ostatniej części szepnąłem parę słów na temat dostępnych dowodów naukowych dotyczących spożycia mleka i produktów mlecznych, a poziomom ciśnienia tętniczego krwi i ryzyka rozwoju nadciśnienia w przyszłości. Dziś chciałbym skupić Waszą uwagę na aspekcie szerszym – całym gremium chorób sercowo-naczyniowych oraz ogólnej śmiertelności z różnych przyczyn (choć ten drugi […]

Czy trening siłowy wpływa na wydajność umysłową?

Czy trening siłowy wpływa na wydajność umysłową?

Być może doświadczyłeś/aś, że praca umysłowa poprzedzona treningiem atletycznym staje się mniej efektywna. Wiele osób ciągle jednak neguje tego typu odczucia, dlatego świat nauki przyjrzał się temu zagadnieniu w celu jego weryfikacji. Trening siłowy powoduje zmęczenie fizyczne, głównie na skutek uszkodzeń włókien mięśniowych, ale czy powoduje też zmęczenie mózgu? Nowe […]

Laktacja – rola prolaktyny i oksytocyny w jej przebiegu

Laktacja – rola prolaktyny i oksytocyny w jej przebiegu

Na podstawie poprzedniego artykułu wiemy już, że prolaktyna jest hormonem, której nazwa pochodzi od jej pierwszej poznanej roli – czyli laktacji (procesu wydzielania mleka) oraz o tym, że rola prolaktyny w naszym organizmie jest w rzeczywistości bardziej złożona i skomplikowana oraz, co najważniejsze, nie ogranicza się tylko do laktacji u […]

Carb back-loading okiem sceptyka

Carb back-loading okiem sceptyka

W jednym z poprzednich artykułów przybliżyłem założenia bazowe koncepcji żywieniowej zwanej „Carb back-loading” (w skrócie: „CBL”) , odnosząc je do wyników kilku ciekawych badań naukowych wskazując jednocześnie na ich realne ograniczenia. Z racji tego, iż temat nie został wyczerpany, niniejsze opracowanie stanowić będzie kontynuację tychyże rozważań z uwzględnieniem kolejnych danych […]

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i pełnowartościowego białka, inni o znacznej zawartości dobrze przyswajalnego wapnia, jeszcze inni upatrują się w nabiale potencjału zaostrzania zmian trądzikowych czy wytwarzania śluzu. Dziś Waszą uwagę chciałbym skupić na tematyce […]

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak zaznaczyć że pomimo owego przyspieszenia metabolizmu podstawowego, wcale nie musi sprzyjać to odchudzaniu, a wręcz łatwiej w tym czasie przytyć! Chociaż wygląda na to, iż w powyższym stwierdzeniu kryje się wewnętrzna […]

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z popularnymi przekonaniami nieść ma za sobą wiele benefitów mogących skutkować przede wszystkim poprawę wydolności, ale też – polepszeniem kompozycji sylwetki. Manipulacje węglowodanowe dotyczą bądź to różnicowania ich spożycia w poszczególne dni […]

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym jednak innym razem. Niedawno moją uwagę przykuł całkiem świeży artykuł (28 sierpnia 2019) w którym oceniano czy wyższa podaż sera może minimalizować zaburzenia funkcji śródbłonka naczyniowego powodowane wysokim spożyciem […]

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Temat spożywania lub też – omijania śniadań od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji i… emocji. Z jednej strony często podkreśla się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a z drugiej – pojawiają się też głosy wskazujące, że rezygnacja z jego konsumpcji nieść ma za sobą szereg korzyści. Mając […]