Gdyby wśród przypadkowych osób przeprowadzić ankietę dotyczącą „najzdrowszych roślin znanych człowiekowi” aloes i otrzymywane z niego przetwory miałyby szansę znaleźć się w pierwszej piątce. O ile jednak moda na rozmaite roślinne superfoods z czasem przemija (kto dziś pamięta sok z owoców noni, nawet jagody Goji odchodzą w zapomnienie), to aloes ciągle dzierży […]
Kij w mrowisko
Witamina C – potrzebujesz jej mniej niż myślisz
O witaminie C od dłuższego już czasu pisze i mówi się w samych superlatywach, przypisując jej szereg nietuzinkowych właściwości. Mało tego, według obiegowych źródeł zapotrzebowanie organizmu na ten związek liczone winno być w gramach, a zapewnienie wymaganej podaży urosło do kluczowej manifestacji dbałości o własne zdrowie. Ze szczególną troską w […]
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia. Skąd taki pomysł? Składać się ma na to wiele okoliczności, które w telegraficznym skrócie sprowadzić można do dwóch słów definiujących unikalny, fizjologiczny stan zwany „oknem anabolicznym”. Czy jednak obiegowe przekonania […]
Kalorie z warzyw – wliczać czy nie wliczać?
Obiegowa dietetyka zazwyczaj odległa jest w swoich założeniach od dietetyki opartej na dowodach naukowych i snuje własne, niekiedy całkiem logicznie brzmiące teorie i założenia, które w zetknięciu z bardziej racjonalnymi argumentami giną bezpowrotnie, niczym zawarta w pomidorze witamina C po zetknięciu z askrobinazą, ziejącą z zielonego ogórka. Przykładowo upowszechniła się […]
BPC 157 – korzyści, skutki uboczne i dawkowanie
BPC-157 co to jest?Jak przyjmować BPC-157?BPC-157 skutki uboczne i interakcje z substancjamiZalety stosowania BPC-157Korzyści stosowania BPC-157Główne zastosowania dla BPC-157Jakie BPC-157 kupić?Opinie o BPC-157 BPC-157 co to jest? BPC-157 (Body Protective Compound – 157) to syntetyczna mieszanka peptydów. Użycie BPC 157 oferuje silny efekt regeneracyjny osobom, które się na niego zdecydują. […]
Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?
Bycie na diecie typu śródziemnomorskiego może zmniejszyć utratę masy kostnej u osób z osteoporozą – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez University of East Anglia. Nowe, opublikowane niedawno, wyniki pokazują, że trzymanie się diety bogatej w owoce, warzywa, orzechy, nierafinowane zboża, oliwę z oliwek i ryby może zmniejszyć utratę gęstości […]
Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz
Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich walory zdrowotne, to ta optymistyczna zmiana powszechnego trendu bezlitośnie ominęła fistaszki. O ile przykładowo migdały przedstawiane są jako obfite źródło witaminy E i magnezu, a orzechy brazylijskie – […]
Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości
Wokół zagadnienia konsumpcji mleka, czy ogólnie produktów mlecznych od lat krąży wiele nieporozumień. W czeluściach internetu znaleźć można rozmaite, czasem wręcz zaskakujące argumenty mające przekonać nas, że spożycie nabiału jest praktyką niezdrową, nieetyczną i wręcz niedopuszczalną. Laktoza – charakterystykaNietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości Wspomina się o rzekomym „zaśluzowieniu” organizmu, […]
O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 2/2]
Dieta bezmięsna oraz całkowicie roślinna ostatnimi czasy zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Choć taki zabieg może nieść za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to niestety u entuzjastów wspomnianego modelu żywienia dość często dochodzi do niedoborów pokarmowych przez niewłaściwie zbilansowaną dietę. Obserwując styl żywienia osobników na diecie wegańskiej, można dość […]
Jaki jest właściwy poziom homocysteiny?
Homocysteina to występujący u człowieka aminokwas siarkowy. Powstaje w procesie demetylacji aminokwasu metioniny, który z kolei pochodzi ze spożywanego białka. Wszystko jasne? Tak? Super! Gratuluję imponującej wiedzy. Jeżeli ktoś nie łapie całości to nie ma problemu. Zawsze można doczytać za chwilę. Na potrzeby tego tekstu należy wiedzieć, że zbyt wysoki […]
Czy nabiał utrudnia odchudzanie?
W świecie fitness, jakiś czas temu, upowszechnił się pogląd, zgodnie z którym konsumpcja nabiału, a już zwłaszcza mleka, utrudnia pracę nad sylwetką, raczej sprzyjając gromadzeniu niż pozbywaniu się tłuszczu zapasowego. W imię powyższego twierdzenia bardzo często osoby dbające o zdrowie i kompozycję ciała wykluczają z codziennego menu produkty mleczne. Czy […]
Niedobory witaminy B12 u wegan i wegetarian
Diety bezmięsne lub całkowicie roślinne ostatnimi czasy stają się coraz popularniejsze. Motywem do przejścia na wegetarianizm lub weganizm bywa chęć poprawy parametrów zdrowotnych, redukcja nadmiernej masy ciała czy poglądy etyczne. Niestety, mimo że dieta wykluczająca częściowo lub całkowicie pokarmy odzwierzęce, może nieść za sobą wiele korzyści, to niewłaściwie zbilansowana – […]
Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12
Metformina jest obecnie najczęściej stosowanym lekiem przeciwcukrzycowym, bowiem niemal wszystkie wytyczne towarzystw naukowych w dziedzinie diabetologii na całym świecie zalecają jej przyjmowanie jako leku pierwszego rzutu w leczeniu pacjentów z cukrzycą typu 2 [1]. Ponadto, metformina jest także często wykorzystywana w leczeniu innych stanów związanych z występowaniem oporności na insulinę, […]
Odżywka proteinowa a stan jelitowej mikrobioty
Chociaż w dzisiejszych czasach niedostateczna podaż białka wśród osób regularnie trenujących raczej występuje epizodycznie, to preparaty proteinowe cieszą się niezwykle dużą popularnością. W zasadzie suplementy białkowe należą do najczęściej stosowanych środków wspomagających rozwój ogólnie pojętej formy sportowej. Zarówno w obiegowych, jak i fachowych źródłach najczęściej dyskutuje się nad ewentualnymi korzyściami […]
Jak poprawić wrażliwość insulinową?
To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc w tym, że temat wrażliwości insulinowej stał się dość popularny wśród osób zainteresowanych szeroko pojętym „fit lifestylem”. Niestety wraz ze wzrostem renomy omawianego zagadnienia, zaczęto zapominać o aspektach […]
Czy czekolada wspomaga odchudzanie?
W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej częściowo ograniczać, to za swego rodzaju wyjątek niekiedy uznaje się czekoladę. Oczywiście chodzi o jej gorzką, tzw. wysokoprocentową wersje, bo mimo że tytułowy produkt z definicji jest wyrobem cukierniczym sporządzonym […]
Efekt placebo w sporcie
Nierzadko sportowcy (zarówno amatorzy, jak i zaawansowani) sięgają po różnego rodzaju środki i suplementy diety w nadziei na poprawę zdolności wysiłkowych, wydolności, siły lub ogólnie „jakiejkolwiek” poprawy. Niestety skutecznych substancji aktualnie znamy dość niewiele, stąd możliwości dodatkowych (legalnych) wspomagaczy są ograniczone. Z pomocą przychodzi jednak efekt placebo, który jak się […]
Czy można przedawkować witaminy z grupy B?
Przyjmowanie witamin z grupy B to bardzo częsty element suplementacji. Nic dziwnego! Zwykle nie przyjmujemy ich odpowiedniej ilości z pożywieniem, biorąc pod uwagę jak popularna stała się teraz dieta wegańska i wegetariańska. Czy można przedawkować witaminy z grupy B? Czy któraś z nich jest szczególnie szkodliwa? Witaminy z grupy B […]
Jak trening oporowy wpływa na wrażliwość insulinową Twojego organizmu?
Najnowsze badania wykazują, że ludzie nie muszą spędzać wielu godzin na siłowni, aby pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie! Według wcześniejszych badań przeprowadzonych w 2016 r. tylko 31% mężczyzn i 24% kobiet w Szkocji spełnia wytyczne dotyczące wzmacniania mięśni podczas treningu oporowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca przeznaczyć co najmniej dwa […]
Olej lniany – produkt wysokiego ryzyka
Olej lniany, choć może nie jest najpopularniejszym tłuszczem świata, to z pewnością ma liczne grono entuzjastów. Można się spotkać niekiedy z twierdzeniem mówiącym, iż pod względem walorów prozdrowotnych należy on do ścisłej czołówki wśród olejów dostępnych na rynku. Cóż, okazuje się, iż jest to twierdzenie bardzo kontrowersyjne. Olej lniany ma […]
Większy brzuch = mniejszy mózg
Nadwaga i otyłość, zwłaszcza w przypadku osób młodych, postrzegane są przede wszystkim jako nieprawidłowości rzutujące na estetykę sylwetki. Dopiero w drugiej kolejności bierze się pod uwagę zdrowotne konsekwencje wynikające z nadmiaru tłuszczu zapasowego. Mało tego, nawet jeśli już uwarunkowania zdrowotne są brane pod uwagę, to głównie w odniesieniu do kondycji […]
Testosteron – geny, czy środowisko?
Mam dla was dwie zagadki. Czy jeżeli mój ojciec był naładowanym testosteronem bykiem, to i ja będę naładowanym testosteronem bykiem? A czy jeżeli mój ojciec był raczej delikatnym facetem o niskim testosteronie, to i ja pójdę w jego ślady? Powszechnie uważa się, że testosteron jest na swój sposób dziedziczny. To […]
Jak zadbać o zdrowie i witalność?
Suplementy prozdrowotne to element naszej diety, który wesprze różne aspekty naszego zdrowia. Może dotyczyć to wielu obszarów w naszym ciele, wielu chorób i schorzeń, które dotykają wielu z nas. Warto zatem sprawdzić, które z preparatów przydadzą się akurat Tobie. Spis treści: Ochrona zdrowiaProbiotykiOchrona stawówUmysł i koncentracjaZdrowa prostataZdrowe oczyObniżające poziom kortyzoluPoprawa […]
Suplementacja cynkiem ułatwia odchudzanie
Cynk miał już podnosić poziom testosteronu, wspierać budowę muskulatury, drastycznie skracać czas trwania wirusowych infekcji, a teraz oto miałby stać się jeszcze środkiem odchudzającym? Cóż, wbrew pozorom temat wpływu suplementacji cynkiem na proces redukcji tłuszczu zapasowego, choć rzadko podnoszony, jest zdecydowanie godny przybliżenia. Istnieją bowiem dowody naukowe sugerujące, iż przynajmniej […]
Leucyna – wzmocnienie działania metforminy
Zaburzenia gospodarki cukrowej to dość popularny problem. Leki, które przepisywane są na leczenie insulinooporności i kontroli glikemii to zazwyczaj metformina. Jak łatwo wesprzeć jej działanie? Ścieżka sygnalizacyjna Sirt1/AMPK to kluczowy czynnik regulacji energii, metabolizmu tłuszczy oraz glukozy. Leucyna aktywuje Sirt1 i wzmacnia inne aktywatory AMPK, co powoduje poprawę wrażliwości na […]
Czy warto spożywać większe ilości białka na noc w celu zwiększenia masy mięśniowej?
W obiegowych przekonaniach sugeruje się, że spożycie wysokiej porcji białka na noc u osób, których celem jest szeroko pojęte kształtowanie sylwetki uznać można na zabieg wręcz konieczny. Taka strategia ma pozwolić zarówno na ochronę mięśni przed rzekomym katabolizmem, jak i nasilać syntezę białek mięśniowych przez dłuższy okres. Swego czasu dość […]
Czy pozostajemy szczupli głównie dzięki genom?
Z całą pewnością, rosnąca w ostatnich latach częstość występowania otyłości na całym świecie wynika z istotnych zmian w środowisku, które obejmują zarówno zwiększone spożycie wysokokalorycznej oraz niejednokrotnie przetworzonej żywności, jak i obniżenie poziomu aktywności fizycznej. Niewątpliwie, nadmierna masa ciała i jej niekorzystne konsekwencje zdrowotne są w dzisiejszych czasach globalnym problemem […]
Czy wysoka konsumpcja białka negatywnie wpływa na kości?
Z całą pewnością, związek między spożyciem białka w diecie a zdrowiem kości był przedmiotem wielu dyskusji i kontrowersji w ciągu ostatnich kilku dekad. Wciąż stosunkowo często można spotkać się z twierdzeniem, iż wysoka konsumpcja białka, a więc z reguły powyżej zalecanego dziennego spożycia (ang. Recommended Dietary Allowance – RDA) dla […]
Luźne podejście do diety a zaburzenia miesiączkowania
Nie od dziś wiadomo, że podstawą diety winny być produkty niskoprzetworzone technologicznie, które charakteryzują się umiarkowaną lub najlepiej niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką gęstością odżywczą. Stąd też zaleca się, by codzienne menu opierać na pokarmach, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże mięso, jaja, ryby, a […]
Uczucie głodu a katabolizm mięśniowy
W świecie fitness upowszechniło się niepisane przekonanie, zgodnie z którym uczucie głodu wiąże się w pewnym stopniu ze wzmożonym katabolizmem mięśniowym. Owa obawa nierzadko prowadzi do podporządkowywania wszystkich innych sfer związanych z realiami dnia codziennego kwestii realizacji założeń „kulturystycznej diety”. O ile skrupulatność sama w sobie jest cnotą, to niektóre […]
Czy obfite wieczorne posiłki utrudniają ubytek masy ciała?
Wciąż stosunkowo często można spotkać się z twierdzeniem, że nie należy jeść posiłków po godzinie 18:00, bowiem uważa się, że metabolizm człowieka spowalnia w godzinach wieczornych i co za tym idzie spożywanie obfitych wieczornych kolacji może skutkować przyrostem masy ciała, bądź znacząco utrudniać proces odchudzania. Niewątpliwie, rosnąca liczba dowodów naukowych, […]
SHBG – jak wpływa na gospodarkę hormonalną?
Testosteron w organizmie krąży związany do dwóch protein – albuminy serum krwi oraz SHBG (z angielskiego: sex hormone binding globulin). Tak związany testosteron nie ma możliwości dostania się do receptorów androgenowych i tam być przez nie wykorzystywany, tym samym można rzec, że staje się rezerwuarem tego męskiego hormonu. W dalszej […]
Czy warto dążyć do jak najszybszej utraty masy ciała?
Liczna grupa osób, która nieustannie od wielu lat zmaga się nadmierną ilością zapasowej tkanki tłuszczowej w organizmie stale poszukuje odpowiedniego dla siebie rozwiązania w postaci chociażby kolejnego specjalistycznego treningu nasilającego utratę zasobów tłuszczu, aktualnie modnego systemu żywieniowego czy w końcu innowacyjnego suplementu diety skutecznie wspomagającego proces odchudzania. Kiedy wspomniane wcześniej […]
Tłuszcz w posiłku potreningowym?
W obiegowych przekonaniach (przynajmniej tych siłownianych) sugeruje się, że należy bezwzględnie unikać spożycia tłuszczu w okresie powysiłkowym. Kultowym posiłkiem po treningu jest natomiast banan z odżywką białkową lub ryż z kurczakiem, a więc przeważnie źródło białka i węglowodanów. Praktyka związana z eliminacją lub przynajmniej ograniczeniem konsumpcji tłuszczu jest tłumaczona przeświadczeniem […]
Czy czerwone mięso może utrudniać odchudzanie?
Efektywność procesu odchudzania uzależniona jest od wielu czynników, w tym przede wszystkim od.. realizacji założeń diety redukcyjnej w praktyce. Ta natomiast zależy w dużej mierze od mechanizmów kontroli łaknienia: jeśli stosując od poniedziałku założenia danej strategii żywieniowej stajemy się z dnia na dzień coraz bardziej głodni, to z dużym prawdopodobieństwem […]
Dieta rozdzielna – czy ma sens?
W niektórych kręgach stosunkowo popularne bywa przekonanie, że pewnych grup pokarmów, a właściwie składników odżywczych, nie należy ze sobą łączyć. Ma to być konsekwencją różnic w trawieniu i wchłanianiu konkretnych substratów. Bowiem przykładowo węglowodany oraz białka wymagają skrajnie innego pH. Proteiny zaczynają być rozkładane w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany – […]
Dlaczego diety odchudzające nie działają? W szczególności te drastyczne
Gdyby wszechobecne, popularne diety odchudzające działały – znakomita większość ludzi byłaby szczupła. Znaczna część osób borykająca się znadmierną masą ciała conajmniej raz w życiu poddała się działaniu jakiejś diety. Najczęściejjednak krótkotrwałe efekty niosą za sobą powrót do poprzedniej masy ciała, niestety bardzo często znawiązką. Mówi się, że tylko około 20% […]
Czy kąpiele magnezowe działają?
Od jakiegoś czasu modne stały się kąpiele magnezowe, które rzekomo mają stanowić bardzo efektywny sposób uzupełnienia tego pierwiastka. Argumentem ku zastosowaniu tejże metody miałoby być to, że sól magnezowa to naturalna, efektywna i bezpieczna forma dostarczania jonów magnezowych do naszego organizmu. Wiele osób nawet twierdzi, że odczuwa po takiej kąpieli […]
O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 1/2]
Dieta bezmięsna oraz całkowicie roślinna ostatnimi czasy zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Choć taki zabieg może nieść za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to niestety u entuzjastów wspomnianego modelu żywienia dość często dochodzi do niedoborów pokarmowych przez niewłaściwie zbilansowaną dietę. Obserwując styl żywienia osobników na diecie wegańskiej, można dość […]
Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera
Istnieje taki odłam POP-dietetyki, który od lat usilnie zajmuje się przestrzeganiem przed łączeniem ze sobą rozmaitych pokarmów. Istnieje wiele na pozór logicznych koncepcji przestrzegających przed łączeniem ogórka z pomidorem, ryb z brokułami czy też produktów tłuszczowych z węglowodanami. Jakiś czas do długiej listy zakazów dołączyła jeszcze jedna żelazna zasada, która […]
Berberyna – przeceniony suplement?
Ostatnimi czasy coraz popularniejszym suplementem staje się berberyna. Przedstawiana bywa jako cudowny środek, pomocny zarówno dla osób z problemami z gospodarką glukozowo-insulinową, jak i bez nich – „prewencyjnie”. Dodatkowo, wspomina się o całej gamie innych zalet owej substancji. Czy takie przeświadczenia są jednak słuszne?Czy berberyna jest dla wszystkich?Poprawa nie tylko […]
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży
Drastyczne zmiany w stężeniach estrogenów i progesteronu (oraz wielu innych hormonów) w przebiegu ciąży powodują wiele zmian strukturalnych w przewodzie pokarmowym. Zmiany te szczególnie mocno wpływają na pojawiające się nieprawidłowości w aktywności nerwowej żołądka i czynności tkanki mięśniowej gładkiej, co się przekłada na wiele przykrych objawów, jak np.: refluks żołądkowo-przełykowy […]
Suplementacja w stwardnieniu rozsianym
Badania z udziałem pacjentów ze stwardnieniem rozsianym wskazują, że większość z nich jest zainteresowana modyfikacją swojej diety oraz stosowaniem różnorodnych suplementów diety, aby potencjalnie zmniejszyć nasilenie i symptomy towarzyszące chorobie [1]. Witamina D a stwardnienie rozsiane Niedobór witaminy D jest powszechnie uważany za środowiskowy czynnik ryzyka rozwoju stwardnienia rozsianego, bowiem […]
Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?
Tak i nie. Popularna teoria głosi, że kofeina zmniejsza apetyt, a wypita rano pomaga nam się odchudzić. Zespół badaczy dr Leah M. Penek-Shirley z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork w Buffalo postanowił sprawdzić tę teorię. Zaobserwowali, że badani po spożyciu niewielkiej ilości kofeiny zjadali 10% mniej z bufetu na śniadanie. I […]
Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1
Na temat wspomnianych w tytule „słodzideł” mówi się bardzo wiele. Często w ferworze walki dyskutantów padają różne określenia pod ich adresem (zazwyczaj negatywne), rzadko jednak ktokolwiek opowiada się zdecydowanie po „jednej ze stron barykady”. Dziś postanowiłem napisać parę słów zarówno na temat cukru, jak również syropu wysokofruktozowego i spróbować odpowiedzieć […]
Probiotyki i ich wpływ na nasz mózg!
Często się zdarza, że stare powiedzenia zawierają w sobie mądrość, którą po latach naukowcy potwierdzają w laboratoriach. Nie inaczej jest z „jesteś tym, co jesz”. Wszystko co zjemy wpływa na całe nasze ciało. Serce, wątrobę, układ krwionośny, ale przede wszystkim mózg. Tak jest, cały pokarm w przerobionej formie trafia ostatecznie […]
Sen i jego znaczenie w sporcie – część 3
Ostatni tekst zakończony został informacjami na temat światła i jego wpływu na supresje produkcji endogennej melatoniny, dziś należałoby pójść o krok dalej i zahaczyć o regularność jej produkcji – jeden z najczęściej zaniedbywanych elementów higieny snu! Sen i jego znaczenie w sporcie – część pierwsza. Sen i jego znaczenie w […]
Czy stosowanie okresowych przerw od diety jest dobrym rozwiązaniem w przypadku sportowców?
Jak wiadomo, sportowcy stosunkowo często podejmują się okresowej utraty masy ciała, próbując zmniejszyć zawartość zapasowej tkanki tłuszczowej oraz nierzadko wody ustrojowej i jednocześnie zachować jak największą ilość masy mięśniowej. Z całą pewnością, bardzo ważne jest, aby stosowana przez sportowców strategia mająca na celu ubytek masy ciała minimalizowała straty beztłuszczowej masy […]
Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?
Ostatnimi czasy diety obniżające podaż węglowodanów cieszą się wysoką popularnością. Ich powszechność wynika głównie z rozpowszechnianego w społeczeństwie twierdzenia, jakoby to węglowodany były przyczyną otyłości, a co za tym idzie – dopiero obniżenie ich spożycia umożliwiałoby redukcje tkanki tłuszczowej. Entuzjaści diet niskowęglowodanowych uważają także, że na owej diecie jest dużo […]
Dlaczego 500 kcal deficytu to nigdy nie jest 500 kcal deficytu?
Wszyscy dziś chyba zdają sobie sprawę, że aby zmusić organizm do uruchamiania rezerw tłuszczowych potrzebny jest deficyt kaloryczny. W praktyce jednak jego wprowadzanie okazuje się problematyczne i to nie tylko ze względu na brak konsekwencji w realizacji żywieniowego planu. Figle płata nam już na wstępie sama arytmetyka. Przykładowo większość osób […]