Kij w mrowisko

Najlepsze suplementy odmładzające

Najlepsze suplementy odmładzające

Zbyt wielu ludzi uważa, że starzenie się polega na zapomnieniu imienia i pozostawieniu kluczyków w lodówce. Nie musi tak być. Specjalne suplementy przeciwstarzeniowe pomagają cofnąć czas, dzięki czemu można żyć pełnią życia znacznie dłużej niż przeciętny człowiek (i nie zapominać imion najbliższych!). Oto, naszym zdaniem, najlepszy zestaw suplementów, który pomoże […]

Pierwiastkowa analiza włosa – wierzyć czy nie?

Pierwiastkowa analiza włosa – wierzyć czy nie?

Nieinwazyjna metoda, która powie o twoim zdrowiu więcej niż badanie krwi? Da pełniejszy obraz zachowania homeostazy w organizmie? W porę zaalarmuje o niedoborach świadczących o nadchodzącej osteoporozie czy cukrzycy? Brzmi jak bajka? I słusznie. Bo wartość analityczną tego badania można włożyć między mity. Zacznijmy zatem od podstaw. Czym jest włos? […]

Beautiful background of cranberries. Fresh cranberries in the cup. Cranberries in the forest. Ripe cranberries on the wood. Christmas spirit and traditions. Ice cold cranberries. Christmas mood

Czy warto włączać regularnie do diety żurawinę i jej produkty?

Żurawina i jej przetwory są dzisiaj stosunkowo łatwo dostępne w licznych sklepach spożywczych, a w szczególności w coraz bardziej popularnych sklepach ze zdrową żywnością, czy sklepach ekologicznych. Pomimo obecności szerokiego asortymentu produktów spożywczych zawierających w swoim składzie żurawinę, wśród których można wyróżnić m.in.: owoce suszone, mieszanki studenckie, soki, syropy, batony, […]

Czy czerwone mięso może utrudniać odchudzanie?

Czy czerwone mięso może utrudniać odchudzanie?

Efektywność procesu odchudzania uzależniona jest od wielu czynników, w tym przede wszystkim od.. realizacji założeń diety redukcyjnej w praktyce. Ta natomiast zależy w dużej mierze od mechanizmów kontroli łaknienia: jeśli stosując od poniedziałku założenia danej strategii żywieniowej stajemy się z dnia na dzień coraz bardziej głodni, to z dużym prawdopodobieństwem […]

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Obserwuje się, że wiele osób rezygnuje z częstego spożywania suszonych owoców w swojej diecie ze względu na relatywnie wysoką zawartość kalorii oraz cukrów prostych, zwłaszcza glukozy i fruktozy, co wzbudza niejednokrotnie obawy przed wzrostem ryzyka przyrostu masy ciała. Wyniki badań potwierdzają, że konsumpcja suszonych owoców w populacji jest wyraźnie mniejsza, […]

Odchudzanie bez liczenia kalorii na diecie wysokowęglowodanowej

Odchudzanie bez liczenia kalorii na diecie wysokowęglowodanowej

Odchudzanie dla wielu osób nierozerwalnie łączy się z „liczeniem kalorii”. Czy jednak proces redukcji tłuszczu zapasowego faktycznie uzależniony jest od naszych arytmetycznych wyliczeń? Okazuje się, że można mieć co do tego liczne wątpliwości. Mało tego, istnieją dowody wskazujące na to, iż można efektywnie poprawiać kompozycję ciała bez zawracania sobie głowy […]

Czy zaprzestanie palenia papierosów skutkuje wzrostem masy ciała?

Czy zaprzestanie palenia papierosów skutkuje wzrostem masy ciała?

Używanie tytoniu nadal stanowi poważny problem zdrowia publicznego i zarazem główną możliwą do uniknięcia przyczynę śmierci [1, 2]. Chociaż zaprzestanie palenia tytoniu przyczynia się do znacznej poprawy zdrowia, często towarzyszy mu jednak przyrost masy ciała, który może również wiązać się z rozwojem otyłości i cukrzycy typu 2. Niewątpliwie, związek między […]

Ukryty sekret długowieczności

Ukryty sekret długowieczności

Pamiętam, że w wieku kilkunastu lat wydawało mi się, iż starość zaczyna się gdzieś po „trzydziestce”, a perspektywę ukończenia lat 40 czy 50 uznawałem za zdecydowanie nieatrakcyjną i na tamten czas – zbędną. Dziś sytuacja zdecydowanie się zmieniła i jestem żywo zainteresowany tematem długowieczności. Sądzę, że nie jestem w swoich […]

Dlaczego tyję podczas odchudzania?

Dlaczego tyję podczas odchudzania?

Chyba niemal każdy, kto choć raz w życiu zafundował sobie wystarczająco ambitny i zarazem długotrwały program żywieniowo-treningowy, ukierunkowany na redukcję tłuszczu zapasowego, doświadczył w pewnym momencie jego trwania wyraźnego spowolnienia tempa postępów. Co ciekawe stan stagnacji nierzadko trwał niewzruszony pomimo wprowadzania interwencji mających na celu zwiększenie wydatków energetycznych (dodatkowa aktywność) […]

Fluor – czy jest się czego obawiać? – część II

Fluor – czy jest się czego obawiać? – część II

W pierwszej części artykułu omówione zostały funkcje fizjologiczne oraz źródła fluoru w diecie człowieka, natomiast w drugiej części poruszona zostanie kwestia rzeczywistego zapotrzebowania organizmu na ten mikroelement, a także konsekwencji jego ewentualnego niedostatecznego, bądź nadmiernego spożycia. Zapotrzebowanie na fluor W organizmie człowieka fluor występuje w ilości około 3 mg/kg masy […]

Fluor – czy jest się czego obawiać? – część I

Fluor – czy jest się czego obawiać? – część I

Przeglądając rozmaite strony internetowe stosunkowo często można spotkać się z licznymi twierdzeniami, które wręcz dobitnie sugerują, że fluor jest toksyną, zabójczą trucizną i powinno się natychmiast zaprzestać szczotkowania zębów z użyciem tradycyjnej pasty do zębów zawierającej ten mikroelement oraz spożycia czarnej herbaty liściastej, bowiem może ono prowadzić do poważnych komplikacji […]

Czy ujemne kalorie istnieją?

Czy ujemne kalorie istnieją?

Od lat istnieje dość już mocno utarte w społeczeństwie twierdzenie na temat „ujemnych kalorii”, które mówi, iż istnieją pokarmy o tak niskiej kaloryczności, że energia wymagana do strawienia i wchłonięcia składników odżywczych z owego produktu jest większa niż jej zawartość. Wedle wspomnianego przeświadczenia, możemy spożywać konkretny pokarm nie dostarczając „netto” […]

Jak trening oporowy wpływa na wrażliwość insulinową Twojego organizmu?

Jak trening oporowy wpływa na wrażliwość insulinową Twojego organizmu?

Najnowsze badania wykazują, że ludzie nie muszą spędzać wielu godzin na siłowni, aby pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie! Według wcześniejszych badań przeprowadzonych w 2016 r. tylko 31% mężczyzn i 24% kobiet w Szkocji spełnia wytyczne dotyczące wzmacniania mięśni podczas treningu oporowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca przeznaczyć co najmniej dwa […]

Wysiłek fizyczny i nadciśnienie tętnicze – złoty środek czy droga do grobu?

Wysiłek fizyczny i nadciśnienie tętnicze – złoty środek czy droga do grobu?

Nadciśnienie tętnicze (NT) jest definiowane jako poziom ciśnienia tętniczego krwi przekraczający wartości prawidłowe. Za wspomniane wartości, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, przyjmuje się maksymalnie 140/90 mm Hg. Nie są one naturalnie wyssane z palca (a czytając internetowe dyskusje czasem nabieram przekonania, że część z nas tak myśli). Dotychczasowe randomizowane próby […]

Female feet standing on electronic scales for weight control dumbbells and measuring tape on wooden background. The concept of sports training slimming and weight loss

HIIT vs Cardio – który trening skuteczniej wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej?

Szacuje się, że obecnie u 2,1 miliarda osób, czyli około 30 % światowej populacji występuje nadwaga lub otyłość [1]. Rosnącej epidemii otyłości w ostatniej dekadzie towarzyszył także wzrost zaburzeń metabolicznych, takich jak insulinooporność, cukrzyca typu 2 oraz choroby układu sercowo-naczyniowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) definiuje nadwagę i otyłość jako nadmierną […]

Indywidualne podejście do aktywności fizycznej osób o wysokiej wrażliwości sensorycznej

Indywidualne podejście do aktywności fizycznej osób o wysokiej wrażliwości sensorycznej

Indywidualne różnice w reaktywności lub wrażliwości na bodźce środowiskowe zaobserwowano zarówno u ludzi, jak i u wielu gatunków zwierząt [1]. Niewątpliwie, takie zróżnicowanie behawioralne wynika ze zmienności międzyosobniczej w zakresie wrażliwości środowiskowej, zdefiniowanej jako zdolność do odbierania i przetwarzania bodźców zewnętrznych. Pomimo, iż ta podstawowa zdolność jest istotna dla wszystkich […]

Strong healthy happy liver character with broccoli and apple. Vector flat cartoon illustration icon design. Isolated on white backgound. Digestive tract, Healthy food nutrition,liver concept

Zapewnij swojej wątrobie długowieczność!

Wątroba to organ, który pełni niemal niezliczoną ilość funkcji w naszym organizmie. Dodatkowo, wszystkie te funkcje są na tyle odrębne od siebie, że ciężko znaleźć równie zróżnicowany pod kątem działania organ w organizmie człowieka. Zdrowa i sprawnie pracująca wątroba to jeden z istotnych warunków długowieczności. Uszkodzenia tego organu, które prowadzą […]

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Zielona herbata w obiegowych przekonaniach uchodzi za produkt o nieprzeciętnych właściwościach na tle zarówno zdrowotnym, jak i metabolicznym. O ile nie można odmówić jej nietuzinkowych walorów smakowych, to twierdzenie jakoby m.in. wspomagała utratę zbędnych kilogramów jest nieco wątpliwe i wymagałoby weryfikacji w świetle dowodów naukowych. Czy zatem przeświadczenie o zielonej […]

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 5 – udar cieplny i jego ofiary

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 5 – udar cieplny i jego ofiary

Mamy już za sobą solidne podstawy – wiecie jak istotne jest nawodnienie, a także czym może skutkować nieodpowiednia o nie dbałość. Zarówno samopoczucie, forma sportowa, jak również zdrowie i życie mogą ucierpieć z tak „błahych” powodów jak niedobory wody i elektrolitów. Chciałbym by dzisiejszy tekst nie był jedynie „ciekawostką” i […]

Żyję, bo kocham jeść

Żyję, bo kocham jeść

Już na samym początku naszej egzystencji pojawia się żywność. Gdy połączeni do łożyska pępowiną, pływamy w wodach płodowych pod sercem mamy, jesteśmy bezpieczni i nieświadomi. Trudno uniknąć wrażenia, że po przyjściu na świat nasze motywacje żywieniowe zaczynają podlegać diametralnym zmianom. Żywność, która w życiu dziecka była użyta przede wszystkim do […]

Czy pomijanie śniadania niesie za sobą korzyści?

Czy pomijanie śniadania niesie za sobą korzyści?

Pomijanie śniadania bywa dość popularną praktyką zarówno u osób utożsamiających się ze zdrowym stylem życia, jak i ludzi nie mających z nim za wiele wspólnego. Ci pierwsi owy zabieg tłumaczą zazwyczaj przekonaniem o prozdrowotności takiego podejścia lub wynikających z niego „lepszych warunków do utraty tłuszczu zapasowego”. U tych drugich wynika […]

Gorzki smak ksylitolu

Gorzki smak ksylitolu

Chociaż zarówno w popularnych opracowaniach, jak i w rozmaitych dyskusjach przeciwko niskokalorycznym zamiennikom stołowego cukru wytacza się często działa dużego kalibru, to akurat ksylitol ma u internetowych artylerzystów szczególne względy. Czym ów związek zaskarbił sobie powszechną sympatię? To proste – przecież to produkt naturalny, czego nie można powiedzieć na przykład […]

High carb vs low carb – redukcja tkanki tłuszczowej

High carb vs low carb – redukcja tkanki tłuszczowej

Od lat trwa batalia nad wyższością diety nisko lub wysokowęglowodanowej. Entuzjaści danego modelu żywienia zazwyczaj bazują jednak na dowodach anegdotycznych, gdzie przytaczają ile kilogramów udało się na niej zrzucić i jak wspaniałe mają samopoczucie odkąd wprowadzili do swojego życia nawyki charakterystyczne dla wychwalanej diety. Zdarzają się również merytoryczne dyskusje internetowe, […]

Kawa: wspomaga czy utrudnia odchudzanie?

Kawa: wspomaga czy utrudnia odchudzanie?

W świetle tego co dziś mówi i pisze się na temat kawy, odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule wydaje się banalnie prosta: w końcu wspomniany napój jest źródłem kofeiny i polifenoli, składników stanowiących często bazę receptur suplementów wspomagających odchudzanie. Zatem oczywiste jest, że regularna konsumpcja kawy ułatwiać będzie redukcję tłuszczu […]

Young hungry man with cutlery eating huge burger on black background

Czy obfite wieczorne posiłki utrudniają ubytek masy ciała?

Wciąż stosunkowo często można spotkać się z twierdzeniem, że nie należy jeść posiłków po godzinie 18:00, bowiem uważa się, że metabolizm człowieka spowalnia w godzinach wieczornych i co za tym idzie spożywanie obfitych wieczornych kolacji może skutkować przyrostem masy ciała, bądź znacząco utrudniać proces odchudzania. Niewątpliwie, rosnąca liczba dowodów naukowych, […]

Czy regularna konsumpcja pełnotłustego nabiału zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe?

Czy regularna konsumpcja pełnotłustego nabiału zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe?

Pomimo postępów w zakresie ulepszonej profilaktyki pierwotnej i leczenia, choroby układu sercowo-naczyniowego wciąż stanowią główną przyczynę zgonów oraz zachorowalności zarówno w Europie, jak i na całym świecie [1]. Szacuje się, że każdego roku 1,8 miliona mieszkańców Unii Europejskiej umiera z powodu choroby wieńcowej, udaru mózgu i powiązanych z nimi chorób […]

Testosteron – które suplementy faktycznie podnoszą jego poziom

Testosteron – które suplementy faktycznie podnoszą jego poziom

Na rynku suplementów diety wiele jest takich, które rzekomo mają przyczynić się do wzrostu produkcji testosteronu do granic potencjału organizmu, lecz w rzeczywistości nie przynoszą oczekiwanego rezultatu. Są pośród nich jednak takie, które faktycznie działają i podnoszą poziom androgenu. A jakie to suplementy? Przeczytasz o nich tutaj. Testosteron jest bardzo pożądany […]

Orzeszki ziemne – zło wcielone?

Orzeszki ziemne – zło wcielone?

Wokół orzechów ziemnych krąży wiele niedomówień i mitów – począwszy od właściwości prozapalnych, po popularne stwierdzenia, iż orzeszki ziemne to tak właściwie strączki. Jak to więc z nimi jest? Rzeczywiście, z botanicznego punktu widzenia orzeszki ziemne to nie orzechy. Jednak idąc tym tokiem myślenia, m.in. orzechy włoskie, orzechy brazylijskie czy […]

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 3 – czy warto polegać na własnym pragnieniu? Czym grozi odwodnienie?

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 3 – czy warto polegać na własnym pragnieniu? Czym grozi odwodnienie?

W poprzednich częściach wspomniałem Wam nieco o samej istocie nawodnienia, o tym, że pocimy się nie bez powodu (a by przeżyć i względnie sprawnie funkcjonować nawet w niesprzyjających warunkach), a także o tym ile (teoretycznie) powinniśmy spożywać płynów. Oczywiście wciąż najistotniejsza wydaje się obserwacja i indywidualizacja, natomiast kierowanie się odgórnie […]

Dlaczego diety odchudzające nie działają? W szczególności te drastyczne

Dlaczego diety odchudzające nie działają? W szczególności te drastyczne

Gdyby wszechobecne, popularne diety odchudzające działały – znakomita większość ludzi byłaby szczupła. Znaczna część osób borykająca się z nadmierną masą ciała conajmniej raz w życiu poddała się działaniu jakiejś diety. Najczęściej jednak krótkotrwałe efekty niosą za sobą powrót do poprzedniej masy ciała, niestety bardzo często z nawiązką. Mówi się, że tylko około 20% […]

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

W obiegowych przekonaniach (przynajmniej tych siłownianych) sugeruje się, że należy bezwzględnie unikać spożycia tłuszczu w okresie powysiłkowym. Kultowym posiłkiem po treningu jest natomiast banan z odżywką białkową lub ryż z kurczakiem, a więc przeważnie źródło białka i węglowodanów. Praktyka związana z eliminacją lub przynajmniej ograniczeniem konsumpcji tłuszczu jest tłumaczona przeświadczeniem […]

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 2 – proces pocenia i zapotrzebowanie na płyny

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 2 – proces pocenia i zapotrzebowanie na płyny

Po lekturze części 1 wiemy już jakie drogi „ucieczki” musimy mieć na uwadze mówiąc o równowadze wodnej. Dziś warto pochylić się nieco nad rekomendacjami dla ogółu populacji oraz osób aktywnych, a także poddać pod rozwagę – czy rzeczywiście należy kierować się jedynie sztywnymi zaleceniami? Podstawa którą każdy z Was powinien […]

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 1 – istotny wstęp

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 1 – istotny wstęp

Często mówimy o tym by pić. Pić dużo, pic wodę, popijać płyny między posiłkami, włączać do jadłospisu owoce, warzywa i koktajle czy zupy będące źródłem płynów… Efekt niejednokrotnie niestety jest mizerny, również u osób aktywnych. W niniejszym cyklu tekstów chciałbym przedstawić Wam zalecenia dotyczące nawadniania, samą rolę spożywania płynów u […]

Blood samples are on a laboratory form for Finding out the blood values

SHBG – jak wpływa na gospodarkę hormonalną?

Testosteron w organizmie krąży związany do dwóch protein – albuminy serum krwi oraz SHBG (z angielskiego: sex hormone binding globulin). Tak związany testosteron nie ma możliwości dostania się do receptorów androgenowych i tam być przez nie wykorzystywany, tym samym można rzec, że staje się rezerwuarem tego męskiego hormonu. W dalszej […]

Czy warto dążyć do jak najszybszej utraty masy ciała?

Czy warto dążyć do jak najszybszej utraty masy ciała?

Liczna grupa osób, która nieustannie od wielu lat zmaga się nadmierną ilością zapasowej tkanki tłuszczowej w organizmie stale poszukuje odpowiedniego dla siebie rozwiązania w postaci chociażby kolejnego specjalistycznego treningu nasilającego utratę zasobów tłuszczu, aktualnie modnego systemu żywieniowego czy w końcu innowacyjnego suplementu diety skutecznie wspomagającego proces odchudzania. Kiedy wspomniane wcześniej […]

Tyjesz na zimę i chudniesz na lato?

Tyjesz na zimę i chudniesz na lato?

Zdecydowanie często można spotkać osoby, którym masa ciała konsekwentnie fluktuuje – osiągając nierzadko wysoką wagę w zimę, która powolnie tracona jest w okresie wiosennym aż do lata. Niektórzy dość skrupulatnie panują nad ową zależnością, nazywając ją „okresem masowym” i „redukcją tkanki tłuszczowej”. Niekiedy bywa to jednak proces niekontrolowany, lecz powtarzający […]

Athletic young man checking step counts on smart watch in park during sunny day

Czy wykonywanie kilku krótkich sesji ćwiczeń aerobowych w ciągu dnia zapewnia takie same korzyści zdrowotne jak wykonanie jednej długiej?

Z całą pewnością, codzienne przemieszczanie się pieszo w ciągu dnia, zarówno w formie tradycyjnej, jak i z użyciem kijków do nordic walking wywiera korzystny wpływ na tętno spoczynkowe, ciśnienie tętnicze krwi, wydolność fizyczną, maksymalne zużycie tlenu i ogólną jakość życia u pacjentów z różnymi chorobami, a tym samym może być […]

Gluten Free food Celiac Disease Nutrition Healthy lifestyle concept with diet and fitness Nutrition facts

Czy efektywność diety bezglutenowej bywa przeceniana przez wielu sportowców?

W ostatnich latach moda na dietę bezglutenową upowszechniła się nie tylko pośród entuzjastów zdrowego stylu życia, lecz również w środowisku sportowców zawodowych, bowiem coraz częściej można spotkać się w mediach z informacjami, które sugerują, iż dany sportowiec wysokiej klasy osiągnął swój niebywały sukces sportowy między innymi właśnie dzięki odpowiedniej diecie, […]

Omega-6 – prozdrowotne kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia?

Omega-6 – prozdrowotne kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia?

W obiegowych przeświadczeniach, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 uchodzą za te korzystne dla szeroko pojętego zdrowia, natomiast z grupy omega-6 – wręcz przeciwnie. Sugeruje się bowiem, że oddziałują one na nasz organizm w sposób absolutnie szkodzący. Wspomina się o ich rzekomej prozapalności, czy nawet kancerogenności i oddziaływania niekorzystnego w kontekście […]

Nutritional supplements and vitamins for brain in three wooden spoons on a dark background. Variety of dietary supplements including gel capsules and Veggie Caps of Omega 3 Fish Oil lecithin ginkgo biloba. Selective focus

Suplementacja w stwardnieniu rozsianym

Badania z udziałem pacjentów ze stwardnieniem rozsianym wskazują, że większość z nich jest zainteresowana modyfikacją swojej diety oraz stosowaniem różnorodnych suplementów diety, aby potencjalnie zmniejszyć nasilenie i symptomy towarzyszące chorobie [1]. Witamina D a stwardnienie rozsiane Niedobór witaminy D jest powszechnie uważany za środowiskowy czynnik ryzyka rozwoju stwardnienia rozsianego, bowiem […]

The diagnosis Multiple Sclerosis written on a clipboard

Rola żywienia w stwardnieniu rozsianym – przegląd literatury

Stwardnienie rozsiane jest przewlekłą zapalną, neurodegeneracyjną i demielinizacyjną chorobą ośrodkowego układu nerwowego o podłożu autoimmunologicznym. Stanowi ona najczęściej występujące zaburzenie neurologiczne u młodych dorosłych, zwłaszcza kobiet, zwykle między 20. a 40. rokiem życia, chociaż 3 – 5 % wszystkich przypadków występuje już przed 16. rokiem życia (wczesny początek), a 3,4 […]

Aerial view of various coffee

W jaki sposób regularne picie kawy wpływa na płodność?

Według definicji przedstawionej w ostatnich latach przez Światową Organizację Zdrowia, niepłodność jest chorobą układu rozrodczego, która charakteryzuje się brakiem osiągnięcia ciąży klinicznej po okresie co najmniej 12 miesięcy odbywania regularnego niezabezpieczonego stosunku płciowego bez określonego powodu, takiego jak chociażby karmienie piersią lub krwawienie poporodowe [1]. Szacuje się, że około 13 […]

Czy rzeczywiście należy się obawiać fruktozy?

Czy rzeczywiście należy się obawiać fruktozy?

W ciągu ostatnich kilku dekad, obserwuje się rosnące obawy społeczeństwa o negatywne konsekwencje zdrowotne wynikające z długotrwałej konsumpcji cukrów prostych, w szczególności fruktozy. Wciąż w powszechnej świadomości społecznej pokutuje przekonanie, że długookresowe spożycie fruktozy może w znacznie większym stopniu przyczyniać się do nadwagi, otyłości oraz cukrzycy typu 2, aniżeli konsumpcja […]

Czy dieta zgodna z grupą krwi znajduje poparcie w fachowej literaturze?

Czy dieta zgodna z grupą krwi znajduje poparcie w fachowej literaturze?

Pomimo, iż od premiery książki „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” autorstwa Petera D’Adamo, która miała miejsce w 1996 roku minęło bezsprzecznie sporo czasu, wciąż na licznych forach dyskusyjnych oraz portalach chętnie odwiedzanych przez szerokie grono entuzjastów zdrowego stylu życia i/lub internautów poszukujących odpowiedniego sposobu odżywiania, aby uporać się z […]

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 2

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 2

W poprzedniej części postarałem się przybliżyć nieco tematykę syropów glukozowo-fruktozowych i znanego wszystkim cukru – sacharozy. Znamy ich podobieństwa i różnice, a także odmienny metabolizm ich podstawowych składowych – monocukrów – glukozy i fruktozy. Część 1 „Na papierze” różnice wydają się być znaczne, dziś chciałbym natomiast pochylić się nad danymi […]

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Na temat wspomnianych w tytule „słodzideł” mówi się bardzo wiele. Często w ferworze walki dyskutantów padają różne określenia pod ich adresem (zazwyczaj negatywne), rzadko jednak ktokolwiek opowiada się zdecydowanie po „jednej ze stron barykady”. Dziś postanowiłem napisać parę słów zarówno na temat cukru, jak również syropu wysokofruktozowego i spróbować odpowiedzieć […]

Koniec hype’u na olej kokosowy nieunikniony. Bolesny upadek „mistrza”

Koniec hype’u na olej kokosowy nieunikniony. Bolesny upadek „mistrza”

Hype na olej kokosowy zdaje się nieco milknąć. Jeszcze niedawno miał wielu zwolenników, spośród których niektórzy byli skłonni rzucać wyzwiskami, krytykować i opluwać (głównie w internecie naturalnie) wszystkich którzy mieli czelność powiedzieć cokolwiek nie będącego gloryfikacją tłuszczu pozyskiwanego z tych specyficznych orzechów. Po dziś dzień zastanawiam się skąd wzięło się […]

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Wokół zagadnienia konsumpcji mleka, czy ogólnie produktów mlecznych od lat krąży wiele nieporozumień. W czeluściach internetu znaleźć można rozmaite, czasem wręcz zaskakujące argumenty mające przekonać nas, że spożycie nabiału jest praktyką niezdrową, nieetyczną i wręcz niedopuszczalną. Wspomina się o rzekomym „zaśluzowieniu” organizmu, zwiększeniu ryzyka różnych chorób, a nierzadko rzucany bywa […]

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Ostatnimi czasy diety obniżające podaż węglowodanów cieszą się wysoką popularnością. Ich powszechność wynika głównie z rozpowszechnianego w społeczeństwie twierdzenia, jakoby to węglowodany były przyczyną otyłości, a co za tym idzie – dopiero obniżenie ich spożycia umożliwiałoby redukcje tkanki tłuszczowej. Entuzjaści diet niskowęglowodanowych uważają także, że na owej diecie jest dużo […]