Kij w mrowisko

Collagen is the main structural protein in the: connective tissues, cartilages, bones, nails, derma and hair. Synthesis and types of collagen. Vector illustration for medical, science, and educational use. skincare

Produkty wspierające regenerację stawów – czy wśród suplementów znajdziemy złoty środek? – część 3 – żelatyna i kolagen

Poprzednie części (część 1 i część 2)traktowały o substancjach nieco niszowych i bardzo rzadko omawianych w kontekście zdrowia i regeneracji stawów. Dziś chciałbym omówić nieco kwestię „trzonu” suplementacji „na stawy”. Bo któż nie słyszał „na stawy to najlepiej kolagen”? Postanowiłem przeanalizować dla Was co na to literatura naukowa. Eksperymentów z […]

Kobiety, mężczyźni i … różnica w ekspresji 6500 genów

Kobiety, mężczyźni i … różnica w ekspresji 6500 genów

Trochę trudno w to uwierzyć, ale o tym kim jesteśmy decyduje kilka związków chemicznych – 4 różne zasady azotowe, które niczym klocki Lego tworzą główny nośnik genetyczny organizmu, czyli DNA. Będące jego częścią geny, a ostatecznie ich ekspresja stanowią niejako „molekularny podpis“, unikatowość naszego organizmu. Szczególne różnice manifestują się w […]

3D illustration, shoulder painful skeleton x-ray, medical concept.

Produkty wspierające regenerację stawów – czy wśród suplementów znajdziemy złoty środek? – część 2 – Scutellaria baicalensisi Acacia catechu

W części pierwszej przybliżyłem Wam nieco stosunkowo świeże badanie, potwierdzające możliwość wykorzystania ekstraktu z Migdałecznika chebułowca w poprawie komfortu życia i ograniczeniu bolesności stawów. Próba co prawda prowadzona była na osobach z nadwagą, jednak śmiem twierdzić, że u osób z ponadprzeciętnie rozwiniętą masa mięśniową obciążenie stawów jest nieco podobne (oczywiście […]

Bodyguard witalności – słowo o karnozynie

Bodyguard witalności – słowo o karnozynie

Karnozyna stanowi główne źródło beta-alaniny w organizmie. Jej historia rozpoczęła się już ponad 100 lat temu, w 1900 roku, wyizolował i opisał ją rosyjski badacz – Gulewicz. Do jej syntezy niezbędna jest obecność L-histydyny i beta-alanina. Wchłanianie karnozyny odbywa się w jelicie cienkim i już w czasie tego procesu zachodzi […]

Dlaczego warto spożywać produkty pełnoziarniste?

Dlaczego warto spożywać produkty pełnoziarniste?

Konsumpcja produktów pełnoziarnistych w niektórych kręgach bywa kontrowersyjna, a występowanie pokarmów zbożowych na stosunkowo niskim poziomie piramidy żywienia wiąże się niekiedy z krytyką i ostrą polemiką osób interesujących się dietetyką. Najczęstszym kontrargumentem bywa obecność glutenu, a zawziętość adwersarzy uporczywie broniących swoich racji może niektórym poddać w wątpliwość słuszność rekomendowanych zasad […]

Okno anaboliczne – jak szybko należy zjeść posiłek potreningowy?

Okno anaboliczne – jak szybko należy zjeść posiłek potreningowy?

Czas spożywania posiłków okołotreningowych to temat poruszany niejednokrotnie przez osoby aktywne fizycznie, jak i również naukowców. Do dnia dzisiejszego aspekt ten niesie ze sobą pewien ładunek emocjonalny i wciąż należy do kontrowersyjnych. Czym jest rozsławione okno anaboliczne i jak szybko należy zjeść posiłek potreningowy? Hipoteza okna anabolicznego Większość osób termin […]

Himalayan salt in jute bag

Dlaczego sól himalajska to gorszy wybór? (sól himalajska vs sól kuchenna)

Ostatnimi laty sól himalajska króluje na polskim rynku, strącając pozostałe rodzaje soli na pobocze. W niektórych kręgach uchodzi za tę najzdrowszą, charakteryzującą się ponadprzeciętnymi właściwościami, których brak jest innym „marketowym” odpowiednikom. Pojedyncze środowiska uznały ją nawet za „superfood”, ponieważ „nie jest przetworzona, ani oczyszczona, krystalizowała się od milionów lat i […]

3d rendered medically accurate illustration of spinter with painful joints

Produkty wspierające regenerację stawów – czy wśród suplementów znajdziemy złoty środek? – część 1 – Terminalia chebula

Nad tematyką wsparcia stawów dyskusje toczą się od wielu lat. Żywność bogata w związki przeciwzapalne, odpowiedni poziom nawodnienia, rozgrzewka, schłodzenie, mobilizacje oraz ćwiczenia stabilności i mobilności – po to wszystko sięgamy, między innymi, by zapobiegać kontuzjom, uszkodzeniom aparatu ruchu, a dzięki temu – rozwijać się harmonijnie i nie przerywać treningów. […]

Kwas fitynowy – czy jest się czego bać?

Kwas fitynowy – czy jest się czego bać?

Kwas fitynowy to składnik, który w wielu kręgach uchodzi za problematyczny, jak i nawet niebezpieczny. Uznawany bywa również za substancje antyodżywczą, a jego obecność w wielu produktach (m.in. pełnoziarnistych) wśród wielu przekonań uchodzi za ogromną wadę i tym samym zniechęca pojedyncze jednostki od ich regularnej konsumpcji. Czy jednak rzeczywiście jest […]

Zmiana pory spożywania posiłków ma istotny wpływ na redukcję masy ciała

Zmiana pory spożywania posiłków ma istotny wpływ na redukcję masy ciała

Wyniki badań opublikowane kilka dni temu na łamach Journal of Nutritional Scienceswykazały, że zmiana przyzwyczajenia jakim jest jedzenie śniadania i kolacji o określonej porze może mieć znaczny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Angielscy naukowcy przeprowadzili trwający 10 tygodni eksperyment, w którym poddali ocenie skuteczność diety w modelu „time-restricted feeding”, czyli […]

Kofeina pogarsza zdolności wysiłkowe?

Kofeina pogarsza zdolności wysiłkowe?

Kofeina nie dla wszystkich ergogeniczna! Niedawno zostało opublikowane badanie, gdzie suplementacja kofeiny u osób wolno metabolizujących kofeinę (genotyp CC) może obniżyć zdolności wysiłkowe! Na wstępie warto zaznaczyć, iż za metabolizm kofeiny w 95% odpowiedzialny jest enzym CYP1A2, kodowany przez gen CYP1A2. Enzym ten jest również zaangażowany w demetylację kofeiny do […]

Nutrition expert testing food products in lab

Czy warto studiować dietetykę?

Facebook przypomniał mi właśnie, że cały czas trwa nabór na studia I stopnia na kierunku dietetyka na uczelni, do której uczęszczam. To prywatna szkoła medyczna w Katowicach. Studiuję zaocznie. Pewnie na innych prywatnych wyższych uczelniach w całej Polsce, które oferują naukę na kierunku dietetyka również w dalszym ciągu można się […]

Boli to rośnie? gówno prawda

Boli to rośnie? gówno prawda

W ciągu kilkunastu ostatnich lat naukowcom udało się zrozumieć wiele mechanizmów odgrywających istotną rolę w hipertrofii mięśniowej indukowanej treningiem oporowym, jednak niektóre z procesów wciąż pozostają niezbadane. Bez wątpienia proces syntezy białek mięśniowych (MPS) jest częścią całej układanki. U początkujących, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z treningiem siłowym notuje się […]

Zaburzenia odżywiania – problem fit świata? [cz. 2/2]

Zaburzenia odżywiania – problem fit świata? [cz. 2/2]

Zaburzenia odżywiania są poważnymi chorobami medycznymi, które ostatnimi czasy bywają coraz popularniejsze. Obsesje na punkcie jedzenia, masy i kształtu ciała mogą być oznakami wspomnianych zaburzeń, które w konsekwencji nierzadko wpływają na fizyczne i psychiczne zdrowie danej osoby, a nawet zagrażają życiu [1]. Do najbardziej typowych zaburzeń odżywiania zalicza się: anoreksję […]

Trening na czczo. Jaki to ma sens?

Trening na czczo. Jaki to ma sens?

Istnieje obiegowe przekonanie, według którego trening na czczo to najlepszy sposób na redukcję tkanki tłuszczowej. Niestety takowe przeświadczenie nie ma wsparcia w literaturze, a dane wskazują, że wysiłek wykonany przed spożyciem śniadania niekoniecznie jest lepszy (w kontekście redukcji tłuszczu zapasowego) od treningu po konsumpcji posiłku. Do zagadnienia jakim jest trening […]

Zaburzenia odżywiania – problem fit świata? [cz. 1/2]

Zaburzenia odżywiania – problem fit świata? [cz. 1/2]

Zaburzenia odżywiania są poważnymi chorobami medycznymi, które ostatnimi czasy bywają coraz popularniejsze. Obsesje na punkcie jedzenia, masy i kształtu ciała mogą być oznakami wspomnianych zaburzeń, które w konsekwencji nierzadko wpływają na fizyczne i psychiczne zdrowie danej osoby, a nawet zagrażają życiu [1]. Do najbardziej typowych zaburzeń odżywiania zalicza się: anoreksję […]

Illustration of the molecular structure of vitamin D

Witamina D – A wytrzymałość

Badania przekrojowe prowadzone przez Atkinson MA i współpracowników wskazują na ścisły związek między zmniejszoną ilością witaminy D w organizmie, a zwiększonym występowaniem anemii. Grupą badanąbyło 10 410 dzieci i młodzieży w wieku 1-21 lat. UWAGA !!! Niejednokrotnie można natknąć się na informacje (bazujące na tym badaniu) twierdzące jednoznacznie, że obniżona […]

Selection of alcoholic drinks. Set of wine, brandy, liqueur, tincture, cognac, whiskey in glasses. Large variety of alcohol and spirits for making cocktails and drink. Copy space for text.

Nie warto być abstynentem? Nauka donosi – regularne spożycie alkoholu jest korzystne dla serca

Stało się już normą, że co jakiś czas świat obiegają wyniki badań, które rewolucjonizują powszechnie przyjęte i utrwalone poglądy. (bum na olej kokosowy i jego detronizacja, dywagacje na temat mleka, rodzaju najlepszych tłuszczy do smazenia…). Podobnie stało się kilka dni temu. Opublikowane na łamach czasopisama BMC Medicine wyniki badań, mogą […]

Oparte na dowodach suplementy poprawiające zdolności wysiłkowe! [cz. 2/2]

Oparte na dowodach suplementy poprawiające zdolności wysiłkowe! [cz. 2/2]

Rynek suplementów diety z roku na rok staje się coraz szerszy, a otaczające nas z każdej strony reklamy ów środków mogą prowadzić do nie lada konsternacji. Według niektórych danych, aż 81,9% osób uczęszczających do klubów fitness deklaruje korzystnie z suplementów diety [1]. Co więcej, w przypadku sportowców wyczynowych, wartości te […]

Body mass index vector illustration from underweight to extremely obese. Man silhouettes with different obesity degrees. Male body with different weight.

Brzuch i BMI – otyłość brzuszna

Domyślam się, że każdy słyszał o wskaźniku BMI (Body Mass Index). W skrócie jest to wskaźnik, który powinien pokazać czy nasza waga jest właściwa. Wiele osób dalej starannie sprawdza, czy mieści się we właściwym przedziale. Problem w tym, że BMI jest ostatnio coraz częściej atakowane. Dlaczego? Ponieważ wyniki mogą doprowadzić […]

Silniejszy niż resweratrol? Udokumentowane działania pterostilbenu

Silniejszy niż resweratrol? Udokumentowane działania pterostilbenu

Francuski paradoks – tak chyba po raz pierwszy nazwano zjawisko dobroczynnego działania resweratrolu na funkcjonowanie organizmu. Ściślej rzecz ujmując wykazano, że Francuzi, których dieta obfituje w tłuszcze (znakomitą większość stanowią tam tłuszcze trans) i potencjalnie powinna zagrażać sercu oraz układowi krążenia, nie zapadają na tego typu dolegliwości. Badacz, Serge Ranaud […]

Cukrzyca kocha brak ruchu

Cukrzyca kocha brak ruchu

Cukrzyca typu 2 to poważna i przewlekła choroba. Zmniejsza oczekiwaną długość życia chorego o dziesięć lat, zwiększa zagrożenia wystąpienia chorób układu krwionośnego, a także może wywołać powikłania, które doprowadzą do amputacji lub ślepoty – a to jedynie kilka z licznych koszmarnych konsekwencji. Smutny jest fakt, że to choroba odpowiadająca naszym […]

Kakao jeszcze zdrowsze niż sądzono!? Wyniki najnowszych badań

Kakao jeszcze zdrowsze niż sądzono!? Wyniki najnowszych badań

No i mamy kolejny powód by sięgać po gorzką czekoladę. O tym, że ciemna czekolada (ta, która zawiera powyżej 80% kakao) prócz swych walorów smakowych posiada także właściwości korzystne dla zdrowia wie chyba znaczna część społeczeństwa. Wszystko za sprawą kakao, które nie dość, że jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, […]

BCAA jako lek?

BCAA jako lek?

Wywodzę się ze środowiska neurobiologów, więc w krew wszedł mi już nawyk szukania potencjalnych środków, które działałyby korzystnie na układ nerwowy. Szczególnie wśród tych, które są w codziennym użyciu. Jak ogromne było moje zaskoczenie gdy przeglądając artykuły naukowe w poszukiwaniu związków oddziałujących na neurony, natknęłam się na takie, które opisują […]

Jasna strona cukru

Jasna strona cukru

Czy cukier, który dla wielu jest złem absolutnym, może mieć jakieś dobre strony? Okazuje się, że tak. Zespół prowadzony przez Konstantinosa Mantantzisa, doktoranta na Uniwersytecie Warwick, udowodnił, że cukier poprawia pamięć u starszych osób. Dodatkowo działa motywująco podczas wykonywania zadań, zachęca do podjęcia większego wysiłku i zwiększa zadowolenie w trakcie […]

Mniej węglowodanów, większa kontrola

Mniej węglowodanów, większa kontrola

Czy dieta może mieć wpływ na cukrzycę typu 1? Według dr Richarda Bernsteina tak. W swojej książce „Diabetes Solution” stwierdza, że mała ilość węglowodanów w posiłkach może pomóc. Dr Bernstein poleca VLCD (ang. very-low-carbohydrate diet) jako sposób, by lepiej kontrolować poziom cukru we krwi u osób dotkniętych wspomnianą chorobą. Warto […]

Jak narkotyki mogą pomóc w walce z otyłością

Jak narkotyki mogą pomóc w walce z otyłością

Oczywiście nie narkotyki bezpośrednio, ale blokery używane w trakcie terapii odwykowych. Brzmi dziwnie? W końcu gdzie wspólny mianownik? W naszej głowie. Wspólnym mianownikiem jest nasze podwzgórze, a konkretnie występujące tam neurony oreksynowe. Blokuje się je w trakcie walki z uzależnieniem (na przykład od kokainy), ale pomaga to również w przypadku […]

Chlorella – koń trojański wśród superfoodów

Chlorella – koń trojański wśród superfoodów

Chlorella to rodzaj jednokomórkowych organizmów wodnych, które stosunkowo niedawno uzyskały status „superfoodów”, częściowo ze względu na całkowity profil aminokwasowy i wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 DHA i EPA. Zgłaszano również, że obniża ona ciśnienie krwi u ludzi, obniża poziom cholesterolu w surowicy, zwiększa odporność, a nawet – zwalcza raka. Według […]

Osteoporoza obawia się probiotyków

Osteoporoza obawia się probiotyków

Osteoporoza to paskudna choroba. W skrócie zmniejsza wytrzymałość naszych kości i czyni je podatnymi na złamania. Najczęściej pojawia się u kobiet po menopauzie, więc te panie powinny szczególnie uważnie obserwować stan swego zdrowia. Zwłaszcza, że osteoporoza bywa zwykle niewykryta, aż do pierwszego złamania. A wtedy jest już za późno. Trzeba […]

Boczek superfood?

Boczek superfood?

W ostatnich latach śniadanie, w którym widnieje lekko ścięta jajecznica z dobrze przypalonym, chrupiącym boczkiem, zaczęto postrzegać za posiłek o właściwościach co najmniej nieszkodliwych, a nawet prozdrowotnych. Co więcej, niedawno zaczęła rosnąć liczba propagatorów takich założeń, a na instagramie hasztagiem #fit oznaczane są już nie owsianki z owocami, lecz plastry […]

Czy sztuczne słodziki mogą sprzyjać terapii nowotworów?

Czy sztuczne słodziki mogą sprzyjać terapii nowotworów?

Pomimo braku dowodów na szkodliwość większości powszechnie stosowanych w przemyśle spożywczym słodzików, wciąż są one owiane złą sławą. Powszechnie uważane są za chemię „jeszcze gorszą od cukru”. Wśród przeciwników słodzików szczególnie często da się słyszeć argument, że sprzyjają one powstawaniu nowotworów. Tymczasem badania przeprowadzone przez zespół naukowców z prestiżowego centrum […]

Rolowanie – nie tak banalne jak się wydaje

Rolowanie – nie tak banalne jak się wydaje

Na liście trendów fitnessowych od kilku lat nieprzerwanie w ścisłej czołówce króluje rolowanie. Foam roller stał się symbolem świadomego treningu z uwzględnieniem równie chętnie rzucanego hasła mobility. Niestety, za modą nie idzie świadomość – zdecydowana większość osób nie jest w stanie odpowiedzieć konkretnie po co się roluje, nie wspominając o […]

Witamina A w walce z gruźlicą

Witamina A w walce z gruźlicą

Przez wieki widmo gruźlicy wisiało nad ludzkością niczym kosa Mrocznego Żniwiarza. Był to wyrok. Śmiertelna dolegliwość, którą można było spowolnić, ale która ostatecznie wysyłała chorego w zaświaty. W XVII wieku gruźlica dziesiątkowała populację Europy i budziła przerażenie przez kolejne dwa wieki. W 1921 roku zastosowano nowe metody leczenia i władza […]

A jednak się trujemy, czyli wpływ złej jakości powietrza na cukrzycę.

A jednak się trujemy, czyli wpływ złej jakości powietrza na cukrzycę.

Czy cukrzyca była z nami od zawsze? Trudno powiedzieć. Czy występuje coraz częściej? Z pewnością! Obecnie cierpi na nią 420 milionów ludzi na całym świecie. Niektórzy cierpią z powodu obciążenia genetycznego, inny nabawili się choroby złą dietą i siedzącym trybem życia. Nie ma się czemu dziwić – praca w obecnych […]

Nie chce mi się i nie mogę…

Nie chce mi się i nie mogę…

Chyba każdy ma jakieś plany. Ja takie mam. No… może powiem tak: miałem. Zamieszało się i sypnęło się trochę w moim planowaniu. Muszę przełożyć swój powrót na matę o kilka tygodni. Zabrakło mi na ten plan motywacji. Nagromadziło się wiele spraw prywatnych i służbowych. Zmienił się grafik w codzienności. Lipiec […]