Popularne artykuły

Niskokaloryczny sernik na zimno
Ciekawostki kulinarne

Niskokaloryczny sernik na zimno 

Uwielbiasz ciasta, ale starasz się liczyć kalorie? Koniecznie przetestuj ten przepis na sernik na zimno. Gwarantuję, że się zakochasz!

SPÓD

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystko razem zblenduj, przelej do silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki, piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

MASA SEROWA

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 400 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek erytrytolu

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku i wystudź. Pozostałe składniki zblenduj, rozpuszczoną żelatynę dodaj na końcu. Masę przelej na upieczony i wystudzony spód. Odstaw do lodówki do stężenia.

MUS OWOCOWY

Składniki:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • pół szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Brzoskwinie obierz i zblenduj. Żelatynę rozpuść w wodzie, wystudź i wymieszaj z musem owocowym, przelej na wierzch ciasta i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Możesz modyfikować ten przepis i przygotować sernik taki, jaki lubisz najbardziej! Na przykład zrezygnuj ze spodu, do masy serowej dodaj owoce, albo mus owocowy zastąp galaretką bez cukru (kupisz ją w każdym większym sklepie na dziale ze zdrową żywnością).

Powiązane artykuły

2 Comments

  1. Kucharski Patryk

    Sernik na zimno jest idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni. Zawsze przygotowywała go dla mnie moja babcia, ale w takiej wersji jeszcze go nie jadłem – muszę spróbować!

  2. marta

    na jaki wymiar formy ?

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *