Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Jakub Kola

Picie piwa ma wiele zdrowotnych zalet, takich jak właściwości antynowotworowe, mniejsze ryzyko chorób krążeniowych, większa gęstość kości, zapobieganie demencji i choroby wieńcowej, wspomaganie systemu trawiennego, właściwości przeciwstarzeniowe, jak również leczenie cukrzycy, kamieni żółciowych, kamicy nerkowej, osteoporozy i nadciśnienia tętniczego. Piwo działa również jak silny pogromca stresu i środek moczopędny.

Piwo jest napojem alkoholowym, które pije się do niektórych posiłków w Europie i Ameryce Północnej. Piwo zawiera więcej białka i witaminy B niż wino, a zawartość antyoksydantów jest równa w obu tych trunkach. Chmiel, główny składnik warzenia piwa jest bogatym źródłem flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Piwo jest świetnym źródłem pewnych minerałów, które odgrywają ważną role w wielu procesach metabolicznych. Gdy pijemy piwo w umiarkowanych ilościach, zdecydowanie może ono poprawić nasze zdrowie na wiele sposobów.

Korzyści zdrowotne wynikające z picia piwa

Zalety zdrowotne piwa stają się znaczące, gdy spożywane jest ono w umiarkowanych ilościach. Niektóre z tych ciekawych korzyści to:

Właściwości antynowotworowe: Związek flawonoidowy zwany ksantohumolem znajduje się w chmielu, który jest powszechnie używany do warzenia piwa. Odgrywa on znaczną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, takim jak rak gruczołu krokowego. Według biomedycyny, jest on również znakomitym źródłem polifenoli, dzięki ziarnom używanym do fermentacji. Udowodniono, że skutecznie walczy z rakiem, dokładnie tak jak czerwone wino.

Obniżone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego: Piwo zawiera witaminę B, która chroni przed chorobami serca poprzez zapobieganie gromadzeniu się związku, zwanego homocysteiną. Ma właściwości rozrzedzające krew i zapobiega tworzeniu się skrzepów, które blokują tętnice wieńcowe. Umiarkowane spożycie piwa również obniża ryzyko stanów zapalnych, które są podstawową przyczyną miażdżycy, która z kolei jest spowodowana gromadzeniem się cholesterolu i blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i ścianach tętnic.

Wzrost gęstości kości: Udowodniono, że umiarkowane spożycie piwa zwiększa gęstość kości, zmniejszając ryzyko złamań i osteoporozy.

Cukrzyca: Badania powiązały umiarkowane spożycie piwa z niższym występowaniem cukrzycy typu 2.

Zapobieganie anemii: Piwo jest świetnym źródłem witaminy B12 i kwasu foliowego, których niedobory mogą prowadzić do anemii. Witamin B12 jest również niezbędna do utrzymania normalnego wzrostu, dobrej pamięci i koncentracji.

Nadciśnienie: U osób, które regularnie spożywają piwo zauważono niższe ciśnienie krwi w porównaniu do osób, które spożywają podobne ilości wina i innych trunków.

Właściwości przeciwstarzeniowe: Piwo podnosi siłę działania i wpływ witaminy E, która jest głównym antyoksydantem w naszym organizmie. Jest to ważny element utrzymywania zdrowej skóry i spowalniania procesów starzenia.

Kamienie żółciowe: Regularne picie piwa w umiarkowanych ilościach wpływa na poziom cholesterolu i obniża stężenie żółci, prowadząc do obniżonego ryzyka rozwinięcia kamicy żółciowej.

Zapobieganie demencji i choroby wieńcowej: Spożywanie piwa również podnosi poziom „dobrego cholesterolu” o 10-20%, zmniejszając w ten sposób ryzyko demencji i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Wspomaga układ trawienny: Wykazano, że piwo ma wiele właściwości wspomagających trawienie, takich jak pobudzanie produkcji gastryny, kwasu żołądkowego, cholecystokininy i enzymów trzustkowych.

Kamienie nerkowe i osteoporoza: Udowodniono, że piwo zawiera dużo potasu i mało sodu. Jest też bogatym źródłem magnezu, co skutkuje obniżonym ryzykiem kamieni nerkowych. Krzem obecny w piwie jest również z łatwością wchłaniany w organizmie, co wyjaśnia efekt zapobiegania osteoporozie.

Pogromca stresu: Tak jak inne trunki alkoholowe, piwo obniża poziom stresu i wspomaga sen.

Środek moczopędny: Piwo działa jak środek moczopędny i znacznie wzmaga oddawanie moczu. To z kolei usprawnia wydalanie toksyn i odpadów z organizmu.

Oczyszczanie przewodu pokarmowego: Piwo jest świetnym źródłem rozpuszczalnych włókien, które promują ogólne zdrowie. To obejmuje dobry wpływ na serce, ale również pomoc w oczyszczaniu układu pokarmowego.

To wszystko podsumowuje korzyści zdrowotne płynące z picia piwa w umiarkowanych ilościach. Umiarkowane ilości również sprawią, że podaż kalorii z piwa nie wpłynie szkodliwie na zdrowie. 🙂

Ostrzeżenie: Picie piwa w nadmiernych ilościach (uzależnienie) jest niebezpieczne dla zdrowia i może zaprzeczać wszelkim korzystnym właściwościom.

2 komentarze

  1. Avatar

    browary chyba placily za ten tekst.

  2. Avatar

    ja dlatego piję piwko, nie czesto ale czasem, mam pare swoich ulubionych jak perla, ale lubie probować nowych

Pozostaw odpowiedź Robo Anuluj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *