{"id":14245,"date":"2018-09-21T14:50:12","date_gmt":"2018-09-21T12:50:12","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=14245"},"modified":"2018-09-21T14:50:12","modified_gmt":"2018-09-21T12:50:12","slug":"najzdrowsze-warzywa-sprawdz-jakie-najlepiej-wybierac-i-dlaczego","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/najzdrowsze-warzywa-sprawdz-jakie-najlepiej-wybierac-i-dlaczego\/","title":{"rendered":"Najzdrowsze warzywa – sprawd\u017a jakie najlepiej wybiera\u0107 i dlaczego!"},"content":{"rendered":"
Najzdrowsze warzywa \u015bwiata bardzo cz\u0119sto s\u0105 \u0142atwo dost\u0119pne i jadamy je niemal\u017ce codziennie.<\/p>\n
Od dawna wiadomo, \u017ce owoce i warzywa to skarbnica nie tylko witamin i sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych, ale tak\u017ce zwi\u0105zk\u00f3w biologicznie aktywnych wp\u0142ywaj\u0105cych korzystnie na zdrowie cz\u0142owieka.<\/p>\n
Warzywa s\u0105 nam wszystkim dobrze znane. Nie bez powodu kojarz\u0105 nam si\u0119 ze zdrowiem, poniewa\u017c zawieraj\u0105 mn\u00f3stwo witamin. Poza tym, co bardzo wa\u017cne, same w sobie s\u0105 niskokaloryczne.<\/p>\n
Jednak niekt\u00f3re warzywa wyr\u00f3\u017cniaj\u0105 si\u0119 na tle innych udowodnionymi korzy\u015bciami zdrowotnymi, takimi jak zdolno\u015b\u0107 zwalczania stan\u00f3w zapalnych lub zmniejszanie ryzyka niekt\u00f3rych chor\u00f3b.<\/p>\n
Wprowadzenie do swojej diety du\u017cej ilo\u015bci warzyw, a w szczeg\u00f3lno\u015bci tych zielonych, z pewno\u015bci\u0105 oka\u017ce si\u0119 strza\u0142em w dziesi\u0105tk\u0119.<\/p>\n
Tw\u00f3j organizm na pewno wynagrodzi Ci t\u0119 zmian\u0119 lepszym samopoczuciem. Dzi\u0119ki rozpocz\u0119ciu jedzenia warzyw regularnie, mo\u017cesz straci\u0107 kilka zb\u0119dnych kilogram\u00f3w, a co za tym idzie zmniejszy\u0107 ryzyko oty\u0142o\u015bci, niekt\u00f3rych nowotwor\u00f3w, chor\u00f3b serca oraz nadci\u015bnienia.<\/p>\n
Jarmu\u017c nale\u017cy do ro\u015blin krzy\u017cowych, do kt\u00f3rych nale\u017c\u0105 r\u00f3wnie\u017c takie ro\u015bliny jak broku\u0142y, brukselki, kalafior czy wszelkiego rodzaju kapusty.<\/p>\n
Warzywa krzy\u017cowe charakteryzuj\u0105 si\u0119 wysokimi warto\u015bciami od\u017cywczymi, gdy\u017c s\u0105 one dobrymi \u017ar\u00f3d\u0142ami bia\u0142ka, b\u0142onnika, jak r\u00f3wnie\u017c witamin i sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych. Co wi\u0119cej zawieraj\u0105 du\u017c\u0105 ilo\u015b\u0107 glukozynolan\u00f3w, a wi\u0119c zwi\u0105zk\u00f3w o dzia\u0142aniu antyoksydacyjnym.<\/p>\n
Ponadto chocia\u017c jarmu\u017c mo\u017cna zbiera\u0107 przez ca\u0142y rok, preferuje on zimniejsz\u0105 pogod\u0119 i mo\u017ce nawet wytrzyma\u0107 warunki \u015bnie\u017cne, dlatego te\u017c widnieje on na sklepowych p\u00f3\u0142kach przez ca\u0142y rok.<\/p>\n
Nic dziwnego, \u017ce jarmu\u017c jest uznawany jako jedno z najbardziej od\u017cywczych warzyw na \u015bwiecie. W jednej porcji (67 gram\u00f3w) surowego jarmu\u017cu zawiera si\u0119 684% dziennego zapotrzebowania na witamin\u0119 K, 206% dla witaminy A i 134% dla witaminy C.<\/p>\n
Zawiera r\u00f3wnie\u017c przeciwutleniacze, takie jak luteina, karotenoidy i beta-karoten, kt\u00f3re zapobiegaj\u0105 chorobom wywo\u0142anym stresem oksydacyjnym.<\/p>\n
Aby czerpa\u0107 najwi\u0119cej korzy\u015bci ze wszystkiego, co ma w sobie jarmu\u017c, najlepiej spo\u017cywa\u0107 go na surowo, poniewa\u017c gotowanie mo\u017ce zmniejszy\u0107 ilo\u015b\u0107 korzystnych sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych.<\/p>\n
<\/p>\n
Czosnek by\u0142 stosowany jako ro\u015blina lecznicza ju\u017c przez staro\u017cytnych Egipcjan oraz w staro\u017cytnych Chinach.<\/p>\n
G\u0142\u00f3wnym zwi\u0105zkiem aktywnym w czosnku jest allicyna, zwi\u0105zek ro\u015blinny, kt\u00f3ry w du\u017cej mierze odpowiada za r\u00f3\u017cnorodne korzy\u015bci zdrowotne zwi\u0105zane z jego regularnych spo\u017cywaniem.<\/p>\n
Kilka bada\u0144 wykaza\u0142o, \u017ce czosnek mo\u017ce regulowa\u0107 poziom cukru we krwi, jak r\u00f3wnie\u017c pomaga w utrzymaniu zdrowia serca. Ponadto hamuje on rozw\u00f3j bakterii, zwalcza infekcje oraz obni\u017ca ci\u015bnienie krwi.<\/p>\n
W czosnku kryj\u0105 si\u0119 m.in. zwi\u0105zki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, zwi\u0105zki \u015bluzowe, witaminy z grupy B, witamina C i A, potas, wap\u0144, magnez oraz rzadkie mikroelementy: kobalt, chrom oraz nikiel.<\/p>\n
Szpinak jest warzywem li\u015bciastym kt\u00f3re dobrze smakuje zar\u00f3wno na surowo, jak i po wszelkiego rodzaju obr\u00f3bkach termicznych. Bardzo dobrze sprawdza si\u0119 jako dodatek do kanapek, koktajli, sa\u0142atek, mi\u0119s czy makaron\u00f3w.<\/p>\n
Najzdrowsze warzywa do kt\u00f3rych niew\u0105tpliwie zaliczy\u0107 mo\u017cna szpinak, bez w\u0105tpienia cechuj\u0105 si\u0119 przede wszystkim du\u017c\u0105 ilo\u015bci\u0105 witamin.\u00a0Warto jednak wspomnie\u0107, \u017ce najlepiej spo\u017cywa\u0107 go na surowo.<\/p>\n
Ju\u017c w 30 gramach \u015bwie\u017cego szpinaku mo\u017cemy znale\u017a\u0107 181% dziennego zapotrzebowania na witamin\u0119 K oraz 56% na witamin\u0119 A. Ma w sobie r\u00f3wnie\u017c witaminy z grupy B, witamin\u0119 C, potas, \u017celazo, beta-karoten, wap\u0144, magnez oraz mangan.<\/p>\n
Jest r\u00f3wnie\u017c bogaty w kwas foliowy, kt\u00f3ry odgrywa kluczow\u0105 rol\u0119 w produkcji czerwonych krwinek i zapobieganiu wad cewy nerwowej u kobiet w ci\u0105\u017cy.<\/p>\n
Badania dowiod\u0142y,\u00a0\u017ce \u200b\u200bjednym z najbardziej mo\u017cliwych do unikni\u0119cia czynnik\u00f3w ryzyka dla tego schorzenia by\u0142o niskie spo\u017cycie kwasu foliowego podczas pierwszego trymestru ci\u0105\u017cy.<\/p>\n
Jedzenie szpinaku podczas ci\u0105\u017cy jest bardzo wa\u017cne nie tylko ze wzgl\u0119du na zawarto\u015b\u0107 kwasu foliowego, ale tak\u017ce ze wzgl\u0119du na zawarto\u015b\u0107 witamin oraz innych wa\u017cnych sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych.<\/p>\n
Jednak\u017ce, nie tylko kobiety w ci\u0105\u017cy powinny go w\u0142\u0105czy\u0107 do swojej codziennej diety. Dzi\u0119ki du\u017cej ilo\u015bci magnezu, szpinak zmniejsza podatno\u015b\u0107 na stres. Z kolei potas zawarty w szpinaku obni\u017ca ci\u015bnienie krwi, co mo\u017ce by\u0107 pomocne w leczeniu nadci\u015bnienia oraz r\u00f3\u017cnego rodzaju chor\u00f3b serca.<\/p>\n
Ponadto, beta-karoten oraz pozosta\u0142e zwi\u0105zki antyoksydacyjne zawarte w szpinaku wspomagaj\u0105 profilaktyk\u0119 raka, a szczeg\u00f3lnie zapobiegaj\u0105 nowotworom okr\u0119\u017cnicy, piersi, p\u0119cherza moczowego, w\u0105troby, prostaty oraz szyjki macicy.<\/p>\n
Prawd\u0105 sta\u0142 si\u0119 fakt, \u017ce najzdrowsze warzywa niestety nie zawsze wszystkim smakuj\u0105. Brukselki zaliczamy do tych warzyw, kt\u00f3re raczej w Polsce nie s\u0105 lubiane.<\/p>\n
Mimo to, ci kt\u00f3rzy przekonaj\u0105 si\u0119 do ich specyficznego smaku i b\u0119d\u0105 spo\u017cywa\u0107 je regularnie na pewno nie po\u017ca\u0142uj\u0105, poniewa\u017c zawieraj\u0105 one mn\u00f3stwo witamin oraz sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych i mineralnych.<\/p>\n
Podobnie jak broku\u0142y, brukselki nale\u017c\u0105 do rodziny warzyw kapustnych i zawieraj\u0105 te same zdrowotne zwi\u0105zki ro\u015blinne. Zawieraj\u0105 one tak\u017ce kempferol, przeciwutleniacz, kt\u00f3ry mo\u017ce by\u0107 szczeg\u00f3lnie skuteczny w zapobieganiu uszkodzeniom kom\u00f3rek.<\/p>\n
W jednym z przeprowadzonych bada\u0144 stwierdzono, \u017ce kempferol chroni przed wolnymi rodnikami, kt\u00f3re powoduj\u0105 uszkodzenia oksydacyjne kom\u00f3rek i mog\u0105 przyczynia\u0107 si\u0119 do chor\u00f3b chronicznych.<\/p>\n
Regularne spo\u017cywanie mo\u017ce r\u00f3wnie\u017c przyczyni\u0107 si\u0119 do poprawy procesu detoksykacji. Jedno z bada\u0144 wykaza\u0142o, \u017ce zjedzenie brukselek doprowadzi\u0142o do 15-30% wzrostu niekt\u00f3rych specyficznych enzym\u00f3w kontroluj\u0105cych detoksykacj\u0119, co mo\u017ce zmniejszy\u0107 ryzyko raka jelita grubego.<\/p>\n
<\/p>\n
Ju\u017c po zjedzeniu trzech \u015bredniej wielko\u015bci marchewek, zapewniamy swojemu organizmowi 428% dziennego zapotrzebowania na witamin\u0119 A.<\/p>\n
Nale\u017cy r\u00f3wnie\u017c doda\u0107 \u017ce ma ona bardzo ma\u0142o kalorii, a zawarto\u015b\u0107 witamin, sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych oraz przeciwutleniaczy jest imponuj\u0105ca. Zawiera ona bowiem r\u00f3wnie\u017c du\u017co witaminy C, witamin\u0119 K oraz potas.<\/p>\n
Marchewka dzia\u0142a nie tylko dobrze na nasz\u0105 sk\u00f3r\u0119, przyspieszaj\u0105c opalanie oraz przed\u0142u\u017caj\u0105c efekt opalenizny, ale tak\u017ce dzi\u0119ki zawarto\u015bci beta-karotenu oraz przeciwutleniaczy mo\u017ce pom\u00f3c w zapobieganiu wielu nowotworom.<\/p>\n
Badanie wykaza\u0142o, \u017ce jedzenie marchwi mo\u017ce zmniejszy\u0107 ryzyko zachorowania na raka p\u0142uc u os\u00f3b pal\u0105cych. W por\u00f3wnaniu do tych, kt\u00f3rzy jedli marchew co najmniej raz w tygodniu, palacze, kt\u00f3rzy nie jedli jej wcale, wykazali trzy razy wi\u0119ksze ryzyko zachorowania na raka p\u0142uc.<\/p>\n
Broku\u0142y to ro\u015bliny, kt\u00f3re by\u0142y uprawiane ju\u017c w staro\u017cytnej Grecji i Rzymie, a obecnie uprawia si\u0119 je w wielu pa\u0144stwach europejskich, jak i r\u00f3wnie\u017c w Polsce.<\/p>\n
Z tego faktu z pewno\u015bci\u0105 nie uciesz\u0105 si\u0119 dzieci, ani osoby, kt\u00f3re za broku\u0142ami nie przepadaj\u0105, - a szkoda, bo bez w\u0105tpienia s\u0105 to r\u00f3wnie\u017c najzdrowsze warzywa dost\u0119pne na Polskim rynku.<\/p>\n
Nale\u017c\u0105 do rodziny kapustowatych. S\u0105 znane ze swoich dobroczynnych w\u0142a\u015bciwo\u015bci oraz specyficznego smaku, kt\u00f3ry nie wszystkim od razu przypada do gustu.<\/p>\n
Broku\u0142y s\u0105 szczeg\u00f3lnie podziwiane za silne w\u0142a\u015bciwo\u015bci przeciwnowotworowe, czemu dowodzi szereg bada\u0144.<\/p>\n
Inne badania wykaza\u0142y r\u00f3wnie\u017c, \u017ce substancje w nich zawarte chroni\u0105 wzrok przed szkodliwym dzia\u0142aniem promieni ultrafioletowych.<\/p>\n
Za\u015b badania przeprowadzone na zwierz\u0119tach w 2010 r. wykaza\u0142y, \u017ce spo\u017cywanie kie\u0142k\u00f3w broku\u0142\u00f3w mo\u017ce chroni\u0107 serce przed szkodliwym stresem oksydacyjnym, kt\u00f3ry powoduje znaczne obni\u017cenie poziomu utleniaczy w organizmie.<\/p>\n
Jedna porcja, czyli oko\u0142o 91 gram\u00f3w surowych broku\u0142\u00f3w, zapewnia 116% zalecanej dziennej dawki witaminy K, 135% dziennego zapotrzebowania na witamin\u0119 C oraz du\u017c\u0105 ilo\u015b\u0107 kwasu foliowego, manganu i potasu.<\/p>\n
Regularne jedzenie warzyw, szczeg\u00f3lnie tych uznanych za najzdrowsze warzywa jest bardzo wa\u017cne. Zawieraj\u0105 one mn\u00f3stwo wa\u017cnych witamin oraz sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych.<\/p>\n
Podczas gdy wymienione tutaj warzywa zosta\u0142y obszernie przebadane ze wzgl\u0119du na ich zdrowotne w\u0142a\u015bciwo\u015bci, jest du\u017co wi\u0119cej warzyw, kt\u00f3re s\u0105 r\u00f3wnie\u017c doskona\u0142e dla Twojego zdrowia.<\/p>\n
Upewnij si\u0119, \u017ce dostarczasz do swojego organizmu odpowiedni\u0105 ilo\u015b\u0107 potrzebnych witamin i innych wa\u017cnych sk\u0142adnik\u00f3w, aby utrzyma\u0107 swoje zdrowie w jak najlepszej formie.<\/p>\n
http:\/\/nutritiondata.self.com\/facts\/vegetables-and-vegetable-products\/2626\/2<\/p>\n
http:\/\/nutritiondata.self.com\/facts\/vegetables-and-vegetable-products\/2383\/2<\/p>\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pmc\/articles\/PMC4525132\/<\/p>\n
https:\/\/pubmed.ncbi.nlm.nih.gov\/8988807\/<\/p>\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pubmed\/16683189<\/p>\n
\n
\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pubmed\/19519500<\/p>\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pubmed\/20388854<\/p>\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pubmed\/20706790<\/p>\n
http:\/\/nutritiondata.self.com\/facts\/vegetables-and-vegetable-products\/2356\/2<\/p>\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pmc\/articles\/PMC3249897\/<\/p>\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pmc\/articles\/PMC4103721\/<\/p>\n
\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pmc\/articles\/PMC3601579\/<\/p>\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pubmed\/24175656<\/p>\n
https:\/\/pubmed.ncbi.nlm.nih.gov\/7554064\/<\/p>\n
http:\/\/nutritiondata.self.com\/facts\/vegetables-and-vegetable-products\/2363\/2<\/p>\n
http:\/\/nutritiondata.self.com\/facts\/vegetables-and-vegetable-products\/2461\/2<\/p>\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pubmed\/18548846<\/p>\n
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pubmed\/25671068<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Najzdrowsze warzywa \u015bwiata bardzo cz\u0119sto s\u0105 \u0142atwo dost\u0119pne i jadamy je niemal\u017ce codziennie. Od dawna wiadomo, \u017ce owoce i warzywa…<\/p>\n","protected":false},"author":86,"featured_media":14246,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[121,45],"tags":[],"yoast_head":"\n