{"id":16831,"date":"2018-11-24T14:25:53","date_gmt":"2018-11-24T13:25:53","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=16831"},"modified":"2018-11-24T14:25:53","modified_gmt":"2018-11-24T13:25:53","slug":"analiza-skladu-wody-butelkowanej","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/analiza-skladu-wody-butelkowanej\/","title":{"rendered":"Analiza sk\u0142adu wody butelkowanej"},"content":{"rendered":"
Mamy cztery rodzaje w\u00f3d, kt\u00f3re znajdziemy na p\u00f3\u0142kach sklepowych w butelce: woda \u017ar\u00f3dlana, mineralna, sto\u0142owa i lecznicza. Cechy trzech pierwszych zosta\u0142y okre\u015blone w Rozporz\u0105dzeniu Ministra Zdrowia z 2004r. w sprawie naturalnych w\u00f3d mineralnych, naturalnych w\u00f3d \u017ar\u00f3dlanych i w\u00f3d sto\u0142owych (1), a woda lecznicza zosta\u0142a opisana w Prawie geologicznym i g\u00f3rniczym (2).<\/strong><\/p>\n Woda \u017ar\u00f3dlana pochodzi z zasob\u00f3w podziemnych, jest pierwotnie czysta. Tych cech nie musi posiada\u0107 woda kranowa, jednak pod wzgl\u0119dem w\u0142a\u015bciwo\u015bci i zawarto\u015bci sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych praktycznie niczym si\u0119 nie r\u00f3\u017cni. Przyk\u0142ady w\u00f3d \u017ar\u00f3dlanych to: \u017bywiec Zdr\u00f3j, Pure Life Aquarel, Primavera, Mama i ja, Bia\u0142owieski Zdr\u00f3j, Oaza.<\/p>\n Woda mineralna r\u00f3wnie\u017c jest pierwotnie czysta i pochodzi z zasob\u00f3w podziemnych, a r\u00f3\u017cnica mi\u0119dzy \u017ar\u00f3dlan\u0105 polega na tym, \u017ce woda mineralna ma stabilny sk\u0142ad mineralny o specyficznych korzy\u015bciach zdrowotnych. Stabilny sk\u0142ad mineralny gwarantuje, \u017ce to, co producent zadeklarowa\u0142 na etykiecie znajduje si\u0119 wewn\u0105trz butelki. Nie spos\u00f3b tutaj nie wspomnie\u0107 o rodzajach w\u00f3d mineralnych i stopniu mineralizacji. Wody mineralne dziel\u0105 si\u0119 na:<\/p>\n Wod\u0119 sto\u0142ow\u0105 otrzymujemy poprzez dodanie do wody \u017ar\u00f3dlanej wody mineralnej lub soli mineralnych, kt\u00f3re zawieraj\u0105 s\u00f3d, wap\u0144, magnez, chlorki, siarczany, wodorow\u0119glany. Do takiej wody zaliczamy m.in. Magica z Jodem, Per\u0142a Po\u0142czy\u0144ska Gazowana, Szczawa.<\/p>\n Z kolei woda lecznicza jest wod\u0105 podziemn\u0105, nie zanieczyszczon\u0105, ale o zmiennych cechach fizycznych i chemicznych co czyni j\u0105 narz\u0119dziem w profilaktyce zdrowia i leczeniu schorze\u0144 pod nadzorem lekarza. Woda taka zawiera:<\/p>\n Przyk\u0142adami w\u00f3d sto\u0142owych s\u0105: Jan, Zuber, S\u0142otwinka, Magdalena, Mieszko, Pieniawa. Stosuje si\u0119 je w celach leczniczych i pod nadzorem specjalisty.<\/p>\n Woda butelkowana opr\u00f3cz dw\u00f3ch cz\u0105steczek wodoru (H) zwi\u0105zanych z jedn\u0105 cz\u0105steczk\u0105 tlenu (O) tworz\u0105c zwi\u0105zek H2O zawiera inne sk\u0142adniki, kt\u00f3re r\u00f3\u017cnicuj\u0105 dost\u0119pne na rynku wody. S\u0105 to sk\u0142adniki mineralne, kt\u00f3re decyduj\u0105 o warto\u015bci od\u017cywczej wody oraz gazy. Dodatkowo wod\u0119 wzbogaca si\u0119 o sk\u0142adniki zmieniaj\u0105ce jej smak.<\/p>\n Sk\u0142adniki mineralne zosta\u0142y podzielone wed\u0142ug trzech kategorii:<\/p>\n S\u00f3d<\/strong><\/p>\n Pierwiastek reguluje gospodark\u0119 elektrolitow\u0105, zapobiega odwodnieniu, a brak mo\u017ce powodowa\u0107 zm\u0119czenie i zaburzenia trawienia. Do\u015b\u0107 popularne sta\u0142y si\u0119 wody o obni\u017conej zawarto\u015bci sodu. Pojawienie si\u0119 tego rodzaju wody ma swoje uzasadnienie, gdy\u017c wysoko przetworzona dieta lub sk\u0142onno\u015b\u0107 do dosalania i przesalania potraw rodzi ryzyko przekroczenia zalecanej dawki 1500 mg sodu dziennie<\/strong> (5). Zawarto\u015b\u0107 sodu w butelce wody to \u015brednio 200mg\/l. Niemniej jednak, je\u015bli nie nadu\u017cywamy soli, ograniczamy produkty przetworzone to woda, kt\u00f3ra nie jest okre\u015blana jako \u201cniskosodowa\u201d jest r\u00f3wnie\u017c dobrym wyborem. Producenci ograniczaj\u0105c zawarto\u015b\u0107 sodu w wodzie bardzo cz\u0119sto r\u00f3wnocze\u015bnie obni\u017caj\u0105 ilo\u015b\u0107 wapnia i magnezu, wi\u0119c wyb\u00f3r wody niskosodowej jest niekoniecznie dobry. Warto doda\u0107, \u017ce osoby o wysokim wsp\u00f3\u0142czynniku aktywno\u015bci fizycznej nie powinny ba\u0107 si\u0119 dodanego sodu ze wzgl\u0119du na intensywny jego ubytek wraz z potem.<\/p>\n Potas<\/strong><\/p>\n Potas reguluje pH kom\u00f3rki i ci\u015bnienie osmotyczne. Jest niezb\u0119dny do pracy zw\u0142aszcza uk\u0142adu krwiono\u015bnego, nerwowego i mi\u0119\u015bniowego<\/a>. Zar\u00f3wno niedob\u00f3r jak i nadmiar mo\u017ce negatywnie wp\u0142yn\u0105\u0107 na te uk\u0142ady. Przyj\u0119to, \u017ce 4700 mg\/ dzie\u0144 <\/strong>to zalecana dawka do spo\u017cycia. Podobnie jak w przypadku sodu, nie trzeba si\u0119 ba\u0107 w\u00f3d o wysokiej zawarto\u015bci potasu w przypadku diety os\u00f3b aktywnych.<\/p>\n Wap\u0144<\/strong><\/p>\n Jest materia\u0142em budulcowym ko\u015bci, bierze udzia\u0142 w przewodzeniu bod\u017ac\u00f3w nerwowych i regulacji uk\u0142adu krwiono\u015bnego, kurczliwo\u015bci mi\u0119\u015bni<\/a> i aktywacji enzym\u00f3w. Do \u017ar\u00f3de\u0142 wyst\u0119puj\u0105cych w \u017cywno\u015bci zaliczamy g\u0142\u00f3wnie nabia\u0142, w mniejszym stopniu warzywa, pestki i nasiona. Niekiedy jednak ze wzgl\u0119du na nietolerancj\u0119 laktozy, preferencje \u017cywieniowe lub model \u017cywienia nie spo\u017cywa si\u0119 nabia\u0142u, dochodzi do niedobor\u00f3w wapnia. W takim wypadku warto rozwa\u017cy\u0107 uzupe\u0142nienie pierwiastka w\u0142a\u015bnie z wody mineralnej o wysokiej zawarto\u015bci wapnia. Dzienna zalecana dawka to 600-1200 mg wapnia dziennie u zdrowej osoby, a \u0142atwo j\u0105 uzupe\u0142ni\u0107 nawadniaj\u0105c si\u0119 wod\u0105.<\/p>\n Magnez<\/strong><\/p>\n Pierwiastek ten uczestniczy w budowie ko\u015bci oraz kom\u00f3rek, zw\u0142aszcza kom\u00f3rek mi\u0119\u015bni. Pomaga zachowa\u0107 poprawne dzia\u0142anie systemu nerwowego<\/a> i uczestniczy w budowie wielu enzym\u00f3w. Niedob\u00f3r powoduje rozdra\u017cnienie, nerwowo\u015b\u0107 oraz skurcze, bezsenno\u015b\u0107, a nawet zaparcia. W ka\u017cdych z tych objaw\u00f3w warto uzupe\u0142ni\u0107 magnez z wysokozmineralizowanych w\u00f3d, je\u015bli nie istniej\u0105 inne przeciwwskazania. Dzienna zalecana dawka magnezu to 350-420mg magnezu\/ dzie\u0144. <\/strong><\/p>\n Chlorki<\/strong><\/p>\n Anion chlorkowy jest obecny w soku \u017co\u0142\u0105dkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu pozwala utrzyma\u0107 w\u0142a\u015bciwe ci\u015bnienie osmotyczne krwi i p\u0142yn\u00f3w ustrojowych. Zalecona ilo\u015b\u0107 to 2150-2300 mg dziennie.<\/p>\n Siarczany<\/strong><\/p>\n Siarka jest niezb\u0119dna do dzia\u0142ania wielu enzym\u00f3w. Z kolei wyst\u0119puj\u0105c w formie zwi\u0105zk\u00f3w - siarczan\u00f3w dzia\u0142aj\u0105 korzystnie na przemian\u0119 materii, prac\u0119 w\u0105troby i wytwarzanie \u017c\u00f3\u0142ci. W pocz\u0105tkowych stanach cukrzycy i insulinooporno\u015bci wp\u0142ywaj\u0105 na aktywno\u015b\u0107 insuliny, obni\u017caj\u0105c zawarto\u015b\u0107 cukru we krwi i w moczu. Pozytywne dzia\u0142anie fizjologiczne jest zauwa\u017calne, gdy zawarto\u015bci siarczan\u00f3w wynosi min. 250 mg\/l. Jednak\u017ce warto\u015bci powy\u017cej 600mg\/l mog\u0105 powodowa\u0107 biegunki.\u00a0 Wody o wysokiej zawarto\u015bci siarczan\u00f3w powinny by\u0107 rozwa\u017cane u os\u00f3b z zaburzon\u0105 glikemi\u0105.<\/p>\n Wodorow\u0119glany<\/strong><\/p>\n Wodorow\u0119glany s\u0105 korzystne dla os\u00f3b cierpi\u0105cych na nadkwasot\u0119, alkalizuj\u0105c sok \u017co\u0142\u0105dkowy. Podobnie jak siarczany pomagaj\u0105 kontrolowa\u0107 gospodark\u0119 cukrow\u0105, obni\u017caj\u0105c zawarto\u015b\u0107 cukru we krwi i moczu. Opr\u00f3cz tego reguluj\u0105 pH krwi. Nadmiar kwasu mlekowego w mi\u0119\u015bniach po wysi\u0142ku mo\u017ce by\u0107 zneutralizowany w\u0142a\u015bnie przez wod\u0119 o wysokiej zawarto\u015bci wodorow\u0119glan\u00f3w. Nie zawsze jednak wi\u0119cej znaczy lepiej i niekiedy zawarto\u015b\u0107 powy. 600mg\/l b\u0119dzie za wysoka (np. przy nadkwasocie).<\/p>\n W Rozporz\u0105dzeniu Ministra Zdrowia okre\u015blono r\u00f3wnie\u017c\u00a0 limity sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych o znikomej zawarto\u015bci, kt\u00f3re mimo wszystko musz\u0105 by\u0107 przestrzegane przez producent\u00f3w:<\/p>\n Producent wody mineralnej zgodnie z prawem mo\u017ce usuwa\u0107 ze sk\u0142adu zwi\u0105zki \u017celaza, manganu, siarki, arsenu, dwutlenku w\u0119gla lub celowo nasyca\u0107 dwutlenkiem w\u0119gla.<\/p>\n M\u00f3wi\u0105c o dodatku dwutlenku w\u0119gla do w\u00f3d jest ono tak\u017ce regulowane prawem. Dopuszcza si\u0119 odgazowywanie wody mineralnej, jak i pozbawianie i dodanie dwutlenku w\u0119gla w celu wzbogacenia jej w\u0142a\u015bciwo\u015bci. Wyr\u00f3\u017cnia si\u0119 wody:<\/p>\n Do wody butelkowanej dodawane s\u0105 r\u00f3wnie\u017c substancje s\u0142odz\u0105ce i konserwanty. G\u0142\u00f3wnym celem takiego zabiegu jest uatrakcyjnienie smaku wody. Jednak\u017ce w wielu przypadkach jest to po prostu dodatek kilokalorii, co sprawia, \u017ce z bezkalorycznej wody uzyskujemy nap\u00f3j wnosz\u0105cy energi\u0119 do naszej diety okre\u015blan\u0105 jako \u201cpuste kalorie\u201d. Dodawane s\u0105 substancje:<\/p>\n Woda wzbogacona o produkty s\u0142odz\u0105ce (wykluczaj\u0105c bezkaloryczne s\u0142odziki) jest p\u0142ynem, kt\u00f3ry uzupe\u0142nia bilans kaloryczny diety (1,5 litra to nawet 14 \u0142y\u017ceczek cukru), mo\u017ce psu\u0107 szkliwo, czy nawet generowa\u0107 problemy ze strony funkcjonowania przewodu pokarmowego.<\/p>\n Prawo okre\u015bli\u0142o r\u00f3wnie\u017c oddolnie granic\u0119 zawarto\u015bci sk\u0142adnika mineralnego tak, by dana woda mog\u0142a zosta\u0107 wykorzystana w celach profilaktycznych i leczniczych. Je\u015bli wi\u0119c zatem zale\u017cy nam na dostarczaniu okre\u015blonego sk\u0142adnika z wody trzeba zwr\u00f3ci\u0107 uwag\u0119 na etykiet\u0119. Ustalono warto\u015bci kryteri\u00f3w w celu okre\u015blenia wody jako lecznicza. I tak obecno\u015b\u0107:<\/p>\n Nie b\u0119d\u0105 to jednak warto\u015bci wskazane dla wszystkich jednostek chorobowych.<\/p>\n Jako podsumowanie analizy wklej\u0119 por\u00f3wnanie dokonane przez portal konsumentalista.pl, na kt\u00f3rym zosta\u0142y zestawione sk\u0142ady poszczeg\u00f3lnych popularnych w\u00f3d.<\/p>\n <\/p>\n Bibliografia:<\/p>\n <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Mamy cztery rodzaje w\u00f3d, kt\u00f3re znajdziemy na p\u00f3\u0142kach sklepowych w butelce: woda \u017ar\u00f3dlana, mineralna, sto\u0142owa i lecznicza. Cechy trzech pierwszych…<\/p>\n","protected":false},"author":96,"featured_media":16836,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[78,121,45],"tags":[],"class_list":["post-16831","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-ciekawoski-kulinarne","category-healthy-lifestyle","category-odzywianie"],"yoast_head":"\n\n
\n
Sk\u0142ad wody<\/strong><\/h4>\n
\n
\n
\n
\n
\n