{"id":17478,"date":"2019-03-11T10:29:46","date_gmt":"2019-03-11T09:29:46","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=17478"},"modified":"2025-03-15T22:49:54","modified_gmt":"2025-03-15T21:49:54","slug":"warzywa-korzeniowe-dlaczego-warto-je-wlaczyc-do-naszej-diety","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/warzywa-korzeniowe-dlaczego-warto-je-wlaczyc-do-naszej-diety\/","title":{"rendered":"Warzywa korzeniowe – dlaczego warto je w\u0142\u0105czy\u0107 do swojej diety?"},"content":{"rendered":"
Warzywa korzeniowe s\u0105 nieod\u0142\u0105cznym elementem Polskiej kuchni. S\u0105 \u0142atwe w uprawie, dlatego tak cz\u0119sto mo\u017cna je znale\u017a\u0107 w przydomowych ogr\u00f3dkach. Ro\u015bliny te maj\u0105 mn\u00f3stwo witamin, sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych oraz mineralnych, ale tak\u017ce s\u0105 dobrym \u017ar\u00f3d\u0142em przeciwutleniaczy. Jednak s\u0105 one ma\u0142o doceniane, pewnie ze wzgl\u0119du na to, \u017ce s\u0105 dost\u0119pne w sklepach przez ca\u0142y rok. Wynika to z tego, \u017ce s\u0105 w stanie przetrwa\u0107 ca\u0142\u0105 zim\u0119, nie trac\u0105c przy tym sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych, a tak\u017ce witamin.<\/strong><\/p>\n Buraki s\u0105 jednymi z najbardziej po\u017cywnych warzyw korzeniowych. Jest w nich bardzo du\u017co b\u0142onnika, kwasu foliowego a tak\u017ce manganu. Dzi\u0119ki zawarto\u015bci betalainy, wspomagaj\u0105 nasz\u0105 odporno\u015b\u0107 oraz spowalniaj\u0105 starzenie. Buraki zaleca si\u0119 tak\u017ce do wspomagania organizmu po chemioterapii czy podczas niedokrwisto\u015bci.<\/p>\n Zawieraj\u0105 tak\u017ce witamin\u0119 A, B6, C, E oraz K. W burakach mo\u017cna znale\u017a\u0107 tak\u017ce niacyn\u0119, wap\u0144, magnez, fosfor, potas oraz cynk.<\/p>\n S\u0105 tak\u017ce bogate w azotany, kt\u00f3re pomagaj\u0105 w rozszerzaniu naczy\u0144 krwiono\u015bnych oraz obni\u017caniu ci\u015bnienia krwi. W\u0142a\u015bciwo\u015bci jakie posiadaj\u0105 buraki<\/a>, przyczyniaj\u0105 si\u0119 bezpo\u015brednio do utrzymania naszego serca w dobrym zdrowiu.<\/p>\n Badania wykazuj\u0105 r\u00f3wnie\u017c, \u017ce jedzenie burak\u00f3w mo\u017ce poprawi\u0107 wydajno\u015b\u0107 podczas \u0107wicze\u0144 oraz zwi\u0119ksza\u0107 przep\u0142yw krwi do m\u00f3zgu. Ponadto inne badania, przeprowadzone na zwierz\u0119tach wykaza\u0142y, \u017ce ekstrakt z burak\u00f3w mo\u017ce mie\u0107 w\u0142a\u015bciwo\u015bci przeciwnowotworowe. Mo\u017ce on spowalnia\u0107 wzrost i rozprzestrzenianie si\u0119 kom\u00f3rek nowotworowych.<\/p>\n Buraki s\u0105 jednymi z najbardziej po\u017cywnych warzyw korzeniowych.<\/p>\n<\/blockquote>\n Buraki mo\u017cna przyrz\u0105dza\u0107 na wiele r\u00f3\u017cnych sposob\u00f3w. Polacy najcz\u0119\u015bciej spo\u017cywaj\u0105 je pod postaci\u0105 sur\u00f3wek czy zupy buraczkowej. Lepszym jednak wyborem b\u0119dzie spo\u017cywanie ich na surowo, poniewa\u017c jak ka\u017cde warzywa korzeniowe, buraki podczas gotowania trac\u0105 jak\u0105\u015b cz\u0119\u015b\u0107 witamin oraz sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych.<\/p>\n Imbir jest powszechnie u\u017cywan\u0105 ro\u015blin\u0105 korzeniow\u0105. Jej w\u0142a\u015bciwo\u015bci lecznicze s\u0105 powszechnie znane w wielu krajach. Jest on bogaty w witamin\u0119 A, B6, C, E oraz K. Zawiera tak\u017ce niacyn\u0119, tiamin\u0119, ryboflawin\u0119 oraz kwas foliowy. Jest tak\u017ce bogaty w wap\u0144, \u017celazo, magnez, potas oraz fosfor.<\/p>\n Jest wykorzystywany do \u0142agodzenia md\u0142o\u015bci. Co ciekawe, cz\u0119sto dodawany jest do lek\u00f3w na chorob\u0119 lokomocyjn\u0105. Przeciwdzia\u0142a tak\u017ce wymiotom po narkozie oraz chemioterapii.<\/p>\n Chroni przed tworzeniem si\u0119 zakrzep\u00f3w, co jest szczeg\u00f3lnie wa\u017cne u os\u00f3b zmagaj\u0105cych si\u0119 ze zbyt wysokim cholesterolem. Polepsza tak\u017ce kr\u0105\u017cenie krwi<\/a>, dzi\u0119ki czemu dzia\u0142a rozgrzewaj\u0105co. W Azji imbir uwa\u017cany jest za afrodyzjak.<\/p>\n \u0141agodzi tak\u017ce migreny oraz b\u00f3le menstruacyjne. Dzi\u0119ki zawarto\u015bci substancji przeciwzapalnych, imbir leczy tak\u017ce przezi\u0119bienie. U\u0142atwia r\u00f3wnie\u017c trawienie poprzez pobudzenie wydzielania \u015bliny oraz sok\u00f3w \u017co\u0142\u0105dkowych.<\/p>\n Najbardziej znanym, lubianym, a co najwa\u017cniejsze - najbardziej po\u017cywnym warzywem korzeniowym jest w\u0142a\u015bnie marchewka. Jest ona bogata w witamin\u0119 A oraz K.\u00a0Marchew jest doskona\u0142ym \u017ar\u00f3d\u0142em beta-karotenu, kt\u00f3ry przekszta\u0142ca si\u0119 w naszym organizmie w witamin\u0119 A (retinol). Jedna du\u017ca marchewka, czyli oko\u0142o 70 gram\u00f3w zawiera 241% dziennego zalecanego spo\u017cycia dla retinolu.<\/p>\n Witamina A jest niezb\u0119dna dla zdrowia naszych oczu<\/a> oraz jest wa\u017cna dla prawid\u0142owego wzrostu i rozwoju. Bardzo dobrze wp\u0142ywa r\u00f3wnie\u017c na funkcjonowanie uk\u0142adu odporno\u015bciowego.<\/p>\n Co wi\u0119cej, marchewki zawieraj\u0105 zwi\u0105zki zwane karotenoidami. S\u0105 to przeciwutleniacze, kt\u00f3re pomagaj\u0105 zmniejszy\u0107 ryzyko chor\u00f3b przewlek\u0142ych. Mog\u0105 one r\u00f3wnie\u017c chroni\u0107 nas przed zwyrodnieniem plamki \u017c\u00f3\u0142tej, kt\u00f3ra to jest g\u0142\u00f3wn\u0105 przyczyn\u0105 utraty wzroku u senior\u00f3w.<\/p>\n Marchew jest doskona\u0142ym \u017ar\u00f3d\u0142em beta-karotenu, kt\u00f3ry przekszta\u0142ca si\u0119 w naszym organizmie w witamin\u0119 A.<\/p>\n<\/blockquote>\n Niekt\u00f3re badania wykazuj\u0105, \u017ce dieta bogata w karotenoidy mo\u017ce w szczeg\u00f3lno\u015bci pom\u00f3c zmniejszy\u0107 ryzyko powstawania niekt\u00f3rych nowotwor\u00f3w, w tym raka prostaty, \u017co\u0142\u0105dka oraz piersi.<\/p>\n Cebula to popularne warzywo korzeniowe, b\u0119d\u0105ce podstawowym sk\u0142adnikiem wielu kuchni. Jest bogata w b\u0142onnik, witamin\u0119 C oraz przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze to zwi\u0105zki, kt\u00f3re mog\u0105 chroni\u0107 kom\u00f3rki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zapobiega\u0107 wielu chorobom.<\/p>\n Badania wykazuj\u0105, \u017ce regularne spo\u017cywanie cebuli mo\u017ce wi\u0105za\u0107 si\u0119 z mn\u00f3stwem korzy\u015bci zdrowotnych. Na przyk\u0142ad wykazano, \u017ce jedzenie 100 gram\u00f3w surowej cebuli dziennie znacznie obni\u017cy\u0142o poziom cukru we krwi u os\u00f3b z cukrzyc\u0105. Co wi\u0119cej, odkryto r\u00f3wnie\u017c, \u017ce cebula mo\u017ce mie\u0107 silne w\u0142a\u015bciwo\u015bci przeciwnowotworowe.<\/p>\n Cebula smakuje dobrze w r\u00f3\u017cnych potrawach oraz pod r\u00f3\u017cnymi postaciami i mo\u017cna j\u0105 z \u0142atwo\u015bci\u0105 dodawa\u0107 do sa\u0142atek, zup, jajecznicy, zapiekanek, da\u0144 z ry\u017cem czy makaronem.<\/p>\n Czosnek jest blisko spokrewniony z cebul\u0105, porem oraz szczypiorkiem. Jednak\u017ce to on jest nazywany, ze wzgl\u0119du jego\u00a0 niezwyk\u0142e w\u0142a\u015bciwo\u015bci, naturalnym antybiotykiem.<\/p>\n W czosnku zawarte s\u0105 siarczki oraz allicyna. To te zwi\u0105zki odpowiadaj\u0105 za jego ostry zapach i smak, ale tak\u017ce za wi\u0119kszo\u015b\u0107 korzy\u015bci zdrowotnych<\/a>. Allicyna uwalnia si\u0119 wtedy, gdy czosnek zostaje zmia\u017cd\u017cony, rzuty lub siekany.<\/p>\n Ponadto zawiera on zwi\u0105zki flawonoidowe, kt\u00f3re s\u0105 naturalnymi przeciwutleniaczami. Mo\u017cemy w nim r\u00f3wnie\u017c znale\u017a\u0107\u00a0aminokwasy, saponiny, zwi\u0105zki \u015bluzowe, witaminy z grupy B, witamin\u0119 A, C oraz PP, potas, wap\u0144, magnez oraz rzadko wyst\u0119puj\u0105ce mikroelementy takie jak np. kobalt, chrom czy nikiel.<\/p>\n Badania wykaza\u0142y, \u017ce czosnek mo\u017ce promowa\u0107 zdrowie serca poprzez obni\u017cenie ci\u015bnienia krwi i zmniejszanie poziomu z\u0142ego cholesterolu oraz tr\u00f3jgliceryd\u00f3w. Hamuje on tak\u017ce rozw\u00f3j bakterii, zwalcza infekcje oraz pomaga w ich zapobieganiu. Wp\u0142ywa r\u00f3wnie\u017c korzystnie na nasz\u0105 odporno\u015b\u0107.<\/p>\n Op\u00f3\u017ania proces starzenia si\u0119 organizmu, dzi\u0119ki du\u017cej zawarto\u015bci przeciwutleniaczy, witamin oraz sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych, kt\u00f3re wp\u0142ywaj\u0105 na m\u0142ody wygl\u0105d sk\u00f3ry. Czosnek niszczy tak\u017ce paso\u017cyty w jelitach, takie jak np. owsiki, glisty czy nawet tasiemce.<\/p>\n Ziemniaki s\u0105 to bardzo popularne oraz wszechstronne warzywa korzeniowe. S\u0105 uprawiane w 160 krajach na ca\u0142ym \u015bwiecie. Ziemniaki w Polsce cz\u0119sto mylnie kojarzone s\u0105 z czym\u015b niezdrowym.<\/p>\n Dwa \u015bredniej wielko\u015bci ziemniaki dostarczaj\u0105 do naszego organizmu 168 kalorii, 4 gramy b\u0142onnika oraz 5 gram\u00f3w bia\u0142ka. Co ciekawe, warzywa te maj\u0105 du\u017co sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych, m.in witamin\u0119 C oraz witamin\u0119 B6. Zawieraj\u0105 r\u00f3wnie\u017c magnez i potas.<\/p>\n Warto r\u00f3wnie\u017c wspomnie\u0107, \u017ce ziemniaki same w sobie nie zawieraj\u0105 t\u0142uszczu, chyba \u017ce sami go dodamy np. po ugotowaniu czy podczas pieczenia w piekarniku. Spos\u00f3b, w jaki przygotowujesz ziemniaki, mo\u017ce r\u00f3wnie\u017c znacz\u0105co wp\u0142yn\u0105\u0107 na zawarto\u015b\u0107 sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych.<\/p>\n Ponadto ziemniaki s\u0105 dobrym \u017ar\u00f3d\u0142em specyficznych rodzaj\u00f3w przeciwutleniaczy takich jak np. flawonoidy,\u00a0karotenoidy i kwasy fenolowe.<\/p>\n Te warzywa korzeniowe znane by\u0142y ju\u017c staro\u017cytnym Egipcjanom oraz Grekom. Stosowali je jako produkt na popraw\u0119 pami\u0119ci, trawienia oraz dobry wzrok.<\/p>\n
\nBuraki<\/h3>\n
\n
\nImbir<\/h3>\n
\nMarchewka<\/h3>\n
\n
<\/p>\n
\nCebula<\/h3>\n
\nCzosnek<\/h3>\n
\nZiemniaki<\/h3>\n
\nRzodkiewka<\/h3>\n