{"id":19450,"date":"2019-07-09T18:54:56","date_gmt":"2019-07-09T16:54:56","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=19450"},"modified":"2019-07-09T18:54:56","modified_gmt":"2019-07-09T16:54:56","slug":"sztuczne-substancje-slodzace-a-mikrobiom-jelitowy","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/sztuczne-substancje-slodzace-a-mikrobiom-jelitowy\/","title":{"rendered":"Sztuczne substancje s\u0142odz\u0105ce a mikrobiom jelitowy"},"content":{"rendered":"\n

Powszechność stosowania sztucznych substancji słodzących rośnie wraz z czasem, co wynika z m.in. z większej świadomości konsumentów i chęci sięgania po żywność lub napoje bezcukrowe\/niskokaloryczne, lecz pozwalające w dalszym ciągu cieszyć się słodkim smakiem. Pomimo tego, że niektóre ze sztucznych słodzików zostały wprowadzone na rynek już stosunkowo dawno temu (np. aspartam w latach 70-tych XX wieku), to wciąż budzą one ponadprzeciętne kontrowersje. Jednym z zagadnień poruszanych ostatnimi czasy szczególnie często jest wpływ niskokalorycznych substancji słodzących na mikrobiotę jelitową. Jak wspomniana kwestia prezentuje się w oparciu o literaturę naukową?<\/strong><\/p>\n