{"id":20006,"date":"2020-03-01T16:33:31","date_gmt":"2020-03-01T15:33:31","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=20006"},"modified":"2020-03-01T16:33:31","modified_gmt":"2020-03-01T15:33:31","slug":"siemie-lniane-i-jego-walory-prozdrowotne-czesc-ii","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/siemie-lniane-i-jego-walory-prozdrowotne-czesc-ii\/","title":{"rendered":"Siemi\u0119 lniane i jego walory prozdrowotne \u2013 cz\u0119\u015b\u0107 II"},"content":{"rendered":"\n
W pierwszej części artykułu dokładnie omówiony został skład nasion lnu oleistego oraz ich wpływ na profil lipidowy krwi, masę oraz skład ciała, a także gospodarkę węglowodanową organizmu. Z kolei w tej części przedstawione zostaną pozostałe udokumentowane w badaniach naukowych walory prozdrowotne, którymi charakteryzuje się siemię lniane.<\/strong><\/p>\n Cztery lata temu w czasopiśmie The Journal of Nutrition<\/em> pojawiła się systematyczna praca przeglądowa i metaanaliza 11 kontrolowanych badań z udziałem nieco ponad 1000 osób, której celem było wyjaśnienie wpływu spożycia nasion lnu na ciśnienie krwi [1]. Wyniki przeprowadzonej metaanalizy wykazały, że dodatek do diety nasion lnu oleistego przyczyniał się do obniżenia zarówno skurczowego (- 1,77 mm Hg), jak i rozkurczowego (- 1,58 mm Hg) ciśnienia tętniczego krwi.<\/p>\n Ponadto w niniejszej pracy zaobserwowano bardziej wyraźny korzystny wpływ siemienia lnianego na redukcję, zwłaszcza rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi, w sytuacji kiedy zostanie ono spożyte jako całe ziarno i przez okres co najmniej 12 tygodni. Pomimo, iż w przytoczonej publikacji pojawiły się drobne błędy, nie miały one ostatecznie istotnego wpływu na wyniki metaanalizy, a także analizę podgrup oraz interpretację uzyskanych rezultatów [2]. Z kolei w jeszcze innym systematycznym przeglądzie i metaanalizie, obejmującej 15 randomizowanych kontrolowanych badań klinicznych o łącznym udziale 1302 osób, który ukazał się niespełna 3 lata temu w czasopiśmie Clinical Nutrition<\/em> wykazano znaczące zmniejszenie zarówno skurczowego (- 2,85 mm Hg), jak i rozkurczowego (- 2,39 mm Hg) ciśnienia tętniczego krwi w wyniku suplementacji diety rozmaitymi produktami z siemienia lnianego<\/a><\/strong> w postaci proszku, oleju, bądź ekstraktu z lignanów [3].<\/p>\n<\/a> Trzy lata temu opublikowano na łamach czasopisma Nutrients <\/em>wyniki systematycznej pracy przeglądowej i metaanalizy, uwzględniającej 20 randomizowanych kontrolowanych badań z udziałem 1378 uczestników w której postanowiono ocenić czy podawanie nasion lnu oleistego<\/a><\/strong> lub jego pochodnych w postaci oleju lnianego, bądź suplementu zawierającego lignany może złagodzić stan zapalny [4].<\/p>\n Autorzy przytoczonej pracy nie znaleźli wystarczających dowodów na to, że nasiona lnu oleistego i jego pochodne mają korzystny wpływ na obniżenie stężenia białka ostrej fazy C-reaktywnego (CRP) we krwi, niemniej jednak odnotowano, że mogą one znacznie zmniejszyć CRP (- 0,83 mg\/L) w osób otyłych. Zbieżne wyniki w tej materii uzyskano także w świeżo upublicznionej systematycznej pracy przeglądowej i metaanalizie, obejmującej tym razem 17 randomizowanych kontrolowanych badań o łącznej liczbie uczestników wynoszącej 1256 osób [5].<\/p>\n Istnieją wstępne doniesienia pochodzące z badań klinicznych i eksperymentalnych, które sugerują, że siemię lniane może wykazywać działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, a także potencjalnie hamować wzrost nowotworów u pacjentek z rakiem piersi, przede wszystkim jednak u kobiet po menopauzie [6]. Wskazuje się, że korzyści w tym aspekcie mogą wynikać z obecności lignanów, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3<\/a><\/strong>, w szczególności ALA<\/a><\/strong>.<\/p>\n<\/a> Siemię lniane jest uważane za żywność funkcjonalną o szerokim spektrum działania głównie dzięki zawartości czterech kluczowych składników bioaktywnych: kwasu alfa-linolenowego, lignanów, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Należy jednak podkreślić, że nasiona lnu oleistego zawierają w swoim składzie również substancje antyodżywcze takie jak nietrwałe termicznie glikozydy cyjanogenne oraz kwas fitynowy [7]. Warto na koniec zwrócić uwagę, iż zasadne są zalecenia, aby mielić siemię lniane bezpośrednio przed spożyciem w celu usunięcia zewnętrznej warstwy okrywy nasiennej, a tym samym zwiększenia jego strawności oraz biodostępności składników odżywczych.<\/p>\n
\n<\/p>\n\n<\/a>Siemię lniane a ciśnienie tętnicze krwi<\/strong><\/h2>\n
Siemię lniane a markery stanu zapalnego<\/strong><\/h2>\n

Siemię lniane a choroby nowotworowe<\/strong><\/h2>\n
Podsumowanie<\/strong><\/h2>\n