{"id":20673,"date":"2021-05-12T07:44:26","date_gmt":"2021-05-12T05:44:26","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=20673"},"modified":"2021-05-12T07:44:26","modified_gmt":"2021-05-12T05:44:26","slug":"nietolerancja-laktozy-a-gestosc-mineralna-kosci","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/nietolerancja-laktozy-a-gestosc-mineralna-kosci\/","title":{"rendered":"Nietolerancja laktozy a g\u0119sto\u015b\u0107 mineralna ko\u015bci"},"content":{"rendered":"\n
Wokół zagadnienia konsumpcji mleka, czy ogólnie produktów mlecznych od lat krąży wiele nieporozumień. W czeluściach internetu znaleźć można rozmaite, czasem wręcz zaskakujące argumenty mające przekonać nas, że spożycie nabiału jest praktyką niezdrową, nieetyczną i wręcz niedopuszczalną.<\/strong><\/p>\n Wspomina się o rzekomym „zaśluzowieniu” organizmu, zwiększeniu ryzyka różnych chorób, a nierzadko rzucany bywa również argument, że mleko powinny spożywać wyłącznie cielaki. Nie rozwodząc się jednak - w zdecydowanej większości przytaczane przekonania są bzdurą, niemającą żadnego wsparcia w świecie nauki lub dotyczą kwestii strikte etycznych. Są jednak sytuacje, w których rzeczywiście wskazanym jest rezygnować (przynajmniej w pewnym stopniu) z niektórych pokarmów mlecznych. Jedną z nich jest nietolerancja laktozy<\/p>\n<\/a> Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z D-galaktozy i D-glukozy, połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Do jej poprawnego strawienia w organizmie człowieka niezbędny jest enzym - laktoza. Pozwala on na rozkład laktozy na składowe cukry proste – glukozę i galaktozę, które ulegają wchłanianiu (absorpcji jelitowej). U człowieka najwyższa aktywność laktazy występuje na początku życia, w okresie karmienia piersią, natomiast później stopniowo się zmniejsza. Sporo osób dorosłych, szczególnie na terenach Europy, wciąż jednak produkuje wystarczająco dużo enzymu rozkładającego laktozę.<\/p>\n Ponadto, nietolerowanie laktozy nie niesie za sobą konieczności rezygnacji z produktów mlecznych. Większość osób z nietolerancją laktozy może zjeść nawet 5-10 gramów laktozy (szklanka mleka, czy mały jogurt), bez żadnych negatywnych objawów. Co jeszcze istotne - wiele produktów mlecznych ma znikome ilości laktozy. Niemniej - osoby, które są świadome, że mają tytułową nietolerancję bardzo często niestety z góry rezygnują z nabiału.<\/p>\n
<\/strong><\/p>\nLaktoza - charakterystyka<\/h2>\n