{"id":21246,"date":"2019-05-04T08:27:12","date_gmt":"2019-05-04T06:27:12","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=21246"},"modified":"2019-05-04T08:27:12","modified_gmt":"2019-05-04T06:27:12","slug":"czy-regularna-konsumpcja-pelnotlustego-nabialu-zwieksza-ryzyko-sercowo-naczyniowe","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/czy-regularna-konsumpcja-pelnotlustego-nabialu-zwieksza-ryzyko-sercowo-naczyniowe\/","title":{"rendered":"Czy regularna konsumpcja pe\u0142not\u0142ustego nabia\u0142u zwi\u0119ksza ryzyko sercowo-naczyniowe?"},"content":{"rendered":"
Pomimo post\u0119p\u00f3w w zakresie ulepszonej profilaktyki pierwotnej i leczenia, choroby uk\u0142adu sercowo-naczyniowego wci\u0105\u017c stanowi\u0105 g\u0142\u00f3wn\u0105 przyczyn\u0119 zgon\u00f3w oraz zachorowalno\u015bci zar\u00f3wno w Europie, jak i na ca\u0142ym \u015bwiecie [1]. Szacuje si\u0119, \u017ce ka\u017cdego roku 1,8 miliona mieszka\u0144c\u00f3w Unii Europejskiej umiera z powodu choroby wie\u0144cowej, udaru m\u00f3zgu i powi\u0105zanych z nimi chor\u00f3b uk\u0142adu kr\u0105\u017cenia. Niew\u0105tpliwie, coraz wi\u0119cej dowod\u00f3w potwierdza kluczow\u0105 rol\u0119 \u017cywienia w rozwoju chor\u00f3b przewlek\u0142ych, zw\u0142aszcza schorze\u0144 sercowo-naczyniowych, bowiem dieta i og\u00f3lny styl \u017cycia s\u0105 kluczowymi modyfikowalnymi czynnikami ryzyka zapobiegania chorobom uk\u0142adu kr\u0105\u017cenia i dlatego by\u0142y dotychczas przedmiotem intensywnych bada\u0144 naukowc\u00f3w z ca\u0142ego \u015bwiata. Okazuje si\u0119, \u017ce niew\u0142a\u015bciwy styl \u017cycia, w tym nieprawid\u0142owy spos\u00f3b od\u017cywiania jest dominuj\u0105c\u0105 podstawow\u0105 przyczyn\u0105 og\u00f3lnoustrojowego stanu zapalnego, kt\u00f3ry z kolei jest g\u0142\u00f3wnym procesem nasilaj\u0105cym rozw\u00f3j zmian mia\u017cd\u017cycowych w t\u0119tnicach wie\u0144cowych.<\/strong><\/p>\n Uwa\u017ca si\u0119, \u017ce mleko i produkty mleczne s\u0105 istotnym sk\u0142adnikiem diety 6 miliard\u00f3w ludzi na ca\u0142ym \u015bwiecie, w szczeg\u00f3lno\u015bci wi\u0119kszo\u015bci spo\u0142ecze\u0144stwa kraj\u00f3w rozwijaj\u0105cych si\u0119 ze wzgl\u0119du na ich zdolno\u015b\u0107 do dostarczenia makrosk\u0142adnik\u00f3w, witamin i soli mineralnych wa\u017cnych dla wzrostu, rozwoju i naprawy tkanek organizmu [1]. Cz\u0119sto spotykane dzisiaj, negatywne postrzeganie t\u0142uszczu mlecznego wynika w g\u0142\u00f3wnej mierze z podejmowania licznych wysi\u0142k\u00f3w na rzecz zmniejszenia spo\u017cycia nasyconych kwas\u00f3w t\u0142uszczowych z powodu ich zwi\u0105zku ze zwi\u0119kszonym st\u0119\u017ceniem cholesterolu w surowicy krwi i co za tym idzie wzrostem ryzyka rozwoju chor\u00f3b sercowo-naczyniowych. Co jednak ciekawe, wyniki ostatnich kontrolowanych bada\u0144 z randomizacj\u0105 i metaanaliz w tej materii, wykaza\u0142y korzy\u015bci p\u0142yn\u0105ce z regularnej konsumpcji pe\u0142not\u0142ustego nabia\u0142u, bowiem okazuje si\u0119, \u017ce takie produkty \u017cywno\u015bciowe charakteryzuj\u0105 si\u0119 w\u0142a\u015bciwo\u015bciami przeciwzapalnymi oraz wy\u017csz\u0105 biodost\u0119pno\u015bci\u0105 warto\u015bciowych sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych w por\u00f3wnaniu do niskot\u0142uszczowego nabia\u0142u<\/strong> [1 \u2013 4]. Maj\u0105c zatem na uwadze aktualny stan wiedzy naukowej w tym zakresie, dowody wyra\u017anie wskazuj\u0105, \u017ce mleko ma neutralny wp\u0142yw na biomarkery ryzyka sercowo-naczyniowego, natomiast fermentowane \u00a0naturalne produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir, czy sery, mog\u0105 mie\u0107 pozytywny lub r\u00f3wnie\u017c neutralny wp\u0142yw na owe parametry.<\/strong><\/p>\n Jakikolwiek pozytywny wp\u0142yw mleka i przetwor\u00f3w mlecznych na zdrowie ludzkie jest kwestionowany od dziesi\u0119cioleci, albowiem spos\u00f3b w jaki konsumenci uzyskuj\u0105 informacje \u017cywieniowe, uleg\u0142 w ostatnich latach znacznej zmianie wraz z upowszechnieniem si\u0119 \u0142atwego dost\u0119pu do wiedzy znajduj\u0105cej si\u0119 w internecie, kt\u00f3rej jako\u015b\u0107 pozostawia na og\u00f3\u0142 wci\u0105\u017c wiele do \u017cyczenia. Istnieje ogromna ilo\u015b\u0107 sprzecznych i wcale nierzadko ca\u0142kowicie wykluczaj\u0105cych si\u0119 opinii oraz porad dotycz\u0105cych wielu artyku\u0142\u00f3w \u017cywno\u015bciowych, w tym tak\u017ce mleka i jego przetwor\u00f3w, co sprawia, \u017ce wielu konsument\u00f3w jest teraz bardziej zdezorientowanych ni\u017c kiedykolwiek wcze\u015bniej. Na domiar tego, pojawiaj\u0105ce si\u0119 rozbie\u017cno\u015bci w poradach dietetycznych w zwi\u0105zku z rozwojem i tym samym zwi\u0119kszonym wp\u0142ywem przemys\u0142u spo\u017cywczego, medi\u00f3w spo\u0142eczno\u015bciowych oraz \u201emodnych diet\u201d, kt\u00f3re s\u0105 cz\u0119sto popularyzowane przez celebryt\u00f3w i dietetycznych \u201eguru\u201d, niew\u0105tpliwie wyra\u017anie ograniczy\u0142y dzisiejsze zaufanie konsument\u00f3w do warto\u015bci od\u017cywczej nabia\u0142u. Warto jednak podkre\u015bli\u0107, \u017ce fachowa literatura og\u00f3lnie jest zgodna, \u017ce mleko i produkty mleczne s\u0105 neutralne lub korzystne dla zdrowia ludzkiego, w tym tak\u017ce profilu kardiometabolicznego, o czym \u015bwiadcz\u0105 rezultaty przeprowadzonych dotychczas metaanaliz i randomizowanych, kontrolowanych bada\u0144 klinicznych. Eliminacja pe\u0142not\u0142ustych d\u0142ugo dojrzewaj\u0105cych ser\u00f3w podpuszczkowych i koncentrowanie si\u0119 w diecie wy\u0142\u0105cznie na niskot\u0142uszczowych produktach mlecznych nie jest w pe\u0142ni poparte istniej\u0105cymi dowodami, dlatego warto wprowadza\u0107 do swojego tygodniowego menu rozs\u0105dne ilo\u015bci pe\u0142not\u0142ustego, naturalnego nabia\u0142u, w szczeg\u00f3lno\u015bci kiedy jeste\u015bmy ich mi\u0142o\u015bnikami.<\/p>\n Pi\u015bmiennictwo:\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 <\/strong><\/p>\n Pomimo post\u0119p\u00f3w w zakresie ulepszonej profilaktyki pierwotnej i leczenia, choroby uk\u0142adu sercowo-naczyniowego wci\u0105\u017c stanowi\u0105 g\u0142\u00f3wn\u0105 przyczyn\u0119 zgon\u00f3w oraz zachorowalno\u015bci zar\u00f3wno…<\/p>\n","protected":false},"author":91,"featured_media":21249,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[121,1312,45],"tags":[],"class_list":["post-21246","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-healthy-lifestyle","category-kij-w-mrowisko","category-odzywianie"],"yoast_head":"\nMleko i jego przetwory, a ryzyko sercowo-naczyniowe<\/strong><\/h3>\n
Podsumowanie<\/strong><\/h3>\n
\n