{"id":21491,"date":"2020-04-09T10:16:43","date_gmt":"2020-04-09T08:16:43","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=21491"},"modified":"2020-04-09T10:16:43","modified_gmt":"2020-04-09T08:16:43","slug":"czy-pokarmy-moga-obnizac-wytrzymalosc-sportowca","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/czy-pokarmy-moga-obnizac-wytrzymalosc-sportowca\/","title":{"rendered":"Czy pokarmy mog\u0105 obni\u017ca\u0107 wytrzyma\u0142o\u015b\u0107 sportowca?"},"content":{"rendered":"
Produkty powszechnie uznawane za zdrowe, nie zawsze musz\u0105 i\u015b\u0107 w parze z lepszymi wynikami w sporcie. I cho\u0107 za zdrowe produkty uznaje si\u0119 te, kt\u00f3re obfituj\u0105 w zwi\u0105zki dla nas niezb\u0119dne do prawid\u0142owego funkcjonowania, jak np. kwasy t\u0142uszczowe omega-3 EPA i DHA czy mikroelementy, to matka natura wyposa\u017cy\u0142a \u017cywno\u015b\u0107 r\u00f3wnie\u017c w substancje, kt\u00f3re mog\u0105 przyczynia\u0107 si\u0119 do obni\u017cenia potencja\u0142u sportowego, jak np. parametr wytrzyma\u0142o\u015bci tlenowej. Przyk\u0142adem takich produkt\u00f3w, kt\u00f3rych sportowcy wytrzyma\u0142o\u015bciowi powinni unika\u0107 w okresie np. przedstartowym, kt\u00f3ry przygotowuje ich do finalnej pr\u00f3by, s\u0105 orzechy pistacjowe, cebula, soja, otr\u0119by owsiane czy fasola.<\/strong><\/p>\n Powy\u017cej wymienione produkty spo\u017cywcze oczywi\u015bcie zawieraj\u0105 mn\u00f3stwo potrzebnych do efektywnego funkcjonowania organizmu sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych, jednak\u017ce zawieraj\u0105 te\u017c sk\u0142adnik, kt\u00f3ry, jak wynika z przeprowadzonego badania, zmniejsza\u0107 mo\u017ce potencja\u0142 wytrzyma\u0142o\u015bciowy sportowca, a jest nim rafinoza oligosacharydowa, kt\u00f3ra jest rodzajem w\u0119glowodanu. Badanie zosta\u0142o przeprowadzone na 20 sportowcach z do\u015bwiadczeniem w swojej dyscyplinie, w tym wypadku kolarstwie. Tak wi\u0119c badanie o tyle bardziej wiarygodne, \u017ce obiektami badania by\u0142y osoby, kt\u00f3re maj\u0105 ju\u017c pewn\u0105 sprawno\u015b\u0107 wyrobion\u0105 i mo\u017cna by\u0142o ustali\u0107 punkt odniesienia.<\/p>\n W eksperymencie 20 kolarzy spo\u017cywa\u0142o 85g pistacji przez 2 tygodnie. Pistacje obfituj\u0105 w rafinoz\u0119 oligosacharydow\u0105, kt\u00f3r\u0105 lubi\u0105 od\u017cywia\u0107 si\u0119 bakterie jelitowe.<\/a> Nast\u0119pnie po tych 2 tygodniach przyst\u0105pili oni do testu sprawno\u015bciowego, kt\u00f3rego celem by\u0142o jak najszybsze pokonanie dystansu 75 km na rowerze stacjonarnym, b\u0119d\u0105c jednocze\u015bnie na czczo. W kolejnym etapie ochotnicy przez 2 tygodnie nie spo\u017cywali pistacji i po tym czasie ponowiono test sprawno\u015bciowy.<\/p>\n\n W ostatecznym efekcie spo\u017cywanie pistacji przed testem sprawno\u015bciowym doprowadzi\u0142o do pogorszenia wynik\u00f3w o prawie 5% wzgl\u0119dem pomiaru kontrolnego. Poziom rafinozy korelowa\u0142 z poziomem (12Z)-9,10-Dihydroxyoctadec-12-enoate (9,10-DiHOME) (tak, trudna nazwa). Zwi\u0105zek ten jest uwalniany gdy dochodzi do reakcji uk\u0142adu odporno\u015bciowego<\/a> na kom\u00f3rki uznane za intruz\u00f3w w organizmie. Substancja ta mo\u017ce prowadzi\u0107 do samozniszczenia kom\u00f3rek oraz zmniejsza\u0107 sprawno\u015b\u0107 piec\u00f3w energetycznych, czyli mitochondri\u00f3w. Badacze uwa\u017caj\u0105, \u017ce tu tkwi przyczyna obni\u017cenia sprawno\u015bci sportowc\u00f3w w wyniku spo\u017cycia pistacji.<\/p>\n To odkrycie mo\u017ce prowadzi\u0107 do wprowadzenia nowych wytycznych dla sportowc\u00f3w wytrzyma\u0142o\u015bciowych w kontek\u015bcie diety przygotowuj\u0105cej ich do startu w zawodach. Ograniczenie spo\u017cycia rafinozy w produktach spo\u017cywczych mo\u017ce wp\u0142yn\u0105\u0107 na osi\u0105gni\u0119cie lepszych wynik\u00f3w, czas\u00f3w w sportach wytrzyma\u0142o\u015bciowych. Te doniesienia b\u0119d\u0105 wymaga\u0142y potwierdzenia przez kolejne badania w tej materii. Nie mniej warto mie\u0107 w pami\u0119ci ju\u017c teraz, \u017ce produkty bogate w rafinoz\u0119, jak orzechy pistacjowe, otr\u0119by owsiane, cebula, fasola czy soja mog\u0105 wp\u0142ywa\u0107 niekorzystnie na finalne wyniki sportowc\u00f3w dyscyplin wytrzyma\u0142o\u015bciowych, st\u0105d korzystnym mo\u017ce by\u0107 ograniczenie ich spo\u017cycia na kilka dni przed zawodami.<\/p>\n
\nWe krwi kolarzy, w okresie spo\u017cywania du\u017cej ilo\u015bci pistacji, odnotowano wysoki poziom sacharozy i rafinozy. Prawdopodobnie by\u0142 to wynik mniejszej sprawno\u015bci uk\u0142adu pokarmowego przy obci\u0105\u017ceniu wysi\u0142kiem fizycznym o wysokiej intensywno\u015bci, przez co do krwi dosta\u0142y si\u0119 substancje, kt\u00f3re normalnie by si\u0119 nie przedosta\u0142y do niej.<\/p>\n