{"id":21683,"date":"2019-05-30T10:48:53","date_gmt":"2019-05-30T08:48:53","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=21683"},"modified":"2019-05-30T10:48:53","modified_gmt":"2019-05-30T08:48:53","slug":"fluor-czy-jest-sie-czego-obawiac-czesc-i","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/fluor-czy-jest-sie-czego-obawiac-czesc-i\/","title":{"rendered":"Fluor – czy jest si\u0119 czego obawia\u0107? \u2013 cz\u0119\u015b\u0107 I"},"content":{"rendered":"
Przegl\u0105daj\u0105c rozmaite strony internetowe stosunkowo cz\u0119sto mo\u017cna spotka\u0107 si\u0119 z licznymi twierdzeniami, kt\u00f3re wr\u0119cz dobitnie sugeruj\u0105, \u017ce fluor jest toksyn\u0105, zab\u00f3jcz\u0105 trucizn\u0105 i powinno si\u0119 natychmiast zaprzesta\u0107 szczotkowania z\u0119b\u00f3w z u\u017cyciem tradycyjnej pasty do z\u0119b\u00f3w zawieraj\u0105cej ten mikroelement oraz spo\u017cycia czarnej herbaty li\u015bciastej, bowiem mo\u017ce ono prowadzi\u0107 do powa\u017cnych komplikacji zdrowotnych. <\/strong><\/p>\n Fluor zaliczamy do mikroelement\u00f3w, kt\u00f3rych zawarto\u015b\u0107 w organizmie cz\u0142owieka jest mniejsza ni\u017c 0,01 %, natomiast ich dobowe zapotrzebowanie nie przekracza 100 mg na osob\u0119. Opr\u00f3cz fluoru, b\u0119d\u0105cego wiod\u0105cym tematem niniejszego artyku\u0142u do mikropierwiastk\u00f3w zalicza si\u0119 tak\u017ce selen, jod, \u017celazo, cynk, mied\u017a, chrom, mangan, a tak\u017ce nikiel, kobalt i wanad, nazywane r\u00f3wnie\u017c pierwiastkami ultra\u015bladowymi. Fluor jest sk\u0142adnikiem mineralnym<\/a>, naturalnie wyst\u0119puj\u0105cym w wodzie pitnej oraz po\u017cywieniu, kt\u00f3ry znany jest przede wszystkim ze swoich w\u0142a\u015bciwo\u015bci przeciwpr\u00f3chnicowych, wynikaj\u0105cych w g\u0142\u00f3wnej mierze z wp\u0142ywu na metabolizm bakterii p\u0142ytki naz\u0119bnej oraz zwi\u0119kszania odporno\u015bci z\u0119b\u00f3w na dzia\u0142anie kwa\u015bnego \u015brodowiska w jamie ustnej.<\/p>\n Ponadto, ten\u017ce pierwiastek jest kluczowy dla przemiany fosforanu wapnia ko\u015bci do apatytu, czyli g\u0142\u00f3wnego mineralnego sk\u0142adnika tkanki kostnej, a co za tym idzie fluor pobudza tworzenie si\u0119 nowej tkanki kostnej i ma wp\u0142yw na prawid\u0142owo\u015b\u0107 budowy uk\u0142adu kostnego oraz utrzymanie dobrego stanu z\u0119b\u00f3w. Na domiar tego, wykazano, \u017ce zwi\u0105zki fluoru znalaz\u0142y zastosowanie w leczeniu osteoporozy<\/a> ze wzgl\u0119du na popraw\u0119 bilansu wapniowego przez jony fluorkowe oraz stymulacj\u0119 proliferacji osteoblast\u00f3w i hamowanie zarazem aktywno\u015bci osteoklast\u00f3w, co w efekcie indukuje post\u0119puj\u0105cy przyrost masy kostnej.<\/p>\n Zawarto\u015b\u0107 fluoru w produktach \u017cywno\u015bciowych jest na og\u00f3\u0142 relatywnie niska, za wyj\u0105tkiem niekt\u00f3rych gatunk\u00f3w ryb i ich przetwor\u00f3w, a tak\u017ce napar\u00f3w z okre\u015blonych rodzaj\u00f3w herbaty. Z bada\u0144 przeprowadzonych w naszym kraju wynika, \u017ce \u015brednia zawarto\u015b\u0107 fluoru w rybach mo\u017ce dochodzi\u0107 nawet do 1,0 mg\/100 g produktu, przy czym okazuje si\u0119, \u017ce spo\u015br\u00f3d badanych ryb i przetwor\u00f3w rybnych dost\u0119pnych na polskim rynku najwy\u017cszymi zawarto\u015bciami fluoru charakteryzowa\u0142y si\u0119 konserwy ze szprota i sardynki w oleju (\u015brednio 2,7 mg\/100 g produktu), a z kolei najni\u017cszymi w\u0119dzony pstr\u0105g (\u015brednio 0,23 mg\/100 g produktu). Ponadto, wykazano, \u017ce st\u0119\u017cenie fluoru obecnego w rybach jest bezpo\u015brednio zwi\u0105zane z ilo\u015bci\u0105 tego mikropierwiastka w siedlisku, w kt\u00f3rym one \u017cyj\u0105, bowiem organizmy wodne \u017cyj\u0105ce w wodach mi\u0119kkich mog\u0105 by\u0107 bardziej nara\u017cone na zanieczyszczenie fluorem, ni\u017c te \u017cyj\u0105ce w twardych lub morskich wodach, poniewa\u017c biodost\u0119pno\u015b\u0107 jon\u00f3w fluorkowych jest zmniejszona wraz ze wzrostem twardo\u015bci wody.<\/p>\n Toksyczno\u015b\u0107 fluoru dla bezkr\u0119gowc\u00f3w wodnych i ryb wzrasta wraz ze wzrostem st\u0119\u017cenia fluork\u00f3w, czasu ekspozycji i temperatury wody, a maleje wraz ze wzrostem wewn\u0105trzgatunkowej wielko\u015bci cia\u0142a oraz zawarto\u015bci wapnia i chlorku w wodzie. Warto r\u00f3wnie\u017c podkre\u015bli\u0107, \u017ce pewne ilo\u015bci fluoru znajduj\u0105 si\u0119 tak\u017ce w paszach przeznaczonych dla ryb hodowlanych. Okazuje si\u0119, \u017ce szkielet kostny ryby ma tendencje do gromadzenia najwi\u0119kszej ilo\u015bci fluoru, a nast\u0119pnie mi\u0119\u015bnie i sk\u00f3ra z powodu zwi\u0119kszonej przepuszczalno\u015bci twardych tkanek i chemicznej absorpcji fluoru.<\/p>\n\n W licznych badaniach przeprowadzonych dotychczas w naszym kraju, zaobserwowano bardzo du\u017ce rozbie\u017cno\u015bci w st\u0119\u017ceniu fluoru w herbatach dost\u0119pnych na polskim rynku. Niew\u0105tpliwie wiele czynnik\u00f3w wp\u0142ywa na zawarto\u015b\u0107 fluoru w naparach herbat, mi\u0119dzy innymi: rodzaj herbaty, wiek li\u015bci, spos\u00f3b przygotowania naparu oraz czas parzenia. Dla przyk\u0142adu Malinowska i wsp. w badaniu z 2008 roku odnotowali w zale\u017cno\u015bci od czasu parzenia herbaty (5, 10 i 30 minut) zawarto\u015b\u0107 fluoru na poziomie od 0,32 do 4,54 mg\/l dla czarnej herbaty, od 0,08 do 2,52 mg\/l dla zielonej herbaty (w tak\u017ce zielonej z zio\u0142owymi dodatkami), od 0,39 do 2,85 mg\/l dla herbaty oolong i pu-erh, od 0,37 do 0,54 mg\/l dla bia\u0142ej herbaty i 0,02 do 0,09 mg\/l dla herbaty zio\u0142owej.<\/p>\n Dowiedziono tym samym, \u017ce napary z herbat s\u0105 dobrym \u017ar\u00f3d\u0142em fluoru w diecie cz\u0142owieka, bowiem li\u015bcie herbaty rosn\u0105ce na plantacjach absorbuj\u0105 i kumuluj\u0105 fluor z powietrza, opad\u00f3w atmosferycznych oraz gleby. St\u0105d uwa\u017ca si\u0119, i\u017c w starych li\u015bciach herbacianych rosn\u0105cych najd\u0142u\u017cej jest najwi\u0119cej fluoru, natomiast w m\u0142odych, \u015bwie\u017cych listkach u\u017cywanych do produkcji herbaty wysokiej jako\u015bci wyra\u017anie mniej.<\/p>\n Poza wspomnianymi powy\u017cej sk\u0142adnikami diety, pewne ilo\u015bci fluoru zawieraj\u0105 r\u00f3wnie\u017c takie produkty \u017cywno\u015bciowe jak: buraki, og\u00f3rki, bak\u0142a\u017can, czosnek i inne warzywa, produkty zbo\u017cowe, sery podpuszczkowe oraz przetwory mi\u0119sne. Obserwuje si\u0119, \u017ce ro\u015bliny rosn\u0105ce w kwa\u015bnej glebie maj\u0105 wy\u017csze st\u0119\u017cenie fluoru, a ilo\u015b\u0107 tego mikroelementu w \u017cywno\u015bci ulega na og\u00f3\u0142 zwi\u0119kszeniu w wyniku stosowania pestycyd\u00f3w z dodatkiem fluoru i nawoz\u00f3w fosforowych, a tak\u017ce na skutek obecno\u015bci \u00f3w pierwiastka w wodach stosowanych do nawadniania oraz mycia artyku\u0142\u00f3w spo\u017cywczych.<\/p>\n \u0179r\u00f3d\u0142em fluoru dla cz\u0142owieka jest r\u00f3wnie\u017c woda pitna, w kt\u00f3rej \u00f3w sk\u0142adnik mineralny wyst\u0119puje w postaci fluork\u00f3w, niemniej jednak obecnie na terenie ca\u0142ej Polski zgodnie z rekomendacjami \u015awiatowej Organizacji Zdrowia woda nie jest ju\u017c fluoryzowana, st\u0105d jego zawarto\u015b\u0107 w wodzie wodoci\u0105gowej waha si\u0119 w zakresie od 0,09 mg\/l do nawet 0,32 mg\/l. Podobnie jest w przypadku w\u00f3d mineralnych oraz \u017ar\u00f3dlanych powszechnie dost\u0119pnych w sklepach, w kt\u00f3rych odnotowuje si\u0119 zazwyczaj st\u0119\u017cenie fluoru na poziomie od 0,07 mg\/l do 0,5 mg\/l, przy czym te wy\u017csze warto\u015bci dotycz\u0105 wy\u0142\u0105cznie w\u00f3d o wysokim stopniu zmineralizowania. Warto doda\u0107, \u017ce aktualnie w Polsce wysokie ilo\u015bci fluoru wyst\u0119puj\u0105 jedynie w niekt\u00f3rych wodach leczniczych. Ponadto, w przeciwie\u0144stwie do chloru, fluor nie przenika do pary, gdy woda jest gotowana, wi\u0119c w rzeczywisto\u015bci jego st\u0119\u017cenie wzrasta wraz z czasem parzenia, zamiast male\u0107.<\/p>\n Nale\u017cy zaznaczy\u0107, \u017ce przyswajalno\u015b\u0107 fluoru z \u017cywno\u015bci waha si\u0119 w przedziale od 30 do 60 % w zale\u017cno\u015bci od okre\u015blonego regionu i poszczeg\u00f3lnych sk\u0142adnik\u00f3w diety, z kolei efektywno\u015b\u0107 wch\u0142aniania fluoru z wody wynosi 90 %, natomiast blisko 100 % z tradycyjnych past do z\u0119b\u00f3w, gdzie wyst\u0119puje w formie fluorku sodu, b\u0105d\u017a monofluorofosforanu.<\/p>\nFunkcje fizjologiczne fluoru<\/strong><\/h3>\n
\u0179r\u00f3d\u0142a fluoru w diecie cz\u0142owieka<\/strong><\/h3>\n
Przyswajalno\u015b\u0107 fluoru<\/strong><\/h3>\n
CZ\u0118\u015a\u0106 2<\/a><\/h5>\n