{"id":23183,"date":"2019-08-28T16:30:18","date_gmt":"2019-08-28T14:30:18","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=23183"},"modified":"2019-08-28T16:30:18","modified_gmt":"2019-08-28T14:30:18","slug":"zywieniowy-elementarz-sportowca-weglowodany-w-zywieniu-czlowieka-czesc-1","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/zywieniowy-elementarz-sportowca-weglowodany-w-zywieniu-czlowieka-czesc-1\/","title":{"rendered":"\u017bywieniowy elementarz sportowca \u2013 W\u0119glowodany w \u017cywieniu cz\u0142owieka \u2013 cz\u0119\u015b\u0107 1"},"content":{"rendered":"

W\u0119glowodany s\u0105 makrosk\u0142adnikiem, kt\u00f3ry ostatnimi laty bardzo cz\u0119sto pojawia\u0142 si\u0119 na ustach (nie z myli\u0107 z \u201ew ustach\u201d!) os\u00f3b zainteresowanych zdrowym \u017cywieniem, szczeg\u00f3lnie od\u017cywianiem os\u00f3b aktywnych. Proponowano zastosowanie diety ketogennej, paleo, samuraja i rozmaitych innych protoko\u0142\u00f3w maj\u0105cych w zwyczaju ogranicza\u0107 konsumpcj\u0119 cukrowc\u00f3w na rzecz innych makrosk\u0142adnik\u00f3w, najcz\u0119\u015bciej t\u0142uszcz\u00f3w. Aktualnie w\u0119glowodany przechodz\u0105 swoisty renesans \u2013 wydawa\u0107 by si\u0119 mog\u0142o, \u017ce \u015bwiat dietetyki sportowej \u201eodkry\u0142 je na nowo\u201d i wiedz\u0105 t\u0105 zach\u0142ysn\u0105\u0142 si\u0119. <\/strong><\/p>\n

W najbli\u017cszych paru tekstach pragn\u0119 przybli\u017cy\u0107 Wam najistotniejsze informacje dotycz\u0105ce sacharyd\u00f3w \u2013 przedstawi\u0107 czym s\u0105, jak mo\u017cemy dzieli\u0107 w\u0119glowodany<\/a>, a tak\u017ce do czego s\u0142u\u017c\u0105 naszym organizmom. Warto zapozna\u0107 si\u0119 tak\u017ce z informacjami na temat \u017ar\u00f3de\u0142 w\u0119glowodan\u00f3w, ich zastosowania oraz samego zapotrzebowania osoby aktywnej fizycznie oraz przeci\u0119tnego cz\u0142onka spo\u0142ecze\u0144stwa.<\/p>\n

Warto zacz\u0105\u0107 od definicji i podstawowego podzia\u0142u<\/strong><\/h4>\n

Jak z pewno\u015bci\u0105 zorientowali\u015bcie si\u0119 podczas czytania pierwszego akapitu \u2013 nazw w\u0119glowodany, cukrowce i sacharydy mo\u017cemy u\u017cywa\u0107 zamiennie, gdy\u017c oznaczaj\u0105 t\u0105 sam\u0105 grup\u0119 sk\u0142adnik\u00f3w pokarmowych. Ich g\u0142\u00f3wnym \u017ar\u00f3d\u0142em s\u0105 produkty ro\u015blinne \u2013 wyj\u0105tek stanowi tutaj laktoza, wyst\u0119puj\u0105ca jedynie w mleku ssak\u00f3w, oraz glikogen (polimer glukozy) zawarty w niewielkich ilo\u015bciach w mi\u0119\u015bniach i podrobach zwierz\u0105t. Nazwa w\u0119glowodany pochodzi od ich g\u0142\u00f3wnych sk\u0142adowych chemicznych \u2013 w\u0119gla i wody.<\/p>\n

Podzia\u0142 w\u0119glowodan\u00f3w:<\/h4>\n

Sacharydy, podobnie jak t\u0142uszcze, mo\u017cemy podzieli\u0107 wed\u0142ug r\u00f3\u017cnych kryteri\u00f3w. Bior\u0105c pod uwag\u0119 z\u0142o\u017cono\u015b\u0107<\/u> w\u0119glowodany dzielimy na proste oraz z\u0142o\u017cone (b\u0119d\u0105ce polimerami w\u0119glowodan\u00f3w prostych).<\/p>\n

Ze wzgl\u0119du na budow\u0119 cz\u0105steczki, co jest najpowszechniejszym podzia\u0142em, wyr\u00f3\u017cniamy:<\/strong><\/p>\n