{"id":23822,"date":"2019-11-03T09:41:07","date_gmt":"2019-11-03T08:41:07","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=23822"},"modified":"2019-11-03T09:41:07","modified_gmt":"2019-11-03T08:41:07","slug":"dietoterapia-wrzodziejacego-zapalenia-jelita-grubego-czesc-i","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/dietoterapia-wrzodziejacego-zapalenia-jelita-grubego-czesc-i\/","title":{"rendered":"Dietoterapia wrzodziej\u0105cego zapalenia jelita grubego \u2013 cz\u0119\u015b\u0107 I"},"content":{"rendered":"
Wyniki dotychczas przeprowadzonych bada\u0144 epidemiologicznych i eksperymentalnych sugeruj\u0105, \u017ce spos\u00f3b od\u017cywiania jest jednym z kluczowych czynnik\u00f3w \u015brodowiskowych, kt\u00f3re przyczyniaj\u0105 si\u0119 do rozwoju wrzodziej\u0105cego zapalenia jelita grubego (\u0142ac. colitis ulcerosa) oraz nasilenia zmian patofizjologicznych u pacjent\u00f3w cierpi\u0105cych z powodu tej nieswoistej choroby zapalnej jelit [1]. Jak si\u0119 bowiem okazuje, znacz\u0105ce zmiany w diecie w ci\u0105gu ostatnich dziesi\u0119cioleci by\u0142y zwi\u0105zane ze wzrostem cz\u0119sto\u015bci wyst\u0119powania colitis ulcerosa w populacji.<\/strong><\/p>\n W 2015 roku ukaza\u0142a si\u0119 metaanaliza autorstwa naukowc\u00f3w z Medical College of Qingdao University w Chinach, w kt\u00f3rej wykazano, i\u017c spo\u017cycie warzyw i owoc\u00f3w by\u0142o odwrotnie powi\u0105zane z ryzykiem rozwoju wrzodziej\u0105cego zapalenia jelita grubego [2]. Za\u015b w innych systematycznych pracach przegl\u0105dowych i metaanalizach upublicznionych w ostatnich latach zauwa\u017cono, \u017ce spo\u017cycie wysoko przetworzonych napoj\u00f3w bezalkoholowych, mi\u0119sa (szczeg\u00f3lnie czerwonego) oraz sacharozy wi\u0105za\u0142o si\u0119 ze zwi\u0119kszonym ryzykiem rozwoju colitis ulcerosa, odpowiednio o 69 %, 47 % i 10 % \u00a0[3 - 5]. Co wi\u0119cej, podczas gdy zawarto\u015b\u0107 w diecie kwasu oleinowego oraz wielonienasyconych kwas\u00f3w t\u0142uszczowych Omega-3,<\/a> w szczeg\u00f3lno\u015bci d\u0142ugo\u0142a\u0144cuchowych EPA i DHA by\u0142a zwi\u0105zana ze zmniejszonym prawdopodobie\u0144stwem rozwoju wrzodziej\u0105cego zapalenia jelita grubego, kwas arachidonowy zwi\u0119ksza\u0142 to ryzyko [6 \u2013 8].<\/p>\n Chocia\u017c dok\u0142adne mechanizmy dzia\u0142ania, odpowiedzialne za zwi\u0105zek mi\u0119dzy diet\u0105 a rozwojem nieswoistej choroby zapalnej jelit pozostaj\u0105 wci\u0105\u017c nieznane, zaproponowano dotychczas w tej materii kilka wiarygodnych wyja\u015bnie\u0144 [9]. Stwierdzono, \u017ce niezdrowy wz\u00f3r od\u017cywiania, taki jak chocia\u017cby dieta zachodnia, kt\u00f3ra charakteryzuje si\u0119 mi\u0119dzy innymi wysok\u0105 poda\u017c\u0105 czerwonego mi\u0119sa, nasyconych kwas\u00f3w t\u0142uszczowych, rafinowanych w\u0119glowodan\u00f3w, a tak\u017ce produkt\u00f3w mocno przetworzonych zosta\u0142 powi\u0105zany z niekorzystnymi zmianami w sk\u0142adzie mikrobiomu jelitowego oraz zak\u0142\u00f3ceniem funkcji bariery jelitowej. Wydaje si\u0119 r\u00f3wnie\u017c, \u017ce ma bezpo\u015bredni wp\u0142yw na odpowied\u017a immunologiczn\u0105, powoduj\u0105c prozapalne \u015brodowisko cechuj\u0105ce si\u0119 brakiem r\u00f3wnowagi mi\u0119dzy limfocytami Th17 i Treg (limfocytami T regulatorowymi).<\/p>\n Opr\u00f3cz znacz\u0105cego wp\u0142ywu na sk\u0142ad mikrobioty jelitowej<\/a>, czynniki dietetyczne mog\u0105 r\u00f3wnie\u017c wp\u0142ywa\u0107 na jej funkcje metaboliczne [1]. Kr\u00f3tko\u0142a\u0144cuchowe kwasy t\u0142uszczowe (w szczeg\u00f3lno\u015bci octan i ma\u015blan), kt\u00f3re pochodz\u0105 z fermentacji bakteryjnej niestrawnych w\u0119glowodan\u00f3w pochodzenia ro\u015blinnego zar\u00f3wno w jelicie cienkim, jak i grubym odgrywaj\u0105 zasadnicz\u0105 rol\u0119 w utrzymywaniu funkcji bariery \u015bluz\u00f3wkowej jelit oraz modulowaniu odpowiedzi odporno\u015bciowej. W badaniu z udzia\u0142em pacjent\u00f3w z colitis ulcerosa zaobserwowano, \u017ce liczebno\u015b\u0107 bakterii Roseburia hominis i Faecalibacterium prausnitzii, wytwarzaj\u0105cych kr\u00f3tko\u0142a\u0144cuchowe kwasy t\u0142uszczowe oraz jednocze\u015bnie odwrotnie skorelowanych z aktywno\u015bci\u0105 choroby jest u nich zmniejszona w por\u00f3wnaniu z grup\u0105 kontroln\u0105 [10].<\/p>\n W badaniach eksperymentalnych wykazano r\u00f3wnie\u017c, \u017ce co najmniej kilka dodatk\u00f3w do \u017cywno\u015bci, takich jak cho\u0107by maltodekstryna, karboksymetyloceluloza, karagen czy guma ksantanowa mo\u017ce mie\u0107 negatywny wp\u0142yw na zachowanie homeostazy jelitowej [11]. W marcu 2017 roku opublikowano wyniki ma\u0142ego badania pilota\u017cowego, kt\u00f3rego celem by\u0142a ocena wp\u0142ywu karagenu na zdrowie przewodu pokarmowego u 12 pacjent\u00f3w z wrzodziej\u0105cym zapaleniem jelita grubego<\/a> w okresie remisji [12]. W niniejszym studium zauwa\u017cono, \u017ce ekspozycja na karagen przyczyni\u0142a si\u0119 do zaostrzenia choroby i skr\u00f3cenia okresu do nawrotu u pacjent\u00f3w b\u0119d\u0105cych w remisji klinicznej. Ponadto, wzrost marker\u00f3w stanu zapalnego, takich jak IL-6 czy kalprotektyna w stolcu u uczestnik\u00f3w przyjmuj\u0105cych karagen oraz spadek warto\u015bci TNF-\u03b1 w trakcie badania u dw\u00f3ch pacjent\u00f3w kontrolnych sugeruje, \u017ce mi\u0119dzy dwiema badanymi grupami wyst\u0105pi\u0142a rzeczywista r\u00f3\u017cnica i dieta bez karagenu mog\u0142a by\u0107 faktycznie korzystna dla os\u00f3b chorych na wrzodziej\u0105ce zapalenie jelita grubego.<\/p>\n