{"id":23987,"date":"2019-11-22T12:15:28","date_gmt":"2019-11-22T11:15:28","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=23987"},"modified":"2019-11-22T12:15:28","modified_gmt":"2019-11-22T11:15:28","slug":"czy-mieso-jest-pronowotworowe","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/czy-mieso-jest-pronowotworowe\/","title":{"rendered":"Czy mi\u0119so jest pronowotworowe?"},"content":{"rendered":"
26 pa\u017adziernika 2015 roku WHO wyda\u0142o raport nr 240 na temat rakotw\u00f3rczo\u015bci czerwonego mi\u0119sa i mi\u0119sa przetworzonego. Podkre\u015bla w nim, \u017ce s\u0105 jednoznaczne dowody na to, \u017ce\u00a0mi\u0119so przetworzone\u00a0jest rakotw\u00f3rcze.\u00a0Po bardzo powierzchownym przegl\u0105dzie raportu WHO wiele os\u00f3b stwierdzi\u0142o, i\u017c mi\u0119so czerwone jest rakotw\u00f3rcze czy jednak jest to prawda?<\/strong><\/p>\n Aby zrozumie\u0107, o co w tym wszystkim chodzi musz\u0119 przytoczy\u0107 klika definicji\u2026<\/em><\/p>\n Czerwone mi\u0119so<\/strong> jest powszechnie definiowane, jako mi\u0119so zwierz\u0105t, kt\u00f3re maj\u0105 wi\u0119kszy udzia\u0142 czerwonych w\u0142\u00f3kien mi\u0119\u015bniowych ni\u017c bia\u0142ych w\u0142\u00f3kien mi\u0119\u015bniowych (np. wo\u0142owina, koza, jagni\u0119cina, wieprzowina)<\/p>\n Chude mi\u0119so<\/strong> w tym czerwone mi\u0119so zawiera mniej ni\u017c 10 gram\u00f3w t\u0142uszczu 4, 5 gram\u00f3w lub mniej t\u0142uszczu nasyconego i mniej ni\u017c 95 miligram\u00f3w cholesterolu na 100 gram\u00f3w produktu<\/p>\n Mi\u0119so nieprzetworzone<\/strong> jest to mi\u0119so, kt\u00f3re nie zosta\u0142o poddane obr\u00f3bce termicznej\/technologicznej itd.,<\/p>\n Przetwory mi\u0119sne\/mi\u0119so przetworzone<\/strong> s\u0105 to produkty zakonserwowane przez w\u0119dzenie peklowanie solenie i\/lub dodatek \u015brodk\u00f3w konserwuj\u0105cych<\/p>\n Dlaczego wi\u0119c mi\u0119so czerwone jest wrzucane do jednego worka z mi\u0119sem przetworzonym? <\/em>Zar\u00f3wno mi\u0119so czerwone, jak i chude mi\u0119so mog\u0105 by\u0107 mi\u0119sem, przetworzonym, ale nie musz\u0105. Jakie wnioski?<\/p>\n Nadinterpretacja i nieznajomo\u015b\u0107 definicji doprowadzi\u0142a do masy krytyki mi\u0119sa i klasyfikowania go, jako pronowotworowe<\/a>. Problem mi\u0119sa w aspekcie nowotwor\u00f3w pojawia si\u0119 wtedy, gdy jest ono przetworzone i bez wzgl\u0119du czy dotyczy to szynki wo\u0142owej, czy chudej szynki indyka, kt\u00f3r\u0105 mo\u017cemy kupi\u0107 w sklepach i po kt\u00f3r\u0105 cz\u0119\u015bciej si\u0119gamy gdy\u017c jest \u201ezdrowsza\u201d.<\/p>\n Mi\u0119so przetworzone jest \u017ar\u00f3d\u0142em takich zwi\u0105zk\u00f3w jak:<\/strong><\/p>\n