{"id":24180,"date":"2019-12-16T15:11:27","date_gmt":"2019-12-16T14:11:27","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=24180"},"modified":"2019-12-16T15:11:27","modified_gmt":"2019-12-16T14:11:27","slug":"piwo-bezalkoholowe-czym-jest-jak-powstaje-i-czy-jego-spozycie-w-ciazy-jest-bezpieczne","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/piwo-bezalkoholowe-czym-jest-jak-powstaje-i-czy-jego-spozycie-w-ciazy-jest-bezpieczne\/","title":{"rendered":"Piwo bezalkoholowe \u2013 czym jest, jak powstaje i czy jego spo\u017cycie w ci\u0105\u017cy jest bezpieczne?"},"content":{"rendered":"
Z\u0142ocistym trunkiem, nazywanym przez smakoszy piwem lub, nieco bardziej pieszczotliwie, piwkiem, browarkiem lub bursztynow\u0105 rozkosz\u0105 raczy si\u0119 znaczna cz\u0119\u015b\u0107 populacji. O ile nap\u00f3j ten, w formie klasycznej, z zawarto\u015bci\u0105 alkoholu na poziomie ok. 5%, nie jest wybitnym wyborem zar\u00f3wno z punktu widzenia zdrowia, jak i formy sportowej (w\u0142a\u015bnie przede wszystkim ze wzgl\u0119du na zawarty w nim alkohol etylowy), o tyle z\u0142oty trunek pozbawiony tego sk\u0142adnika w\u0142a\u015bciwo\u015bci prozdrowotne ma niepomijalne. <\/strong><\/p>\n Czy jednak jego spo\u017cycie jest w pe\u0142ni bezpieczne w okresie ci\u0105\u017cy i laktacji<\/a>? Postaram si\u0119 odpowiedzie\u0107 dzi\u015b na to pytanie.<\/p>\n O czym nale\u017cy wspomnie\u0107, zar\u00f3wno w kwestii spo\u017cywania w ci\u0105\u017cy i okresie laktacji, jak i rozwa\u017ca\u0144 na jakimkolwiek polu, piwo bezalkoholowe, mimo i\u017c zgodnie z Ustawa z dnia 26 pa\u017adziernika 1982 r. o wychowaniu w trze\u017awo\u015bci i przeciwdzia\u0142aniu alkoholizmowi alkoholem nie jest, mo\u017ce zawiera\u0107 go do 0,5% (w zamierzch\u0142ych czasach dozwolona zawarto\u015b\u0107 alkoholu wynosi\u0142a 1,5%). Nie jeste\u015bmy tutaj wyj\u0105tkiem, gdy\u017c identyczne obostrzenia dotycz\u0105 wi\u0119kszo\u015bci kraj\u00f3w Unii Europejskiej. S\u0105 jednak miejsca gdzie \u201dprawo dzia\u0142a inaczej\u201d \u2013 w Hiszpanii piwa bezalkoholowe mog\u0105 mie\u0107 do 1% alk., w krajach islamskich do 0,1%, natomiast w USA do 0,05%.<\/p>\n Efekt niskiej\/bliskiej zeru zawarto\u015bci alkoholu uzyskuje si\u0119 poprzez zastosowanie metod biologicznych i\/lub fizycznych.<\/p>\n M\u00f3wi\u0105c o metodach biologicznych<\/strong> mamy na my\u015bli dob\u00f3r odpowiednich gatunk\u00f3w szlachetnych dro\u017cd\u017cy, przeprowadzaj\u0105cych proces fermentacji. Niestety nie s\u0105 one idealne \u2013 cz\u0119sto uzyskane w tym procesie trunki charakteryzuje niska, jednak istotna zawarto\u015b\u0107 alkoholu. W literaturze fachowej wymienia si\u0119 tak\u017ce procesy wstrzymywania fermentacji, a tak\u017ce modyfikacje procesu zacierania prowadz\u0105ce do minimalizacji przemian bia\u0142ek i cukrowc\u00f3w. Czasem zmianie ulega czas, temperatura, czy poziom napowietrzenia brz\u0119czki z kt\u00f3rej produkowane jest piwo.<\/p>\n Metody fizyczne<\/strong> natomiast, mimo z\u0142o\u017cono\u015bci i znacznemu poziomowi skomplikowania, pozwalaj\u0105 na wyprodukowanie napoj\u00f3w ca\u0142kowicie pozbawionych procent\u00f3w. S\u0105 one nazywane procesami dealkoholizacji. Czasem kadzie s\u0105 podgrzewane celem odparowania alkoholu (temperatura parowania alkoholu jest ni\u017csza ni\u017c wody) \u2013 to proces zwany destylacj\u0105, kt\u00f3ra jednak w tym wypadku pozbawia alkoholu nap\u00f3j, a nie \u201ewzmacnia\u201d go. Niestety \u2013 w jego przebiegu traci si\u0119 znaczne ilo\u015bci tak charakterystycznych nut zapachowych i smakowych piwa. Rozwi\u0105zaniem tego problemu mo\u017ce by\u0107 zastosowanie destylacji w warunkach pr\u00f3\u017cni, podczas kt\u00f3rego temperatury wymagane do pozbycia si\u0119 alkoholu z napoju s\u0105 istotnie ni\u017csze. Kolejn\u0105, bardziej skomplikowan\u0105, acz niewymagaj\u0105c\u0105 podgrzewania roztworu, procedur\u0105 jest tzw. odwr\u00f3cona osmoza, polegaj\u0105ca na przepuszczaniu roztworu przez coraz drobniejsze membrany, pozwalaj\u0105ce oddzieli\u0107 alkohol.<\/p>\n Metod\u0105 stosunkowo rzadko praktykowan\u0105 i, w moim osobistym odczuciu, nieco specyficzn\u0105 jest mo\u017cliwo\u015b\u0107 rozcie\u0144czania piw niskoalkoholowych steryln\u0105 wod\u0105, a nast\u0119pnie karbonizacja (\u201enagazowanie\u201d) roztworu.<\/p>\n W Polsce do najcz\u0119\u015bciej stosowanych metod produkcji\/pozyskiwania piwa bezalkoholowego wykorzystuje si\u0119 dealkoholizacj\u0119 lub przerwanie proces\u00f3w fermentacyjnych. Rodzime badania udokumentowa\u0142y, i\u017c niestety nie s\u0105 one pozbawione s\u0142abo\u015bci, negatywnie wp\u0142ywaj\u0105cych na walory organoleptyczne napoju. Przerwanie fermentacji powoduje powstanie niedostatecznej ilo\u015bci substancji odpowiedzialnych za jego charakterystyczny smak i aromat. Podczas dealkoholizacji problem wygl\u0105da podobnie, jednak nie wynika z niedostatecznej \u201eprodukcji\u201d zwi\u0105zk\u00f3w aromatycznych, a z ich usuni\u0119cia wraz z alkoholem.<\/p>\n Dotychczas opublikowane materia\u0142y naukowe pozwalaj\u0105 twierdzi\u0107, i\u017c bioaktywne zwi\u0105zki wyst\u0119puj\u0105ce w piwie, przede wszystkim te nale\u017c\u0105ce do grupy polifenoli, mog\u0105 potencjalnie ogranicza\u0107 ryzyko nowotworzenia, a tak\u017ce poziom stanu zapalnego<\/a>. Kolejne aspekty dyskutowane w literaturze to antyoksydacyjny wp\u0142yw piwa oraz mo\u017cliwy wp\u0142yw estrogenny (uwaga Panowie!). Na nieszcz\u0119\u015bcie wi\u0119kszo\u015b\u0107 dost\u0119pnych eksperyment\u00f3w to prace w kt\u00f3rych oceniano wp\u0142yw zwi\u0105zk\u00f3w obecnych w piwie na funkcjonowanie modeli zwierz\u0119cych lub prowadzono eksperymenty in vivo.<\/p>\n Szacuje si\u0119, \u017ce zwi\u0105zki polifenolowe piwa pochodz\u0105 w 70-80% z j\u0119czmienia, a pozosta\u0142ych 20-30% \u017ar\u00f3d\u0142em jest chmiel, dzi\u0119ki kt\u00f3remu piwo charakteryzuje charakterystyczny orze\u017awiaj\u0105cy i nieco goryczkowaty smak. Co mo\u017ce zasmuci\u0107 fan\u00f3w z\u0142otego trunku \u2013 zawarto\u015b\u0107 polifenoli w piwie jest ni\u017csza ani\u017celi w czerwonym czy bia\u0142ym winie.<\/p>\n Podkre\u015bla si\u0119, i\u017c ci\u0119\u017cko ekstrapolowa\u0107 prozdrowotne w\u0142a\u015bciwo\u015bci chmielu i zawartych w nim zwi\u0105zk\u00f3w na piwo, ze wzgl\u0119du na mo\u017cliwo\u015b\u0107 neutralizacji dobroczynnego ich wp\u0142ywu przez alkohol etylowy. Je\u015bli jednak rozmawiamy o piwie bezalkoholowym\u2026 problem wydaje si\u0119 by\u0107 istotnie minimalizowany \ud83d\ude09<\/p>\n Gdyby tego by\u0142o ma\u0142o \u2013 niedawne doniesienia zwi\u0105zane z antyoksydacyjnym dzia\u0142aniem piwa, zawieraj\u0105 tak\u017ce przes\u0142anki dotycz\u0105ce potencja\u0142u ograniczenia rozwoju neurodegeneracji<\/a>! Silniejszy efekt ni\u017c piwa bezalkoholowe wykazywa\u0142y jednak niestety piwa ciemne (badania prowadzono na modelu in vitro).<\/p>\n O tym, \u017ce w ci\u0105\u017cy pi\u0107 nie wolno z pewno\u015bci\u0105 wszyscy wiedz\u0105. W okresie laktacji r\u00f3wnie\u017c warto z tym uwa\u017ca\u0107, a alkohol, nawet je\u015bli nie wyeliminowa\u0107, to bardzo limitowa\u0107, spo\u017cywa\u0107 w niewielkich dawkach i z dala od karmienia malucha. Jednocze\u015bnie z pewno\u015bci\u0105 spotkali\u015bcie si\u0119 ze stwierdzeniami na temat \u201elaktogennych\u201d w\u0142a\u015bciwo\u015bciach pewnego popularnego napoju piwnego. Czy to prawda czy mit? C\u00f3\u017c, z pewno\u015bci\u0105 nie upiera\u0142bym si\u0119 co do cudownych w\u0142a\u015bciwo\u015bci tego konkretnego trunku, jednak istniej\u0105 pewne przes\u0142anki, pochodz\u0105ce g\u0142\u00f3wnie z do\u015bwiadcze\u0144 z udzia\u0142em modeli zwierz\u0119cych, by twierdzi\u0107, i\u017c j\u0119czmie\u0144, szczeg\u00f3lnie podawany pod postaci\u0105 piwa, mo\u017ce korzystnie wp\u0142ywa\u0107 na proces laktacji. Zdroworozs\u0105dkowym wyborem wydaje si\u0119 by\u0107 wi\u0119c si\u0119ganie po piwo bezalkoholowe, szczeg\u00f3lnie w przypadku wyst\u0119powania problem\u00f3w z laktacj\u0105<\/strong><\/a>. Czy to bezpieczny wyb\u00f3r?<\/p>\n Pytanie takie postanowili sobie zada\u0107 zar\u00f3wno nasi rodzimi badacze, jak r\u00f3wnie\u017c zagraniczne zespo\u0142y naukowc\u00f3w. W 2014 w kanadyjskim czasopi\u015bmie opublikowano 1 prac\u0119 oceniaj\u0105c\u0105 bezpiecze\u0144stwo konsumpcji napoj\u00f3w bezalkoholowych w okresie ci\u0105\u017cy oraz podczas laktacji. Ich analiza obejmuje m.in. prac\u0119 Goh i wsp. z 2010, gdzie wykazano, \u017ce a\u017c 13 z 45 badanych napoj\u00f3w zawiera\u0142 alkohol w ilo\u015bci wi\u0119kszej ni\u017c deklarowana przez producenta. Napoje 0,0% zawiera\u0142y nawet do 1,8% alkoholu. Autorzy podkre\u015blaj\u0105, \u017ce warto z piw bezalkoholowych, nawet okre\u015blanych jako ca\u0142kowicie dealkoholizowane (0,0%), zrezygnowa\u0107 na okres ci\u0105\u017cy. Nieco inaczej opisuj\u0105 sytuacj\u0119 kobiet karmi\u0105cych. Owszem, spo\u017cycie istotnych dawek alkoholu w okresie laktacji jest absolutnie niewskazane, jednak niskie jego dawki s\u0105 zdecydowanie bezpieczniejsze ni\u017c u ci\u0119\u017carnych. Zaobserwowano, \u017ce spo\u017cycie du\u017cych ilo\u015bci (1,5l czyli 3 du\u017ce sztuki) piwa bezalkoholowgo (zawarto\u015b\u0107 alkoholu 0,41-0,42%) spowodowa\u0142o pojawienie si\u0119 pewnych jego ilo\u015bci w mleku 2 z 15 badanych kobiet bezpo\u015brednio po spo\u017cyciu (0,0021g\/l). W godzin\u0119 po spo\u017cyciu ilo\u015bci alkoholu by\u0142y niewykrywalne u wszystkich (limit detekcji 0,0006g\/l). Autorzy pracy zaznaczaj\u0105, \u017ce ilo\u015bci wyst\u0119puj\u0105ce u 2 wspomnianych kobiet wydaj\u0105 si\u0119 nie wywiera\u0107 szkodliwego wp\u0142ywu na dzieci, jednak dla pewno\u015bci warto odczeka\u0107 co najmniej 1h od momentu spo\u017cycia wi\u0119kszych ilo\u015bci napoj\u00f3w bezalkoholowych (teoretycznie).<\/p>\n Analizy dotycz\u0105cej piw i napoj\u00f3w piwnych bezalkoholowych dokonano tak\u017ce w Polsce. Warszawscy autorzy opublikowali w 2018 roku prac\u0119 w kt\u00f3rej opisuj\u0105 wyniki eksperymentu przeprowadzonego z u\u017cyciem 17 piw i napoj\u00f3w piwnych bezalkoholowych rodzimej produkcji oraz 4 produkcji zagranicznej. Wyniki s\u0105 nieco bardziej podbudowuj\u0105ce ni\u017c wspomniana praca zagraniczna. W\u015br\u00f3d piw o deklarowanej zawarto\u015bci alkoholu do 0,5% zidentyfikowano obj\u0119to\u015b\u0107 na poziomie 0,32-0,5, w\u015br\u00f3d piw bezalkoholowych z deklarowan\u0105 zawarto\u015bci\u0105 0,0% ilo\u015bci realne wynosi\u0142y 0,015-0,016%, a w\u015br\u00f3d radler\u00f3w (deklarowane 0,0%) \u2013 0,0020-0,021%.<\/p>\n Skoro mowa o alkoholu \u2013 wi\u0119kszo\u015b\u0107 z nas kojarzy go z napojami wysokoprocentowymi, winem lub, no w\u0142a\u015bnie \u2013 omawianym dzi\u015b szerzej piwem. Musimy jednak pami\u0119ta\u0107 (lub uzmys\u0142owi\u0107 sobie), \u017ce kefir to te\u017c niepomijalne jego \u017ar\u00f3d\u0142o. Jest on oczywi\u015bcie skarbnic\u0105 zdrowych, bioaktywnych substancji, jednak w procesie fermentacji \u201ezyskuje\u201d tak\u017ce ok. 1g alkoholu na ka\u017cde 100g produktu. Nie oznacza to, \u017ce kefiru nale\u017cy unika\u0107 jak ognia, warto jednak zwa\u017cy\u0107 na fakt jego procentowo\u015bci i zminimalizowa\u0107\/wykluczy\u0107 konsumpcj\u0119 w okresie ci\u0105\u017cy<\/a>, a w okresie laktacji \u2013 zachowywa\u0107 umiar.<\/p>\n Zbierzmy wi\u0119c przytoczone dzi\u015b dane do przys\u0142owiowej \u201ekupy\u201d. Proces produkcji piwa bezalkoholowego nie jest nadmiernie skomplikowany, jest te\u017c szeroko stosowany w przemy\u015ble. Dost\u0119pno\u015b\u0107 do napoj\u00f3w nisko\/bezalkoholowych na rynku jest szeroka, jednak nie nale\u017cy podchodzi\u0107 bezkrytycznie do informacji zawartych na etykiecie. Piwa dost\u0119pne na rodzimym rynku wydaj\u0105 si\u0119 by\u0107 bezpiecznie (cho\u0107 oczywi\u015bcie nie przebadano wszystkich), te zagraniczne \u2013 nieco mniej. Z praktycznego punktu widzenia \u2013 warto wykluczy\u0107 piwa bez- i niskoalkoholowe w czasie ci\u0105\u017cy, a tak\u017ce mocno uwa\u017ca\u0107 na spo\u017cycie wi\u0119kszych ilo\u015bci kefiru. Podczas laktacji nie musimy podchodzi\u0107 tak rygorystycznie do tej kwestii, jednak nadal wypada \u201etrzyma\u0107 r\u0119k\u0119 na pulsie\u201d i zar\u00f3wno zwa\u017ca\u0107 na ilo\u015b\u0107 jak r\u00f3wnie\u017c odczeka\u0107 d\u0142u\u017csz\u0105 chwil\u0119 (co najmniej godzin\u0119) od spo\u017cycia alkoholu, nawet w bardzo niskich dawkach, do karmienia malucha.<\/p>\nPrawo o piwie bez alkoholu<\/h3>\n
Metody pozyskiwania piw o niskiej zawarto\u015bci alkoholu i bezalkoholowych<\/h3>\n
W\u0142a\u015bciwo\u015bci piwa bezalkoholowego<\/h3>\n
Czy spo\u017cycie piwa bezalkoholowego w ci\u0105\u017cy i okresie laktacji jest bezpieczne?<\/strong><\/h3>\n
Mleczna ciekawostka<\/h3>\n
Podsumowanie<\/h3>\n