{"id":26645,"date":"2020-09-26T09:18:20","date_gmt":"2020-09-26T07:18:20","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=26645"},"modified":"2020-09-26T09:18:20","modified_gmt":"2020-09-26T07:18:20","slug":"czy-omega-3-z-ryb-sa-dla-naszego-zdrowia-wystarczajace","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/czy-omega-3-z-ryb-sa-dla-naszego-zdrowia-wystarczajace\/","title":{"rendered":"Czy omega-3 z ryb s\u0105 dla naszego zdrowia wystarczaj\u0105ce"},"content":{"rendered":"

Ryby s\u0105 dobrym \u017ar\u00f3d\u0142em kwas\u00f3w t\u0142uszczowych omega-3 \u2013 zawieraj\u0105 je w formie kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA). W \u017ar\u00f3d\u0142ach ro\u015blinnych znajdziemy r\u00f3wnie\u017c kwasy t\u0142uszczowe omega-3, ale w formie kwasu kwasu alfa-linolenowego (ALA). Do nie dawna s\u0105dzono, \u017ce wystarczy nam skupi\u0107 si\u0119 na pozyskiwaniu z diety jedynie kwas\u00f3w EPA i DHA, kt\u00f3re s\u0105 \u2013 dla nas ludzi \u2013 u\u017cyteczn\u0105 form\u0105 omega-3, a kwas ALA, aby m\u00f3g\u0142 zosta\u0107 wykorzystany, musi zosta\u0107 przekonwertowany do EPA i DHA na drodze enzymatycznej. Okazuje si\u0119, \u017ce potrzebujemy w po\u017cywieniu dostarcza\u0107 r\u00f3wnie\u017c kwasu ALA, aby uzyska\u0107 pe\u0142ni\u0119 korzy\u015bci prozdrowotnych, wynikaj\u0105cych ze spo\u017cycia kwas\u00f3w t\u0142uszczowych z rodziny omega-3.<\/strong><\/p>\n

NIEDOCENIANY KWAS ALA<\/h3>\n

Chodzi konkretnie o wp\u0142yw na uk\u0142ad sercowo-naczyniowy<\/a>. Pewne prace naukowe wykaza\u0142y, \u017ce nie otrzymujemy wysokiej protekcji uk\u0142adu sercowo-naczyniowego spo\u017cywaj\u0105c jedynie kwasy t\u0142uszczowe EPA i DHA. Kwas ALA jest tu niezb\u0119dny. Do niedawna jeszcze s\u0105dzono, \u017ce kwas ALA to taka \u201eubo\u017csza\u201d forma omega-3, gdy\u017c musi zosta\u0107 przekszta\u0142cona do EPA i DHA, bo tylko te mia\u0142yby by\u0107 nas u\u017cyteczne.<\/p>\n

Do tego konwersja ALA jest do\u015b\u0107 ma\u0142o efektywna i wynosi ok 10-15% (mniej dla m\u0119\u017cczyzn, wi\u0119cej dla kobiet), a w dodatku procent ten spada, je\u015bli w organizmie toczy si\u0119 jaki\u015b proces zapalny, lub spo\u017cywamy du\u017ce ilo\u015bci wielonienasyconych kwas\u00f3w t\u0142uszczowych omega-6, kt\u00f3re maj\u0105 pierwsze\u0144stwo w u\u017cyciu tych samych enzym\u00f3w, kt\u00f3re konwertuj\u0105 ALA do EPA i DHA, a o du\u017c\u0105 ilo\u015b\u0107 omega-6 w diecie wcale nie jest trudno, bo te wyst\u0119puj\u0105 w zasadzie wsz\u0119dzie \u2013 w pestkach (np. pestki dyni), orzechach (ziemne) itd.<\/p>\n

Niemniej, okazuje si\u0119, \u017ce kwas ALA musi by\u0107 dostarczany z po\u017cywienia i spe\u0142nia on pewn\u0105 funkcj\u0119 w naszym organizmie, kt\u00f3rej kwasy EPA i DHA nie s\u0105 w stanie zast\u0105pi\u0107.<\/p>\n

BADANIE #1<\/h3>\n

W jednym z bada\u0144 [1], wzi\u0119\u0142o udzia\u0142 25 uczestnik\u00f3w, kt\u00f3rzy mieli nieco podniesiony poziom cholesterolu, a poza tym byli ca\u0142kiem zdrowi. Dieta tych os\u00f3b sk\u0142ada\u0142a si\u0119 w 30% z kwas\u00f3w t\u0142uszczowych, a w 60% z w\u0119glowodan\u00f3w, jednocze\u015bnie dostarcza\u0142a tyle kcal, aby masa cia\u0142a sta\u0142a w miejscu. Profil kwas\u00f3w t\u0142uszczowych by\u0142 jednak zmieniany 3-krotnie w diecie tych os\u00f3b. W pierwszym modelu diety nie skupiano si\u0119 na spo\u017cyciu kwas\u00f3w t\u0142uszczowych omega-3<\/a>. W drugim modelu kazano tym osobom cz\u0119\u015b\u0107 t\u0142uszczy w diecie spo\u017cywa\u0107 ze \u017ar\u00f3d\u0142a takiego jak orzechy w\u0142oskie, kt\u00f3re dostarczaj\u0105 kwasu ALA. W trzecim modelu te osoby mia\u0142y zje\u015b\u0107 2x w tygodniu porcj\u0119 \u0142ososia, kt\u00f3ry dostarcza kwas\u00f3w t\u0142uszczowych EPA i DHA.<\/p>\n

W momencie, gdy osoby te spo\u017cywa\u0142y orzechy w\u0142oskie w swojej diecie, ich cholesterol LDL zacz\u0105\u0142 si\u0119 obni\u017ca\u0107. 1% obni\u017cenia si\u0119 poziomu cholesterolu LDL przek\u0142ada si\u0119 na 2% ni\u017csze ryzyko chor\u00f3b sercowo-naczyniowych. Uzyskano tym samym o 18,6% ni\u017csze ryzyko chor\u00f3b serca.<\/p>\n