{"id":42255,"date":"2023-11-03T13:48:53","date_gmt":"2023-11-03T12:48:53","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=42255"},"modified":"2023-11-16T12:25:39","modified_gmt":"2023-11-16T11:25:39","slug":"korzysci-dla-zdrowia-wynikajace-ze-spozycia-kwasow-omega-3","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/korzysci-dla-zdrowia-wynikajace-ze-spozycia-kwasow-omega-3\/","title":{"rendered":"Korzy\u015bci dla zdrowia wynikaj\u0105ce ze spo\u017cycia kwas\u00f3w omega 3"},"content":{"rendered":"\n
Kwasy omega 3<\/strong>, szczególnie EPA i DHA<\/strong>, które obficie występują w tłustych rybach morskich, znane są z wielu wspaniałych korzyści zdrowotnych. Wszystko wskazuje na to, że z ich właściwości korzystamy przez całe życie<\/strong> – od okresu płodowego aż do późnej starości. Korzyści jest multum, jednak najważniejsze dotyczą kontroli stanów zapalnych oraz wpływu na zdrowie mózgu, serca i na odporność<\/strong>. W tym artykule poznasz szczegóły działania kwasów omega 3 i korzyści zdrowotne<\/strong>, jakie były zauważane w badaniach.<\/p>\n\n\n\n DHA i EPA odgrywają ważną rolę w sygnalizacji komórkowej, ekspresji genów i produkcji mediatorów lipidowych<\/strong>, głównie poprzez zmiany na poziomie błony w różnych typach komórek i tkanek.<\/p>\n\n\n\n Zwiększone spożycie EPA i DHA powoduje większy udział tych kwasów tłuszczowych w fosfolipidach błonowych<\/strong> komórek zaangażowanych w stan zapalny. Ma to wiele skutków. Po pierwsze, błony komórkowe stają się bardziej płynne, co wpływa na zachowanie kilku białek błonowych, w tym na ich agregację w platformy sygnalizacyjne, tak zwane tratwy lipidowe. W rezultacie przekazywanie sygnałów zapalnych w komórkach, na przykład z lipopolisacharydów lub nasyconych kwasów tłuszczowych zostaje osłabione. To skutkuje zmniejszoną aktywacją prozapalnych czynników<\/strong> transkrypcyjnych.<\/p>\n\n\n\n Drugim skutkiem zwiększonego poziomu EPA i DHA w błonach komórek zapalnych jest to, że częściowo zastępują one kwas arachidonowy. Dzięki temu zmniejsza się wytwarzanie zapalnych eikozanoidów<\/strong>.<\/p>\n\n\n\n Główną korzyścią uzupełniania kwasów omega 3 w diecie jest możliwość zapobiegania wielu schorzeniom<\/strong> i problemom zdrowotnym, szczególnie związanym z postępującym wiekiem. Mają uniwersalne właściwości i bardzo bezpieczne działanie, dzięki czemu niemalże każdy powinien się nimi zainteresować.<\/p>\n\n\n\n<\/a> W ostatnich latach coraz więcej uwagi zbiera wpływ kwasów omega 3 na układ nerwowy<\/strong> i jego choroby. DHA jest głównym kwasem tłuszczowym w fosfolipidach błonowych istoty szarej mózgu i stanowi około 25% wszystkich kwasów tłuszczowych w ludzkiej korze mózgowej oraz 50% wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w ośrodkowym układzie nerwowym.<\/p>\n\n\n\n Pewne obserwacje poczyniono w kontekście wpływu EPA i DHA na ryzyko i przebieg choroby Alzheimera<\/strong>. Wykazano, że u pacjentów z tą chorobą występuje niedobór DHA, a suplementacja EPA i DHA nie tylko odwraca ten niedobór, ale może także poprawiać funkcjonowanie poznawcze u pacjentów z bardzo łagodną postacią choroby Alzheimera.<\/p>\n\n\n\n EPA i DHA mogą wpływać na wiele aspektów czynności układu sercowo-naczyniowego, w tym stany zapalne, choroby tętnic obwodowych, poważne zdarzenia wieńcowe i działanie przeciwzakrzepowe. Spożywanie 2 g dziennie sumy EPA i DHA pomaga utrzymać dobry poziom triglicerydów we krwi i prawidłowe ciśnienie krwi<\/strong>.<\/p>\n\n\n\n Z przeglądu badań wynika, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega 3 wiąże się z poprawą czynności układu sercowo-naczyniowego<\/strong> pod względem właściwości przeciwzapalnych, przebiegu choroby tętnic obwodowych, redukcją poważnych incydentów wieńcowych i lepszym działaniem przeciwpłytkowym w obliczu oporności na aspirynę lub zmniejszonej reakcji na klopidogrel.<\/p>\n\n\n\n<\/a> DHA jest najobficiej występującym kwasem tłuszczowym omega-3 w siatkówce. Ten kwas tłuszczowy dla oka ma podobne znaczenie jak dla mózgu. W literaturze fachowej najwięcej uwagi poświęcono temu, jak suplementacja omega 3 wpływa na zespół suchego oka<\/strong>. W co najmniej kilkunastu badaniach zauważono zadowalające efekty, a zalecenie suplementacji omega 3 jest częstą praktyką wśród optometrystów.<\/p>\n\n\n\n<\/a> Matka musi zadbać o odżywienie swojego organizmu, by ten mógł odpowiednio odżywiać organizm rozwijającego się płodu. W ciąży szczególne znaczenie ma kwas DHA. Jest on transportowany do płodu przez łożysko, a badania pokazują, że ilość DHA przyjmowanego przez płód jest pozytywnie skorelowana z poziomem spożycia tego kwasu tłuszczowego przez matkę.<\/p>\n\n\n\n Najczęściej podczas ciąży rekomenduje się suplementację 250 lub 500 mg kwasu DHA, co zależy m.in. od wyjściowej jakości diety. Tych rekomendacji nie warto ignorować, ponieważ DHA odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju układu nerwowego płodu. Szczególnie w trzecim trymestrze bardzo duże ilości DHA kumulują się w tkankach płodu.<\/p>\n\n\n\n DHA stosuje się nie tylko podczas ciąży, ale często też noworodkom już po narodzinach, od pierwszych dni życia.<\/p>\n\n\n\n<\/a> Najwięcej korzyści przynoszą dawki przynajmniej 2000 mg sumy kwasów EPA i DHA<\/strong>. Górnym limitem z kolei jest wartość 5000 mg dziennie.<\/p>\n\n\n\n W jednych aspektach korzystniejszy jest kwas DHA (np. zdrowie mózgu i oczu), w innych EPA (np. zdrowie serca), więc najszersze spektrum korzyści można uzyskać, suplementując mieszankę obu kwasów.<\/p>\n\n\n\n Optymalne dawki na przykładzie kilku różnych suplementów:<\/strong><\/p>\n\n\n\n Mniejsze dawki kwasów omega 3 mogą nie dać pełnych korzyści, ale nadal są przydatne. Np. wsparcie poprawnego widzenia i optymalnej pracy mózgu może wystąpić już od 250 mg DHA.<\/p>\n\n\n\n<\/a> Przeciwwskazań jest wyjątkowo mało. Praktycznie jedynym przeciwwskazaniem, które jest szerzej znane, jest równoczesne stosowanie leków przeciwzakrzepowych. W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem, czy dołączenie suplementacji omega 3 do leczenia jest możliwe, a jeżeli tak to jak dobrać dawki, by sobie nie zaszkodzić.<\/p>\n\n\n
<\/p>\n\n\n\n<\/a>Omega 3 – korzyści zdrowotne<\/h2>\n\n\n\n
Kwasy omega 3 a mózg<\/h2>\n\n\n\n
<\/figure><\/a>
Kwasy omega 3 a serce<\/h2>\n\n\n\n
Kwasy omega 3 a oczy<\/h2>\n\n\n\n
Kwasy omega 3 a ciąża<\/h2>\n\n\n\n
Dawkowanie kwasów omega 3<\/h2>\n\n\n\n
Przeciwwskazania do stosowania kwasów omega 3<\/h2>\n\n\n\n