{"id":6286,"date":"2016-09-01T12:20:55","date_gmt":"2016-09-01T10:20:55","guid":{"rendered":"http:\/\/blog.muscle-zone.com\/?p=6286"},"modified":"2016-09-01T12:20:55","modified_gmt":"2016-09-01T10:20:55","slug":"syrop-glukozowo-fruktozowy-lepszy-od-cukru","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/syrop-glukozowo-fruktozowy-lepszy-od-cukru\/","title":{"rendered":"Syrop glukozowo-fruktozowy lepszy od cukru?"},"content":{"rendered":"
Jeszcze 15 lat temu syrop glukozowo-fruktozowy by\u0142 promowany jako tani zamiennik \"niezdrowego\" cukru. Obecnie jest g\u0142o\u015bno o odpowiedzialno\u015bci tego produktu za epidemie oty\u0142o\u015bci, wywo\u0142ywanie cukrzycy typu II czy ot\u0142uszczania w\u0105troby.<\/strong><\/p>\n Syrop glukozowo-fruktozowy powsta\u0142 w Stanach Zjednoczonych jako alternatywa dla dro\u017cej\u0105cego cukru. Producenci szukaj\u0105c ta\u0144szego zamiennika dla sacharozy, chc\u0105c zachowa\u0107 popyt na s\u0142odycze i napoje, rozpocz\u0119li w latach 70-tych stosowanie syropu...<\/p>\n Mo\u017cna go spotka\u0107 wsz\u0119dzie<\/strong>, w ka\u017cdym produkcie spo\u017cywczym np:<\/p>\n Cukier, promowany jako z\u0142o tego \u015bwiata jest lepszym produktem<\/strong> ni\u017c syrop glukozowo-fruktozowy. Nie ze wzgl\u0119du na warto\u015bci od\u017cywcze, poniewa\u017c s\u0105 one niemal\u017ce identyczne, chodzi o proces produkcji oraz o ilo\u015b\u0107 fruktozy<\/strong>. D\u0142uga droga procesu produkcji sprawia, \u017ce jako silnie przetworzony produkt nie jest oboj\u0119tny dla naszego zdrowia. Wysoce przetworzona fruktoza<\/strong> podnosi poziom wolnych kwas\u00f3w t\u0142uszczowych znajduj\u0105cych si\u0119 we krwi. Zwi\u0119kszona ilo\u015b\u0107 upo\u015bledza lub w d\u0142ugotrwa\u0142ej sytuacji uszkadza kom\u00f3rki \u03b2 w trzustce wytwarzaj\u0105ce insulin\u0119<\/strong>. Taki mechanizm prowadzi przez insulinooporno\u015b\u0107 do cukrzycy typu II! Oty\u0142o\u015b\u0107, zaburzenia lipidogramu, nadci\u015bnienie t\u0119tnicze oraz insulinooporno\u015b\u0107 prowadz\u0105ca do cukrzycy typu II<\/strong><\/span> to najcz\u0119stsze skutki spo\u017cywania wysoce przetworzonej \u017cywno\u015bci.<\/p>\n Po\u015bwi\u0119\u0107my kilka minut dziennie na przyjrzenie si\u0119 etykiecie produkt\u00f3w kupowanych w sklepie<\/strong>, wybierajmy te, w kt\u00f3rych nieprzewa\u017ca syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS).<\/p>\n Jako alternatywe u\u017cywajmy np. erytrolu<\/strong><\/a>.<\/p>\n
<\/a><\/p>\n
<\/a><\/p>\n\n
\nSyrop sk\u0142ada si\u0119 z najcz\u0119\u015bciej z 55% fruktozy, 42% glukozy i 3% wy\u017cszych sacharyd\u00f3w<\/strong>. Proporcje w tej substancji s\u0142odz\u0105cej, zale\u017cnie od przeznaczenia mog\u0105 si\u0119 r\u00f3\u017cni\u0107 o kilka %. Cukier, kt\u00f3rym s\u0142odzimy w domu sk\u0142ada si\u0119 w 50% z glukozy oraz identycznej ilo\u015bci fruktozy.
\nSyrop obecnie jest produkowany ze skrobi kukurydzianej<\/strong>. Poddana procesom chemicznym (dzia\u0142anie kwas\u00f3w oraz enzym\u00f3w), zamienia si\u0119 w g\u0119st\u0105 oleist\u0105 ciecz.
\nJako ciecz jest du\u017co lepszym dodatkiem do produkt\u00f3w spo\u017cywczych poniewa\u017c ma p\u0142ynn\u0105 posta\u0107 (unikamy czasoch\u0142onnego procesu topienia cukru<\/strong>), nie ulega krystalizacji,<\/strong> zapewnia wi\u0119ksz\u0105 wilgotno\u015b\u0107, dzi\u0119ki czemu wyd\u0142u\u017ca przydatno\u015b\u0107 jedzenia<\/strong>.<\/p>\n
\n<\/strong>Ponadto fruktoza podnosi poziom greliny<\/strong>, kt\u00f3ra warunkuje nasz apetyt. Du\u017co greliny = du\u017cy apetyt.<\/p>\n