{"id":8139,"date":"2019-07-21T09:39:59","date_gmt":"2019-07-21T07:39:59","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=8139"},"modified":"2023-08-03T16:16:31","modified_gmt":"2023-08-03T14:16:31","slug":"wszystko-co-warto-wiedziec-o-brokulach","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/wszystko-co-warto-wiedziec-o-brokulach\/","title":{"rendered":"Czy warto je\u015b\u0107 broku\u0142y?"},"content":{"rendered":"

Broku\u0142y s\u0105 to ro\u015bliny krzy\u017cowe (kapustne), znane naukowo jako Brassica oleracea. S\u0105 one blisko spokrewnione z kapust\u0105, jarmu\u017cem, kalafiorem i brukselsk\u0105. Warzywa te s\u0105 znane ze korzystnego wp\u0142ywu na stan zdrowia i s\u0105 czasami okre\u015blane mianem \"super warzyw\".<\/strong><\/p>\n

Broku\u0142y zawieraj\u0105 wiele sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych, w tym b\u0142onnik, witamin\u0119 C, witamin\u0119 K, \u017celazo i potas. Ponadto, jedz\u0105c je dostarczamy sobie ca\u0142kiem przyzwoit\u0105, jak na warzywa, ilo\u015b\u0107 bia\u0142ka. Broku\u0142y mo\u017cna je\u015b\u0107 zar\u00f3wno surowe, jak i gotowane, ale ostatnio przeprowadzone badania dowodz\u0105, \u017ce przyrz\u0105dzenie ich na parze zapewnia najwi\u0119cej korzy\u015bci zdrowotnych.<\/p>\n

Warto\u015bci od\u017cywcze<\/strong><\/h4>\n

Surowe broku\u0142y sk\u0142adaj\u0105 si\u0119 w prawie 90% z wody, w 7% z w\u0119glowodan\u00f3w i w 3% z bia\u0142ka. W\u0142a\u015bciwie nie zawieraj\u0105 t\u0142uszczu. Broku\u0142y dostarczaj\u0105 niewielu kalorii, jeden kubek to oko\u0142o 31 kcal.<\/p>\n

W\u0119glowodany<\/strong><\/h4>\n

W\u0119glowodany w broku\u0142ach to g\u0142\u00f3wnie b\u0142onnik i cukier. Cukry to fruktoza, glukoza i sacharoza oraz niewielkie ilo\u015bci laktozy i maltozy. Jednak ca\u0142kowita zawarto\u015b\u0107 w\u0119glowodan\u00f3w jest bardzo niska, to tylko 3,5 grama strawnych w\u0119gli na kubek.<\/p>\n

B\u0142onnik<\/strong><\/h4>\n

B\u0142onnik jest wa\u017cnym elementem zdrowej diety. Mo\u017ce wspomaga\u0107 zdrowie jelit, zapobiega\u0107 r\u00f3\u017cnym chorobom i wspiera\u0107 walk\u0119 z nadprogramowymi kilogramami.<\/a> Jedna\u00a0szklanka surowych broku\u0142\u00f3w (91 g) dostarcza 2,3 g b\u0142onnika, co stanowi oko\u0142o 5-10% zalecanego dziennego spo\u017cycia.<\/p>\n

Bia\u0142ko<\/strong><\/h4>\n

Bia\u0142ko jest podstawowym materia\u0142em budulcowym w organizmie. Potrzebne jest zar\u00f3wno do wzrostu mi\u0119\u015bni jak i do ich utrzymania. Broku\u0142y s\u0105 stosunkowo bogate w bia\u0142ko w \u00a0por\u00f3wnaniu z innymi, najcz\u0119\u015bciej spo\u017cywanymi, warzywami (29% suchej masy). Jednak ze wzgl\u0119du na du\u017c\u0105 zawarto\u015b\u0107 wody, kubek broku\u0142\u00f3w dostarcza tylko 3 gramy bia\u0142ka.<\/p>\n

Witaminy i minera\u0142y<\/strong><\/h4>\n

Broku\u0142y zawieraj\u0105 wiele wa\u017cnych witamin i minera\u0142\u00f3w<\/a>. Przede wszystkim znajdziemy w nich:<\/strong><\/p>\n