{"id":8139,"date":"2019-07-21T09:39:59","date_gmt":"2019-07-21T07:39:59","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=8139"},"modified":"2023-08-03T16:16:31","modified_gmt":"2023-08-03T14:16:31","slug":"wszystko-co-warto-wiedziec-o-brokulach","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/wszystko-co-warto-wiedziec-o-brokulach\/","title":{"rendered":"Czy warto je\u015b\u0107 broku\u0142y?"},"content":{"rendered":"
Broku\u0142y s\u0105 to ro\u015bliny krzy\u017cowe (kapustne), znane naukowo jako Brassica oleracea. S\u0105 one blisko spokrewnione z kapust\u0105, jarmu\u017cem, kalafiorem i brukselsk\u0105. Warzywa te s\u0105 znane ze korzystnego wp\u0142ywu na stan zdrowia i s\u0105 czasami okre\u015blane mianem \"super warzyw\".<\/strong><\/p>\n Broku\u0142y zawieraj\u0105 wiele sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych, w tym b\u0142onnik, witamin\u0119 C, witamin\u0119 K, \u017celazo i potas. Ponadto, jedz\u0105c je dostarczamy sobie ca\u0142kiem przyzwoit\u0105, jak na warzywa, ilo\u015b\u0107 bia\u0142ka. Broku\u0142y mo\u017cna je\u015b\u0107 zar\u00f3wno surowe, jak i gotowane, ale ostatnio przeprowadzone badania dowodz\u0105, \u017ce przyrz\u0105dzenie ich na parze zapewnia najwi\u0119cej korzy\u015bci zdrowotnych.<\/p>\n Surowe broku\u0142y sk\u0142adaj\u0105 si\u0119 w prawie 90% z wody, w 7% z w\u0119glowodan\u00f3w i w 3% z bia\u0142ka. W\u0142a\u015bciwie nie zawieraj\u0105 t\u0142uszczu. Broku\u0142y dostarczaj\u0105 niewielu kalorii, jeden kubek to oko\u0142o 31 kcal.<\/p>\n W\u0119glowodany w broku\u0142ach to g\u0142\u00f3wnie b\u0142onnik i cukier. Cukry to fruktoza, glukoza i sacharoza oraz niewielkie ilo\u015bci laktozy i maltozy. Jednak ca\u0142kowita zawarto\u015b\u0107 w\u0119glowodan\u00f3w jest bardzo niska, to tylko 3,5 grama strawnych w\u0119gli na kubek.<\/p>\n B\u0142onnik jest wa\u017cnym elementem zdrowej diety. Mo\u017ce wspomaga\u0107 zdrowie jelit, zapobiega\u0107 r\u00f3\u017cnym chorobom i wspiera\u0107 walk\u0119 z nadprogramowymi kilogramami.<\/a> Jedna\u00a0szklanka surowych broku\u0142\u00f3w (91 g) dostarcza 2,3 g b\u0142onnika, co stanowi oko\u0142o 5-10% zalecanego dziennego spo\u017cycia.<\/p>\n Bia\u0142ko jest podstawowym materia\u0142em budulcowym w organizmie. Potrzebne jest zar\u00f3wno do wzrostu mi\u0119\u015bni jak i do ich utrzymania. Broku\u0142y s\u0105 stosunkowo bogate w bia\u0142ko w \u00a0por\u00f3wnaniu z innymi, najcz\u0119\u015bciej spo\u017cywanymi, warzywami (29% suchej masy). Jednak ze wzgl\u0119du na du\u017c\u0105 zawarto\u015b\u0107 wody, kubek broku\u0142\u00f3w dostarcza tylko 3 gramy bia\u0142ka.<\/p>\n Broku\u0142y zawieraj\u0105 wiele wa\u017cnych witamin i minera\u0142\u00f3w<\/a>. Przede wszystkim znajdziemy w nich:<\/strong><\/p>\n Broku\u0142y zawieraj\u0105 r\u00f3wnie\u017c inne witaminy i minera\u0142y, ale w mniejszych ilo\u015bciach. Tak w\u0142a\u015bciwie zawieraj\u0105 prawie wszystko, czego potrzebujemy do zdrowego funkcjonowania.<\/p>\n Broku\u0142y s\u0105 bogate w r\u00f3\u017cne przeciwutleniacze i zwi\u0105zki ro\u015blinne, kt\u00f3re przyczyniaj\u0105 si\u0119 do poprawy naszego stanu zdrowia.<\/p>\n Surowe broku\u0142y zawieraj\u0105:<\/strong><\/p>\n Warzywa kapustne, takie jak broku\u0142y, zawieraj\u0105 zwi\u0105zki siarki, kt\u00f3re s\u0105 odpowiedzialne za ich pikantny i gorzki smak.\u00a0S\u0105 to zwi\u0105zki bioaktywne, kt\u00f3rych regularne spo\u017cycie niesie wiele korzystnych skutk\u00f3w dla zdrowia.<\/p>\n Rak charakteryzuje si\u0119 szybkim wzrostem kom\u00f3rek, wykraczaj\u0105cych poza normalne granice tkanki i cz\u0119sto zwi\u0105zany jest z uszkodzeniem oksydacyjnym.<\/p>\n Broku\u0142y s\u0105 wy\u0142adowane po brzegi zwi\u0105zkami, kt\u00f3re uwa\u017cane s\u0105 za skuteczne w walce z rakiem.<\/p>\n Badania sugeruj\u0105, \u017ce konsumpcja warzyw krzy\u017cowych, w tym broku\u0142\u00f3w, jest zwi\u0105zana ze zmniejszonym ryzykiem wielu nowotwor\u00f3w. Obejmuje to raka p\u0142uca, raka jelita grubego, raka piersi, gruczo\u0142u krokowego, raka trzustki i \u017co\u0142\u0105dka.<\/p>\n Czynnikiem, kt\u00f3ry determinuje wyj\u0105tkowo\u015b\u0107 warzyw kapustnych, jest unikalna rodzina zwi\u0105zk\u00f3w ro\u015blinnych o nazwie izotiocyjaniany, kt\u00f3re s\u0105 w nich zawarte.<\/p>\n Wykazano, \u017ce izotiocyjaniany wp\u0142ywaj\u0105 na enzymy w\u0105trobowe, zmniejszaj\u0105 stres oksydacyjny,<\/a> zmniejszaj\u0105 stany zapalne, stymuluj\u0105 uk\u0142ad odporno\u015bciowy i zmniejszaj\u0105 rozw\u00f3j i wzrost raka.<\/p>\n G\u0142\u00f3wnym izotiocyjanianem w broku\u0142ach jest sulforafan, kt\u00f3ry dzia\u0142a przeciwko rozwojowi raka ju\u017c na poziomie molekularnym, na przyk\u0142ad poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego.<\/p>\n Sulforafan znajdziemy przede wszystkim w m\u0142odych broku\u0142ach (jest go nawet do 100 razy wi\u0119cej ni\u017c w dojrza\u0142ym warzywie).<\/p>\n Suplementy broku\u0142owe s\u0105 dost\u0119pne na rynku, ale zdecydowanie wi\u0119cej korzy\u015bci przynosi jedzenie \u015bwie\u017cych broku\u0142\u00f3w.<\/p>\n Cholesterol pe\u0142ni wiele wa\u017cnych funkcji w organizmie. Jest to kluczowy czynnik w tworzeniu kwas\u00f3w \u017c\u00f3\u0142ciowych, kt\u00f3re s\u0105 substancjami pomagaj\u0105cymi nam trawi\u0107 t\u0142uszcze.<\/p>\n Kwasy \u017c\u00f3\u0142ciowe tworz\u0105 si\u0119 w w\u0105trobie, a nast\u0119pnie s\u0105 przechowywane w woreczku \u017c\u00f3\u0142ciowym i uwalniaj\u0105 si\u0119 do uk\u0142adu pokarmowego zawsze wtedy, gdy jemy t\u0142uszcze. Nast\u0119pnie kwasy \u017c\u00f3\u0142ciowe s\u0105 wch\u0142aniane do krwiobiegu i ponownie u\u017cywane.<\/p>\n Substancje w broku\u0142ach maj\u0105 zdolno\u015b\u0107 wi\u0105zania si\u0119 z kwasami \u017c\u00f3\u0142ciowymi w jelicie, zwi\u0119kszaj\u0105c ich wydalanie z organizmu i uniemo\u017cliwiaj\u0105c ich ponowne u\u017cycie. Prowadzi to do syntezy nowych kwas\u00f3w \u017c\u00f3\u0142ciowych z cholesterolu, zmniejszaj\u0105c ca\u0142kowity poziom cholesterolu<\/a> w organizmie. Ten efekt wi\u0105\u017ce si\u0119 ze zmniejszonym ryzykiem chor\u00f3b serca i raka.<\/p>\n Wed\u0142ug jednego z bada\u0144, broku\u0142y na parze s\u0105 szczeg\u00f3lnie skuteczne w obni\u017caniu poziomu cholesterolu.<\/p>\n Uszkodzenie wzroku jest cz\u0119st\u0105 konsekwencj\u0105 starzenia si\u0119. Dwa g\u0142\u00f3wne karotenoidy w broku\u0142ach, luteina i zeaksantyna, zmniejszaj\u0105 ryzyko pojawienia si\u0119 zaburze\u0144 widzenia.<\/p>\n Niedob\u00f3r witaminy A mo\u017ce spowodowa\u0107 \u201ekurz\u0105 \u015blepot\u0119\u201d, jest to jednak proces odwracalny, je\u015bli uzupe\u0142nimy deficyty.<\/p>\nWarto\u015bci od\u017cywcze<\/strong><\/h4>\n
W\u0119glowodany<\/strong><\/h4>\n
B\u0142onnik<\/strong><\/h4>\n
Bia\u0142ko<\/strong><\/h4>\n
Witaminy i minera\u0142y<\/strong><\/h4>\n
\n
Inne zwi\u0105zki ro\u015blinne<\/strong><\/h4>\n
\n
Korzy\u015bci zdrowotne<\/strong><\/h4>\n
Zapobieganie nowotworom<\/strong><\/h4>\n
Obni\u017canie poziomu cholesterolu <\/strong><\/h4>\n
Zdrowie oczu<\/strong><\/h4>\n