{"id":8599,"date":"2021-05-23T18:50:19","date_gmt":"2021-05-23T16:50:19","guid":{"rendered":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/?p=8599"},"modified":"2021-05-23T18:50:19","modified_gmt":"2021-05-23T16:50:19","slug":"piwo-14-niesamowitych-zalet","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.muscle-zone.pl\/blog\/piwo-14-niesamowitych-zalet\/","title":{"rendered":"Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!"},"content":{"rendered":"\n
Picie piwa ma wiele zdrowotnych zalet, takich jak właściwości antynowotworowe, mniejsze ryzyko chorób krążeniowych, większa gęstość kości, zapobieganie demencji i choroby wieńcowej, wspomaganie systemu trawiennego, właściwości przeciwstarzeniowe, jak również leczenie cukrzycy, kamieni żółciowych, kamicy nerkowej, osteoporozy i nadciśnienia tętniczego. Piwo działa również jak silny pogromca stresu i środek moczopędny.<\/strong><\/p>\n\n\n\n Piwo jest napojem alkoholowym, które pije się do niektórych posiłków w Europie i Ameryce Północnej. Piwo zawiera więcej białka i witaminy B niż wino, a zawartość antyoksydantów jest równa w obu tych trunkach. Chmiel, główny składnik warzenia piwa jest bogatym źródłem flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami.<\/a><\/p>\n\n\n\n Piwo jest świetnym źródłem pewnych minerałów, które odgrywają ważną role w wielu procesach metabolicznych. Gdy pijemy piwo w umiarkowanych ilościach, zdecydowanie może ono poprawić nasze zdrowie na wiele sposobów.<\/p>\n\n\n\n<\/a> Zalety zdrowotne piwa stają się znaczące, gdy spożywane jest ono w umiarkowanych ilościach. Niektóre z tych ciekawych korzyści to:<\/p>\n\n\n\n Właściwości antynowotworowe:<\/strong><\/span> Związek flawonoidowy zwany ksantohumolem znajduje się w chmielu, który jest powszechnie używany do warzenia piwa. Odgrywa on znaczną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, takim jak rak gruczołu krokowego<\/a>. Według biomedycyny, jest on również znakomitym źródłem polifenoli, dzięki ziarnom używanym do fermentacji. Udowodniono, że skutecznie walczy z rakiem, dokładnie tak jak czerwone wino.<\/p>\n\n\n\n Obniżone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego:<\/strong><\/span> Piwo zawiera witaminę B, która chroni przed chorobami serca poprzez zapobieganie gromadzeniu się związku, zwanego homocysteiną. Ma właściwości rozrzedzające krew i zapobiega tworzeniu się skrzepów, które blokują tętnice wieńcowe. Umiarkowane spożycie piwa również obniża ryzyko stanów zapalnych<\/a>, które są podstawową przyczyną miażdżycy, która z kolei jest spowodowana gromadzeniem się cholesterolu i blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i ścianach tętnic.<\/p>\n\n\n\n Wzrost gęstości kości:<\/strong><\/span> Udowodniono, że umiarkowane spożycie piwa zwiększa gęstość kości, zmniejszając ryzyko złamań i osteoporozy<\/a>.<\/p>\n\n\n\n Cukrzyca:<\/strong><\/span> Badania powiązały umiarkowane spożycie piwa z niższym występowaniem cukrzycy typu 2.<\/p>\n\n\n\n Zapobieganie anemii:<\/strong><\/span> Piwo jest świetnym źródłem witaminy B12 i kwasu foliowego, których niedobory mogą prowadzić do anemii. Witamin B12 jest również niezbędna do utrzymania normalnego wzrostu, dobrej pamięci i koncentracji.<\/p>\n\n\n
<\/p>\n\n\n\n<\/a>Piwo - czym właściwie jest?<\/h2>\n\n\n\n
Korzyści zdrowotne wynikające z picia piwa<\/h2>\n\n\n\n