Wysoki poziom homocysteiny – jak sobie z nim radzić?

Jakub Kola

Powinniśmy zacząć od tego czym jest homocysteina. To aminokwas siarkowy, który powstaje w naszym organizmie w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny. Tę z kolei pobieramy ze spożytego białka.
Homocysteina jest dla nas o tyle istotna, że zamienia się w inne aminokwasy, które są niezbędne przy budowie tkanek. Problemy występują, gdy cierpimy na niedobory kwasu foliowego i witaminy z grupy B, co może być spowodowane mutacją genu MTHFR, spożywaniem silnie przetworzonych produktów, nadmiarem alkoholu i leków. Przy ich niedoborze przemiana homocysteiny jest obniżona, a czasem wręcz zahamowana. Oznacza to, że w naszej krwi gromadzi się jej niebezpiecznie wysoki poziom, co może ostatecznie doprowadzić do zatrucia organizmu.

A do czego może prowadzić to zatrucie? Do niezwykle poważnych dolegliwości, których nie wolno lekceważyć. Oto one:

- zawał serca,
- udar mózgu,
- cukrzycę typu 1,
- cukrzycę typu 2,
- choroby i niewydolność nerek,
- nowotwory,
- osteoporoza,
- choroby układu krążenia,
- chorobę zakrzepową,
- zastoinową niewydolność serca,
- zwyrodnienie plamki żółtej,
- kumulowanie się toksyn w organizmie,
- stany zapalne,
- obniżona odporność,
- migreny,
- choroba Alzheimera,
- depresja,
- uszkodzenia mitochondriów komórkowych.

Paskudna sprawa. Połowa tej listy może doprowadzić do zgonu, druga połowa do poważnych komplikacji i kalectwa. Trzeba kontrolować poziom homocysteiny w swoim organizmie. Pamiętajmy, że jej poziom we krwi powinien wynosić od 5 do 14 mol/l. Gdy przekroczymy poziom 15 mol/l powinniśmy się poważnie zaniepokoić i podjąć natychmiastowe kroki w celu zmniejszenia wyniku. Warto wiedzieć, że niebezpieczeństwo może zacząć się już na poziomie od 11 do 13 mol/l. Ten wynik może prowadzić do uszkodzeń w układzie krwionośnym. Najlepiej zadbać o to, by utrzymać się na poziomie poniżej 10 mol/l.

No dobrze, skoro wiemy co nam dolega możemy z tym walczyć. Najgroźniejszy jest wróg nieznany. Jak więc obniżyć poziom homocysteiny? Pomogą w tym kwas foliowy (foliany), witamina B12, witamina B6, TMG, cholina i tauryna. Szczególnie interesują nas dwa pierwsze. Stężenie homocysteiny we krwi może obniżyć się nawet o połowę po spożyciu kwasu foliowego na czczo. Pamiętajmy jednak, że w przypadku mutacji genu MTHFR musimy spożywać kwas foliowy i witaminę B12 w metylowanej postaci. W przeciwnym razie zrobimy sobie krzywdę dodatkowo obciążając organizm na skraju wytrzymałości!

Występowanie tych drogocennych produktów w pokarmach:

Witamina B6 - mleko, jaja, mięso, drób, ryby, wątroba, drożdże, orzechy, pełne ziarna zbóż, musli, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste i banany.

Witamina B9 - mleko, żółtko jaj, wątroba, drożdże, zielone warzywa liściaste, marchew, dynia, morele i sok pomarańczowy.

Witamina B12 - mleko, żółtko jaj, mięso, wątroba, nerki, ryby i ostrygi.

Cholina - żółtko jaj, wątroba, podroby, mięso wołowe, kiełki pszenicy, ryby, orzechy, nasiona roślin strączkowych.

Tauryna - owoce morza, ryby morskie, wątroba, mięso (jak najmniej przerobione – dobrym przykładem jest tatar wołowy).

Właściwa suplementacja i starannie przygotowana dieta są niezbędne, ale to nie jedyna zmiana jaką powinniśmy wprowadzić. Alkohol i papierosy generalnie nie należą do najzdrowszych, lecz są kategorycznie zabronione w przypadku dużego stężenia homocysteiny. Trzeba też uważać z kawą. Wprawdzie z tej rezygnować nie musimy, ale lepiej przerzucić się na ziarnistą, którą będziemy mielić w domu. Da to nam pewność, że nie wprowadzimy do organizmu niepotrzebnych substancji. Poza tym trzeba zwiększyć ilość aktywności fizycznej. Jest to dobra rada dla każdego, ale w tym wypadku jest to obowiązek. Więcej ruchu! A zwłaszcza ruchu na świeżym powietrzu.

Znając wroga możemy z nim walczyć. Ba! Musimy z nim walczyć. Lista skutków zbyt dużego stężenia homocysteiny we krwi nie pozostawia nam innego wyboru. To nie jest lekka niedyspozycja, która zniknie jak o niej nie będziemy mówić. To poważna dolegliwość, która może doprowadzić do kalectwa i śmierci! Trzeba jak najszybciej zmienić dietę, ruszyć do ćwiczeń i wspomóc się odpowiednimi suplementami. Warto też skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. W poważnych sytuacjach dobrze jest kontaktować się ze specjalistami, którzy pomogą nam wyjść z tego niebezpiecznego stanu.

Suplementy pomocne podczas zaburzeń metylacji.

Tagi: homocysteina, kwas foliowy, metylacja, mthfr, zdrowie

2 komentarze

  1. Avatar

    Co z mutacją MTHFR która dotyczy 40%naszej populacji w jakimś stopniu, a podawanie kobietą w ciąży kwasu foliowego bez badania choćby homocysteimy? Podejrzewam wpływ na dzieci jako obciążenie autyzmem i jego pokrewnymi, że względu na zwiakszone zachorowania od około ostatnich 10 lat czyli od 2010 r. Zatrute matki rodzą „zatrute” dzieci?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *