Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Whole Psyllium Husks Whole Psyllium Husks

Whole Psyllium Husk to dietetyczny środek spożywczy zawierający nasiona babki płesznik Stanowią one naturalne źródło błonnika, który odgrywa ważną rolę w regulacji pracy układu pokarmowego. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 i chorobom układu krążenia, reguluje profil lipidowy i ułatwia odchudzanie. Błonnik jest również istotny dla wzmocnienia odporności organizmu.

Babka płesznik jest jednoroczną rośliną śródziemnomorską, której najbardziej cenioną częścią są nasiona. Stanowią one bardzo dobre źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, a zawarte w nich substancje czynne wykazują szereg pozytywnych oddziaływań na organizm.

Nasiona babki płesznik składają się głównie ze śluzu zbudowanego z rozpuszczalnych polisacharydów, w skład których wchodzą arabinoksylany, ramnoza i kwas galakturonowy.  Śluz nasion babki płesznik jest silnie hydrofilowy, co oznacza, że jego struktura cząsteczkowa łatwo przyciąga i wiąże wodę. Po absorpcji wody tworzy żelową, galaretowatą konsystencję.

Tradycyjnie nasiona Psyllium są stosowane jako skuteczne remedium na zaparcia, jednak prozdrowotne spektrum ich właściwości jest o wiele szersze.

Prozdrowotne właściwości i korzyści ze stosowania
Nadrzędną funkcją błonnika jest regulowanie procesu trawienia i wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego. Po spożyciu nasion babki płesznik z dużą ilością wody tworzy się galaretowata substancja, która trafia do jelita grubego. Pobudza ona perystaltykę jelit, zwiększa objętość mas kałowych, a dzięki śluzowatej konsystencji ułatwia i reguluje wypróżnianie. Babka płesznik może być stosowana zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunek. Łagodzi ból i ułatwia wypróżnianie przy guzkach krwawniczych (hemoroidach). Działa osłonowo w przypadku choroby wrzodowej, podrażnieniu przewodu pokarmowego czy zespole jelita drażliwego.

Przyjmowanie nasion Psyllium jest wskazane w trakcie kuracji odchudzających. Pochłaniający wodę błonnik pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Pozwala to w naturalny sposób ograniczyć ilość spożywanych pokarmów, bez uczucia głodu. Nasiona babki płesznik ograniczają również wchłanianie tłuszczu, dzięki czemu zmniejsza się ilość przyswajanych kalorii.

Badania prowadzone na osobach z cukrzycą typu II wykazały, że regularne przyjmowanie nasion babki płesznik przyczyniło się do zmniejszenia zawartości cukru w moczu i zredukowania poziomu glukozy we krwi. Co ważne, redukcja glukozy nie wiązała się ze wzrostem poziomu insuliny. Utrzymanie stabilnego stężenia poziomu cukru we krwi jest możliwe głównie dzięki spowolnieniu wchłaniania cukrów (błonnik obniża dostęp enzymów hydrolitycznych do cukrów).

Nasiona babki płesznik pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol). Ich działanie tłumaczy się wpływem na enzym 7 alfa-hydrolazy, który ogranicza szybkość syntezy kwasów żółciowych i zwiększeniem aktywności inhibitora reduktazy HMG-CoA, regulującego ilość syntetyzowanego cholesterolu. Uregulowanie profilu lipidowego jest ważnym czynnikiem minimalizującym ryzyko chorób układu krążenia.

Zawarte w nasionach babki płesznik oligosacharydy są znakomitą pożywką dla pożytecznych kultur bakterii jelitowych – stymulują wzrost i aktywność bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego. Działają zatem jak naturalny prebiotyk. Prawidłowa flora bakteryjna jelit odpowiada nie tylko za dobre trawienie, ale również stanowi ochronę organizmu i wzmacnia system autoimmunologiczny (w jelitach znajduje się 70% komórek układu odpornościowego).

Beztlenowa fermentacja rozpuszczalnych nieskrobiowych polisacharydów z nasion psyllium sprzyja wytwarzaniu kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu (octan, propionian i maślan). Działają one osłonowo na błonę śluzową jelit, chroniąc ją przed podrażnieniem i infekcjami bakteryjnymi. Zwiększają wchłanianie minerałów, hamują rozwój procesów gnilnych i ograniczają wzrost wielu patogenów jelitowych. Ponadto kwas masłowy jest głównym źródłem energii dla kolonocytów (komórek nabłonka jelita grubego).

Błonnik wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemieszczanie się masy kałowej. Zapobiega zaparciom, które narażają jelita na działanie rozmaitych toksycznych związków, stanowiących uboczne produkty przemiany materii (amoniak, siarkowodór, aminy), ale również tych rakotwórczych, produkowanych przez bakterie proteolityczne.

Whole Psyllium Husks to najlepszy sposób na uzupełnienie diety w błonnik. Zawiera tylko naturalne i bezpieczne dla organizmu składniki. Stosowany regularnie poprawia trawienie i zapobiega chorobom układu pokarmowego. Może pomóc w redukcji masy ciała. Preparat stanowi również doskonały element prewencji cukrzycy i chorób układu krążenia. 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Whole Psyllium Husks Whole Psyllium Husks 340g
NOW FOODS
39,00 zł

Whole Psyllium Husks 340g

Cechy

Masa:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,73 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,73 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zmniejsza apetyt
  • Ułatwia odchudzanie
  • Wspomaga pracę jelit
  • Bogate źródło błonnika
  • Przeciwdziała zaparciom  
  • Poprawia profil lipidowy
  • Tylko naturalne składniki
  • Reguluje poziom cukru we krwi

Whole Psyllium Husk to dietetyczny środek spożywczy zawierający nasiona babki płesznik Stanowią one naturalne źródło błonnika, który odgrywa ważną rolę w regulacji pracy układu pokarmowego. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 i chorobom układu krążenia, reguluje profil lipidowy i ułatwia odchudzanie. Błonnik jest również istotny dla wzmocnienia odporności organizmu.

Babka płesznik jest jednoroczną rośliną śródziemnomorską, której najbardziej cenioną częścią są nasiona. Stanowią one bardzo dobre źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, a zawarte w nich substancje czynne wykazują szereg pozytywnych oddziaływań na organizm.

Nasiona babki płesznik składają się głównie ze śluzu zbudowanego z rozpuszczalnych polisacharydów, w skład których wchodzą arabinoksylany, ramnoza i kwas galakturonowy.  Śluz nasion babki płesznik jest silnie hydrofilowy, co oznacza, że jego struktura cząsteczkowa łatwo przyciąga i wiąże wodę. Po absorpcji wody tworzy żelową, galaretowatą konsystencję.

Tradycyjnie nasiona Psyllium są stosowane jako skuteczne remedium na zaparcia, jednak prozdrowotne spektrum ich właściwości jest o wiele szersze.

Prozdrowotne właściwości i korzyści ze stosowania
Nadrzędną funkcją błonnika jest regulowanie procesu trawienia i wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego. Po spożyciu nasion babki płesznik z dużą ilością wody tworzy się galaretowata substancja, która trafia do jelita grubego. Pobudza ona perystaltykę jelit, zwiększa objętość mas kałowych, a dzięki śluzowatej konsystencji ułatwia i reguluje wypróżnianie. Babka płesznik może być stosowana zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunek. Łagodzi ból i ułatwia wypróżnianie przy guzkach krwawniczych (hemoroidach). Działa osłonowo w przypadku choroby wrzodowej, podrażnieniu przewodu pokarmowego czy zespole jelita drażliwego.

Przyjmowanie nasion Psyllium jest wskazane w trakcie kuracji odchudzających. Pochłaniający wodę błonnik pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Pozwala to w naturalny sposób ograniczyć ilość spożywanych pokarmów, bez uczucia głodu. Nasiona babki płesznik ograniczają również wchłanianie tłuszczu, dzięki czemu zmniejsza się ilość przyswajanych kalorii.

Badania prowadzone na osobach z cukrzycą typu II wykazały, że regularne przyjmowanie nasion babki płesznik przyczyniło się do zmniejszenia zawartości cukru w moczu i zredukowania poziomu glukozy we krwi. Co ważne, redukcja glukozy nie wiązała się ze wzrostem poziomu insuliny. Utrzymanie stabilnego stężenia poziomu cukru we krwi jest możliwe głównie dzięki spowolnieniu wchłaniania cukrów (błonnik obniża dostęp enzymów hydrolitycznych do cukrów).

Nasiona babki płesznik pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol). Ich działanie tłumaczy się wpływem na enzym 7 alfa-hydrolazy, który ogranicza szybkość syntezy kwasów żółciowych i zwiększeniem aktywności inhibitora reduktazy HMG-CoA, regulującego ilość syntetyzowanego cholesterolu. Uregulowanie profilu lipidowego jest ważnym czynnikiem minimalizującym ryzyko chorób układu krążenia.

Zawarte w nasionach babki płesznik oligosacharydy są znakomitą pożywką dla pożytecznych kultur bakterii jelitowych – stymulują wzrost i aktywność bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego. Działają zatem jak naturalny prebiotyk. Prawidłowa flora bakteryjna jelit odpowiada nie tylko za dobre trawienie, ale również stanowi ochronę organizmu i wzmacnia system autoimmunologiczny (w jelitach znajduje się 70% komórek układu odpornościowego).

Beztlenowa fermentacja rozpuszczalnych nieskrobiowych polisacharydów z nasion psyllium sprzyja wytwarzaniu kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu (octan, propionian i maślan). Działają one osłonowo na błonę śluzową jelit, chroniąc ją przed podrażnieniem i infekcjami bakteryjnymi. Zwiększają wchłanianie minerałów, hamują rozwój procesów gnilnych i ograniczają wzrost wielu patogenów jelitowych. Ponadto kwas masłowy jest głównym źródłem energii dla kolonocytów (komórek nabłonka jelita grubego).

Błonnik wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemieszczanie się masy kałowej. Zapobiega zaparciom, które narażają jelita na działanie rozmaitych toksycznych związków, stanowiących uboczne produkty przemiany materii (amoniak, siarkowodór, aminy), ale również tych rakotwórczych, produkowanych przez bakterie proteolityczne.

Whole Psyllium Husks to najlepszy sposób na uzupełnienie diety w błonnik. Zawiera tylko naturalne i bezpieczne dla organizmu składniki. Stosowany regularnie poprawia trawienie i zapobiega chorobom układu pokarmowego. Może pomóc w redukcji masy ciała. Preparat stanowi również doskonały element prewencji cukrzycy i chorób układu krążenia. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 340 gPorcja jednorazowa: 2 małe łyżeczki (10 g)Ilość porcji w opakowaniu: 34
w porcji (10 g)zawartość%ZDS
Kalorie35
Węglowodany8 g3%*
Błonnik pokarmowy7 g28%*
Błonnik rozpuszczalny 6 g
Błonnik nierozpuszczalny1 g
Psyllium seed Husk Babka płesznik (Plantago ovata) (Nasiona)10 g (10,000 mg)

Pozostałe składniki

Sproszkowane łupiny babki płesznik (łupiny/nasiona)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
TREC
55,00 zł

Połączenie koncentratu, hydrolizatu i izolatu białek serwatkowych. Ułatwia budowę masy mięśniowej.

Kupuję
EXTENSOR
125,00 zł
(4)

Odżywka białkowa zawierająca 100 % izolatu białek serwatkowych. Ułatwia budowę mięśni i poprawia odporność.

Kupuję
NOW FOODS
25,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający chrom. Reguluje apetyt i wydzielanie insuliny, zmniejsza poziom cholesterolu.

Kupuję
SYNTRAX
159,00 zł
(2)

Odżywka białkowa o bardzo dobrym smaku. Zawiera cztery źródła białka. Poprawia anabolizm i hamuje katabolizm.

Kupuję
TREC
21,00 zł
(1)

Kompleks szybko wchłanialnych węglowodanów. Zapewnia wzrost siły i szybszą regenerację.

Kupuję
OLIMP
3,99 zł

Suplement w postaci żelu energetycznego. Stopniowo dostarcza niezbędne źródło energii w postaci węglowodanów.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Psyllium seed Husk

Informacja

Psyllium seed Husk (preparowane łuski nasion babki płesznik), będące obfitym źródłem hemicelulozy (błonnika pokarmowego), nie trawionego przez organizm ludzki. Zapewnienie odpowiedniej podaży błonnika pokarmowego wpływa w sposób istotny na funkcjonowanie i stan układu pokarmowego (wspieranie rozwoju flory bakteryjnej, wpływ na perystaltykę jelit, hamowanie apetytu, wypełnienie żołądka powoduje odczucie sytości przez dłuższy okres czasu) oraz profilaktykę chorób układu krążenia (miażdżycy) i zmniejsza ryzyko insulinoodporności (obniża indeks glikemiczny IG po posiłku). Nie do końca przebadany jest naukowo wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych. W suplementacji diety Psyllium seed Husk jest bazą (lub dodatkiem) preparatów zawierających błonnik, oraz w składzie odżywek węglowodanowo-białkowych, białkowych i posiłkach typu MRP. Stosowany jest zarówno przez trenujących wyczynowo, jak i osoby o mniejszej aktywności fizycznej. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od 10 do 20 g/24h w zależności od indywidualnych potrzeb, lub w przypadku stwierdzenia niedoboru składników

Babka płesznik

Informacja

Babka płesznik (babka śródziemnomorska)  jest rośliną klimatu średniomorskiego. Jej surowcem są preparowane łuski nasion, bogate źródło błonnika pokarmowego (hemicelulozy),  stosowana z powodzeniem w profilaktyce chorób układu pokarmowego (wypełnienie żołądka przez dłuższy okres czasu, poprawa perystaltyki jelit, wspieranie rozwoju flory bakteryjnej), układu krążenia (hamowanie zmian miażdżycowych), zmniejszenie ryzyka insulinoodporności poprzez obniżenie indeksu glikemicznego po posiłkach. Łuski preparowane babki śródziemnomorskiej (płesznik) są stosowane w suplementacji w postaci składników odżywek węglowodanowo-białkowych, białkowych oraz posiłków typu MRP.

Ostatnio na blogu

Cebula – dlaczego warto dodać ją do swojej codziennej diety?

Cebula – dlaczego warto dodać ją do swojej codziennej diety?

Cebula z całą pewnością jest niedocenianym warzywem pod względem korzyści zdrowotnych. Okazuje się, że ma ona wiele cennych składników, które mogą...

czytaj więcej
Zioła i suplementy na depresję

Zioła i suplementy na depresję

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła szereg leków stosowanych w leczeniu depresji. Jeśli żyjesz z depresją, ale zdecydujesz się...

czytaj więcej
Triada sportsmenek – brzemię bycia „fit”?

Triada sportsmenek – brzemię bycia „fit”?

Zaburzenia odżywiania, zanik miesiączki i utrata tkanki kostnej to problemy z którymi coraz częściej zmagają się kobiety uprawiające sport. Nie tylko...

czytaj więcej
Herbaty i ich wpływ na wchłanianie żelaza z posiłków – prawda czy mit?

Herbaty i ich wpływ na wchłanianie żelaza z posiłków – prawda czy mit?

Pewnego rodzaju zwyczajem pośród społeczeństwa jest picie herbat do posiłków lub też na krótko po konsumpcji dań. Herbaty zawierają w sobie garbniki –...

czytaj więcej
W jaki sposób twój mikrobiom jelitowy wpływa na Twoje zdrowie

W jaki sposób twój mikrobiom jelitowy wpływa na Twoje zdrowie

Termin „mikroflora” opisuje skupisko mikroorganizmów, które koncentrują się w określonym środowisku w ludzkim ciele. Mikroflora może znajdować...

czytaj więcej
WIOSNA, WIOSNA… – barki

WIOSNA, WIOSNA… – barki

pogoda super, a ja bez sil i checi… po silce kilka rzeczy mialem ogarnac ale wrocilem bez mocy do domu.. DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027