Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Nitronium Nitronium 1000g
Peak
179,00 zł
Magazyn:

Nitronium 1000g

179,00 złz VAT
7,16 zł / porcja
Opis produktu

Nitronium jest suplementem przed treningowym „all-in-one” typu „drug-free” i zapewnia najbardziej szalony trening w Twojej historii. Łączy on w sobie mnóstwo zaawansowanych naukowo składników, dla zysków w mięśniach i sile, z dokładnymi ilościami specjalnie sformułowanych azotanów kluczowych.

Nitroniowy-tlenku azotu zwiększa syntezę, termogenezę, syntezę muscleprotein i poziom hormonów, który wyzwala w sesji ćwiczeń brutalną siłę i długotrwałą wytrzymałość.

Składniki aktywne to tylko wysoki standard jakości zasobów i są sformułowane dla klinicznie dozowanej i idealnie mierzone porcji 40 g dla wszystkich hardcorowych sportowców (początkujący powinni najpierw ocenić swoją tolerancję, biorąc tylko 1/2 dawki Nitronium, gdyż mogą wystąpić silne reakcje organizmu) i NIE NALEŻY dodawać żadnych zbędnych wypełniaczy. To można zauważyć patrząc na naszą listę składników.

Więc myślisz, że żyjesz w czasach tak zwanych "ultra-skoncentrowanych-formuł" i czujesz że 40g jest za dużo i nie jest konieczne? MY TAK NIE UWAŻAMY! Sportowcy, którzy chcą stać się bestią w siłowni i zobaczyć monstrualne przemiany potrzebują naukowo potwierdzonych ilości kluczowych i o wysokim wskaźniku składników anabolicznych a nie tanich, katabolicznych leków pobudzających.

Pozwól nam przedstawić spektrum składników, które będą odpowiedzialne za Twój najbardziej brutalny trening w historii.

amino-InferNO-exploder (dynamit dla największej pompy-mięśniowej)
Ta część formuły Nitronium zawiera 16 zniesławionych prekursorów tlenku azotu które szybko dostają się do twojej krwi aby rozszerzyć naczynia krwionośne. W związku z tym, twoje ciało będzie doświadczyć ultra-brutalnych pomp, które po prostu są nie do opisania. Powiedzmy że na pewno to poczujesz..

Crea-TNT-shock (kreatyna z formułą cell-loading)
Hiper forma składająca się z 17 różnych związków kreatyny oraz prekursorów z pewnością ma prawo zwać się najbardziej wszechogarniającą formułą kreatyny. Składniki dostarczają przerażające nawilżenie i wymuszają jeszcze bardziej przerażającą eksplozję wydajności mięśni.

na-NO-sized aminobolics (Najbardziej osławiony booster anabolizmu)
W 17 naprawdę skutecznym złożonym aminokwasie związki pokazane poniżej są celowo NIE "ultra-skoncentrowane", ponieważ jesteśmy ściśle przeciwko niskim formułom dawkowania. Zamiast tego, chcemy pomóc ciału wspomóc syntezę nowej tkanki mięśniowej. Co więcej, uważamy, że naszym obowiązkiem jest zniszczyć wrogi katabolizm a przez to zwiększyć energię w siłowni.

2 razy WIĘCEJ mieszanki REPS (formuła wzmacniania mocy)
Uważamy, że jeden rep nie wystarczy dla dzisiejszych hardcorowych sportowców, więc stworzyliśmy Power-13-Matrix, który wspomaga każdy trening mięśni, aby osiągnąć coraz wyższe i wyższe zyski w sile. Jednakże, ważne jest, aby zauważyć, że nie zawiera pochodnej amfetaminy DMAA (z Geranium), która została zatwierdzona jako szkodliwa dla organizmu.

anaboliczny hormon acus (testosteron, insulina i hgh wtrysk)
Jak wspomniano, zaniechane zostało używanie DMAA, Nitronium jest boosterem który nie zawiera substratów dopingujących, więc ten "hormon acus" dzięki 13 zniesławionym hormonom może być tylko metaforycznie postrzegany jako zastrzyk dopingowy dla testosteronu, ludzkiego hormonu wzrostu i insuliny. W rzeczywistości, te hormony, które są niezbędne do szybkiej budowy barbarzyńskich mięśni i wytrzymałość są modulowane w sposób naturalny.

THERMOFUSION dynamitizer (rozwalacz-tłuszczu - wybuchowych formuła)
Używając tych 12 wysoce efektywnych substratów synergii, Nitronium ma jeszcze dwie pozytywne rzeczy do zaoferowania podczas najbardziej intensywnego treningu: Po pierwsze, metabolizm i poziom energii znacznie wzrastają, aby Twój trening o wysokiej intensywności mógl trwać znacznie dłużej, niż można sobie wyobrazić. Po drugie, Nitronium posiada substraty thermofusion które wspieraą długotrwały katabolizm obrzydliwego tłuszczu.

RADICAL DESTROYER (wolne rodniki kruszenia formuły)
10 cennych przeciwutleniaczy pracuje aby zmiażdżyć wszystkie wolne rodniki które miałyby stanąć pomiędzy tobą a twoim sukcesem w siłownie

CATALYSATOR I ELEXCTROLYT COMPLEX
Coś nie sportive człowiek powinien zaniedbywać uwzględniliśmy 11 bio katalizatory, minerałów i mikroelementów w nitroniowy się upewnić, że nawet twoje najsłabsze linki dostać szansy na zatrzymanie się, gdy trafisz swój klub fitness.

Coś co żadnej sportowiec nie powinien zaniedbać, dodaliśmy do Nitronium 11 bio katalizatorów, minerałów oraz mikroelementów aby wzmocnić najsłabsze ogniwa Twojego ciała, które mogłyby Cię powstrzymać przed osiągnięciem sukcesu w siłowni.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 1000 g (w tym 50 kapsułek)Porcja jednorazowa: 38 g + 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 25
w porcji (38 g + 2 kapsułki)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna128 kcal / 546 kJ4,8%
Białko18,8 g46,2%
Węglowodany9,1 g3,3%
Cukry2,7 g2,2%
Tłuszcze0,3 g0,5%
Tłuszcze nasycone0,1 g0,5 %
Błonnik0,4 g1,3 %
Sód0,05 g0,8 %
Witamina C 40 mg 50%
Niacine 16,0 mg 100%
Witamina B6 0,7 mg 50%
Kwas foliowy 100 µg 50%
Witamina B12 1,25 µg 50%
Potas 20,0 mg 1,0%
Wapń 55,4 mg 6,9%
Fosfor 50,4 mg 7,2%
Magnez 37,5 mg 10%
NITRONIUM - ULTIMATE PROPRIETARY BLEND:40 000 mg*
Amino-inferNO-exploder:L-Arginine-Nitrate, L-Arginine-Alpha-Ketoglutarate (A-AKG), Di-Arginine-Malate, L-Arginine-Hydrochloride, L-Arginine-Keto-Isocaproate (A-KIC), L-Arginine, L-Arginine-Pyroglutamate, L-Arginine-Ethyl-Ester-Hydrochloride, L-Citrulline-Nitrate, L-Citrulline-Malate, L-Citrulline, L-Norvaline, Agmatine-Sulfate, L-Ornithine-Alpha-Ketoglutarate (O-AKG), L-Ornithine-Hydrochloride, L-Lysine-Hydrochloride
Crea-TNT-shock:Creatine-Nitrate, Creatine-Hydrochloride, Creatine-Alpha-Ketoglutarate, Creatine-Taurinate, Creatine-Magnesium-Chelate, Alkalinized Creatine, Tri-Creatine-Malate (TCM), Creatine-Ethyl-Ester-Hydrochloride, Micronized Creatine-Monohydrate, Creatine-Pyruvate, Creatine-L-Pyroglutamate, Creatine-Ethyl-Ester-Malate, Creatine-Ethyl-Ester-Carbonate, Creatine-Ethyl-Ester-Sodium-Phosphate, Tri-Creatine-Citrate, Tri-Creatine-Hydroxymethylbutyrate, Tri-Creatine-Orotate, Glycocyamine
na-NO-sized aminobolics:BCAA-Nitro-Blend, L-Leucine-Nitrate, L-Isoleucine-Nitrate, L-Valine-Nitrate, TST-BCAA-Na-NO-sized-Blend, L-Leucine-Malate, L-Isoleucine-Malate, L-Valine-Malate, AKG-BCAA-Micronized-Blend, L-Leucine-Alpha-Ketoglutarate, L-Isoleucine-Alpha-Ketoglutarate, L-Valine-Alpha-Ketoglutarate, N-Acetyl-BCAA-Classic-Blend, N-Acetyl-L-Leucine, N-Acetyl-L-Isoleucine, N-Acetyl-L-Valine, Glutamine-Fusion-Blend, L-Glutamine-Nitrate, L-Glutamine-Alpha-Ketoglutarate, N-Acetyl-L-Glutamine, L-Alanyl-L-Glutamine, L-Glutamine
2 MORE REPS blend:Dimethylaminoethanol-Bitartrate (DMAE), Beta-Alanin-Nitrate, Micronized Beta-Alanine, Carnosine, Taurine-Alpha-Ketoglutarate, Micronized Taurine, 1,3,7-Trimethylxanthine, Guarana-Extract (Standardized to 22% Caffeine), Glucuronolactone, D-Ribose, Betaine-Anhydrous, Calcium-Hydroxy-Methyl-Butyrate (HMB), Schizandra berry extract (standardized to 2% Schisandrins)
anabolic-HORMONE-acus:D-Aspartic-Acid, Tribulus-Terrestris-Extract (standardized to 90% Saponins), Fenugreek-Extract (standardized to 50% Saponins), Maca-Root-Extract (standardized to 0,6% Glucosinolate), Rhodiola-Rosae-Extract (standardized to 4% Rosavines), Glycine, High-Molecular-Hydrolyzed-Waxy-Maize Starch, Micronized D-Glucose-Monohydrate, 3-Guanidinopropionic-Acid (3-GPA), R-Alpha-Lipoic-Acid (R-ALA), Garcinia-Cambogia-Extract (standardized to 60% Hydroxycitric-Acid), Fenugreek-Extract (Standardized to 25% Hydroxy-Isoleucine), Cinnamon-Extract (standardized to 5 % MHCP)
THERMOFUSION dynamitizer:Acetyl-L-Carnitine (ALCAR), N-Acetyl-L-Tyrosine, L-Carnitine-Tartrate, Glycine-Propionyl-L-Carnitine-Hydrochloride (GPLC), L-Tyrosine, Cayenne-Pepper-Extract (Standardized to 10% Capsaicin), Bitter-Orange-Extract (Standardized to 10% Synephrine), White-Willow-Bark (standardized to 15% Salicin), Ginseng-Extract (HPLC standardized to 15% Ginsenosides), Choline-Bitartrate, Medium Chain Triglycerides (MCT), Inositol
RADICAL DESTROYER:Ginkgo Biloba extract (standardized to 24% Flavones Glycosides and 6% Terpenes, L-Histidine-Hydrochloride, Cordyceps-Extract (standardized to 7% Polysaccharides), Buckwheat-Leaf-Extract (Standardized to 95% Rutin), Ginger-Extract (Standardized to 5% Gingerols), N-Acetyl-L-Cysteine (NAC), Ascorbic-Acid, Green-Tea-Extract (HPLC standardized to 95% Polyphenols, 40% Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG)), Grape-Seed-Extract (standardized to 95% Oligomeric-Proanthocyanidins (OPC)), Turmeric extract (standardized to 95% Curcumin)
CATALYSATOR AND ELECTROLYT COMPLEX:Tri-Magnesiumdicitrate, Pre-Biotics-Basic-Blend (Inulin and Fructo-Oligosacchrides (FOS)), Tri-Potassium-Citrate, Tri-Sodium-Citrate, Calcium-Orthophosphate, 3-O-Methyl-Chiro-Inositol, Black-Pepper-Extract (standardized to 95% Piperine), Niacinamide, Pyridoxin-Hydrochloride, Folic Acid, Cyanocobalamine

Pozostałe składniki

dwutlenek tytanu).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
MZ-STORE
35,00 zł
(1)

Beta-alanina MZ-Store w proszku. Zwiększa efektywność treningową niezależnie od uprawianej dyscypliny.

Kupuję
MZ-STORE
59,00 zł

Optymalizacja procesów anabolicznych w tkance mięśniowej. Mieszanka aminokwasów w proporcjach 2:1:1.

Kupuję
Olimp
52,00 zł
(1)

BCAA w kapsułkach. Działa anabolicznie i antykatabolicznie, poprawia wytrzymałość, wspomaga regenerację.

Kupuję
Aliness
94,90 zł

Kompleks składników wspierających układ ruchu. Wzmocnienie oraz pomoc w regeneracji stawów.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Guarana

Informacja

Guarana (Paulinia cupana) jest rośliną z rodziny mydleńcowatych, której nasiona zawierają alkaloid purynowy (kofeinę), działającą stymulująco na organizm sportowca. Zawartość kofeiny w nasionach guarany waha się między 4 a 8 %. Sproszkowane nasiona stanowią surowiec suplementów. Dzięki powolnemu uwalnianiu kofeiny w przewodzie pokarmowym człowieka pobudzenie następuje dłużej i jest mniej gwałtowne, niż przy spożyciu mocnej kawy czy naparów z kofeiny. Wyciągi z guarany wspomagają organizm sportowca , zwiększają jego zdolność wysiłkową i wytrzymałość (szczególnie tlenową). Guarana jest równocześnie składnikiem spalaczy tłuszczów. Często występuje w połączeniu z ekstraktami różnych roślin (np. zielonej herbaty, pieprzu Cayenne, substancjami ziołowymi i syntetycznymi). Poza naparami guarana jest dostępna w postaci jednoskładnikowych proszków rozpuszczalnych w wodzie, kapsułek, a także butelkowanych napoi i koncentratów.

Dawkowanie: W przeliczeniu na kofeinę 100–300 mg na porcję, w zależności od potrzeb.

HMB

Informacja

HMB - kwas beta-hydroksy-beta-metylomasłowy, tłuszczowa pochodna leucyny (aminokwasu egzogennego) syntezowana z leucyny w organizmie ludzkim. W postaci naturalnej (niestety w małych ilościach) jest dostępny w grapefruitach, lucernie oraz mięsie niektórych ryb. Informacje o szczególnym działaniu anabolicznym i antykatabolicznym wydają się być mocno przesadzone. Niemniej jednak zalecane jest stosowanie HMB przez osoby niewytrenowane, podejmujące aktywność fizyczną, celem zapewnienia adaptacji wysiłkowej i dla ochrony tkanki mięśniowej przy wysiłku przekraczającym ogólne normy.  W suplementacji sportowej wykorzystywany raczej rzadko (ze względu na niepotwierdzone do końca działanie w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej, anaboliczne i antykataboliczne.

Dawkowanie: 3-5 g na dobę

Maca

Informacja

Maca jest rośliną rosnącą w wyżynnych obszarach Ameryki Południowej rośliny z rodziny kapustnych Lepidium meyenii, której surowcem leczniczym jest korzeń, będący bogatym źródłem składników aktywnych (alkaloidów, aminokwasów, katechin, saponin, witaminy C). Zwiększa odporność organizmu na przeciążenia psychofizyczne, łagodzi stres  i jego skutki, stosowany również w leczeniu depresji. Jest znanym afrodyzjakiem wspomagającym funkcje seksualne. W suplementacji sportowej stosowany w okresie nasilenia treningów, podczas zawodów oraz w okresie leczenia kontuzji.

Dawkowanie: Zależne od jakości surowca, od 50-500 mg na dobę.

Ginkgo biloba

Informacja

Ginkgo biloba (Miłorząb dwuklapowy) – jedyne na świecie drzewo liściaste nagozalążkowe rosnące w Azji. Bogate źródło składników aktywnych (flawonoidów, proantycyjanidyn i terpenów).Działa na układ krwionośny rozszerzając naczynia przy jednoczesnym ograniczeniu przepustowości przez błony komórkowe, chroni czerwone ciałka krwi (erytrocyty) przed hemolizą, powoduje dotlenienie  mózgu, w postaci bilobalidu chroni osłonki mielinowe, powoduje zwiększenie zdolności koncentracji i zapamiętywania. W suplementacji sportowej stosowany jako składnik (w postaci wyciągów) preparatów odżywczych, poprawiających krążenie i procesy odnowy biologicznej oraz kondycję układu  nerwowego. Dostępny w postaci monopreparatu i jako składnik w suplementach złożonych.

EGCG

Informacja

EGCG (galusan epigalokatechiny) - związek występujący w postaci naturalnej w liściach herbaty zielonej i szałwi muszkatołowej. Silny przeciwutleniacz powodujący usuwanie wolnych rodników tlenowych poza organizm. Posiada potencjał termogeniczny (spotęgowany przy połączeniu z innymi substancjami m.in. kofeiną, kapsaicyną itp.), pozwalający na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa profilaktycznie na skutki przerostu gruczołowego krokowego (prostaty) i łysienia typu męskiego. Zalecany do stosowania osobom aktywnym fizycznie i zawodowo, dla utrzymania składu ciała i estetyki sylwetki. Jest składnikiem spalaczy tłuszczu, pozwalających na szybsze odchudzenie.

Dawkowanie: 50–500 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...

czytaj więcej

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...

czytaj więcej

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...

czytaj więcej

Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie

Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie

Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...

czytaj więcej

Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży

Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży

Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...

czytaj więcej

Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!

Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!

Insulinooporność to ostatnio bardzo popularna przypadłość coraz większej ilości ludzi. Spora ilość diagnozuje...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na 
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027